Kezdőlap (Szélütés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Szélütés


 

Szélütés

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj

szélütés, stroke, bénulás, carotis elzáródás, agyvérzés, agyduzzadás, idegrendszeri tünetek ...


Szélütés gyanújelei
A TIA és a stroke tünetei ugyanazok, csak a TIA 24 órán belül megszűnik.
Hirtelen kezdődő féloldali bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban ...

Szélütés (strók)
Stroke, CVA, Cerebro-Vascular Accident
MI A SZÉLÜTÉS? ...

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap
Kisebb arányban kapják meg a szükséges kezeléseket a szélütés miatt hétvégén kórházba került páciensek, és ük kimenetele is rosszabb - állapították meg brit kutatók.

A szélütés kockázatát csökkenti az alacsony koleszterin
Eddig is jól ismert volt a koleszterinszint-csökkentés kedvező hatása a koszorúserek megbetegedésére.

Szélütés (Stroke)
A betegség leírása
Szélütés akkor jön létre, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen lecsökken vagy megszűnik. Ennek hatására megváltoznak azok a testi funkciók, amelyekért az adott agyi terület felelős.

Szélütés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, ill. mentőt kell hívni, mert kórházi vizsgálatokra és kezelésre van szükség.

A szélütést szenvedő betegek túlélése nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan részesülnek orvosi ellátásban. Mindenkinek tudnia kell, hogy milyen tünetek észlelése esetén kell azonnal mentőt hívni.

A szélütés kockázati tényezőiről
A stroke (ejtsd sztrók, magyarul gutaütésnek szokás nevezni) a központi idegrendszer - ér eredetű - károsodása miatt létrejövő tünetcsoport, ami többnyire hirtelen kialakuló bénulás, szédülés, beszéd-, érzés-, ...

A szélütés
Az agy biztonsági vérellátó rendszere csak akkor működik, ha az agynak ideje van arra, hogy felkészüljön a vérellátás "átcsoportosítására", mint például a gyakran évekig, sőt évtizedekig tartó elmeszesedések esetében.

A szélütés (stroke) megelőzése szívritmuszavarban szenvedő betegekben ...

Szélütés, azaz agyvérzés vagy angol nevén 'stroke' következik be akkor, amikor hirtelen megszakad az agyban a vérellátás.

Szélütés esetén azonnal hívjon mentőket, akik azonnal megkezdik a terápiát. Az akut tünetek kezelése után a minél gyorsabban elkezdett rehabilitáció a fontos, amely lehetővé teheti a beteg számára a teljes felépülést, mozgékonyságot és önállóságot.

"Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv - helytelenül -"agyvérzésnek" nevez?

A szélütést elszenvedett pácienseknél gyakori volt a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat! ...

A szélütés kockázata és a vérnyomás-emelkedés szorosan összefügg. A 10/5 Hgmm-es vérnyomáscsökkentés 42%-os stroke kockázat-csökkenést eredményez.
Tipp: ganoderma gyógygomba ...

Szélütés (stroke)
Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a stroke (szélütés), mely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás, ami legtöbbször bénulással jár.

Szélütés: az élet egy területe elhalt; az érzelmi képesség hiánya, az érzelemkinyilvánítástól való vonakodás, 'szűklátókörűség", elutasítás ...

Szélütés (Stroke)
A szélütés (angol szóval stroke, ejtsd "sztrók") az agy hirtelen kialakuló károsodása, melyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik.

Szélütés (Stroke)
A szélütés vagy angol szóval stroke akkor következik be, ha valamely agyterület a vérellátás megszűnése miatt károsodik. Az agyterület funkciójától függően romlanak meg a szellemi és testi működések.
Mi az oka?

Szélütés után újra fitten
A szélütés kezelése során elsősorban arról van szó, hogy speciális klinikán minél hamarabb megkezdődjön a terápia, ...

A szélütés, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon.
...

A szélütéses beteg otthoni ápolása

A stroke-on átesett beteget általában néhány hetes kórházi kezelés után hazaengedik. A javulás sokszor már a kórházban megkezdődik, de az igazi gyógyulás otthon indul meg.

A szélütés jelei, ill. tünetei
Hirtelen kialakult arcra, karra, ill. lábra terjedő, különösen fél oldalon jelentkező zsibbadás, gyengeség
Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill.

A szélütés (közkeletű angol nevén stroke) olyan kórkép, amelyben az agyi artériák elzáródása vagy megrepedése miatt az agyállomány-elhalása következik be.

A szélütés - ahogy elődeink látták
Hippokratész, az orvosok atyja elsőként tanulmányozta az agyi katasztrófát és annak hatásait.

A szélütés az agyban történik, de következményei az egész szervezetet érinthetik
Ha az agy nem kap vért, az azt jelenti, hogy nem kap a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű oxigént.

és a szélütés megelőzésében?
Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AA omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák.

A stroke (szélütés) kockázati tényezőit két csoportba lehet osztani: az életmódbeli kockázati tényezők a túlsúly, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

Szélütés
A legtöbb szélütés érelzáródás következtében alakul ki, vagyis az agy egy részének vér- és oxigénhiánya okozza. Az elzáródást vérrög okozhatja, vagy a már jelentősen beszűkült erek faláról leváló lemezkék.

