Kezdőlap (SARS)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

SARS

Betegségek  Sarjdaganat  Sav-bázis egyensúly

SARS
1. György Ossian, norvég zoologus, szül. 1837. A kristianiai egyetemen a zoologia tanára. Főleg a rákfélék s más alsóbb rendü állatok tanulmányozásával foglalkozott. - 2. S. Mihály, norvég zoologus, az előbbeninek atyja, szül. Bergenben 1805., megh. Kristianiában 1869.


Amit a SARS-ról tudni lehet /Az atípusos tüdőgyulladás/
1 . oldal
Mikor kezdődött? - Milyen a megbetegedési arány? - Melyek a jellemző tünetei? - Hogyan ellenőrzik az utasokat?

SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome
Kórakozó: Coronavírus familia eddig nem ismert tagja székletben, vizeletben szobahőmérsékleten 1-2 napig él. (2 típushoz áll közelebb vagy együtt alakultak ki a fejlődésük során).

SARS
Elterjedtség
A járvány kiinduló pontja Dél-Kína volt, de számos európai és amerikai országba behurcolták. Ebben a járványban 8000-nél több fertőzés fordult elő, és a betegek körülbelül 10%-a halt meg.

SARS
Már a járvány évében, 2003-ban sikerült azonosítani a betegség kórokozóját, egy ún. koronavírust. A munka példátlan nemzetközi összefogással zajlott, amelyben tíz ország 13 laboratóriuma vett részt.

~-A, azaz atipikus tüdőgyulladás
Április elsején Kínában, ahol az A típusú tüdőgyulladással már 1190 beteget regisztráltak, újabb 9 halálos áldozatot követelt a járvány, amely már az egész világra kirterjedt, világszerte 2300 megbetegedést és ebből 78 halálos kimenetelűt tartanak nyilván.

~ (atípusos tüdőgyulladás)
2003. március 12-én vált ismertté a világ számára, hogy egy vírus által okozott járvány van kibontakozóban Délkelet- Ázsiában.
A fertőzés veszélyének azok vannak kitéve, akik a járvány által érintett területekre utaznak, ...

A ~, a madárinfluenza és a HIV megjelenése bebizonyította, hogy a fertőző betegségek nem ismernek határokat, és terjedésüket már nem kilométerekben, hanem órákban kell számolni.

Az ~ a WHO jelenlegi ismeretei szerint Kína déli, tengerparti részéről, a 60 millió lakosú Guangdong tartományból indult el világméretű útjára, itt élt ugyanis az a 64 éves egyetemi professzor, aki Hongkongba hurcolta a betegséget, és adta tovább a kórokozót.

A HPV, a HIV vagy a ~ olyan mozaikszavak, amelyek rettegett betegségeket okozó vírusokat takarnak. A vírusok a legkisebb ismert mikroorganizmusok, melyek mérete körülbelül 20 és 400 nanométer között van. Lapozd át az alábbi galériát, és nézd meg az apró kórokozók mikroszkóp alatt készült fotóit! ...

Senki sem számolt a HIV, Nipah, ~, H1N1, satöbbi vírusok megjelenésével és mi ki tudja hány potenciálisan veszélyes vírustörzs rejtőzködik a megfelelő alkalomra várva, hogy egy világméretű katasztrófát okozzon. Kisebb-nagyobb helyi járványok mindig is voltak és lesznek is.' ...

A közelmúlt világjárványai - a ~ (atípusos tüdőgyulladás) és a H1N1 (madárinfluenza) - azonban jól mutatják, hogy ez a szemlélet a XXI. században túlhaladott.

Az idei influenzavírus az Amerikai Egyesült Államokban ebben az évben előreláthatólag jóval több időst és 2 éven aluli gyermeket fog megölni (40-50 000 halottat jeleztek előre) mint tavaly a ~ vírus, melynek terjedését szerencsére sikerült megállítani.

Végzetes járvány: a ~
Tájékoztatásunkban azokra a legizgatóbb kérdéseikre szeretnék választ adni, amelyekről naponta minden...
1 2 ...

Súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes

A súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttest - severe acute respiratory syndrome, ~ - mint járványos, légzési elégtelenséget, halált okozó, újonnan megjelent fertőző betegséget csak egy hónapja ismerték fel.
Bánhegyi Dénes ...

súlyos akut respiratórikus szindróma (~) vírusok komoly, bizonyos esetekben halálos kimenetelű tüdőgyulladást okoztak, még egyébként egészséges emberekben is.
Allergének.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Járvány, Influenza, Tüdőgyulladás, Köhögés, Fertőző betegség?

◄ Sarjdaganat   Sav-bázis egyensúly ►
 
RSS Mobile