Kezdőlap (Szigmoidoszkópia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szigmoidoszkópia

Betegségek  Szifilisz  Szimulálás

Szigmoidoszkópia (sigmoidoscopia)
A végbél és a vastagbél alsó szakasza belfelületének megtekintésére, vizsgálatára alkalmas hajlékony, csőszerű eszköz. Világítással és optikai lencsével ellátott.


Szigmoidoszkópia
a szigmoid vastagbél és végbél megtekintése egy rugalmas vagy merev cső, az úgynevezett szigmoidoszkóp segítségével
Sztóma ...

Szigmoidoszkópia
A szigmoszkópnak nevezett, fényforrással ellátott műszer segítségével az orvos betekint a végbélbe és a vastagbél alsó szakaszába (a szigmabélbe), továbbá polipokat vagy más szövetet távolíthat el mikroszkópos vizsgálat céljára.
Szisztémás ...

szigmoidoszkópia - a vastagbél alsó egyharmadának vizsgálata vékony, hajlékony eszköz segítségével
vastagbéltükrözés - az egész vastagbél vizsgálata, szövettani mintavétel is végezhető, melynek elemzése megállapíthatja a gyulladást és egyéb kóros eltéréseket
következőelőző ...

A szigmoidoszkópia a részleges végbéltükrözés, amely nyomán a végbél magasabb szakaszát képesek átvizsgálni. Ennek során egy vékony, hajlékony, világítással ellátott csőszerű szigmiodoszkópot vezetnek be a bélbe, hogy áttekintsék a bélfalat.

- Szigmoidoszkópia ( részleges vastagbéltükrözés) vagy
- Kolonoszkópia ( teljes vastagbéltükrözés)
A szorulás-os probléma kezelés: ...

A szigmoidoszkópia alkalmával, ahogy neve is mutatja, a szigmabélbe juttatják be a fényforrással ellátott műszert, amely ugyancsak alkalmas szövettani mintavételre is.

'A flexibilis szigmoidoszkópia biztonságos és praktikus vizsgálat, és még ha egyetlen alkalommal végzik is 55 és 64 éves kor között, jelentős és hosszan tartó védelmet nyújt a vastagbélrák ellen' - írták összegzésükben a szerzők.

sigmoidoscopia/szigmoidoszkópia
a vastagbél végső szakaszának endoszkópos vizsgálatára alkalmazott eljárás.
signal/szignál ...

A szigmoidoszkópia során szerzett székletmintát bakteriális vagy parazitás fertőzés (amit a beteg esetleg utazás során szerzett) jeleit keresve vizsgálják meg. A paraziták vérvizsgálattal is kimutathatók, akárcsak az antibiotikum-szedés következményeként kialakult másodlagos fertőzések.

A szigmoidoszkópia során nyert székletmintát mikroszkóp alatt is megnézik és baktériumtenyésztést is végeznek belőle. A vérmintából kimutatható, hogy a betegnek nincs-e élősködő fertőzése, amit például egy külföldi útja során szerzett.

Korábban a vastagbélrákok döntő hányada a vastagbél utolsó szakaszán, a szigmoidoszkópia nyomán áttekinthető szakaszon alakult ki, napjainkban azonban ezen a téren változás figyelhető meg: a daganatok egyre nagyobb aránya alakul ki a vastagbél más szakaszában.

A több mint ezer 55 és 85 év közötti, átlagos kockázatnak kitett személy orvosi adatainak elemzésével készült kutatásból az is kiderült, hogy a kevésbé költséges részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) is az előrehaladott daganatok jelentősen csökkent kockázatával hozható összefüggésbe a ...

Flexibilis szigmoidoszkópia: a vastagbél alsó szakaszának endoszkópos vizsgálata.
Végbél ultrahang: a bél üregében lévő elváltozások kiterjedésének, a bél falával való kapcsolatuk felmérésére, a záróizom struktúra szerkezetének áttekintésére alkalmas vizsgálat.

hogy egyetlen, igen gyakorlott (pl. az elmúlt 10 év során több mint ezer endoszkópos mukózarezekció) gasztroenterológus által a Stanford University Hospital-ban és a Veterans Affairs Palo Alto Medical Center-ben 2011 januárja és 2012 májusa között végzett 767 kolonoszkópia és szigmoidoszkópia során ...

További, rendelkezésre álló vizsgálati módszer a szigmoidoszkópia (a vastagbél alsó részének eszközös vizsgálata). A nagy kockázatnak kitett betegeknél a teljes vastagbélre kiterjedő kolonoszkópia végezhető.

Polipektómia - polip eltávolítása a szigmoidoszkópia vagy a kolonoszkópia során.
Polipózis (polyposis) - halmozottan előforduló polipok a gyomor, a vékonybelek, és a vastagbél nyálkahártyáján. Jóval ritkábban az orrgaratban, húgyhólyagban, epeutakban és a hörgőkben is előfordulhatnak.

Az orvos a végbélnyílás és a végbél megtekintésével könnyen diagnosztizálni tudja a duzzadt, fájdalmas aranyereket. Az anoszkópia és a szigmoidoszkópia a sokkal súlyosabb betegségek, például a daganatok felismerésében nyújt segítséget.
Kezelés ...

Azoknak, akiknél nem nagy a kockázat, 50 éves kortól ajánlott a szűrés. Erre megfelelő módszer a székletvizsgálat, a flexibilis szigmoidoszkópia és az optikai kolonoszkópia.

A colitis ulcerosát azért nehéz diagnosztizálni, mert tünetei alapján összetéveszthető a bélfertőzésekkel, ill. az IBS-val (irritábilis bél szindróma). A betegek nagy részénél szükséges lehet a kolonoszkópia, szigmoidoszkópia, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Kolonoszkóp, Kolon, Kolonoszkópia, Daganat?

◄ Szifilisz   Szimulálás ►
 
RSS Mobile