Kezdőlap (Teniszkönyök)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Teniszkönyök

Betegségek  Tengeri betegség  Tenoszinovitisz

Teniszkönyök
Diagnózis: Ínsérülés, amelynek oka, hogy a kézfejet gyakran, túl nagy erővel hajlítják a tenyér felé. A betegség hátterében a gyenge váll-, illetve csuklóizmok állnak. Tévedés azt hinni, hogy csak a teniszezőknek lehet teniszkönyökük.


Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el?
Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoportot (a hajlítást vagy a feszítést végző) túlerőltetjük.

Teniszkönyök / Golf könyök
Tennis elbow - lateral epicondylitis, Golf elbow - Golfer's elbow
1. Humerus ...

Teniszkönyök tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Teniszkönyök

Ez a könyök egyik könnyebb sérülésének népszerű elnevezése. Általában teniszezők körében fordul elő, de azok esetében sem ritka, akik olyan sportot vagy foglalkozást űznek, amely során gyakran használják a karjukat.

~
A ~ - tendinitis - a könyöknél lévő inak gyulladásának a következménye ...

A ~
A minap egy fiatal férfi lépett be a rendelőbe. Amikor a kilincset lenyomva betette maga mögött az ajtót, arca fájdalmat tükrözött, de csak egy pillanatra. Bemutatkozásra már ismét mosollyal nyújtotta a kezét, de barátságos kézrázásunkat megint fájdalmas szisszenés kísérte.

~ a könyök egyik könnyebb sérülésének fájdalommal járó közismert elnevezése. Fizikai igénybevételek után a könyöktájék, illetőleg a felkarcsont külső alsó részének, az ún.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > T > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~
A ~ az egyik leggyakoribb túlterheléses sportártalom. A betegek 75%-ában a domináns oldal az érintett. Minden életkorban előfordul, de főleg a 35-54 év közöttieket érinti. A férfiaknál gyakoribb.

~epicondilitis lateralis humeri
Alapja:
Úgynevezett túlhasználati sérülés, mely során gyulladás jön létre a csukló és ujjfeszítő izmok tapadásánál.

~, golfkönyök
A ~ és golfkönyök leginkább a sportrehabilitáció tárgykörébe tartozó, gyakori kórképek. Talán elnevezésükből adódóan sokan tévesen úgy gondolják, hogy csakis sportolók vannak kitéve ilyen fokozott igénybevétel okozta íngyulladásoknak. ...

A ~ kezelése
A kezelés legfontosabb része az érintett könyök pihentetése, amit gyakran fáslival vagy hasonló rögzítőeszközzel lehet elősegíteni. Mikor a tünetek javulni kezdenek, a könyök óvatos kimozgatása elkezdhető (gyógytornász segítségével).

A ~ a kéz- és ujjhajlító izmok eredésénél (könyök) túlterhelés következtében kialakuló gyulladás. Az esetek kb. felében sport, helytelen tenisztechnika okozza, de kialakulhat monoton, folyamatosan egy irányba ható terhelés (computer) következtében is.

~
A könyök leggyakrabban jelentkező betegsége a '~". Ezt azonban nemcsak sportolás során lehel 'szerezni", hanem okozhatja minden olyan nehéz munka, mely a kéz fokozott szorítóerejét, intenzív működését igényli: lapátolás, talicskázás és számtalan háztartási tevékenység.

A fonák ~ (epikondilitisz laterálisz) azoknak az inaknak a sérülése, melyek a csuklót hátra, a tenyérrel ellentétes irányba hajlítják. A sérülés a könyökben és az alkar külső, hátsó felén okoz fájdalmat.

~ - 14 éves kosárlabdás lányom
~
~, csontkinövés - 29 éves nő ...

~ - lelki okai
~ néven ismert betegség a könyökízület gyulladását jelenti. A könyök adja meg a kellő rugalmasságot ahhoz, hogy irányt tudjak változtatni. Egy gyulladás esetében tudatosítanom kell, hogy miért, és mivel szemben...
Térdízület - meniscus sérülések - lelki okai ...

