Kezdőlap (Stroke)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Stroke

Betegségek  Stria  Struma

Stroke felmérés - Sajtóközlemény
forrás: Well PR
Egy új európai felmérés az iszkémiás stroke elleni védelmet a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének prioritásaként hangsúlyozza ...


Stroke-túlélők pszichés kihívásai - Teher lettem?
Milyen segítséget adhat a pszichológus egy szomatikus betegség esetén - teszik fel Poczik Emese tapasztalatai szerint még mindig sokan a kérdést, amire a fiatal pszichológus mindjárt három szintű válasszal szolgál: a megelőzésben, ...

Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti!
Mivel a csecsemő- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség első ízben állított össze egy ilyen dokumentumot.

Stroke

Stroke-ról akkor beszélünk, ha az agy valamely részének vérellátásában súlyos zavar támad, mely az illető agyterület károsodásához, és következményesen a test távolabbi részén kialakuló funkciózavarokhoz vezet. A stroke-nak két alapvető típusa van, a hemorrágiás és a trombotikus.

Stroke - Ne késlekedj!
Ha hirtelen beszédzavar alakul ki, féloldali végtaggyengeség és szájzsibbadás lép fel, s az illető "félrehúzódik", azonnal mentőt kell hívni - hívja fel a figyelmet a csütörtökön útjára indított Stroke - Ne késlekedj kampány.
Kapcsolódó cikkek ...

~ tünetei, jelei, kezelése
Az agyérbetegségek az egyik legnagyobb és legsúlyosabb betegségcsoport. A srroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség ...

~, szélütés, gutaütés, diagnózis
A szélütés diagnózisa a kórelőzmény és a fizikális vizsgálat alapján rendszerint felállítható. A fizikális vizsgálat segít az agykárosodás pontos helyének meghatározásában.

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

A ~-ról másképpen I. rész
A ~-ról másképpen I. rész - előfordulása, tünetei
A szélütés, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon.

A ~
"Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv - helytelenül -"agyvérzésnek" nevez?

A ~-ról, amit mindenkinek tudni kell
A Fast Food, ami a gyors éttermek, gyors éttermi ételek angol gyűjtőneve nagyon sok negatív, egészségre káros étkezési szokást, életstílust jelent.

A ~ 6 figyelmeztető jele, amit nem vesznek komolyan
A ~ 6 figyelmeztető jele, amit nem vesznek komolyan
Az első 3 óra életet menthet! ...

~ után - Antidepresszánsokkal gyorsabb a felépülés
A Cochrane Library hasábjain közzétett kutatás szerint az antidepresszánsok nem csak a depresszióban szenvedő betegek esetében segítik az agyérgörcsből való felépülést.

~ esetében a következő hirtelen kialakuló tünetek fordulnak elő leggyakrabban: féloldali látásvesztés, beszédzavar (értelmetlenné váló szavak, mondatok), végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, ...

A "~" jelentése: Agyvérzés, szélütés (egy vérrög által az agy oxigénellátása lecsökken vagy megszűnik, így ott a sejtek elhalhatnak).

~ összefoglaló
A ~ kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még agylágyulásnak, agyvérzésnek is annak ellenére, hogy csupán minden ötödik ~-os betegnél van szó konkrétan agyvérzésről.

~ Világnap: minden 6. percben egy ember meghal
A ~ a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után.

Az akut ~ felléptének heti ingadozása - megjósolhatók a 'kockázatos napok'?

37
A A A ...

Kezelés
A ~ és a TIA életveszélyt jelentő állapotok.
A legrövidebb időn belül kórházba kell juttatni a beteget. Három órán belül alkalmazott vérrögoldó kezelés megelőzheti a végleges bénulást! ...

~:
az agyműködés globális vagy fokális zavara
24 h-n túl is fennáll, vagy 24 h-n belül halállal végződik
oka az agyi vérkeringésben kialakult kóros eltérés
a hirtelen halál 1/3-ának oka
sokszor súlyos maradványtünetekkel jár ...

~ Centrumok
Javasoljuk, hogy az oldalt a könnyebb rendszeres elérhetőség érdekében tegye a "kedvencek" közé. [ Kattintson ide ]
Betegeknek a ~-ról ...

