Kezdőlap (Terheléses vizsgálat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Terheléses vizsgálat

Betegségek  Terheléses asztma  Terhesség tünetei

Terheléses vizsgálatok
Adrenerg receptorok â†' histamin terhelés
Cholinerg reflexmechanismus â†' methacholin terhelés ...


Terheléses vizsgálatok:
Nem saját beteg ellátása (rendelőhasználati díj, szakorvosi konzultációt nem tartalmaz):
5.000 - 8.000- ...

A terheléses vizsgálat (a beteg futószalagon gyalogol, miközben az EKG-t folyamatosan rögzítik) segítheti a koszorúér-betegség súlyosságának és a szív iszkémiára történő válaszképességének a megállapítását. Az eredmények alapján eldönthető, hogy szükség van-e koszorúérfestésre vagy műtétre.

Terheléses vizsgálat
Az, hogy valaki mennyire viseli jól a terhelést, függ a koszorúér-betegség esetleges fennállásától és súlyosságától, egyéb szívbetegségektől, egyéb betegségektől (így a tüdőbetegségektől és a vérszegénységtől) és az általános edzettségtől is.

A terheléses vizsgálatok, melyek során gyaloglás, biciklizés közben nézik a szív elektromos működését, a beteg panaszainak alakulását, csak közvetve utalnak a háttérben álló koszorúér betegégre.

A ~ra éhgyomorral kell menned. Itt vízben feloldott szőlőcukrot itatnak veled, egy meghatározott idő után pedig vért vesznek tőled, majd megvizsgálják, hogy hogyan reagált a szervezeted a cukorra.
Mell-önvizsgálat és mammográfia ...

A ~ megkezdése előtt a vizsgálandó személy aktuális egészségi állapotáról meg kell győződni.

Fokozatos ~ (graded exercise test).
Gy
Gray, az elnyelt sugárzás egysége.

vércukor ~
glucose tolerance test
Ez egy cukorbetegségre, vagy ritkábban inzulinómára, irányuló kivizsgálási módszer. 75 gram glukóz éhgyomorra való fogyasztása után a vércukor gyorsan megemelkedik, majd 2 órán belül visszaesik a normális szintre.

~: a légzésfunkció alakulása fizikai terhelést követően. Ha 6 perces futás után 20 perccel a FEV-1 értéke 15-20 százalékos csökkenést mutat, a reakciót asztmára jellemzőnek tekintjük.

Az angina pektorisz diagnózisának megítélésére ill. posztinfarktusos állapotban a koronária keringés rezerv kapacitásának megítéléséra óvatos ~, ill. szükség esetén koronarográfia is történhet.

Ilyen betegek eseteiben ~ döntheti el a további teendőket. Amennyiben a ~ pozitív eredményt ad, coronariaangiográfia, és amennyiben indokolt, coronariarevascularisatio a választandó megoldás.

Erre legtöbbször azOGTT (orális glükóztolerancia-teszt), közismertnevén a vércukor-~otalkalmazzák.

A ~ot összeköthetjük izotópeljárásokkal is, melyek során a szívizom vérátáramlásáról és a szív bal kamrájának működéséről kaphatunk bővebb információt.

Iyenkor a ~ alatt a beteg a szívben felhalmozódó izotóp anyagot kap vénásan, melynek eloszlását megfelelő kamerákkal detektálják.

Amennyiben ezek negatívak, de a beteg tünetei típusosak ~ot végeznek. Pozitív ~ után kerül sor a szívkatéterezésre, ami pontos képet ad a koszorúérrendszer állapotáról.

hetében végzett cukor~ során fény derül. A terhességi diabétesz kezelésének két alappillére a megfelelő étrend és annak kiegészítéseként szükséges lehet inzulinkezelés is.

~ok
Kerékpár- vagy járószalag-ergometria során lehetőség van a maximális teljesítmény pontos mérésére, úgy, hogy a terhelés alatti légzési és keringési paramétereket is nyomon lehet követni. Tanácsok COPD-s betegeknek
Rendszeresen keresse fel orvosát.

A növekedési hormon termelődésének zavarát csak ~okkal, azaz tesztanyag beadása utáni többszörös vérvétellel mutathatjuk ki. Ezek a hormonzavarok csak nagyon ritkán állnak az alacsonynövés hátterében, de szerencsére ma már ezek is kezelhetőek.

Gyakoribb, hogy a 2-es típus enyhébb tünetei hívják fel rá a figyelmet, illetve tünetmentes kövér gyerekekben orális glükóz-~tal derül fény a diabéteszre. Itt kell megjegyeznem, hogy a Magyar Diabetes Társaság irányításával zajlik egy országos reprezentatív felmérés, az ún.

