Kezdőlap (Szívdobogásérzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szívdobogásérzés

Betegségek  Szívburokgyulladás  Szívelégtelenség

SZÍVDOBOGÁSÉRZÉS
Egy egészséges felnőtt szíve szabályosan, nyugalmi állapotban percenként körülbelül nyolcvanszor ver. Amikor úgy érezzük, hogy összevissza kalapál, és majd' kiugrik a helyéről, az igen félelmetes, de szerencsére módunkban áll rövid idő alatt megszüntetni a panaszt...


4 súlyos betegség a szívdobogásérzés hátterében
Gyakran érzed, hogy szíved hevesen kalapál, esetleg kimarad egy ütem? Derítsd ki, mi rejtőzhet emögött!
Forrás: Femina.hu ...

-a szívdobogásérzés, szívtáji szorító érzés, nyugtalanság és szorongás, álmatlanság, szédülésérzés, fejfájás, nedves, jéghideg kezek, lábak.

Szívdobogásérzés (palpitáció) szinte mindig fellép. A tartós kamrai tahikardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. A vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ.

szívdobogásérzés,
szívtájéki fájdalom,
gyakori vizelés,
idegesség, nyugtalanság, alvászavar
fájdalom a tarkótájon és a nyakban, amely főként felkeléskor jelentkezik és egy idő után megszűnik,
fáradtság,
légzési nehézség.

~, légszomj, teljesítmény csökkenés, fáradékonyság, atípusos mellkasi fájdalom
Szövődmények:
kb. 10 % ...

~nek vagy esetleg extrasystoliának tűnik.
A felső hasi régióban vagy a bal bordaív alatt érezhető.
Nitroglicerinrenem szűniknéhány percen belül.

- heves ~,
- remegés vagy reszketés,
- izzadás,
- fulladásérzés vagy légszomj,
- torokgombóc érzése,
- mellkasi fájdalom,
- szédülés vagy bizonytalanságérzés,
- hányinger vagy bármilyen hasi diszkomfortérzés,
- hidegrázás vagy hevülés (kipirulás), ...

~
szédülés
ájulás
Hogyan működik a szív?
A szív négy üreggel (2 pitvar, 2 kamra) rendelkező, izomszövetből felépülő szerv, melynek feladata a vér állandó mozgásban tartása.

Tünetek Az aorta regurgitáció jelentkezhet tünetmentesen, és megjelenhet heves ~ (palpitáció), fáradékonyság, szorító mellkasi fájdalom (angina pectoris) formájában, valamint a késői stádiumban a szívelégtelenség tüneteiként.

A vérszegény beteg szövetei nem jutnak elegendő oxigénhez, melynek tünetei az elején a fáradtság és a gyengeség, majd a letargia, a sápadság, a légszomj, a szédülés, a lábdagadás és a ~.

Ennek következménye az emelkedő pulzusszám, a ~, a remegés, a nyugtalanság és a szorongás. Izzadás, hirtelen kínzó éhségérzet, száj körüli zsibbadás és émelygés is gyakran jelentkezik.

Túladagolva ~t, remegést és vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A hosszú hatású formákat inhalációs szteroiddal kombinált formában is kifejlesztették.
A teofillin-származékok kúp, tabletta vagy injekció formájában kerülnek
forgalomba. Mellékhatásaik miatt ma már csak ritkán használjuk.

osztály: ebben a stádiumban a fizikai teljesítőképesség nem korlátozott, a szokásos fizikai aktivitás nem okoz fáradtságot, nehézlégzést, vagy ~t.
NYHA II.

A koffein serkenti a szívműködést, növeli a szívfrekvenciát, az egyéni érzékenység függvényében azonban kellemetlen ~t, remegést is kiválthat. Állatkísérletnél ritmuszavar is kiváltható koffeinnel, humán vizsgálatok azonban ezt a hatást nem erősítették meg.

Első kérdésem az lenne, hogy a szívzörej és az esetlegesen annak hátterében álló betegségek okozhatnak-e fáradékonyságot, ~t?
Második kérdésem, hogy a szívzörejt okozhat-e valamiféle szívbillenytűhiba?

Erős ~ vagy igen gyors szívdobogás
Ájulásérzés, szédülés, bizonytalanság
Reszketés, remegés
Kipirulás vagy hidegrázás
Izzadás
Émelygés, hányinger, hasi feszülés, hasi fájdalom
Zsibbadó, szurkáló érzés a végtagokban, az arcon
A test idegenként való megélése
Sírás ...

Szapora, rendszertelen ~, szédülés, légszomj, jelentősen lecsökkent fizikai terhelhetőség, hirtelen nagy mennyiségű vizelet ürítése, szorongás, félelemérzés a legjellemzőbb tünetek.

"Ezen kívül kisebb valószínűséggel tapasztalták a diabétesz más tüneteit is, például kimerültséget, éhséget és ~t" - tette hozzá Dr. Paul.

