Kezdőlap (Sokk)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sokk

Betegségek  Sokízületi gyulladás  Sokkos állapot

Sokk kezelése
A természetes gyógymódoknak csak az érzelmi sokk esetében van létjogosultsága.
1. gyógynövény-készítmények - rozmaringból és bodzavirágból készült tea, ájulással járó esetben gyömbértea, érzelmi megrázkódtatásnál napi négy csésze citromfűből és kamillából készült tea.


Sokk
Lelki megrázkódtatás: idegsokk, áramütéssel kiváltott epilepsziás roham elmebetegségek kezelésére: elektrosokk.
A francia choc átvétele a choquer (megráz) ige nyomán, ennek eredetéről lásd sokíroz.

A sokk kezelése
A sokkos beteget fektessük hanyatt, s lábait emeljük magasra.
Szorosabb ruhadarabjait lazítsuk meg, és takarjuk be melegen.

Toxikus sokk szindróma
Toxikus sokk szindróma - okok és következmények

A toxikus sokk szindróma szerencsére nagyon ritka kórkép, de nagyon súlyos, akár halállal is végződhet. Ezért kell ismerni és tudni, mi okozza.

A sokk egy klinikopatológiai tünetegyüttes, mely leginkább a létfontosságú szervek hypoperfúziójával, gyenge, szapora pulzussal, alacsony vérnyomással jellemezhető. Számos formája vezet halálhoz.

A toxikus ~-szindrómát kezdetben a tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe. A betegség - mely az 1980-as években kapott először nagy nyilvánosságot az Egyesült Államokban - ugyanakkor nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő.

Anafilaxiás ~
Mi az az anafilaxia?
Az anafilaxia az allergia legsúlyosabb tünet együttese, életveszélyes klinikai állapotot jelent.

A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás ~, mely egy egyszerre több szervrendszert érintő probléma. Azonnali kezelés nélkül perceken belül halált okozhat. Leggyakrabban gyógyszerek, például penicillin, valamint rovarmérgek és ételek váltják ki.

~: életveszélyes állapot. Kiválthatja: erős vérzés következtében kialakuló nagyfokú folyadékvesztés., nagyfokú fájdalom, lelki trauma.
A sérült nem veszíti el az eszméletét. Légzés, szívműködés, tiszta tudat. Térben és időben orientált.
Tünetek: ...

~ - shock
sok magzatvíz - hydramnios, polyhydramnios, (bővebben)
solaris - nappal kapcsolatos, solar
solid - szolid, tömör, solidus, solid ...

A ~ életveszélyesen alacsony vérnyomással járó állapot.
Az Egyesült Államokban a kórházi sürgősségi osztályok több mint egymillió sokkos esetet jelentenek évente.

A ~ definíciószerűen a keringés heveny zavara, elégtelen szöveti keringéssel, amely azután a sejtek általános oxigénhiányához vezet. A ~ ellátása azonnali orvosi beavatkozást igényel!
Milyen okai lehetnek?

~
I. A KARDIÁLIS DEKOMPENZÁCIÓ
Alapjelensége: a szív vénás kínálatot nem tud továbbítani, ennek következményei: ...

~-hullámok és csontvelőt tartalmazó infúzió jelenthet reményt a szívelégtelenségben szenvedők számára - olvasható a Journal of the American Medical Association áprilisi számában.
Tovább... »
A koronavírus elleni gyógyszert hatékony lehet ...

~ (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés).
Mérgezés a bőrméregtől.
Mit tehet Ön kígyóharapás/kígyómarás esetén ...

shock/~
1. állapot, amelyben a szervezet sejtjei az elégtelen keringés miatt kevesebb oxigénhez jutnak. Gyakran súlyos vérzés, vagy vérmérgezés következtében alakul ki. 2. hirtelen fizikai vagy biokémiai változás következtében kialakult keringési elégtelenség, oxigénhiány. 3.

