Kezdőlap (Tályog)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tályog

Betegségek  Talasszémia  Tanorexia

Tályogok, kelések
1. gyógynövény-készítmények - a kelések érésének meggyorsítására: a forró dunsztkötésbe bojtorjánt, vörös szilfát vagy orvosi zilizt kell tenni, a genny kifakasztására: dunsztkötésbe fonnyasztott káposztalevél, immunrendszer erősítésére: nyers fokhagyma, ...


Agytályog
Rendszerint a fül vagy az orr betegségeinek késői következménye, vagy a szervezet más részén kialakuló fertőzés szövődménye. Az agytályog térfoglaló folyamat képében jelentkező károsodás, letokolt gennygyülem.

Fogtályog - lelki okai
A tályog a foggyökeret körülvevő szövetekben található, és egy meghozandó döntéssel kapcsolatban érzett dühről árulkodik. A fertőzés a fog központi üregét érinti, a döntés szükségessége felemészt belülről.

tályog
(abscessus), a szövetekben fekvő, gennyel telt üreg. Ha T.-ról mint daganatról szólunk, akkor az csak a genygyülemnek körülirt felhalmozódását jelzi. Majd minden szövetben és szervben található. Leggyakoribb a kötőszövetben fekvő T.

tályog
Kiütés, gennyes kelés.
A szó korai előfordulásaiban gyakori tarjag alak révén két különféle származású szó vegyülésére gondolhatunk. Az egyik szláv eredetű: szerb-horvát, szlovén talog, szlovák taloh (üledék, seprő), s ez a jelentés a kelés gennyes, szennyező voltával könnyen összekapcsolható.

pl.
abscessus tuboovarialis l.s. - left sided tuboovarian abscess, bal oldali petefészek és petevezeték ~
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

~ - abscessus : a szövetekben fekvő, gennyel telt üreg.
" class="glossaryLink " target="_blank"
~ főleg fiatal gyermekeken, csecsemőkön és kisdedeken alakul ki. A betegség lényege a hátsó garatfal mögötti gennyes folyamat.
A garat mögötti ~ oka ...

~ és sipoly, a két rosszarcú besurranótolvaj
Sokak számára gyomorforgató horror lesz mind az, amiről írok. A végbél~ról és annak nem ritka szövődményéről, a végbélsipolyról fogok írni. Még a szavaknak is rossz csengése van: ~-hályog, sipoly-sikoly, brrrrr...

A ~ keletkezésének okozója lehet tüdőgyulladás, a szervezetben lévő gennyes fertőzés kórokozója (ha a véráramba kerülve, a tüdő hajszálerein fennakad), a tüdőbe aspirált fertőzött idegentest, belélegzett baktériumok, belélegzett gombák, drog (a nem steril tű miatt), ...

Tüdő~

Címkék: tüdő~, anaerob baktérium, aspiráció, szövődmény, mellhártyagyulladás, immungyengeség, tüdőtumor ...

végbél~, végbélsipoly
A kripták gyulladása esetén, ha a kriptába nyíló mirigybe is beterjed a gyulladásos folyamat, ~ alakulhat ki. Az előbbiekben már vázoltuk az anorectális ~ kialakulásának mechanizmusát.

A tüdő~ okai, tünetei és kezelése
A tüdő~ általában szövődményként jelenik meg, kialakulását vagy a legyengült, sérült, immun károsodott szervezet, virulens kórokozó vagy daganat segíti elő. Prognózisa ennek megfelelően rosszabb, mint általában a tüdőgyulladásos betegségé.

Végbél~, végbélsipoly
A végbél~.
A végbélnyílás környezetében, az ürítőkészülék "zsírzását" végzik azon mirigyek, melyekből gyakran fájdalmas, pusztító helyi fertőzés indul ki. A gyulladás rendszerint a végbélnyílás körüli bőrterület alatt a mélyben, a laza zsírszövetben terjed.

Bartholin ~ esetében annak megnyitását végezik. Rámetszenek a ~ra, kiürül a tartalma, mely fertőtlenítőszerrel átitatott gézcsíkot helyeznek az így megnyílt üregbe.

Kezelése a ~ hátsó garatfalon keresztül történő megnyitásából és kiürítéséből, és parenteralis antibiotikus kezelésből áll. Amennyiben ß-lactamase termelő Staphylococcus aureus és Bacteroides species tenyészik ki, ß-lactamase rezisztens antibiotikum szükséges (pl.

