Kezdőlap (Sebgyógyulás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sebgyógyulás

Betegségek  Sebfertőzés  Seborrhoea

sebgyógyulás, seb, kötőszövet
A testünkben előforduló négy alapszövet közül az egyik hámszövet, melynek a feladata szervezetünk hézagmentes borítása. A másik alapszövet a kötő- és támasztószövet, aminek funkciója a nevéből adódik.


A keloid azonban egy folyamatában le nem zárt sebgyógyulásnak tekinthető, ami a heg kimetszése esetén hasonló, de immár nagyobb, még inkább burjánzó heggel gyógyul tovább. Mindezen folyamatok csökkentése és a megfelelő hegesedés elérése érdekében különböző módszerek ismertek.

Sebkezelési tippek a szebb és gyorsabb sebgyógyulásért
A gyerekek az önfeledt játék során könnyen megsérülhetnek. Fontos azonban, hogy az apróbb sebeket, horzsolásokat is megfelelően ellássuk, hiszen elfertőződésük lassabb gyógyuláshoz és maradandó sebhelyhez vezethet.

A benne található A-vitamin pozitív hatással van a szem működésére, gyorsítja a sebgyógyulást, az E-vitaminnal együtt pedig hajad és bőröd szépségét is őrzi. Ha tehát nem vagy megelégedve bőröd minőségével, érdemes kipróbálnod olívás bőrápoló termékeket.

Pókember? Mégis igaz? (a sebgyógyulás nyomában)

Pókselyemből készülhet mesterséges bőr. Német kutatók szerint pókselyemből készülhet mesterséges emberi bőr, amelyet bőrátültetéseknél használhatnak.

~ és ekcéma
A Drugs.com kimondja, hogy mind orális és mind topikáilisan alkalmazva a propoliszt vagy a propoliszcseppeket javíthatjuk a ~t.

~. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az orbáncfű alkalmazása kenőcs formájában naponta háromszor 16 napon át javítja a ~t és csökkenti a hegesedést császármetszés után.

~ - sanatio vulneris, wound healing
~ (elsődleges) - sanatio vulneris per primam intentionem, primary wound healing
sebhegedés - cicatrisatio, wound scaring ...

~, hegképzôdés
A dohányos bôrsebe lassabban és gyengébben gyógyul, mert a bôr vérellátását rontja a dohányzás. Már egy elszívott cigaretta már több mint egy óra tartamú idôre lerontja a bôr keringését.

- A ~i zavarok, hegszétválások, az úgynevezett steril sebgyulladások a legenyhébb szövődmények közé tartoznak, míg azzal is számolni kell, hogy tizennyolcezer császármetszésre egy halálozás is esik.

~i zavarok miatt a műtét területén homályok, a lebeny leszakadás, a szaruhártya elvékonyodása miatt pedig a későbbi sérülésekkel szemben kisebb ellenállás, ideghártya szakadás jelentkezhet. Előfordulhatnak kötőhártya és szaruhártya gyulladások, fényérzékenység, irritáció, szúródás.

~i zavar
Incontinentia (9 hónapig javulhat) â†' 3-15%
Húgycső (anastomosis) strictura â†' 5% ...

A ~ folyamatát három részre osztják. Az első szakasz (a gyulladás vagy bevezető szak) a sérülést követő 2-3 napban zajlik, és a gyulladás jellemzi. A sérült terület duzzadt, vörös, meleg és érzékeny.

Lassú ~, bevérzések, vérszegénység, kimerültség, étvágytalanság.
Citrusfélék, paradicsom, zöld leveles zöldségek, zöldborsó, csipkebogyó, paprika, fekete ribizli, kiwi, eper, burgonya.
60 mg ...

teljes ~ után gyógytorna
Történet:
egy balaesetem volt és a lumbális egyes kettes csgjám fedölemeze betört és a jobb sarka letört most már a csipöm is nagyon fáj és néha alig birok ráálni ...

A rossz ~ jelzi, hogy szüntelenül újabb sebeket ejtek magamon, ezért is nem tudnak begyógyulni a régiek. Történnie kell valaminek, hogy ismét egészségessé váljak, egységben legyek önmagammal, vállaljam magam.

elhúzódó ~
száraz, pikkelyes bőr
bőr és köröm alatti bevérzések, szőrtüszők körüli bevérzések, hámlás
a vér alkotórészeinek károsodása, fokozottabb vérzési hajlam (pl. orrvérzés)
véraláfutások kialakulásának fokozott hajlama
fogínyvérzés, ínygyulladás, foghullás ...

