Kezdőlap (Seb)

 Betegségek 

  » »
 
   

Seb

Betegségek  Scoliosis  Sebészet

Seb gyógyítása
Külső nehezen gyógyuló sebek esetén a B5-vitamin megoldás lehet, a gyorsabb gyógyuláshoz. Igen sok sebkenőcs tartalmaz B5-vitamin származékot.


Seb a szájban - Mitől lehet?
"Mitől lehet seb a szájpadlásomon? Mik lehetnek azok a kis fehér vonalak, a nyelvem hegyén, kb. 1cm távolságban? Van belőlük 4-5 db. Én még ilyet sosem láttam, ami a nyelvemen van, nem fáj.

seb
(vulnus), a szerves szövetek folytonosságának mekanikus módon létrejött megszakítása, ha a kültakaró megszakításával együtt jár. Ha a külső mekanikus erő hatása alatt a kültakaró szövetek folytonosságukban meg nem szakadtak, akkor zúzódásról (l.

ÉGÉSI SEB A FEJBŐRÖN
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 22:32 345 678 ...

A seb- és bőrfertőzéseken egy vagy több mikroorganizmus által okozott szöveti inváziót értünk. A fertőzés az immunrendszer válaszát stimulálja, gyulladást vált ki, szöveti károsodást okoz, és késlelteti a sebgyógyulást.

Bárányhimlő, elkapart seb

Szeretném megkérdezni, hogy az elkapart bárányhimlő sebét mivel lehet kezelni? Próbálhatom esetleg Aloe verával is?
Köszönöm! ...

A seb regenerálódása
A szinte már gyógyult - azaz nem vérző és nem váladékozó - sebek regenerálódási folyamata sebgyógyító, hámosító hatású termékekkel elősegíthető.

A seb helyi ellátása
Az alábbiakat amilyen gyorsan csak lehet, lehetőleg a kontaktus helyszínén el kell kezdeni.
A szennyeződést vagy roncsolt anyagot eltávolítjuk.

Égési seb
Olajba vagy tejfölbe mártott vagy tiszta zsírral vagy vajjal bekent ruhácskát tegyünk az égett sebre; szórjuk meg liszttel vagy keményítővel, és légmentesen kössük le.

szúrt seb - vulnus punctum, stabbed wound,
szuszceptibilitás - fogékonyság, susceptibility
szűk - tight
szűkület - sztenózis, stenosis, narrowing ...

Műtéti seb
A műtéti seb általában 6 hét alatt gyógyul be teljesen. Ez idő alatt kerülje a túlzottan szoros ruházatot. Esetleges pirosság, fájdalom, váladékozás vagy vérzés estén azonnal forduljon orvoshoz.

A lőtt seb megjelenése függ a lövedék jellegétől, a lövés irányától és a lőtávolságtól.

seb-fájdalom csillapításra:
STAPHYSAGRIA C -7
BELLIS PERENNIS C - 7 (napi 2 adag egy hétig)
lumbal-anaesthesiát követő fejfájás csillapítása: ...

A seb a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány. A sebek osztályozhatók elhelyezkedésük, alakjuk, mélységük, méretük, a keletkezésük oka vagy a fertőzöttség szintje szerint.

A seb környékét fertőtleníteni kell, erre kaphatóak vény nélkül is készítmények a gyógyszertárakban. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön a sebbe a fertőtlenítő folyadékból; ugyancsak nem szabad vízzel sem kimosni! ...

A seb ellátása kizárólag steril sebfedésből álljon!
Tilos szorítókötés alkalmazása!
Tilos a seb kivágása, szívása! ...

A seb állapotát műtői körülmények között mérik fel. A seb ismételt megtekintése, a roncsolt, elhalt részek eltávolítása 2 nap múlva újra szükséges, de ha csont szabadon fekszik, a fedést (bőrátültetés vagy lebenyplasztika) néhány napon belül elvégzik.

A seb kötözése, a sérült végtag nyugalomba helyezése után minden állat okozta sérülést orvosnak is meg kell mutatni. Minden harapott sérülés esetén szükség van a tetanusz védőoltás beadására.

