Kezdőlap (Sárgaság)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sárgaság

Betegségek  Sárgaláz  Sarjdaganat

Sárgaság
TünetekA májgyulladás, az epevezeték elzáródása, valamint a vérszegénység egyes fajtái idézhetik elő a bőr és a szem szaruhártyájának sárgás elszíneződését, a sötétbarna vizeletet, az agyagszínű székletet, az émelygést és az étvágytalanságot.


Sárgaság tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó epefesték következménye.

Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó epefesték következménye. Mivel a sárgaság leggyakrabban súlyos betegség tünete, azonnali orvosi vizsgálat és kezelés javasolt.

sárgaság, icterus, ikterusz
A sárgaság (icterus) a bőrnek és a szemfehérjének (szkléra) a sárgás elszíneződése, amit az epefesték, azaz a bilirubin kórosan magas vérszintje okoz.

Sárgaság
A fiziológiai sárgaság az újszülöttek több mint felénél fellép, ez egy természetes folyamat, nem betegség.

~
Benedekfű
Benedekfű. (Cnicus benedictus Áldottbárcs, pápafű, áldottfű) ...

~
A szövetek - a bőr, a szem kötőhártyája és a nyálkahártyák - láthatóan sárgára színeződésekor beszélünk ~ról.
Oka a vér bilirubin-szintjének kóros növekedése. Ekkor a vizelet sötét színű lesz. A bilirubinszint további emelkedése esetén a szövetek is sárgára festődnek.

~
(icterus, morbus regius, Cholaemia), nem önálló betegség, hanem csak annak a jele, hogy a vérben epefesték van jelen nagyobb mennyiségben.

~
A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése. A bilirubin nevű pigment rendellenesen magas vérszintje okozza, mely májbetegség következménye.

~, Hepatitisz
A ~ a bőr illetve a szemfehérje sárgás elszíneződése, melyet a vérben, az epefesték, a bilirubin szintjének megnövekedése okoz.

A ~ okairól
Mindenekelőtt azt szeretném tisztázni, hogy a ~ többféle okból alakulhat ki. Oka lehet a mellékvesekéreg hormontermelő működésének csökkenése, az ún. Addison-kór, mellyel korábban már foglalkoztunk.

-SÁRGASÁG-
. ~ (icterus) - nem valódi pigmentrendellenesség, a máj és epezavarok következtében jelenik meg. Ekkor az epe zöldes színét adó festékanyag, a bilirubin a véráramba jut és a hám felső rétegében a szarurétegben kötődik meg. A festék a szem szaruhártyáját is elszínezi.

A mennyiben a ~ az élet első óráiban, első napokban jelentkezik annak leggyakrabban a gyermek és az anya közötti vércsoport összeférhetetlenség áll. A magzati vörösvértestek ellen ellenanyagok képződnek, és emiatt gyorsan szétesnek.

Újszülöttkori ~ még egyszer
~ fő vércsoport összeférhetetlenségből
Kérdés:
Újszülött kislányom arcáról mikor múlik el az a rengeteg fehér zsírpöttyöcske?

~a
hepatitis esetek kb. felében jelentkezik
4. Melyek a tünetei?
A hepatitis B-t gyakran "néma betegségnek" is nevezik, mert sok fertőzött sohasem veszi észre. Ha vannak tünetek, azok csak hetekkel vagy hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek.

~ az újszülött gyermekeknél
Az újszülöttkori ~ hátterében a magas bilirubin szint áll, amely rendszerint néhány nap vagy hét alatt magától elmúlik.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

~: szemfehérje, bőr sárga. Oka még - epeúti betegség
más oka a ~nak: carotinaemia (sárgarépa, sütőtök)
gyógyszerszedés ...

~ ( icterus )
A máj ártalmatlan enzim zavarai mellett, májgyulladás, az epeutak elzáródása okozhatja a tünetet (kövesség, szűkület, daganat, gyulladás).
Hasvíz megjelenése (ascites ) ...

A ~ kórélettani besorolása
Haemolysis vagy Gilbert-kór
A bilirubin nem konjugált (az össz-bilirubin szintje emelkedett, a konjugált - direkt - bilirubiné nem).

~
A májműködés elégtelenségének legszembetűnőbb tünete. Először a szemfehérjén alakul ki, majd a bőr is sárgára színeződik.

