Kezdőlap (Telített zsírsavak)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Telített zsírsavak

Betegségek  Tejkiütés  Teljesítménycsökkenés

A telített zsírsavak megzavarják a mitokondriumokat
A Molecular and Cellular Biology januári számában megjelent vizsgálat szerint nagy mennyiségű telített zsírsav fogyasztása zavart okoz a mitokondriumok működésében, ...


A telített zsírsavakban gazdag zsiradékok elsősorban állati eredetűek (pl.: disznózsír, vaj), és legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak.

-A telített zsírsavakat, amelyek nagyobb arányban a vajban, sertészsírban fordulnak elő, mértékkel fogyasszuk, de ki ne zárjuk őket az étrendből.
-Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak főként növényi olajokban fordulnak elő. ...

Telített zsírsavakat tartalmazó táplálékok fogyasztása, tojás és kávé fogyasztása, a dohányzás, a kevés testmozgás.
Szóljon hozzá!
Név (kötelező) ...

A telített zsírsavakban szegény, rostokban gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.

A ~ közül legnagyobb mértékben a tejben lévő mirisztinsav és a laurinsav emeli a szérumkoleszterin-szintet, ezért fontos, hogy csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszunk!
Durum ...

Az állati eredetű, ~ koleszterin szint emelő hatása nagyobb, mint magáé az étrendi koleszteriné.
A táplálkozástudományi szakemberek 2 éves kor előtt soha nem javasolják a zsírbevitel megszorítását, de 5 éves kor után már mindenképpen szükségesnek tartják.

A soványabb, ám nem ~ban gazdag...
Egy olyan étrend, amely 30 százalékkal csökkenti a kalóriamennyiséget, ám gazdag nem ~ban, serkenti a memóriát - állapították meg német kutatók, akik vizsgálataikat egy 60 éves korátlagú csoportnál végezték.
Tovább... » ...

Kerülje a ~at tartalmazó zsírokat, mint a zsíros húsok, vaj, disznózsír, kókuszolaj/tej, és pálmaolaj! ...

Étrendünkben főleg a ~ csökkentése segíthet megelőzni az érszűkületet.
3. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, amik káliumot, fólát savat és más antioxidánst tartalmaznak, és védőhatásuk lehet.
4. Csökkentsük a nátrium bevitelét.

A koleszterinszint optimalizálása érdekében ajánlatos mérsékelni a ~ban bővelkedő falatok fogyasztását.

A kókuszolaj nagyban eltér a hagyományos étolajoktól, mivel 92%-ban ~ alkotják. Azonban nagyban különbözik ez az anyag a jórészt ~at tartalmazó (pl. sertés, kacsa, liba stb.) zsiradékoktól is.

A ~ erősen emelik a koleszterinszintet. Vannak kifejezetten egészséges zsírok is: ilyenek az olajos halakban található omega-3 zsírsavak vagy az olívaolaj. Az omega-3 zsírsavak felvételének legjobb módja a hetenkénti halfogyasztás.

Amelyekben az összes lehetséges kémiai kötés 'ki van használva", ~nak nevezzük. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban molekulánként egy 'kihasználatlan" kötés van, a többszörösen telítetlenekben több.

Az ilyen pácienseknél általában kórosan magas az LDL-koleszterin szint, különösen ha az étrendjük ~ban gazdag, de egyéb tényezők (pl. elhízás, cukorbetegség és pajzsmirigy-alulműködés) is szerepet játszhatnak abban, hogy ténylegesen kialakul-e betegség.

Az emberi szervezetben a koleszterint a máj épít fel ~ból. Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún.

Hatás: F-vitaminra az immunrendszer erősítéséhez, a ~ elégetéséhez, a nyálkahártyák egészséges működéséhez van szüksége a szervezetnek.

Fogyasszunk minél kevesebbet a ~at tartalmazó zsiradékból. Melyek ezek? A ~ arról ismerszenek meg, hogy szobahőmérsékleten is szilárdak. Tehát a disznózsír, szalonna, a zsíros húsok, a felvágottak nagy része sok telített zsírsavat tartalmaz.

Csakhogy az utóbbi évek egészségpropagandájának köszönhetően ma már az is tudható, hogy zsír és zsír között jelentős különbség van, az állati zsírokban nagy arányban lévő ~ megemelik a szervezet koleszterinszintjét, s ezzel az érelmeszesedés kockázatát is.

Ha szeretnéd megelőzni a betegség kialakulását, rendkívül fontos, hogy kerüld transzzsírsavakat és a ~at. A vörös húsok helyett fogyassz fehéreket, illetve hetente kétszer kerüljön hal is a tányérodra.

Az LDL-cholesterin szintre kifejtett hatás még kifejezettebb, ha egyidejűleg a ~ bevitelét csökkentjük. A fenti jó hatás tovább fokozható egyidejű fogyással (a zsírszövet mennyiségének csökkentésével) 57 .

Táplálékainkkal főleg ~at viszünk be, ami nem is baj, hiszen ezekre az energianyerés céljából szükségünk van. A telítetlen zsírsavak inkább a membránfunkcióik miatt fontosak, ezért szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelük.

Az összes kalóriabevitel kevesebb, mint 30%-a származzon zsírokból, ezen belül is, a ~ (ezek főleg az állati eredetű zsírok) aránya ne haladja meg az összes zsír 1/3-át.

Az elfogyasztott teljes kalória mennyiségből 10 százalék alatt maradjon ~ bevitele. Az állati zsiradékok eredményeznek leginkább magas koleszterinszintet. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz.

A ~hoz hasonlóan növelik a koleszterinszintet, ezért ezeket is ajánlott tiltólistára tenni. Sok bolti sütemény, keksz, rágcsálnivaló, sőt kenyér is tartalmazza; az árucímkén általában a 'hidrogéne­zett" szót kell keresni.

Mint említettük, az egészséges életmódnak része a megfelelő táplálkozás, a kalóriában pont megfelelő, valamint ~ban, koleszterinben és sóban szegény étrend. Emellett fontos a káros szenvedélyektől való tartózkodás (dohányzás!) és a sok mozgás.

Elsősorban az állati eredetű zsírokban található ~ a veszélyesek. Az olívaolaj vagy az omega-3 as zsírsavak esetében nem tapasztaltak veszélyforrást.

A súlygyarapodás és a koleszterinszint-emelkedés megelőzése érdekében érdemes csökkenteni a ~ (állati eredetű zsírok) bevitelét, tejtermékekből is a minél zsírszegényebbeket választani, rendszeres testmozgást végezni, kerülni a túlzott alkoholfogyasztást, és abbahagyni, ...

A táplálkozás megváltoztatása hatásos eszköz a vér összes és LDL-koleszterin-szint csökkentésében. A diétában a ~ban gazdag állati eredetű zsírok szigorú csökkentésére - telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokkal való helyettesítésére, ...

A PPARα-receptorok legfontosabb természetes ligandjai a ~.

A szükségletet meghaladó zsiradékbevitel, elsősorban akkor, ha ennek nagyobb része ~ból adódik, az érelmeszesedés kockázati tényezője. Hatására növekszik a vérben a koleszterinszint, főként a 'rossz' koleszterin (LDL) koncentrációja.

A ~kal ellentétben nem emelik a koleszterinszintet, továbbá az erek falait sem rongálják.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Koleszterin, Cukorbetegség, Infarktus, Koleszterinszint, Szívinfarktus?

◄ Tejkiütés   Teljesítménycsökkenés ►
 
RSS Mobile