Kezdőlap (Téveszme)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Téveszme

Betegségek  Téveseszme  Thomsen-kór

Téveszme
Új igazgatót neveznek ki az elmegyógyintézetbe. Ismerkedik leendő munkahelyével, sorra járja a kórtermeket. Egyszer az egyik ápolt megkérdi tőle:
- Hát te mit keresel itt?
- Én vagyok az új igazgató.
- Jól van, öcsi, ezt itt majd hamar kiverik belőled! ...


A téveszmeszerű jelenségek már egy másik világban szerzett tapasztalatok. Az optikai hallucinációban szenvedő beteg lát valamit, amit rajta kívül senki sem tud érzékelni. Ugyanez érvényes az akusztikus, a szaglási és az érintési hallucinációs formákra.

Olyan téveszme, melyben valaki azt képzeli, hogy ő egy állat, például kutya. (G. zoon, állat, + anthropos, ember)
zoanthropiás
Zoanthropiára vonatkozó vagy azáltal érintett.

nagyzásos téveszme, az egyén nagy embernek (Jézus, Napóleon) vagy kivételes képességekkel rendelkezőnek hiszi magát
megalomelia
Szin.: macromelia ...

Kalandozásra hívom az akupunktúra világába, melyről számtalan hiedelem, téveszme kering. Magyarországon, ahol csak 1989 óta engedélyezett hivatalosan e gyógymód gyakorlása, még most is számtalan ellenzője van. Hatását valamiféle hipnotikus, pszichikai hatásként tételezik fel.

~rendszerek fennállása, melyek között belső logika érvényesül, és amelyek igazság tartalmában, valóságosságában a személy megingathatatlanul hisz.

Talán ez az abszurd ~ okozza bennünk az örök elégedetlenséget, a soha nem elég érzését. Alapvető törekvésünk a szebbet, jobbat, nagyobbat kielégíthetetlen igénye. 25 éve "Az Opel sose kop el!" szlogen jelentett még valamit számunkra, ma már pár éves autónkat cseréljük újabbra.

Téveszmék - nem a valóságból táplálkozó személyes hit, például paranoia (követnek valakit, összefogtak valaki ellen) vagy nagyzásos ~.
Bizarr téveszmék - például valaki azt hiszi, hogy marslakók szabályozzák a gondolatait.

~rendszerek összessége. Eszméi valóságosságában a személy megingathatatlanul hisz. Mivel a ~ nem bizarr, gyakran hihetőnek tűnik, ám ha leleplezik és ezzel szembesítik, dühroham lehet a reakció.

Tudtad, hogy mi a különbség a ~ és a hallucináció között? A ~ egy olyan dolog, amikor azt hiszed magadról, hogy te vagy Jézus Krisztus, Hitler vagy bármilyen nagy személy.

az örömkészség teljes hiánya, a testsúly hirtelen megváltozása, koncentrálási-, választási -és döntési nehézség vagy képtelenség, alvási zavarok, a környezet számára is érzékelhető nyugtalanság, vagy éppen lelassult állapot, irreális bűntudat, vagy lelkiismeret furdalás (akár a ~ fokán), ...

A téveszmék (D. pont) közé tartozik a külső erők általi irányítottság: A leggyakoribb ~, hogy valaki állandóan figyeli, követik, külső erők befolyásolják gondolatait és érzéseit, tetteit, teljes személyiségét vagy csak egy-egy testrészét.

A gondolkodás összefüggéstelensége (esetleg ~)
Az emlékezés valamennyi szakaszának zavara
Psychomotoros nyugtalanság ...

A szomatikus altípusban a beteget valamilyen testi működése vagy tulajdonsága foglalkoztatja, például képzelt testi torzulás vagy szag. A ~ általános egészségügyi állapotra is vonatkozhat, például parazita által kiváltott fertőzésre.
Panaszok, tünetek és kórisme ...

Legtipikusabb esetben a beteg meg van győződve arról, hogy üldözik, az életére törnek, összebeszélnek a háta mögött. Jellemző a gondosan kidolgozott ~, melyben az egyén rendületlenül hisz.
Kit érint leginkább?

magatartásuk és személyiségük is (pl. zárkózottság, közömbösség, kritikátlanság, makacsság, gyanakvás, káromkodás, nyugtalanság, agresszivitás, érzelmi sivárság és a segítség elutasítása tapasztalható). Sokuknál észlelhetők téveszmék, mint például üldözéses, féltékenységi vagy lopásos ~.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hallucináció, Hasmenés, Székrekedés, Hashajtó, Köhögés?

◄ Téveseszme   Thomsen-kór ►
 
RSS Mobile