Kezdőlap (Pszichés tünet)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pszichés tünet

Betegségek  Pszichés problémák  Pszichiátria

Pszichés tünetek:
- ingerlékenység, idegesség, feszültség
- lehangoltság, fáradékonyság, szorongás
- csökkent koncentrálási képesség
- dührohamok, sírógörcsök
- depresszió ...


4. Pszichés tünetek
Gyakori a bradyphrenia (gondolkodás meglassulása). A a beteg 20-40% -nál fordul elő depresszió. Idővel kialakul és előrehalad a dementia. Pseudoneurastenia (fáradékonyság) jelentkezhet ...

Pszichés tünetek
ingerültség
agresszió
a személyiségjegyek változása: ez részben a károsodás következménye, reakció a félelemkeltőnek, ellenségesnek tűnő környezetre ...

Pszichés tünetek (anorexiában):
szexuális apátia,
képtelenség a koncentrációra,
fáradtság, bágyadtság.

A pszichés tünetek közül
- a hangulati élet labilitása,
-melankólia,
-hirtelen indulati kitörések,
-levertség, depresszió, szorongás, félelmek, pánik jelenségek.

4. Amennyiben ~ek dominálnak:
pszichoterápia
anxiolyticum
antidepressans
sedativum ...

gyengülő iskolai teljesítmény, más esetekben perfekcionizmus,
megszállott testedzés, étkezések helyett is,
olykor öncsonkító, szucid viselkedés,
hashajtók, vízhajtók, fogyókúrás tabletták, porok állandó használata.
~ek (anorexiában): ...

Gyermekkori rák és ~ek
Szerencsére a gyermekkori rákos megbetegedések nagy része nyom nélkül gyógyul - legalábbis testileg. Rákból gyógyult gyermekek vizsgálata azt mutatta, hogy náluk az úgynevezett poszttraumás stressz betegség tüneteit lehet kimutatni.
1 ...

A napjainkban rendelkezésre álló modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók az esetek egy kis hányadában csökkenthetik a testi panaszokat, azonban a normális szociális kapcsolatokat, a munkateljesítményt rontó ~ek általában megmaradnak.

A premenstruális szindróma (PMS), a havivérzés előtti ~együttest jelenti, az érintettek különféle testi és pszichikai tünetektől szenvednek. "Vigyázat, piros betűs napjai vannak!"-megjegyzések arra utalnak, hogy a környezet számára is nehezen elviselhetővé válnak.

Leggyakrabban súlyos alkoholbeteg, delíriumon - életveszélyes, testi és ~ekkel járó alkoholmegvonáson - többször átesett személyeknél fordul elő, a B1-vitamin (thiamin) bevitel hiánya vagy a felszívódás zavara miatt. Az esetek 80%-ában az agykárosodás tünetei szemizom-bénulással (a VI.

Az Ön által leírt testi és ~ek megfelelnek azoknak a panaszoknak, amelyek a pánikrohamot is jellemzik. A rövid leírás alapján azonban nem lehet biztonsággal megmondani, hogy pánikbetegség kezdődött-e vagy más oka van az erős szorongással járó rosszulléteknek.

Ám mindezek ellenére nem a testi, hanem a ~ekre helyeződik ilyenkor a hangsúly. A lelki egyensúly felborul, ehhez félelemérzet, szomorúság vagy izgatottság társul, súlyos esetben fellép a depresszió.

~ként a lelkesedés elvesztése, a munka iránti közömbösség, a szorongás, depresszió, negatív önértékelés mutatkozik meg. Nehézséggel jár a magatartás- és viselkedési kontroll, valamint az érzelemszabályozás is. A kiégett ember elhanyagolja szociális kapcsolatait, cinikus és közömbös.

A reszketéses hűdésnek ~ei is vannak, például a fáradékonyság, a saját állapottal szembeni kritikátlanság és az agyi folyamatok lelassulása. Bár nagyon megnehezedik az élet, sok beteg részére a megfelelő kezelés csaknem normális életvezetést biztosít.

~e a depresszió, a megsemmisülés érzése kíséri. A hányás nyomán eleinte alkalózis (olyan kóros állapot, amelyet a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása okoz és a pH lúgos irányú), majd acidózis (savasság, savtúltengés) alakul ki.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint Szabó Máté az elmúlt években több olyan gyermekotthont is vizsgált, ahol súlyos ~ekkel, illetve pszichoaktív szerekkel küzdő gyermekeket látnak el.

A testi leépülést egyéb, ~ek kísérik. Gyakran társul a folyamat depresszióval, hangulati labilitással, igen kifejezett szorongásos tünetekkel.

Az állapot súlyosságától függően alkalmazhatók továbbá a ~eket, magatartászavarokat, hallucinációkat, szorongásokat, agresszivitást, ingerlékenységet, depressziót enyhítő gyógyszerek. A napi ritmus felborulására és az alvászavarokra melatonin- és fényterápia adható.

