Kezdőlap (Seb)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Seb

Betegségek  Scoliosis  Sebészet

Seb gyógyítása
Külső nehezen gyógyuló sebek esetén a B5-vitamin megoldás lehet, a gyorsabb gyógyuláshoz. Igen sok sebkenőcs tartalmaz B5-vitamin származékot.


Seb a szájban - Mitől lehet?
"Mitől lehet seb a szájpadlásomon? Mik lehetnek azok a kis fehér vonalak, a nyelvem hegyén, kb. 1cm távolságban? Van belőlük 4-5 db. Én még ilyet sosem láttam, ami a nyelvemen van, nem fáj." A KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.
Kedves Kérdező! ...

A seb a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány. Gyakran vérzéssel jár. A seb behatolási kaput képez a kórokozók számára, ezért fontos a vérzéscsillapítás után a seb fertőtlenítése (jódos, benzines, alkoholos lemosás), steril kötéssel való ellátása.

seb
(vulnus), a szerves szövetek folytonosságának mekanikus módon létrejött megszakítása, ha a kültakaró megszakításával együtt jár. Ha a külső mekanikus erő hatása alatt a kültakaró szövetek folytonosságukban meg nem szakadtak, akkor zúzódásról (l. o.) szólunk.

ÉGÉSI SEB A FEJBŐRÖN
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 22:32 345 678 ...

A ~- és bőrfertőzéseken egy vagy több mikroorganizmus által okozott szöveti inváziót értünk. A fertőzés az immunrendszer válaszát stimulálja, gyulladást vált ki, szöveti károsodást okoz, és késlelteti a ~gyógyulást.

Nem gyógyuló ~: 3 súlyos betegség, amire felhívja a figyelmet
Pár hétig talán fel sem tűnik a probléma, ám ha elhúzódik a ~gyógyulás, fordulj orvoshoz.
Forrás: Femina.hu ...

Bárányhimlő, elkapart ~

Szeretném megkérdezni, hogy az elkapart bárányhimlő sebét mivel lehet kezelni? Próbálhatom esetleg Aloe verával is?
Köszönöm! ...

A ~ regenerálódása
A szinte már gyógyult - azaz nem vérző és nem váladékozó - sebek regenerálódási folyamata sebgyógyító, hámosító hatású termékekkel elősegíthető. A hám regenerációt fokozó kenőcsök, gélek, krémek, habok között lehet válogatni.

A ~ helyi ellátása
Az alábbiakat amilyen gyorsan csak lehet, lehetőleg a kontaktus helyszínén el kell kezdeni.
A szennyeződést vagy roncsolt anyagot eltávolítjuk.

Égési ~
Olajba vagy tejfölbe mártott vagy tiszta zsírral vagy vajjal bekent ruhácskát tegyünk az égett sebre; szórjuk meg liszttel vagy keményítővel, és légmentesen kössük le. A kisebb égési hólyagot nem tanácsos kinyitni, a nagyobbakat ellenben lángban izzított tűvel kiszúrhatjuk.

szúrt ~ - vulnus punctum, stabbed wound,
szuszceptibilitás - fogékonyság, susceptibility
szűk - tight
szűkület - sztenózis, stenosis, narrowing ...

Műtéti ~
A műtéti ~ általában 6 hét alatt gyógyul be teljesen. Ez idő alatt kerülje a túlzottan szoros ruházatot. Esetleges pirosság, fájdalom, váladékozás vagy vérzés estén azonnal forduljon orvoshoz.

A lőtt ~ megjelenése függ a lövedék jellegétől, a lövés irányától és a lőtávolságtól.

~-fájdalom csillapításra:
STAPHYSAGRIA C -7
BELLIS PERENNIS C - 7 (napi 2 adag egy hétig)
lumbal-anaesthesiát követő fejfájás csillapítása: ...

A ~ a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány. A sebek osztályozhatók elhelyezkedésük, alakjuk, mélységük, méretük, a keletkezésük oka vagy a fertőzöttség szintje szerint.

