Kezdőlap (Reumatológia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Reumatológia

Betegségek  Reumatoid artritisz  Reye-szindróma

Reumatológiai megbegetedések
Sjögren-szindróma, Reumatoid arthritis, Álköszvény, ...
Sebészet ...


A reumatológiai betegségekről röviden
Azoknak a mozgásszervi panaszoknak a nagy része, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, döntő hányadukban az ízületeken kívüli részek, szalagok, inak, izmok megterheléséből ered, nem mindig valódi, ízületet érintő károsodásról van szó.

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó betegségeket nevezzük. Gyakran más szervek, szervrendszerek bántalmai is mozgásszervi tüneteket okozhatnak.

Reumatológiai paraneoplasiás szindrómák

Számos malignoma jelentkezhet mozgásszervi kórkép formájában. Paraneoplasiás szindrómák esetén az alapbetegség és a tumor kialakulása összefügg; a daganat eltávolítása után javul a mozgásszervi status.

A reumatológiai betegségek királynője
A beltéri ruhaszárítás átka
Hirdetés ...

A ~i kórképekhez sorolandó krónikus gyulladás elsősorban a férfiak betegsége. ...

~i, ideggyógyászati vizsgálat, röntgenfelvétel, szükség esetén mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) tisztázhatja a diagnózist.
Kezelés
A rossz testtartásból eredő nyakpanaszok néhány lazító nyak- és testmozgatás, esetleg reumakenőcsös bedörzsölés után megszűnnek.

~i kezelésre nem reagáló makacs mozgásszervi panaszok
Csontfájdalmak, pathologiás törés
Epilepsiás roham, agyi góctünet, fejfájás, hányás ...

~i kezelések: fizioterápia, gyógyfürdő-kezelés (balneoterápia)
Gyógytorna
A konzervatív kezelés leghatásosabb módja a gyulladáscsökkentő infúzió sorozat és az ezzel egyidejűleg alkalmazott gyógytorna.

~i szakrendelés (dr. Mándó Zsuzsanna)
Általános sebészet és érsebészeti szakrendelés (dr. Szekér Zoltán)
Nőgyógyászati szakrendelés CTG vizsgálattal (dr. Hashmat Ibrahimkhail) ...

~i betegségek gyógyszeres kezelése
Gyulladt ízületek
Fókuszpontban: a gerincpanaszok ...

~i formák

A fertôzést követôen néha hetekkel, többnyire hónapokkal-évekkel ízületi gyulladások keletkezhetnek. Legjellemzôbb a térdízület jelentôs folyadékgyülemmel járó, de viszonylag fájdalmatlan duzzanata.

~
Cikkajánló
10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!
Kalcium - a sokoldalú elem
A csont életére ható hormonok ...

~ - mozgásszervi betegségek , ORFI , biológiai terápia , OEP ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

~ és ortopédia
köszvény[53]
mozgáskorlátozottság[54]
csont-ízületi gyulladás[3]
derékfájás[55] ...

~
a mogásszervi betegségekkel foglalkozó tudományág.
revakcináció ...

A ~i megbetegedések közé tartozik a Sjögren-szindróma, autoimmun-betegség, az immunrendszer antitestei a szervezet saját sejtjeit támadja meg.

A ~i betegségek között két csoportot különböztethetünk meg, a gyulladásos kórképeket és a degeneratív eredetű megbetegedéseket. Jó ideje tudjuk már, hogy a reumás mozgásszervi betegségek bizonyos formáinak kialakulásában és súlyosságában étkezési szokások is szerepet játszhatnak.

A ~i megbetegedéseket - durva közelítéssel - a gyulladásos eredetű ízületi, a porc elhasználódásával járó kopásos és a csontritkulás betegségeinek három nagy csoportjába oszthatjuk. Sokszor találkozunk azzal, hogy a betegnek több betegsége is előfordulhat egyszerre (pl.

A ~i megbetegedések egyik legsúlyosabb, legnagyobb fájdalmakkal járó formája a reumatoid artritisz (RA), vagy krónikus sokízületi gyulladás.

14 ~
1400 ~ és fizioterápia 1401 ~ 1402 fizioterápia (orvosi szakképesítéssel) 1404 menopauza és oszteoporózis rendelés - *sze*
15 Aneszteziológiai és intenzív betegellátás ...

Egyéb ~i kórkép
SLE, SSc, juvenilis idiopathiás arthritis, kevert kötőszöveti betegség, idiopathiás vasculitis
Egyéb gyulladásos kórképek ...

További ~i megbetegedések
Nem gyulladásos eredetű ízületi elváltozás
Reuma ...

Országos ~i és Fizioterérpiás Intézet Allergológiai és Klinikai Immunológiai Osztály Budapest
TÁPLÁLÉK ALLERGIÁK KEZELÉSE ÉS PREVENCIÓJA A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN
ALLERGIZÁLNAK-E GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT TÁPLÁLÉKAINK? *
NÉKÁM KRISTÓF DR.