Shock - ~ tünetei gyermekkorban Shock - ~ állapot gyermekkorban A shock az az állapot, keringési elégtelenség, melyben a Tovább...
Köhögés okai gyermekkorban Köhögés okai gyermekkorban A köhögés a szervezet védekező reflexe, mellyel a légutakból az ingerlő Tovább...

toxikus ~ szindróma (TSS)
A S. aureus PTSA-i
Toxikus shock szindróma toxin (TSST-1)
Staphylococcus enterotoxin (SE) ...

Septicus ~
Acut vesekárosodás
Nephrotoxinok: alkoholisták fagyálló folyadék okozta mérgezése, nephrotoxicus gyógyszerek ...

A toxikus ~ szindróma egy Staphylococcus aureus nevű baktérium által okozott ritka kórkép, amelynek lényege, hogy a szervezetben elszaporodott baktériumok által termelt méreganyag (toxin) különféle tüneteket produkálva (pl. magas láz, elesett állapot, hányás stb) súlyos állapotot, ...

Szeptikus ~
Szeptikus ~ estében a szepszishez alacsony vérnyomás is társul, így a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ami többszervi elégtelenséghez vezet. Ezek a betegek azonnali intenzív ellátást igényelnek, halálozási arányuk rendkívül magas, 50-80 százalék körüli.

Kardiogén ~ : A szív károsodott működése folytán kialakuló keringés-összeomlás.
Katéter : Vékony, rugalmas falú cső. A koszorúerekbe felvezetett katéter (szívkatéter) segítségéveé az elzáródott koszorúerek megnyithatók, a beszűkült érszakaszok tágíthatók.

(másnéven: ~)
A shock fogalmát sokkal gyakrabban, és teljesen eltérő módon használják a hétköznapi életben, mint az orvosi gyakorlatban.

Érzelmi ~ előzi meg a daganatot
A gyógyításban az utóbbi évtizedben érezhetően szükség lenne a paradigmaváltásra. Meglevő szemléletünk nem koherens, a polaritás erőteljesen jelen van, sok betegségre nem tudunk értelmes magyarázatot adni.

A szeptikus ~ olyan állapot, melyben a szepszis következményeként a vérnyomás életveszélyesen alacsony szintre süllyed. Szeptikus ~ leginkább újszülötteket,n 50 éven felülieket, és olyan betegeket fenyeget, akiknek az immunrendszere károsodott.

Anafilaxiás ~ (anafilaxia, allergia, nehézlégzés)
A Kálmosgyökér használható epilepszia, ~os állapotok, kóma, emlékezetvesztés, hisztéria esetén. Segíti a (prána), szellemi életerő áramlását. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat).

Anafilaxiás ~
Külső hatásra (allergén) hirtelen kialakuló testszerte jelentkező értágulat, melynek következtében a vérnyomás csökken, így a szív képtelen biztosítani a szövetek ellátásához szükséges perfúziót fenntartani. A tünetek a következők: ...

Anafilaxiás ~
Ritka esetben az allergia veszélyessé válhat, amit anafilaxiás ~nak nevezünk. Az anafilaxiás ~ nagyon súlyos lehet és gyorsan terjed.
Előző 1 … 5 6 7 8 9 10 Következő ...

Az anafilaxiás ~ olyan veszélyes, generalizált allergiás roham, mely végzetes kimenetelű is lehet. Ritka, életveszélyes tünetegyüttes, amelynek során az allergénre adott kóros válasz a szervezet egészére kiterjed. A tünetek az allergénnel való találkozást követően viszonylag gyorsan, kb.

ANAFILAXIÁS ~ (ANAPHYLAXIÁS SHOCK)
Meghatározása:
Az anafilaxia ritka, életet veszélyeztető tünetegyüttes, ahol az allegénre adott kóros válasz a szervezet egészére kiterjed. A tünetek az allergénnel való találkozást követően 1 órán belül jelentkeznek.

A TSS (toxikus ~ szindróma) betegség villámgyorsan került a köztudatba, és vérmérgezésre utaló tüneteket okoz, amely tulajdonképpen a bakteriális méreganyagok túlzott felhalmozódása a testben. A női menstruációban gyakori megbetegedés, bár nem csak nőket érint.

