Kezdőlap (Sebfertőzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sebfertőzés

Betegségek  Sebészet  Sebgyógyulás

Sebfertőzés után vérrögösödés?
Azon vastag-, és végbélműtéten átesett betegekben, akiknél sebfertőzés alakult ki, a potenciálisan életveszélyes vérrögösödés megnövekedett kockázatával kell számolni - olvasható a Journal of the American College of Surgeons oldalain.
h i r d e t é s ...


A sebfertőzések és mikroorganizmusok felosztása
A sebek osztályozhatók a kiváltó ok, a sebzés létrejöttének környezete, kiterjedése, és a seb szennyezettsége szerint.

sebfertőzés
sepsis
endophthalmitis
K. oezenae és K. rhinoscleromatis
szerepe lehet az orrnyálkahártya sorvadásos és proliferatív betegségeiben ...

sebfertőzések
inoculációs fertőzések (tűszúrásos)
testnyíláson át (gyerekeknél, időseknél nagy a veszély) ...

Â- sebfertőzés, varratkilökődés
Â- tartós vizeletcsorgás a műtéti területből, varratelégtelenség vagy átmeneti vizelettovábbítási akadály miatt,
Â- ismételten kialakuló szűkület a műtéti területen, ...

Új eszköz a ~ előrejelzésére
Csökkenthető a műtét után ~ egy új mérőeszközzel, írják brit kutatók a British Journal of Surgery című szaklapban. Az eszköz segítségével már a műtétet követő 12. órában megállapítható a seb fertőződésének valószínűsége.

A tetanusz olyan ~, mely a világ minden részén előfordul, de különösen gyakori és jelentős halálozással jár a fejlődő, döntően mezőgazdasági jellegű országokban. Foglalkozási megbetegedés jellegét alátámasztja az a tény is, hogy zömében július-augusztus folyamán találkozunk vele.

rosszindulatu (oedema malignum, septicémie gangréneuse), ~ből származó szeptikémiás megbetegedés, melyet anaerob bacillus (Bacillus oedematis maligni, vibrion septique) okoz, ha a bőr vagy a nyálkahártya áthatoló sebzései földdel, szénaporral vagy rothadó anyagokkal szennyeződnek.

Gram-pozitív baktériumokkal szemben, amelyek gyakran okoznak bőr- vagy például ~eket. A továbbiak inkább hatásosak a Gram-negatív baktériumok ellen, mint a húgyúti infekciók, és néhány légúti fertőzés kórokozói.

A helyi befolyásoló hatások (helyi okok) közül a leggyakoribb a ~, de az eltávolítatlanul maradt idegentestek, a feszülő sebszélek és a seb nem kielégítő vérellátása is lényegesek.

Az orvosi hibáknak azonban számos egyéb típusa is létezik, többek között az orvosi beutalások és vények téves értelmezése, a nozokomiális és posztoperatív ~ek, a berendezések meghibásodása és végül, de nem utolsósorban a diagnosztikai hibák.

Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint a ~, trombózis (érrögösödés), embólia (érelzáródás), utóvérzés, a gondos orvosi odafigyelés és ápolás mellett egyre ritkábban fordulnak elő.

Rendszerint csak az elhalt szöveteket falják fel, de jelenlétük miatt a ~ alakulhat ki, ami miatt egyre több szövet hal el. Az érintett betegeknél gyakran a seb területe a fertőzés előtt is érzéketlen volt, így a lárvák megjelenése sem vált ki fájdalmat.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

- Egyéb ritkán előforduló szövődmények: ~, sebkörüli lágyrészgyulladás, elhúzódó lázas állapot, félrenyelés, nyelvcsap- és lágyszájpadsérülés, elhúzódó idegentestérzés, torokkaparás, ájulás, vagotoniás (reflexes) rosszullét.

A vérhigítót kapó csípőtáji törött betegeknél fokozott a ~ veszélye
Azok a csípőtáji törött betegek, akik a mélyvénás trombózis valamint a tüdőembólia megelőzése érdekében kis molekulasúlyú heparint (LMWH) kaptak, fokozottan ki vannak téve a ~eknek.
Csípőtáji törések ...

Fertőtlenítő hatású, elpusztítja a ~t okozó baktériumokat a vérhast, húgyúti és hüvelyi fertőzést okozó mikroorganizmusokat. Erősíti az immunrendszert hatékony az izületi gyulladás, szemhéj és kötőhártya gyulladás ellen.
ILLATOS MIRHA: ...

A műtétek után kialakuló ~ek megelőzésének gondolata már a XIX. század második felében felmerült. Itt okvetlenül meg kell említeni Lister nevét, akit joggal tartanak az antiszepszis 'atyjának' (a sebek karbolfukszinos befúvásával kísérelte meg a fertőzést megelőzni).