Szélütés alvás közben, légzéskimaradás miatt
Washington, 2009. január 7.

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban
A mentolos cigarettát szívók között gyakoribb a szélütés
Idén ősszel indulnak a szélütés utáni "hibernálás" klinikai próbái ...

A szélütés (más néven agyvérzés), súlyos - életveszélyes idegrendszeri károsodás. Magas vérnyomás vagy trombózis illetve a cukorbetegség szinte mindegyik beteg kórelőzményében szerepel, így ezek tekinthetők a leggyakoribb kiváltó oknak.

A szélütésen (stroke) átesett betegek a homocisztein szint csökkentésére B-vitamint kapnak, azonban ausztrál kutatók kétségbe vonják, hogy az eljárásnak előnyös hatása lenne a második stroke és a szívinfarktus kialakulásának csökkentésében.

A szélütést - gutaütést, agyvérzést, stroke-ot - már az ókori görögök is ismerték, Hippokratész volt az első, aki körülírta a betegség tüneteit, következményeit. A legtöbben, ha a stroke kifejezést hallják, elsősorban agyvérzésre gondolnak.

A szélütés vagy stroke kétségtelenül sürgősségi állapot - a világ számos pontján vezető halálok is....
Camouflage - A tökéletes smink problémás bőrre ...

A szélütésnek két formáját különíthetjük el, a gyakoribb, érelzáródással, keringészavarral járó iszkémiás, valamint a vérzéses stroke-ot.
Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?

Ha valakit 'szélütés ér", ez hirtelen szívhalált vagy agyvérzést jelent­het.

86. FEJEZET - A szélütés (stroke)
Az átmeneti isémiás roham ", Az isémiás stroke ", Az agyvérzés (vérzéses stroke) "
87. FEJEZET - A fejsérülések ...

Szélütés, ictus, stroke
Az acut neurológiai deficittel járó, az agyi parenchyma infarctusát okozó syndromák 80%-ban ischaemiás eredetűek. Ezek lehetnek embolizációból vagy érelzáródásból eredőek.

Agyi inzultus / szélütés
Elsősegély csepp több héten keresztül.
Ágyban fekvő és bénult betegnél frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket kortyonként itatni, a zöldségek és a burgonya jól átfőttek, könnyen emészthetők legyenek.

Stroke - agyvérzés, szélütés - diagnosztikája, kezelése neves szakemberekkel a Trombózisközpontban prof. Blaskó György vezetésével.
Orvos válaszol ...

Számos betegség ereje oly nagy, hogy bizonyosan halálhoz vezetne, ha az orvos nem segítene rajtunk: ilyen például az idegbénulás (stupor), ami főként asszonyoknál gyakori, a szívroham (syncope profunda), a bénulás (paralysis) vagy a szélütés ...

Nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak: a magas várnyomás a szélütés (stroke) leggyakoribb előidézője, hogy az infarktusnak és a veseelégtelenségnek is az egyik fő oka. Mindezek mellett impotenciához és vaksághoz is vezethet.

agyi érbetegségek - agyérbetegségek, gutaütés, szélütés, agyér-ka­taszt­rófa, apoplexia (angolul stroke [ütés, csapás]): a harmadik leggyakoribb ha­lál­ok az iparilag fejlett országokban.

A véralvadás egyik gyakori területe az agy, ami szélütéshez vezethet. Az alvadékok más gyakori előfordulási helye a lábak vénái és a vesék.

Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, koszorúér betegség, ...

A kezelés célja a betegség romlását megelőzni; a szívroham, a szélütés és a kiterjedt ateroszklerózis miatti halálozás kockázatát csökkenteni; a csonkolást megelőzni; ...

A halálos gutaütésnek (vagy más néven szélütésnek) 20 százalék az esélye, ám 40 százalék, hogy rokkanttá váljon, illetve 25 százalék, hogy ez a rokkantság súlyos és maradandó legyen.

A betegség hátterében sok esetben szélütés, trauma, agyvelőgyulladás (tehát az agyi működéseket károsító történés), vagy hosszantartó krónikus betegség (magasvérnyomás betegség, cukorbaj, elhízás, emelkedett vérzsírszint) áll, ...

Emiatt lényegesen nagyobb annak a veszélye, hogy öt éven belül meghalhat infarktus vagy szélütés következtében, vagy a keringési problémák miatt a lábát amputálni kell.

Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védenek (!) a szívinfarktus és szélütés ellen.

tartják a következő betegségeket: szívelégtelenség legsúlyosabb, előrehaladott formái; súlyos (életveszélyes) ritmuszavarok; igen magas (gyógyszerrel sem kontrollálható) vérnyomás; közelmúltban (2-4 héten belül) lezajlott infarktus vagy szélütés; ...

Milyen tünetek esetén gondoljunk tehát szélütésre?
gyengeség,
bénulás a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen, ...

A dabigatrankezelés megelőzi a szélütést nem valvularis pitvarfibrillációban
- Az új ajánlás ne maradjon Stockholmban!