Foginnyfekély, fog~, foginygyulladás
Hurut, Fekély, Hólyag
A fogínygyulladás igen gyakran jelentkező fogbetegség. A vörössé vált íny, megduzzad, és már egy kisebb érintés hatására is, vérezni kezd.

Felső légutakon vagy a véráramban a baktériumok bejutnak a tüdőbe. Okai: Gennykeltő baktériumok, chronicus (idült) pneumonia. Tünetei: Bő, gennyes köpet, rtg. képen 'füles kosár' - ~ a kosár, bemeneti helye a fül. Kezelése: Antibiotikum, esetleg sebészeti beavatkozás.
Nincs még bejegyzés.

~ok
A ~ egy körülhatárolt, baktériumos fertőzés okozta gennyzacskó. A bélfalon képződő, néha annak kiöblösödését okozó ~ gyakoribb Crohn-betegség esetén, mint fekélyes vastagbélgyulladásnál.

~
Enyhe fertőzés esetén a kivezető csőből jövő genny az egyetlen tünet.
Súlyosabb fertőzés esetén a vezeték elzáródik, és a mirigyben ~ alakul ki. A ~ fájdalmas, a betegnek nehezére esik az ülés és a járás. Általános tünetként a betegnek láza lehet.

~
Gennyes szövetgyulladás. Gennyokozó bacilusok idézik elő. A genny, fertőző. A gennyedés lefolyását gyorsíthatjuk, ha a beteg területre gyakran teszünk forró lenmag-lisztes vagy görögszénás borogatást. Ezek helyett nyers, reszelt burgonyából is készíthetünk pépes borogatást.

A ~ gennyel telt üreg, rendszerint baktériumfertőzés következménye.

A ~okat ugyanazok a kórokozók hozzák létre, mint a a fenti betegségeket, azonban a bőrön látható fájdalmas duzzanat egy mélyen a zsíszövetbe terjedő folymatot jelez. Ilyenkor nem elégséges az antibiotikus kezelés, műtéttel kell feltárni a gennyes elváltozást.

far ~ lelki ok - nem jellemző
kén fürdő otthon - nem ajánlom
kórházban elvérzett véralvadásgátló - RIP ...

Brodie-~
A Brodie-~ csekély tüneteket okozó, jellegzetes elhelyezkedésű csontvelőgyulladás. Az akut és krónikus csontvelőgyulladással ellentétben nem a csontok középső részében, hanem azok végeiben az ízületek közelében alakul ki a gyulladás.

11c,d,e: Tüdő~ CT (CECT), rtg és UH képe. 64 éves férfi. Jobb tüdőbázison infiltrátum és ~képződés.

~:
A ~ (abscessus) a környezettől élesen elhatárolt, betokosodott gennyes folyamat (gennygyülem).

~képződés
szöveti necrosis
gázképződés is előfordulhat
akkor is, ha nem Clostridiumok okozzák a fertőzést ...

A ~nak vagy furunkulusnak is nevezett kelést általában a rendkívül fertő­ző Staphiiococcus baktériu­mok okozzák, amikor egy szőrtüszőn át a bőrbe jut­nak. A terület megtelik gennyei, bepirosodik, meg­duzzad, és mivel a váladék felfelé nyomul, fehér vagy sárga mag képződik a kelés tetején..

~; purulens exsudatum körülírt gyüleme, amely akut, vagy krónikus lokalizált fertőzéses gyulladás terméke; gyakran szövetpusztulással és a gyulladás egyéb jeleivel, például oedemával jár együtt 2.

Bél~, átfúródás, necrosis, elzáródás
Hasűri ~
Heveny hashártyagyulladás ...

vese~
perinephritis (vese körüli szövetek gyulladása)
vesemelletti ~ (abscessus paranephriticus) ...

Végbél~ és sipoly
Kínzó kincs - Aranyérproblémák
A végbélnyílás berepedése (analis fissura) ...

Abcessus: ~
Akut: hirtelen fellépő, sürgős
Anulus fibrosus: a porckorong külső, rostos gyűrűje ...