Kardioverziós ~
Nagyon gyors, de még ritmusos szívműködés esetén az EKG egy meghatározott pillanatában a készülék egy erősebb impulzust ad le. Általában kamrai tachycardia estén van erre szükség, a leadott energia a defibrillációs ~ erejénél általában kisebb, de fájdalom társulhat hozzá.

Az anafilaxiás ~ tünetei a következők:
Először súlyos bőrtünetek jelentkezhetnek, ami kiütéssel és ödémával jár, majd légúti tünetek következnek - rekedtség, a légzés sípolóvá válása figyelhető meg, mely asztmás rohamba fordul, illetve jelentkezhetnek a gyomor- és bélrendszeri tünetek is, ...

a lábát, mert utálta Kötelező dohányzás Kínában Súlyosan megégett egy kislány a szoláriumban Egerek harapdáltak össze egy idős beteget Mumifikálódott holttesttel éltek együtt A beteg bőrét is átfúrta a világ legnagyobb csontdaganata Teát főzött a kiérkező rendőrnek, miután főbe lőtték ~ a ...

Különleges tulajdonságuk, hogy képesek felismerni a hő-~ fehérjéket, s feltehetően szerepet játszanak a mycobaktériumok elleni immunválaszban. Itt kell megjegyezni, hogy a T lymphocyták előbbi, a felszíni markerek alapján történő felosztása nem fedi teljesen a valóságot.

A baktériumok az oxigén szegény környezetben toxinokat (mérgeket) termelnek, aminek következtében ~, vörösvértest szétesés, és izomelhalás alakul ki. Gyermekágyban súlyos fertőzést okozhatnak.
A betegség oka: ...

Ezt a technológiát eredetileg az auszkultációs módszer egyik alternatívájaként kívánták alkalmazni az intenzív betegfelügyeletnél, ahol a pácienseknek nincsenek Korotkov hangjaik (általában hypotensióban, amit ~, illetve eros vérveszteség okoz).

Az inflammatórikus citokinek felszabadulása mellett az oxidatív stressz is része a szeptikus ~ patomechanizmusának.

Az első 1/2-3 óra a metabolikus ~ stádiuma. Ekkor zajlik a hámsejtek és egyéb szövetek elhalása. Az első hét a gyulladásos folyamat megindulásáról és a hám újraképződéséről szól.

szív eredetű keringés összeomlás, a kardiogén ~. Ilyenkor a vérnyomás jelentősen csökken, a szív nem tudja fenntartani a keringést, és az egyes szervek vérellátása elégtelen. A ~ súlyos szövődményt jelent, amely a mai korszerű kezelés mellett is nem ritkán halálos kimenetelű.

A betegség erőteljes érzelmi ~ következménye, amely olyan emberhez köthető, akit nagyon szerettünk, olyasvalamihez, amitől korábban nagyon szenvedtünk, esetleg valakire, valamire utal, akivel, amivel szemben még mindig gyűlöletet, haragot, félelmeket, dühöt vagy frusztrációt érzünk.

Az anaphylaxia vagy anaphylaxiás ~ egy súlyos, gyakran életet veszélyeztető viharos zajlású allergiás reakció, mely azonnali (orvosi) beavatkozást igényel. Az allergénre adott válasz bekövetkezhet perceken belül, de néha akár csak egy óra múlva.

Úgynevezett vese előtti (prerenális) ok az elégtelen vérellátás, ami balesetet követő vérvesztés, vagy szívelégtelenség, esetleg súlyosan alacsony vérnyomás (~), vagy májelégtelenség miatt alakulhat ki.

- Ez az eset borzalmas ~ az áldozatnak, hozzátartozóknak és magának a tettesnek is.

Szinte az összes tejallergiás megtapasztalja a fenti tünetek valamelyikét vagy mindet, de akadnak olyanok is, akiknél a reakció extrém méreteket is ölthet, úgynevezett anafilaxiás ~ áll be.

