Kezdőlap (Sebfertőzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sebfertőzés

Betegségek  Sebészet  Sebgyógyulás

Sebfertőzés után vérrögösödés?
Azon vastag-, és végbélműtéten átesett betegekben, akiknél sebfertőzés alakult ki, a potenciálisan életveszélyes vérrögösödés megnövekedett kockázatával kell számolni - olvasható a Journal of the American College of Surgeons oldalain.
h i r d e t é s ...


A sebfertőzések és mikroorganizmusok felosztása
A sebek osztályozhatók a kiváltó ok, a sebzés létrejöttének környezete, kiterjedése, és a seb szennyezettsége szerint.

sebfertőzés
sepsis
endophthalmitis
K. oezenae és K. rhinoscleromatis
szerepe lehet az orrnyálkahártya sorvadásos és proliferatív betegségeiben ...

sebfertőzések
inoculációs fertőzések (tűszúrásos)
testnyíláson át (gyerekeknél, időseknél nagy a veszély) ...

Â- sebfertőzés, varratkilökődés
Â- tartós vizeletcsorgás a műtéti területből, varratelégtelenség vagy átmeneti vizelettovábbítási akadály miatt,
Â- ismételten kialakuló szűkület a műtéti területen, ...

Új eszköz a sebfertőzés előrejelzésére
Csökkenthető a műtét után sebfertőzés egy új mérőeszközzel, írják brit kutatók a British Journal of Surgery című szaklapban. Az eszköz segítségével már a műtétet követő 12. órában megállapítható a seb fertőződésének valószínűsége.

A tetanusz olyan sebfertőzés, mely a világ minden részén előfordul, de különösen gyakori és jelentős halálozással jár a fejlődő, döntően mezőgazdasági jellegű országokban. Foglalkozási megbetegedés jellegét alátámasztja az a tény is, hogy zömében július-augusztus folyamán találkozunk vele.

2.9 Nosocomiális sebfertőzés
2.9.1 A fertőzés szempontjából 3 tényező játszik döntő szerepet
2.10 Műtéti sebek osztályozása a kontamináció szerint
2.11 Rizikófaktorok ...

rosszindulatu (oedema malignum, septicémie gangréneuse), sebfertőzésből származó szeptikémiás megbetegedés, melyet anaerob bacillus (Bacillus oedematis maligni, vibrion septique) okoz, ha a bőr vagy a nyálkahártya áthatoló sebzései földdel, szénaporral vagy rothadó anyagokkal szennyeződnek.

Gram-pozitív baktériumokkal szemben, amelyek gyakran okoznak bőr- vagy például sebfertőzéseket. A továbbiak inkább hatásosak a Gram-negatív baktériumok ellen, mint a húgyúti infekciók, és néhány légúti fertőzés kórokozói.

A helyi befolyásoló hatások (helyi okok) közül a leggyakoribb a sebfertőzés, de az eltávolítatlanul maradt idegentestek, a feszülő sebszélek és a seb nem kielégítő vérellátása is lényegesek.

Az orvosi hibáknak azonban számos egyéb típusa is létezik, többek között az orvosi beutalások és vények téves értelmezése, a nozokomiális és posztoperatív sebfertőzések, a berendezések meghibásodása és végül, de nem utolsósorban a diagnosztikai hibák.

Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint a sebfertőzés, trombózis (érrögösödés), embólia (érelzáródás), utóvérzés, a gondos orvosi odafigyelés és ápolás mellett egyre ritkábban fordulnak elő.

Rendszerint csak az elhalt szöveteket falják fel, de jelenlétük miatt a sebfertőzés alakulhat ki, ami miatt egyre több szövet hal el. Az érintett betegeknél gyakran a seb területe a fertőzés előtt is érzéketlen volt, így a lárvák megjelenése sem vált ki fájdalmat.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

- Egyéb ritkán előforduló szövődmények: sebfertőzés, sebkörüli lágyrészgyulladás, elhúzódó lázas állapot, félrenyelés, nyelvcsap- és lágyszájpadsérülés, elhúzódó idegentestérzés, torokkaparás, ájulás, vagotoniás (reflexes) rosszullét.

A vérhigítót kapó csípőtáji törött betegeknél fokozott a sebfertőzés veszélye
Azok a csípőtáji törött betegek, akik a mélyvénás trombózis valamint a tüdőembólia megelőzése érdekében kis molekulasúlyú heparint (LMWH) kaptak, fokozottan ki vannak téve a sebfertőzéseknek.
Csípőtáji törések ...

Fertőtlenítő hatású, elpusztítja a sebfertőzést okozó baktériumokat a vérhast, húgyúti és hüvelyi fertőzést okozó mikroorganizmusokat. Erősíti az immunrendszert hatékony az izületi gyulladás, szemhéj és kötőhártya gyulladás ellen.
ILLATOS MIRHA: ...

Mélybe terjedő bakteriális sebfertőzés is vezethet ínhüvely gyulladásához. De makacs ínhüvely gyulladás lehet a reuma első tünete is (nem ritka krónikus sokízületi gyulladás kezdetén sem!).
FONTOS A KORAI KEZELÉS! ...

