Kezdőlap (Tályog)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Tályog


 

Tályog

Betegségek  Talasszémia  Tanorexia

Tályog kialakulása és kezelése
A tályog körülírt szöveti gennygyülem, amely akkor keletkezik, ha fehérvérsejtek tömegesen vándorolnak a test egy bizonyos részébe, rendszerint azért, hogy az oda behatoló kórokozókat elpusztítják.


Agy
Rendszerint a fül vagy az orr betegségeinek késői következménye, vagy a szervezet más részén kialakuló fertőzés szövődménye. Az agy térfoglaló folyamat képében jelentkező károsodás, letokolt gennygyülem.

Fogtályog - lelki okai
A tályog a foggyökeret körülvevő szövetekben található, és egy meghozandó döntéssel kapcsolatban érzett dühről árulkodik. A fertőzés a fog központi üregét érinti, a döntés szükségessége felemészt belülről.


(abscessus), a szövetekben fekvő, gennyel telt üreg. Ha T.-ról mint daganatról szólunk, akkor az csak a genygyülemnek körülirt felhalmozódását jelzi. Majd minden szövetben és szervben található. Leggyakoribb a kötőszövetben fekvő T.

tályog
Kiütés, gennyes kelés.
A szó korai előfordulásaiban gyakori tarjag alak révén két különféle származású szó vegyülésére gondolhatunk.

pl.
abscessus tuboovarialis l.s. - left sided tuboovarian abscess, bal oldali petefészek és petevezeték
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

Tályog és sipoly, a két rosszarcú besurranótolvaj
Sokak számára gyomorforgató horror lesz mind az, amiről írok. A végbéltályogról és annak nem ritka szövődményéről, a végbélsipolyról fogok írni.

A keletkezésének okozója lehet tüdőgyulladás, a szervezetben lévő gennyes fertőzés kórokozója (ha a véráramba kerülve, a tüdő hajszálerein fennakad), a tüdőbe aspirált fertőzött idegentest, belélegzett baktériumok, ...

Tüdőtályog

Címkék: tüdőtályog, anaerob baktérium, aspiráció, szövődmény, mellhártyagyulladás, immungyengeség, tüdőtumor ...

végbél, végbélsipoly
A kripták gyulladása esetén, ha a kriptába nyíló mirigybe is beterjed a gyulladásos folyamat, alakulhat ki. Az előbbiekben már vázoltuk az anorectális kialakulásának mechanizmusát.

A tüdőtályog okai, tünetei és kezelése
A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg, kialakulását vagy a legyengült, sérült, immun károsodott szervezet, virulens kórokozó vagy daganat segíti elő.

Végbél, végbélsipoly
A végbél.
A végbélnyílás környezetében, az ürítőkészülék "zsírzását" végzik azon mirigyek, melyekből gyakran fájdalmas, pusztító helyi fertőzés indul ki.

Bartholin tályog esetében annak megnyitását végezik. Rámetszenek a tályogra, kiürül a tartalma, mely fertőtlenítőszerrel átitatott gézcsíkot helyeznek az így megnyílt üregbe.

Foginnyfekély, fog, foginygyulladás
Hurut, Fekély, Hólyag
A fogínygyulladás igen gyakran jelentkező fogbetegség. A vörössé vált íny, megduzzad, és már egy kisebb érintés hatására is, vérezni kezd.

Okai: Gennykeltő baktériumok, chronicus (idült) pneumonia. Tünetei: Bő, gennyes köpet, rtg. képen 'füles kosár' - tályog a kosár, bemeneti helye a fül. Kezelése: Antibiotikum, esetleg sebészeti beavatkozás.

ok
A egy körülhatárolt, baktériumos fertőzés okozta gennyzacskó. A bélfalon képződő, néha annak kiöblösödését okozó gyakoribb Crohn-betegség esetén, mint fekélyes vastagbélgyulladásnál.

Tályog
Egy érett, fluctualó tályogot helyi érzéstelenítésben fel kell tárni és a nyálkahártyán át drenálni. A tályogok gyakran több rekeszesek, és valamennyi rekeszt drenálni kell.


