Kezdőlap (Telített zsírsavak)

 Betegségek 

  » »
 
   

Telített zsírsavak

Betegségek  Tejkiütés  Teljesítménycsökkenés

A telített zsírsavak megzavarják a mitokondriumokat
A Molecular and Cellular Biology januári számában megjelent vizsgálat szerint nagy mennyiségű telített zsírsav fogyasztása zavart okoz a mitokondriumok működésében, ...


A telített zsírsavakban gazdag zsiradékok elsősorban állati eredetűek (pl.: disznózsír, vaj), és legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak.

-A telített zsírsavakat, amelyek nagyobb arányban a vajban, sertészsírban fordulnak elő, mértékkel fogyasszuk, de ki ne zárjuk őket az étrendből.
-Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak főként növényi olajokban fordulnak elő.

Telített zsírsavakat tartalmazó táplálékok fogyasztása, tojás és kávé fogyasztása, a dohányzás, a kevés testmozgás.
Szóljon hozzá!
Név (kötelező) ...

A telített zsírsavakban szegény, rostokban gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.

A telített zsírsavak közül legnagyobb mértékben a mirisztinsav és a laurinsav emeli a szérum koleszterin szintet.

A telített zsírsavak közül legnagyobb mértékben a tejben lévő mirisztinsav és a laurinsav emeli a szérumkoleszterin-szintet, ezért fontos, hogy csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszunk!
Durum ...

Az állati eredetű, telített zsírsavak koleszterin szint emelő hatása nagyobb, mint magáé az étrendi koleszteriné.

A soványabb, ám nem telített zsírsavakban gazdag...
Egy olyan étrend, amely 30 százalékkal csökkenti a kalóriamennyiséget, ám gazdag nem telített zsírsavakban, serkenti a memóriát - állapították meg német kutatók, ...

Kerülje a telített zsírsavakat tartalmazó zsírokat, mint a zsíros húsok, vaj, disznózsír, kókuszolaj/tej, és pálmaolaj! ...

Étrendünkben főleg a telített zsírsavak csökkentése segíthet megelőzni az érszűkületet.
3. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, amik káliumot, fólát savat és más antioxidánst tartalmaznak, és védőhatásuk lehet.
4.

A koleszterinszint optimalizálása érdekében ajánlatos mérsékelni a telített zsírsavakban bővelkedő falatok fogyasztását.

A kókuszolaj nagyban eltér a hagyományos étolajoktól, mivel 92%-ban telített zsírsavak alkotják. Azonban nagyban különbözik ez az anyag a jórészt telített zsírsavakat tartalmazó (pl. sertés, kacsa, liba stb.) zsiradékoktól is.

A telített zsírsavak erősen emelik a koleszterinszintet. Vannak kifejezetten egészséges zsírok is: ilyenek az olajos halakban található omega-3 zsírsavak vagy az olívaolaj. Az omega-3 zsírsavak felvételének legjobb módja a hetenkénti halfogyasztás.

Amelyekben az összes lehetséges kémiai kötés 'ki van használva", telített zsírsavaknak nevezzük. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban molekulánként egy 'kihasználatlan" kötés van, a többszörösen telítetlenekben több.

Az ilyen pácienseknél általában kórosan magas az LDL-koleszterin szint, különösen ha az étrendjük telített zsírsavakban gazdag, de egyéb tényezők (pl. elhízás, cukorbetegség és pajzsmirigy-alulműködés) is szerepet játszhatnak abban, ...

Hatás: F-vitaminra az immunrendszer erősítéséhez, a telített zsírsavak elégetéséhez, a nyálkahártyák egészséges működéséhez van szüksége a szervezetnek.

Fogyasszunk minél kevesebbet a telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékból. Melyek ezek? A telített zsírsavak arról ismerszenek meg, hogy szobahőmérsékleten is szilárdak.

Csakhogy az utóbbi évek egészségpropagandájának köszönhetően ma már az is tudható, hogy zsír és zsír között jelentős különbség van, az állati zsírokban nagy arányban lévő telített zsírsavak megemelik a szervezet koleszterinszintjét, ...

Az LDL-cholesterin szintre kifejtett hatás még kifejezettebb, ha egyidejűleg a telített zsírsavak bevitelét csökkentjük. A fenti jó hatás tovább fokozható egyidejű fogyással (a zsírszövet mennyiségének csökkentésével) 57 .

Táplálékainkkal főleg telített zsírsavakat viszünk be, ami nem is baj, hiszen ezekre az energianyerés céljából szükségünk van.

Az összes kalóriabevitel kevesebb, mint 30%-a származzon zsírokból, ezen belül is, a telített zsírsavak (ezek főleg az állati eredetű zsírok) aránya ne haladja meg az összes zsír 1/3-át.

A francia konyha egyik jellegzetessége, hogy bővelkedik telített zsírsavakban. Ennek ellenére a nyugat-európai országban kevesebb a keringési rendellenességek által okozott haláleset, mint a kontinens más területein.

Az elfogyasztott teljes kalória mennyiségből 10 százalék alatt maradjon telített zsírsavak bevitele. Az állati zsiradékok eredményeznek leginkább magas koleszterinszintet.

A telített zsírsavakhoz hasonlóan növelik a koleszterinszintet, ezért ezeket is ajánlott tiltólistára tenni. Sok bolti sütemény, keksz, rágcsálnivaló, sőt kenyér is tartalmazza; az árucímkén általában a 'hidrogéne­zett" szót kell keresni.

Mint említettük, az egészséges életmódnak része a megfelelő táplálkozás, a kalóriában pont megfelelő, valamint telített zsírsavakban, koleszterinben és sóban szegény étrend.

Elsősorban az állati eredetű zsírokban található telített zsírsavak a veszélyesek. Az olívaolaj vagy az omega-3 as zsírsavak esetében nem tapasztaltak veszélyforrást.

A súlygyarapodás és a koleszterinszint-emelkedés megelőzése érdekében érdemes csökkenteni a telített zsírsavak (állati eredetű zsírok) bevitelét, tejtermékekből is a minél zsírszegényebbeket választani, rendszeres testmozgást végezni, ...

A diétában a telített zsírsavakban gazdag állati eredetű zsírok szigorú csökkentésére - telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokkal való helyettesítésére, és a koleszterin-bevitel csökkentésére van szükség.

A PPARα-receptorok legfontosabb természetes ligandjai a telített zsírsavak.

A szükségletet meghaladó zsiradékbevitel, elsősorban akkor, ha ennek nagyobb része telített zsírsavakból adódik, az érelmeszesedés kockázati tényezője. Hatására növekszik a vérben a koleszterinszint, főként a 'rossz' koleszterin (LDL) koncentrációja.

A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterinszintet, továbbá az erek falait sem rongálják.

Lásd még: Lásd még: Koleszterin, Cukorbetegség, Infarktus, Koleszterinszint, Szívinfarktus

Betegségek  Tejkiütés  Teljesítménycsökkenés

 
RSS Mobile