Kezdőlap (Szélütés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szélütés

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj

szélütés, stroke, bénulás, carotis elzáródás, agyvérzés, agyduzzadás, idegrendszeri tünetek
A szélütés (stroke) az agyszövet elhalása, mely létrejöhet az agy elégtelen vérellátása és oxigénhiány következtében, vagy agyvérzés okozta szövetelhalás következményeként.


Szélütés gyanújelei
A TIA és a stroke tünetei ugyanazok, csak a TIA 24 órán belül megszűnik.
Hirtelen kezdődő féloldali bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban ...

Szélütés (strók)
Stroke, CVA, Cerebro-Vascular Accident
MI A SZÉLÜTÉS? ...

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap
Kisebb arányban kapják meg a szükséges kezeléseket a szélütés miatt hétvégén kórházba került páciensek, és ük kimenetele is rosszabb - állapították meg brit kutatók.

A szélütés kockázatát csökkenti az alacsony koleszterin
Eddig is jól ismert volt a koleszterinszint-csökkentés kedvező hatása a koszorúserek megbetegedésére.
Nem volt azonban ennyire világos az összefüggés az agyi erek megbetegedése és a koleszterinszintek között.

Szélütés (Stroke)
A betegség leírása
Szélütés akkor jön létre, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen lecsökken vagy megszűnik. Ennek hatására megváltoznak azok a testi funkciók, amelyekért az adott agyi terület felelős.

Szélütés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, ill. mentőt kell hívni, mert kórházi vizsgálatokra és kezelésre van szükség. A szélütések egyharmadában a tünetek heteken-hónapokon belül visszafejlődnek, másik harmadában maradandó bénulások, látás- és beszédzavarok maradnak vissza.

A szélütést szenvedő betegek túlélése nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan részesülnek orvosi ellátásban. Mindenkinek tudnia kell, hogy milyen tünetek észlelése esetén kell azonnal mentőt hívni. Cikkünkből kiderül az is, hogy a stroke-betegek kezelése és későbbi gondozása hogyan történik.

A szélütés kockázati tényezőiről
A stroke (ejtsd sztrók, magyarul gutaütésnek szokás nevezni) a központi idegrendszer - ér eredetű - károsodása miatt létrejövő tünetcsoport, ami többnyire hirtelen kialakuló bénulás, szédülés, beszéd-, érzés-, látászavar formájában nyilvánul meg.

A szélütés
Az agy biztonsági vérellátó rendszere csak akkor működik, ha az agynak ideje van arra, hogy felkészüljön a vérellátás "átcsoportosítására", mint például a gyakran évekig, sőt évtizedekig tartó elmeszesedések esetében.

A szélütés (stroke) megelőzése szívritmuszavarban szenvedő betegekben ...

Szélütés, azaz agyvérzés vagy angol nevén 'stroke' következik be akkor, amikor hirtelen megszakad az agyban a vérellátás. Következménye a szövetek súlyos károsodása, pusztulása, így az érintett agyterület által irányított testi funkciók leállhatnak.

Szélütés esetén azonnal hívjon mentőket, akik azonnal megkezdik a terápiát. Az akut tünetek kezelése után a minél gyorsabban elkezdett rehabilitáció a fontos, amely lehetővé teheti a beteg számára a teljes felépülést, mozgékonyságot és önállóságot.

"Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv - helytelenül -"agyvérzésnek" nevez? Szinte mindegyikünk rokonságában volt vagy van valaki, aki ebben a betegségben szenvedett.

A szélütést elszenvedett pácienseknél gyakori volt a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!
Forrás: MTI ...

A szélütés kockázata és a vérnyomás-emelkedés szorosan összefügg. A 10/5 Hgmm-es vérnyomáscsökkentés 42%-os stroke kockázat-csökkenést eredményez.
Tipp: ganoderma gyógygomba
Dohányzás: az agyérbetegségek kialakulásának 10-15 százalékáért felelős.

Szélütés (stroke)
Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a stroke (szélütés), mely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás, ami legtöbbször bénulással jár.

