Kezdőlap (Szigmoidoszkópia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szigmoidoszkópia

Betegségek  Szifilisz  Szimulálás

Szigmoidoszkópia (sigmoidoscopia)
A végbél és a vastagbél alsó szakasza belfelületének megtekintésére, vizsgálatára alkalmas hajlékony, csőszerű eszköz. Világítással és optikai lencsével ellátott.


Szigmoidoszkópia
a szigmoid vastagbél és végbél megtekintése egy rugalmas vagy merev cső, az úgynevezett szigmoidoszkóp segítségével
Sztóma ...

Szigmoidoszkópia
A szigmoszkópnak nevezett, fényforrással ellátott műszer segítségével az orvos betekint a végbélbe és a vastagbél alsó szakaszába (a szigmabélbe), továbbá polipokat vagy más szövetet távolíthat el mikroszkópos vizsgálat céljára.
Szisztémás ...

szigmoidoszkópia - a vastagbél alsó egyharmadának vizsgálata vékony, hajlékony eszköz segítségével
vastagbéltükrözés - az egész vastagbél vizsgálata, szövettani mintavétel is végezhető, melynek elemzése megállapíthatja a gyulladást és egyéb kóros eltéréseket
következőelőző ...

- Szigmoidoszkópia ( részleges vastagbéltükrözés) vagy
- Kolonoszkópia ( teljes vastagbéltükrözés)
A szorulás-os probléma kezelés: ...

A ~ alkalmával, ahogy neve is mutatja, a szigmabélbe juttatják be a fényforrással ellátott műszert, amely ugyancsak alkalmas szövettani mintavételre is.

A ~ a részleges végbéltükrözés, amely nyomán a végbél magasabb szakaszát képesek átvizsgálni. Ennek során egy vékony, hajlékony, világítással ellátott csőszerű szigmiodoszkópot vezetnek be a bélbe, hogy áttekintsék a bélfalat.

sigmoidoscopia/~
a vastagbél végső szakaszának endoszkópos vizsgálatára alkalmazott eljárás.
signal/szignál ...

A ~ során szerzett székletmintát bakteriális vagy parazitás fertőzés (amit a beteg esetleg utazás során szerzett) jeleit keresve vizsgálják meg. A paraziták vérvizsgálattal is kimutathatók, akárcsak az antibiotikum-szedés következményeként kialakult másodlagos fertőzések.

A ~ során nyert székletmintát mikroszkóp alatt is megnézik és baktériumtenyésztést is végeznek belőle. A vérmintából kimutatható, hogy a betegnek nincs-e élősködő fertőzése, amit például egy külföldi útja során szerzett.

Korábban a vastagbélrákok döntő hányada a vastagbél utolsó szakaszán, a ~ nyomán áttekinthető szakaszon alakult ki, napjainkban azonban ezen a téren változás figyelhető meg: a daganatok egyre nagyobb aránya alakul ki a vastagbél más szakaszában.

A több mint ezer 55 és 85 év közötti, átlagos kockázatnak kitett személy orvosi adatainak elemzésével készült kutatásból az is kiderült, hogy a kevésbé költséges részleges vastagbéltükrözés (~) is az előrehaladott daganatok jelentősen csökkent kockázatával hozható összefüggésbe a ...

Flexibilis ~: a vastagbél alsó szakaszának endoszkópos vizsgálata.
Végbél ultrahang: a bél üregében lévő elváltozások kiterjedésének, a bél falával való kapcsolatuk felmérésére, a záróizom struktúra szerkezetének áttekintésére alkalmas vizsgálat.

hogy egyetlen, igen gyakorlott (pl. az elmúlt 10 év során több mint ezer endoszkópos mukózarezekció) gasztroenterológus által a Stanford University Hospital-ban és a Veterans Affairs Palo Alto Medical Center-ben 2011 januárja és 2012 májusa között végzett 767 kolonoszkópia és ~ során ...

További, rendelkezésre álló vizsgálati módszer a ~ (a vastagbél alsó részének eszközös vizsgálata). A nagy kockázatnak kitett betegeknél a teljes vastagbélre kiterjedő kolonoszkópia végezhető.

Polipektómia - polip eltávolítása a ~ vagy a kolonoszkópia során.
Polipózis (polyposis) - halmozottan előforduló polipok a gyomor, a vékonybelek, és a vastagbél nyálkahártyáján. Jóval ritkábban az orrgaratban, húgyhólyagban, epeutakban és a hörgőkben is előfordulhatnak.

Azoknak, akiknél nem nagy a kockázat, 50 éves kortól ajánlott a szűrés. Erre megfelelő módszer a székletvizsgálat, a flexibilis ~ és az optikai kolonoszkópia.

A colitis ulcerosát azért nehéz diagnosztizálni, mert tünetei alapján összetéveszthető a bélfertőzésekkel, ill. az IBS-val (irritábilis bél szindróma). A betegek nagy részénél szükséges lehet a kolonoszkópia, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Kolonoszkóp, Kolon, Kolonoszkópia, Daganat?

◄ Szifilisz   Szimulálás ►
 
RSS Mobile