Kezdőlap (Szájszárazság)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Szájszárazság


 

Szájszárazság

Betegségek  Szájszag  Szájüregi daganatok

szájszárazság
Akut hasnyálmirigy gyulladás köpölyözés
1. A chi és az étel pangása ...


SZÁJSZÁRAZSÁG
A száj kiszáradásáért több­nyire az elégtelen nyálelvá­lasztás a felelős - amit előidézhetnek bizonyos gyógyszerek, a szájrák elle­ni sugárkezelés, a kemote­rápia vagy valamilyen mű­tét.

Zavaró tünet: a szájszárazság oka és kezelése
Nem csak a rágáshoz és az emésztéshez, de a komfortérzetünkhöz is elengedhetetlen, hogy elegendő nedvesség, nyál legyen a szánkban.

szájszárazság - xerostomia, dry mouth
szájüreg - cavum oris, oral cavity, (bővebben)
szájzár - trismus, trismus, (bővebben) ...

Szájszárazság
A szájban nyál termelődik, amely megvédi a szájat a kiszáradástól. Viszont rengeteg gyógyszer okozhat szájszárazságot, mint például az antidepresszáns, a magas vérnyomásra kiírt, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek.

Szájszárazság, reggeli torokégés
- A kifejezett horkolás önmagában képes a garatban kifejezett nyálkahártya-irritációt kiváltani, ami reggelente "torokgyulladás-szerű" tüneteket okoz.

A szájszárazság a másik nagyon jellemző tünet, amely megnehezíti a beszédet, a rágást, a nyelést, és a fogak gyors romlásához vezet. A nyálmirigyek időnként fájdalmasan megduzzadnak, az ízérzés és a szaglás is elveszhet.

Szájszárazság (xerostomia): tünetek és kezelésük
A szövetek gyulladttá és fájdalmassá válhatnak. Tapadós, száraz száj, száraz ajkak, égő érzés jelentkezik a szájban.

Szájszárazság- 20 éves fiú
Nyelvégés, tapadó érzés
Lichen planusból kialakuló szájüregi rák megelőzése ...

szájszárazság
gyomor- és bélmotilitás zavarai
SV tachycardia
WPW-szindrómában ...

szájszárazság vagy olyan érzés, mintha valami megakadt volna a torkunkon;
-
rágási-nyelési nehézségek; ...

A szájszárazság, további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához.

- Szájszárazság
- Helytelen étkezési szokások: gyors étkezés és ivás, nagymennyiségű szénsavas ital fogyasztása.
- Tracheostomia ( légcsőszűkület miatti műtétet követően a nyak bőrén kialakított légzőnyílással) ...

A szájszárazság nedves szájtörlőkkel vagy cukorka szopogatásával enyhíthető. A repedezett ajkak kezelésére különböző, kereskedelemben kapható termékek használhatók.

- Szájszárazság, vizelési problémák ill. székrekedés jelentkezhet
- Gyermekkorban rémálmokat, irritációt, nyugtalanságot okozhatnak
- Az újabb szerek esetén kevesebb a mellékhatás ...

[15] Szájszárazság, tachycardia, hyperthermia, flash, obstipatio, vizeletretentio, látászavar.
[16] Feledékenység, agitáltság, 'restless legs', anxietas, hallucinatiók, delirium.
[17] Non-steroid antiinflammatoros szerek.

Gyakran a szájszárazság legfőbb oka bizonyos gyógyszerek (pl. szorongásoldók rendszeres szedése), de a cukorbetegség, néhány autoimmunbetegség, vagy bizonyos vírusfertőzések (pl. mumps, hepatitis C) szintén szájszárazságot okozhatnak.

Mérsékli a szájszárazságot és a vizeletürítési problémákat, amelyeket a betegeknél a triciklikus antidepresszánsok szedése okoz.

Szájüreg:
szájszárazság
Kórház, rendelő:
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr-Moson Sopron megye, Győr) ...

