Kezdőlap (Szepszis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szepszis

Betegségek  Szenvedélybetegségek  Szeptikus állapot

szepszis
Vérmérgezés.
Orvosi szakszavak a görög szépszisz (rothadás, felbomlás, üszkösödés) és széptikosz (rothadást okozó) szavak nyomán, forrásuk a szépó (rothad, bomlik) ige. antiszeptikus.


A "szepszis" jelentése: Sebfertőzés miatt fellépő súlyos betegség (vérmérgezés).

Szepszis és tények
A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre.

szepszis, vérmérgezés
Túl lehet élni a vérmérgezést, abban az esetben, hogy még mellette felfekvések és trombózis is van?
Ez elsősorban a vérmérgezéshez vezető alapbetegségtől függ. Széles spektrumú vénás antibiotikum adásával a fertőzés általában megszüntethető.

A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre.

~, gócfertőzés
~ tünetei (vérmérgezés)
A vérmérgezés kialakulásáért felelős helyi tüneteken kívül, magas láz (38.5 C felett), forró, száraz a bőr, azonban előfordul, hogy a testhőmérséklet kórosan alacsony (hipotermia - 35.5 C alatt).

~ - vérmérgezés. Az az állapot amikor valamely fertőzés szövődményeként, a kórokozók már a vérben is kimutathatók. A vérárammal számos szervbe eljutva szisztémás fertőzést okozhatnak.

A ~ mint új kórkép
A hazai realitás

A modern felfogás szerint a ~ egy infekcióra adott szervezeti válaszreakció; ennek progressziója során - amennyiben a mediátorok közvetítette folyamat szabályozatlanná válik - többszervi diszfunkció és végső stádiumként sokk alakulhat ki.

A ~ (vérmérgezés) baktériumok által okozott fertőzés a vérben.

Â-Uro~
Az urogenitális gyulladásos megbetegedések a szeptikus állapothoz vezethetnek. A szeptikémiás állapotot súlyos ~ követi, amikor egyes szervek mikrocirkulációs hipoperfúziós zavara jelentkezik, klinikailag tudatzavar, oliguria, icterus lactacidaemia.

~ - egy népegészségügyi probléma
Molnár Zsolt, PhD, egyetemi tanár
Egy élet vége - egy új élet kezdete
Fülesdi Béla, az MTA doktora, és Molnár Csilla PhD, egyetemi docens ...

~ bőrtünetei a lábon és a háton
Diagnózis
A kórisme felállításában jelentős szerepet kap a laborvizsgálat. A vérgázértékek az oxigén fokozott felhasználását mutatják, a vérképben a gyulladás jelei regisztrálhatók.

A ~t leggyakrabban egyes tokkal bíró baktériumok (a tüdőgyulladá-sok egy részét előidéző Pneumococcus és Haemophilus, illetve az agyhártyagyulladásért felelős Meningococcus) okozzák.

A ~ a szervezet infekcióra, fertőzésre adott, az egész testet érintő, az egész szervezetre kiterjedő válaszreakciója.
Szponzorált linkek
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

A ~ kezelése függ a fertőzés forrásától, a fertőző kórokozótól és a kifejlődött tünetek súlyosságától. Vannak azonban általános terápiás alapelvek, amelyek a ~ bármely formájára igazak. Két szálon fut a kezelés.

A ~ egy összetett tünetcsoport, amit nehéz meghatározni, diagnosztizálni és kezelni. Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek a ~t az egyik legtöbb kihívással és nehézséggel járó betegségnek tartják.

sepsis/~
a vérben és szövetekben kórokozók és toxinok jelenléte, vérmérgezés.
septalis ...

Fertőzések,~és endocarditis
rosszindulatú daganatok
embolizáció: atheromás cholesterin embolizáció, mycotikus aneurysmák, pitvari myxoma ...

Vérmérgezés (~)
A vérmérgezés (~) egy ritka fertőzés, amelynek súlyosságát nem szabad félválról venni. Olvasd el az alábbi sorokban, hogyan védheted meg tőle gyermekedet.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

Bakteriémia és ~ ", Szeptikus sokk "
192. FEJEZET - Antibiotikumok
193. FEJEZET - Tuberkulózis (TBC, gümőkór, tüdőbaj) ...

