Kezdőlap (Szájszárazság)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szájszárazság

Betegségek  Szájszag  Szájüregi daganatok

szájszárazság
Akut hasnyálmirigy gyulladás köpölyözés
1. A chi és az étel pangása ...


SZÁJSZÁRAZSÁG
A száj kiszáradásáért több­nyire az elégtelen nyálelvá­lasztás a felelős - amit előidézhetnek bizonyos gyógyszerek, a szájrák elle­ni sugárkezelés, a kemote­rápia vagy valamilyen mű­tét.

A szájszárazság oka legtöbbször valamilyen belső eredetű, például hormonális probléma vagy betegségek, gyógyszerek mellékhatása. Amennyiben lehetséges, a.
Tovább
Zavaró tünet: a szájszárazság oka és kezelése ...

szájszárazság - xerostomia, dry mouth
szájüreg - cavum oris, oral cavity, (bővebben)
szájzár - trismus, trismus, (bővebben) ...

Szájszárazság
A szájban nyál termelődik, amely megvédi a szájat a kiszáradástól. Viszont rengeteg gyógyszer okozhat szájszárazságot, mint például az antidepresszáns, a magas vérnyomásra kiírt, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek.

~
Rossz lehelet: ez a betegség állhat a tünet mögött
Nem is hinnéd ...

A ~ a másik nagyon jellemző tünet, amely megnehezíti a beszédet, a rágást, a nyelést, és a fogak gyors romlásához vezet. A nyálmirigyek időnként fájdalmasan megduzzadnak, az ízérzés és a szaglás is elveszhet.

~ (xerostomia): tünetek és kezelésük
A szövetek gyulladttá és fájdalmassá válhatnak. Tapadós, száraz száj, száraz ajkak, égő érzés jelentkezik a szájban. Mivel nehézkessé válik a rágás, nyelés, csökken az evés iránti vágy, amely a vércukorszint karbantartását nehezíti.

~- 20 éves fiú
Nyelvégés, tapadó érzés
Lichen planusból kialakuló szájüregi rák megelőzése ...

~
gyomor- és bélmotilitás zavarai
SV tachycardia
WPW-szindrómában ...

~ vagy olyan érzés, mintha valami megakadt volna a torkunkon;
-
rágási-nyelési nehézségek; ...

A ~, további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához. Mindezek kialakulásához nagyban hozzájárul az idősebb korban megfigyelhető, túlzott gyógyszerfogyasztás is, hiszen sok gyógyszer okoz ~ot.

- ~
- Helytelen étkezési szokások: gyors étkezés és ivás, nagymennyiségű szénsavas ital fogyasztása.
- Tracheostomia ( légcsőszűkület miatti műtétet követően a nyak bőrén kialakított légzőnyílással) ...

A ~ nedves szájtörlőkkel vagy cukorka szopogatásával enyhíthető. A repedezett ajkak kezelésére különböző, kereskedelemben kapható termékek használhatók.

- ~, vizelési problémák ill. székrekedés jelentkezhet
- Gyermekkorban rémálmokat, irritációt, nyugtalanságot okozhatnak
- Az újabb szerek esetén kevesebb a mellékhatás ...

[15] ~, tachycardia, hyperthermia, flash, obstipatio, vizeletretentio, látászavar.
[16] Feledékenység, agitáltság, 'restless legs', anxietas, hallucinatiók, delirium.
[17] Non-steroid antiinflammatoros szerek.

Mérsékli a ~ot és a vizeletürítési problémákat, amelyeket a betegeknél a triciklikus antidepresszánsok szedése okoz.
Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, lábikragörcsöket, kézzsibbadást, a végtagok ideggyulladásának ( neuritis) néhány formáját.
Természetes vizelet hajtószerként működik.

Szájüreg:
~
Kórház, rendelő:
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr-Moson Sopron megye, Győr) ...