Heregyulladás, szájszárazság, arc- és fülfájdalom.
Kezelése, alkalmazott terápiák
Tüneti kezelés - láz- és fájdalomcsillapítás. A nyálmirigyek működését serkentő és így fájdalmat okozó savas italok (gyümölcslevek) kerülendők.

A szorongás jellemző tünetei, az izzadás, a légszomj, a szájszárazság, a szívdobogásérzés és a szédülés, a mellkasi fájdalmak és a gyakori fáradtság. A szorongás a stresszhez hasonlóan, az immunrendszert is meggyengíti.

Mellékhatás: kezdetben: szájszárazság, fejfájás, szedáció,
gyengeség, szédülés
Ellenjavallat: fokozhatja az alkohol, szedatívumok és hipnotikumok
hatását
Centrális hatás !
Béta blokkoló vegyületek
Receptor szelektivitásuk alapján osztályozzuk: ...

A felsorolt 13 tüneten túl a rohamok egyéb tüneteiről is beszámolnak a betegek, mint például szájszárazság, gyengeség érzése, nyelési nehézségek, vizelési inger, székelési inger, hasmenés.

A primer Sjögren-szindróma főként szem- és szájszárazsággal, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel járó sokízületi gyulladással hívja föl magára a figyelmet. Ezért a reumatológiai betegségek között tartják nyilván.

A szájszárazság okozói lehetnek bizonyos gyógyszerek, a nyálkatermelő mirigy problémái, vagy az orr helyett a szájon át való lélegzés is. Idős emberekben is kevesebb nyál termelődhet, ami szintén további problémák, kialakulásához vezethet.

Ma már ritkán találkozunk olyan klasszikus tünetekkel, mint a hirtelen fogyás, a szájszárazság, a szomjúságérzet, a gyakori és nagymennyiségű vizelés, az acetonszagú lehelet, netán a magas vércukorszinttel járó kóma.

Már az ok elképzelésekor vagy nevének említésekor is szívdobogás, verejtékezés, szájszárazság, elsápadás jelentkezhet. Több mint 60 fajtája van.

A ritkább panaszok közé tartozik a gyomorégés, a felböfögés, a szájszárazság, a nyelési nehézség és az émelygés és a hányás. Specifikus, a gyomorfekélyre jellemző tünet a gyomortáji nyomás- és teltségérzés közvetlenül étkezés után.

A cukorbetegség klasszikus tünetei a szájszárazság, a szomjúság, a több folyadékfogyasztás, a több vizeletürítés, a jó étvágy melletti fogyás, bőrfertőzések ebben a betegségcsoportban ritkábban jelentkeznek.

A szociális fóbiában szenvedő egyén ilyenkor erős szorongást érez, ennek minden velejárójával (izzadás, remegés, szájszárazság, szívdobogás, elpirulás).

első generációs antihisztaminokat ma már ritkán használjuk nyugtató, étvágynövelő mellékhatásuk miatt, ami rontja a tanulási és az autóvezetési képességet, szájszárazságot és az étvágy fokozódását is okozzák.

A tünetek lehetnek enyhék, de zavaróak - ilyen a viszketés, a szájszárazság, a homályos látás és a fájdalom. Máskor viszont súlyosak, erre példa a zavartság, a kóma, a szívritmuszavarok, a nehézlégzés és a fokozott nyugtalanság.

Fej: fejfájás, migrén, arcidegzsába, égő nyelv, szájszárazság-érzet, afta, fognyomok a nyelv szélein, fémes íz a szájban, nyak- és fejfájás, szédülés
Szem: tisztázatlan látászavarok, iritis, ödémák a szem környékén, vibráló látás
Tüdő: tüdőasztma ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szindróma, Cukorbetegség, Szorongás, Hányinger

Betegségek  Szájszag  Szájüregi daganatok

 
RSS Mobile