Kezdőlap (Prolaktin)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Prolaktin

Betegségek  Proktológia  Prosztata

Prolaktinhiány - Amikor a kismama nem tud szoptatni
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatej termelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és fenntartása, így ha kevés termelődik, komoly gondok adódhatnak.


Prolaktin-hiány

A prolaktin az agyalapi mirigy által elválasztott hormon. E hormonnak szerepe van a szülést követő tejelválasztás megindulásában és fenntartásában, és más nemi hormonokkal együtt egyéb folyamatokban is részt vesz, úgy mint anyagcsere, növekedés.

Prolaktin
Más néven: PRL
Hivatalos név: Prolaktin
Kapcsolódó vizsgálatok: DHEA-S, FSH, LH, Tesztoszteron ...

A Hipofizis.hu weblap:
- az ország legnagyobb agyalapi mirigyről szóló tudástára
- információkat szolgáltat hormonokról ( pl: prolaktin, acth )
- orvosi elérhetőségeket ad meg a hipofízises betegeknek ...

Prolaktint termelő daganat
A prolaktinoma az agyalapi mirigy egyfajta daganata, amely következtében túl sok prolaktin nevű hormon termelődik. Ez a nagy mennyiségű hormon a vérbe kerülve hyperprolactinaemiaként ismert állapotot hoz létre.

~ hiány:A ~ hiányának következtében a gyermekszülést követően csökkenhet, vagy hiányozhat az anyatej termelése. Az alacsony ~szint és egyéb agyalapi hormonok hiányának egyik oka a Sheehan-szindróma, mely ritkán, a gyermekszülés szövődményeképpen lép fel.

~ és PCOS
~ hormon
~óma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma ...

~A hipofízis által termelt hormonok egyike. Fő feladata az, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (pl. anyagcsere, növekedés, szaporodás).

~-hiány: A tejelválasztásért felelős hormon hiánya rendszerint a szülés után kialakuló betegségben szembetűnő (Sheehan-szindrómában illetve hipofizitiszben): az ilyen betegeknél nem indul meg a tejelválasztás, nem tudnak szoptatni.

A ~ az agyfüggelékmirigy (hipofízis) savasan festődő (acidofil) sejtjeiben termelődő, 198 aminosavból álló fehérjehormon. Régebben csak a tejelválasztásban tulajdonítottak neki jelentőséget.

~oma magatartási zavar mobil alkalmazás homoki bolha véráram vizi baleset reflux bőrgomba nyugtató dialízis ízületi rendellenesség fagyöngy injekció beilleszkedési zavar gipsz diabulémia óvatosság vakság anyagcsere oxidáció reumás láz gyógyul fájdalom tranziens elektromosság hüvelygomba ...

~t termelő daganat esetén tejcsorgás és vérzéskimaradás ("galaktorrea-amenorrea-szindróma") jelentkezik nőknél, férfiaknál heresorvadás, meddőség, impotencia, nőies emlőnövekedés (ginekomaszcia) figyelhető meg.

~ szint magas, teherbe eshetek?
~ szint magas, gyógyszer nem segít
Magas prolactin szint, babára várva - Alhasi-, mellbimbófájdalom ...

~-inhibiting faktor (PIF)
Syn prolaktosztatin. ~t gátló faktor.
~-releasing faktor (PRF) ...

~
FSH
TSH
A szóba jövő legfontosabb mechanizmusok
Polycystás ovarium szindróma
Hypothalamus eredetű amenorrhoea
Hyperprolactinaemia
Primer petefészek-elégtelenség ...

Fokozott ~termelés
A terhességtől függetlenül is kialakulhat olyan hormonális változás a testben, mely az emlők váladékozásához vezet. Előfordulhat, hogy túl sok ~ - tejelválasztást serkentő - hormon termelődik a szervezetedben, és ez okozza a szivárgást.

Megjegyzendő: a ~ és TSH zavar sokszor észrevétlenül okoz a páciensnek sterilitást, illetve blokkolja a teherbeesési képességet.
Peteérés vizsgálat (follikulometria)
Mensesnaptár vezetése, hőmérőzés, esetleg stimuláció után peteérés vizsgálat.

~ hormon szint ellenőrzése ajánlott Kóvályog bennem a fájdalom? Ha kevés a vas.

A tejváladékozás vagy más néven tejcsorgás mellett néhány jellegzetes, típusos tünet hívhatja még fel a figyelmet a ~szint kóros emelkedésére: a menstruációs zavarok (a menstruáció teljes elmaradása, megrövidült vagy meghosszabbodott ciklusok), a terhesség hiánya, meddőség, ...

magas ~ szint,
túlzott fizikai megterhelés,
anorexia nervosa,
petefészkek eltávolítása,
mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása),
korai változókor.
Öröklött és alkati tényezők: A maximálisan elérhető csonttömeget 80%-ban genetikai tényezők szabják meg.

- A cigaretta hatására kevesebb ~ (tejelválasztást segítő anyag) termelődik az anya szervezetében. Így a dohányzó nőknek kevesebb és rosszabb minőségű tejük van.

Lehetőség van a ~ szintjének meghatározására a vérből. A mell fizikális vizsgálata mindig alapos áttapintással kezdődik. Esetleges csomót gyakorlott orvos legtöbbször már tapintással is észreveszi. A mammográfia - a mell röntgenvizsgálata - nem tapintható elváltozásokat is kimutat.

A hipofízis (agyalapi mirigy) számos hormon - növekedési hormon, pajzsmirigy-serkentő hormon, mellékvesekéreg-serkentő hormon, ~ (tejelválasztást és nemi hormonok termelését szabályozza), tüszőérést serkentő hormon, sárgatestserkentő hormon, melanocita-stimuláló hormon) termeléséért felelős.