~ (amikor a bőr, a szem fehérje sárga, sárgás árnyalatot ölt), lázzal vagy láz nélkül, gyomor- és béltünetek, rossz közérzet, émelygés, esetleg hányás, étvágytalanság, jobb bordaív környéki fájdalom.

~ban a bőr és a szemek fehérje sárgának tűnik. A vizelet gyakran sötét, mert a túl sok bilirubin kiválasztódik a veséken keresztül. A ~ okától függően megjelenhetnek egyéb tünetek is, így viszketés, vagy világos színű széklet.

~
A közös epevezetékbe ékelődött kő gátolni tudja az epeelfolyást, így az elfolyás akadálya miatt az epefesték bejut a vérkeringésbe és ~ot okoz.
Előfordul, hogy elzáródáskor az epefesték nem színezi be a székletet, ezért világos agyagszínűvé válik.

~ ", Epepangás ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség "
136. FEJEZET - Zsírmáj, cirrózis és a velük összefüggő betegségek ...

~
Találatok Magyarázat
szerzett, haemolytikus icterus
az icterus és az anaemia középsúlyos splenomgaeliával társul, fokozódik a vörös vérsejtek fragilitása, több a vizeletben az urobilin.

~ gyanús osztálytárs - Mit kell tennünk?
Májmegnagyobbodás - cukorbetegség okozza?
Szem sárgás elszíneződése ...

~, melyben a szérum konjugálatlan bilirubinszintje magas és a vizeletben nincs epefesték.
cholestaticus jaundice, icterus
A máj kis epeútjaiban levő besűrűsödött epe vagy epedugók okozta ~.

~ (ikterusz), vagy legalább a szemfehérjék sárgás elszíneződése, mely viszketéssel párosulhat, ...

~ rúzs metilalkohol kéz legionellosis vírusos fertőzések hepatitis E playstation penészgomba úti patika szexfüggőség foghullás nőgyógyászati problémák olló Aquagenic Urticaria oltóanyagok Newton izom bulimia nervosa kilábal rombolás felejt szexuális zavar féreg piercing
Nyereményjáték ...

~.
Fáradtság.
Nyelvgyulladás.
Kezelési lehetőség
A folsavhiány általában jól reagál a folsavtablettás kezelésre, ugyanakkor a hiánybetegség legtöbbször egyszerűen orvosolható a táplálkozási szokások megváltoztatásával is.

~ esetén a laboratóriumi vizsgálatok is fontos szerepet játszanak a ~ eredetének tisztázásában.

A ~ elhúzódóbb, mint a járványos májgyulladás esetében, egy-két hónapig, néha tovább is eltarthat. Ezalatt a beteg viszonylag jól van, de a táplálékfelvétel, felszívódás és feldolgozás zavara miatt fogyás, jelentős leromlás léphet fel.

Elzáródásos ~ az epekőnek az epevezetékbe kerülése esetén. (forrás: OAN, dr. Igaz)
(624 szó a szövegben) (13373 olvasás)
ď"ż ...

Újszülöttkori ~ polycythaemia miatt
P5840
Az anyából átjutott vagy az újszülött gyógyszerei okozta ~ ...

A májgyulladás ~gal és általános tünetekkel, gyengeséggel jár. A fertőzöttek jelentős hányada nem észleli a betegséget, de élete későbbi szakaszában krónikus májbeteggé válhat. Az idült májgyulladás a májrák leggyakoribb okozója.
Különösen kockázatos területek: ...

A felnőttkori ~ról
A legtöbb ember, ha meghallja a ~ szót, bizonyára valamiféle májbetegség jut az eszébe. Azonban a ~ tünete több más szerv betegségében is megjelenhet. A sárga színt egy a vérben kórosan felhalmozódó anyagcseretermék okozza.

A ~ 2 százalékát, az akut hepatitis szindróma 10 százalékát, a heveny májelégtelenség negyedét gyógyszer okozza. Leggyakrabban az antibiotikumok, a nem szteroid gyulladásgátlók és a sztatinok okozta májlézió fordul elő.

A drogból készült főzet szélhajtó, vizelethajtó, étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epehajtó, ~ elleni és nyálkaoldó hatású. Külföldön a fekete köményt péksütemények és teasütemények behintésére használják, mint nálunk a kömény-magot.

