Kezdőlap (Szájszárazság)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Szájszárazság


 

Szájszárazság

Betegségek  Szájszag  Szájüregi daganatok
2014.04.23

szájszárazság
Akut hasnyálmirigy gyulladás köpölyözés
1. A chi és az étel pangása ...


SZÁJSZÁRAZSÁG
A száj kiszáradásáért több­nyire az elégtelen nyálelvá­lasztás a felelős - amit előidézhetnek bizonyos gyógyszerek, a szájrák elle­ni sugárkezelés, a kemote­rápia vagy valamilyen mű­tét.

Zavaró tünet: a szájszárazság oka és kezelése
Nem csak a rágáshoz és az emésztéshez, de a komfortérzetünkhöz is elengedhetetlen, hogy elegendő nedvesség, nyál legyen a szánkban.

szájszárazság - xerostomia, dry mouth
szájüreg - cavum oris, oral cavity, (bővebben)
szájzár - trismus, trismus, (bővebben) ...

Szájszárazság
A szájban nyál termelődik, amely megvédi a szájat a kiszáradástól. Viszont rengeteg gyógyszer okozhat szájszárazságot, mint például az antidepresszáns, a magas vérnyomásra kiírt, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek.

Szájszárazság, reggeli torokégés
- A kifejezett horkolás önmagában képes a garatban kifejezett nyálkahártya-irritációt kiváltani, ami reggelente "torokgyulladás-szerű" tüneteket okoz.

A szájszárazság a másik nagyon jellemző tünet, amely megnehezíti a beszédet, a rágást, a nyelést, és a fogak gyors romlásához vezet. A nyálmirigyek időnként fájdalmasan megduzzadnak, az ízérzés és a szaglás is elveszhet.

Szájszárazság (xerostomia): tünetek és kezelésük
A szövetek gyulladttá és fájdalmassá válhatnak. Tapadós, száraz száj, száraz ajkak, égő érzés jelentkezik a szájban.

Szájszárazság- 20 éves fiú
Nyelvégés, tapadó érzés
Lichen planusból kialakuló szájüregi rák megelőzése ...

szájszárazság
gyomor- és bélmotilitás zavarai
SV tachycardia
WPW-szindrómában ...

szájszárazság vagy olyan érzés, mintha valami megakadt volna a torkunkon;
-
rágási-nyelési nehézségek; ...

A szájszárazság, további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához.

- Szájszárazság
- Helytelen étkezési szokások: gyors étkezés és ivás, nagymennyiségű szénsavas ital fogyasztása.
- Tracheostomia ( légcsőszűkület miatti műtétet követően a nyak bőrén kialakított légzőnyílással) ...

A szájszárazság nedves szájtörlőkkel vagy cukorka szopogatásával enyhíthető. A repedezett ajkak kezelésére különböző, kereskedelemben kapható termékek használhatók.

- Szájszárazság, vizelési problémák ill. székrekedés jelentkezhet
- Gyermekkorban rémálmokat, irritációt, nyugtalanságot okozhatnak
- Az újabb szerek esetén kevesebb a mellékhatás ...

[15] Szájszárazság, tachycardia, hyperthermia, flash, obstipatio, vizeletretentio, látászavar.
[16] Feledékenység, agitáltság, 'restless legs', anxietas, hallucinatiók, delirium.
[17] Non-steroid antiinflammatoros szerek.

Gyakran a szájszárazság legfőbb oka bizonyos gyógyszerek (pl. szorongásoldók rendszeres szedése), de a cukorbetegség, néhány autoimmunbetegség, vagy bizonyos vírusfertőzések (pl. mumps, hepatitis C) szintén szájszárazságot okozhatnak.

Mérsékli a szájszárazságot és a vizeletürítési problémákat, amelyeket a betegeknél a triciklikus antidepresszánsok szedése okoz.

Szájüreg:
szájszárazság
Kórház, rendelő:
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr-Moson Sopron megye, Győr) ...

Heregyulladás, szájszárazság, arc- és fülfájdalom.
Kezelése, alkalmazott terápiák
Tüneti kezelés - láz- és fájdalomcsillapítás. A nyálmirigyek működését serkentő és így fájdalmat okozó savas italok (gyümölcslevek) kerülendők.

A szorongás jellemző tünetei, az izzadás, a légszomj, a szájszárazság, a szívdobogásérzés és a szédülés, a mellkasi fájdalmak és a gyakori fáradtság. A szorongás a stresszhez hasonlóan, az immunrendszert is meggyengíti.

Mellékhatás: kezdetben: szájszárazság, fejfájás, szedáció,
gyengeség, szédülés
Ellenjavallat: fokozhatja az alkohol, szedatívumok és hipnotikumok
hatását
Centrális hatás !
Béta blokkoló vegyületek
Receptor szelektivitásuk alapján osztályozzuk: ...