Szoptatáskor gyakran észlelhető gyulladt, fájdalmas terület az emlőkben, amely később gá alakulhat. Kezdetben a betegség jól megválasztott antibiotikumokkal még visszafordítható.

Tályog
Tályog leggyakrabban már korábban károsodott petevezetékek felülfertőződése esetén jön létre. A tályog egy környezetétől fallal körülhatárolt gennygyülem.


Gennyes szövetgyulladás. Gennyokozó bacilusok idézik elő. A genny, fertőző. A gennyedés lefolyását gyorsíthatjuk, ha a beteg területre gyakran teszünk forró lenmag-lisztes vagy görögszénás borogatást.

A tályog gennyel telt üreg, rendszerint baktériumfertőzés következménye.

A okat ugyanazok a kórokozók hozzák létre, mint a a fenti betegségeket, azonban a bőrön látható fájdalmas duzzanat egy mélyen a zsíszövetbe terjedő folymatot jelez.

far tályog lelki ok - nem jellemző
kén fürdő otthon - nem ajánlom
kórházban elvérzett véralvadásgátló - RIP ...

Brodie-
A Brodie- csekély tüneteket okozó, jellegzetes elhelyezkedésű csontvelőgyulladás.

11c,d,e: Tüdőtályog CT (CECT), rtg és UH képe. 64 éves férfi. Jobb tüdőbázison infiltrátum és tályogképződés.

:
A (abscessus) a környezettől élesen elhatárolt, betokosodott gennyes folyamat (gennygyülem).

tályogképződés
szöveti necrosis
gázképződés is előfordulhat
akkor is, ha nem Clostridiumok okozzák a fertőzést ...

A nak vagy furunkulusnak is nevezett kelést általában a rendkívül fertő­ző Staphiiococcus baktériu­mok okozzák, amikor egy szőrtüszőn át a bőrbe jut­nak.

A tályogok gyógyítására nem elég antibiotikumokat adni; le is kell csapolni, drenálni kell azokat. A testben mélyen elhelyezkedő tályogokat sebészileg kell feltárni.
A+ A A-
Bakteriális fertőzések ...

Agy, subdurális empyema, epidurális abscessus
Állati harapások és rabies profilaxis
Amerikai trypanosomiasis ...

tályog; purulens exsudatum körülírt gyüleme, amely akut, vagy krónikus lokalizált fertőzéses gyulladás terméke; gyakran szövetpusztulással és a gyulladás egyéb jeleivel, például oedemával jár együtt 2.

Bél, átfúródás, necrosis, elzáródás
Hasűri
Heveny hashártyagyulladás ...

vesetályog
perinephritis (vese körüli szövetek gyulladása)
vesemelletti tályog (abscessus paranephriticus) ...

Végbél és sipoly
Kínzó kincs - Aranyérproblémák
A végbélnyílás berepedése (analis fissura) ...

Garat körüli tályog
Mandulagyulladás
Meddig vannak panaszok mandulaműtét után?

Abcessus:
Akut: hirtelen fellépő, sürgős
Anulus fibrosus: a porckorong külső, rostos gyűrűje ...

- Perforáció, tályog: a bélfal átlyukad, a béltartalom kijut a hasüregbe, itt tályog képződhet, vagy kiterjedt hashártyagyulladás jöhet létre.

A pyogen máj sebészi kezelése

A pyogen máj ritka, de ma is változatlanul életveszélyes betegség; ...

Egy másik fontos fertőzéses szövődmény az agytályog kialakulása, amelynek kezelése a tályog kiürítéséből, majd ezt követően az érintett terület becsövezéséből - drenálás - áll, ezt célzott antibiotikus kezelés egészíti ki.

A ok esetén vezető tünet az akár magas láz, igen heves végbéltáji fájdalom, székelési és vizelési inger és képtelenség, megnyílása esetén gennyes váladékozás, sipolyképződés, sipoly fennállásakor egy pontból történő váladékozás.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Fekély, Szindróma, Elzáródás, Láz

Betegségek  Talasszémia  Tanorexia

 
RSS Mobile