Javaslatok:
~, emésztési zavarok és nem csillapodó hasi fájdalom esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A májelégtelenség ~gal is párosul (innen a betegség neve).
Különösen veszélyeztetett területek
Európában utoljára 541-549 között volt sárgaláz járvány, miután egy globális természeti katasztrófa után a Föld klimatikus egyensúlya egy időre felborult.

A májgyulladást és ~ot okozó Hepatitis A vírus (HAV) vízzel vagy szennyezett étellel kerülhet a szervezetbe. Ugyancsak májgyulladást okozhatnak a Hepatitis B vírus (HBV) és Hepatitis C vírus (HCV) is, ezek azonban kontakt úton, közvetlenül vérrel vagy nyállal érintkezve vihetők át.

A heveny ~ hátterében néhány mérgezést, hematológiai és daganatos betegséget leszámítva a legtöbb esetben hepatitis vírus áll.

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, ~), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

Ezen a keskeny csövön legtöbbször keresztülhalad a kő, és nem ékelődik be, nem okoz elzáródást, ezáltal elzáródásos ~ot, de áthaladása rendkívül heves, erős görcsös fájdalommal, hányingerrel, hányással, rosszulléttel jár.

A második, hogy hat napon át iva elűzi a ~ot. Ha így akarom használni, borban kell a füvet főzni és meginni. Az újabb mesterek a test belső és külső bajaira használják. Meleg száraz tulajdonságú.

Használható láz, váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, ~, májgyulladás, cukorbetegség, kötőhártya gyulladás, akne, kelések, amőba- vagy bacillus okozta, idült dizentéria, allergia, immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek, gombás megbetegedések esetén.

A hatvanas évek végéig a ~gal is járó hepatitiseket a klinikumban gyakorlatilag két betegségre osztották, úgymint "fertőző májgyulladásra" (rövidebb inkubációs idővel), valamint "szérum hepatitisre" (hosszabb inkubációs idővel járó megbetegedés).

a szemfehérje és a bőr ~a,
sötétsárgára váltó vizelet,
világos széklet,
végtagfájdalmak,
étvágytalanság,
hasfájás, rosszullét, hányás, hasmenés.
A gyerekek gyakran tünetmentesek, a felnőttek több tünetet mutatnak a betegség alatt.

A Gilbert-kór újszülötteknél is okozhat enyhe, sohasem kórosan erős ~ot. Jellemzően azonban a tünetek először 10-30. életév között jelennek meg. Serdülőkorig a legtöbb esetben a bilirubin képződése és lebontása egyensúlyban lehet.

Fáradékonyság, viszketés, ~, bakteriális cholangitisek hívhatják fel a figyelmet a primer szklerotizáló cholangitiszre.

többszörös klinikai, vagy subklinikai szinten zajló acut pancreatitisek következménye, elsősorban a pancreas fejet érinti, kifejezett fibrotikus átalakulással, obstrukciós tünetekkel jár, elsősorban a choledochus szűkületét, vagy a duodenum szűkületét okozhatja, ennek következtében ~, ...

Tünetei: Legjellemzőbb a ~, ami azonban a többi tünet megjelenése után lép fel. A többi tünet a betegség kiváltó vírustól függően eltérőek, ill. egyes esetekben nagyon enyhék, ill. el is maradhatnak - ami miatt fel sem tűnik a megfertőződés.

A sárgaláz szúnyog által terjesztett fertőző vírusbetegség, mely emésztőrendszeri vérzést és ~hoz vezető májgyulladást okoz A betegség gyakran tünetmentes vagy enyhe lefolyású. Ritka a súlyos forma, azonban a halálozási aránya magas.

A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), ~, a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

A születéssel összefüggő ~ oka, hogy a magzati korra jellemző vörösvérsejteket más típusú vörösvérsejtek váltják fel. A pusztuló sejtekből kiszabaduló festékanyag, a bilirubin szintje átmenetileg nő. Ahogy ez kiürül a szervezetből, úgy kezd a baba hétköznapi színt ölteni.

~, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga, a széklet világosabbra vált, igen ritka. A fertőzötteknek csak kevesebb, mint 10 százaléka észleli az akut májgyulladás tipikus tüneteit.