~ kórjóslata
Agylágyulás
A ~ kockázatát növelő rizikófaktorok ...

~
szélütés
tia
tranziens isémiás attak
Ez is érdekelheti
Éljen 140/90 alatt!...
A kissé magas vércukorszint is nagyon veszélyes...
A diabéteszt, a szív- és érrendszeri betegségeket együtt érdemes kezelni...
A délutáni szieszta véd a koszorúér-betegség ellen...

A ~ a vezető halálok Európában a szívbetegségek és a rák után - becslések szerint évente 1,4 millió ember veszíti életét agyiér-katasztrófa következtében.

A ~ a harmadik leggyakoribb halálok világszerte. Tavaly hazánkban 18 ezren hunytak el agyérbetegség következtében. A betegek több mint 2/3-a egy hónapon belül meghal és a túlélőket igen gyakran maradványtünetek - mozgáskorlátozottság, beszédzavar, hangulatzavar, szellemi leépülés- sújtják.

American ~ Association
előző
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

Agyvérzés (~)
Az agyerek merevsége, meszesedése, vagy nagyfokú vérnyomás-emelkedés következményeként kialakuló vérzés: a megrepedt agyi erekből vér áramlik az agyállományba.

80%-ban ischémiás ~-ok fordulnak elő. A tünetek általában hirtelen kezdődnek és a károsodás helyétől függnek.

~
Góctünetek: agykárosodás
1. átjárható légutak (stabil oldalfektetés, endotrachealis intubatio, stb.) ...

~ után fél évvel
Korunk népbetegségének számít az igen gyakran előforduló agyi ér-katasztrófa, a sroke.

~
A ~ kifejezés azt jelenti, hogy az agyállomány egy része oxigénhiány miatt hirtelen elhal. Iszkémiás (vértelen) ~ esetén az érintett terület vérellátása csökken vagy teljesen megszűnik, melynek hátterében az erek elmeszesedése vagy rögösödése állhat.
Koszorúér-betegség ...

~: előzzük meg!
Így szexel a magyar!
Az anyatej segíthet feljebb jutni a társadalmi ranglétrán ...

~, CVA, Cerebro-Vascular Accident
MI A SZÉLÜTÉS?
A szélütés akkor keletkezik, amikor egy vérrög eljut az agyba, megakadályozva ezáltal a vérellátást és ezáltal az oxigénnel való ellátását az idegsejteknek abban a térségben.

A ~-betegek ápolásának és rehabilitációjának egységes ápolási irányelvei

Magyarországon - a fejlett államokhoz hasonlóan - a koszorúér-elzáródás, valamint a daganatos megbetegedések után a ~ és közvetlen szövődményei képezik a harmadik leggyakoribb halálokot.

A ~ megelőzése: A sok teát fogyasztó nők körében alacsonyabb a ~ előfordulási aránya, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a teában lévő polifenolok csökkentik a sé­rülékeny agyi vérerek károsodását.

-A ~ agyi érkatasztrófák gyűjtő megnevezése. Minden esetben MENTŐ és orvosi feladat az ellátása.
Teendők a megérkezéséig: nyugalomba helyezés, esetleg vérnyomás mérés, légzés-keringés figyelése!
Pánikbetegség: sajnos egyre gyakrabban találkozunk pánikbetegséggel.

Élet a ~ után
A betegség heveny szakasza után, a beteg állapotának stabilizálódását követően azonnal megkezdődik az intenzív rehabilitáció, amelynek célja az önellátó életmód, az önálló járás, a beszéd és a helyzetváltoztatás képességének elérése, ...

~-ot előzhet meg a fogkő-eltávolítás Jobban árt a fogaknak az alma, mint a kóla Fogtömés fúrás és fájdalom nélkül Valóban hatásosak a fehérítő fogkrémek? Az ajakherpesz és kezelése Elkerülhető az afta?

~, vagy egyéb roham okozta (jelenség).
icteroanaemia
szerzett haemolytikus icterus.

~ és a szívinfarctus.
- Inzulinrezisztencia, diabetes mellitus kialakulása.
- Arteriosclerosis, coronariabetegség (a hyper- és ...