A ~ környékét fertőtleníteni kell, erre kaphatóak vény nélkül is készítmények a gyógyszertárakban. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön a sebbe a fertőtlenítő folyadékból; ugyancsak nem szabad vízzel sem kimosni! ...

A ~ ellátása kizárólag steril sebfedésből álljon!
Tilos szorítókötés alkalmazása!
Tilos a ~ kivágása, szívása!
Amennyiben valakit kígyómarás ér, a legfontosabb, hogy a megmart egyént eltávolítsuk a kígyó közeléből. Azonnal orvosi segítséget kell hívni, vagy a beteget kórházba szállítani! ...

A ~ állapotát műtői körülmények között mérik fel. A ~ ismételt megtekintése, a roncsolt, elhalt részek eltávolítása 2 nap múlva újra szükséges, de ha csont szabadon fekszik, a fedést (bőrátültetés vagy lebenyplasztika) néhány napon belül elvégzik.

A ~ kötözése, a sérült végtag nyugalomba helyezése után minden állat okozta sérülést orvosnak is meg kell mutatni. Minden harapott sérülés esetén szükség van a tetanusz védőoltás beadására.

A ~ védelme miatt a gyermek kezét saját testhez rögzítik, vagy textilkesztyűt húznak rá.

A ~ gyógyulásakor is felléphet még vérzés, ne ijedjen meg. Ha a végbélrepedés meggyógyul, a dolog rendbe fog jönni.
A széklet lazítására megpróbálkozhat reggelente 1 dl keserűvíz ivásával.
Üdv:
dr. Bánfalvi Péter ...

2. ~ van, ömlik a vér
Terjedhet: nemi úton. Anya -magzat 85-95% 1986-óta szűrik a vért.
Nyíltseb van, ömlik a vér.

1. ~, sérülés. 2. Kóros szöveti elváltozás. 3. Többgócú betegség egyik eleme. (L. laedo, pp.laesus sért)
Találatok Magyarázat
Bankarts' laesio
Bankart-lézió A felkarcsont elülső ficama során megsérti vagy kiszakít egy darabot a fossa glenoidalis elülső ajkából.

- A ~ gyulladása: bőrpír, duzzanat, fájdalom, melegebb tapintat
- Általános tünetek: láz, elesettség ...

Ha a ~ első ellátása nem kórházban vagy szakrendelőben történik, az elsősegélynek csak a ~ környékének megtisztítására és a ~ steril fedésére szabad korlátozódnia.

nyílt ~ a test a külső vagy belső szövetében
Fellángolás
a tünetek visszatérése egy jó egészségben eltelt időszak után ...

Nyílt ~ lévén sajnos szólni kell a felfekvés elfertőződéséről, melyet rendszerint baktérium kórokozók számlájára írhatunk.

A vágott ~ kezelésének első lépése a vérzés elállítása. A látható vérzés szinte mindig csillapítható, ha a vérző területre legalább 5 percig ujjal vagy kézfejjel erős nyomást gyakorlunk. Ha csak lehet, emeljük a vérző területet a szív szintje fölé, például emeljük meg a vérző végtagot.

Fekélyes ~
×
Fekély esetén diólevél teával kell borogatni az érintett részeket. Dióleveles dunsztkötést kell készíteni éjszakára minden nap. Amennyiben a dióleveles pakolás kipirosítja a bőrt, be kell kenni vékonyan körömvirág krémmel.

Ápolása: mély ~ esetén vigyük a gyereket ~észeti ügyeletre, ahol a sebét ellátják, illetve emlékeztető oltást is adnak a gyermeknek, ha szükséges valamint antibiotikumos kezelésben is részesítik.
A gyermeket helyezzük nyugalomba, és gyakran itassuk.

A keletkező kis ~ önmagában nem komolyabb sérülés, de a támadó rovar mérgének vagy kórokozok behatolásának lehet a helye. A csípéseken, marásokon keresztül az emberi szervezetbe bejutó rovarváladék, méreganyag sok esetben allergiás tüneteket vált ki.