A szívgyógyászok vigyázó szeme 2010.

Agyvérzés (apoplexia, gutaütés, szélütés): az agy egyik nagyobb ere megreped, a vér elönt egy nagyobb agyterületet és így az működésképtelenné válik.

A magas vérnyomás növeli a szívroham és a szélütés, illetve a vitális szervek sérülése által okozott halálozás kockázatát. Kimutatták, hogy a vegetatív idegrendszer túlterheltsége (instabilitása) is a magas vérnyomás eredménye.

A hidrocefalus (vízfejűség), születési rendellenességek, daganatok, szélütés (stroke) következtében elhalt agyterületek, megrepedt, előretüremkedő porckorongok ezen vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók.

Idegrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, Migrén, fejfájás típusok, Szélütés, Parkinson-kór, Agyvérzés és koponyaűri vérzések, Epilepszia ...

A vér zsírtartalmának kiegyensúlyozása is javul, ami hosszú távon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés előfordulását. Emellett megfigyelhetjük a légzőgyakorlat pozitív hatását a máj, a lép és a hasnyálmirigy működésére is.

Az életkor előrehaladtával nő a szívroham és a szélütés kockázata. A dohányzás is fokozza ennek veszélyét. Ennek megfelelően, aki fogamzásgátló használata mellett dönt, annak abba kell hagynia a dohányzást - különös tekintettel, ha már elmúlt 35 éves.

Ezek a tényezők növelhetik a szívinfarktus vagy szélütés kockázatát az élet későbbi szakaszában.
PCOS-ben gyakran észlelhető súlyfelesleg vagy kövérség, ami obstruktiv alvási apnoet eredményez.

Olyan ACE-gátló készítmény, amellyel csökkenthető az infarktus és szélütés (stroke), illetve a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az ezekkel összefüggő szövődmények kialakulása is.
Ossza meg másokkal is! ...

A pikkelysömörrel élő embereknél akár háromszoros lehet a szélütés és a rendellenes szívritmus kockázata - idézte dán kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
Még ajánljuk
A 'csókbetegség' tünetei ...

A "stroke" jelentése: Agyvérzés, szélütés (egy vérrög által az agy oxigénellátása lecsökken vagy megszűnik, így ott a sejtek elhalhatnak).

Korábban:Egyszerű szemvizsgálattal valószínűsíthető a szélütés kockázata
Díjnyertes felfedezés a szem és a szív kapcsolatáról
Szemvizsgálattal diagnosztizálható lesz az Alzheimer-kór?

Alvásból - halálba ( alvásgondok és a szélütés összefüggése)
Könnyek nélkül a szem-szárazságról / Dr. Tóth Eszter ...

(ang.) az agyi keringés 24 órán túl fennálló akut zavara folytán kialakuló "agyi esemény", szélütés, gutaütés, agyi érkatasztrófa. A 24 órán belüli agyi jelenség az ún. TIA (átmeneti agyi vérellátási zavar). A stroke fajtái pl: ...

Hazánkban a népesség közel 1/3-a szenved legalább egy ebbe a csoportba tartozó betegségben, minden második ember pedig valamilyen szívbetegségben vagy stroke-ban (szélütésben) hal meg.

Fiatal férfiakban hosszan fennálló, gyakran fájdalmas erekció (priapizmus) jelentkezhet, az elzáródott vérerek idegrendszeri károsodással járó szélütést okozhatnak. Idős betegekben romolhat a tüdő és a vese működése.

Az érszűkület miatt fokozott a szívinfarktus és a stroke(szélütés) kialakulásának veszélye.

Sokszor primer hólyagbetegségek (gyulladások, fertőzések, hólyagkövek, tumorok stb.) nyomán alakul ki, kiváltója lehet még a (például szélütés hatására) csökkent agyi kontroll, illetve más idegrendszeri károsodás is.

Mivel a vérzés és következménye másodperceken belük, hirtelen lép fel, népiesen gutaütésnek, vagy szélütésnek nevezik. A sérülés helyétől, ezáltal a funkciókiesés minőségétől függően változik az agyvérzés következménye, amely így akár halál is lehet.

A verőérszűkület (VÉSZ) nemcsak kellemetlen panasz, de igazi vészjelző: utal arra, hogy valami nagyon nincs rendben az illető erekkel. VÉSZ esetén nő az infarktus és a szélütés veszélye is, ezért mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Emellett krónikus hányás, daganatos betegségek, AIDS, uraemia (veseelégtelenség következtében a vérben felszaporodó húgysav), éhezés, súlyos fejsérülés, a második és harmadik agyhártya közötti (subarachnoidealis) vérzés, agyvelőgyulladás és szélütés, ...

és az AIDS-hez is - utóbbi esetben úgy, hogy a HIV-vírusok képesek behatolni a trichomonas egysejtűekbe, ami által azok sokkal agresszívebbé válnak. Ha a tichomomas-telepek a véredényekben jönnek létre, szívinfarktust, trombózist, szélütést ...

Lásd még: Lásd még: Stroke, Cukorbetegség, Daganat, Infarktus, Szívbetegség

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj

 
RSS Mobile