A modern felfogás szerint a szepszis egy infekcióra adott szervezeti válaszreakció; ennek progressziója során - amennyiben a mediátorok közvetítette folyamat szabályozatlanná válik - többszervi diszfunkció és végső stádiumként ~ alakulhat ki.

Amikor diagnosztizálják a betegséget, jön az első ~. A második akkor, amikor a diabéteszes rádöbben, hogy ebből nem lehet kigyógyulni, a diéta, az életmódváltás, a gyógyszerek -
1-es típusú betegnél az inzulinbeadások - elkísérik élete végéig.

Az allergiás reakció súlyos, az életet is veszélyeztethető formája az anafilaxiás ~: a szervezetbe jutott allergént (pl. gyógyszert) néhány perc múlva követő tünetegyüttes: keringési elégtelenség, légszomj, asztmás roham, hányás, hasmenés, öntudatvesztés, csalánkiütés, esetleg súlyos görcsök.

Egy másik lábfejtípus az erős, rigid, magasan ívelt lábfej is hajlamosít a derékfájdalom létrejöttéhez, mert ez a lábfejtípus csökkenti a - rigidségénél fogva - a lábfej ~-elnyelő képességét, és hajlamossá teszi a ~ által kiváltott fokozott terhelést az ágyéki gerincszakaszon, ...

Allergia - Bőrkiütés, odéma, ~
Az orvos gyakran teszi fel betegének a következő kérdések valamelyikét: 'Érzékeny-e valamilyen gyógyszerre? Gyógyszerallergiáról tud-e?...
Alkoholizmus - Alko(-)hol a határ?

* A vérkeringés összeomlása (~)
következőelőző
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

Elektromos cardioverzó - Ezt a típusú beavatkozást altatásban végzik. A beteg szívét a mellkasára helyezett defibrillátoron keresztül elektromos ~ éri. Az elektromos ~ megállítja a szívet egy pillanatra, és amikor újra elindul, a normál szinusz-ritmus helyreáll.

Az orvosok által feltételezett hatások között szerepel a terhes anya valamely vírusos betegsége, az anyát érő károsító tényezők - például sugárhatás, pszichés ~ -, bizonyos gyógyszerek (epilepszia ellen használt gyógyszer), génkárosodások, valamint a dohányzás, ...

191. FEJEZET - Bakteriémia, szepszis és szeptikus ~
Bakteriémia és szepszis ", Szeptikus ~ "
192. FEJEZET - Antibiotikumok ...

52 éves nő, légzési elégtelenség, septikus ~.
M.k. tüdőfélben durva, diffúz intersticiális oedemának megfelelő, felhőszerű csökkent transzparencia, a basalis segmentumokban egyenetlen atelectasiával és bronchogrammal.
45. Cardiomegalia kétirányú mellkasi röntgenfelvétele (P-A, bal o.) ...

Amennyiben a kiszáradást nem kezelik, a folyadék- és sóveszteség veseelégtelenséghez, keringési elégtelenséghez (~), eszméletlenséghez (kóma), majd halálhoz vezethet. Megfelelő folyadékellátás mellett a halálozás veszélye csekély.

A fekélyes vastagbélgyulladás súlyos szövődménye lehet a vastagbél kóros kitágulása, leállhat a bélműködés, vagy akár vérmérgezés által okozott ~ és bélátfúródás is felléphet.

A lappangási idő 3-6 napja után láz, fejfájás, hasi fájdalom és hányás jelentkezik. Átmeneti javulás után ~ és vérzés léphet fel, továbbá vese- és májelégtelenségre utaló tünetekre is lehet számítani. A májelégtelenség sárgasággal is párosul - innen a betegség neve.

Négy anyából három nem tudja, mi a teendő, ha gyermekénél súlyos allergiás reakció lépne fel darázscsípést követően. Az anyák 76 százaléka nem ismeri az anafilaxiás ~ esetére érvényes elsősegélynyújtási szabályokat, és 66 százalékuk aggódik is a nyári hónapokban leselkedő rovarveszély miatt.