Segíti a ~t. Csökkenti a gyulladást és az égőérzetet.
Tetrahydrocurcuminoids
A Kelet-Indiából származó, évelő növénynek, a kurkumának egyik származéka. Kiváló antioxidáns., ...

A vadhús a ~ "zavaraként" alakul ki. Ahelyett, hogy a sebfelszín gyorsan behámosodna, a seb alapján lévő szövet (sarjszövet) "burjánzik túl". Ez nem daganat, hanem egy jóindulatú elváltozás. Az esetek többségében valóban ecsetelésre gyógyul.

Másodlagos ~.
viciosus unió
Törött csontvégek hibás/rossz összeforradása, mely deformitást vagy görbe végtagot eredményez; gyakran használják a hibás u. szinonimájaként.

Elősegíti a ~t.
C-vitamin
Gátolja a fekélyért gyakran felelős Helicobacter pylori baktérium szaporodását.

Segítsük a ~t!
Amikor egy sebet leragasztunk ragtapasszal vagy bekötözünk, alatta több lépcsőből álló folyamat veszi kezdetét, hogy a sérülés begyógyuljon. Ha egy seb mégsem gyógyul meg, annak számos oka lehet.

Hámosodást és ~t elősegítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, immunstimuláns
Szájüregi fekélyek
Szájvíz, gél ...

Esztétikailag, ~ szempontjából legjobb a lézeres eltávolítás, ám azt is tudni érdemes, hogy bár a hámot alig bántja a lézersugár - csak a festéksejteket robbantja fel a fényből elnyelődő óriási hőenergia - a minta negatív rajzolata, a pigmentsejtek kárososdása miatt mindig látszani fog, ...

E mellett a hirtelen fogyás, a gyakori hüvelyi gombás fertőzések, illetve húgyúti fertőzések és a lassú ~ hívhatják fel rá a figyelmet.

A szájüregben a ~ nagyon rövid ideig, 1-2 napig tart, ezért onnét egyszerű a kimetszés. A bielefeldi kutatók máris idegsejteket tenyésztettek a szájüregből nyert felnőtt őssejtekből.

A soft-laserek alapvető hatásai a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és a biostimuláció, valamint a ~i folyamatok gyorsítása.

gyermekágyi folyás: (lochia puerperalis) a szülés után a méh összehúzódását kíséro folyás, mely szövettörmeléket, véralvadékot és a méh ~ának váladékát tartalmazza. Az elso napokra az erosen véres, sötét színu váladék jellemzo. A 3-5.

Előfordulhat ~i zavar, a műtéti terület gyulladása. Antibiotikus kezelés, esetleg később a rögzítő fémek eltávolítása válhat szükségessé.
A behelyezett implantátum elmozdulása, fémanyag esetén (csavar, lemez, rúd) törése.

A mandulaműtét utáni ~ a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be. Ezen idő alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre, diétás étrend betartására szorul. A gyermeket a műtét utáni 1-2.

A körömvirág bőr- és nyálkahártya-gyulladásokat csökkentő, illetve ~át elősegítő hatásait európai szakmonográfiák is megerősítik.

A terápia részét képezi a ~ elősegítése. A ~t számos tényező befolyásolhatja, például idegentestek, baktériumok, táplálkozási hiányállapotok, idős kor, a gyógyszerek körül pedig többek között a glükokortikoidok és a penicillamin.

A neutrofilek a szervezetben a fertőzések elleni harcban és a ~ban játszanak szerepet.

A ~ általában 4-10 napon belül bekövetkezik, és normál esetben semmilyen fájdalommal, vagy akár csak viszketéssel sem jár. A helyi érzéstelenítéshez használt lidocainnal szemben gyógyszerallergia előfordulhat.

Ami még jellemző volt rám az idők folyamán,az a lassú ~.
Áprilisban(2011) újra urológusnál voltam,aki vérvételre küldött testosteronra(csökkent sexuális vágyra panaszkodtam).Diagnózis:here hypofunctio.Pillanatnyilag testosteron pótlás alatt állok,júliusban újabb vérvétel.

Kerülje a fej erőteljes hátrafeszítését, mert a teljes ~ mintegy hat hetet vesz igénybe. Két héttel a műtét után könnyű sport (úszás) megkezdhető. Az intenzív napozás és a szolárium a ~t zavarhatja, hátráltatja ezért ez nem tanácsos.