A ~ a [felkar]?csont külső [csontnyúlvány]?a táján kialakuló gyulladás miatt fájdalmas, amely kisugárzik az [alkar]?ba is. Minthogy a csuklót feszítő izmok a külső csontnyúlványon erednek, valószínűleg a csukló túlerőltetett mozgása károsítja az izmok eredési helyét.

quad pulzus ~ jégkrém homofóbia úti patika szén-dioxid mérgezés payronie-kór hőkollapszus elsősegélynyújtás húgyvezeték kötőhártya-gyulladás papagáj paradicsomlé neurológia agyvérzés hámsérülés app kötés szúnyogcsípés káros szenvedély súlycsökkenés sokkveszély síbaleset tévénézés ...

Jellegzetesen a teniszezőknél alakul ki az úgynevezett ~, mely során a húzódás miatt, a felkar izmai, illetve a felkarcsonthoz kapcsoló inak begyulladnak.

A gyakori inhüvely gyulladástól a ~ön át a ritkább, ám alattomosabb fibromyalgiáig sokféle betegség tartozik ide, például ez utóbbi csaknem félmillió embert érinthet, leginkább a 25-60 éves kor közötti nôk szenvednek tôle.

Mozgásszervek: Reumatológiai és ortopédiai panaszok, izom- és ínpanaszok, ~, vállmerevedés, lumbágó, porckorongsérv (nem műtét helyett!), gerincműtét utáni rehabilitáció, ficamok, izomhúzódások, köszvény.

Magas vérnyomás, gerincfájdalom, ~
Az ülőmunkával párosuló életvitel további súlyos következménye lehet például a magas vérnyomás is, mely szintén közvetett hozadéka lehet a folyamatos ücsörgésnek.

'~", lábon az "Achillesín-szindróma".
Többnyire a foglalkozással, sporttal, az egyoldalú mozgatással összefüggő betegség.

~), vagy például a háti izomzatban a bőr alatt érzett, fájdalmasan feszülő "myogelotikus" csomók okozta fájdalmakat (fibromyalgia) értjük.

A láb kifáradásos törései ", A lábszárizmok sérülései ", Az Achilles-ín tendinitisze ", A térdhajlati ín gyulladása ", Futótérd ", A hátsó combizmok sérülése ", Fonák ~ ", Tenyeres ~ ", A rotátor köpeny íngyulladás "
Vissza Főoldalra ...

perifériás ízületek lágyrész problémái (~, vállízületet stabilizáló izmok szakadása, Achilles ín probléma)
perifériás ideg probléma (Carpal tunnel syndroma, Tarsal tunnel syndroma)
operáció utáni ízületi mozgások helyreállítása (osteotomia, osteoszintézis, szalag műtét, gerincműtét) ...


Medi-fix mágneses ~ bandázs

Medi-fix mágneses tenyértámasz ...

A golf- vagy dobókönyök szintén túlterheléses sportártalom, bár kevésbé gyakori, mint a ~. Gyakran fordul elő golfozóknál, dobósportolóknál illetve ütős sportágak művelőinél
Tünetek ...

Négy érv a szénsavas üdítők ellen
Egyensúlyjavító edzés
Tippek ~ ellen ...

artrózis, ínhüvelygyulladás, ízület, ízületek, ízületgyakorlatok, ízületi gyulladás, ízületi kopás, ízületkezelés, könyök, könyökízület, porckopás, porckorongsérv, ~
Bezár
Minden szűrés törlése ...

Perifériás keringési zavar és lágyrész reumatizmus vizsgálatára (cukorbetegség, mélyvénás trombózis, golf-, ~, fibromyalgia stb.).
Szembetegségek tisztázására (íritis, hályog, Sjörgen-syn., stb.)
Légúti tünetek tisztázására (asthma, allergia, COPD, tuberculosis.) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Reuma, Ízületek, Ízületi gyulladás, Mozgásszervi betegség, Hátfájás?

◄ Tengeri betegség   Tenoszinovitisz ►
 
RSS Mobile