Horzsolás, vágott ~, herpesz, ekcéma, sömör, rovarcsípés, kiütés, égésre, napégésre, a sérült felületbe bedörzsölni, vagy lágyan bekenni.

3. a bőrön olyan ~ jelentkezik, aminek nem tudjuk az okát vagy nehezen gyógyul
4. az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, viszket.
Az alakban, méretben talált aszimmetria vagy a bimbó befelé fordulása természetes jelenség.

az emlő bőrén olyan ~ jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul
az emlő véresen váladékozik
az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket.

Láz kiváltó oka: mikroorganizmus, szövetkarosodás, ~,
malignus folyamatok, infarktus, gyulladás
2. IL-1, IL-6, TNFα - t szabadítanak fel leukocitákból
3. Agyban a hypothalamus preopticus teruletén a PGE2
szintézis fokozása ill. a cAMP-szint emelkedése révén láz alakul ki.
4.

Vizelethajtó, kőoldó, izzasztó, vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, ~ és csontgyógyító hatása van. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik.

A vírus fertőzött vérrel történő érintkezés során (injekciós tű, vérátömlesztés, nyílt ~) vagy szexuális úton terjed. A szegycsont mögött elhelyezkedő csecsemőmirigy termeli a T-limfocitákat, ami azonban pubertás korra elsorvad, így szerepét a légcső mellett található nyirokmirigyek veszik át.

A tévhittel ellentétben bizony a szív is fáj, csak éppen másképpen, mint egy-egy végtag vagy ~. Az érelmeszesedés miatt az aorta teljesen elmerevedik, a koszorúerek beszűkülnek, s így a szívizom mind kevesebb és kevesebb vérhez jut.

A baktérium behatolási kapuja a macska karmolása vagy harapása által okozott ~. A behatolási kapu környékén 3-10 nap múlva dudor vagy fekély jelenhet meg, mely hetekig fennmaradhat.

A betegség első tünetei: egy vagy több vörös, fájdalom nélküli ~, amely a nemiszerveken jelenik meg a fertőzés utáni egy hét és három hónap közötti időben. Egy ilyen ~ kicsiny, s ezért nehezen észrevehető, s két hét után rendszerint magától eltűnik.

~ vagy rovarcsípés), a szervezeten belüli fertőző góc (pl. melléküregek gyulladása) vagy baktérium szóródása a vérárammal.

A harapott ~ ~észeti ellátása speciális ismereteket igényel. A sérülés nagyságától, a sérülés és az ellátás között eltelt időtől, a sérült testtájéktól függően változó mértékű sebkimetszésre lehet szükség.

A sugár és/vagy kemoterápiás kezelést a ~ gyógyulását követően, a részletes szövettani vizsgálatok eredményeinek ismeretében az onkológus tervezi meg. Emlőmegtartásos műtét esetében a besugárzás elengedhetetlen. Ezt egészíti ki a kemoterápiás kezelés.

A vérzékeny gyereknél egy jelentéktelen ~ is erősen vérzik, a vérzés nem áll el. Könnyű ütés után pedig erős fájdalommal járó duzzanat, vérömleny alakul ki az érintett területen.

Ezért nagyon fontos, hogy ellenőrizze lábait naponta, hogy nincs-e rajta sérülés, ~ vagy duzzanat. Ha nem tudja a talpát megnézni, használjon tükröt ha kell. Pedikűrösök kerülendők, és nem szabad mezítláb járni, csak kényelmes, puha, lúdtalpbetétet is befogadó cipőket szabad hordani.

laesio - sérülés, ~
lanugo - finom szőrzet, mely a magzatot röviddel megszületés előtt és utána néhány napig borítja
laparoscopia - a hasüregben, a hasfalon keresztül szúrt endoszkóppal végzett műtét
laparotomia - a hasüreg megnyitásával végzett műtét ...