Szélütés: az élet egy területe elhalt; az érzelmi képesség hiánya, az érzelemkinyilvánítástól való vonakodás, 'szűklátókörűség", elutasítás ...

Szélütés (Stroke)
A szélütés (angol szóval stroke, ejtsd "sztrók") az agy hirtelen kialakuló károsodása, melyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik.

Szélütés (Stroke)
A szélütés vagy angol szóval stroke akkor következik be, ha valamely agyterület a vérellátás megszűnése miatt károsodik. Az agyterület funkciójától függően romlanak meg a szellemi és testi működések.
Mi az oka?

Szélütés után újra fitten
A szélütés kezelése során elsősorban arról van szó, hogy speciális klinikán minél hamarabb megkezdődjön a terápia, utána pedig a beteg egy rehabilitációs klinikán minél gyorsabban visszanyerje az elveszített képességeit.

A szélütés, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon.
...

A szélütés (közkeletű angol nevén stroke) olyan kórkép, amelyben az agyi artériák elzáródása vagy megrepedése miatt az agyállomány-elhalása következik be.
A szélütés cerebrovaszkuláris betegség, mely elnevezés onnan ered, hogy a kórkép az agyat (cerebrum) és az ereket (vaszkuláris) érinti.

A szélütéses beteg otthoni ápolása

A stroke-on átesett beteget általában néhány hetes kórházi kezelés után hazaengedik. A javulás sokszor már a kórházban megkezdődik, de az igazi gyógyulás otthon indul meg.

A szélütés jelei, ill. tünetei
Hirtelen kialakult arcra, karra, ill. lábra terjedő, különösen fél oldalon jelentkező zsibbadás, gyengeség
Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill. kétoldali látászavar ...

A szélütés - ahogy elődeink látták
Hippokratész, az orvosok atyja elsőként tanulmányozta az agyi katasztrófát és annak hatásait.

A szélütés az agyban történik, de következményei az egész szervezetet érinthetik
Ha az agy nem kap vért, az azt jelenti, hogy nem kap a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű oxigént.

és a szélütés megelőzésében?
Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AA omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák.

A stroke (szélütés) kockázati tényezőit két csoportba lehet osztani: az életmódbeli kockázati tényezők a túlsúly, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. A kockázati betegségek közé tartozik a cukorbetegség, a szívritmuszavar és a magas vérnyomás.

Szélütés
A legtöbb szélütés érelzáródás következtében alakul ki, vagyis az agy egy részének vér- és oxigénhiánya okozza. Az elzáródást vérrög okozhatja, vagy a már jelentősen beszűkült erek faláról leváló lemezkék.

Szélütés alvás közben, légzéskimaradás miatt
Washington, 2009. január 7.

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban
A mentolos cigarettát szívók között gyakoribb a szélütés
Idén ősszel indulnak a szélütés utáni "hibernálás" klinikai próbái ...

A szélütés (más néven agyvérzés), súlyos - életveszélyes idegrendszeri károsodás. Magas vérnyomás vagy trombózis illetve a cukorbetegség szinte mindegyik beteg kórelőzményében szerepel, így ezek tekinthetők a leggyakoribb kiváltó oknak.

A szélütésen (stroke) átesett betegek a homocisztein szint csökkentésére B-vitamint kapnak, azonban ausztrál kutatók kétségbe vonják, hogy az eljárásnak előnyös hatása lenne a második stroke és a szívinfarktus kialakulásának csökkentésében.
h i r d e t é s
Minden, amit az őssejtről tudni akartál! ...

A szélütést - gutaütést, agyvérzést, stroke-ot - már az ókori görögök is ismerték, Hippokratész volt az első, aki körülírta a betegség tüneteit, következményeit. A legtöbben, ha a stroke kifejezést hallják, elsősorban agyvérzésre gondolnak.

A szélütés vagy stroke kétségtelenül sürgősségi állapot - a világ számos pontján vezető halálok is....
Camouflage - A tökéletes smink problémás bőrre
Acne, foltos festékhiány, rosacea, pigmentfoltok. Csak néhány a leggyakoribb bőrproblémák közül, melyek...

