Kezdőlap (Strúma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Strúma

Betegségek  Struma  Stupor

Strúma
A pajzsmirigy kóros megnagyobbodása, golyva.
A tisztázatlan eredetű latin struma (golyva) átvétele.


Golyva (strúma)
A pajzsmirigy megnagyobbodása. Kialakulásában a jódhiánynak fontos szerepe van. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak strúmát. Nem feltétlenül jár a pajzsmirigy funkcióváltásával, azonban hipotireózis és hipertireózis is kialakulhat.

Nagyméretű strúma esetén olykor műtétre van szükség, például akkor, ha a pajzsmirigy annyira megnagyobbodott, hogy más szerveket nyom, például a légcsövet.
A jódhiányos strúma nem kezelhető orvos közreműködése nélkül.

Strúma=pajzsmirigy-megnagyobbodás
A pajzsmirigy-megnagyobbodás lehet egyenletes vagy göbös, a göbök lehetnek tömörek vagy folyadék-tartalmúak (ciszták). Mindegyik forma járhat normális működéssel (normofunkciós), túlműködéssel (hiperfunkciós) vagy elégtelen működéssel (hipofunkciós).

csomós strúma - struma nodosa, Megnagyobbodott pajzsmirigy, amely csomókat tartalmaz., nodular goiter
csónakszerű - navikuláris, navicular
csonkolás - amputáció, amputation ...

~, menzesz késése
~ - Fulladás, torokban szorítás
~, laborértékeim, sikertelen teherbeesési kísérlet ...

A ~ megelőzhető! - A jód szerepe egészségünk megőrzésében (1.)
A jódhiányos táplálkozás problémaköre szerteágazó és nagyon sokoldalú. Így például óhatatlan a kérdés: milyen mennyiségben van jelen és miért kevés a jód táplálékunkban, illetve mihez képest kevés és kinek kevés?

Golyva, más néven ~
Golyvának vagy strúmának hívjuk a megnagyobbodott pajzsmirigyet. A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, pajzsmirigy hormont termel, mely a szervezet kémiai működésének ütemét, az anyagcserét szabályozza.

Mivel a kék színnek összehúzó hatása van, ezért foghúzás után, vagy baleseteknél keletkező zúzódásra, vérömlenynél, a torok és a gége gyulladásaira (~ vagy golyva növekedése is megfékezhető), illetve pajzsmirigytúltengésben szenvedőknél nagyon hatásos.

Ismertebb neve ~. Anatómiai szempontból a nyak az egyik legösszetettebb testtáj . A nyakon, a gége alatt, a légcső két oldalán helyezkedik el a pajzsmirigy . A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy igen fontos hormonokat termelnek.

Ugyanilyen tünetekkel jelentkezik akár a göbös ~, akár az agyalapi mirigy TSH-túltermelése következtében létrejövő hyperthyreosis is, az okok elkülönítése a követendő kezelés meghatározása miatt szükséges. Erre szolgálnak a hormonszintek meghatározása, az ultrahang- és izotóp-vizsgálatok.

A kórkép első leírója feltehetően a híres perzsa orvos, Sayyid Ismail Al-Jurjani volt, aki már 800 évvel ezelőtt megemlíti a ~ és az exoftalmus összefüggését.

A pajzsmirigy betegségei a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a ~ miatti szemészeti elváltozások, melyek nem csak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.
A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai ...

A műtét indoka lehet a pajzsmirigy jóindulatú göbös elváltozása (kolloid ~, hideg göb), hormont termelő jóindulatú daganata (forró göb, autonóm adenoma), cisztás elváltozás, pajzsmirigy túlműködés (hipertireozis) és szerencsére ritkán, ...

Főleg, ha műtét közben szükséges a beteg együttműködése, például szemműtét, ~operáció, de más esetekben is gyakori, például tüdőműtét, terhesség alatti műtétek, szülés megkönnyítése és természetesen az érzéstelenítő szerekre való allergia esetén.

Rájöttek, hogy bizonyos betegségek hiányállapotra vezethetők vissza. Így például James Lind hajóorvos citrusféléket adott a matrózoknak a skorbut ellen, Boussingault pedig javasolta a só jódozását a ~ megelőzésére. Tovább a teljes tartalomhoz » ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pajzsmirigy, Daganat, Pajzsmirigy túlműködés, Golyva, Cukorbetegség?

◄ Struma   Stupor ►
 
RSS Mobile