Kötőszöveti hegesedés: egy ~ gyulladásának kialakulása után kb. 24 órával már megkezdődik a sebfelszínek összekötése kötőszöveti szaporulat által. Eközben új erek képzése is zajlik, melyek feladata az újonnan képződő szövet ellátása lesz.

Legyünk azonban nagyon óvatosak, mert a ~ széleit megfelelően kell összeilleszteni, ezért nagyon mély vagy szabálytalan élű vágások, illetve állan­dóan mozgatott ízületeket borító bőr sérülése esetében ez a készítmény nem is alkalmazható.

A nedvedző köldöknek legtöbbször az az egyszerű oka van, hogy a leesett köldökcsonk helyén lévő ~ nem gyógyult még be. Ez fertőtlenítővel való kezelés és szárazon tartás hatására gyógyul.
Amennyiben ún. vadhús alakul ki a leesett csonk helyén (köldökgomba), akkor azt edzőszerrel kell kezelni.

A végbélnyílás körüli bőrterületrol kiinduló bőrrák (laphámrák) lassan növekvő, nem gyógyuló, kifekélyesedett ~ képében jelentkezik. Áttéteket képezhet (elsősorban a lágyékhajlati nyirokcsomókban), és minden tekintetben rosszindulatú betegségként kell kezelni.

Bypass műtét után - a vénaeltávolítás helyén sok esetben nehezebben gyógyuló ~ marad vissza, és estére az érintett láb megdagadása is előfordul. A végtag megdagadása a vénás vért szállító vénadarab eltávolításának következménye.

A ~ egyébként egészséges egyénnél heg nélkül gyógyul. Viszont társbetegségek fennállásakor, az immunrendszer funkcióinak romlásakor a bőr teljes gyógyulása sok időt vehet igénybe, esetleg az orbánc kiújulhat, vagy más területeken jelentkezhet.

A férjem aki cukorbeteg 2évvel ezelöttlett egy ~ a lába ujján,ami sajnos azota sem gyogyult meg.Most már vérzik is,szedi az értágitokat mert sajnos érszükületes is.Mindent probálunk hogy begyogyuljon nem sok eredménnyel.Sajna folyamatossan bevan gyulladva az ujja és folyamatossan fáj.

A varratszedés, a ~ további kezelése, az utókezelés megszervezése részét képezi a komplex ~észeti ellátásnak. A daganat miatt operált betegek utólagos gondozása, pszichés támogatása és tartós nyomonkövetése szintén az operatőr feladata.

A feltárásos műtétnek az a hátránya, hogy a beteg derekán, oldalán, bőrén egy 13-14 cm-hosszú műtéti ~, műtéti heg marad vissza. Kozmetikai szempontból nem mindegy, hogy 3-4 kis pontocska, lyuk helye látszik, vagy pedig egy hosszú varratsor hege.

Súlyosabb esetben, amikor a deformitás már rigiddé, igen fájdalmassá vált, nyílt ~ keletkezett az ízületen, operatív beavatkozásra lehet szükség. A kalapácsujjal rendelkező pácienseknél igen gyakori társult deformitás a nagylábujjon jelentkező bütyök. Így gyakran egyszerre korrigálják őket.

Ekkor - ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a ~ bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni! ...

Ha a ~ hólyagos, vagyis másodfokú, akkor indokolt lehet a hólyag megnyitása, és a váladék lebocsátása, de ezt csak steril körülmények között, szakember végezze.

Enyhe fájdalom, fekély, ~ és szájüregi probléma esetében a propoliszos szájvíz lesz a megfelelő. Ezt öblögetésre és fogyasztásra is fel lehet használni. A legjobb, ha a szájvíz 0.2-10%-ban tartalmaz propoliszt. A propoliszes szájvíz normál adagja naponta 10 ml.
4. lépés ...

A szúrást követően kellő figyelmet kell fordítanunk a vérzés elállítására is, mert a ~ könnyen elfertőződhet.

A nyelv bizonyos sporttevékenységek során sérülhet, és komoly vérzéssel járó ~ alakulhat ki. A sérülés fájdalmas, de általában nem súlyos. Az 1 cm-nél kisebb sérülések nem igényelnek kezelést. A nagyobb sebeket szakorvosnak kell ellátnia.