A felsorolt 13 tüneten túl a rohamok egyéb tüneteiről is beszámolnak a betegek, mint például szájszárazság, gyengeség érzése, nyelési nehézségek, vizelési inger, székelési inger, hasmenés.

A primer Sjögren-szindróma főként szem- és szájszárazsággal, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel járó sokízületi gyulladással hívja föl magára a figyelmet. Ezért a reumatológiai betegségek között tartják nyilván.

A szájszárazság okozói lehetnek bizonyos gyógyszerek, a nyálkatermelő mirigy problémái, vagy az orr helyett a szájon át való lélegzés is. Idős emberekben is kevesebb nyál termelődhet, ami szintén további problémák, kialakulásához vezethet.

Ma már ritkán találkozunk olyan klasszikus tünetekkel, mint a hirtelen fogyás, a szájszárazság, a szomjúságérzet, a gyakori és nagymennyiségű vizelés, az acetonszagú lehelet, netán a magas vércukorszinttel járó kóma.

Már az ok elképzelésekor vagy nevének említésekor is szívdobogás, verejtékezés, szájszárazság, elsápadás jelentkezhet. Több mint 60 fajtája van.

A ritkább panaszok közé tartozik a gyomorégés, a felböfögés, a szájszárazság, a nyelési nehézség és az émelygés és a hányás. Specifikus, a gyomorfekélyre jellemző tünet a gyomortáji nyomás- és teltségérzés közvetlenül étkezés után.

A cukorbetegség klasszikus tünetei a szájszárazság, a szomjúság, a több folyadékfogyasztás, a több vizeletürítés, a jó étvágy melletti fogyás, bőrfertőzések ebben a betegségcsoportban ritkábban jelentkeznek.

A szociális fóbiában szenvedő egyén ilyenkor erős szorongást érez, ennek minden velejárójával (izzadás, remegés, szájszárazság, szívdobogás, elpirulás).

első generációs antihisztaminokat ma már ritkán használjuk nyugtató, étvágynövelő mellékhatásuk miatt, ami rontja a tanulási és az autóvezetési képességet, szájszárazságot és az étvágy fokozódását is okozzák.

A tünetek lehetnek enyhék, de zavaróak - ilyen a viszketés, a szájszárazság, a homályos látás és a fájdalom. Máskor viszont súlyosak, erre példa a zavartság, a kóma, a szívritmuszavarok, a nehézlégzés és a fokozott nyugtalanság.

Fej: fejfájás, migrén, arcidegzsába, égő nyelv, szájszárazság-érzet, afta, fognyomok a nyelv szélein, fémes íz a szájban, nyak- és fejfájás, szédülés
Szem: tisztázatlan látászavarok, iritis, ödémák a szem környékén, vibráló látás
Tüdő: tüdőasztma ...

Magas vércukorszintnél: szájszárazság, szomjúságérzés, gyakori, bő vizeletürítés, viszketés, cukor és fehérje a vizeletben. Korai esetben diétával, később gyógyszeres kezeléssel karbantartható.

A bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen, mert nem kizárt, hogy a szájszagot csak a szájszárazság okozza.

A szódabikarbóna vizes oldatával való szájöblögetés, pedig csökkenti a szájüreg savasságát, fertőtlenít, illetve szájszárazság esetén is hatékony segítséget nyújthat.

Fontos tudnunk, hogy bizonyos vizelethajtók hatásukból adódóan kálium hiányt eredményeznek (szájszárazság, szomjúságérzés, szívritmuszavar, kedélyállapot változás, izomgörcs és fájdalom, hányinger, hányás, fáradékonyság, gyengeség), ...

A másnaposság tünetei a súlyosságtól függően lehetnek: szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, fáradtságérzet, gyengeség, feszült idegállapot, ...

A szemben idegentest érzés, égető fájdalom jelentkezhet, a szájszárazság pedig száraz ételek lenyelési nehezítettségében nyilvánulhat meg.

A betegség egyes kísérő tüneteinek (szájszárazság, nyelési nehézség, emésztőrendszeri panaszok, alvászavarok, depresszió) kezelésére további gyógyszeres terápiák mérlegelendők.

Gyakran előfordul a száraz bőr, bőrviszketés, szájszárazság, izomgyengeség, fáradékonyság, nehezen gyógyuló sebek.

ritkán bőrkiütés, fényérzékenység, hajhullás, labor eltérések: kreatin phosphokináz (CPK) emelkedés transzaminázok szintjének emelkedése, májgyulladás (hepatitisz), epepangás, izomgyulladás, izomproblémák (myopathia, myositis), szájszárazság, ...