- Perforáció, ~: a bélfal átlyukad, a béltartalom kijut a hasüregbe, itt ~ képződhet, vagy kiterjedt hashártyagyulladás jöhet létre.
- Bélelzáródás (ileus): a bél ürege annyira beszűkül, hogy a béltartalom nem képes rajta átjutni, ez a bélműködés teljes leállásához vezethet.
Következő ...

A pyogen máj~ sebészi kezelése

A pyogen máj~ ritka, de ma is változatlanul életveszélyes betegség; halálozása - az utóbbi években az új képalkotó eljárásoknak a diagnosztikában és a kezelésben való bevezetése ellenére - továbbra is magas.

A ciszták esetleg felülfertőződhetnek és ~gá alakulhatnak. Ebben az esetben műtétre van szükség, amely során a petefészek nagyon kis eséllyel menthető meg. A petefészekciszták egy része rosszindulatúságot mutat.

Kezelésének alapja a fertőzéses góc megszűntetése, a fertőzött liquor rendszeres lebocsátása, és célzott antibiotikumos terápia. Egy másik fontos fertőzéses szövődmény az agy~ kialakulása, amelynek kezelése a ~ kiürítéséből, ...

étvágytalanság, fogyás;
fáradtság, vérszegénység;
véres széklet,
~ok, fisztulák;
szemproblémák,
bőrelváltozások (bőrallergia, bőrszárazság),
ízületi bántalmak,
de akár májgyulladás és epebántalom.

A garat-gége hátsó fala mögött kialakuló ~os folyamat is kifejezett nyaki fájdalmat provokál, melyhez duzzanat, láz társul.
Pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése.
A nyaki nagy erek (artéria carotis) szűkülete, elzáródása is nyaki fájdalommal jár.

43. FEJEZET - Tüdő~
44. FEJEZET - Asztma
45. FEJEZET - Idült obstruktív tüdőbetegségek ...

- Esetleges Douglas-~ kimutatása.
- Röntgen: - CT vízoldékony kontrasztanyaggal (rectalisan): A legpontosabb és legbiztosabb diagnosztikai módszer a diverticulitis és szövődményeinek kimutatására.

A macskák is rosszul bírják Az idősebb nők is vágynak a szexre Aggasztó zsibbadás Álmatlanság Ismétlődő ~ Anya ne hagyj itt! ...

Kulcsszavak:Arcüreg- anatómiája, élettana, gyulladásai, arcüreg endoscopos vizsgálata- műtétje, arcüregöblítés, ádámcsutka, agy~, agyhártyagyulladás, allergia, arcduzzanat, arcidegbénulás, arckoponyasérülés, audiométer, audiometria belső fül, BERA, Bell-féle arcidegbénulás, beszédaudiometria, ...

Többnyire az arcon, a mellkas felső területén, a vállakon és a háton jelenik meg, és pattanások, ciszták, néha ~ok jellemzik. Mind a ciszták, mind a ~ok gennyel teli tasakok, azzal a különbséggel, hogy a ~ok némileg nagyobbak és mélyebbek.

A különböző bélbaktériumok hatására a végbél körül, vagy a szabad hasüregben ~ alakulhat ki. A gyulladás bizonyos szakaszában a bélüreg szűkületét is okozhatja. Ennek a gyanúja akkor merül fel, ha a beteg evés után 2-3 órával görcsös fájdalmat érez.

Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), nemi betegségek, fertőzések, sebek, ~ok, himlő, és kanyaró esetén. A Bíborkasvirág növényi antibiotikum és immunerősítő szer.

Kezelés: antibiotikum 2 hónapig a ~ megnyitását követően.
Krónikus esetben: kiterjedt fibrosis, elágazodó ~üreg alakul ki sipolynyílásokkal.
GINGIVITIS ULCEROSA:
Serdülők, fiatal felnőttek betegsége. Általában elhanyagolt szájban, krónikus fogágyfolyamattal együtt észleljük.

Súlyos, heveny diverticulitis esetén CT-vizsgálatra lehet szükség, ha a kórisme bizonytalan, vagy ha ~ gyanúja merül fel. A CT-n láthatóak a divertikulumok, a bélfal megvastagodása és a gyulladás a vastagbél körüli zsírszövetben, valamint kimutatja a ~ot is.

Antibiotikumok alkalmazására főként ~ok, sipolyok szövődményeinek kivédése érdekében lehet szükség, máskor műtéti előkészítésként alkalmazzák a fertőzéses szövődmények megelőzésére, de van olyan szer, amely csökkenti a betegség aktivitását.

