Kezdőlap (Seb)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Seb


 

Seb

Betegségek  Scoliosis  Sebészet
2014.04.17

Seb gyógyítása
Külső nehezen gyógyuló sebek esetén a B5-vitamin megoldás lehet, a gyorsabb gyógyuláshoz. Igen sok sebkenőcs tartalmaz B5-vitamin származékot.


Seb a szájban - Mitől lehet?
"Mitől lehet seb a szájpadlásomon? Mik lehetnek azok a kis fehér vonalak, a nyelvem hegyén, kb. 1cm távolságban? Van belőlük 4-5 db. Én még ilyet sosem láttam, ami a nyelvemen van, nem fáj.

seb
(vulnus), a szerves szövetek folytonosságának mekanikus módon létrejött megszakítása, ha a kültakaró megszakításával együtt jár. Ha a külső mekanikus erő hatása alatt a kültakaró szövetek folytonosságukban meg nem szakadtak, akkor zúzódásról (l.

ÉGÉSI SEB A FEJBŐRÖN
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 22:32 345 678 ...

A seb- és bőrfertőzéseken egy vagy több mikroorganizmus által okozott szöveti inváziót értünk. A fertőzés az immunrendszer válaszát stimulálja, gyulladást vált ki, szöveti károsodást okoz, és késlelteti a sebgyógyulást.

Bárányhimlő, elkapart seb

Szeretném megkérdezni, hogy az elkapart bárányhimlő sebét mivel lehet kezelni? Próbálhatom esetleg Aloe verával is?
Köszönöm! ...

A seb regenerálódása
A szinte már gyógyult - azaz nem vérző és nem váladékozó - sebek regenerálódási folyamata sebgyógyító, hámosító hatású termékekkel elősegíthető.

A seb helyi ellátása
Az alábbiakat amilyen gyorsan csak lehet, lehetőleg a kontaktus helyszínén el kell kezdeni.
A szennyeződést vagy roncsolt anyagot eltávolítjuk.

Égési seb
Olajba vagy tejfölbe mártott vagy tiszta zsírral vagy vajjal bekent ruhácskát tegyünk az égett sebre; szórjuk meg liszttel vagy keményítővel, és légmentesen kössük le.

szúrt seb - vulnus punctum, stabbed wound,
szuszceptibilitás - fogékonyság, susceptibility
szűk - tight
szűkület - sztenózis, stenosis, narrowing ...

Műtéti seb
A műtéti seb általában 6 hét alatt gyógyul be teljesen. Ez idő alatt kerülje a túlzottan szoros ruházatot. Esetleges pirosság, fájdalom, váladékozás vagy vérzés estén azonnal forduljon orvoshoz.

A lőtt seb megjelenése függ a lövedék jellegétől, a lövés irányától és a lőtávolságtól.

seb-fájdalom csillapításra:
STAPHYSAGRIA C -7
BELLIS PERENNIS C - 7 (napi 2 adag egy hétig)
lumbal-anaesthesiát követő fejfájás csillapítása: ...

A seb a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány. A sebek osztályozhatók elhelyezkedésük, alakjuk, mélységük, méretük, a keletkezésük oka vagy a fertőzöttség szintje szerint.

A seb környékét fertőtleníteni kell, erre kaphatóak vény nélkül is készítmények a gyógyszertárakban. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön a sebbe a fertőtlenítő folyadékból; ugyancsak nem szabad vízzel sem kimosni! ...

A seb ellátása kizárólag steril sebfedésből álljon!
Tilos szorítókötés alkalmazása!
Tilos a seb kivágása, szívása! ...

A seb állapotát műtői körülmények között mérik fel. A seb ismételt megtekintése, a roncsolt, elhalt részek eltávolítása 2 nap múlva újra szükséges, de ha csont szabadon fekszik, a fedést (bőrátültetés vagy lebenyplasztika) néhány napon belül elvégzik.

A seb kötözése, a sérült végtag nyugalomba helyezése után minden állat okozta sérülést orvosnak is meg kell mutatni. Minden harapott sérülés esetén szükség van a tetanusz védőoltás beadására.

A seb gyógyulásakor is felléphet még vérzés, ne ijedjen meg. Ha a végbélrepedés meggyógyul, a dolog rendbe fog jönni.
A széklet lazítására megpróbálkozhat reggelente 1 dl keserűvíz ivásával.
Üdv:
dr. Bánfalvi Péter ...

2. seb van, ömlik a vér
Terjedhet: nemi úton. Anya -magzat 85-95% 1986-óta szűrik a vért.
Nyíltseb van, ömlik a vér.

