Kezdőlap (Reumatológia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Reumatológia

Betegségek  Reumatoid artritisz  Reye-szindróma

Reumatológiai megbegetedések
Sjögren-szindróma, Reumatoid arthritis, Álköszvény, ...
Sebészet ...


A reumatológiai betegségekről röviden
Azoknak a mozgásszervi panaszoknak a nagy része, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, döntő hányadukban az ízületeken kívüli részek, szalagok, inak, izmok megterheléséből ered, nem mindig valódi, ízületet érintő károsodásról van szó.

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó betegségeket nevezzük. Gyakran más szervek, szervrendszerek bántalmai is mozgásszervi tüneteket okozhatnak.

Arthrosis - reumatológiai megbetegedés
Olvasva: 591
Rövid leírás ...

Reumatológiai paraneoplasiás szindrómák

Számos malignoma jelentkezhet mozgásszervi kórkép formájában. Paraneoplasiás szindrómák esetén az alapbetegség és a tumor kialakulása összefügg; a daganat eltávolítása után javul a mozgásszervi status.

A ~i betegségek királynője
A beltéri ruhaszárítás átka
Hirdetés ...

A ~i kórképekhez sorolandó krónikus gyulladás elsősorban a férfiak betegsége. ...

~i, ideggyógyászati vizsgálat, röntgenfelvétel, szükség esetén mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) tisztázhatja a diagnózist.
Kezelés
A rossz testtartásból eredő nyakpanaszok néhány lazító nyak- és testmozgatás, esetleg reumakenőcsös bedörzsölés után megszűnnek.

~i kezelésre nem reagáló makacs mozgásszervi panaszok
Csontfájdalmak, pathologiás törés
Epilepsiás roham, agyi góctünet, fejfájás, hányás ...

~i kezelések: fizioterápia, gyógyfürdő-kezelés (balneoterápia)
Gyógytorna
A konzervatív kezelés leghatásosabb módja a gyulladáscsökkentő infúzió sorozat és az ezzel egyidejűleg alkalmazott gyógytorna.

~i szakrendelés (dr. Mándó Zsuzsanna)
Általános sebészet és érsebészeti szakrendelés (dr. Szekér Zoltán)
Nőgyógyászati szakrendelés CTG vizsgálattal (dr. Hashmat Ibrahimkhail) ...

~i betegségek gyógyszeres kezelése
Gyulladt ízületek
Fókuszpontban: a gerincpanaszok ...

~i formák

A fertôzést követôen néha hetekkel, többnyire hónapokkal-évekkel ízületi gyulladások keletkezhetnek. Legjellemzôbb a térdízület jelentôs folyadékgyülemmel járó, de viszonylag fájdalmatlan duzzanata.

~
Cikkajánló
10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!
Kalcium - a sokoldalú elem
A csont életére ható hormonok ...

~ - mozgásszervi betegségek , ORFI , biológiai terápia , OEP ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

~
a mogásszervi betegségekkel foglalkozó tudományág.
revakcináció ...

A ~i megbetegedések közé tartozik a Sjögren-szindróma, autoimmun-betegség, az immunrendszer antitestei a szervezet saját sejtjeit támadja meg.

A ~i betegségek között két csoportot különböztethetünk meg, a gyulladásos kórképeket és a degeneratív eredetű megbetegedéseket. Jó ideje tudjuk már, hogy a reumás mozgásszervi betegségek bizonyos formáinak kialakulásában és súlyosságában étkezési szokások is szerepet játszhatnak.

A ~i megbetegedéseket - durva közelítéssel - a gyulladásos eredetű ízületi, a porc elhasználódásával járó kopásos és a csontritkulás betegségeinek három nagy csoportjába oszthatjuk. Sokszor találkozunk azzal, hogy a betegnek több betegsége is előfordulhat egyszerre (pl.

A ~i megbetegedések egyik legsúlyosabb, legnagyobb fájdalmakkal járó formája a reumatoid artritisz (RA), vagy krónikus sokízületi gyulladás.

