Kezdőlap (Szélütés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Szélütés


 

Szélütés

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj
2014.04.21

szélütés, stroke, bénulás, carotis elzáródás, agyvérzés, agyduzzadás, idegrendszeri tünetek ...


Szélütés gyanújelei
A TIA és a stroke tünetei ugyanazok, csak a TIA 24 órán belül megszűnik.
Hirtelen kezdődő féloldali bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban ...

Szélütés (strók)
Stroke, CVA, Cerebro-Vascular Accident
MI A SZÉLÜTÉS? ...

A szélütés hétvégén kockázatosabb, mint hétköznap
Kisebb arányban kapják meg a szükséges kezeléseket a szélütés miatt hétvégén kórházba került páciensek, és ük kimenetele is rosszabb - állapították meg brit kutatók.

A szélütés kockázatát csökkenti az alacsony koleszterin
Eddig is jól ismert volt a koleszterinszint-csökkentés kedvező hatása a koszorúserek megbetegedésére.

Szélütés (Stroke)
A betegség leírása
Szélütés akkor jön létre, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen lecsökken vagy megszűnik. Ennek hatására megváltoznak azok a testi funkciók, amelyekért az adott agyi terület felelős.

A szélütés kockázati tényezőiről
A stroke (ejtsd sztrók, magyarul gutaütésnek szokás nevezni) a központi idegrendszer - ér eredetű - károsodása miatt létrejövő tünetcsoport, ami többnyire hirtelen kialakuló bénulás, szédülés, beszéd-, érzés-, ...

A szélütés
Az agy biztonsági vérellátó rendszere csak akkor működik, ha az agynak ideje van arra, hogy felkészüljön a vérellátás "átcsoportosítására", mint például a gyakran évekig, sőt évtizedekig tartó elmeszesedések esetében.

A szélütés (stroke) megelőzése szívritmuszavarban szenvedő betegekben ...

Szélütés, azaz agyvérzés vagy angol nevén 'stroke' következik be akkor, amikor hirtelen megszakad az agyban a vérellátás.

Szélütés esetén azonnal hívjon mentőket, akik azonnal megkezdik a terápiát. Az akut tünetek kezelése után a minél gyorsabban elkezdett rehabilitáció a fontos, amely lehetővé teheti a beteg számára a teljes felépülést, mozgékonyságot és önállóságot.

"Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv - helytelenül -"agyvérzésnek" nevez?

A szélütést már az ókori görögök is ismerték: váratlanul fellépő, ellenőrizhetetlen eseménynek tekintették. Ezért illette a betegséget Hippokratész 'plesso' névvel, amely azt jelenti: villámcsapás által sújtva. A betegség mai elnevezése a XVI.

A szélütést elszenvedett pácienseknél gyakori volt a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat! ...

A szélütés kockázatát is csökkentheti a csokoládé
Újabb tanulmányok igazolták, hogy a csokoládé jótékony hatással van az érrendszerre, és rendszeres fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát.

Címkék: Agyvérzés; szélütés; stroke Anorexia nervosa Cukorbetegség Depresszió Elhízás; túlsúly Ízületi gyulladás Magas vérnyomás; ...

A szélütés kockázata és a vérnyomás-emelkedés szorosan összefügg. A 10/5 Hgmm-es vérnyomáscsökkentés 42%-os stroke kockázat-csökkenést eredményez.
Tipp: ganoderma gyógygomba ...

Szélütés (stroke)
Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a stroke (szélütés), mely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás, ami legtöbbször bénulással jár.

Szélütés: az élet egy területe elhalt; az érzelmi képesség hiánya, az érzelemkinyilvánítástól való vonakodás, 'szűklátókörűség", elutasítás ...

Szélütés (Stroke)
A szélütés (angol szóval stroke, ejtsd "sztrók") az agy hirtelen kialakuló károsodása, melyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik.

Szélütés (Stroke)
A szélütés vagy angol szóval stroke akkor következik be, ha valamely agyterület a vérellátás megszűnése miatt károsodik. Az agyterület funkciójától függően romlanak meg a szellemi és testi működések.
Mi az oka?

Szélütés után újra fitten
A szélütés kezelése során elsősorban arról van szó, hogy speciális klinikán minél hamarabb megkezdődjön a terápia, ...