1. Seb, sérülés. 2. Kóros szöveti elváltozás. 3. Többgócú betegség egyik eleme. (L. laedo, pp.laesus sért)
Találatok Magyarázat
Bankarts' laesio ...

Ha a seb első ellátása nem kórházban vagy szakrendelőben történik, az elsősegélynek csak a seb környékének megtisztítására és a seb steril fedésére szabad korlátozódnia.

ha a seb roncsolt, mély, akkor benne anaerob viszonyok alakulhatnak ki
ekkor a baktérium szaporodásnak indul
a baktérium nem invazív ...

nyílt seb a test a külső vagy belső szövetében
Fellángolás
a tünetek visszatérése egy jó egészségben eltelt időszak után ...

Nyílt seb lévén sajnos szólni kell a felfekvés elfertőződéséről, melyet rendszerint baktérium kórokozók számlájára írhatunk.

A vágott seb kezelésének első lépése a vérzés elállítása. A látható vérzés szinte mindig csillapítható, ha a vérző területre legalább 5 percig ujjal vagy kézfejjel erős nyomást gyakorlunk.

A műtéti seb fertőzését észlelték több nőnél, akik ugyanabban az intézményben estek át mellnagyobbító műtéten.

Nem gyógyuló seb a lábon, szinte mindig a térd alatt, ami mindig kórokozó baktériumokkal fertőződött és kibiztosított kézigránátként bármikor a beteg életét is fenyegetheti a belőle kiinduló vérmérgezés (szepszis) révén.

nem gyógyuló seb
a széklet- vagy vizeletürítés módjának megváltozása
makacs rekedtség vagy köhögés ...

Ápolása: mély seb esetén vigyük a gyereket sebészeti ügyeletre, ahol a sebét ellátják, illetve emlékeztető oltást is adnak a gyermeknek, ha szükséges valamint antibiotikumos kezelésben is részesítik.

A keletkező kis seb önmagában nem komolyabb sérülés, de a támadó rovar mérgének vagy kórokozok behatolásának lehet a helye.

nyitott,traumás seb, amely 4 óránál nem régebbi,akut ellátás, gyulladt, drenálást alkalmaz, nagyobb vágás, a műtéti terület jelentős expozíciója béltartalommal, fertőzött epével vagy fertőzött vizelettel fertőzés: 20 % pl.

Horzsolás, vágott seb, herpesz, ekcéma, sömör, rovarcsípés, kiütés, égésre, napégésre, a sérült felületbe bedörzsölni, vagy lágyan bekenni.

3. a bőrön olyan seb jelentkezik, aminek nem tudjuk az okát vagy nehezen gyógyul
4. az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, viszket.
Az alakban, méretben talált aszimmetria vagy a bimbó befelé fordulása természetes jelenség.

az emlő bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul
az emlő véresen váladékozik
az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket.

Láz kiváltó oka: mikroorganizmus, szövetkarosodás, seb,
malignus folyamatok, infarktus, gyulladás
2. IL-1, IL-6, TNFα - t szabadítanak fel leukocitákból
3. Agyban a hypothalamus preopticus teruletén a PGE2
szintézis fokozása ill.

Vizelethajtó, kőoldó, izzasztó, vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, seb és csontgyógyító hatása van. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik.

A vírus fertőzött vérrel történő érintkezés során (injekciós tű, vérátömlesztés, nyílt seb) vagy szexuális úton terjed.

A macskakarmolás normál esetben hamar gyógyul, még ha mélyebb a seb, akkor sem okoz különösebb problémát.

A köldökzsinór megszületés utáni átvágásakor képződő nyílt seb gondos, hozzáértő gondozást követel. Főképpen a fertőzést kell elkerülni.
A köldökápolás gyakorlatilag a köldökzsinór lekötésével kezdődik.

A tévhittel ellentétben bizony a szív is fáj, csak éppen másképpen, mint egy-egy végtag vagy seb. Az érelmeszesedés miatt az aorta teljesen elmerevedik, a koszorúerek beszűkülnek, s így a szívizom mind kevesebb és kevesebb vérhez jut.

A baktérium behatolási kapuja a macska karmolása vagy harapása által okozott seb. A behatolási kapu környékén 3-10 nap múlva dudor vagy fekély jelenhet meg, mely hetekig fennmaradhat.

A betegség első tünetei: egy vagy több vörös, fájdalom nélküli seb, amely a nemiszerveken jelenik meg a fertőzés utáni egy hét és három hónap közötti időben.