Az icterus a belső szervek közül a májon és veséken idéz elő színváltozást, a ~ fokától függően a barnától a sötétzöldig. Ez ideig nem tapasztaltuk, hogy ~ban az ereken is elszíneződés jelentkezne. Esetünkben a 79 éves férfi régebben pacemakerimplantáción és cholecystectomián esett át.

A máj képes bilirubin kiválasztó kapacitását jelentősen növelni, így az excessív Hb leépülés sem jár feltétlenül ~gal. A vvs-ek szétesése következtében azokból lactat-dehydrogenase kerül a savóba. Ilyenkor az LDH-2 izoenzim aktivitása emelkedik, míg megaloblastos anaemiában az LDH-1 dominál.

felismerhető tünetekkel jár: tompa nyomás vagy heves, erősödő és gyengülő jobb bordaív alatti vagy felhasi görcs; hányinger, epés hányás; a hasi fájdalom a jobb lapocka felé is kisugározhat; hasmenés és székrekedés váltakozva;lapockatáji izomfájdalom; teljes elzáródás esetén napok múlva ~ is ...

Hosszan tartó súlyos ~ esetén bevett szokás a vércsere. Ezért veszélyes az újszülöttek elhúzódó ~a, mivel náluk a vér-agy gát még fejletlen, így az agyba kerülő bilirubin az agyi magvakba lerakódva (bazális ganglionok), maradandó idegrendszeri károsodást okoz.

Ha azonban a tünetek 10 napnál tovább tartanak, vagy súlyos tünetek (magas láz, légzési nehézség, hasi fájdalom, ~ stb.) jelennek meg, orvoshoz kell fordulni. Azonnali ellátást igényel a heves hasi fájdalom, a komoly légzési vagy nyelési nehézség vagy az idegrendszeri tünetek fellépte.

A hepatitis fertőzés legjellegzetesebb tünete a ~. Étvágytalanság, hányinger, fáradékonyság, gyengeség, levertség, izom- és izületi fájdalom, fejfájás, láz (csak hepatitis A esetén) súlyveszteség, alhasi fájdalom, sötét szinű vizelet, agyag szinű széklet, ...

Májcsatorna: a máj- és az epeutak rendellenességei, máj-epehólyag működési zavarai, hányás, hasmenés, ~, emésztési zavarok, felfúvódás, alsó mellkasi-epigastrialis-alhasi teltség, fájdalom, sérv, fájdalom, gyulladás, bénulások a csatorna mentén, enuresis, sárgás vizelet, vizelethiány, ...

Elhúzódó ~gal született gyermekek.
Veleszületett fejlődési rendellenességei vannak az újszülöttnek.
Családban előfordult hallássérülés.
1500 gramm alatti születési súly.
Terhesség vagy szülés alatti hypoxia.
Súlyos fertőző betegségen esett át
A szülők gyanúja a hallássérülésre.

második nap: a szubjektív tünetek javulni látszanak, enyhe fájdalom, esetleg kezdődő ~ (szem fehérjén is látszhat), a vizeletkiválasztás csökken.
harmadik nap: ~, alacsony vércukorszint, rossz általános állapot a máj elégtelensége miatt.

További általános alkalmazási területet jelent az újszülöttkori ~ vagy egyes kozmetikai problémák. A kezelni kívánt betegségtől függően többféle, speciális összetételű fénysugarat kibocsátó készüléket fejlesztettek ki, amelyek a fény más és más jótékony hatását hasznosítják.

A kezdeti tünetmentes időszak után, a májműködés fokozódó hanyatlásával párhuzamosan jelentkezhetnek a májzsugor szövődményei, a ~, az ascites (kóros hasüregi folyadékgyülem), a varixvérzés (a visszerek vérzése főleg a nyelőcsőben) és idegrendszeri zavarok.

A májbetegség legjellemzőbb tünete a ~ jelentkezése. Ez a szem és a bőr sárga elszíneződését jelenti, mely akkor alakul ki, ha az epe és annak bomlástermékei a vérben felhalmozódnak. Egyéb tünetek lehetnek még: ...

Az, hogy más, orvosi használatban engedélyezett (pl. az újszülöttek ~ának vagy egyes bőrbetegségek kezelésére alkalmazott) fényterápia szintén káros lehet, egyelőre nem publikálják a szakemberek, s további vizsgálatokat végeznek ez ügyben.
Mégiscsak jó a napozás! ...