Systemás ~i kórkép, melyre a gerinc és a nagyízületek gyulladása jellemző.

Egyes, a ~i megbetegedésekben alkalmazott gyógyszerek súlyos mellékhatást okozhatnak a szemen (például szürkehályog), amelyre az orvosnak gondolnia kell.
Hírlevél
Szavazás ...

Országos ~i és Fizioterápiás Intézet
Debrecen
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
~i és Immunológiai Tanszék ...

~
Kézsebészet
A betegség leírása
A könyökízület megerőltetéséből adódó fájdalom, ami a felkarcsont könyökízület alkotásában részt vevő ún. laterális epicondilusánál jelentkezik. Ez gyakorlatilag (test melletti nyújtott kar esetén) a könyök külső oldalának fájdalma, nyomásérzékenysége.

Kategória: ~i megbetegedések
megosztás
Rövid leírás
(másnéven: Mikulic-Sjögren-szindróma, Gougerot-Sjögren-szindróma, autoimmun-exokrinopathia, dakryosialoadenopathia atrophicans) ...

szakterület ~, Fizioterápia
leírás
A betegség leírása ...

A legutóbbi ~i kongresszuson egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az iskolai végzettség, és a csípőfájdalmak között. Az okok egyértelműen a munkavégzésre vezethetők vissza, bár a géneknek is jelentős szerepe van.

Az American Journal of Clinical Nutrition 2000. januári metaanalízise áttekinti a ligetszépe olaj ~i betegségekre való hatásával foglalkozó cikkeket, és megállapítja, hogy a tanulmányok zöme igazolja a klinikai hatásosságot.

professor ~i szaktekintély, a nyak és térd reumás izületi gyulladások kezelését végezte két csoporton.

Gyulladásos ~i betegségek (időskori reumatoid artritis) idős korban is előfordulnak: az immunrendszer öregedése miatt csökkent az immunválasz, ezért nehezebben felismerhető aspecifikus tüneteket mutathatnak, és enyhébb lefolyásúak.

Mozgásszervek: ~i és ortopédiai panaszok, izom- és ínpanaszok, teniszkönyök, vállmerevedés, lumbágó, porckorongsérv (nem műtét helyett!), gerincműtét utáni rehabilitáció, ficamok, izomhúzódások, köszvény.

A második leggyakoribb gyulladásos ~i betegség a spondylitisz ankylopoetica, régi nevén a Bechterew-kór, amely a gerincet, s elsősorban a csípő-, a váll- és térdízületeket támadja.

Kialakulhat egy-egy betegség következtében is, mint például vese-, bél- vagy májbetegség, gyulladásos ~i kórképek, vagy haematológiai betegségek esetén. Számos olyan gyógyszer is van, amelyek szintén előidézhetnek csontritkulást, sőt ez lehet egy kemoterápiás kezelés mellékhatása is.

Egy ideig az Országos ~i és Fizikoterápiás Intézet belgyógyász főorvosaként, s egyben főigazgató-helyettesként tevékenykedett. 1985-ben tért vissza a SOTE III. számú Belgyógyászati Klinikájára, amelynek máig igazgatója.

A lenmagolaj gyulladásgátló hatása révén a bőrfarkas - pillangószerű bőrpírral jelentkező ~i betegség - és a köszvény kezelésében is segít. Emellett az epekő kialakulásának megelőzésében, sőt, annak feloldásában is szerepet játszik.

Hiányosak az adatok az osteoporosisból eredő fájdalom miatt elvégzett ambuláns ellátási események számáról is a háziorvosi és különböző szakorvosi (~i) rendeléseken. A társadalombiztosítás a metabolikus osteopathiák felismerésére évente 3-4 milliárd forintot, míg a kezelésre kb.

Az orvosi gyakorlat során a kardiológiai, ~, belgyógyászati, sebészeti, ortopédiai, rehabilitációs, bőrgyógyászati, gyerekgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai, sport orvosi, házi orvosi praxisokban alkalmazzák eredményesen.

Hazánkban is fellelhetőek arzénes gyógyvizek, melyek kiválóan alkalmasak krónikus bőrgyulladások, ~i betegségek kezelésére. Az arzént bizonyos formáiban mint gyógyszert is alkalmaznak.

Mégis képzeljünk el most egy várakozókkal teletömött, zsúfolt belgyógyászati vagy szemészeti rendelőt; lépjünk be egy lepedőkkel éppen csak elválasztott nőgyógyászati vagy ~i vizsgálóhelyiségbe; képzeljük bele magunkat annak a pszichiátriai nőbetegnek a helyzetébe, ...

Szekanecz Zoltánt, a DEOEC ~i Tanszék vezetőjét.

Mennyire gyakori kórkép Magyarországon a lupus?
A lupus 100 000 lakosból körülbelül 10-50 embert érint, így hazánkban 1000-5000 beteg élhet.