A seb védelme miatt a gyermek kezét saját testhez rögzítik, vagy textilkesztyűt húznak rá.

A seb gyógyulásakor is felléphet még vérzés, ne ijedjen meg. Ha a végbélrepedés meggyógyul, a dolog rendbe fog jönni.
A széklet lazítására megpróbálkozhat reggelente 1 dl keserűvíz ivásával.
Üdv:
dr. Bánfalvi Péter ...

2. seb van, ömlik a vér
Terjedhet: nemi úton. Anya -magzat 85-95% 1986-óta szűrik a vért.
Nyíltseb van, ömlik a vér.

1. Seb, sérülés. 2. Kóros szöveti elváltozás. 3. Többgócú betegség egyik eleme. (L. laedo, pp.laesus sért)
Találatok Magyarázat
Bankarts' laesio ...

Ha a seb első ellátása nem kórházban vagy szakrendelőben történik, az elsősegélynek csak a seb környékének megtisztítására és a seb steril fedésére szabad korlátozódnia.

ha a seb roncsolt, mély, akkor benne anaerob viszonyok alakulhatnak ki
ekkor a baktérium szaporodásnak indul
a baktérium nem invazív ...

nyílt seb a test a külső vagy belső szövetében
Fellángolás
a tünetek visszatérése egy jó egészségben eltelt időszak után ...

Nyílt seb lévén sajnos szólni kell a felfekvés elfertőződéséről, melyet rendszerint baktérium kórokozók számlájára írhatunk.

A vágott seb kezelésének első lépése a vérzés elállítása. A látható vérzés szinte mindig csillapítható, ha a vérző területre legalább 5 percig ujjal vagy kézfejjel erős nyomást gyakorlunk.

Fekélyes seb
×
Fekély esetén diólevél teával kell borogatni az érintett részeket. Dióleveles dunsztkötést kell készíteni éjszakára minden nap. Amennyiben a dióleveles pakolás kipirosítja a bőrt, be kell kenni vékonyan körömvirág krémmel.

A műtéti seb fertőzését észlelték több nőnél, akik ugyanabban az intézményben estek át mellnagyobbító műtéten.

nem gyógyuló seb
a széklet- vagy vizeletürítés módjának megváltozása
makacs rekedtség vagy köhögés ...

Ápolása: mély seb esetén vigyük a gyereket sebészeti ügyeletre, ahol a sebét ellátják, illetve emlékeztető oltást is adnak a gyermeknek, ha szükséges valamint antibiotikumos kezelésben is részesítik.

A keletkező kis seb önmagában nem komolyabb sérülés, de a támadó rovar mérgének vagy kórokozok behatolásának lehet a helye.

nyitott,traumás seb, amely 4 óránál nem régebbi,akut ellátás, gyulladt, drenálást alkalmaz, nagyobb vágás, a műtéti terület jelentős expozíciója béltartalommal, fertőzött epével vagy fertőzött vizelettel fertőzés: 20 % pl.

Horzsolás, vágott seb, herpesz, ekcéma, sömör, rovarcsípés, kiütés, égésre, napégésre, a sérült felületbe bedörzsölni, vagy lágyan bekenni.

3. a bőrön olyan seb jelentkezik, aminek nem tudjuk az okát vagy nehezen gyógyul
4. az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, viszket.
Az alakban, méretben talált aszimmetria vagy a bimbó befelé fordulása természetes jelenség.

az emlő bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul
az emlő véresen váladékozik
az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket.

Láz kiváltó oka: mikroorganizmus, szövetkarosodás, seb,
malignus folyamatok, infarktus, gyulladás
2. IL-1, IL-6, TNFα - t szabadítanak fel leukocitákból
3. Agyban a hypothalamus preopticus teruletén a PGE2
szintézis fokozása ill.

Vizelethajtó, kőoldó, izzasztó, vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, seb és csontgyógyító hatása van. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik.

A vírus fertőzött vérrel történő érintkezés során (injekciós tű, vérátömlesztés, nyílt seb) vagy szexuális úton terjed.