Heregyulladás, ~, arc- és fülfájdalom.
Kezelése, alkalmazott terápiák
Tüneti kezelés - láz- és fájdalomcsillapítás. A nyálmirigyek működését serkentő és így fájdalmat okozó savas italok (gyümölcslevek) kerülendők.

A szorongás jellemző tünetei, az izzadás, a légszomj, a ~, a szívdobogásérzés és a szédülés, a mellkasi fájdalmak és a gyakori fáradtság. A szorongás a stresszhez hasonlóan, az immunrendszert is meggyengíti.

Mellékhatás: kezdetben: ~, fejfájás, szedáció,
gyengeség, szédülés
Ellenjavallat: fokozhatja az alkohol, szedatívumok és hipnotikumok
hatását
Centrális hatás !
Béta blokkoló vegyületek
Receptor szelektivitásuk alapján osztályozzuk: ...

Sokan panaszkodnak a gyógyszerek nyomán kialakuló ~ra is. Ezen a folyékony pépes étrend, turmixok, pudingok, levesek és tápszerek fogyasztása segíthet. Érdemes kerülni a sós, száraz, erősen fűszerezett forró ételeket, az alkoholt és a citrusféléket.

A primer Sjögren-szindróma főként szem- és ~gal, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel járó sokízületi gyulladással hívja föl magára a figyelmet. Ezért a reumatológiai betegségek között tartják nyilván.

A ~ okozói lehetnek bizonyos gyógyszerek, a nyálkatermelő mirigy problémái, vagy az orr helyett a szájon át való lélegzés is. Idős emberekben is kevesebb nyál termelődhet, ami szintén további problémák, kialakulásához vezethet.

Ma már ritkán találkozunk olyan klasszikus tünetekkel, mint a hirtelen fogyás, a ~, a szomjúságérzet, a gyakori és nagymennyiségű vizelés, az acetonszagú lehelet, netán a magas vércukorszinttel járó kóma.

Már az ok elképzelésekor vagy nevének említésekor is szívdobogás, verejtékezés, ~, elsápadás jelentkezhet. Több mint 60 fajtája van.

A ritkább panaszok közé tartozik a gyomorégés, a felböfögés, a ~, a nyelési nehézség és az émelygés és a hányás. Specifikus, a gyomorfekélyre jellemző tünet a gyomortáji nyomás- és teltségérzés közvetlenül étkezés után.

A cukorbetegség klasszikus tünetei a ~, a szomjúság, a több folyadékfogyasztás, a több vizeletürítés, a jó étvágy melletti fogyás, bőrfertőzések ebben a betegségcsoportban ritkábban jelentkeznek.

A szociális fóbiában szenvedő egyén ilyenkor erős szorongást érez, ennek minden velejárójával (izzadás, remegés, ~, szívdobogás, elpirulás). Azt gondolja, hogy mindenki csak őt nézi, és kritikusan figyeli, hogy mikor követ el valamilyen hibát, amit kinevethetnek.

első generációs antihisztaminokat ma már ritkán használjuk nyugtató, étvágynövelő mellékhatásuk miatt, ami rontja a tanulási és az autóvezetési képességet, ~ot és az étvágy fokozódását is okozzák. Adásuk alvási elégtelenséget okozó, kifejezett viszketés esetén javasolt.

Fej: fejfájás, migrén, arcidegzsába, égő nyelv, ~-érzet, afta, fognyomok a nyelv szélein, fémes íz a szájban, nyak- és fejfájás, szédülés
Szem: tisztázatlan látászavarok, iritis, ödémák a szem környékén, vibráló látás
Tüdő: tüdőasztma
Fül: fülzúgás ...

Magas vércukorszintnél: ~, szomjúságérzés, gyakori, bő vizeletürítés, viszketés, cukor és fehérje a vizeletben. Korai esetben diétával, később gyógyszeres kezeléssel karbantartható.
Alacsony vércukorszintnél: meleg, száraz, kipirult bőr, mély és szapora légzés.

A bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen, mert nem kizárt, hogy a szájszagot csak a ~ okozza.

A szódabikarbóna vizes oldatával való szájöblögetés, pedig csökkenti a szájüreg savasságát, fertőtlenít, illetve ~ esetén is hatékony segítséget nyújthat.

Fontos tudnunk, hogy bizonyos vizelethajtók hatásukból adódóan kálium hiányt eredményeznek (~, szomjúságérzés, szívritmuszavar, kedélyállapot változás, izomgörcs és fájdalom, hányinger, hányás, fáradékonyság, gyengeség), ezért szedésük idején kálium pótlás szükséges.

A másnaposság tünetei a súlyosságtól függően lehetnek: ~, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, fáradtságérzet, gyengeség, feszült idegállapot, szorongás, ...

A szemben idegentest érzés, égető fájdalom jelentkezhet, a ~ pedig száraz ételek lenyelési nehezítettségében nyilvánulhat meg.

Gyakran előfordul a száraz bőr, bőrviszketés, ~, izomgyengeség, fáradékonyság, nehezen gyógyuló sebek.

Feltűnő mégis, hogy a betegek egy része talán egy kis szomjazástól, ~tól eltekintve panaszmentes, nem fogy. Ezek a betegek rendszerint eredetileg is túlsúlyosak legalábbis magasságukhoz, testalkatukhoz mérten.

zavarok, szédülés, pszichés zavarok), allergiás reakció, ritkán bőrkiütés, fényérzékenység, hajhullás, labor eltérések: kreatin phosphokináz (CPK) emelkedés transzaminázok szintjének emelkedése, májgyulladás (hepatitisz), epepangás, izomgyulladás, izomproblémák (myopathia, myositis), ~, ...

A több évtizede forgalomban lévő triciklusos antidepresszívumok (pl. Melipramin, Noveril, Teperin) igen hatékonynak bizonyultak a depressziók terápiájában, de a gyakran fellépő kellemetlen mellékhatások (szédülés, álmosság, ~, obstipáció, vizelet retenció, ortosztatikus hipotónia, ...

Különféle etiológiájú ~, mely a csökkent vagy megszűnt nyálelválasztás, azaz aptyalismus eredménye. (xero- + G. stoma, száj)
xeroticus
Száraz. Száraz, xerosis által érintett.

Rossz szájhigiéné, fogkő, ételmaradék, ~, nem megfelelő fogpótlások. A szájban jelenlevő baktériumok
Tünetei: ...

Szájüregi fertőzések
Gyökerénél a bajt: a fogászati eredetű gócbetegség
A kellemetlen szájszag megszüntethető!
~: gyógyszerek is okozhatják
Napi egy-két liter nyálat nyelünk le
A nyálmirigyrák leggyakoribb oka ...

Kialakult nagyfokú ~, és emelkedett vérnyomás. Szaglásom rendben van. Bár tudnék hinni benne, hogy leszokhatok, de ha mindkét orrfél bedugul, nemcsak az a baj hogy nincs levegő, nem lehet enni, képtelenség nyelni.

A mellékhatások leginkább az adott gyógyszertől és a gyógyszer beadott mennyiségétől függnek. Gyakori mellékhatás a hányinger, a hányás, a hajhullás, a ~, a hasmenés, a fáradtság és a szájnyálkahártya gyulladása.

Gyakori mellékhatás a ~ és az álmatlanság. Az első két hétben legfeljebb a nehezen tolerálható mellékhatások miatt indokolt gyógyszert váltani, hatástalanság esetén viszont a gyógyszerszedés folytatásának 4-6 héten túl nincs értelme.

Ha a beteg képtelen inni, sürgős esetként kell kezelni, és orvosi ellátásban kell részesíteni.
A kiszáradás jelei: ~, beesett szemek, sötét, kellemetlen szagú és kis mennyiségű vizelet vagy a vizelet teljes hiánya, gyenge és gyors szívverés.