A szélütés vagy stroke a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon. Szélütéskor az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik, ennek következtében az agy egyes részei elhalnak.

A szélütésnek két formáját különíthetjük el, a gyakoribb, érelzáródással, keringészavarral járó iszkémiás, valamint a vérzéses stroke-ot.
Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?

Ha valakit 'szélütés ér", ez hirtelen szívhalált vagy agyvérzést jelent­het. Mindkét esetben érelzáródásról van szó, aminek következtében a szív, illetve az agy meghatározott területének vérellátásában zavar keletkezik, ami e szervrész elhalásához vezet.

86. FEJEZET - A szélütés (stroke)
Az átmeneti isémiás roham ", Az isémiás stroke ", Az agyvérzés (vérzéses stroke) "
87. FEJEZET - A fejsérülések ...

Szélütés, ictus, stroke
Az acut neurológiai deficittel járó, az agyi parenchyma infarctusát okozó syndromák 80%-ban ischaemiás eredetűek. Ezek lehetnek embolizációból vagy érelzáródásból eredőek.
A vérzések, haemorrhagiás infarctusok az esetek 15%-át adják.

Agyi inzultus / szélütés
Elsősegély csepp több héten keresztül.
Ágyban fekvő és bénult betegnél frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket kortyonként itatni, a zöldségek és a burgonya jól átfőttek, könnyen emészthetők legyenek. Hetente 1-2-szer főtt hal, szárnyas és nyerskoszt is megengedett.

Stroke - agyvérzés, szélütés - diagnosztikája, kezelése neves szakemberekkel a Trombózisközpontban prof. Blaskó György vezetésével.
Orvos válaszol
Kérjük mielőtt felteszi kérdését , olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Számos betegség ereje oly nagy, hogy bizonyosan halálhoz vezetne, ha az orvos nem segítene rajtunk: ilyen például az idegbénulás (stupor), ami főként asszonyoknál gyakori, a szívroham (syncope profunda), a bénulás (paralysis) vagy a szélütés (apoplexia).

Kimutatták, hogy nemcsak kifejlett 2-es típusú cukorbetegségben, hanem már az azt megelőző szénhidrátanyagcsere-zavarban is, mintegy két és félszer gyakoribb a koszorúér-betegség okozta halálozás (9), sőt a szélütés is jelentősen gyakrabban fordul elő (8), ...

Nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak: a magas várnyomás a szélütés (stroke) leggyakoribb előidézője, hogy az infarktusnak és a veseelégtelenségnek is az egyik fő oka. Mindezek mellett impotenciához és vaksághoz is vezethet.

agyi érbetegségek - agyérbetegségek, gutaütés, szélütés, agyér-ka­taszt­rófa, apoplexia (angolul stroke [ütés, csapás]): a harmadik leggyakoribb ha­lál­ok az iparilag fejlett országokban.

A véralvadás egyik gyakori területe az agy, ami szélütéshez vezethet. Az alvadékok más gyakori előfordulási helye a lábak vénái és a vesék. Az antifoszfolipid szindrómáról beszélünk akkor, amikor a trombózis pozitív antifoszfolipid antitest vizsgálati eredménnyel együtt jelenik meg .

Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, koszorúér betegség, vagy más érbetegségek, esetleg rosszindulatú daganatok.

A kezelés célja a betegség romlását megelőzni; a szívroham, a szélütés és a kiterjedt ateroszklerózis miatti halálozás kockázatát csökkenteni; a csonkolást megelőzni; valamint - a tünetek (például a klaudikáció intermittensz) enyhítésén keresztül - az életminőséget javítani.

A halálos gutaütésnek (vagy más néven szélütésnek) 20 százalék az esélye, ám 40 százalék, hogy rokkanttá váljon, illetve 25 százalék, hogy ez a rokkantság súlyos és maradandó legyen.