Halántéklebeny-epilepsziában vegetatív tünetek alakulhatnak ki: például ~, légszomj, gyomortáji nyomásérzés, hányinger. Majd félelemérzés, idegenségérzés, illetve déjĂ vu élmény jelentkezhet, a gondolkodás zavara is kialakulhat.

Légszomj, mellkasi fájdalom, ~, köhögés, vérköpés, vérnyomásesés, cianózis.
További lehetséges tünetek
Súlyos esetekben előfordulhat ájulás és a keringés összeomlása következtében hirtelen halál is.

Tünetek, melyeket komolyan kell vennünk: fáradékonyság, a teljesítőképesség csökkenése, álmosság, légszomj, izzadás, erős ~, szédülés, fejfájás. Ezek kezdetben csak megterhelő munkavégzés után jelentkeznek. A betegek lépcsőzés utáni légszomjról panaszkodnak.

Felgyorsult szívverés, erős ~, izzadás, légszomj, szédülés, remegés, mellkasfájdalom vagy szorító mellkasi érzés, hányinger és gyomorfájdalom.
- Gondolatok ...

A szervezet hőszabályozó rendszerének összeomlását jelzi, ha az izzadás hirtelen megszűnik, a bőr kipirul, erős ~ lép fel, a légzés zihálóvá válik. Az idegrendszer károsodását jelzi a zavart tudat és a bizonytalanná váló mozgás.

Szájsebészeti beavatkozás utáni ~
Magas vérnyomás, hát-, derék-, intimszerv-fájdalom - Hegesedés a vesében?
Babát szeretnék, de magas a vérnyomásom ...

Súlyos asztmás roham esetén a fentieken túl jelentkezhet még: szapora ~, kapkodó légzés, verejtékezés és légzés elégtelenség is.
A rohamok közötti időszakban a beteg panaszmentes lehet.
tünetek ...

anyagcserezavar,
fáradékonyság, gyengeség, kimerültség,
szédülés, fejfájás, zavartság,
~,
vesekő kialakulása,
vérsűrűsödés ,
izomgörcsök,
salakanyag lerakódás ,
öregedési folyamat felgyorsulása.
Mikor igyunk vizet?

A betegség kezdeti tünetei a csökkent terhelhetőség, a fáradékonyság, a ~, a nehézlégzés és a fokozódó fulladás, amit súlyosabb esetben mellkasi fájdalom és szívritmuszavarok kísérhetnek.

A hőhullámok és az éjszakai izzadás - az ösztrogén csökkent szintjéhez kapcsolódóan - többszöri éjjeli ébredéshez vezethet, melyet ~ és idegesség kísér.

Gyakoriak a nem bélrendszert érintő funkcionális szimptómák is: többek közt fejfájás, fáradékonyság, levertség, nyugtalanság, alvászavar, ~, csökkent teljesítőképesség, vizelési zavarok stb...

NYHA I. osztályba tartoznak azok a betegek, akiknek a fizikai teljesítőképességét nem korlátozzák a panaszok (nehézlégzés, ~, vagy kifáradás) ...

A klimax jellegzetes első tünetei közé tartozik a hangulatváltozás is, az ok nélküli rosszkedv, az ingerlékenység, a feszültség, türelmetlenség, ~ éjszakánként.
...

borul fel, melynek következtében a menstruációs ciklus felborul, majd teljesen megszűnik, ezen kívül számos más panasz jelentkezik, mint a fáradékonyság, hőhullámok, izzadás, feszültség, szorongás, a hangulat indokolatlan hullámzása, depresszió, koncentrációs nehézségek, ~, ...

A megfelelően kontrollált PF fennállása mellett a résztvevők 55,7 százalékánál állt fenn legalább egy tünet - ez az arány a nem megfelelően kontrollállt PF mellett 68,4 százalék volt. A leggyakoribb tünet a dyspnoe volt, ezen kívül főleg ~ről, ...

Kerüld a gyorséttermi ételeket, és legyél mértékletes.
Ne dohányozz.
Minden soron következő vizsgálat alkalmával keresd fel a gyermekorvosodat.
Minden szokatlan érzést, mint a ~, vagy gyengeség, mondj el a felnőtteknek.

A pheochromocytomák által termelt katecholaminok tartós hypertoniát (magas vérnyomást) és/vagy időszakosan megjelenő súlyos hypertonia rohamokat eredményeznek. Ez fejfájást (különösen a tarkói részen), ~t, izzadást, hányingert, szorongást, és esetenként fülcsengést idézhet elő.

A fájdalom általában sajgó, kínzó, szorító izommerevséggel jelentkezik, gyakori tünetek még az alvászavar, fáradtság, migrén, reszketés, csökkent koncentrálóképesség, mellkasi fájdalom, éjszakai ~, vastagbél gyulladásszerű tünetek, átmeneti vagy tartós depresszió, gombócérzés, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szédülés, Szorongás, Magas vérnyomás, Szívbetegség, Depresszió?

◄ Szívburokgyulladás   Szívelégtelenség ►
 
RSS Mobile