Kezdőlap (Szarkóma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szarkóma

Betegségek  Száraz szem  Szaruhártya gyulladás

szarkóma
A kötőszövet rosszindulatú daganata.
Orvosi szakszó a görög szarx, szarkisz (hús) szark- tövéből a daganatokra utaló -óma végzettel (mint mióma). szarkasztikus, szarkofág.


Ewing-szarkóma tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Ewing-sarcoma, Ewing's Sarcoma) ...

Kondroszarkóma

A porcsejtek rosszindulatú daganata. Az oszteoszarkóma (csontra emlékeztető megjelenésű rosszindulatú daganat) után a második leggyakoribb rosszindulatú csontdaganat. Férfiakban gyakoribb az előfordulása. Általában a 3-6. évtizedben jelentkezik.

Kaposi-szarkóma: tünetei, kezelése
A Kaposi szarkóma egy rosszindulatú kötőszöveti daganat, melyet a magyar származású Kaposi Mór írt le 1872-ben. Hátterében a bőr és a belső szervek hajszálereinek és az azokat körülvevő kötőszöveti sejteknek rosszindulatú érburjánzása áll.

Ewing-szarkóma, Diszpraxia, Szamárköhögés, ...
Hormonális betegségek
Conn-betegség, Cukorbetegség, Cushing-szindróma, ...

A Ewing-szarkóma (ejtsd: Júing), mely nevét egy James Ewing nevű orvosról kapta, a második leggyakoribb csontokból kiinduló, elsősorban gyermekkori rosszindulatú daganat.

A Kaposi-szarkóma (angioszarkóma idiopathicum haemorrhagicum Kaposi) éreredetű, bőrtumorokkal járó daganatos megbetegedés. A kórkép első leírója Kaposi Mór magyar származású bécsi bőrgyógyász volt, aki 1862-ben foglalta össze a tüneteket.

CSONTDAGANAT-OSZTEOSZARKÓMA-
GYERMEKKORI DAGANATOK ÉS KEZELÉSÜK
A JUTALMAZÁSRÓL
JOBBOLDALI NYAKI TBC-ÉS NYIROKMIRIGYMEGNAGYOBBODÁS...
MIKOR MONDJUNK NEM-ET GYERMEKÜNKNEK
NÁTHÁS GYERMEK
PIMASZ KAMASZOK
EGY EGÉSZ ÉLETRE SZÓLÓ KIVÉTELES ORVOSI ÉS EMBERI...
AZ IFJÚKOR KRIZISEIRŐL ...

A Bayer-cég kísérleti stádiumban lévő szarkóma-ellenes szerével januárban kezdődtek a fázis III-as klinikai vizsgálatok, olyan metasztatikus és/vagy inoperábilis gasztrointesztinális sztromális tumorban (GIST) szenvedő páciensek bevonásával, akik betegsége annak ellenére progrediált, ...

szarkóma - kötőszövet eredetű rosszindulatú daganat, sarcoma
szarkoplazmatikus reticulum - a harántcsíkolt izomrostok endoplazmájában található reticulum., sarcoplasmic reticulum
szárny - ala, wing ...

Angioszarkóma
Az éreredetű rák, az angioszarkóma egy elég ritka, elsődleges rosszindulatú neoplazma, amelyet gyors és agresszív sejtburjánzás, a vérér sejtek más szövetekbe történő extenzív beszűrődése jellemez.
Angioszarkóma rizikófaktorai és fajtái ...

Az angioszarkómaritka rák; a máj ereiből ered. Az angioszarkómát okozhatja az, ha a beteg vinil-kloridnak van kitéve - például a polivinil-klorid (PVC) gyártása során - vagy arzénnal kerül kapcsolatba. A legtöbb emberben azonban nincs felderíthető oka.
Kórisme és kezelés ...

Szarkóma
Kötőszövetből kiinduló rosszindulatú daganat.
Szexuális úton terjedő betegségek ...

Oszteoszarkóma: Agresszív, gyors fejlődésű daganat, mely kezelés nélkül egy éven belül halálhoz vezethet. A leggyakrabban előforduló típus, mely a csontrákok 30 százalék-át teszi ki. A gyermekkorban bekövetkező daganatos megbetegedések között a fejlett világ országaiban a 6-8. helyen szerepelnek.

karcinoszarkóma (carcinosarcoma)
rákos hámszövetből és kötőszöveti daganatokból álló vegyes daganat
receptor ...

Kaposi-szarkóma
A Kaposi-szarkóma az erekből kiinduló bőrdaganat. A Kaposi-szarkómának két fajtája van. Az egyik az idősebb európai, zsidó vagy olasz származásúak betegsége, akiknél a daganat csak nagyon lassan növekszik a bőrben, és ritkán ad áttéteket.

Kaposi-szarkóma
Bőrdaganat, pontosabban a bőrben lévő kis erek rosszindulatú daganata. (Kaposi Mór nevű magyar patológus fedezte fel, róla nevezték el). Kinézetre növekvő, lilás folt a bőrön.

Chondroszarkóma
Osteoszarkóma
Ewing-szarkóma
A leggyakrabban felmerülő kérdések ...

- a porcszarkóma (chondrosarcoma) a főként a csontvégződésekben található porcsejtekből indul ki, elsősorban a felnőtt korosztályt veszélyezteti, ...

sarcoma/szarkóma
kötőszöveti rosszindulatú daganat agresszív formája.
Találatok Magyarázat
Ewing sarcoma/szarkóma ...