~, Fertőzések, Tumorok
15.3.2. Mellkasi fájdalom
A mellkasi, nem traumatológiai sürgősségi állapotoknak általában közös jellemzője a mellkasi fájdalom.

~ (sztrók) : Az agyi vérellátás csökkenése miatt hirtelen kialakuló idegrendszeri működészavar.

A ~-nak ezt a típusát vérrög okozza, amely útját állja a véráramlásnak, így a vér nem jut el a megfelelő agyterülethez. Ez a betegségfajta tehát a vérkeringéshez és az erekhez kötődik. A roham többféle szituációban bekövetkezhet, melyek általában a szeretethez kapcsolhatók.

A ~ nem ritkán elôforduló különleges kórkép, sajnos népbetegségnek számít. A halálozási statisztikák harmadik helyét foglalja el a szív-érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek után. Magyarországon évente kb.

A ~, vagy az azt előre jelző átmeneti idegrendszeri tünetek mindenképp sürgős intézeti kivizsgálást és ellátást igényelnek.
Krónikus cerebrovasculáris betegségben a funkcionális rezerv kapacitás becslése segíthet eldönteni az érsebészeti beavatkozás szükségességét.
DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK: ...

A ~ szempontjából veszélyeztetett hypertoniás betegek komplex átvizsgálására van szükség. A szubklinikus agyi laesio súlyosságát morfológiai és funkcionális vizsgálatokkal mutathatjuk ki.

Lásd ~ (sztrók)
Szponzorált linkek
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Isémiás ~ lehet a következménye az agyi vérátáramlás csökkenésének, amely előfordulhat súlyos vérvesztéskor, vagy ha az érintett személy vérnyomása nagyon alacsony vagy a vérnyomás hirtelen leesik.

Melyek a ~ legfontosabb rizikófaktorai?
Életkor, nem, perifériás érbetegség
Dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás, rendszeres testmozgás hiánya
Magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír
Egyéb tényezők (migrén, stressz)
Mely tünetek esetén kell haladéktalanul orvoshoz fordulni?

májgyulladás ~ demencia sperma tinédzserkori depresszió sí testképzavar csipa kankó kisajak ingerlékenység főiskola dohányzás Napóleon grill figyelemhiány kortizol egyoldalú fejfájás parkinson-kór vérnyomásmérés félelem Cook afta relaxáció Vénuszbetegség prosztata
Nyereményjáték ...

Szélütés, azaz agyvérzés vagy angol nevén '~' következik be akkor, amikor hirtelen megszakad az agyban a vérellátás. Következménye a szövetek súlyos károsodása, pusztulása, így az érintett agyterület által irányított testi funkciók leállhatnak.

A szélütés vagy ~ kétségtelenül sürgősségi állapot - a világ számos pontján vezető halálok is....
Camouflage - A tökéletes smink problémás bőrre
Acne, foltos festékhiány, rosacea, pigmentfoltok. Csak néhány a leggyakoribb bőrproblémák közül, melyek...

A szívbetegség és a ~ nagymértékben megelőzhető egészséges életmóddal. Ennek megvalósítása sokszor nehéz feladat, azonban nem csak a drasztikus változtatások járnak eredménnyel. Az alábbi tanácsok közül vannak nehezebben, és könnyebben megvalósíthatók.

Very-high-dose alpha-tocopherol supplementation increases blood pressure and causes possible adverse central nervous system effects in ~-prone spontaneously hypertensive rats. J Neurosci Res, 2009. 87(2): p. 556-66
â†' Campbell, S.E., et al.

A dohányzás jelentős mértékben járul hozzá az agyi érkatasztrófák létrejöttéhez, 65 éves kor alatt mintegy 40%-ban, az összes ~-ot tekintve. Jó hír viszont, hogy a dohányzás abbahagyása után 5-15 évvel a ~ kockázata ugyanolyan arányú lesz, mint a nemdohányzók esetében.

Hasonlóan magas a szív- és érrendszeri betegségek, az érszukület, a ~ kockázata is. Számos módszer ismeretes a dohányzás elleni küzdelemben.