Míg régebben a sebek szárazon tartását javasolták, mára már bebizonyosodott, hogy a ~ a nedves környezetben ideális. Ez a nedves környezet valósítható meg a gyógyszertárakban megvásárolható sebkezelő gélekkel.

A bőr- és sebfertőzések a ~t akadályozzák és további szöveti károsodást okozhatnak. Bárkinél előfordulhatnak, de az elhúzódó ~t okozó alapbetegségben szenvedőknél, például keringési zavar vagy immunszupresszió esetén nagyobb valószínűséggel alakúl ki.

A ~ig (10-12 nap) továbbra is pépes étel fogyasztása szükséges, hisz műtéti terület a torokban van és nagyobb falat vagy keményebb élelmiszer, utóvérzést okozhat. Kerülni kell a forró és fűszeres, túl savas ételeket is.

Hiánya a fogíny vérzékenységét, renyhe ~t, az ellenálló képesség csökkenését satöbbi eredményezi.
Számos állatfaj képes szintetizálni, az ember azonban nem, így a táplálékkal kell fedeznünk a szükségletet.

Gyógyhatások: A monográfiák a bőr és a nyálkahártyák gyulladásaira, a ~ gyorsítására ajánlják. Hámosító, antibiotikus, baktérium- és vírusölő hatású.

A kagylókban, rengeteg mangán van, amely mint fontos nyomelem, a szaporodás, a növekedés, a ~, illetva az agyműködés, szempontjából hasznos. A rossz hangulat, leginkább a passzív agyműködés okozója.

A cink segít a megfázásos betegségek megelőzésében, fontos szerepet játszik a ~ban és az egészséges bőr megőrzésében is. A réz enzimek alkotóeleme, melyek szükségesek az energia előállításához, az adrenalin hormon szintéziséhez, a vörösvérsejtek képzéséhez valamint a csontképzéshez.

A ~t ultraibolya, polarizált és speciális lézeres kezeléssel lehet gyorsítani. Leghatékonyabb kezelése minden esetre a megelőzés, amivel elkerülhető a ~ hosszadalmas, nem egyszer több hónapon át tartó folyamata. A sebek a gyógyulás után sajnos még jó idegi könnyen kiújulhatnak.

Hatékony ellátásuk kulcsfontosságú a ~i idő szempontjából. A beteg, sérült bőrrészen át kórokozók ezrei támadhatják meg, és fertőzhetik meg a szervezetet. Emellett magas fokú égésnél jelentős folyadékvesztés, sóveszteség is fennáll.

A sérülés ellátásának elmaradása utóvérzéshez, vérömleny kialakuláshoz, gyermekágyi fertőzéshez, a ~ részleges vagy teljes elmaradásához vezethet. A sérülések ellátása általánosságban alacsony kockázatú beavatkozások.

- sebek, hámsérülések, égések: a kezelésben elsődleges szempont, hogy a ~ első szakaszában, amikor fennáll a gyulladásos állapot is, nedves borogatásokatalkalmazzunk. Nehezen gyógyuló, gennyesedő, fekélyes sebekre hasznos az árnika, amely a helyi keringés serkentésével gyógyít.

Mindkét étrendkiegészítő javítja a ~t és erősíti az immunrendszert. Ha több, mint egy hónapig kezdesz el cinket szedni a sebészed javaslatára, rézzel egészítheted ki az alkalmazását.

A sebészeti beavatkozások általános szövődményeivel is -bár igen ritkán- számolnunk kell. Előfordulhat vérzés, elhúzódó ~, egyéni hajlam alapján ~i zavar. Sérülhetnek a herét ellátó erek, ez pedig annak sorvadásához, funkcióvesztéshez vezet.

Nagyon ritkán a szúrás helyén ~i zavar (elfertőződés, keloid képződés) léphet fel.
Néhány esetben keringési zavar, ájulás fordulhat elő.
Ritka esetben előfordulhat mellhártyasérülés, mellűri levegőgyülem (pneumothorax, ptx) képződéssel.

Műtét után a kezet ~ig rögzítik, majd megkezdik a gyógytorna kezelést. A kezelés különleges sínek viseléséből és aktív tornagyakorlatokból áll, a műtét után egy héttel megkezdik, és 4-6 hétig folytatódik. Néha a sínezést ennél tovább is folytatják.