A macskakarmolás normál esetben hamar gyógyul, még ha mélyebb a seb, akkor sem okoz különösebb problémát.

A köldökzsinór megszületés utáni átvágásakor képződő nyílt seb gondos, hozzáértő gondozást követel. Főképpen a fertőzést kell elkerülni.
A köldökápolás gyakorlatilag a köldökzsinór lekötésével kezdődik.

A tévhittel ellentétben bizony a szív is fáj, csak éppen másképpen, mint egy-egy végtag vagy seb. Az érelmeszesedés miatt az aorta teljesen elmerevedik, a koszorúerek beszűkülnek, s így a szívizom mind kevesebb és kevesebb vérhez jut.

A betegség első tünetei: egy vagy több vörös, fájdalom nélküli seb, amely a nemiszerveken jelenik meg a fertőzés utáni egy hét és három hónap közötti időben.

Elsőként a seb környékét tiszta vízzel mossuk le. Ha a sebben szennyeződés marad, steril gézlappal töröljük le. A vérzést ugyancsak steril gézlapokkal csillapíthatjuk, néhány percig szorítsuk a sebre.

seb vagy rovarcsípés), a szervezeten belüli fertőző góc (pl. melléküregek gyulladása) vagy baktérium szóródása a vérárammal.

A harapott seb sebészeti ellátása speciális ismereteket igényel. A sérülés nagyságától, a sérülés és az ellátás között eltelt időtől, a sérült testtájéktól függően változó mértékű sebkimetszésre lehet szükség.

A sugár és/vagy kemoterápiás kezelést a seb gyógyulását követően, a részletes szövettani vizsgálatok eredményeinek ismeretében az onkológus tervezi meg. Emlőmegtartásos műtét esetében a besugárzás elengedhetetlen.

A vérzékeny gyereknél egy jelentéktelen seb is erősen vérzik, a vérzés nem áll el. Könnyű ütés után pedig erős fájdalommal járó duzzanat, vérömleny alakul ki az érintett területen.

Ezért nagyon fontos, hogy ellenőrizze lábait naponta, hogy nincs-e rajta sérülés, seb vagy duzzanat. Ha nem tudja a talpát megnézni, használjon tükröt ha kell.

laesio - sérülés, seb
lanugo - finom szőrzet, mely a magzatot röviddel megszületés előtt és utána néhány napig borítja
laparoscopia - a hasüregben, a hasfalon keresztül szúrt endoszkóppal végzett műtét ...

Kötőszöveti hegesedés: egy seb gyulladásának kialakulása után kb. 24 órával már megkezdődik a sebfelszínek összekötése kötőszöveti szaporulat által. Eközben új erek képzése is zajlik, melyek feladata az újonnan képződő szövet ellátása lesz.

Legyünk azonban nagyon óvatosak, mert a seb széleit megfelelően kell összeilleszteni, ezért nagyon mély vagy szabálytalan élű vágások, illetve állan­dóan mozgatott ízületeket borító bőr sérülése esetében ez a készítmény nem is alkalmazható.

A nedvedző köldöknek legtöbbször az az egyszerű oka van, hogy a leesett köldökcsonk helyén lévő seb nem gyógyult még be. Ez fertőtlenítővel való kezelés és szárazon tartás hatására gyógyul.
Amennyiben ún.

A végbélnyílás körüli bőrterületrol kiinduló bőrrák (laphámrák) lassan növekvő, nem gyógyuló, kifekélyesedett seb képében jelentkezik.

Bypass műtét után - a vénaeltávolítás helyén sok esetben nehezebben gyógyuló seb marad vissza, és estére az érintett láb megdagadása is előfordul. A végtag megdagadása a vénás vért szállító vénadarab eltávolításának következménye.

A seb egyébként egészséges egyénnél heg nélkül gyógyul. Viszont társbetegségek fennállásakor, az immunrendszer funkcióinak romlásakor a bőr teljes gyógyulása sok időt vehet igénybe, esetleg az orbánc kiújulhat, vagy más területeken jelentkezhet.

