Kezdőlap (TIA)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

TIA

Betegségek  Thrombophlebitis  Tífusz

A TIA és a stroke tünetei ugyanazok, csak a TIA 24 órán belül megszűnik.
Hirtelen kezdődő féloldali bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban
Hirtelen kialakuló zavartság, beszédértési vagy beszélési nehézség ...


Átmeneti iszkémiás roham (TIA)
átmeneti iszkémiás roham, TIA, érgörcs
Az átmeneti iszkémiás roham (transiens ischaemiás attack - TIA) agyi működészavar, amit az agy vérellátásának átmeneti hiánya okoz.

TIA (Transitoricus Ischaemiás Attack): 72 órán belül megszűnő góctünetek
8.30. táblázat -
Tünetek ...

TIA (Tranziens Ischaemiás Attak)
Az összes stroke-eset mintegy harmadát egy vagy több "ministroke" elôzi meg, melyet TIA-nak, magyarul átmeneti agyi vérellátási zavarnak nevezünk. Ezek a rohamok napokkal, hetekkel, vagy hónapokkal a stroke elôtt jelentkezhetnek.

Mi a TIA?
A TIA a tranzitórikus iszkémiás attak rövidített neve, ami lefordítva átmeneti agyi keringési zavart jelent. A köznyelv 'agyérgörcsnek' is nevezi. A TIA tünetei és okai nem különböznek
az iszkémiás szélütésekétől, de a tünetek átmeneti jellegűek, 24 órán belül megszűnnek.

A ~ betegségről
Csilliké
52 éves vagyok és kb 20 éve kezdődött nállam szédüléssel járó panaszok.Kórházba kerültem akkor Stugeron tbl.-t kaptam.Sajnos a szédüléses panaszaim nem szüntek meg,de már nem merem mondani az orvosnak mert nem is foglalkozik vele.Sajnos a Neurologus szakorvos sem.

~, "tranziens ischaemiás attack" (átmeneti ischaemiás roham).
tiamin
Tejben, élesztőben és magvak csírájában, valamint tokjában lévő, hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. Mesterségesen is előállítható. Nélkülözhetetlen a növekedéshez, hiánya beri-berit és Wernicke-Korsakoff tünetegyüttest okoz.

A ~ a fenyegető isémiás stroke előjele lehet. Az isémiás stroke-ot elszenvedett betegek egyharmadában legalább egyszer előfordult ~ és a stroke-os esetek felében a ~-t követő 1 éven belül bekövetkezik. Átmeneti vérellátási zavar után tízszer nagyobb a szélütés veszélye.

A ~ tünetei azonosak a stroke-éval, de rövidebb ideig állnak fenn, néhány perctől 24 óráig, ezt követően megszűnnek. A ~ kiszámíthatatlan időközönként ismétlődhet is. A ~ jelzi, hogy az agy keringése rossz állapotban van, melynek eredményeként a későbbiekben stroke alakulhat ki.

A ~ a transiscaemias attack rövidítése, mely átmeneti vérhiányos rohamot jelent, gyakran ministroke-nak nevezik.
Mi magyarul a 'stroke'?

A 16400 páciens közül 2032-nél, vagyis 12,4 százaléknál fordult elő ~ a stroke-ot megelőzően.

177. A stroke és a ~ szekunder prevenciója
Két kulcsfontosságú vizsgálat - perindopril protection against recurrent stroke study (PROGRESS) és heart protection study (HPS) ...
178. Kiderült, hogy az NHE inhibitorok neuroprotectiv hatásúak ...

Az új alvadásgátlók jelentős áttörést hoztak a korábban már ~-n vagy stroke-on átesett AF-betegek stroke-prevenciójában. E betegeknél az átlagosnál nagyobb a recidív stroke kockázata, mely új orális alvadásgátlók adásával szignifikánsan mérsékelhető.

Ez az átmeneti keringészavar - orvosi nyelven: tranziens iszkémiás attak (~) - a szélütés 'előszobája'.

Ha fenti tünetek hirtelen jelentkeznek és 24 órán belül elmúlnak, tranziens isémiás rohamról (~-ról) van szó. 24 órán túl fennálló tünetek esetén beszélünk stroke-ról.

Ezt a típusú stroke-ot ~-nak (tranziens iszkémiás attack) nevezik. (Hasonló, mint az anginás panaszokat okozó, úgynevezett koszorúér-görcs (coronaria spazmus) a szív esetében.) Az esetek másik nagy részében a stroke lezajlása után súlyos vagy kevéssé súlyos fogyatékosság marad vissza, ...

Átmeneti isémiás roham - Transient ischemic attack, ~
Elsősegély epilepsziás rohamok esetében - First aid in epileptic seizure
Epilepszia - Epilepsy
Szélütés (sztrók) jelei - The signs of stroke
Szélütés (sztrók) - The stroke
Pervazív fejődési zavar - Pervasive developmental disorder ...