Hátránya, hogy jó májfunctióhoz kötött: ~ esetén nincs kiválasztás és így epeúti festődés sem. Ehhez adódik még, hogy a pancreas vezeték(ek)et sem ábrázolja, viszont éppen a májsejtek functiójához kötött volta miatt nagyon előnyös (lenne), a működő májterületek térképszerű ábrázolására.

Hasi fájdalom, hasi folyadékgyülem (ami akár véres is lehet), ~.
További lehetséges tünetek
A rosszindulatú daganatos betegségek általános tünetei - étvágytalanság, fogyás, láz, fáradtság, gyengeség, melyeket a májelégtelenség tovább súlyosbít.

Tünetei a születés után szaharóz tartalmú táplálást (cukros tea) követően az újszülötteknél hányás, hipoglikémia (a vércukor leesésével járó állapot), remegés, tudatzavar, elhúzódó ~, albuminúria (fehérjevizelés) lép fel.

Az alkoholos májgyulladás általában hirtelen alakul ki, láz és ~ kíséri. Ezek mellett gyomor-bélrendszeri panaszokról számol be a beteg (hányás, hasmenés, étvágytalanság) és jobb bordaív alatt fájdalmat is jelezhet.

Felnőttek esetén gyakoribbak a tünetek, mint gyermekekben
~
Gyengeség
Hasi fájdalom
A vizelet sötétebb lesz
Étvágytalanság
Hányinger
Hőemelkedés (láz lehet a betegség kezdetén)
Laza székletürítés ...

6. Fertőzőképesség tartama: Nem ismert. A vírus a székletben a ~ megjelenése után két héttel mutatható ki.
7. Teendők a betegség előfordulásakor: A hepatitis infectiosánál és az A típusú hepatitishez hasonlóan
Non A-E hepatitisek ...

A beteg ilyenkor ~ban szenved, valamint felléphetnek idegrendszeri tünetek: emlékezési zavar, látászavar. Egy másik B-vitamin családhoz tartozó vitaminnal, a folsavval együttműködve képes a B12-vitamin a sejtekbe bejutni, valamint ott aktiválódni, ezért rendkívül fontos a folsav jelenléte.

A K-vitamin-adagolással összefüggő mellékhatások nagyon ritkák, azok is általában csak a túladagolás eredményeként lépnek fel. ~, emelkedett májenzim-szintek, hasi fájdalom, emésztési zavarok, nyugtalanság és bőrkiütés szerepelhetnek a panaszok között.

Erre utalhat a fogyás, a véres széklet, ~, étvágytalanság, émelygés, szüntelen hascsikarás, hasfájás, jelentős haspuffadás.
4-5 napnál régebben tartó széklet-leállás miatt akkor is orvoshoz kell fordulni, ha semmiféle panaszt nem okoz a betegnek.

Először gasztrointesztinális tünetek (rosszullét, hasfájás)
Májmegnagyobbodás, ~ + nyugtalanság, delírium
Súlyos esetekben a keringési rendszer összeomlása, a légzés leállása
Hatóanyagok: ...

bőr: hyperaemia, urticaria
GI: hasmenéses, véres széklet
máj: ~, enzimeltérések
megjelenése poliszisztémás autoimmun betegségekhez hasonlít
jellemző: ...

A bilirubinszint emelkedése a szemfehérjén és a bőrön észlelhető, a vizelet pedig sötétsárga vagy barna színű. Ha a ~ epeúti elzáródás következtében alakul ki (epekő, tumor) a széklet világossá válik.
Kialakulás ...

Vírusok által okozott, a máj gyulladásával (hepatitis) járó betegségek gyűjtőneve. Az általános tüneteken kívül legfőbb jellemzőjük a ~.
Hepatitist többféle vírus okozhat, amelyek terjedésüket és az okozott elváltozásokat illetően különböznek egymástól.
Vírusok ...

rendszertelen, vagy elmaradó menstruáció (amenorrhoe)
megduzzadt, gyulladt nyelv
~ (a bőrön kívül a szem és a száj is elszíneződhet)
megnagyobbodott máj (hepatomegália) vagy lép (splenomegália)
meglassult súly- és hossznövekedés
lassú sebgyógyulás ...