Macrodegeneratív göb, ~, granulomatosus gyulladások, cysták, /echinococcus cysta/ focal sparing, részleges zsírmáj, haemangioma, focalis nodularis hyperplasia, adenoma, cystadenoma.

A csecsemők kisgyermekek végbél körüli ~ja úgy alakul ki, hogy a végbélnyílás körüli számos mirigy valamelyikének kivezetőjárata elzáródik, és a mirigyben elszaporodnak a baktériumok, gyulladás jön létre.
A ~ot szélesen meg kell nyitni, ki kell metszeni vagy kaparni az alapját (altatásban).

A torokmandulák eltávolítását javasoljuk az évente 4-5 alkalommal előforduló tüszős mandulagyulladások, mandula körüli ~ és idült mandulagyulladás esetén. A mandulák idült gyulladása igen gyakori kórkép, mely a távoli következményeivel hívja fel magára a figyelmet.

Az endoszkópos UH az elmúlt 5-10 évben a diagnosztikából a terápia felé ment el: folyadékgyülemek, például hasnyámirigy ~ vagy ciszta lebocsátása, amit UH nélküli endoszkóppal csak akkor lehet megcsinálni, ha nagyon bedomborodik a gyomorba, akkor is úgy, hogy közben nem tudjuk biztosan, ...

Garat mögötti vagy melletti ~
Garat mögötti vagy melletti ~
Garat rosszindulatú daganatai
Garat rosszindulatú daganatai
Garat rosszindulatú daganatai
Garat rosszindulatú daganatai
Garat rosszindulatú daganatai
Garat rosszindulatú daganatai
Gátlótestes hemofília
Gázgangréna ...

A légcső, hörgő és tüdő betegségei közül a krónikus hörgőgyulladások, hörgőtágulat, tüdő~, tuberkulózis, főleg a bomló köpet okozhat rothadó szájszagot.

Az akut gyulladás fontosságát az adja, hogy nem kezelt esetekben a petevezető lumenének elzáródása, következményes petevezető ödéma, vagy kismedencei ~ alakulhat ki.

Az árpa apró gyulladásos ~, ami a szemhéj szélén található. Merőleges gyulladás alakul ki a mirigyek kivezető csöveinél. A kórokozó baktérium. Van belső és külső árpa is. Egy időben több árpa is kialakulhat. A betegség elég gyakori, szinte minden embernél előfordul.

További speciális probléma a hasi ~képződés, mely 5-15%-ban a graft pancreatitis velejárója. Ez általában az első néhány posztoperatív héten lép fel és oka a pancreas kivételnél fellépő mechanikai károsodás, valamint a zsíros pancreas. Kezelése percutan vagy nyitott drainage.

Mandulaműtétre általában a gyakran visszatérő gyulladások, -tüszős mandulagyulladás- ~képződés esetén kerül sor. Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják.

Az ambuláns sebészet keretei között elvégezhető beavatkozások jelentős részét hazánkban a sebészeti szakrendelőkben eddig is elvégezték (~feltárás, körömeltávolítás, bőrkimetszés, bőrvarrat, kisebb plasztikai beavatkozások, szövetmintavétel nyirokcsomóból, végbélrepedés, ...

Az amőbás vérhas szövődményei szintén igen ritkák, de súlyosabbak: a kórokozók által létrejött fekélyek bélperforációhoz - a bél kilyukadásához - vezethetnek, amelyet a hashártya gyulladása és a vastagbél körül kialakuló ~képződés követhet.

Olyan súlyos akne, azaz ~ok, gennyes hólyagok képződésével járó bőrgyulladás kezelésére használják, mely maradandó hegesedés veszélyével jár és nem javult más akne-ellenes kezelésre, így a szájon át szedhető antibiotikus terápiára sem.

A gégészek gyakran fedeznek fel teljesen tünetmentes, de ~os mandulát, mely még mandula műtött betegeknél is kiújulhat a csonkból! ...

Ha a váladék baktériumokkal fertőződik, ~ alakul ki. Ez igen fájdalmas és gyorsan "orvoshoz viszi" a beteget. A teendő ilyenkor a ~ megnyitása, a genny lebocsátása és a ~falnak néhány öltéssel a bőrhöz történő kivarrása.