Energia- és oxigénhiány esetén azonban a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően ellátni ezt a feladatot: a kórokozók ~t okozhatnak.

A prophylaxisként adott antibiotikumokkal csökken a vakbélműtéten átesett betegek ~ének és a hasi tályog megjelenésének valószínűsége.
A carbapenem (imipenem/cilastatin vagy meropenem) a hasűri fertőzések kezelésében éppolyan hatékony, mint más antibiotikum kombinációk .
Irodalom ...

A sebek alapos tisztítása, az idegen részek és az elhalt szövet eltávolítása a legjobb módja aClostridiumokokozta ~ megelőzésének. A műtét-utáni (posztoperatív) fertőzések kivédésére intravénás antibiotikumokat adnak a hasfelnyitással járó beavatkozások előtt, alatt és után.

A "szepszis" jelentése: ~ miatt fellépő súlyos betegség (vérmérgezés).

30-40 évvel korábban a hasi szervek műtétjeinél nem ritkán 20-30 centiméteres metszéseket ejtettek, megteremtve a ~ek és a sérvek kialakulásának a lehetőségét.

Ezek az alábbiak lehetnek: torokgyulladás, tüdőgyulladás, cellulitis és pyoderma (a bőr mélyebb rétegeinek gennyes gyulladása), orbánc, ótvar, különböző ~ek, gyermekágyi és újszülöttkori vérmérgezés, endocarditis (a szív belhártyájának gyulladása), ízületi gyulladás, ...

Jelentősen hosszabb lehet a kórházi tartózkodás kizáródott sérvek műtétei után vagy szövődmények ( ~, utóvérzés, tüdőgyulladás, trombózis) esetében.

az emberi és állati béltraktusban található baktérium. Számos, a béltraktust érintő betegség kórokozója: például hasi tályogok, peritonitis, végbéltályog, hasműtét utáni ~, húgyúti fertőzés. β-laktamázt termel, így a β-laktám típusú antibiotikumok vele szemben nem hatnak.

A harapás származhat háziállattól vagy vadon élő állattól. A harapás szövődménye leggyakrabban a ~, de előfordulhat életet veszélyeztető betegség, a veszettség is. A veszettséget főleg a vadon élő állatoktól lehet elkapni.

Laboratóriumi kísérletek több mikroorganizmus esetében is kimutatták, hogy az átlagos sűrűségű aloe vera gél képes számos baktérium elpusztítására, illetve gátolja azok növekedését. Mindez különösen azokra a kórokozókra vonatkozik, melyek bőr- és ~t okoznak, ...

Ez a baktérium számos más fertőző betegséget is okozhat: például leggyakrabban torokgyulladást (streptococcus angina), középfülgyulladást, tüdőgyulladást, ~eket, véráramfertőzést (szepszist), gennyes agyhártyagyulladást (meningitis), kötőhártyagyulladást (conjunctivitis).

Schistosomiasis (Mételyféreg fertőzés)
Schizophrenia
Sclerosis multiplex (SM)
~
Seborrhoeás dermatitis
Sebszétválás császármetszés után
Sérülés következtében bekövetkező gerincvelősérülés
Sérülés következtében bekövetkező gerincvelősérülés ...

A romló keringésben egyrészt a terület tápanyag és oxigén ellátása is romlik, ami sejtelhaláshoz (nekrózis) vezet, továbbá a rossz keringés miatt a fehérvérsejtek csökkenésével, csökken a helyi immunrendszer válaszképessége a fertőzésekkel szemben, azaz megnő a ~ kockázata.

Kísérletekkel igazolt a Sóskaborbolya pusztító hatása a staphylococcus, streptococcus (főleg a ~eket, gyulladásokat okozó fajai), salmonella, shigella, (főleg a hasmenéseket okozók), a vérhas kórokozója (Endomoeba histolyca), a kolerát előidéző kórokozó (Vibrio cholerae), ...

Leggyakrabban afták és herpeszek esetén, sebészeti beavatkozások kapcsán, bármilyen szájnyálkahártya-gyulladásban, ínygyulladásban (kiegészítő kezelésként), extrakció utáni ~ben, előtörő bölcsességfog körüli gyulladásban használjuk.

Több alfaja létezik, melyek eltérő gyakorisággal, és más-más típusú fertőzésnél játszhatnak kóroki szerepet: például bőrfertőzés, de okozhatnak véráram-fertőzéseket, húgyutak fertőzései, ételmérgezés, műanyag katétereknek a szervezetbe való ültetéséhez társuló fertőzések, ~ stb.

A helyi ~ kialakulásának mindenképp nagy a veszélye, és a veszettség még oltott állatnál is előfordulhat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Antibiotikum, Daganat, Hasmenés, Sebészet, Láz?

◄ Sebészet   Sebgyógyulás ►
 
RSS Mobile