A klinikai vizsgálatok során előfordultak súlyos cardiovasculáris események (myocardiális infarctus, instabil angina pectoris, ventriculáris arrhytmia, ~, transiens ischaemiás attack, ritkán hypertonia, hypotonia és posturalis vérnyomásesés).

Az osteoporosis (illetve a következményes csonttörések) miatt igénybe vett kórházi ápolási napok száma éves szinten megelőzi a myocardialis infarktus, ~, emlőrák, krónikus obstruktív légúti betegségek eseteit.

agyi érbetegségek - agyérbetegségek, gutaütés, szélütés, agyér-ka­taszt­rófa, apoplexia (angolul ~ [ütés, csapás]): a harmadik leggyakoribb ha­lál­ok az iparilag fejlett országokban.

A horkolás igen komoly problémát is okozhat: statisztikailag bizonyított, hogy a horkolóknál gyakrabban fordul elő a szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás, agyi oxigénhiányos károsodás (~), és akár agyvérzés is.

Agyér-katasztrófa (~): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bélinfarktus, veseartéria elzáródás, satöbbi
Cukorbetegség (II. típus) annak minden következményével ...

~-hoz, Parkinson-betegséghez, malignus kórképekhez, HIV infekcióhoz, cerebrális atrófiához, epilepsziához társuló depressziók). Az alapbetegség kezelésén kívül itt a szupportív pszichoterápia mellett antidepresszív farmakoterápia is indokolt. ...

Attól függően, hogy hol történik az elzáródás, bekövetkezhet a szívinfarktus, az agyi katasztrófa (~, szélütés), vagy a végtagi trombózis. Sajnos, az új kutatások szerint a három közül bármelyik előfordulása növeli a másik kettő bekövetkezésének esélyét is.

A kezeletlen magas vérnyomás jelentősen fokozza az agyi történések veszélyét, például a fiatal korban fellépő gutaütés, ~ legfontosabb rizikófaktora.

A dohányos nôk fokozott kockázatot mutatnak az agyi érkárosodás (~) iránt és gyakoribb a subarachnoideális vérzés is. Hasonlóképpen a dohányos nôk körében gyakoribb a perifériás érszűkület. A dohányzás elhagyása csökkenti az infarktus kockázatot kortól függetlenül.

A kutatók szerint ez a molekula nemcsak az ízületi gyulladás, de számos más betegség - szepszis, ~ - ellen egyaránt ható új gyógyszerek alapja lehet, a gyulladás ugyanis számos betegség kialakulásában szerepet játszik.

A rheumás arthritis súlyossága összefügg a ~ kockázatával
A rheumatoid arthritis a ~ egyik rizikófaktora, és minél súlyosabb az ízületi gyulladás, annál magasabb ez a kockázat. Az Arthritis and...
Kapcsolódó ...

Az átmeneti isémiás roham ", Az isémiás ~ ", Az agyvérzés (vérzéses ~) "
87. FEJEZET - A fejsérülések
A koponyatörés ", Az agyrázkódás ", Az agyi kontúzió és laceráció ", A koponyán belüli vérömlenyek " ...

A hidrocefalus (vízfejűség), születési rendellenességek, daganatok, szélütés (~) következtében elhalt agyterületek, megrepedt, előretüremkedő porckorongok ezen vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók.

0900 általános neurológia 0901 ~ ellátás 0902 fejfájás szakrendelés - *sze* 0903 neurológiai rehabilitáció 0904 EEG és EMG diagnosztika - *sze*
10 Ortopédia
1000 ortopédia 1001 gerincsebészet ...

Olyan ACE-gátló készítmény, amellyel csökkenthető az infarktus és szélütés (~), illetve a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az ezekkel összefüggő szövődmények kialakulása is.
Ossza meg másokkal is!
Vissza a főoldalra Vissza a szótárhoz ...

Stoke ... Kik a leginkább veszélyeztetettek? /Magyar ~ Társaság
Hízás, idegesség, meddőség oka is lehet pajzsmirigy rendellenesség
Miért gyakoribb a fiús mamáknál a pajzsmirigy betegség?

A betegség miatt állandó mérsékelt gyulladásban van az egész szervezet, ami az erek károsításával fokozza a szívroham, a ~, a szívbetegség és a szívelégtelenség kockázatát. A szívburok gyulladás (pricarditis) éles mellkasi fájdalommal és lázzal jár, ha nem kezelik, szövődményeket okozhat.

