Kezdőlap (Prolaktin)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Prolaktin


 

Prolaktin

Betegségek  Proktológia  Prosztata

Prolaktinhiány - Amikor a kismama nem tud szoptatni
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatej termelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és fenntartása, így ha kevés termelődik, komoly gondok adódhatnak.


Prolaktin
Más néven: PRL
Hivatalos név: Prolaktin
Kapcsolódó vizsgálatok: DHEA-S, FSH, LH, Tesztoszteron ...

A Hipofizis.hu weblap:
- az ország legnagyobb agyalapi mirigyről szóló tudástára
- információkat szolgáltat hormonokról ( pl: prolaktin, acth )
- orvosi elérhetőségeket ad meg a hipofízises betegeknek ...

Prolaktint termelő daganat
A prolaktinoma az agyalapi mirigy egyfajta daganata, amely következtében túl sok prolaktin nevű hormon termelődik. Ez a nagy mennyiségű hormon a vérbe kerülve hyperprolactinaemiaként ismert állapotot hoz létre.

Prolaktin hiány:A prolaktin hiányának következtében a gyermekszülést követően csökkenhet, vagy hiányozhat az anyatej termelése.

Prolaktin és PCOS
Prolaktin hormon
Prolaktinóma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma ...

ProlaktinA hipofízis által termelt hormonok egyike. Fő feladata az, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (pl. anyagcsere, növekedés, szaporodás).

Prolaktin-hiány: A tejelválasztásért felelős hormon hiánya rendszerint a szülés után kialakuló betegségben szembetűnő (Sheehan-szindrómában illetve hipofizitiszben): az ilyen betegeknél nem indul meg a tejelválasztás, nem tudnak szoptatni.

Prolaktin (tejelválasztást serkentő hormon)
fokozza az emlőkben az anyatej elválasztását, gátolja a szaporodásért felelős nemi hormonok hatását.
TSH (pajzsmirigy-működést serkentő hormon) ...

A prolaktin az agyfüggelékmirigy (hipofízis) savasan festődő (acidofil) sejtjeiben termelődő, 198 aminosavból álló fehérjehormon. Régebben csak a tejelválasztásban tulajdonítottak neki jelentőséget.

prolaktinoma magatartási zavar mobil alkalmazás homoki bolha véráram vizi baleset reflux bőrgomba nyugtató dialízis ízületi rendellenesség fagyöngy injekció beilleszkedési zavar gipsz diabulémia óvatosság vakság anyagcsere oxidáció reumás láz gyógyul ...

Prolaktint termelő daganat esetén tejcsorgás és vérzéskimaradás ("galaktorrea-amenorrea-szindróma") jelentkezik nőknél, férfiaknál heresorvadás, meddőség, impotencia, nőies emlőnövekedés (ginekomaszcia) figyelhető meg.

Prolaktin szint magas, teherbe eshetek?
Prolaktin szint magas, gyógyszer nem segít
Magas prolactin szint, babára várva - Alhasi-, mellbimbófájdalom ...

prolaktin-inhibiting faktor (PIF)
Syn prolaktosztatin. Prolaktint gátló faktor.
prolaktin-releasing faktor (PRF) ...

Prolaktin
FSH
TSH
A szóba jövő legfontosabb mechanizmusok
Polycystás ovarium szindróma
Hypothalamus eredetű amenorrhoea
Hyperprolactinaemia
Primer petefészek-elégtelenség ...

Fokozott prolaktintermelés
A terhességtől függetlenül is kialakulhat olyan hormonális változás a testben, mely az emlők váladékozásához vezet.

Megjegyzendő: a Prolaktin és TSH zavar sokszor észrevétlenül okoz a páciensnek sterilitást, illetve blokkolja a teherbeesési képességet.
Peteérés vizsgálat (follikulometria) ...

Prolaktin hormon szint ellenőrzése ajánlott Kóvályog bennem a fájdalom? Ha kevés a vas.

A tejváladékozás vagy más néven tejcsorgás mellett néhány jellegzetes, típusos tünet hívhatja még fel a figyelmet a prolaktinszint kóros emelkedésére: a menstruációs zavarok ...

magas prolaktin szint,
túlzott fizikai megterhelés,
anorexia nervosa,
petefészkek eltávolítása,
mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása),
korai változókor.

- A cigaretta hatására kevesebb prolaktin (tejelválasztást segítő anyag) termelődik az anya szervezetében. Így a dohányzó nőknek kevesebb és rosszabb minőségű tejük van.

Lehetőség van a prolaktin szintjének meghatározására a vérből. A mell fizikális vizsgálata mindig alapos áttapintással kezdődik. Esetleges csomót gyakorlott orvos legtöbbször már tapintással is észreveszi.

A hipofízis (agyalapi mirigy) számos hormon - növekedési hormon, pajzsmirigy-serkentő hormon, mellékvesekéreg-serkentő hormon, prolaktin (tejelválasztást és nemi hormonok termelését szabályozza), tüszőérést serkentő hormon, sárgatestserkentő hormon, ...

A másik fontos szerepe a Prolaktin termelés gátlásában van. A Prolaktin -mely az agyalapi mirigyben termelődik- fokozza a prosztata tesztoszteron és dihidrotesztoszteron felvételét. Így a Cink gátló hatása pont ezen folyamatok ellen hat.

működését serkentő hormon (ACTH: AdrenoCorticoTrop Hormon), a nemi mirigyek működését serkentő hormonok (FSH: Folliculus Stimuláló Hormon, LH: Luteinizáló Hormon), a tejelválasztást serkentő hormon (LTH: LactoTrop Hormon vagy prolaktin) és a ...

Prolactinoma, amely lehet micro-vagy macroadenoma, a prolaktinszint emelkedett, pozitív sella röntgen, MRI vagy CT esetén mutéti kezelés vagy bromocriptin adása javasolt.
Galactorrhoea-amenorrhoea sy.

Az egyéb endokrin zavarok, különösen a prolaktin, TSH, pajzsmirigy, illetve a nemi hormonok zavara ill.

A terhesség során az emlőmirigyek fejlődését az ösztradiol, a progeszteron, a prolaktin, illetve a pajzsmirigyhormonok és az inzulin együttesen szabályozzák.

A galactorrhea (tejcsorgás) férfiak vagy olyan nők szervezetben fellépő tejtermelés, akik nem szoptatnak. Leggyakoribb oka mindkét nemben prolaktint termelő tumor (prolaktinóma) megjelenése az agyalapi mirigyen belül.

A túlzott zsírfogyasztása prolaktin-elválasztás serkentésével fokozza a mellrák előfordulását, de szerepe van a petefészek-, az epehólyag-, a pankreász- és a vastagbélrák kifejlődésében is.

A cigaretta hatására kevesebb tejelválasztást segítő anyag (prolaktin) termelődik az anya szervezetében. Így a dohányzó nőknek kevesebb és rosszabb minőségű tejük van.

Turner-szindróma (l. hermaphroditismus),
magas prolaktin szint,
túlzott fizikai megterhelés,
anorexia nervosa,
petefészkek eltávolítása,
mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása),
korai változókor.

Progeszteron
Prolaktin
Tesztoszteron
DHEA
Thyreoidea-peroxidáz elleni antitest (aTPO)
Thyreoidea-Stimuláló Hormon, szuperszenzitív (sTSH)
Trijódtironin, szabad (free T3)
Tiroxin, szabad (free T4) ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szindróma, Pajzsmirigy, Meddőség, Endokrin

Betegségek  Proktológia  Prosztata

 
RSS Mobile