A betegség hátterében sok esetben szélütés, trauma, agyvelőgyulladás (tehát az agyi működéseket károsító történés), vagy hosszantartó krónikus betegség (magasvérnyomás betegség, cukorbaj, elhízás, emelkedett vérzsírszint) áll, melynek szövődményei mentális hanyatláshoz vezetnek.

Emiatt lényegesen nagyobb annak a veszélye, hogy öt éven belül meghalhat infarktus vagy szélütés következtében, vagy a keringési problémák miatt a lábát amputálni kell.

Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védenek (!) a szívinfarktus és szélütés ellen. Nem általában kell tehát kerülni a zsírokat, hanem arra kell törekedni, hogy minél több "jó" zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszunk.

Igen magas kockázatúnak tartják a következő betegségeket: szívelégtelenség legsúlyosabb, előrehaladott formái; súlyos (életveszélyes) ritmuszavarok; igen magas (gyógyszerrel sem kontrollálható) vérnyomás; közelmúltban (2-4 héten belül) lezajlott infarktus vagy szélütés; ...

A szélütések 80%-át vérhiányos agyi infarktus okozza, a halálozási statisztikában a 3. helyet foglalja el a koszorúér betegségek, és a daganatok után. Az idős emberek megnyomorodásának leggyakoribb oka. Az elzáródás helye határozza meg a tüneteket.

Milyen tünetek esetén gondoljunk tehát szélütésre?
gyengeség,
bénulás a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen, ...

A dabigatrankezelés megelőzi a szélütést nem valvularis pitvarfibrillációban
- Az új ajánlás ne maradjon Stockholmban!

A szívgyógyászok vigyázó szeme 2010.

Agyvérzés (apoplexia, gutaütés, szélütés): az agy egyik nagyobb ere megreped, a vér elönt egy nagyobb agyterületet és így az működésképtelenné válik. Az agyvérzés tünetei: erős, hirtelen kialakuló fejfájás, hányinger, hányás, eszméletvesztés, féloldali végtag- és arcizombénulás.

Alvásból - halálba ( alvásgondok és a szélütés összefüggése)
Könnyek nélkül a szem-szárazságról / Dr. Tóth Eszter
Új remény a daganatos megbetegedés terén: A cabazitaxel megnövelte az előrehaladott stádiumú, hormon-refrakter prosztata rákban szenvedő páciensek túlélését ...

A magas vérnyomás növeli a szívroham és a szélütés, illetve a vitális szervek sérülése által okozott halálozás kockázatát. Kimutatták, hogy a vegetatív idegrendszer túlterheltsége (instabilitása) is a magas vérnyomás eredménye.

A hidrocefalus (vízfejűség), születési rendellenességek, daganatok, szélütés (stroke) következtében elhalt agyterületek, megrepedt, előretüremkedő porckorongok ezen vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók.

Idegrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, Migrén, fejfájás típusok, Szélütés, Parkinson-kór, Agyvérzés és koponyaűri vérzések, Epilepszia
Légzőszervi betegségek, Megfázás, Asztma, Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), Felső légúti fertőzések, Alsó légúti fertőzések, tüdőgyulladás, ...

A vér zsírtartalmának kiegyensúlyozása is javul, ami hosszú távon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés előfordulását. Emellett megfigyelhetjük a légzőgyakorlat pozitív hatását a máj, a lép és a hasnyálmirigy működésére is.

Olyan ACE-gátló készítmény, amellyel csökkenthető az infarktus és szélütés (stroke), illetve a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az ezekkel összefüggő szövődmények kialakulása is.
Ossza meg másokkal is!
Vissza a főoldalra Vissza a szótárhoz ...

Az életkor előrehaladtával nő a szívroham és a szélütés kockázata. A dohányzás is fokozza ennek veszélyét. Ennek megfelelően, aki fogamzásgátló használata mellett dönt, annak abba kell hagynia a dohányzást - különös tekintettel, ha már elmúlt 35 éves.