14 ~
1400 ~ és fizioterápia 1401 ~ 1402 fizioterápia (orvosi szakképesítéssel) 1404 menopauza és oszteoporózis rendelés - *sze*
15 Aneszteziológiai és intenzív betegellátás ...

Egyéb ~i kórkép
SLE, SSc, juvenilis idiopathiás arthritis, kevert kötőszöveti betegség, idiopathiás vasculitis
Egyéb gyulladásos kórképek ...

További ~i megbetegedések
Nem gyulladásos eredetű ízületi elváltozás
Reuma ...

Országos ~i és Fizioterérpiás Intézet Allergológiai és Klinikai Immunológiai Osztály Budapest
TÁPLÁLÉK ALLERGIÁK KEZELÉSE ÉS PREVENCIÓJA A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN
ALLERGIZÁLNAK-E GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT TÁPLÁLÉKAINK? *
NÉKÁM KRISTÓF DR.

Systemás ~i kórkép, melyre a gerinc és a nagyízületek gyulladása jellemző.

Egyes, a ~i megbetegedésekben alkalmazott gyógyszerek súlyos mellékhatást okozhatnak a szemen (például szürkehályog), amelyre az orvosnak gondolnia kell.
Hírlevél
Szavazás ...

Országos ~i és Fizioterápiás Intézet
Debrecen
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
~i és Immunológiai Tanszék ...

~
Kézsebészet
A betegség leírása
A könyökízület megerőltetéséből adódó fájdalom, ami a felkarcsont könyökízület alkotásában részt vevő ún. laterális epicondilusánál jelentkezik. Ez gyakorlatilag (test melletti nyújtott kar esetén) a könyök külső oldalának fájdalma, nyomásérzékenysége.

Kategória: ~i megbetegedések
megosztás
Rövid leírás
(másnéven: Mikulic-Sjögren-szindróma, Gougerot-Sjögren-szindróma, autoimmun-exokrinopathia, dakryosialoadenopathia atrophicans) ...

szakterület ~, Fizioterápia
leírás
A betegség leírása ...

A legutóbbi ~i kongresszuson egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az iskolai végzettség, és a csípőfájdalmak között. Az okok egyértelműen a munkavégzésre vezethetők vissza, bár a géneknek is jelentős szerepe van.

Az American Journal of Clinical Nutrition 2000. januári metaanalízise áttekinti a ligetszépe olaj ~i betegségekre való hatásával foglalkozó cikkeket, és megállapítja, hogy a tanulmányok zöme igazolja a klinikai hatásosságot.

professor ~i szaktekintély, a nyak és térd reumás izületi gyulladások kezelését végezte két csoporton.

* A szénsavas vizet ~i megbetegedésekre vagy általános fürdőzésre ajánlják. Megtalálható Budapesten, Zalakaroson és Gyulán.

Gyulladásos ~i betegségek (időskori reumatoid artritis) idős korban is előfordulnak: az immunrendszer öregedése miatt csökkent az immunválasz, ezért nehezebben felismerhető aspecifikus tüneteket mutathatnak, és enyhébb lefolyásúak.

Mozgásszervek: ~i és ortopédiai panaszok, izom- és ínpanaszok, teniszkönyök, vállmerevedés, lumbágó, porckorongsérv (nem műtét helyett!), gerincműtét utáni rehabilitáció, ficamok, izomhúzódások, köszvény.

A második leggyakoribb gyulladásos ~i betegség a spondylitisz ankylopoetica, régi nevén a Bechterew-kór, amely a gerincet, s elsősorban a csípő-, a váll- és térdízületeket támadja.

Kialakulhat egy-egy betegség következtében is, mint például vese-, bél- vagy májbetegség, gyulladásos ~i kórképek, vagy haematológiai betegségek esetén. Számos olyan gyógyszer is van, amelyek szintén előidézhetnek csontritkulást, sőt ez lehet egy kemoterápiás kezelés mellékhatása is.