Pedig már az enyhe dehidratáció is rossz hatással van a pszichés funkciókra; kimerültséget, izomgyengeséget, fejfájást és ~ot okozhat.

Így jelentkezhet gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, hőemelkedés. A betegség ízületeken kívüli megjelenési formája lehet bőralatti reumás csomó, szem- és ~gal járó könny- és nyálmirigygyulladás, szív-, tüdő-, szem-, ér- és ideggyulladás.

A legfőbb tünetek: ~, sok folyadék fogyasztása, sok vizelet, fogyás, a bőrön gennyes elváltozások, nem gyógyuló hüvelyi folyás, viszketés.
Az I. típusú diabetes kezelése minden esetben inzulinnal történik. Az inzulin adagolása egyénre szabott, minden betegnél más és más.

Erre különbözőún. "antihisztamin" származék alkalmas, melyek közül az újabb generációsak már nem rendelkeznek olyan kellemetlen mellékhatásokkal (álmosság, szédülés, ~ stb.), de néha célszerűbb a régiek alkalmazása is.

A súlyos összegekbe kerülő implantátumok, nem várt reakciókat okozhatnak. A fogászati allergia tünetei változatosak lehetnek: legjellemzőbb a beavatkozás helyén kialakuló vizenyő, nyelvbizsergés, ~, szájnyálkahártya gyulladása, fekélyek, vérbőség, nyelvgyulladás, ajakgyulladás.

A szedatív antihisztaminok a kutatások szerint növelik a szédülés és az esések kockázatát. Mivel az esés valószínűsége amúgy is nagyobb éjszaka, ezt a veszélyt érdemes komolyan venni. A hatóanyag idősebb felnőttekben székrekedést, ~ot, vizelési nehézséget és zavartságot is okozhat.

asztmás panaszok (az asztma betegségcsoport egy részét reflux okozhatja),
egyéb okkal nem magyarázható ~, 'szájégés', 'nyelvégés',
egyéb ok­kal nem ma­gya­ráz­ha­tó há­nyin­ger,
atípusos fog­szu­va­so­dás.

A Belladonna homeopátiás szer gyógyszerképe például a következő: idegizgalmi állapot, érzékcsalódások, téveszmék, a bőr - különösen az arcon és a nyakon - vörös és forró, csillogó szemek tág pupillával, látási zavarok, ~ szomjúságérzet nélkül, majd rekedtség.

Az RA emeli a csontritkulás (osteoporosis) kockázatát is, különösen, ha valaki kortikoszteroidokat (pl. prednisolont) szed. A betegség az ízületeken kívül más szerveket is érinthet, így például szem- és ~, vagy a Sjögren-szindrómára jellemző tünetek jelentkeznek.

Az alkalmazási ideje maximálisan 72 óra, ezen idő alatt a forgalomban lévő tapaszokból a leadható hatóanyag mennyiség 0,5 mg-nak felel meg.
Annak ellenére, hogy transzdermálisan történik az alkalmazás a muscarin antagonistákra jellemző mellékhatások ~, álmosság, ...

A normál bélmotilitást nem befolyásolva oldja a görcsöket. Hatása nem a vegetatív idegrendszer közvetítésével érvényesül, így antikolinerg mellékhatása (vizeletretenció, látászavarok, ~ stb.) nincs, azaz adható prosztatahipertrófia és glaukóma esetén is.

pajzsmirigy, papilloma, paracentesis, polyp, polyp műtét, Reinke oedema, rekedtség, rostasejtek, száj, szájpadlás, szaglás, szaglászavarok, szaglóhám, szemtekerezgés, szédülés, szájlégzés, sarcoma, sérülések,süketség, süketnémaság, szájnyálkahártya gyulladás, szájpadhasadék, ~, szájüreg, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szindróma, Cukorbetegség, Hasmenés, Depresszió?

◄ Szájszag   Szájüregi daganatok ►
 
RSS Mobile