A férjem aki cukorbeteg 2évvel ezelöttlett egy seb a lába ujján,ami sajnos azota sem gyogyult meg.Most már vérzik is,szedi az értágitokat mert sajnos érszükületes is.Mindent probálunk hogy begyogyuljon nem sok eredménnyel.

Az esetek 10-20%-ában a műtéti seb elgennyed, hiszen ezen keresztül távolítja el a sebész a fertőzött, gennyes féregnyúlványt. Ilyenkor a seb lassabban, esetleg hosszan tartó váladékozás után gyógyul.

A varratszedés, a seb további kezelése, az utókezelés megszervezése részét képezi a komplex sebészeti ellátásnak. A daganat miatt operált betegek utólagos gondozása, pszichés támogatása és tartós nyomonkövetése szintén az operatőr feladata.

A feltárásos műtétnek az a hátránya, hogy a beteg derekán, oldalán, bőrén egy 13-14 cm-hosszú műtéti seb, műtéti heg marad vissza. Kozmetikai szempontból nem mindegy, hogy 3-4 kis pontocska, lyuk helye látszik, vagy pedig egy hosszú varratsor hege.

Súlyosabb esetben, amikor a deformitás már rigiddé, igen fájdalmassá vált, nyílt seb keletkezett az ízületen, operatív beavatkozásra lehet szükség.

Ekkor - ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni! ...

Fontos a megelőzésben a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása. Az erősen szennyezett vagy mély sebek ellátását, lehetőleg, szakemberre kell bízni.

Ha a seb hólyagos, vagyis másodfokú, akkor indokolt lehet a hólyag megnyitása, és a váladék lebocsátása, de ezt csak steril körülmények között, szakember végezze.

A szúrást követően kellő figyelmet kell fordítanunk a vérzés elállítására is, mert a seb könnyen elfertőződhet.

A beavatkozás során az eltávolított bőrelváltozás helyén feketés pörk (széndioxid lézer) vagy felületes horzsolásszerű seb (Erbium-YAG lézer) keletkezik.

A nyelv bizonyos sporttevékenységek során sérülhet, és komoly vérzéssel járó seb alakulhat ki. A sérülés fájdalmas, de általában nem súlyos. Az 1 cm-nél kisebb sérülések nem igényelnek kezelést. A nagyobb sebeket szakorvosnak kell ellátnia.
...

Főként a csontos-porcos területek felett (keresztcsont, boka, térd, könyök) kialakuló, esetenként mély seb, melynek kialakulásában számos fizikai (nyomás, súrlódás, nyíróerők, nedvesség, hőmérséklet) és más tényező játszik szerepet.

A testi tünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, bármely súrlódáskor leválhat, ilyenkor alóla egy apró nyílt seb tűnik fel.

dupla varrás, hurkot alakítva ki a seb két oldalán, megkötve a sebszél kifordulását okozza
Matricaria
Matricaria chamomilla virágzata (Compositae család), erősítőszerként és külsőleg bőrizgatóként használják Lásd még kamilla ...

A kórokozó hámsérülésen keresztül (seb) jut be a szervezetbe, általában gombás lábfertőződés következtében kirepedt bőrön keresztül. Hirtelen magas lázzal és hidegrázással kezdődik.

Az eljárás előnye, hogy a betegen a műtét típusától függően 2-3 darab, 1-2 cm-es műtéti seb keletkezik, a korábbi lényegesen nagyobb műtéti hegeket okozó módszerekkel szemben.

éjszakai végtagi fájdalmak vagy görcsök, amik felkelésre, járkálásra csökkennek.
nehezen gyógyuló seb, vagy sebek a végtagon,
a tünetek a betegség egymást követő stádiumaiban változnak: részletesen itt! ...

Ha fogékony vagy a vírusos eredetű fertőzésre, és a bőrödön seb vagy vágás van, melyben a kórokozó megtapadhat, könnyen kialakulhat a szemölcs.

- compressio - az extrakciós seb összenyomása
- sebszűkítés U varrattal
- zselatin szivacs (Gelita, Gelaspon, Fibrostan) ...

5.Tapasztalat , 6. Gyulladt seb kezelése
A MOFETTA KEZELÉSEK A DEBRECENI ÉS A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI RENDELŐBEN VEHETŐ IGÉNYBE.
Rendelő ...