A szélütés, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon.
...

A szélütéses beteg otthoni ápolása

A stroke-on átesett beteget általában néhány hetes kórházi kezelés után hazaengedik. A javulás sokszor már a kórházban megkezdődik, de az igazi gyógyulás otthon indul meg.

A szélütés jelei, ill. tünetei
Hirtelen kialakult arcra, karra, ill. lábra terjedő, különösen fél oldalon jelentkező zsibbadás, gyengeség
Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill.

A szélütés (közkeletű angol nevén stroke) olyan kórkép, amelyben az agyi artériák elzáródása vagy megrepedése miatt az agyállomány-elhalása következik be.

A szélütés - ahogy elődeink látták
Hippokratész, az orvosok atyja elsőként tanulmányozta az agyi katasztrófát és annak hatásait.

A szélütés az agyban történik, de következményei az egész szervezetet érinthetik
Ha az agy nem kap vért, az azt jelenti, hogy nem kap a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű oxigént.

és a szélütés megelőzésében?
Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AA omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák.

Szélütés
A legtöbb szélütés érelzáródás következtében alakul ki, vagyis az agy egy részének vér- és oxigénhiánya okozza. Az elzáródást vérrög okozhatja, vagy a már jelentősen beszűkült erek faláról leváló lemezkék.

Szélütés alvás közben, légzéskimaradás miatt
Washington, 2009. január 7.

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban
A mentolos cigarettát szívók között gyakoribb a szélütés
Idén ősszel indulnak a szélütés utáni "hibernálás" klinikai próbái ...

A szélütésen (stroke) átesett betegek a homocisztein szint csökkentésére B-vitamint kapnak, azonban ausztrál kutatók kétségbe vonják, hogy az eljárásnak előnyös hatása lenne a második stroke és a szívinfarktus kialakulásának csökkentésében.

A szélütést - gutaütést, agyvérzést, stroke-ot - már az ókori görögök is ismerték, Hippokratész volt az első, aki körülírta a betegség tüneteit, következményeit. A legtöbben, ha a stroke kifejezést hallják, elsősorban agyvérzésre gondolnak.

A szélütésnek két formáját különíthetjük el, a gyakoribb, érelzáródással, keringészavarral járó iszkémiás, valamint a vérzéses stroke-ot.
Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?

apoplexia,szélütés) Hirtelen bekövetkező kóros agyi folyamat. A kifejezést főleg az időskorban váratlanul bekövetkező, emlékezetzavarral járó szélhűdéses roham, illetve az úgynevezett gégehűdés" esetén használják, utóbbi erős köhögési rohamot követő, ...

Ha valakit 'szélütés ér", ez hirtelen szívhalált vagy agyvérzést jelent­het.

86. FEJEZET - A szélütés (stroke)
Az átmeneti isémiás roham ", Az isémiás stroke ", Az agyvérzés (vérzéses stroke) "
87. FEJEZET - A fejsérülések ...

Szélütés, ictus, stroke
Az acut neurológiai deficittel járó, az agyi parenchyma infarctusát okozó syndromák 80%-ban ischaemiás eredetűek. Ezek lehetnek embolizációból vagy érelzáródásból eredőek.

Agyi inzultus / szélütés
Elsősegély csepp több héten keresztül.
Ágyban fekvő és bénult betegnél frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket kortyonként itatni, a zöldségek és a burgonya jól átfőttek, könnyen emészthetők legyenek.

Stroke - agyvérzés, szélütés - diagnosztikája, kezelése neves szakemberekkel a Trombózisközpontban prof. Blaskó György vezetésével.
Orvos válaszol ...

Számos betegség ereje oly nagy, hogy bizonyosan halálhoz vezetne, ha az orvos nem segítene rajtunk: ilyen például az idegbénulás (stupor), ami főként asszonyoknál gyakori, a szívroham (syncope profunda), a bénulás (paralysis) vagy a szélütés ...

Kimutatták, hogy nemcsak kifejlett 2-es típusú cukorbetegségben, hanem már az azt megelőző szénhidrátanyagcsere-zavarban is, mintegy két és félszer gyakoribb a koszorúér-betegség okozta halálozás (9), sőt a szélütés is jelentősen gyakrabban fordul ...

Nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak: a magas várnyomás a szélütés (stroke) leggyakoribb előidézője, hogy az infarktusnak és a veseelégtelenségnek is az egyik fő oka. Mindezek mellett impotenciához és vaksághoz is vezethet.

agyi érbetegségek - agyérbetegségek, gutaütés, szélütés, agyér-ka­taszt­rófa, apoplexia (angolul stroke [ütés, csapás]): a harmadik leggyakoribb ha­lál­ok az iparilag fejlett országokban.

A véralvadás egyik gyakori területe az agy, ami szélütéshez vezethet. Az alvadékok más gyakori előfordulási helye a lábak vénái és a vesék.

Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, koszorúér betegség, ...

A kezelés célja a betegség romlását megelőzni; a szívroham, a szélütés és a kiterjedt ateroszklerózis miatti halálozás kockázatát csökkenteni; a csonkolást megelőzni; ...

A halálos gutaütésnek (vagy más néven szélütésnek) 20 százalék az esélye, ám 40 százalék, hogy rokkanttá váljon, illetve 25 százalék, hogy ez a rokkantság súlyos és maradandó legyen.

A betegség hátterében sok esetben szélütés, trauma, agyvelőgyulladás (tehát az agyi működéseket károsító történés), vagy hosszantartó krónikus betegség (magasvérnyomás betegség, cukorbaj, elhízás, emelkedett vérzsírszint) áll, ...

Emiatt lényegesen nagyobb annak a veszélye, hogy öt éven belül meghalhat infarktus vagy szélütés következtében, vagy a keringési problémák miatt a lábát amputálni kell.

A pitvarfibrilláció könnyen szélütéshez vezethet
Szabálytalan szívverés, légszomj, szívdobogásérzés. Ez a pitvarfibrilláció. Aki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb esélye van, hogy szélütést kapjon.

Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védenek (!) a szívinfarktus és szélütés ellen.

tartják a következő betegségeket: szívelégtelenség legsúlyosabb, előrehaladott formái; súlyos (életveszélyes) ritmuszavarok; igen magas (gyógyszerrel sem kontrollálható) vérnyomás; közelmúltban (2-4 héten belül) lezajlott infarktus vagy szélütés; ...

Sokszor primer hólyagbetegségek (gyulladások, fertőzések, hólyagkövek, tumorok stb.) nyomán alakul ki, kiváltója lehet még a (például szélütés hatására) csökkent agyi kontroll, illetve más idegrendszeri károsodás is.

A tünetek mindig tovább tartanak 24 óránál és képalkotó eljárásokkal CT, MRI az okozott károsodás kimutatható. Gyakran maradvány tünetekkel gyógyul csak és nem ritkán halálos is lehet. A stroke-ot gyakran szélütésnek is szokták nevezni.

Mivel a vérzés és következménye másodperceken belük, hirtelen lép fel, népiesen gutaütésnek, vagy szélütésnek nevezik. A sérülés helyétől, ezáltal a funkciókiesés minőségétől függően változik az agyvérzés következménye, amely így akár halál is lehet.

A verőérszűkület (VÉSZ) nemcsak kellemetlen panasz, de igazi vészjelző: utal arra, hogy valami nagyon nincs rendben az illető erekkel. VÉSZ esetén nő az infarktus és a szélütés veszélye is, ezért mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Emellett krónikus hányás, daganatos betegségek, AIDS, uraemia (veseelégtelenség következtében a vérben felszaporodó húgysav), éhezés, súlyos fejsérülés, a második és harmadik agyhártya közötti (subarachnoidealis) vérzés, agyvelőgyulladás és szélütés, ...

és az AIDS-hez is - utóbbi esetben úgy, hogy a HIV-vírusok képesek behatolni a trichomonas egysejtűekbe, ami által azok sokkal agresszívebbé válnak. Ha a tichomomas-telepek a véredényekben jönnek létre, szívinfarktust, trombózist, szélütést ...

Lásd még: Lásd még: Stroke, Cukorbetegség, Koleszterin, Daganat, Infarktus

Betegségek  Szélhűdés  Szembaj
2014.04.21

 
RSS Mobile