A meningokokkusz ~ gyorsan, órák alatt alakul ki. Felismerésében a bőrtünetek segítenek. Kezdetben tűszűrásnyi piros pöttyök, majd bevérzett, egyre növekedő foltok jelentkeznek. Emlékeztetnek a véraláfutásra, színük azonban sötétbordó, széle jól körülrajzolható, éles.

sepsis - ~, vérmérgezés (baktériumok jelenléte a vérben amelz az egész szervezetet érinti és súlyos megbetegedéshez vezethet), sepsis, septicemia
sepsis puerperalis - gyermekágyi vérmérgeyés
sequestratio - csontelhalás, sequestration ...

Fordítandók : ~, Tumor, több...
Kért képek : Gyulladás, Patológia, Nekrózis
Frissítés
Új üzenet hagyásához kattints ide.

A műtétet követően ~t kaptam,de nem kezelték,hiába kértem a sebészt.A kollégája ajánlására sem.Szombathelyen emiatt nem kezdték el a sugárkezelést.Magától rendbejött végül.Hetekig ömlött a genny a mellemből.Kaposvár Toponárra kerültem a végén,ahol tisztességesen ellátak! ...

Szeptikus shock: a ~ a szervezet fertőzésekre adott válaszreakciója, amelyet okozhatnak baktériumok, gombák, vírusok vagy ezek mérgező termékei.

Noha a test bármely csontjában jelentkezhet, leggyakrabban a kar és lábszár csontjait támadja meg, de része lehet a szervezet általános fertőzöttségének, a ~nek is. A csontban genny termelődik, a környező felület fájdalmasan érzékeny lesz.

Újszülött korban infectio, umbilicalis ~, peritonitis, köldök véna katéterezés állhat a VPT hátterében.

/ A vérmérgezés (~)

A baktérium az orr vagy a torok nyálkahártyáján áthatolva a vérkeringésbe jut, és a megbetegedések kb. felében vérmérgezést, más néven ún. ~t okozhat, agyhártyagyulladás nem alakul ki.

Bélperforációból eredő hashártya-gyulladás (fájdalom, véres székletürítés, szeptikus láz, hasi izomvédekezés, fokozódó perifériás keringési elégtelenség, csökkenő vérnyomás emelkedő pulzusszám, ~hez hasonló tünetcsoport) jelentkezik.

A dohányosok esetében négyszer nagyobb a végzetes kimenetelű tüdôgyulladás és ~ kockázata. Az összefüggés itt is egyenes arányosságot mutat, minél többet és minél hosszabb ideje dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye a halálos kimenetelű tüdôgyulladásra.

Lachesis D12-D30 Az epehólyag gyulladása könnyen gennyes epeútgyulladáshoz, magas lázzal járó, súlyos elesett állapothoz, ~hez fajulhat. A has erősen felfúvódott, a legcsekélyebb érintésre is érzékeny.
Lycopodium D12-D30 Erős felfújódás, a has körül szorosabb ruhát, övet a beteg nem visel el.

Számos ok állhat a háttérben, amelyek a sárgaság megjelenésének sorrendjében a következőek lehetnek: fiziológiás sárgaság, vérzés, vérömleny felszívódása, fertőzések-~, vércsoport-inkompatibilitás (összeférhetetlenség), familiáris, enzimdefektusok következtében kialakuló magas bilirubinszint, ...

Legyengült szervezetű és immunrendszerű személyeknél, időseknél és csecsemőknél előfordulhat, hogy a folyamat a szervezet egészére kiterjed, és ~be megy át. Sokkal gyakoribb viszont, hogy vagy ugyanazon helyen vagy másutt a folyamat kiújul (erysipelas recidivans).

Az agyhártyagyulladást kiválthatja ~ vagy az agyhoz közeli területen (pl. fül) lévő fertőzés is. Ilyen esetekben a kórokozók bejuthatnak a likvorba. A fejet ért trauma az orrmelléküregek sérülését eredményezheti, ahonnan szintén bekerülhetnek kórokozók.

A kutatók szerint ez a molekula nemcsak az ízületi gyulladás, de számos más betegség - ~, stroke - ellen egyaránt ható új gyógyszerek alapja lehet, a gyulladás ugyanis számos betegség kialakulásában szerepet játszik.

-fokozott fehérjekatabolizmus(~, láz)
-csökkent vesekiválasztás(glomerulonephritis, pyelonephritis, nephropathia diabetica, jobbszívfél elégtelenség, shock)
-mérgezés (nikotin, fenacetin, higany)
-postrenalis okok (veskő)
Csökken:
-cukor infúzió után
-művesekezelés után ...