Itt is kiemelem, bár ezek 'kis műtétek', minden műtét magába hordozza a fertőzés, elhúzódó ~ szövődményeit, esetleges kiújulás és re-operáció veszélyét. Ugyanakkor helyes műtéti technikával, a megfelelő műtét és szakember kiválasztásával a kiújulás és a szövődmények megelőzhetők.

bőrbetegségek, mint például pszoriázis és atopiás bőrgyulladás; javítása a csont és ~nak.
MW terápiát használják, a rákos betegek kezelésére, mint azt a növekvő, nem-specifikus immunitás és enyhíti a toxikus mellékhatásait a kemo- és sugárkezelésnek.

- hámosító, fertőtlenítő krémek, gélek: nem csak lefertőtlenítik a sebet, hanem ideális (nedves) környezetet teremtenek a ~hoz, hámosító hatóanyagot tartalmaznak. Bele is lehet kenni magába a sebbe, de csak akkor, ha tiszta a seb! (kisebb felületű sérülésnél, vágott sebeknél…) ...

A ~t elő lehet segíteni (Bepanthen, Neogranormon, Mastu krém), ez végleges gyógyulást tapasztalatom szerint nem hoz. A záróizomgörcs megoldása már furfangosabb, ügyeljen a záróizom lazaságára, lazítására székeléskor.

A pattanások helyén a bőrszövet különböző mértékben károsodhat, pici seb keletkezik. A ~ mechanizmusa egyéni eltéréseket mutat....
Az akne anatómiája, típusai, osztályozása ...

Minden visszérkezelést részletes érsebészeti vizsgálat előz meg, így nem okozhat későbbi szövődményt egy fel nem ismert érszűkületből adódó ~i zavar, a visszérbetegség, krónikus vénás elégtelenség okát kiderítve pedig nemcsak a felületes, látható bőrelváltozást kezeljük, ...

Szerepe: segíti a vas és a réz felszívódását, fokozza az ellenállóképességet, nagy szerepe van a ~ban és a növekedésben
Található növényiben: gyümölcsök, zöldségek
Hő hatására lebomlik.

Hasonló hatást fejtenek ki a cink- és az alumíniumsók is, amelyek a ~t segítik elő, és ezért számos aranyér elleni készítménynek alkotórészei. Az érerősítő hatása miatt vadgesztenye-kivonatot is szoktak az ilyen preparátumokba keverni.

A hasnyálmirigyátültetetteknél ez a probléma ha lehet még inkább több figyelmet érdemel, ugyanis a műtét után a ~ zavarai léphetnek fel, ezen beteganyag számos rizikófaktorának köszönhetően. Diabetes, veseelégtelenség és az immunszuppresszió mind az incisio fertőzéséhez vezethetnek.

Az eljárás, jellegénél fogva a környező szövetekben csupán minimális hőkárosodást okoz, ezért egyrészt a ~ folyamata könnyebbé és gyorsabbá válik, másrészt a szövettani vizsgálatra kitűnően alkalmas, éles szélű, nem hő károsodott, ...

A klasszikus sebészet alkalmazását követően a gyógyulási szakasz, a ~ jelentősen segíthető a BEMER mágneses terápia felhasználásával. A BEMER terápia reumatológiai, traumatológiai, neurológiai tünetek enyhítése esetében is az Önök rendelkezésére áll.

csonttörés gyógyulásának gyorsítása
bizonyos bőrgyógyászati betegségek
~, stb.

általános elesettség, csökkent teljesítőképesség
izomgyengeség ájulási rohammal
legyengült immunrendszer, fokozott fertőzési hajlam
lassú ~, fokozott fekéselyesedési hajlam, gyulladáskészség
töredezett köröm és haj, száraz és fénytelen bőr, HAJULLÁS.

- A bőrbetegségek egy része is gyógyítható magnetoterápiával, mivel az oxigéndúsabb vér és a jobb véráramlás hozzájárul az anyagcsere- folyamatok normalizálódásához, a gyorsabb ~hoz. A pszoriázis, az ekcéma, a bőrviszketés jól kezelhető a mágneses mezők alkalmazásával.

A gyorsabb felépülésért: A szervezetünk arra használja fel továbbá a C-vitamint, hogy fokozza az immunsejtek működését, illetve kollagént, a ~t elősegítő szövetépítő anyagot állítson elő.