A műtétek után kialakuló sebfertőzések megelőzésének gondolata már a XIX. század második felében felmerült. Itt okvetlenül meg kell említeni Lister nevét, akit joggal tartanak az antiszepszis 'atyjának' (a sebek karbolfukszinos befúvásával kísérelte meg a fertőzést megelőzni).

A prophylaxisként adott antibiotikumokkal csökken a vakbélműtéten átesett betegek sebfertőzésének és a hasi tályog megjelenésének valószínűsége.
A carbapenem (imipenem/cilastatin vagy meropenem) a hasűri fertőzések kezelésében éppolyan hatékony, mint más antibiotikum kombinációk .
Irodalom ...

A sebek alapos tisztítása, az idegen részek és az elhalt szövet eltávolítása a legjobb módja aClostridiumokokozta sebfertőzés megelőzésének. A műtét-utáni (posztoperatív) fertőzések kivédésére intravénás antibiotikumokat adnak a hasfelnyitással járó beavatkozások előtt, alatt és után.

A "szepszis" jelentése: Sebfertőzés miatt fellépő súlyos betegség (vérmérgezés).

30-40 évvel korábban a hasi szervek műtétjeinél nem ritkán 20-30 centiméteres metszéseket ejtettek, megteremtve a sebfertőzések és a sérvek kialakulásának a lehetőségét.

Ezek az alábbiak lehetnek: torokgyulladás, tüdőgyulladás, cellulitis és pyoderma (a bőr mélyebb rétegeinek gennyes gyulladása), orbánc, ótvar, különböző sebfertőzések, gyermekágyi és újszülöttkori vérmérgezés, endocarditis (a szív belhártyájának gyulladása), ízületi gyulladás, ...

Jelentősen hosszabb lehet a kórházi tartózkodás kizáródott sérvek műtétei után vagy szövődmények ( sebfertőzés, utóvérzés, tüdőgyulladás, trombózis) esetében.

az emberi és állati béltraktusban található baktérium. Számos, a béltraktust érintő betegség kórokozója: például hasi tályogok, peritonitis, végbéltályog, hasműtét utáni sebfertőzés, húgyúti fertőzés. β-laktamázt termel, így a β-laktám típusú antibiotikumok vele szemben nem hatnak.

A harapás származhat háziállattól vagy vadon élő állattól. A harapás szövődménye leggyakrabban a sebfertőzés, de előfordulhat életet veszélyeztető betegség, a veszettség is. A veszettséget főleg a vadon élő állatoktól lehet elkapni.

Laboratóriumi kísérletek több mikroorganizmus esetében is kimutatták, hogy az átlagos sűrűségű aloe vera gél képes számos baktérium elpusztítására, illetve gátolja azok növekedését. Mindez különösen azokra a kórokozókra vonatkozik, melyek bőr- és sebfertőzést okoznak, ...

Ez a baktérium számos más fertőző betegséget is okozhat: például leggyakrabban torokgyulladást (streptococcus angina), középfülgyulladást, tüdőgyulladást, sebfertőzéseket, véráramfertőzést (szepszist), gennyes agyhártyagyulladást (meningitis), kötőhártyagyulladást (conjunctivitis).

Schistosomiasis (Mételyféreg fertőzés)
Schizophrenia
Sclerosis multiplex (SM)
Sebfertőzés
Seborrhoeás dermatitis
Sebszétválás császármetszés után
Sérülés következtében bekövetkező gerincvelősérülés
Sérülés következtében bekövetkező gerincvelősérülés ...

A romló keringésben egyrészt a terület tápanyag és oxigén ellátása is romlik, ami sejtelhaláshoz (nekrózis) vezet, továbbá a rossz keringés miatt a fehérvérsejtek csökkenésével, csökken a helyi immunrendszer válaszképessége a fertőzésekkel szemben, azaz megnő a sebfertőzés kockázata.

Kísérletekkel igazolt a Sóskaborbolya pusztító hatása a staphylococcus, streptococcus (főleg a sebfertőzéseket, gyulladásokat okozó fajai), salmonella, shigella, (főleg a hasmenéseket okozók), a vérhas kórokozója (Endomoeba histolyca), a kolerát előidéző kórokozó (Vibrio cholerae), ...

Leggyakrabban afták és herpeszek esetén, sebészeti beavatkozások kapcsán, bármilyen szájnyálkahártya-gyulladásban, ínygyulladásban (kiegészítő kezelésként), extrakció utáni sebfertőzésben, előtörő bölcsességfog körüli gyulladásban használjuk.

Több alfaja létezik, melyek eltérő gyakorisággal, és más-más típusú fertőzésnél játszhatnak kóroki szerepet: például bőrfertőzés, de okozhatnak véráram-fertőzéseket, húgyutak fertőzései, ételmérgezés, műanyag katétereknek a szervezetbe való ültetéséhez társuló fertőzések, sebfertőzés stb.

A helyi sebfertőzés kialakulásának mindenképp nagy a veszélye, és a veszettség még oltott állatnál is előfordulhat.

Szakavatott kézben a beavatkozás egyszerű, veszélytelen és fájdalmatlan, de szövődmények bármikor előfordulhatnak (vérzés, sebfertőzés, húgycsőgyulladás).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Antibiotikum, Daganat, Hasmenés, Sebészet, Láz?

◄ Sebészet   Sebgyógyulás ►
 
RSS Mobile