A seb ebben az esetben az a 2-3 mm-es terület, ahol a köldökzsinór lógott, felszíne bársonyos, vöröses, időnként nedvedzik. A kezelés abból áll, hogy az orvos lápiszos pálcával megecseteli, vagy nyelénél fogva leköti.

bőrpír, bőrkeményedés
egy gyulladásos folyamat indul el, melynek során a bőr hámrétege lehámlik, itt seb képződik, ami begennyesedhet, és végül akár fekély is kialakulhat, ami egészen a csonthártyáig is hatolhat. Ez nagy fájdalommal jár.

A haemangiomákat kivakarni, kikaparni nem szabad. A keletkező seb könnyen befertőződik, begyullad, torz hegek képződhetnek.
Haemangioma vagy melanoma?

Ennek következtében fájdalmatlan fekély keletkezhet a talpon, az elhanyagolt seb pedig melegágyat képez a különböző eredetű, például gombás fertőzéseknek.

Az állat ürülékével kerül a talajra, és ott sokáig életképes marad. Ha sérülés esetén a seb földdel érintkezik, bekerülhet a kórokozó az emberi szervezetbe, a vérárammal eljut a legtávolabbi pontokba is, és az izmok tartós merevségét, görcsöt okoz.

A gyomorfalat ettől egy nyákréteg védi, ezért nem jut hozzá a sav. Ha nincs nyák, akkor a gyomorfalon kimaródott seb, azaz fekély keletkezik. Ez nemcsak fájdalmas, de életveszélyes is lehet: ha a fekélyben egy ér kiszakad, súlyos vérzés lép fel.

Candida gomba okozta bőrfertőzés előfordulása az összefekvő bőrfelületeken gyakori, ahol a bőr meleg és nedves. Duzzadt, vörös, idővel váladékozó seb jellemzi a Candida gomba okozta fertőzöttség helyét.

A "decubitus" jelentése: Felfekvés - a hosszú időn át tartó fekvés következtében kialakuló seb.

Az őssejtek minden szövetünkben állandóan jelen vannak, és felelősek azért, hogy a szervezet kismértékű károsodásait helyreállítsák. Elegendő számban állnak rendelkezésre ahhoz, hogy például egy vágott seb begyógyuljon, de nem elegendő a számuk ahhoz, ...

fisztula
Sipoly, fejhang: fisztulázik (fejhangon, sipítva énekel).
Latin szó: fistula (nádsíp, vízvezető cső, gennyező seb). Ma az orvosi nyelv szava.

Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, satöbbi
Szervátültetés
Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
Nyílt seb
Szoptatás: dajkáról csecsemőre ...

Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha olyan halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást észlelünk, amely esetleg viszket is vagy ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki.

A seb körül felduzzadt, apró piros pöttyös volt és nagyon viszketett. Szerda óta nem raktam rá és azóta csillapodott, már nem duzzadt, a piros pöttyökből még van egy kevés de már nem viszket. Szerintem a szervezetem besokallt a propoliszból...

De miután hirtelen bekövetkező változás, akár egy szakértelem nélküli hajfestés eredménye is lehet, ahol egyik óráról a másikra letörik a vendég haja.
Seb ill. gyulladás is kialakulhat a fejbőrén, lelkileg megviseli a vendéget, súlyosabb ...

láz, védőoltás, seb a szájban, stb.). Több készítmény kapható Magyarországon (létezik injekciós-, de van cseppek vagy tabletta formájában adható gyógyszer is), valamennyit más és más szakorvosi előírások szerint kell adagolni.

hivatkoznak, holott a bőr intaktsága egyáltalán nem jelenti azt, hogy a mélyizmok és a kötőszövet nem sérül, esetleg sokkal jobban sérül, bevérzik ép felszines bör mellett, mint az irányitott és könnyen reparálható éles szélü gátmetszési seb esetén.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Fogyókúra, Hányinger, Szteroid, Szívbetegség

Betegségek  Scoliosis  Sebészet

 
RSS Mobile