Fogsérülések ...

A beavatkozás során az eltávolított bőrelváltozás helyén feketés pörk (széndioxid lézer) vagy felületes horzsolásszerű ~ (Erbium-YAG lézer) keletkezik.

devitalizált szövetek eltávolítása
a ~ nyitott kezelése
emellett nagy dózisú antibiotikum-kezelés elengedhetetlen
a penicillin használható, a törzsek érzékenyek
az esetleges Enterobacterium és más G+ coccusok együttes fertőzésére gondolva érdemes alkalmazni egyidejűleg: ...

A kilencedik kezelés után készült fénykepen látszik, hogy a ~ és a környéke szépen feltisztult, kisebb lett.
A láb duzzanata megszünt,normál körfogatú lett, a vérkeringés javult, ez látható abból is,hogy a bőr kékes-lilás elszineződése megszünt, egészséges szine lett.

Főként a csontos-porcos területek felett (keresztcsont, boka, térd, könyök) kialakuló, esetenként mély ~, melynek kialakulásában számos fizikai (nyomás, súrlódás, nyíróerők, nedvesség, hőmérséklet) és más tényező játszik szerepet.

Egy vírus okozta betegség, melynek leggyakoribb tünete a száj környékén megjelenő hólyagos kiütés, de herpeszes ~ a test más részein is megjelenhet (nemiszervek).

A testi tünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, bármely súrlódáskor leválhat, ilyenkor alóla egy apró nyílt ~ tűnik fel. A súlyosabb fázisokban átterjedhetnek a panaszok az ízületekre, de a belső szervek épségben maradnak, azokra nincs hatással.

dupla varrás, hurkot alakítva ki a ~ két oldalán, megkötve a sebszél kifordulását okozza
Matricaria
Matricaria chamomilla virágzata (Compositae család), erősítőszerként és külsőleg bőrizgatóként használják Lásd még kamilla ...

A kórokozó hámsérülésen keresztül (~) jut be a szervezetbe, általában gombás lábfertőződés következtében kirepedt bőrön keresztül. Hirtelen magas lázzal és hidegrázással kezdődik. Leggyakoribb előfordulási helye az arc, lábszár, lábfej és karok, fül mögötti terület.

A pattanások helyén a bőrszövet különböző mértékben károsodhat, pici ~ keletkezik. A ~gyógyulás mechanizmusa egyéni eltéréseket mutat....
Az akne anatómiája, típusai, osztályozása ...

Az eljárás előnye, hogy a betegen a műtét típusától függően 2-3 darab, 1-2 cm-es műtéti ~ keletkezik, a korábbi lényegesen nagyobb műtéti hegeket okozó módszerekkel szemben.

- compressio - az extrakciós ~ összenyomása
- sebszűkítés U varrattal
- zselatin szivacs (Gelita, Gelaspon, Fibrostan) ...

Nem gyógyuló ~
Szokatlan vérzés vagy gennyszivárgás, váladékozás
Tapintható duzzanatok az emlőben a test más részén
Állandósuló nyelési nehézség
Szemölcs vagy anyajegy szemmel látható elváltozása
Kínzó, makacs köhögés, rekedtség ...

Tünetek: Arcon, karon makacs bőrcsomók, melyek elfekélyesedhetnek, csúnya ~ maradhat utána, mely akár 1 évig is megmaradhat.
Kezelés: Antimon tartalmú készítmény
2. Viscerális (zsigeri) leishmaniasis (kala-azar) ...

bőrpír, bőrkeményedés
egy gyulladásos folyamat indul el, melynek során a bőr hámrétege lehámlik, itt ~ képződik, ami begennyesedhet, és végül akár fekély is kialakulhat, ami egészen a csonthártyáig is hatolhat. Ez nagy fájdalommal jár.
Kalapácsujj /Digitus Malleus/ ...