A kamrafibrilláció oka hasonló a szívmegállás okaihoz. A leggyakoribb ok a szívizom elégtelen vérellátása, a koronária artéria betegsége vagy infarktus. Egyéb ok lehet még a ~ vagy a nagyon alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia).
Hogyan észlelhetjük?

Felléphetnek azonban szövődmények, például szívizomszakadás, keringési elégtelenség, ~, szívburokgyulladás, ritmuszavarok. A dohányzás elhagyása, a testsúly, a vérnyomás és a koleszterin normális szintje, a rendszeres testmozgás minimalizálja a koszorúér-megbetegedés kockázatát.

Amennyiben a szem kör­nyékén vagy a szájüregben jelenik meg, illetve légzési nehézséget, zihálást, szédü­lést tapasztalunk, hívjunk mentőt, mert egy életve­szélyes állapotról, az úgy­nevezett anafilaxiás ~­ról lehet szó, és a belső szövetek duzzanata elzár­hatja a légutakat, ...

generalizált (egész testet érintő): anafilaxiás ~, mely egy túlzott immunreakció következménye.

A reakció hevessége a beadott antigén és az antitestek mennyiségétol függ. A legdrámaibb reakció az anafilaxiás ~, amely halálos is lehet (például ha novokainérzékeny embernek novokaint adnak foghúzás elott), ha a beteg nem kap azonnal ellenanyagot." ...

A gyásznak vannak fázisai, szakaszai: a kezdeti ~, a tagadás (ez nem történhetett meg! Miért pont velünk történik?), a tudatosulás, az elfogadás, a feldolgozás. És ehhez idő kell.
Tulajdonképp ezeket a szakaszokat feldolgozni segítenek a szertartások is.

Arra szeretnék választ kapni, hogy ilyen esetben létrejöhet-e anafilaxiás ~, és hogy van-e esélyünk arra hogy esetleg úgymond kinövi a kisgyerek. Sok orvos látta már a gyermeket de eddig még nem derült ki hogy esetleg mi okozza a tüneteket.

az Ebers papirusz leírása szerint a visszatérő nehézlégzés ismert kórkép volt, melyet az Egyiptomi orvosok beöntéssel, valamint szárított teve vagy krokodilürülékkel gyógyítottak. Menes fáraó a leírások szerint darázscsípést követő allergiás eredetű ~ miatt halt meg.

Okozhatja még rovarcsípés, latex allergia (az allergénnel történt érintkezés kapcsán) és bizonyos gyógyszerek, például penicillin, vagy aszpirin. Súlyos esetekben a torok duzzanattal járó légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet és kialakulhat az anafilaxiás ~ néven ...

vagy a lázcsillapítás miatt a hőközponti szabályozás visszatér a megszokott mederbe, a szervezett nagyobb hőleadással állítja be újra a normális testhőmérsékletet, kipirulás, bőséges izzadás lép fel. Az izzadás jelentős folyadék- és sóveszteséggel járhat, amit pótolni kell a kiszáradás és a ~ ...

Fontos, hogy ajak, vagy egyéb nyálkahártya duzzanat esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez az anaphylaxias ~ előjele lehet! ...

Az előzőekben ismertetett okok rendszerint idült betegséget okoznak, de a szervezet számára stresszhelyzetet jelentő történések (súlyos baleseti sérülés, fejsérülés, égés, ~, súlyos fertőzések) esetén 2-3 nap alatt is keletkezhetnek fekélyek.

További előnye, hogy műtét alatt stabil marad a vérkeringés, így elkerülhető a műtét alatti ~, illetve a vérzési rendellenesség.
A fülakupunktúra legszélesebb felhasználási területe a mindennapi fájdalomcsillapítás, a különböző izom-, ízületi- és csontfájdalmak esetén.

A gyakori hányás, erős hasmenés miatt hirtelen exicosis alakulhat ki, elektrolitzavar miatt ~ állapotába kerülhetnek az érintettek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Szindróma, Daganat, Sebészet, Cukorbetegség?

◄ Sokízületi gyulladás   Sokkos állapot ►
 
RSS Mobile