Bőrbetegség, aminek a fő jellemzői pattanások, csomók, ~ok, pustulák és hegek hátramaradása. Ezek a gyulladásos elváltozások az androgének hatására jönnek létre a zsírmirigyekből. Fehéreknél gyakrabban fordul elő.

Ez esetben sor kerülhet a ~ megnyitására is az előbb említett kezelések mellett.
Idült prosztatagyulladás
A panaszok általában nem súlyosak. A beteg alhasi fájdalmakról, gáti nyomásérzésről, deréktájba sugárzó panaszokról, gyakori vizelésről számol be.

Â- egyrészt az egyre nagyobbra növekedő tömlő gennyes gyulladására, ~képződésre, ami akár tovakúszó nyaki gyulladást, szepszist is okozhat, de a ~ot törvényszerűen követő sipoly nyákos, gennyes váladékozása is igen nehezen elviselhető következmény, ...

Az arcduzzanat hátterében álló fogászati probléma: a ~
Árulkodó szín - fogaink árnyalata alapján ítélnek meg minket?
Kilazult fogak - mi okozza és mit kezdjünk vele?
A hormonok miatti ínygyulladás később komoly betegségeket idézhet elő ...

Különös jelentőséggel bír ~ok esetén a percutan punctió és drainage, mely részben diagnosztikus, részben terápiás eljárás, a nyert tartalomból bakteriológiai vizsgálat történik.

- foggyökércsúcs körül kialakult ~ok,
Általános tanácsok
- járványos időszakban gyakrabban mosson kezet, mivel néhány náthavírus a piszkos kézről jut az orrba illetve szembe.

A probléma kezelése gyulladásgátlókkal, illetve ~ esetén antibiotikumokkal történik. Ezenkívül fontos az étrend módosítása is: általában fehérjedús és vitaminban gazdag táplálkozásra van szükség. A betegség során tünetmentes időszakok és visszaesések váltogatják egymást.

A garatot általában sztreptokokkusz baktérium támadja meg, mely átterjed a környező szövetekre. Amennyiben a baktériumok tovább szaporodnak gennygyülem, ~ alakulhat ki. ~ok megjelenhetnek a mandulák mellet vagy a torok oldalán is.

Olykor szükség van a kialakult ~ vagy a fertőződött orrmelléküregek folyadékának lecsapolására. Ezen beavatkozásokat néha meg is kell ismételni.
A vírusos fertőzés kezelése ...

Marsupializáció (marszupializáció) - a Bartholin-mirigy viszonylag gyakori, fájdalmas, gyulladásos megbetegedésének (bartholini ~) rámetszéssel, drainálással történő kezelési módja.
Mastectomia - az emlő sebészi eltávolítása (vagy a lehető legtöbb emlőszövet eltávolítása).

történő eltávolítását is végezzük, mint festenyzett anyajegy lézeres, fagyasztásos eltávolítása vagy kimetszése, jóindulatú bőrelváltozás kimetszése bőrvarrattal (fagyasztásos kezelése lézeres eltávolítása), rosszindulatú bőrelváltozások eltávolítása, hegkimetszés, korrekció felületes bőr~ ...

A leggyakoribb idetartozó kórképek: szorongás, félelem, traumák, minden sebészeti beavatkozás, vérzés, utófájdalom, injekciós szövődmény, ödéma, szájzár, gyulladások, gennyesedések, ~ok, sipolyok, előtörő bölcsességfog körüli problémák, szájnyálkahártya és nyelv gyulladásai, afta, ...

Gennyes fertőzés az emlőállomány ~osodását eredményezheti. Ez minden lokalizációra érvényes: egy helyi felülfertőződés a szervezet távolabbi részeit is elérheti a vér- és nyirokkeringés segítségével.

Itt beszél a daganatokról, a flegmonéról, azaz a bőr alatti kötőszövet gennyes gyulladásáról, ~okról, orbáncról, szervelhalásokról, ödémákról, skrofulózisokról, zúzódásokról, valamint a fertőző betegségekről: himlőről, kanyaróról, bélpoklosságról és pestisről.

2.15.1. Különböző szisztémás, vagy lokális betegség miatt kialakuló hajhullás: pl.. ótvar, ~, orbánc, övsömör is állhat a hátterében.