Az újszülöttek tünetei nem jellegzetesek és gyakran az újszülöttkori sepsis jeleit utánozzák. Etetési nehézség, hasmenés, súlymegállás, hányás, enyhe ~, levertség, láz, vagy hypothermia utalhat húgyúti fertőzésre.

A doktornő szerint jellegzetes tünetegyüttessel jár a fertőzés. Magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, nyirokcsomó duzzanat, néha ~ hívja fel rá a figyelmet.

Kísérő tünetként megjelenhet láz, izzadás, hasmenés, hányás, ~ és sötét színű vizelet. Ebben a cikkben végigmegyünk egyes betegségeken és jellemző tüneteiken. Kezdjük az epehólyag gyulladással. Ha a ... Érdekel a cikk folytatása?

funkcionális zavarokat okoz (~, lépnagyobbodás, felszaporodott hasi folyadékgyülem-ascites). A máj kemény, egyenetlen tapintású, de általában nyomásra nem érzékeny. Emberi E.

A közös elvezető csatorna elzáródása ~ban nyilvánul meg. Ha a pangó epe elfertőződik, epeelvezetőcső-gyulladás (cholangitis) alakul ki, mely minden esetben kórházi ellátást igénylő, életveszélyes állapot.

Ez alatt lecsökken a vérzés, megindul a tejelválasztás és az újszülöttnél elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. Egy-egy nappal hosszabbodhat a benttartózkodás anyai vérszegénység, fertőzés vagy annak gyanúja miatt indított antibiotikum szedés, újszülöttkori ~ miatt.

Zavarossága normális körülmények között is előfordulhat, de mindig gondolni kell egy esetleges betegség lehetőségére is. A vérfesték (hemoglobin) pirosra festi. Bizonyos gyógyszerek miatt is változhat a színe, ~ esetén sötétebb sárgás-barna.

progresszív máj és veseelégtelenség, ~, véralvadási zavar, alacsony vércukor értékek, súlyos sav-bázis egyensúly zavar, központi idegrendszeri tünetek, veseelégtelenség alakul ki, többszervi elégtelenség miatt bekövetkezik a halál, ha nem kezdődik el a beteg mielőbbi adequat kezelése.

A koleszterin-szint meghatározásából következtetni lehet a máj működési állapotára.
A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), ~, a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet.

A szűkület miatt napokig elmaradó székletet átmenetileg a tumoros részt áttörő rövid, ismétlődő hasmenéses epizódok váltják fel. A jelentős testsúlyvesztés, állandósult fájdalom, esetleg enyhe ~ már igen kései tünetek.

Ha a magzat Rh-pozitív vére a terhesség folyamán bármikor keveredik az anya vérével, akkor az anya Rh-antitesteket termelhet, amelyek belépve a magzat keringésébe, elpusztítják a vörösvértesteket, ami a magzat ~ához, esetleges agykárosodásához vagy halálához vezethet.

1991 óta egyetemi tanárként elsősorban az emésztőszervi betegségekkel foglalkozom, ezen belül is kedvenc területem az emésztőszervi endoszkópia. Előszeretettel foglalkozom ennek úgynevezett operatív ágával, például polypusok eltávolításával, epeúti kövek kivételével, az elzáródásos ~ ...

Főleg az elülső és hátsó nyaki nyirokcsomók érintettek.
Az esetek felében lépmegnagyobbodást és enyhe májmegnagyobbodást, illetve nyomásérzékenységet is tapasztalunk.
Kevésbé gyakori tünet a bőrkiütés, enyhe ~ és a szem körüli duzzadás.

elszárasztják a testet, meg-erőtlenítik az inakot, ki-szívják a' tsontoknak velejét; a' májjat és lépet meg-dagadoztatják, a' hószámot, és arany ért meg-rekesztik, ~ot, idétlen szülést, hypochondriaca nyavallyát, melancholiát, colicát, scorbutot... " satöbbi okoznak." /78./ ...

Szerencsére, ennél sokkal ritkább az epeutak gyulladása, amely általában lázzal, ~gal, görcsökkel, vagy akár a hasnyálmirigy gyulladásával is járhat. Ilyenkor az alapos kivizsgálás mellett a legfontosabb teendő az ágynyugalom, a szigorú diéta és az antibiotikum alkalmazása.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Hányás, Láz, Hasmenés, Májgyulladás?

◄ Sárgaláz   Sarjdaganat ►
 
RSS Mobile