Elsőként a seb környékét tiszta vízzel mossuk le. Ha a sebben szennyeződés marad, steril gézlappal töröljük le. A vérzést ugyancsak steril gézlapokkal csillapíthatjuk, néhány percig szorítsuk a sebre.

A harapott seb sebészeti ellátása speciális ismereteket igényel. A sérülés nagyságától, a sérülés és az ellátás között eltelt időtől, a sérült testtájéktól függően változó mértékű sebkimetszésre lehet szükség.

A sugár és/vagy kemoterápiás kezelést a seb gyógyulását követően, a részletes szövettani vizsgálatok eredményeinek ismeretében az onkológus tervezi meg. Emlőmegtartásos műtét esetében a besugárzás elengedhetetlen.

A vérzékeny gyereknél egy jelentéktelen seb is erősen vérzik, a vérzés nem áll el. Könnyű ütés után pedig erős fájdalommal járó duzzanat, vérömleny alakul ki az érintett területen.

Ezért nagyon fontos, hogy ellenőrizze lábait naponta, hogy nincs-e rajta sérülés, seb vagy duzzanat. Ha nem tudja a talpát megnézni, használjon tükröt ha kell.

laesio - sérülés, seb
lanugo - finom szőrzet, mely a magzatot röviddel megszületés előtt és utána néhány napig borítja
laparoscopia - a hasüregben, a hasfalon keresztül szúrt endoszkóppal végzett műtét ...

A kis seb regenerációval vagy reparációval gyógyulna, de az egyébként egészségesen jelen lévő köröm okozta állandó ingerlő hatásra önmagát gerjesztő, rossz körfolyamat indul: gyógyulásra törekvés, inger, nagyobb gyógyulásra törekvés, és így tovább! ...

Kötőszöveti hegesedés: egy seb gyulladásának kialakulása után kb. 24 órával már megkezdődik a sebfelszínek összekötése kötőszöveti szaporulat által. Eközben új erek képzése is zajlik, melyek feladata az újonnan képződő szövet ellátása lesz.

Legyünk azonban nagyon óvatosak, mert a seb széleit megfelelően kell összeilleszteni, ezért nagyon mély vagy szabálytalan élű vágások, illetve állan­dóan mozgatott ízületeket borító bőr sérülése esetében ez a készítmény nem is alkalmazható.

A nedvedző köldöknek legtöbbször az az egyszerű oka van, hogy a leesett köldökcsonk helyén lévő seb nem gyógyult még be. Ez fertőtlenítővel való kezelés és szárazon tartás hatására gyógyul.
Amennyiben ún.

A végbélnyílás körüli bőrterületrol kiinduló bőrrák (laphámrák) lassan növekvő, nem gyógyuló, kifekélyesedett seb képében jelentkezik.

Bypass műtét után - a vénaeltávolítás helyén sok esetben nehezebben gyógyuló seb marad vissza, és estére az érintett láb megdagadása is előfordul. A végtag megdagadása a vénás vért szállító vénadarab eltávolításának következménye.

A seb egyébként egészséges egyénnél heg nélkül gyógyul. Viszont társbetegségek fennállásakor, az immunrendszer funkcióinak romlásakor a bőr teljes gyógyulása sok időt vehet igénybe, esetleg az orbánc kiújulhat, vagy más területeken jelentkezhet.

A gyomorfalat ettől egy nyákréteg védi, ezért nem jut hozzá a sav. Ha nincs nyák, akkor a gyomorfalon kimaródott seb, azaz fekély keletkezik. Ez nemcsak fájdalmas, de életveszélyes is lehet: ha a fekélyben egy ér kiszakad, súlyos vérzés lép fel.

Candida gomba okozta bőrfertőzés előfordulása az összefekvő bőrfelületeken gyakori, ahol a bőr meleg és nedves. Duzzadt, vörös, idővel váladékozó seb jellemzi a Candida gomba okozta fertőzöttség helyét.

A "decubitus" jelentése: Felfekvés - a hosszú időn át tartó fekvés következtében kialakuló seb.

Az őssejtek minden szövetünkben állandóan jelen vannak, és felelősek azért, hogy a szervezet kismértékű károsodásait helyreállítsák. Elegendő számban állnak rendelkezésre ahhoz, hogy például egy vágott seb begyógyuljon, de nem elegendő a számuk ahhoz, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Vashiány, Stroke, Hányinger, Prosztata

Betegségek  Scoliosis  Sebészet
2014.04.17

 
RSS Mobile