Kezdőlap (Terheléses vizsgálat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Terheléses vizsgálat

Betegségek  Terheléses asztma  Terhesség tünetei

Terheléses vizsgálatok
Adrenerg receptorok â†' histamin terhelés
Cholinerg reflexmechanismus â†' methacholin terhelés ...


Terheléses vizsgálatok:
Nem saját beteg ellátása (rendelőhasználati díj, szakorvosi konzultációt nem tartalmaz):
5.000 - 8.000- ...

A terheléses vizsgálat (a beteg futószalagon gyalogol, miközben az EKG-t folyamatosan rögzítik) segítheti a koszorúér-betegség súlyosságának és a szív iszkémiára történő válaszképességének a megállapítását. Az eredmények alapján eldönthető, hogy szükség van-e koszorúérfestésre vagy műtétre.

A cukorterheléses vizsgálat eredményeinek kiértékelése
Abban az esetben tekinthető normálisnak a vizsgálat eredménye, ha a 2 óra elteltével mért vércukorszint nem haladja meg a 7,8 mmol/l-es értéket. Ha a 2 órás érték 7,8 és 11,1 mmol/l között mozog, csökkent cukortűrő képesség (IGT) áll fenn.

Terheléses vizsgálat
Az, hogy valaki mennyire viseli jól a terhelést, függ a koszorúér-betegség esetleges fennállásától és súlyosságától, egyéb szívbetegségektől, egyéb betegségektől (így a tüdőbetegségektől és a vérszegénységtől) és az általános edzettségtől is.

A terheléses vizsgálatok, melyek során gyaloglás, biciklizés közben nézik a szív elektromos működését, a beteg panaszainak alakulását, csak közvetve utalnak a háttérben álló koszorúér betegégre.

A terheléses vizsgálatra éhgyomorral kell menned. Itt vízben feloldott szőlőcukrot itatnak veled, egy meghatározott idő után pedig vért vesznek tőled, majd megvizsgálják, hogy hogyan reagált a szervezeted a cukorra.
Mell-önvizsgálat és mammográfia ...

Fokozatos terheléses vizsgálat (graded exercise test).
Gy
Gray, az elnyelt sugárzás egysége.

vércukor terheléses vizsgálat
glucose tolerance test
Ez egy cukorbetegségre, vagy ritkábban inzulinómára, irányuló kivizsgálási módszer. 75 gram glukóz éhgyomorra való fogyasztása után a vércukor gyorsan megemelkedik, majd 2 órán belül visszaesik a normális szintre.

Terheléses vizsgálat: a légzésfunkció alakulása fizikai terhelést követően. Ha 6 perces futás után 20 perccel a FEV-1 értéke 15-20 százalékos csökkenést mutat, a reakciót asztmára jellemzőnek tekintjük.

Az angina pektorisz diagnózisának megítélésére ill. posztinfarktusos állapotban a koronária keringés rezerv kapacitásának megítéléséra óvatos terheléses vizsgálat, ill. szükség esetén koronarográfia is történhet.

Ilyen betegek eseteiben terheléses vizsgálat döntheti el a további teendőket. Amennyiben a terheléses vizsgálat pozitív eredményt ad, coronariaangiográfia, és amennyiben indokolt, coronariarevascularisatio a választandó megoldás.

Erre legtöbbször azOGTT (orális glükóztolerancia-teszt), közismertnevén a vércukor-terheléses vizsgálatotalkalmazzák.

A terheléses vizsgálatot összeköthetjük izotópeljárásokkal is, melyek során a szívizom vérátáramlásáról és a szív bal kamrájának működéséről kaphatunk bővebb információt.

Iyenkor a terheléses vizsgálat alatt a beteg a szívben felhalmozódó izotóp anyagot kap vénásan, melynek eloszlását megfelelő kamerákkal detektálják.

Amennyiben ezek negatívak, de a beteg tünetei típusosak terheléses vizsgálatot végeznek. Pozitív terheléses vizsgálat után kerül sor a szívkatéterezésre, ami pontos képet ad a koszorúérrendszer állapotáról.

hetében végzett cukorterheléses vizsgálat során fény derül. A terhességi diabétesz kezelésének két alappillére a megfelelő étrend és annak kiegészítéseként szükséges lehet inzulinkezelés is.

Terheléses vizsgálatok
Kerékpár- vagy járószalag-ergometria során lehetőség van a maximális teljesítmény pontos mérésére, úgy, hogy a terhelés alatti légzési és keringési paramétereket is nyomon lehet követni. Tanácsok COPD-s betegeknek
Rendszeresen keresse fel orvosát.

A növekedési hormon termelődésének zavarát csak terheléses vizsgálatokkal, azaz tesztanyag beadása utáni többszörös vérvétellel mutathatjuk ki. Ezek a hormonzavarok csak nagyon ritkán állnak az alacsonynövés hátterében, de szerencsére ma már ezek is kezelhetőek.