Sarcoma/szarkóma: összefoglaló neve a kötőszövetekből kiinduló rosszindulatú daganatoknak
Terminális állapot: végstádium, amikor a betegség olyannyira kiterjedt, hogy következtében feltartóztathatatlanul romlik a beteg állapota.
Terime: térfogat, duzzanat ...

Az oszteoszarkóma elnevezésre nem sokan kapják fel a fejüket szerencsére, azonban akiket érint azok egy halálos betegséggel kerülnek kapcsolatba. Az oszteoszarkóma egy csontdaganat, a csontokat érintő daganatok közül a leggyakoribb.

Másodlagos szarkóma esetén a hosszú ideig fenn­álló jóindulatú chondroma sejtjei indulnak rosszindu­latú szaporodásnak.
A porcdaganatok növe­kedése általában lassú, a környező szöveteket ritkán károsítják.

a leukémia a csontvelői őssejtekből indul,
a limfóma a nyirokcsomó betegsége,
a melanóma a melanocitákból,
a szarkóma a kötőszövetekből,
a teratóma a magzati sejtekből,
a glióma az agy sejtjeiből indul ki,
a szeminóma a here daganata.

A neoplázia (karcinóma, szarkóma, rák) összefoglaló neve tehát azoknak a betegségeknek, amelyeket rendellenes anyagcseréjű sejtek féktelen szaporodása és áttétképző képessége jellemez.

A méhűri rosszindulatú folyamatok (karcinoma, szarkóma), jóindulatú daganatok (pl. polip, mióma), valamint a különféle hormonális zavarok, legtöbbször vérzészavarokat okoznak.

Kaposi szarkóma (rosszindulatú kötőszöveti daganat)
Kemény szájpad rosszindulatú daganata
Kereszt- és farokcsont tájék rendellenességei
Késői szifilisz szív érrendszeri érintettsége
Két szem fénytörése különbözik
Kétcsúcsú billentyű rendellenességei.
Kéthegyű szívbillentyű - hullámzó ...

Az interferont, az első hatásos biológiai hatást fokozó szert, napjainkban gyakran használják a Kaposi-szarkóma és a mieloma multiplex kezelésében.

A leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat lényegét tekintve a hámszövet rosszindulatú burjánzása. A szarkóma a kötőszövet rosszindulatú burjánzását, a leukémia a fehérvérsejtek rosszindulatú elváltozását jelenti.

jelentős méretű (férfiökölnyi) mióma,
rosszindulatú elfajulás (méhizom-szarkóma) gyanúja (az összes eset kevesebb, mint 1%-a),
környező szervek összenyomását okozó daganat,
más módon nem kezelhető tünetek, különösen rendszertelen és erős vérzések, valamint fájdalom esetén.

Bazálsejtes bőrrák ", Elszarusodó laphámrák ", Melanoma ", Kaposi-szarkóma ", Paget-kór "
Vissza Főoldalra ...

Az egyik leggyakoribb csontdaganat, a szarkóma hátterében például állhatnak bizonyos örökletes tényezők, sugárártalom, de kis százalékban egy adott speciális, eredetileg egyébként nem rosszindulatú csontbetegség (Paget-kór) is átalakulhat rosszindulatú elváltozássá.

A betegeknek gyakran több mint egy opportunista fertőzése vagy rákja van egyszerre - mint például Candida fertőzés, hasmenéses megbetegedések, Kapocsi szarkóma, és végül Pneumocystis carinii okozta tüdőtályog. Nem az összes HIV által fertőzött embernél fejlődnek ki gyorsan a tünetek.

A tünetek sokrétűek. Fáradtság, hasmenés, láz, testsúlycsökkenés, nyirokcsomó duzzanat, erős éjszakai izzadás, levertség, emlékezetzavar, tüdőgyulladás, visszatérő fertőző betegségek, agyhártyagyulladás, Kaposi-szarkóma egyaránt előfordulhat.

Például a glioblastoma elő tudja állítani a saját, vérlemezkéből származó növekedési faktorját (PDGF-platelet-derived-growth-factor), és a szarkóma a saját tumornövekedési faktorját(TGF-α). Maguk a receptorok is elnyomhatók.

Az utolsó szakaszban (6 hónaptól - 2 év) kifejlődik a teljes szindróma, toxoplazmózis, gombás fertőzések, tüdőgyulladás jelentkezhet és az úgynevezett Kaposi-szarkóma (daganat) kis kialakulhat. A betegség nem gyógyul, minden esetben halállal végződik.

Az AIDS-ben szenvedő betegek között gyakrabban fordulnak elő bizonyos rosszindulatú daganatok. Az AIDS-hez társuló daganatok leggyakoribb formája a bőrön sötétvörös-barnás foltokkal megjelenő Kaposi-szarkóma és a nyirokcsomókat megbetegítő non-Hodgkin limfóma.

Például pneumocistitis (PCP), a tüdőgyulladás egy különösen veszélyes formája, tuberkulózis, Kaposi szarkóma (KS), vagyis a bőrrák egy ritka formája és különböző egyéb rákok, fogyás, vagyis állandó súlyveszteség, különböző agybetegségek és sok más, amelyek végül megölik a beteget.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szemészet, Nemi beteg, Nemi betegség, Fertőző betegség?

◄ Száraz szem   Szaruhártya gyulladás ►
 
RSS Mobile