A több évtizede forgalomban lévő triciklusos antidepresszívumok (pl. Melipramin, Noveril, Teperin) igen hatékonynak bizonyultak a depressziók terápiájában, de a gyakran fellépő kellemetlen mellékhatások (szédülés, álmosság, szájszárazság, obstipáció, ...

Különféle etiológiájú szájszárazság, mely a csökkent vagy megszűnt nyálelválasztás, azaz aptyalismus eredménye. (xero- + G. stoma, száj)
xeroticus
Száraz. Száraz, xerosis által érintett.

Rossz szájhigiéné, fogkő, ételmaradék, szájszárazság, nem megfelelő fogpótlások. A szájban jelenlevő baktériumok
Tünetei: ...

Elhízottaknál kezdődő szomjazás, szájszárazság, sok folyadékfogyasztás, sok vizelet esetén kell elsősorban gondolni arra, hogy vércukor-, illetve vércukor-terheléses vizsgálat történjen.

Szájüregi fertőzések
Gyökerénél a bajt: a fogászati eredetű gócbetegség
A kellemetlen szájszag megszüntethető!
Szájszárazság: gyógyszerek is okozhatják
Napi egy-két liter nyálat nyelünk le
A nyálmirigyrák leggyakoribb oka ...

Horkolás.
Nyugtalan alvás.
Magas vérnyomás.
Reggeli szájszárazság.
Nappali fáradtság, aluszékonyság.

Gyakori mellékhatás a hányinger, a hányás, a hajhullás, a szájszárazság, a hasmenés, a fáradtság és a szájnyálkahártya gyulladása. Ritkábban súlyos mellékhatások is kialakulhatnak, például fertőzés vagy vérzés.

Az orrvérzés a kezeléssel és a gyógyulással meg fog szűnni. A sugárkezelés mellékhatásaként jelentkező szájszárazság és torokfájás a kezelés befejezése után elmúlik lassan, de időt igényel.
Ezeket tünetileg lehet kezelni.

Ha a beteg képtelen inni, sürgős esetként kell kezelni, és orvosi ellátásban kell részesíteni.
A kiszáradás jelei: szájszárazság, beesett szemek, sötét, kellemetlen szagú és kis mennyiségű vizelet vagy a vizelet teljes hiánya, ...

Pedig már az enyhe dehidratáció is rossz hatással van a pszichés funkciókra; kimerültséget, izomgyengeséget, fejfájást és szájszárazságot okozhat.

Így jelentkezhet gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, hőemelkedés. A betegség ízületeken kívüli megjelenési formája lehet bőralatti reumás csomó, szem- és szájszárazsággal járó könny- és nyálmirigygyulladás, szív-, tüdő-, szem-, ...

A legfőbb tünetek: szájszárazság, sok folyadék fogyasztása, sok vizelet, fogyás, a bőrön gennyes elváltozások, nem gyógyuló hüvelyi folyás, viszketés.
Az I. típusú diabetes kezelése minden esetben inzulinnal történik.

hatnak, hanem az acetilkolin okozta hörgőgörcsöt gátolják (innen származik a nevük is). Ez a gyógyszercsoport meglepően hatékonynak bizonyult COPD-ben. Gátolják a hörgőváladék termelődését is. Mellékhatásaik elhanyagolhatók, ritkán szájszárazság ...

"antihisztamin" származék alkalmas, melyek közül az újabb generációsak már nem rendelkeznek olyan kellemetlen mellékhatásokkal (álmosság, szédülés, szájszárazság stb.), de néha célszerűbb a régiek alkalmazása is.

Mivel az esés valószínűsége amúgy is nagyobb éjszaka, ezt a veszélyt érdemes komolyan venni. A hatóanyag idősebb felnőttekben székrekedést, szájszárazságot, vizelési nehézséget és zavartságot is okozhat.

asztmás panaszok (az asztma betegségcsoport egy részét reflux okozhatja),
egyéb okkal nem magyarázható szájszárazság, 'szájégés', 'nyelvégés',
egyéb ok­kal nem ma­gya­ráz­ha­tó há­nyin­ger,
atípusos fog­szu­va­so­dás.

A Belladonna homeopátiás szer gyógyszerképe például a következő: idegizgalmi állapot, érzékcsalódások, téveszmék, a bőr - különösen az arcon és a nyakon - vörös és forró, csillogó szemek tág pupillával, látási zavarok, szájszárazság szomjúságérzet ...

polyp műtét, Reinke oedema, rekedtség, rostasejtek, száj, szájpadlás, szaglás, szaglászavarok, szaglóhám, szemtekerezgés, szédülés, szájlégzés, sarcoma, sérülések,süketség, süketnémaság, szájnyálkahártya gyulladás, szájpadhasadék, szájszárazság, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szindróma, Cukorbetegség, Szorongás, Hányinger

Betegségek  Szájszag  Szájüregi daganatok
2014.04.23

 
RSS Mobile