Kezdőlap (Raynaud-szindróma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Raynaud-szindróma

Betegségek  Rángógörcs  Reaktív arthritis

Raynaud-szindróma

Címkék: Raynaud-szindróma, rohmaszerű sápadtság, hideghatás, stressz, gyógyszerek, lüktető fájdalom, értágítók ...


Raynaud-szindróma
A Raynaud-kór a lakosság mintegy 5-8 százalékát érinti, a betegek háromnegyede nő.

A Raynaud-szindróma a Raynaud-kórtól eltérően nem önálló betegség, hanem a háttérben valamilyen autoimmun betegség (SLE, szisztémás sclerosis) vagy, más kórkép van jelen, mint például a carpalis alagút szindróma, polycythaemia vera, myeloma multiplex.

Raynaud-szindróma
Ez a jellegzetes panaszokkal járó betegség gyakran alakul ki fiatalabb korban. A háttérben autoimmun-folyamatok állnak, vagyis védekezőrendszered hibásan működik, saját sejtjeidet idegennek érzékeli.

A Raynaud-szindróma
A hideg kézről sokan a Raynaud-szindrómának nevezett zavarra asszociálnak, ami gyakran autoimmun kórképekhez csatlakozó tünet, de megjelenhet önmagában is. Lényege, hogy a kezek hideg hatására elvörösödnek és fájdalmassá válnak.

A ~
A Raynaud-betegség és Raynaud-jelenség olyan állapot, amelyben a kis artériák (arteriolák) általában az ujjakon és lábujjakon összehúzódnak, ezáltal a bőr elsápadását, illetve vörös és kékes foltok megjelenését okozva.
A szívnek is jó a dió ...

A ~ - mely gyakoribb, mint a Raynaud-betegség - különböző betegségek következménye lehet: például egyes mérgezések, magas vérnyomás elleni gyógyszerek mellékhatásai, autoimmun betegség, motorfűrésszel vagy légkalapáccsal huzamosabb ideig végzett munka.

a ~ évekkel vagy évtizdekkel megelőzi a többi tünetet
bőrelváltozások acralisan
subcutan calcinosis, teleangiectasia
a pulmonaris hypertonia későn jelenik meg
a prognózis
gyakori az anticentromer-pozitivitás ...

~ (az ujjak fájdalmas érgörcse): tipikus a kéz bőrének elfehéredése, lehűlése, majd kipirulása és felmelegedése, melyet erős fájdalom kísér.
Szívritmuszavar ...

Indikáció: hipertónia, ~,
BPH tüneti kezelése
Ellenjavallat: szívelégtelenség, ha nincs mechanikus elzáródás,
miokardiális infarktus (MI); 12 éves kor alatt
Mellékhatás: első dózis hipotónia, erőtlenség, szédülés, hányinger,
palpitáció (csekély), nincs reflex tachycardia ...

A mirigyektől független tünetekhez tartozik a ~, ami általában a kéz, ritkábban a láb ujjainak időnként rohamszerűen jelentkező fájdalmát jelenti. Az ujjak fehéresen sápadtak és hideg tapintásúak, sokszor érzéketlenné válnak.

A hideg hatására elsápadó ujjak, a ~, együttes vasculitisek megjelenése, a bőr elvékonyodása, atrophiája az ízületek környékén sclerodermiára hívják fel a figyelmet. Ehhez társulhatnak a nyelőcső mozgásának lelassulása és nyelési zavarok. Az izomzat és az erek is érintettek lehetnek.

Az egyéb tünetei többek közt a láz, a súlyvesztés, a ~ (az ujjak és a lábujjak hideg hatására hűvössé és fájdalmassá válnak), az alacsony vörösvérsejtszám (vérszegénység, anémia), a magas fehérvérsejtszám és az alacsony vérlemezkeszám.
Kórisme és kezelés ...

be és az ujjak, fülek vagy az ajak kékesfehérré válnak valamint a vizelet besötétedik, valószínű a vérszegénység ill. a heveny vagy idült megfagyás. Orvosi segítség szükséges. A hideg ujjak hirtelen kékké vagy fehérré is válhatnak a bekövetkező érgörcs miatt. Feltételezhető a ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szindróma, Influenza, Diabétesz, Reflux, Megfázás?

◄ Rángógörcs   Reaktív arthritis ►
 
RSS Mobile