Kezdőlap (Pszichés tünet)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pszichés tünet

Betegségek  Pszichés problémák  Pszichiátria

Pszichés tünetek:
- ingerlékenység, idegesség, feszültség
- lehangoltság, fáradékonyság, szorongás
- csökkent koncentrálási képesség
- dührohamok, sírógörcsök
- depresszió ...


4. Pszichés tünetek
Gyakori a bradyphrenia (gondolkodás meglassulása). A a beteg 20-40% -nál fordul elő depresszió. Idővel kialakul és előrehalad a dementia. Pseudoneurastenia (fáradékonyság) jelentkezhet ...

Pszichés tünetek
ingerültség
agresszió
a személyiségjegyek változása: ez részben a károsodás következménye, reakció a félelemkeltőnek, ellenségesnek tűnő környezetre ...

Pszichés tünetek (anorexiában):
szexuális apátia,
képtelenség a koncentrációra,
fáradtság, bágyadtság.

A pszichés tünetek közül
- a hangulati élet labilitása,
-melankólia,
-hirtelen indulati kitörések,
-levertség, depresszió, szorongás, félelmek, pánik jelenségek.

4. Amennyiben ~ek dominálnak:
pszichoterápia
anxiolyticum
antidepressans
sedativum ...

gyengülő iskolai teljesítmény, más esetekben perfekcionizmus,
megszállott testedzés, étkezések helyett is,
olykor öncsonkító, szucid viselkedés,
hashajtók, vízhajtók, fogyókúrás tabletták, porok állandó használata.
~ek (anorexiában): ...

Gyermekkori rák és ~ek
Szerencsére a gyermekkori rákos megbetegedések nagy része nyom nélkül gyógyul - legalábbis testileg. Rákból gyógyult gyermekek vizsgálata azt mutatta, hogy náluk az úgynevezett poszttraumás stressz betegség tüneteit lehet kimutatni.
1 ...

A ~ek között gyakran szerepel a derealizáció, deperszonalizáció, disszociatív amnézia (az esemény egyes fontos elemeit nem képes felidézni). A traumát okozó eseményt a beteg ismételten átéli gondolatban, álmaiban.

A napjainkban rendelkezésre álló modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók az esetek egy kis hányadában csökkenthetik a testi panaszokat, azonban a normális szociális kapcsolatokat, a munkateljesítményt rontó ~ek általában megmaradnak.

A premenstruális szindróma (PMS), a havivérzés előtti ~együttest jelenti, az érintettek különféle testi és pszichikai tünetektől szenvednek. "Vigyázat, piros betűs napjai vannak!"-megjegyzések arra utalnak, hogy a környezet számára is nehezen elviselhetővé válnak.

Leggyakrabban súlyos alkoholbeteg, delíriumon - életveszélyes, testi és ~ekkel járó alkoholmegvonáson - többször átesett személyeknél fordul elő, a B1-vitamin (thiamin) bevitel hiánya vagy a felszívódás zavara miatt. Az esetek 80%-ában az agykárosodás tünetei szemizom-bénulással (a VI.

Az Ön által leírt testi és ~ek megfelelnek azoknak a panaszoknak, amelyek a pánikrohamot is jellemzik. A rövid leírás alapján azonban nem lehet biztonsággal megmondani, hogy pánikbetegség kezdődött-e vagy más oka van az erős szorongással járó rosszulléteknek.

Ám mindezek ellenére nem a testi, hanem a ~ekre helyeződik ilyenkor a hangsúly. A lelki egyensúly felborul, ehhez félelemérzet, szomorúság vagy izgatottság társul, súlyos esetben fellép a depresszió.

~ként a lelkesedés elvesztése, a munka iránti közömbösség, a szorongás, depresszió, negatív önértékelés mutatkozik meg. Nehézséggel jár a magatartás- és viselkedési kontroll, valamint az érzelemszabályozás is. A kiégett ember elhanyagolja szociális kapcsolatait, cinikus és közömbös.

A reszketéses hűdésnek ~ei is vannak, például a fáradékonyság, a saját állapottal szembeni kritikátlanság és az agyi folyamatok lelassulása. Bár nagyon megnehezedik az élet, sok beteg részére a megfelelő kezelés csaknem normális életvezetést biztosít.

~e a depresszió, a megsemmisülés érzése kíséri. A hányás nyomán eleinte alkalózis (olyan kóros állapot, amelyet a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása okoz és a pH lúgos irányú), majd acidózis (savasság, savtúltengés) alakul ki.

Legkorábban a ~ek jelentkeznek; valamint nappali és éjszaki hőhullámok, fejfájás, izzadás, kellemetlen szívdobogásérzés, éjszakai alvászavar, nappali gyengeség, idegesség, melyet szervi betegségek követhetnek.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint Szabó Máté az elmúlt években több olyan gyermekotthont is vizsgált, ahol súlyos ~ekkel, illetve pszichoaktív szerekkel küzdő gyermekeket látnak el.

A testi leépülést egyéb, ~ek kísérik. Gyakran társul a folyamat depresszióval, hangulati labilitással, igen kifejezett szorongásos tünetekkel.