Enyhe ~ek (pl. hangulatingadozások, indokolatlan könnyelműség, eufória, depresszió és apátia) jelentkezhetnek, melyhez emlékezetzavar, ítélőképesség csökkenése és figyelmetlenség is társulhatnak.

Hosszú távú következmények, melyek a gyermekkorból indulva átívelnek a serdülőkoron át a felnőtt korba: fizikai sérülések (maradandó testi károsodás, fogyatékosság), ~ek (depresszó, személyiségzavar, alacsony önértékelés, általános bizalmatlanság, agresszivitás, ...

Viszonylag gyakran társul olyan ~ekkel is, mint a napokig is fennmaradó hallucináció. Súlyos, életveszélyes helyzetben felléphet láz, általános nyugtalanság , remegés, koordinációs zavarok, vizuális hallucináció, keringési zavarok, légzési elégtelenség.

A ~ek magukba foglalják a kedélyállapot ingadozásokat, depressziót, és a felismerő képesség gyengülését. A fáradtság megjelenése a betegek 90 %-ára jellemző, és körülbelül 60 százalékuk hőmérsékletérzékeny: a tüneteik átmenetileg a hőséggel rosszabbodnak.

A gyenge ellenálló képesség mellett, természetesen, pl: fejfájások, memória-és koncentrációzavarok, ~ek esetén is szükséges az idegrendszer méregtelenítése.
Dr. Munkácsi Katalin
Egészségnevelő Stúdió, Budapest
vissza ...

Idegsejt pusztulással járó betegség, amely általában 40 éves kor felett alakul ki, viselkedészavarokkal, ~ekkel járó mentális hanyatlás, ami idővel súlyosbodik.

E szereket az említett fizikai-testi tüneteknél 9-15 CH potenciában lehet alkalmazni, ha ehhez megfelelő ~ek is társulnak, magasabb potenciát kell adni.
vissza
Megosztás: ...

~ként pedig sírás, heves indulati és érzelmi kitörések, félelem, rettegés jelentkezhet. Amikor hosszan jelen van valaki életében a feszültség, az ugyanezekkel a jelekkel járhat, csak ilyenkor kevésbé látványosan, elszórtan jelentkeznek.

A ~ek kezelése történhet a depressziót, agressziót, ingerlékenységet, alvászavarokat csillapító gyógyszerekkel. Ezen kívül jótékony hatással bírnak az anyagcsere-és keringésjavító, valamint gyulladáscsökkentő szerek.

Abban a társadalomban azonban, ahol tisztelet övezi az öregeket, az idősödő nőket, sokkal könnyebben birkóznak meg a kellemetlen fizikai és ~ekkel, mint egy olyan országban, ahol 'csökkent értékűnek' érzi magát a változás korában lévő nő.

Mindemellett gyakori hogy gyengének, fáradtnak érzi magát a beteg, izomgyengeségről panaszkodhat. Hasi panaszok, súlyvesztés, hányás, hasmenés vagy szorulás is gyakran előfordul. Később ~ek is jelentkezhetnek, ami akár depresszióig is súlyosbodhat.

hasmenés, (ritkán székrekedés)
pókhas (gázképződés, hasfali izomzat petyhüdt- főleg gyerekeknél)
fejlődésben való visszamaradás
étvágytalanság, hányás
~ek ...

A mozgások meglassúbbodnak, megkevesbednek, a járás apró léptű, csoszogó. A betegség előrehaladtával ~ek is jelentkezhetnek: ingerlékenység, türelmetlenség, beszűkült érdeklődés, szellemi fáradékonyság. A betegség nem öröklődik. Gyógyszeres terápiával a tünetek általában enyhíthetők.

Perimenopauzában az ösztrogének egyre fokozódó hiánya dominál. Legfontosabb tünetei: labilis érfalműködés miatt (=vazomotoros tünetek) hőhullámok, éjszakai izzadás. Megváltozik a lelkiállapot (= ~ek), gyakori a depresszió, szorongás, álmatlanság.

Ugyanekkor kedvezőtlen változások mutatkozhatnak a lelki életben, azaz jelentkezhetnek a ~ek: félelem, feszültség, idegesség, álmatlanság, lassúbb gondolkodás. A vérzészavarok mellett ezek a neurovegetatív tünetek viszik leggyakrabban orvoshoz a klimaxos nőket.

a neuroradiológia (röntgen, CT, MRI, stb.) és a neurofiziológia is, amely az idegrendszerben lezajló folyamatok okait és törvényszerűségeit, a sejtek, szövetek, szervek működését kutatja, például EEG segítségével.
Mivel a szervi idegrendszeri elváltozás sok esetben okozhat ~eket ...

Ha a végbélben nem megfelelő a székletből a víz visszaszívása, a széklet híg vagy túl kemény lesz. A fertőzéses megbetegedések, gyulladások, sérülések is érintik az emésztőrendszert. A beidegzési zavarok, azaz a ~ek, a stressz is ártanak emésztésünknek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Szorongás, Alvászavar, Pszichiátria, Daganat?

◄ Pszichés problémák   Pszichiátria ►
 
RSS Mobile