A másik fontos szerepe a ~ termelés gátlásában van. A ~ -mely az agyalapi mirigyben termelődik- fokozza a prosztata tesztoszteron és dihidrotesztoszteron felvételét. Így a Cink gátló hatása pont ezen folyamatok ellen hat.

hormon (TSH: Thyroidea Stimuláló Hormon), a mellékvesekéreg működését serkentő hormon (ACTH: AdrenoCorticoTrop Hormon), a nemi mirigyek működését serkentő hormonok (FSH: Folliculus Stimuláló Hormon, LH: Luteinizáló Hormon), a tejelválasztást serkentő hormon (LTH: LactoTrop Hormon vagy ~) és ...

Prolactinoma, amely lehet micro-vagy macroadenoma, a ~szint emelkedett, pozitív sella röntgen, MRI vagy CT esetén mutéti kezelés vagy bromocriptin adása javasolt.
Galactorrhoea-amenorrhoea sy.

Az egyéb endokrin zavarok, különösen a ~, TSH, pajzsmirigy, illetve a nemi hormonok zavara ill. az endokrin rendszer szabályozásának zavarai, központi idegrendszert és szabályozó mirigyeket (hypotalamusz-hypofizis rendszert) érintő okai kivizsgálást és endokrinológiai kezelést igényelhetnek.

A terhesség során az emlőmirigyek fejlődését az ösztradiol, a progeszteron, a ~, illetve a pajzsmirigyhormonok és az inzulin együttesen szabályozzák.

A galactorrhea (tejcsorgás) férfiak vagy olyan nők szervezetben fellépő tejtermelés, akik nem szoptatnak. Leggyakoribb oka mindkét nemben ~t termelő tumor (~óma) megjelenése az agyalapi mirigyen belül. A ~óma diagnosztizálás idején rendszerint nagyon kicsi, férfia...

A túlzott zsírfogyasztása ~-elválasztás serkentésével fokozza a mellrák előfordulását, de szerepe van a petefészek-, az epehólyag-, a pankreász- és a vastagbélrák kifejlődésében is.

A cigaretta hatására kevesebb tejelválasztást segítő anyag (~) termelődik az anya szervezetében. Így a dohányzó nőknek kevesebb és rosszabb minőségű tejük van.

Turner-szindróma (l. hermaphroditismus),
magas ~ szint,
túlzott fizikai megterhelés,
anorexia nervosa,
petefészkek eltávolítása,
mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása),
korai változókor.

Follikulus Stimuláló Hormon (FSH)
Luteinizáló Hormon (LH)
Ösztradiol (E2)
Progeszteron
~
Tesztoszteron
DHEA
Thyreoidea-peroxidáz elleni antitest (aTPO)
Thyreoidea-Stimuláló Hormon, szuperszenzitív (sTSH)
Trijódtironin, szabad (free T3)
Tiroxin, szabad (free T4) ...

Hormonszintek mérése (gonadotropinok, tesztoszteron, sexual hormon kötő globulin, ~, TSH, pajzsmirigyhormonok)
A herék (és szükség szerint a prostata) ultrahangvizsgálata
Kromoszóma-elemzés, az Y-kromoszómát érintő deletiók vizsgálata ...

A termésből készült kivonatot, illetve homeopátiás szert elsősorban sárgattest-elégtelenségben és a tejelválasztást serkentő hormon (~) túltermelődésekor célszerű használni.

Ha nincs elegendő tejünk, igyunk naponta egy pohár alko­holmentes sört. Az italban lévő élesztőszármazék növeli a ~, a tejtermelést befolyásoló hormon mennyiségét. Csak alkoholmentes sört igyunk, és mindig nagyjából 30 perc­cel a szoptatás előtt.

a dopaminerg receptorokat izgatja
antiparkinson szer
~-szekréció â†"
α-specifikus, de gyenge, rövid hatástartamú ...

Ilyen a tüszőérést serkentő FSH (follikulus stimuláló) hormon, a sárgatestképző LH (luteinizáló) hormon és a ~. A humán koriongonadotropint (HCG) a terhesség alatt a magzatburok (placenta) egyes sejtjei termelik.

Ugyanakkor a prosztata szempontjából a sör kimondottan károsan hat. A sör stimulálja az agyalapi mirigy ~ termelését, amely megnöveli a testosteron felvételt, amiből több dihydrotestosteron alakul ki ami egyenlő a prosztata növekedésével.

Szerotonin-serkentő szerek az egészséges emberben számos hormon (~, kortizol, stb.) elválasztását fokozzák, ami egy-két ismételt vérvétellel jól mérhető; depressziós betegek ilyen hormonválaszai sokszor feltűnően csökkentek.

A hyperprolactinaemia az egyik leggyakrabban előforduló endokrin megbetegedés. Leggyakoribb oka a hypothyreosisban és a bizonyos gyógyszerek szedése során mellékhatásként megjelenő formák mellett a hypophysis ~t termelő microadenomája.

A hüvelyváladék szaga
~ okozta vérzéshiány
Serdülőkori vérzési zavarok
A gyakori hüvelyi fertőzések okai
Időskori hüvelygyulladás
Pruritis Vulvae - hüvely viszketés
Trichomoniasis
Moniliasis - a hüvely gombás fertőzése ...

Részint csökkenti a csecsemő szopási kedvét, az emlő rendszeres kiürítése elmarad, a ~- és a tejelválasztás csökken, részint kis mennyiségű tápszer is elegendő ahhoz, hogy a csecsemő szenzibilizálódjon, és tehéntejfehérje érzékenység/allergia alakuljon ki.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szindróma, Pajzsmirigy, Meddőség, Endokrin?

◄ Proktológia   Prosztata ►
 
RSS Mobile