Az állapot súlyosságától függően alkalmazhatók továbbá a ~eket, magatartászavarokat, hallucinációkat, szorongásokat, agresszivitást, ingerlékenységet, depressziót enyhítő gyógyszerek. A napi ritmus felborulására és az alvászavarokra melatonin- és fényterápia adható.

Enyhe ~ek (pl. hangulatingadozások, indokolatlan könnyelműség, eufória, depresszió és apátia) jelentkezhetnek, melyhez emlékezetzavar, ítélőképesség csökkenése és figyelmetlenség is társulhatnak.

Hosszú távú következmények, melyek a gyermekkorból indulva átívelnek a serdülőkoron át a felnőtt korba: fizikai sérülések (maradandó testi károsodás, fogyatékosság), ~ek (depresszó, személyiségzavar, alacsony önértékelés, általános bizalmatlanság, agresszivitás, ...

Viszonylag gyakran társul olyan ~ekkel is, mint a napokig is fennmaradó hallucináció. Súlyos, életveszélyes helyzetben felléphet láz, általános nyugtalanság , remegés, koordinációs zavarok, vizuális hallucináció, keringési zavarok, légzési elégtelenség.

A ~ek magukba foglalják a kedélyállapot ingadozásokat, depressziót, és a felismerő képesség gyengülését. A fáradtság megjelenése a betegek 90 %-ára jellemző, és körülbelül 60 százalékuk hőmérsékletérzékeny: a tüneteik átmenetileg a hőséggel rosszabbodnak.

A gyenge ellenálló képesség mellett, természetesen, pl: fejfájások, memória-és koncentrációzavarok, ~ek esetén is szükséges az idegrendszer méregtelenítése.
Dr. Munkácsi Katalin
Egészségnevelő Stúdió, Budapest
vissza ...

Idegsejt pusztulással járó betegség, amely általában 40 éves kor felett alakul ki, viselkedészavarokkal, ~ekkel járó mentális hanyatlás, ami idővel súlyosbodik.

E szereket az említett fizikai-testi tüneteknél 9-15 CH potenciában lehet alkalmazni, ha ehhez megfelelő ~ek is társulnak, magasabb potenciát kell adni.
vissza
Megosztás: ...

~ként pedig sírás, heves indulati és érzelmi kitörések, félelem, rettegés jelentkezhet. Amikor hosszan jelen van valaki életében a feszültség, az ugyanezekkel a jelekkel járhat, csak ilyenkor kevésbé látványosan, elszórtan jelentkeznek.

A ~ek kezelése történhet a depressziót, agressziót, ingerlékenységet, alvászavarokat csillapító gyógyszerekkel. Ezen kívül jótékony hatással bírnak az anyagcsere-és keringésjavító, valamint gyulladáscsökkentő szerek.

Abban a társadalomban azonban, ahol tisztelet övezi az öregeket, az idősödő nőket, sokkal könnyebben birkóznak meg a kellemetlen fizikai és ~ekkel, mint egy olyan országban, ahol 'csökkent értékűnek' érzi magát a változás korában lévő nő.

Mindemellett gyakori hogy gyengének, fáradtnak érzi magát a beteg, izomgyengeségről panaszkodhat. Hasi panaszok, súlyvesztés, hányás, hasmenés vagy szorulás is gyakran előfordul. Később ~ek is jelentkezhetnek, ami akár depresszióig is súlyosbodhat.

hasmenés, (ritkán székrekedés)
pókhas (gázképződés, hasfali izomzat petyhüdt- főleg gyerekeknél)
fejlődésben való visszamaradás
étvágytalanság, hányás
~ek ...

A mozgások meglassúbbodnak, megkevesbednek, a járás apró léptű, csoszogó. A betegség előrehaladtával ~ek is jelentkezhetnek: ingerlékenység, türelmetlenség, beszűkült érdeklődés, szellemi fáradékonyság. A betegség nem öröklődik. Gyógyszeres terápiával a tünetek általában enyhíthetők.

Perimenopauzában az ösztrogének egyre fokozódó hiánya dominál. Legfontosabb tünetei: labilis érfalműködés miatt (=vazomotoros tünetek) hőhullámok, éjszakai izzadás. Megváltozik a lelkiállapot (= ~ek), gyakori a depresszió, szorongás, álmatlanság.

Ugyanekkor kedvezőtlen változások mutatkozhatnak a lelki életben, azaz jelentkezhetnek a ~ek: félelem, feszültség, idegesség, álmatlanság, lassúbb gondolkodás. A vérzészavarok mellett ezek a neurovegetatív tünetek viszik leggyakrabban orvoshoz a klimaxos nőket.

a neuroradiológia (röntgen, CT, MRI, stb.) és a neurofiziológia is, amely az idegrendszerben lezajló folyamatok okait és törvényszerűségeit, a sejtek, szövetek, szervek működését kutatja, például EEG segítségével.
Mivel a szervi idegrendszeri elváltozás sok esetben okozhat ~eket ...

Ha a végbélben nem megfelelő a székletből a víz visszaszívása, a széklet híg vagy túl kemény lesz. A fertőzéses megbetegedések, gyulladások, sérülések is érintik az emésztőrendszert. A beidegzési zavarok, azaz a ~ek, a stressz is ártanak emésztésünknek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Szorongás, Alvászavar, Pszichiátria, Daganat?

◄ Pszichés problémák   Pszichiátria ►
 
RSS Mobile