Az átmeneti helyi keringési zavar - másnéven ~ - olyan rövid ideig tartó esemény, amelyet az agyhoz oxigént és tápanyagokat szállító kisebb verőér átmeneti szűkülése vagy elzáródása okoz.

Az esetek egy részében a szélütés bizonyos előjelekkel érkezik, ilyen például az agyban jelentkező rövid (átlagosan 30 percig tartó) átmenti keringési zavar (~, tranziens iszkémiás attak). Ez ugyanolyan sürgősségi ellátást igényel, mint a szélütés.

~ (tranzitorikus ischemias attack) - átmeneti tüneteitől. A ~ nagyon fontos figyelemfelhívó jel a stroke kialakulására! A ~ visszafordítható, maximum pár percig fennálló tünetekből áll, míg a stroke tünetei, stroke jelei visszafordíthatatlanok! ...

34-éves vagyok, három hete volt egy ~-nak diagnosztizált rosszullétem! Minden eddigi vizsghálatom negativ, EEg, Doppler, koponya CT. Októberben megyek MR-re! Nem magas a vérnyomásom, de nagyon sokszor fáj a fejem, és még nem volt a családunkban agy... tovább »
3.

Ezt a megállapítást támogatta Fujii és munkacsoportja is, akik ~-t szenvedett HT-betegekben agyi hypoperfusiót írtak le (7), ill. Rodriguez és munkacsoportja, akik ugyanezt találták neurológiai szempontból tünetmentes, kezeletlen HT-ás betegekben (5).

az agyat érintő tünetek közül a ~, a strok komplett vagy progresszív formája, az encephalopathiák
a szemet érintő retinopá~ hipertónika
a veséket érintő nephrosclerozis ...

A legtöbb szélütést megelőzi egy vagy több 'mini szélütés' (~: transient ischemic attack; átmeneti vérellátási zavar okozta roham). Ezek sürgető figyelmeztető jelek, amelyek jelzik, hogy orvosi segítség szükséges.

- előrehaladott életkor
- magas vérnyomás
- diabétesz mellitus
- magas koleszterinszint
- dohányzás
- ~ (transient ischemic attack): stroke tünetek, amik 24 órán belül elmúlnak
- pitvarfibrilláció, amely elősegíti a vérrögök kialakulását és az embolizációt
- migrénes fejfájás
- vérrögképződés ...

Kialakulhat féloldali érzészavar és bénulás. Gyakori a tudatzavar vagy eszméletvesztés. A tünetek legtöbbször ébredést követően jelentkeznek. Az átmeneti keringészavarokkal - ~ - szemben a kialakult zavarok egy napon túl is jelen vannak. Az agyvérzés tünetei megfelelnek a szélütés tüneteinek.

eredet: vestibularis magvak, centralis összeköttetéseik
inkább fokozatos, tartós
fejfájás kísérheti
pozíciótól nem függ
halláscsökkenés nem jellemző
nem csillapodó nystagmus
oka: ~, stroke, migrén, kinetosis, görcsrohamok prodromája ...

A vizsgálatba került betegek anamnézisében átmeneti ischaemiás roham (~), carotisendarterectomia, ballonos értágítás, nem vérzéses eredetű, bénulást nem okozó szélütés szerepelt, illetve koszorúér- vagy más, okkluzív érbetegség, cukorbetegség, ...

Kisebb szélütések (régebben: ~) gyakran előre jelzik egy nagyobb érkezését. Ha a tünetek el is múlnak 24 órán belül, jó, ha figyelembe vesszük azokat. Az idejében történő felismerés és az okok kezelése a legtöbb páciens esetében elkerülhetővé teszi a 'nagy' szélütést.

Agyi érkatasztrófának is szokás hívni, mivel ezt a betegséget minden esetben megelőzi egy érelzáródás ún. ~. Ez akár enyhe tünetekkel, a szélütést megelőző 24 órában is történhet, így sokan észre sem ... Érdekel a cikk folytatása?

vezető oka a világon, a halálozások között pedig a második (a szív-érrendszeri betegségek mögött és a daganatok előtt). A WHO definíciója szerint 24 órán túl fennálló tünetek esetén stroke-ról beszélünk, míg a 24 órán belül oldódó tünetek esetén úgynevezett tranziens ischémiás attakról (~).

agyérgörcs vagy ~). Ezek tünetei megegyeznek a stroke-éval, azonban néhány órán belül maradéktalanul megszűnnek. Ha ilyet észlel, azonnal orvoshoz kell fordulni a hatékony megelőzés érdekében.
A betegség várható lefolyása: ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Stroke, Elzáródás, Szívbetegség, Ritmuszavar, Angina pectoris?

◄ Thrombophlebitis   Tífusz ►
 
RSS Mobile