Egy ideig az Országos ~i és Fizikoterápiás Intézet belgyógyász főorvosaként, s egyben főigazgató-helyettesként tevékenykedett. 1985-ben tért vissza a SOTE III. számú Belgyógyászati Klinikájára, amelynek máig igazgatója.

A lenmagolaj gyulladásgátló hatása révén a bőrfarkas - pillangószerű bőrpírral jelentkező ~i betegség - és a köszvény kezelésében is segít. Emellett az epekő kialakulásának megelőzésében, sőt, annak feloldásában is szerepet játszik.

Hiányosak az adatok az osteoporosisból eredő fájdalom miatt elvégzett ambuláns ellátási események számáról is a háziorvosi és különböző szakorvosi (~i) rendeléseken. A társadalombiztosítás a metabolikus osteopathiák felismerésére évente 3-4 milliárd forintot, míg a kezelésre kb.

11.) Csütörtök-pénteken 9.00-16.00-ig csontritkulás-szűrés, ~i szakvizsgálattal: ez a szűrés a háziorvosi praxishoz tartozó, 55 év feletti hölgyek számára vehető igénybe, akik 3 éven belül csontritkulás-vizsgálaton nem voltak, ill. csontritkulás elleni gyógyszert nem szednek.

Az orvosi gyakorlat során a kardiológiai, ~, belgyógyászati, sebészeti, ortopédiai, rehabilitációs, bőrgyógyászati, gyerekgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai, sport orvosi, házi orvosi praxisokban alkalmazzák eredményesen.

Hazánkban is fellelhetőek arzénes gyógyvizek, melyek kiválóan alkalmasak krónikus bőrgyulladások, ~i betegségek kezelésére. Az arzént bizonyos formáiban mint gyógyszert is alkalmaznak.

Az orvosegyetemen végzett, közel két évtizedes munka mellett az Országos ~i és Fizikoterápiás Intézetben és az Egyesült Államokban is dolgoztam. Jelenleg a Szent László Kórház egyik belgyógyászati osztályán vagyok főorvos.

Mégis képzeljünk el most egy várakozókkal teletömött, zsúfolt belgyógyászati vagy szemészeti rendelőt; lépjünk be egy lepedőkkel éppen csak elválasztott nőgyógyászati vagy ~i vizsgálóhelyiségbe; képzeljük bele magunkat annak a pszichiátriai nőbetegnek a helyzetébe, ...

Szekanecz Zoltánt, a DEOEC ~i Tanszék vezetőjét.

Mennyire gyakori kórkép Magyarországon a lupus?
A lupus 100 000 lakosból körülbelül 10-50 embert érint, így hazánkban 1000-5000 beteg élhet.

óta immár nemcsak onkológiai, hanem ~i betegségekben is (90%-os) támogatással rendelhető a tapasz formában elérhető kábító fájdalomcsillapító, szakorvosi javaslatra, azonban az első felírást követően már háziorvosi rendeléssel és ellenőrzés mellett.

- Felhívjuk a figyelmet az ORFI 2008. április 3-4-én rendezendő "Haladás a ~ és osteológia területén 2005-2007" című továbbképző konferenciájára,...
Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság hírei ...

Primer inszomnia (agytörzset érintő folyamatok), szervi betegségek, krónikus fájdalmak (~i, fog eredetű, fertőzések, stb.), pszichés okok (depresszió, szorongás, alkoholizmus, stb.), krónikus altatószer használat.

Fertőzéshez társuló, ártalmatlan reaktív nyirokcsomó-duzzanat okozhatja panaszait, valóban nem ~i vagy szemészeti kérdés. Mutassa meg magát háziorvosának.
Oldalak: 1
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek! ...

Az ember valamennyi vizsgálaton túl van: kardiológiai, gyomor röntgen, tükrözés, ~; és minden negatív. A diagnózis: pánik-betegség. Persze ez is nagyon kellemetlen tud lenni és mindenképpen kezelni kell. Ebben segít a pszichológus- és a pszichiáter.