Ha a terhesgondozás során a 20-24. hét között elvégzett cukor~ kóros eredményt ad, akkor sem kell elkeseredni. Az esetek nagy része pontosan tartott szénhidrát diétával egyensúlyba rakható.

A tejcukorral végzett ~ során a laktózbontáskor a belőle normálisan képződő cukor felszívódása elmarad. Eaenkívül a legmegbízhatóbb módszer a laktóz mennyiségi kimutatása a vékonybélből vett biopsziás mintából.

A cukorbetegség diagnózisára használt cukor~ étkezési hipoglikémia igazolására nem alkalmas, mivel egészséges önkéntesekben ez alatt a vizsgálat alatt gyakran fordul elő alacsony vércukorszint, ami átmeneti, és nem jár tünetekkel.

Cukorbetegségről beszélünk, ha az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l feletti vagy a ~ során a 120 perc eltelte utáni érték 11,1 felett van.

echokardiográfia
carotis ultrahang
boka-kar index
szemfenéki kép
vércukor ~
ambuláns vérnyomás-monitorozás
pulzushullám-terjedés ...

A szívinfarktusos betegek kórházi kezelése ma már legtöbbször műszeres vizsgálatokkal zárul. A szívultrahang-vizsgálat az épen maradt szívizomrészek működéséről, a ~ a koszorúerek keringéséről, a Holter-vizsgálat a szívritmuszavarokról ad felvilágosítást.

A merés egyik legfontosabb előnye, hogy a Betegnek nem jelent sugárterhelést, ellentétben a hasonló mérési adatokkal szolgáló röntgennel szemben. A másik nagy előnye, hogy funkcionális és ~okra is képes, így több adatot nyerve, ...

A testgyakorlás általában akkor a leghatékonyabb, ha gyakorlott kezelőorvos felügyeli rehabilitációs program keretein belül. Az orvosok azt javasolják, hogy a klaudikáció intermittenszes betegek vessék alá magukat ~nak, Lásd még mielőtt belekezdenek a rehabilitációs programba, ...

Tisztelt doktor úr nekem van egy problémám és azóta nem tudom ill más orvosok sem tudják megmondani mitől indul be a szívem olyan mintha a gyomromhoz érne a szívem és megindul voltam holterr vizsgálaton ~on voltam szív ultra hangon de nem találják a hibát miért...

Ha az asztmás beteg, aki korábban nem sportolt, rendszeres testedzést kíván folytatni, mindenképpen tanácsos először kezelőorvosával konzultálnia, ajánlott a légzésfunkciós vizsgálatok elvégzése, esetleg ~tal kiegészített légzésfunkciós vizsgálat végzése. Teljes cikk megtekintés ...

A szívbetegek egyrészének az ekkora intenzitás tünetet (anginát, rendetlen szívműködést) okoz. Náluk laboratóriumi ~tal kell megállapítani a fenntartandó testmozgás intenzitását, a 'tünet-határolta maximális terhelhetőséget'.

A legfontosabb és legelterjedtebb vizsgálóeljárás a szívizom vérellátásának, perfúziójának kimutatására szolgáló myocardialis szcintigráfia; ~tal egybekötve az ischaemiás szívbetegség meglétét, súlyosságát mutatja.

NAGYON SZÉPEN KÉREM ,HOGY IRJA LE NEKEM ,HOGY MIT IS JELENT EZ MERT SAJNOS CSAK A TERHELÉSES VIZSGÁLAT UTÁN FOGJÁK NEKEM LELETEZNI ÉS ÉRDEKELNE MIT JELENTENEK EZEK A DOLGOK .VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÉS NAGYON SZÉP NAPOT KIVÁNOK ÖNNEK.

Ez fennállhat terhelés nélkül is, de biztosabban kimutatható ~tal. A perfusio megítélésére hagyományosan radionuclid vizsgálatok szolgálnak: akár Technetium-sestamibi SPECT, akár PET vizsgálat alkalmas lehet perfúziós zavar kimutatására.

4-5 alkalommal 30-45 percen át javasolt olyan fizikai aktivitás végzése, amelynek során az átlagos maximális szívfrekvenciájuk 60-75%-át elérik (a maximális szívfrekvencia = 220 - életkor). Ha már szív- és érrendszeri betegség áll fenn, akkor a terhelhetőség mértékét előzetes ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Tüdőgyulladás, Légzésfunkció, Légúti fertőzés?

◄ Terheléses asztma   Terhesség tünetei ►
 
RSS Mobile