Fokozott szomjúságérzés, fokozott étvágy, gyakori vizeletürítés - különösen éjjel, nagyfokú fáradtság, fogyás, hízás, lassú ~, nemi szervek viszketése, szájpenész, látásromlás.

Egyébként egészséges, fiatal felnőttekről van szó, akik semmiféle gondot nem tapasztalnak a ~sal, ha valahol sérülés éri a testüket. Miért válik mégis oly' gyakran krónikussá ez az apró repedés? Miért ismétlődik rendszeresen bizonyos embereknél?

Az inzulinnal együtt nélkülözhetetlen a normális cukoranyagcseréhez. Befolyásolja a ~t, sőt a nemi működést is. Jó cinkforrás a hús, a hal, belsőségek, tejtermékek (különösen a sajt), a tojás, a teljeskiőrlésű termékek.

A C-vitamin pótlás szerepe a csontképzés és ~ támogatásában szintén kétségbevonhatatlan. Kevéssé ismert információ, hogy a csontsérüléseknél az állapotot ronthatják és a gyógyulást feltehetően lassíthatják az NSAID-ek! ...

Más esetben a csökkent ~, egyes végtagok keringésének romlása, gyakran a lábujjak elhalása hívja fel a figyelmet az idejekorán fel nem ismert cukorbetegségre.

Az ekkor kialakuló nyálcsorgást a garatfal lekötésének lelökődése okozhatja. Nem ritkák a nem sterilitási hibából fakadó endogén fertőzések, melyek kockázatát növeli a gyulladásos környezetben végzett műtét és ~i zavarokhoz, fonalkilökődéshez vezethetnek.

A cukorbetegség akut szövődményei a hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint), ketoacidózis, hiperozmoláris kóma, a krónikus szövődmények pedig szív-érrendszeri betegségeket, krónikus veseelégtelenséget, retinakárosodást és vakságot, idegi károsodásokat és rossz ~t okozhatnak.

A fizikailag kritikus napokon nem célszerű szervezetünket fokozott erőpróbának kitenni, ha nem életmentő beavatkozásról van szó, kerüljük a műtéti beavatkozásokat, hiszen ilyenkor erősebb a műtéti vérzés, lassabb a ~, csökkent a fájdalommal szembeni tolerancia.

Mit kell tudni a Curiosaź sebkezelő gélről?
A Curiosaź gél kisebb bőrsérülések -horzsolás, vágás, égés, napégés- kezelésére alkalmas recept nélkül kapható készítmény. A Curiosaź sebkezelő gél korszerű összetevői egyszerre gátolják a felülfertőződést és segítik a ~t.

Sokszor csak az indokolatlan fogyás, a vizeletmennyiség növekedése, a vele járó szomjúság és jelentős folyadékfogyasztás, máskor a fáradékonyság, bőrviszketés, izzadás, fejfájás, potencia/menstruációs zavarok vagy a késői szövődmények, a látásromlás, a ~i zavarok, ...

rendszertelen, vagy elmaradó menstruáció (amenorrhoe)
megduzzadt, gyulladt nyelv
sárgaság (a bőrön kívül a szem és a száj is elszíneződhet)
megnagyobbodott máj (hepatomegália) vagy lép (splenomegália)
meglassult súly- és hossznövekedés
lassú ~ ...

A 8-10 perc alatt elvégezhető Longo- műtét egy speciális, egyszer használatos eszköz segítségével egyszerre vág és varrja be a sebet. Előnye, hogy az érzékeny nyálkahártya a lehető legkevésbé sérül, így gyorsabb a ~, lényegesen kisebb a műtét utáni fájdalom.

Az érszűkület miatt fokozott a szívinfarktus és a stroke(szélütés) kialakulásának veszélye. A szív, a szemek, vesék, idegrendszer működése romlik, károsodik a bőr védelmi rendszere, lelassul a ~, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökken.

Sikeres cruralis PTA esetén a végtagmentés aránya jóval magasabb, mint a cruralis ér hosszútávú nyitvamaradási aránya, hiszen a ~t követő cruralis érelzáródás esetén az alapfunkciók ellátására a collateralis keringés többnyire elegendőEgyre gyakrabban végzünk subintimalis PTA-t, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Daganat, Diabétesz, Immunrendszer, Fekély?

◄ Sebfertőzés   Seborrhoea ►
 
RSS Mobile