óta immár nemcsak onkológiai, hanem ~i betegségekben is (90%-os) támogatással rendelhető a tapasz formában elérhető kábító fájdalomcsillapító, szakorvosi javaslatra, azonban az első felírást követően már háziorvosi rendeléssel és ellenőrzés mellett.

- Felhívjuk a figyelmet az ORFI 2008. április 3-4-én rendezendő "Haladás a ~ és osteológia területén 2005-2007" című továbbképző konferenciájára,...
Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság hírei ...

Primer inszomnia (agytörzset érintő folyamatok), szervi betegségek, krónikus fájdalmak (~i, fog eredetű, fertőzések, stb.), pszichés okok (depresszió, szorongás, alkoholizmus, stb.), krónikus altatószer használat.

Fertőzéshez társuló, ártalmatlan reaktív nyirokcsomó-duzzanat okozhatja panaszait, valóban nem ~i vagy szemészeti kérdés. Mutassa meg magát háziorvosának.
Oldalak: 1
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek! ...

Az ember valamennyi vizsgálaton túl van: kardiológiai, gyomor röntgen, tükrözés, ~; és minden negatív. A diagnózis: pánik-betegség. Persze ez is nagyon kellemetlen tud lenni és mindenképpen kezelni kell. Ebben segít a pszichológus- és a pszichiáter.

~i megbetegedések kezelése (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl.

növekedési fájdalmak Sajgó p.-k, amelyek gyakran éjszaka jelentkeznek a növekvő gyermek lábaiban. Kapcsolódhat a növekedéshez, ~i kórállapothoz, rossz tartáshoz, kimerültséghez vagy betegség által meghatározott pszichés okokhoz.
hunger pain ...

vesebetegségek: vesegyulladás, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
~i problémák: ízületi gyulladások
csonttörés, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

Mindenfajta vizsgálaton voltam már, mandulaműtét, góckutatások, hasi UH, ~, infektológia, fogászat, immunszerológia, nőgyógyászat,.székletvizsgálat... minden negatív. Egyedül gasztrón és proktológusnál nem jártam, nem is javasolta eddig egy orvos sem.

A reuma görög-latin eredetű orvosi kifejezés, mely a kötőszövet elfajulásával járó, kopásos vagy gyulladásos ízületi- vagy izombetegségek összefoglaló neve. Az időjárási változások, a hideghatás és az ismétlődő, azonos mozdulatok mind szerepet játszanak a ~i megbetegedések kialakulásában.

Az Amerikai ~i Társaság szerint az RA betegség korai stádiumában (azaz a tünetek kezdetétől számított 3-6 hónapon belül) a betegek 50-60%-ánál megtalálhatóak a CCP antitestek.

A Lyme kórban szenvedő betegek több, mint 80 százaléka egy, vagy két antibiotikus terápia után meggyógyul. A maradék 10-20 százalék esetében további antibiotikus kezelés általában már nem gyógyítja meg a betegséget, hanem ~i kezelés szükséges.

Reggelente alig bírtam megmozdítani a vállam, a lábízületeknek be kellett úgymond 'járódni', napközben a csípőm is nagyon fájt, 10-15 perces utat, 30-40 perc alatt tudtam megtenni. Sokszor sírni tudtam volna a fájdalomtól, pedig magas a fájdalomküszöböm. Szedtem gyógyszert, jártam ~i ...

izombetegség, esetleg idegrendszeri megbetegedés következménye , utóbbi esetben ez általában nem a kezdeti tünet és több egyéb tünet is jelen van. A fentiek alapján én a gyermek ortopédiai - ha ez negatív eredménnyel zárul és mód van rá, ill. ha a panaszok továbbra is fennállnak - ~i ...

gyógytorna, haematológia, idegsebészet, kardiológia, kézsebészet, laboratóriumi diagnosztika, mammográfia, menopausa-osteoporozis, mozgásszervi rehabilitáció, neurológia, nőgyógyászat-szülészet szakrendelés, onkológiai, orthopédia, proctológia, pszichiátriai szakrendelés, pszichológia, ~, ...

Amennyiben ezek a kövek panaszokat okoznak, a vezető tünet a (a mozgással nem összefüggő) tompa deréktáji fájdalom és a mikroszkóppal igazolható véres vizelet.
A panaszok alapján nem mindig könnyű elkülöníteni a mozgásszervrendszeri, ~i, ortopédiai betegségektől.

őket a kórtörténetük, a családi anamnézis, a helyzetük, körülményeik. Ezért azután nála a derékfájásra panaszkodó nem beutalót kap a reumatológiára (azt ugyanis hiába tenné a fájós testrészre), hanem vizsgálatot is, minden olyanra kiterjedőt, ami derékfájást okozhat, de nem ~i eredetű.

Szintén az ízületkímélő hatás miatt javasolt ortopédiai műtéten átesetteknek, ~i betegségben, illetve porckorongproblémákban szenvedőknek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Reuma, Szindróma, Cukorbetegség, Depresszió, Sebészet?

◄ Reumatoid artritisz   Reye-szindróma ►
 
RSS Mobile