Sárgászöld köpet, hidegrázás, vérköpés, fejfájás, izzadás, étvágytalanság, izom-ízületi fájdalmak. Súlyos esetben légzési elégtelenség, szepszis, ~ alakulhat ki.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

A lappangási idő általában 3 hét körül van
Fokozatosan kialakuló véres, nyálkás hasmenés
Hasi fájdalom
Hőemelkedés, súlyos esetben láz
Igen súlyos esetekben ~-képződés figyelhető meg, elsősorban a májban ...

Bartholin-mirigya Bartholin-mirigy a hüvely falának közelében, a kis szeméremajak belső oldalán helyezkedik el, váladéka hozzájárul a hüvely nyálkahártyájának síkosságához. Viszonylag gyakori a fájdalmas, gyulladásos megbetegedése (bartholini ~), amelyet rámetszéssel, ...

A Streptococcus baktérium által okozott gyulladások gyors diagnosztikájával és kezelésével a tünetek mérsékelhetők, és az esetleges komplikációk, mint a reumásláz vagy a ~ megelőzhetők.

Ha a gyulladást nem sikerül időben megfékezni, a kórokozó baktériumok továbbterjednek a köponti idegrendszer felé, ahol életet veszélyeztető betegségeket okozhatnak (meningitis - agyhártyagyulladás, vagy agy~).
A mastoiditis korai és megfelelő kezelésével ezek a szövődmények elkerülhetők.

Az odatapadó hashártyával együtt fájdalmas, tapintható tömeg keletkezik. Ebből ~ alakulhat ki, a gyulladt, megvastagodott bélfal bélelzáródást okozhat, a divertikulum elvékonyodott fala perforálhat, ez pedig hashártyagyulladáshoz vezet.

CD esetében gyakoribbak a szövődmények (bél szűkület, átfúródás-perforáció, ~, sipoly).
Különleges, bélen kívüli (extraintestinalis) kórformák: érinthetik az ízületeket, a szemet, a bőrt, valamint a májat-epeutakat. Crohn-betegség esetében gyakoribbak az extraintestinalis tünetek.

Ureter duplex, ektópiás ureter
Idegentest
Húgycső diverticulum, gyulladt paraurethralis cysta
Egyoldali spongya vese
Gyulladt uretercsonk (vese eltávolítás után)
Urachus gyulladás
Papilla necrosis
Hólyag melletti ~ vagy a hólyag sipoly ...

A protozoon parazita fertőzés súlyos szövődményként hepatitis vagy máj~ kialakulása léphet fel. Krónikus protozoon parazita fertőzöttség esetén hasmenés nélkül zajlik a folyamat, időnként ugyan felléphetnek kisebb hasmenéses fázisok, de jellemzőbb a makacs székrekedés.

Az IBD-t pontosan kell lokalizálni, megítélni aktivitását, mert csak így lehet az optimális kezelést meghatározni. Ha gyógyszerrel nem kezelhető szövődmény lép fel (~, belső, nem drenálható sipoly, szűkület stb.), akkor a sebészi beavatkozás halogatása műhiba.

Mivel itt a bélfal teljes keresztmetszete érintett lehet, előfordulhatnak a bélfal átlyukadásából kialakuló sipolyjáratok, ~ok.

CT vezérelt felügyelet mellett gerincbetegségek esetén fájdalomcsillapító kezelések, szövettani vizsgálatokhoz szükséges mintavételek, ~leszívás és más beavatkozások is elvégezhetőek.

Ilyen lehet legtöbbször az idült mandulagyulladás, petefészek gyulladás, prosztatagyulladás, ezenkívül még a fogínyben kialakuló ~ok, gyulladások, az idült arcüreggyulladás is problémát okozhatnak.

Ha a mirigyek kivezető csöve elzáródik, analis ~, vagy fistula fejlődhet ki a területen. Az analis csatorna módosult bőre hyperpigmetált (sötétebb a környző bőr színénél), nagy számban tartalmaz verejték- és faggyúmirigyeket.

~ok, bélelzáródás, kitágult toxikus vastagbél satöbbi esetén. A kezelések során a betegek életminősége javul, közérzetük normalizálódik, de sajnos a visszaeséseket megakadályozni nem igazán lehet, legfeljebb a tünetmentes időszakot megnyújtani.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Fertőző betegség, Allergia, Fekély, Szindróma?

◄ Talasszémia   Tanorexia ►
 
RSS Mobile