Ha a kórokozók egy helyi fertőzésből folytatólagosan bekerülnek a véráramba, a ~nek, vagy vérmérgezésnek nevezett állapot alakul ki. A ~ folyamatos lázat és hidegrázást okozhat és a belső szervek (szív, ízületek, tüdő és máj, stb.) megtámadásával járhat.

Azok az esetek amelyekben nem ~ (vérmérgezés) a gyulladás okozója, a kórokozó lehet vírus, gomba, rákos szövetátalakulás, szarkodiózis (egy granulómás immunrendszeri betegség) vagy még egy a gerincvelőbe orvosilag bevezetett kontrasztmédium által okozta kémiai reakció is.

az anti~, az aszepszis és az anesztézia fejlődése, amely a kórházi ellátást biztonságosabbá tette,
a hivatásszerű nővéri foglalkozás kialakulása, amely az orvosi ellátás mellett az ápolás és gondozás szakszerűségét biztosította.

Súlyosan leromlott általános állapotban, daganatos megbetegedésekben, fertőzésekben vagy bármi okból bekövetkezett immunhiányos állapotban azonban a Candida elszaporodhat, gomba ~ alakulhat ki.

Â- egyrészt az egyre nagyobbra növekedő tömlő gennyes gyulladására, tályogképződésre, ami akár tovakúszó nyaki gyulladást, ~t is okozhat, de a tályogot törvényszerűen követő sipoly nyákos, gennyes váladékozása is igen nehezen elviselhető következmény, ...

Az egyetemen azt tanultuk, hogy utóbbiban egyáltalán nem lehet kórokozó, mert az egyenlő a ~sel, a vérmérgezéssel, és ez halálos.

Enyhe lázas megbetegedés
Occult bacteriaemia (észrevétlen baktériumhordozás a vérben)
Meningitis (agyhártyagyulladás)
~ (vérmérgezés a köznyelvben, valójában egy sokszervi elégtelenséget okozó állapot)
Septikus sokk ...

Később idegrendszeri- és vesekárosodás, vérzékenység, fertőzéshajlam, bakteriális eredetű vérmérgezés (~) alakulhat ki. Ez utóbbi halálhoz is vezethet.

A nyelőcsőtumorok eltávolításának súlyos posztoperatív szövődménye lehet a ~ és az ehhez társuló morbiditás és mortal...
211. Együttes leptospira- és hantavírus-fertőzés ugyanabban a betegben ...

A kórokozó baktérium többféle fajtáját ismerjük, de mindegyikre jellemző, hogy élelmiszerrel kerül be a szervezetünkbe. A hastífusz, a ~sel járó fertőzés, illetve a szalmonellozis, ami a gyomorban okoz panaszokat.

Sárgászöld köpet, hidegrázás, vérköpés, fejfájás, izzadás, étvágytalanság, izom-ízületi fájdalmak. Súlyos esetben légzési elégtelenség, ~, tályog alakulhat ki.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

A maláriában a lázas-láztalan periódusok követik a kórokozó néhány napos szaporodási ciklusát (visszatérő láz). A tüdőgyulladás állandó lázzal jár, ami néhány nap után oldódik. ~ esetén, azaz ha a baktériumok betörnek a vérkeringésbe, a lázgörbe szabálytalan, nagy ingadozásokat mutat, ...

A lisztéria fertőzés influenza-szerű tüneteket, telítettséget okozhat, de akár súlyosabb megbetegedésekhez is vezethet, melyek a véren keresztül az egész szervezetet (~) és az idegrendszert érinthetik (agyhártyagyulladás).

Ritkán a kórokozó szétszóródik a szervezetben, ezt nevezzük ~nek. Ezekre a szövődményekre az elhúzódó, ill. az ismételten jelentkező lázas állapot hívja fel a figyelmet. Szerencsére ilyen súlyos szövődményekkel ritkán találkozunk.

Fiatal csecsemőkön súlyos légzési distress szindromával, hepatitissel(májgyulladás) és myocarditissel (szívizomgyulladás) járhat, a kép ~ képét kelti.

A felső légúti megbetegedések szövődményeként előfordulhat agyhártyagyulladás, agytályog, garatmandula körüli tályog, ún. reumás láz (szívet, vesét érintő folyamat), súlyos esetben ~.