Egy francia kutatás szerint a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti az agyvérzéses ~ esélyét, míg a vitaminhiány kockázati tényezőt jelenthet.
Ezzel az egyszerű gyümölccsel könnyű kitisztítani az eltömődött artériákat ...

- A közepes és nagy erek károsodásának következményei: szív koszorúerek meszesedése, szívinfarctus, agyi vérellátás zavar, ~, alsó végtagi érszűkület (üszkösödés, amputáció).


Konszenzus a cerebrovascularis betegségek ellátásában (MEK fejléc) ~.HTM - HTML formátum (95 Kbyte) ...

A minőségi alvás hiánya valós problémát jelent a világ különböző területein élő emberek számára, az általános levertség mellett akár cukorbetegséghez, ~-hoz, vagy szívbetegségekhez is vezethet.
Túl keveset alszunk - Növekszik a mentális betegek aránya ...

Ezen kívül megváltoztatva a szervezet anyagcseréjét növeli a szív és érrendszeri megbetegedések és a ~ rizikóját, a D-vitamin gátlásán keresztül pedig károsan hat a csontanyagcserére.

Hazánkban a népesség közel 1/3-a szenved legalább egy ebbe a csoportba tartozó betegségben, minden második ember pedig valamilyen szívbetegségben vagy ~-ban (szélütésben) hal meg.

Fogaink rendszeres ápolásával nemcsak a szuvasodást, ínybetegségeket és a rossz leheletet előzhetjük meg, de csökkenthetjük a szívinfarktus, ~, cukorbetegség és a koraszülés kockázatát.

- A magas összkoleszterinszint, illetve alacsony HDL-szint azért káros, mert nő az érelmeszesedés és az azzal járó szövődmények, így az infarktus és a ~ veszélye.
- Akkor most mit csináljak?

Hogyha lábai fájnak, zsibbadnak, vagy a perifériás artériás betegség egyéb tüneteit észleli, akkor ne legyintsen, és ne írja ezeket a természetes öregedés számlájára! A korai diagnózis és kezelés ugyanis hozzájárul a szívbetegség és a ~ kialakulásának megelőzéséhez is.

A későn felfedezett veseelégtelenség miatt viszont egyéb érszövődmények alakulhatnak ki, például szívinfarktus, ~, alsóvégtagi ütőérbetegség, és az érintett betegek néha még azelőtt meghalnak, mielőtt a veseelégtelenség kifejlődne.

Az anyagilag is elérhető, a XXI. század korszerű, tudományos technológiáját alkalmazó szűrővizsgálatsorozatok 12 óra leforgása alatt segítik önt abban, hogy halálos betegségeket (pl. rák, ~, aneurysma, érelzáródás, infarktus) megelőzzön.

/Kandida/, Magas vérnyomás, Csont, Epekő-epekő fájdalom, Izületi fájdalom, Hajhullás, SM1-5 (Sclerosis multiplex), Májzsugor, Májregenerálás, Fejfájás-Migrén, Bél problémák, Pajzsmirigy, Csontritkulás, Elhízás, Nyirokrák (Hodgkins) csak leletre, Érelmeszesedés, Porckorong, Szem, Zsírégetés, ~ ...

A tünetek okai lehetnek mindkét nemben a központi idegrendszer különböző károsodásai közül azok, amelyek a hólyag beidegzését és reflexes működését befolyásolják, közülük is kiemelkedő jelentőségű a ~, a sclerosis multiplex, a gerincvelőt ért különböző sérülések és a Parkinson-kór.

Az izmok eltérő húzási iránya miatt jön létre a módosult, 'kalapács' alakú helyzet.
További rontó tényező lehet a láb haránt-, illetve hosszboltozatának süllyedése, illetve gyakori kísérője egyéb szervrendszeri megbetegedéseknek, mint például: cukorbetegség, reumatológiai kórképek, ~, stb..

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szívbetegség, Cukorbetegség, Meszesedés, Fogyókúra?

◄ Stria   Struma ►
 
RSS Mobile