~i megbetegedések kezelése (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl.

növekedési fájdalmak Sajgó p.-k, amelyek gyakran éjszaka jelentkeznek a növekvő gyermek lábaiban. Kapcsolódhat a növekedéshez, ~i kórállapothoz, rossz tartáshoz, kimerültséghez vagy betegség által meghatározott pszichés okokhoz.
hunger pain ...

vesebetegségek: vesegyulladás, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
~i problémák: ízületi gyulladások
csonttörés, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

Mindenfajta vizsgálaton voltam már, mandulaműtét, góckutatások, hasi UH, ~, infektológia, fogászat, immunszerológia, nőgyógyászat,.székletvizsgálat... minden negatív. Egyedül gasztrón és proktológusnál nem jártam, nem is javasolta eddig egy orvos sem.

Az Amerikai ~i Társaság szerint az RA betegség korai stádiumában (azaz a tünetek kezdetétől számított 3-6 hónapon belül) a betegek 50-60%-ánál megtalálhatóak a CCP antitestek.

A Lyme kórban szenvedő betegek több, mint 80 százaléka egy, vagy két antibiotikus terápia után meggyógyul. A maradék 10-20 százalék esetében további antibiotikus kezelés általában már nem gyógyítja meg a betegséget, hanem ~i kezelés szükséges.

Reggelente alig bírtam megmozdítani a vállam, a lábízületeknek be kellett úgymond 'járódni', napközben a csípőm is nagyon fájt, 10-15 perces utat, 30-40 perc alatt tudtam megtenni. Sokszor sírni tudtam volna a fájdalomtól, pedig magas a fájdalomküszöböm. Szedtem gyógyszert, jártam ~i ...

izombetegség, esetleg idegrendszeri megbetegedés következménye , utóbbi esetben ez általában nem a kezdeti tünet és több egyéb tünet is jelen van. A fentiek alapján én a gyermek ortopédiai - ha ez negatív eredménnyel zárul és mód van rá, ill. ha a panaszok továbbra is fennállnak - ~i ...

gyógytorna, haematológia, idegsebészet, kardiológia, kézsebészet, laboratóriumi diagnosztika, mammográfia, menopausa-osteoporozis, mozgásszervi rehabilitáció, neurológia, nőgyógyászat-szülészet szakrendelés, onkológiai, orthopédia, proctológia, pszichiátriai szakrendelés, pszichológia, ~, ...

kezeléssel, részben műtéti eljárásokkal igyekszik a normális mozgásfunkciókat, illetve az alaki viszonyokat a csontok, izmok, inak, ízületek, ínhüvelyek és a többi kiegészítő mozgásszerv területén helyreállítani. A mozgásszervi betegségek egy másik része belgyógyászati eredetű és a ~ ...

Amennyiben ezek a kövek panaszokat okoznak, a vezető tünet a (a mozgással nem összefüggő) tompa deréktáji fájdalom és a mikroszkóppal igazolható véres vizelet.
A panaszok alapján nem mindig könnyű elkülöníteni a mozgásszervrendszeri, ~i, ortopédiai betegségektől.

őket a kórtörténetük, a családi anamnézis, a helyzetük, körülményeik. Ezért azután nála a derékfájásra panaszkodó nem beutalót kap a reumatológiára (azt ugyanis hiába tenné a fájós testrészre), hanem vizsgálatot is, minden olyanra kiterjedőt, ami derékfájást okozhat, de nem ~i eredetű.

Szintén az ízületkímélő hatás miatt javasolt ortopédiai műtéten átesetteknek, ~i betegségben, illetve porckorongproblémákban szenvedőknek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Reuma, Szindróma, Cukorbetegség, Depresszió, Sebészet?

◄ Reumatoid artritisz   Reye-szindróma ►
 
RSS Mobile