Kezdőlap (Strúma)

 Betegségek 

  » »
 
   

Strúma

Betegségek  Struma  Stupor

Strúma
A pajzsmirigy kóros megnagyobbodása, golyva.
A tisztázatlan eredetű latin struma (golyva) átvétele.


Golyva (strúma)
A pajzsmirigy megnagyobbodása. Kialakulásában a jódhiánynak fontos szerepe van. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak strúmát. Nem feltétlenül jár a pajzsmirigy funkcióváltásával, azonban hipotireózis és hipertireózis is kialakulhat.

Nagyméretű strúma esetén olykor műtétre van szükség, például akkor, ha a pajzsmirigy annyira megnagyobbodott, hogy más szerveket nyom, például a légcsövet.
A jódhiányos strúma nem kezelhető orvos közreműködése nélkül.

Jódhiányos strúma
A gégefő alatt helyezkedik el a pajzsmirigy, ami olyan hormonokat termel. A pajzsmirigy hibás működése különféle anyagcserezavarokat okozhat. A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége.

Strúma=pajzsmirigy-megnagyobbodás
A pajzsmirigy-megnagyobbodás lehet egyenletes vagy göbös, a göbök lehetnek tömörek vagy folyadék-tartalmúak (ciszták).

csomós strúma - struma nodosa, Megnagyobbodott pajzsmirigy, amely csomókat tartalmaz., nodular goiter
csónakszerű - navikuláris, navicular
csonkolás - amputáció, amputation ...

Strúma, menzesz késése
Strúma - Fulladás, torokban szorítás
Strúma, laborértékeim, sikertelen teherbeesési kísérlet ...

strúma
szívproblémák
pszichés problémák: depresszió nagyobb valószínűséggel jelentkezik ebben a betegségben és a már meglévő depresszió súlyosbodása is előfordulhat; gyakran kíséri a szexuális vágy (libido) csökkenése, amely mind nőben, ...

A strúma megelőzhető! - A jód szerepe egészségünk megőrzésében (1.)
A jódhiányos táplálkozás problémaköre szerteágazó és nagyon sokoldalú.

Golyva, más néven strúma
Golyvának vagy strúmának hívjuk a megnagyobbodott pajzsmirigyet. A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, pajzsmirigy hormont termel, mely a szervezet kémiai működésének ütemét, az anyagcserét szabályozza.

Mivel a kék színnek összehúzó hatása van, ezért foghúzás után, vagy baleseteknél keletkező zúzódásra, vérömlenynél, a torok és a gége gyulladásaira (strúma vagy golyva növekedése is megfékezhető), ...

Ismertebb neve strúma. Anatómiai szempontból a nyak az egyik legösszetettebb testtáj . A nyakon, a gége alatt, a légcső két oldalán helyezkedik el a pajzsmirigy . A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy igen fontos hormonokat termelnek.

Ugyanilyen tünetekkel jelentkezik akár a göbös strúma, akár az agyalapi mirigy TSH-túltermelése következtében létrejövő hyperthyreosis is, az okok elkülönítése a követendő kezelés meghatározása miatt szükséges.

Főleg, ha műtét közben szükséges a beteg együttműködése, például szemműtét, strúmaoperáció, de más esetekben is gyakori, például tüdőműtét, terhesség alatti műtétek, szülés megkönnyítése és természetesen az érzéstelenítő szerekre való allergia esetén.

A kórkép első leírója feltehetően a híres perzsa orvos, Sayyid Ismail Al-Jurjani volt, aki már 800 évvel ezelőtt megemlíti a strúma és az exoftalmus összefüggését.

A pajzsmirigy betegségei a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nem csak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

A műtét indoka lehet a pajzsmirigy jóindulatú göbös elváltozása (kolloid strúma, hideg göb), hormont termelő jóindulatú daganata (forró göb, autonóm adenoma), cisztás elváltozás, pajzsmirigy túlműködés (hipertireozis) és szerencsére ritkán, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Jódhiány, Nyirokcsomó, Hasmenés, Nyálkahártya

Betegségek  Struma  Stupor

 
RSS Mobile