Kezdőlap (Szélütés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Szélütés


 

Szélütés

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj

szélütés, stroke, bénulás, carotis elzáródás, agyvérzés, agyduzzadás, idegrendszeri tünetek ...


Szélütés gyanújelei
A TIA és a stroke tünetei ugyanazok, csak a TIA 24 órán belül megszűnik.
Hirtelen kezdődő féloldali bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban ...

Szélütés (strók)
Stroke, CVA, Cerebro-Vascular Accident
MI A SZÉLÜTÉS? ...

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap
Kisebb arányban kapják meg a szükséges kezeléseket a szélütés miatt hétvégén kórházba került páciensek, és ük kimenetele is rosszabb - állapították meg brit kutatók.

A szélütés kockázatát csökkenti az alacsony koleszterin
Eddig is jól ismert volt a koleszterinszint-csökkentés kedvező hatása a koszorúserek megbetegedésére.

Szélütés (Stroke)
A betegség leírása
Szélütés akkor jön létre, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen lecsökken vagy megszűnik. Ennek hatására megváltoznak azok a testi funkciók, amelyekért az adott agyi terület felelős.

Szélütés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, ill. mentőt kell hívni, mert kórházi vizsgálatokra és kezelésre van szükség.

A szélütést szenvedő betegek túlélése nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan részesülnek orvosi ellátásban. Mindenkinek tudnia kell, hogy milyen tünetek észlelése esetén kell azonnal mentőt hívni.

A szélütés kockázati tényezőiről
A stroke (ejtsd sztrók, magyarul gutaütésnek szokás nevezni) a központi idegrendszer - ér eredetű - károsodása miatt létrejövő tünetcsoport, ami többnyire hirtelen kialakuló bénulás, szédülés, beszéd-, érzés-, ...

A szélütés
Az agy biztonsági vérellátó rendszere csak akkor működik, ha az agynak ideje van arra, hogy felkészüljön a vérellátás "átcsoportosítására", mint például a gyakran évekig, sőt évtizedekig tartó elmeszesedések esetében.

A szélütés (stroke) megelőzése szívritmuszavarban szenvedő betegekben ...

Szélütés, azaz agyvérzés vagy angol nevén 'stroke' következik be akkor, amikor hirtelen megszakad az agyban a vérellátás.

Szélütés esetén azonnal hívjon mentőket, akik azonnal megkezdik a terápiát. Az akut tünetek kezelése után a minél gyorsabban elkezdett rehabilitáció a fontos, amely lehetővé teheti a beteg számára a teljes felépülést, mozgékonyságot és önállóságot.

"Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv - helytelenül -"agyvérzésnek" nevez?

A szélütést elszenvedett pácienseknél gyakori volt a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat! ...

A szélütés kockázata és a vérnyomás-emelkedés szorosan összefügg. A 10/5 Hgmm-es vérnyomáscsökkentés 42%-os stroke kockázat-csökkenést eredményez.
Tipp: ganoderma gyógygomba ...

Szélütés (stroke)
Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a stroke (szélütés), mely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás, ami legtöbbször bénulással jár.

Szélütés: az élet egy területe elhalt; az érzelmi képesség hiánya, az érzelemkinyilvánítástól való vonakodás, 'szűklátókörűség", elutasítás ...

Szélütés (Stroke)
A szélütés (angol szóval stroke, ejtsd "sztrók") az agy hirtelen kialakuló károsodása, melyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik.

Szélütés (Stroke)
A szélütés vagy angol szóval stroke akkor következik be, ha valamely agyterület a vérellátás megszűnése miatt károsodik. Az agyterület funkciójától függően romlanak meg a szellemi és testi működések.
Mi az oka?

Szélütés után újra fitten
A szélütés kezelése során elsősorban arról van szó, hogy speciális klinikán minél hamarabb megkezdődjön a terápia, ...

A szélütés, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon.
...

A szélütéses beteg otthoni ápolása

A stroke-on átesett beteget általában néhány hetes kórházi kezelés után hazaengedik. A javulás sokszor már a kórházban megkezdődik, de az igazi gyógyulás otthon indul meg.

A szélütés jelei, ill. tünetei
Hirtelen kialakult arcra, karra, ill. lábra terjedő, különösen fél oldalon jelentkező zsibbadás, gyengeség
Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill.

A szélütés (közkeletű angol nevén stroke) olyan kórkép, amelyben az agyi artériák elzáródása vagy megrepedése miatt az agyállomány-elhalása következik be.

A szélütés - ahogy elődeink látták
Hippokratész, az orvosok atyja elsőként tanulmányozta az agyi katasztrófát és annak hatásait.

A szélütés az agyban történik, de következményei az egész szervezetet érinthetik
Ha az agy nem kap vért, az azt jelenti, hogy nem kap a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű oxigént.

és a szélütés megelőzésében?
Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AA omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák.

A stroke (szélütés) kockázati tényezőit két csoportba lehet osztani: az életmódbeli kockázati tényezők a túlsúly, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

Szélütés
A legtöbb szélütés érelzáródás következtében alakul ki, vagyis az agy egy részének vér- és oxigénhiánya okozza. Az elzáródást vérrög okozhatja, vagy a már jelentősen beszűkült erek faláról leváló lemezkék.

Szélütés alvás közben, légzéskimaradás miatt
Washington, 2009. január 7.

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban
A mentolos cigarettát szívók között gyakoribb a szélütés
Idén ősszel indulnak a szélütés utáni "hibernálás" klinikai próbái ...

A szélütés (más néven agyvérzés), súlyos - életveszélyes idegrendszeri károsodás. Magas vérnyomás vagy trombózis illetve a cukorbetegség szinte mindegyik beteg kórelőzményében szerepel, így ezek tekinthetők a leggyakoribb kiváltó oknak.

Lásd még: Lásd még: Stroke, Cukorbetegség, Daganat, Infarktus, Szívbetegség

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj

 
RSS Mobile