A gombás eredetű fertőzéshez semmi köze sincs, az elváltozás gomba alakú alkjáról kapta ezt a nevet - a köldök granuloma, ami egyszerű vadhús -, nem ritka elváltozás. A ~ ebben az esetben az a 2-3 mm-es terület, ahol a köldökzsinór lógott, felszíne bársonyos, vöröses, időnként nedvedzik.

A haemangiomákat kivakarni, kikaparni nem szabad. A keletkező ~ könnyen befertőződik, begyullad, torz hegek képződhetnek.
Haemangioma vagy melanoma?

Ennek következtében fájdalmatlan fekély keletkezhet a talpon, az elhanyagolt ~ pedig melegágyat képez a különböző eredetű, például gombás fertőzéseknek.

Az állat ürülékével kerül a talajra, és ott sokáig életképes marad. Ha sérülés esetén a ~ földdel érintkezik, bekerülhet a kórokozó az emberi szervezetbe, a vérárammal eljut a legtávolabbi pontokba is, és az izmok tartós merevségét, görcsöt okoz.

Ám a sósav nemcsak az ételt marja szét, hanem bármit. A gyomorfalat ettől egy nyákréteg védi, ezért nem jut hozzá a sav. Ha nincs nyák, akkor a gyomorfalon kimaródott ~, azaz fekély keletkezik. Ez nemcsak fájdalmas, de életveszélyes is lehet: ha a fekélyben egy ér kiszakad, súlyos vérzés lép fel.

Candida gomba okozta bőrfertőzés előfordulása az összefekvő bőrfelületeken gyakori, ahol a bőr meleg és nedves. Duzzadt, vörös, idővel váladékozó ~ jellemzi a Candida gomba okozta fertőzöttség helyét. Köröm esetén a köröm fehér vagy sárgás, idővel elemelkedik az ujjtól.

A "decubitus" jelentése: Felfekvés - a hosszú időn át tartó fekvés következtében kialakuló ~.

Az őssejtek minden szövetünkben állandóan jelen vannak, és felelősek azért, hogy a szervezet kismértékű károsodásait helyreállítsák. Elegendő számban állnak rendelkezésre ahhoz, hogy például egy vágott ~ begyógyuljon, de nem elegendő a számuk ahhoz, ...

fisztula
Sipoly, fejhang: fisztulázik (fejhangon, sipítva énekel).
Latin szó: fistula (nádsíp, vízvezető cső, gennyező ~). Ma az orvosi nyelv szava.

Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, satöbbi
Szervátültetés
Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
Nyílt ~
Szoptatás: dajkáról csecsemőre
Terhesség: anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján ...

Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha olyan halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást észlelünk, amely esetleg viszket is vagy ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző ~, fekély alakul ki.

A ~ körül felduzzadt, apró piros pöttyös volt és nagyon viszketett. Szerda óta nem raktam rá és azóta csillapodott, már nem duzzadt, a piros pöttyökből még van egy kevés de már nem viszket. Szerintem a szervezetem besokallt a propoliszból... Mégis ez lehetséges?

De miután hirtelen bekövetkező változás, akár egy szakértelem nélküli hajfestés eredménye is lehet, ahol egyik óráról a másikra letörik a vendég haja.
~ ill. gyulladás is kialakulhat a fejbőrén, lelkileg megviseli a vendéget, súlyosabb
esetekben pszichológus segítségét is igényli.

Vannak olyan állapotok, amelyek miatt a kezelést fel kell függeszteni (pl. láz, védőoltás, ~ a szájban, stb.).

Az ellenzők a gát intaktságának megtartására hivatkoznak, holott a bőr intaktsága egyáltalán nem jelenti azt, hogy a mélyizmok és a kötőszövet nem sérül, esetleg sokkal jobban sérül, bevérzik ép felszines bör mellett, mint az irányitott és könnyen reparálható éles szélü gátmetszési ~ esetén.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Fogyókúra, Hányinger, Szteroid, Szívbetegség?

◄ Scoliosis   Sebészet ►
 
RSS Mobile