Súlyos immunhiányos állapotban fordul elő a candida véráramba kerülése (candidaemia), melynek súlyos, életet veszélyeztető ~ lehet a következménye.

Az előrehaladottabb életkorban, súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések életveszélyesek. A halálozási arány meghaladja az 50 százalékot. A halál közvetlen oka általában a tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, ~ (ágyhoz kötöttség).

A fertőzés ráterjedhet a méhnyálkahártyára, a kürtőkre, néha a hashártyára is, sőt ritka esetben életveszélyes ~t (vérmérgezést) is okozhat. Késői következménye lehet a meddőség, ízületi panaszok szívbelhártya-gyulladás, bőrjelenségek.

Ez utóbbi oka, hogy a kórokozók a vérbe kerülve ~t okoznak. Az agyhártyagyulladásra jellemző a tarkókötöttség és a végtagok fájdalma.
A betegség ellen korán elkezdett antibiotikus kezelés általában igen hatékony.

Az elsőbe a szívizom fertőzései, gyulladásai tartoznak, melyek különböző oknál fogva alakulnak ki, hő, túlerőltetés, méreg, de legtöbbször fertőző járványos betegségek miatt, mint a diftéria, skarlát, ~ következtében, amikor is a betegségek kórokozói, ...

életkorban, súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések azonban mindig életveszélyesek. Ilyenkor a combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50%-ot. A halál közvetlen oka általában a hosszas ágyhoz kötöttség miatt bekövetkező tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, ~.

a hólyagot, a vizeletelvezető rendszert, a széteső szövetek nyomán csatornák - sipolyok vagy fisztulák - keletkeznek a hólyag és a hüvely, illetve a végbél és a hüvely között. Ilyenkor már távoli szervekben is vannak áttétek. A halál leggyakoribb oka a veseelégtelenség, vesegyulladás, ~.

Ez minden lokalizációra érvényes: egy helyi felülfertőződés a szervezet távolabbi részeit is elérheti a vér- és nyirokkeringés segítségével. Extrém ritka, de már fennálló alapbetegséggel rendelkezőkben vagy legyengült immunrendszerű személyekben akár vérmérgezés, orvosi szóval ~ is ...

Ilyenkor könnyebben sebesedik a láb, a sebek nehezebben gyógyulnak, rosszabb esetben fekélyek, száraz vagy nedves üszkösödés jelzi a visszafordíthatatlan szövetkárosodást. Ez a szövetpusztulás lehet rendkívül fájdalmas. A sebek befertőződése esetén pedig a ~ az egész szervezetet ...

Előrehaladott stádiumban a daganat betörhet a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel. A beteg halálát leggyakrabban ~ vagy jelentős ...

megbetegedése esetén a vizelés nem szokott fájdalmas lenni, viszont magas láz, hidegrázás, deréktáji fájdalom, igen rossz közérzet jellemzi. Szerencsére igen ritka, de azért - főleg kisgyermekkorban - előfordul, hogy a húgyúti fertőzés gyorsan átterjed az egész szervezetre és vérmérgezést, ~t ...

kórképek (autoimmun haemoliticus anaemia, SLE aktiv szakában, különösen veseszövődmények kapcsán vagy a poststreptococcalis glomerulonephritis illetve a mesangiocapillaris glomerulonephritis) során és a szérum betegség illetve bacterialis infekciók (gram negativ bakteriumok okozta ~, ...

A festenyes anyajegyek eltávolítása az anti~ elveinek figyelembe vételével késsel vagy pedig Paquelin-féle termokauterrel (izzó platina) történik, míg az edényes anyajegyek kiirtása csakis utóbbi eszköz segélyével ajánlatos, ...

A regiszterünk alapján nyomon követett, elhunyt betegeink 60 %-a tüdőgyulladásban, illetve felfekvések miatt kialakuló ~ben halt meg - olyan szövődményekben, amelyek megfelelő rehabilitációs kezelés mellett elkerülhetőek lettek volna.

Hasonló problémákat vet fel az agyi ödémás betegeknél is az intermittáló kezelés: jellemzően az agyi ödéma fokozódik, amelyhez magasabb mortalitás is társul. Ezeknél a betegeknél a folyamatos vesepótló kezelés a legjobb megoldás, csakúgy, mint a ~es betegek esetében.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Láz, Antibiotikum, Mérgezés, Vérmérgezés, Daganat?

◄ Szenvedélybetegségek   Szeptikus állapot ►
 
RSS Mobile