Ezek a tényezők növelhetik a szívinfarktus vagy szélütés kockázatát az élet későbbi szakaszában.
PCOS-ben gyakran észlelhető súlyfelesleg vagy kövérség, ami obstruktiv alvási apnoet eredményez. Ez az az állapot, amikor alvás alatt a légzés átmenetileg kimarad.

A kutatók kiszámolták, hogy az éjszakai szisztolés vérnyomás 5 Hgmm-es, átlagos további csökkenése esetén a szívroham vagy a szélütés esélye 14 százalékkal lett alacsonyabb.

A "stroke" jelentése: Agyvérzés, szélütés (egy vérrög által az agy oxigénellátása lecsökken vagy megszűnik, így ott a sejtek elhalhatnak).

Korábban:Egyszerű szemvizsgálattal valószínűsíthető a szélütés kockázata
Díjnyertes felfedezés a szem és a szív kapcsolatáról
Szemvizsgálattal diagnosztizálható lesz az Alzheimer-kór?

(ang.) az agyi keringés 24 órán túl fennálló akut zavara folytán kialakuló "agyi esemény", szélütés, gutaütés, agyi érkatasztrófa. A 24 órán belüli agyi jelenség az ún. TIA (átmeneti agyi vérellátási zavar). A stroke fajtái pl:
Találatok Magyarázat
ischaemiás stroke ...

Hazánkban a népesség közel 1/3-a szenved legalább egy ebbe a csoportba tartozó betegségben, minden második ember pedig valamilyen szívbetegségben vagy stroke-ban (szélütésben) hal meg.

A bőr csökkent keringése sebekhez vezethet a lábon, különösen a bokánál. Fiatal férfiakban hosszan fennálló, gyakran fájdalmas erekció (priapizmus) jelentkezhet, az elzáródott vérerek idegrendszeri károsodással járó szélütést okozhatnak. Idős betegekben romolhat a tüdő és a vese működése.
Kórisme ...

Az érszűkület miatt fokozott a szívinfarktus és a stroke(szélütés) kialakulásának veszélye. A szív, a szemek, vesék, idegrendszer működése romlik, károsodik a bőr védelmi rendszere, lelassul a sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökken.

Sokszor primer hólyagbetegségek (gyulladások, fertőzések, hólyagkövek, tumorok stb.) nyomán alakul ki, kiváltója lehet még a (például szélütés hatására) csökkent agyi kontroll, illetve más idegrendszeri károsodás is.

Mivel a vérzés és következménye másodperceken belük, hirtelen lép fel, népiesen gutaütésnek, vagy szélütésnek nevezik. A sérülés helyétől, ezáltal a funkciókiesés minőségétől függően változik az agyvérzés következménye, amely így akár halál is lehet.

Az agyi infarktus ötször gyakrabban fordul elő, gyakran megelőzik átmeneti (általában pár perces), múló idegrendszeri tünetekkel járó rosszullétek. Ilyenkor célzott kivizsgálással általában kideríthető az ok, és megelőzhető a maradandó tünetekkel járó szélütés.

A verőérszűkület (VÉSZ) nemcsak kellemetlen panasz, de igazi vészjelző: utal arra, hogy valami nagyon nincs rendben az illető erekkel. VÉSZ esetén nő az infarktus és a szélütés veszélye is, ezért mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Emellett krónikus hányás, daganatos betegségek, AIDS, uraemia (veseelégtelenség következtében a vérben felszaporodó húgysav), éhezés, súlyos fejsérülés, a második és harmadik agyhártya közötti (subarachnoidealis) vérzés, agyvelőgyulladás és szélütés, krónikus hemodialízis is előidézheti.

a szklerózis multiplexhez (MS), a pikkelysömörhöz és az AIDS-hez is - utóbbi esetben úgy, hogy a HIV-vírusok képesek behatolni a trichomonas egysejtűekbe, ami által azok sokkal agresszívebbé válnak. Ha a tichomomas-telepek a véredényekben jönnek létre, szívinfarktust, trombózist, szélütést ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Stroke, Cukorbetegség, Daganat, Infarktus, Szívbetegség?

◄ Szélhűdés   Szembaj ►
 
RSS Mobile