Kezdőlap (Téveszme)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Téveszme

Betegségek  Téveseszme  Thomsen-kór

Téveszme
Új igazgatót neveznek ki az elmegyógyintézetbe. Ismerkedik leendő munkahelyével, sorra járja a kórtermeket. Egyszer az egyik ápolt megkérdi tőle:
- Hát te mit keresel itt?
- Én vagyok az új igazgató.
- Jól van, öcsi, ezt itt majd hamar kiverik belőled! ...


A téveszmeszerű jelenségek már egy másik világban szerzett tapasztalatok. Az optikai hallucinációban szenvedő beteg lát valamit, amit rajta kívül senki sem tud érzékelni. Ugyanez érvényes az akusztikus, a szaglási és az érintési hallucinációs formákra.

Olyan téveszme, melyben valaki azt képzeli, hogy ő egy állat, például kutya. (G. zoon, állat, + anthropos, ember)
zoanthropiás
Zoanthropiára vonatkozó vagy azáltal érintett.

nagyzásos téveszme, az egyén nagy embernek (Jézus, Napóleon) vagy kivételes képességekkel rendelkezőnek hiszi magát
megalomelia
Szin.: macromelia ...

Kalandozásra hívom az akupunktúra világába, melyről számtalan hiedelem, téveszme kering. Magyarországon, ahol csak 1989 óta engedélyezett hivatalosan e gyógymód gyakorlása, még most is számtalan ellenzője van. Hatását valamiféle hipnotikus, pszichikai hatásként tételezik fel.

téveszmerendszerek fennállása, melyek között belső logika érvényesül, és amelyek igazság tartalmában, valóságosságában a személy megingathatatlanul hisz.

Talán ez az abszurd téveszme okozza bennünk az örök elégedetlenséget, a soha nem elég érzését. Alapvető törekvésünk a szebbet, jobbat, nagyobbat kielégíthetetlen igénye. 25 éve "Az Opel sose kop el!" szlogen jelentett még valamit számunkra, ma már pár éves autónkat cseréljük újabbra.

Téveszmék - nem a valóságból táplálkozó személyes hit, például paranoia (követnek valakit, összefogtak valaki ellen) vagy nagyzásos téveszme.
Bizarr téveszmék - például valaki azt hiszi, hogy marslakók szabályozzák a gondolatait.

téveszmerendszerek összessége. Eszméi valóságosságában a személy megingathatatlanul hisz. Mivel a téveszme nem bizarr, gyakran hihetőnek tűnik, ám ha leleplezik és ezzel szembesítik, dühroham lehet a reakció.

Tudtad, hogy mi a különbség a téveszme és a hallucináció között? A téveszme egy olyan dolog, amikor azt hiszed magadról, hogy te vagy Jézus Krisztus, Hitler vagy bármilyen nagy személy.

Több előadó is kihangsúlyozta, hogy számtalan téveszme övezi az ájurvédát. Nézzünk most ezek közül néhányat:
Az ájurvéda egészséges életmód.
Valójában az ájurvéda komplex gyógyászati és egészségmegőrző rendszer, amelynek szerves része az egészséges életmód, de ettől meg az ájurvéda nem életmód.

szisztematikus delúzió (téveszme) jegyeit viselő zavarok. A demencia (elbutulás, a szellemi képességek leromlása, elvesztése) jegyei nélkül fellépő téveszmék meggyőzően ható, logikailag megalapozható, önmagában zárt rendszere, ...

az örömkészség teljes hiánya, a testsúly hirtelen megváltozása, koncentrálási-, választási -és döntési nehézség vagy képtelenség, alvási zavarok, a környezet számára is érzékelhető nyugtalanság, vagy éppen lelassult állapot, irreális bűntudat, vagy lelkiismeret furdalás (akár a téveszme fokán), ...

A téveszmék (D. pont) közé tartozik a külső erők általi irányítottság: A leggyakoribb téveszme, hogy valaki állandóan figyeli, követik, külső erők befolyásolják gondolatait és érzéseit, tetteit, teljes személyiségét vagy csak egy-egy testrészét.

A gondolkodás összefüggéstelensége (esetleg téveszme)
Az emlékezés valamennyi szakaszának zavara
Psychomotoros nyugtalanság ...

A szomatikus altípusban a beteget valamilyen testi működése vagy tulajdonsága foglalkoztatja, például képzelt testi torzulás vagy szag. A téveszme általános egészségügyi állapotra is vonatkozhat, például parazita által kiváltott fertőzésre.
Panaszok, tünetek és kórisme ...

Kategória: Betegségek Címkék: álbetegség, betegségek, elmebetegség, jelei, pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta, téveszme
Minden vélemény számít!
Kattintás ide a válaszadás megszakításához ...

Legtipikusabb esetben a beteg meg van győződve arról, hogy üldözik, az életére törnek, összebeszélnek a háta mögött. Jellemző a gondosan kidolgozott téveszme, melyben az egyén rendületlenül hisz.
Kit érint leginkább?

magatartásuk és személyiségük is (pl. zárkózottság, közömbösség, kritikátlanság, makacsság, gyanakvás, káromkodás, nyugtalanság, agresszivitás, érzelmi sivárság és a segítség elutasítása tapasztalható). Sokuknál észlelhetők téveszmék, mint például üldözéses, féltékenységi vagy lopásos téveszme.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hallucináció, Hasmenés, Székrekedés, Hashajtó, Köhögés?

◄ Téveseszme   Thomsen-kór ►
 
RSS Mobile