Kezdőlap (Tályog)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Tályog


 

Tályog

Betegségek  Talasszémia  Tanorexia

Tályog kialakulása és kezelése
A tályog körülírt szöveti gennygyülem, amely akkor keletkezik, ha fehérvérsejtek tömegesen vándorolnak a test egy bizonyos részébe, rendszerint azért, hogy az oda behatoló kórokozókat elpusztítják.


Agytályog
Rendszerint a fül vagy az orr betegségeinek késői következménye, vagy a szervezet más részén kialakuló fertőzés szövődménye. Az agytályog térfoglaló folyamat képében jelentkező károsodás, letokolt gennygyülem.

Fogtályog - lelki okai
A tályog a foggyökeret körülvevő szövetekben található, és egy meghozandó döntéssel kapcsolatban érzett dühről árulkodik. A fertőzés a fog központi üregét érinti, a döntés szükségessége felemészt belülről.

tályog
(abscessus), a szövetekben fekvő, gennyel telt üreg. Ha T.-ról mint daganatról szólunk, akkor az csak a genygyülemnek körülirt felhalmozódását jelzi. Majd minden szövetben és szervben található. Leggyakoribb a kötőszövetben fekvő T.

tályog
Kiütés, gennyes kelés.
A szó korai előfordulásaiban gyakori tarjag alak révén két különféle származású szó vegyülésére gondolhatunk.

pl.
abscessus tuboovarialis l.s. - left sided tuboovarian abscess, bal oldali petefészek és petevezeték tályog
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

Tályog és sipoly, a két rosszarcú besurranótolvaj
Sokak számára gyomorforgató horror lesz mind az, amiről írok. A végbéltályogról és annak nem ritka szövődményéről, a végbélsipolyról fogok írni.

A tályog keletkezésének okozója lehet tüdőgyulladás, a szervezetben lévő gennyes fertőzés kórokozója (ha a véráramba kerülve, a tüdő hajszálerein fennakad), a tüdőbe aspirált fertőzött idegentest, belélegzett baktériumok, ...

Tüdőtályog

Címkék: tüdőtályog, anaerob baktérium, aspiráció, szövődmény, mellhártyagyulladás, immungyengeség, tüdőtumor ...

végbéltályog, végbélsipoly
A kripták gyulladása esetén, ha a kriptába nyíló mirigybe is beterjed a gyulladásos folyamat, tályog alakulhat ki. Az előbbiekben már vázoltuk az anorectális tályog kialakulásának mechanizmusát.

A tüdőtályog okai, tünetei és kezelése
A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg, kialakulását vagy a legyengült, sérült, immun károsodott szervezet, virulens kórokozó vagy daganat segíti elő.

Végbéltályog, végbélsipoly
A végbéltályog.
A végbélnyílás környezetében, az ürítőkészülék "zsírzását" végzik azon mirigyek, melyekből gyakran fájdalmas, pusztító helyi fertőzés indul ki.

Bartholin tályog esetében annak megnyitását végezik. Rámetszenek a tályogra, kiürül a tartalma, mely fertőtlenítőszerrel átitatott gézcsíkot helyeznek az így megnyílt üregbe.

Foginnyfekély, fogtályog, foginygyulladás
Hurut, Fekély, Hólyag
A fogínygyulladás igen gyakran jelentkező fogbetegség. A vörössé vált íny, megduzzad, és már egy kisebb érintés hatására is, vérezni kezd.

Okai: Gennykeltő baktériumok, chronicus (idült) pneumonia. Tünetei: Bő, gennyes köpet, rtg. képen 'füles kosár' - tályog a kosár, bemeneti helye a fül. Kezelése: Antibiotikum, esetleg sebészeti beavatkozás.

Tályogok
A tályog egy körülhatárolt, baktériumos fertőzés okozta gennyzacskó. A bélfalon képződő, néha annak kiöblösödését okozó tályog gyakoribb Crohn-betegség esetén, mint fekélyes vastagbélgyulladásnál.

Tályog
Egy érett, fluctualó tályogot helyi érzéstelenítésben fel kell tárni és a nyálkahártyán át drenálni. A tályogok gyakran több rekeszesek, és valamennyi rekeszt drenálni kell.

Tályog
Szoptatáskor gyakran észlelhető gyulladt, fájdalmas terület az emlőkben, amely később tályoggá alakulhat. Kezdetben a betegség jól megválasztott antibiotikumokkal még visszafordítható.

Tályog
Tályog leggyakrabban már korábban károsodott petevezetékek felülfertőződése esetén jön létre. A tályog egy környezetétől fallal körülhatárolt gennygyülem.

Tályog
Gennyes szövetgyulladás. Gennyokozó bacilusok idézik elő. A genny, fertőző. A gennyedés lefolyását gyorsíthatjuk, ha a beteg területre gyakran teszünk forró lenmag-lisztes vagy görögszénás borogatást.

A tályog gennyel telt üreg, rendszerint baktériumfertőzés következménye.

A tályogokat ugyanazok a kórokozók hozzák létre, mint a a fenti betegségeket, azonban a bőrön látható fájdalmas duzzanat egy mélyen a zsíszövetbe terjedő folymatot jelez.

far tályog lelki ok - nem jellemző
kén fürdő otthon - nem ajánlom
kórházban elvérzett véralvadásgátló - RIP ...

Brodie-tályog
A Brodie-tályog csekély tüneteket okozó, jellegzetes elhelyezkedésű csontvelőgyulladás.

11c,d,e: Tüdőtályog CT (CECT), rtg és UH képe. 64 éves férfi. Jobb tüdőbázison infiltrátum és tályogképződés.

Tályog:
A tályog (abscessus) a környezettől élesen elhatárolt, betokosodott gennyes folyamat (gennygyülem).

tályogképződés
szöveti necrosis
gázképződés is előfordulhat
akkor is, ha nem Clostridiumok okozzák a fertőzést ...

A tályognak vagy furunkulusnak is nevezett kelést általában a rendkívül fertő­ző Staphiiococcus baktériu­mok okozzák, amikor egy szőrtüszőn át a bőrbe jut­nak.

A tályogok gyógyítására nem elég antibiotikumokat adni; le is kell csapolni, drenálni kell azokat. A testben mélyen elhelyezkedő tályogokat sebészileg kell feltárni.
A+ A A-
Bakteriális fertőzések ...

Agytályog, subdurális empyema, epidurális abscessus
Állati harapások és rabies profilaxis
Amerikai trypanosomiasis ...

tályog; purulens exsudatum körülírt gyüleme, amely akut, vagy krónikus lokalizált fertőzéses gyulladás terméke; gyakran szövetpusztulással és a gyulladás egyéb jeleivel, például oedemával jár együtt 2.

Béltályog, átfúródás, necrosis, elzáródás
Hasűri tályog
Heveny hashártyagyulladás ...

vesetályog
perinephritis (vese körüli szövetek gyulladása)
vesemelletti tályog (abscessus paranephriticus) ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Fekély, Szindróma, Elzáródás, Láz

Betegségek  Talasszémia  Tanorexia

 
RSS Mobile