Gyakoribb, hogy a 2-es típus enyhébb tünetei hívják fel rá a figyelmet, illetve tünetmentes kövér gyerekekben orális glükóz-terheléses vizsgálattal derül fény a diabéteszre. Itt kell megjegyeznem, hogy a Magyar Diabetes Társaság irányításával zajlik egy országos reprezentatív felmérés, az ún.

Ha a terhesgondozás során a 20-24. hét között elvégzett cukorterheléses vizsgálat kóros eredményt ad, akkor sem kell elkeseredni. Az esetek nagy része pontosan tartott szénhidrát diétával egyensúlyba rakható.

A tejcukorral végzett terheléses vizsgálat során a laktózbontáskor a belőle normálisan képződő cukor felszívódása elmarad. Eaenkívül a legmegbízhatóbb módszer a laktóz mennyiségi kimutatása a vékonybélből vett biopsziás mintából.

A cukorbetegség diagnózisára használt cukorterheléses vizsgálat étkezési hipoglikémia igazolására nem alkalmas, mivel egészséges önkéntesekben ez alatt a vizsgálat alatt gyakran fordul elő alacsony vércukorszint, ami átmeneti, és nem jár tünetekkel.

A szívinfarktusos betegek kórházi kezelése ma már legtöbbször műszeres vizsgálatokkal zárul. A szívultrahang-vizsgálat az épen maradt szívizomrészek működéséről, a terheléses vizsgálat a koszorúerek keringéséről, a Holter-vizsgálat a szívritmuszavarokról ad felvilágosítást.

A merés egyik legfontosabb előnye, hogy a Betegnek nem jelent sugárterhelést, ellentétben a hasonló mérési adatokkal szolgáló röntgennel szemben. A másik nagy előnye, hogy funkcionális és terheléses vizsgálatokra is képes, így több adatot nyerve, ...

A testgyakorlás általában akkor a leghatékonyabb, ha gyakorlott kezelőorvos felügyeli rehabilitációs program keretein belül. Az orvosok azt javasolják, hogy a klaudikáció intermittenszes betegek vessék alá magukat terheléses vizsgálatnak, Lásd még mielőtt belekezdenek a rehabilitációs programba, ...

Tisztelt doktor úr nekem van egy problémám és azóta nem tudom ill más orvosok sem tudják megmondani mitől indul be a szívem olyan mintha a gyomromhoz érne a szívem és megindul voltam holterr vizsgálaton terheléses vizsgálaton voltam szív ultra hangon de nem találják a hibát miért...

Ha az asztmás beteg, aki korábban nem sportolt, rendszeres testedzést kíván folytatni, mindenképpen tanácsos először kezelőorvosával konzultálnia, ajánlott a légzésfunkciós vizsgálatok elvégzése, esetleg terheléses vizsgálattal kiegészített légzésfunkciós vizsgálat végzése.

Elhízottaknál kezdődő szomjazás, szájszárazság, sok folyadékfogyasztás, sok vizelet esetén kell elsősorban gondolni arra, hogy vércukor-, illetve vércukor-terheléses vizsgálat történjen. A 2-es típusú cukorbaj döntően a centrális, alma típusú elhízottakban keletkezik.

A szívbetegek egyrészének az ekkora intenzitás tünetet (anginát, rendetlen szívműködést) okoz. Náluk laboratóriumi terheléses vizsgálattal kell megállapítani a fenntartandó testmozgás intenzitását, a 'tünet-határolta maximális terhelhetőséget'.

A legfontosabb és legelterjedtebb vizsgálóeljárás a szívizom vérellátásának, perfúziójának kimutatására szolgáló myocardialis szcintigráfia; terheléses vizsgálattal egybekötve az ischaemiás szívbetegség meglétét, súlyosságát mutatja.

NAGYON SZÉPEN KÉREM ,HOGY IRJA LE NEKEM ,HOGY MIT IS JELENT EZ MERT SAJNOS CSAK A TERHELÉSES VIZSGÁLAT UTÁN FOGJÁK NEKEM LELETEZNI ÉS ÉRDEKELNE MIT JELENTENEK EZEK A DOLGOK .VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÉS NAGYON SZÉP NAPOT KIVÁNOK ÖNNEK.

Ez fennállhat terhelés nélkül is, de biztosabban kimutatható terheléses vizsgálattal. A perfusio megítélésére hagyományosan radionuclid vizsgálatok szolgálnak: akár Technetium-sestamibi SPECT, akár PET vizsgálat alkalmas lehet perfúziós zavar kimutatására.

4-5 alkalommal 30-45 percen át javasolt olyan fizikai aktivitás végzése, amelynek során az átlagos maximális szívfrekvenciájuk 60-75%-át elérik (a maximális szívfrekvencia = 220 - életkor). Ha már szív- és érrendszeri betegség áll fenn, akkor a terhelhetőség mértékét előzetes terheléses vizsgálat ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Tüdőgyulladás, Légzésfunkció, Légúti fertőzés?

◄ Terheléses asztma   Terhesség tünetei ►
 
RSS Mobile