Kezdőlap (Parkinson-kór)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Parkinson-kór

Betegségek  Parkinson kór  Parodontitis

Parkinson-kór
Tünetei: izomremegés, minden mozgási impulzus kivitelezését remegés akadályozza meg, egyébként bénulás lép fel: az általános (lelki) mozgásképtelenség hátterében egyértelműen a túlzott akaraterő mutatkozik meg szakadék keletkezik a belső bénultság, merevség és a vágy között, ...


Parkinson-kór
A központi idegrendszer meghatározott területein bekövetkező idegsejt-pusztulás. Első tünete általában az egyik vagy mindkét felső végtag nyugalmi állapotában jelentkező remegése, mely később kiterjedhet az alsó végtagokra és a fejre is.

Parkinson-kór, kezelés, Parkinson-kór elleni oltóanyag
Egy a Parkinson-kór kezelésében használható oltóanyag kidolgozásában támogatja az Affiris AG bécsi vállalkozást a Michael J. Fox Alapítvány.
Összesen 1,5 millió dolláros támogatásról van szó - közölte az alapítvány és a bécsi vállalkozás.

Parkinson-kór
Diagnózis: Az idegrendszer lassú lefolyású, degeneratív betegsége. A statisztikák szerint minden kétszázötvenedik negyven feletti embert érint. Néhány esetben kimutatták: a vírusos agyvelőgyulladás késői szövődménye, oka egyébként nem ismert.

Parkinson-kór
Amikor minden mozdulat célt téveszt...
Szakértő: Dr. Takács Annamária, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinkájának főorvosa ...

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

~ kezelése őssejttel
forrás: Medipress
Majomkísérletes modellben már működött a módszer, melynek során az agy dopamintermelését őssejtek segítségével pótolják.

~
A ~ - másképpen reszketéses hűdés - esetén az agy idegsejtjei között valami megzavarja a jelek közvetítését, s a központi idegrendszerben kiterjedten jelentkezik az idegsejt pusztulás. Ugyanakkor a betegség nem befolyásolja az érintett szellemi képességeit.

~ - az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az agyban a finom mozgásait irányító bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is.

~
A végtagok, a fej remegésével, a mozgások finomságának, az arc kifejező képességének csökkenésével járó betegség. A lassú, állandó remegés teljes nyugalomban is jelentkezik, hol az egyik, hol mindkét testfélre kiterjed.

A ~ a központi idegrendszer degeneratív betegsége, mely a mozgás nehezítettségével jár. Általában időskorban kezdődik, de nem minden esetben. Egy agyi ingerületátvivő anyag, a dopamin szintjének csökkenése okozza a tüneteket.

A ~ idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek - struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) - pusztulásával jár.

Milyen speciális szempontokat kell figyelembe venni a ~ terápiájának meghatározásakor?
Nagyon komoly gond, hogy idővel rosszabbodik a gyógyszerhatás egyenletessége és a gyógyszeres korrekciók ellenére kialakul egy változékonyság, amelyet szakmai nyelven fluktuációnak nevezünk.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > P > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~ és székrekedés
A ~os betegeknek gyakran nemcsak az izomereje csökken, de bélrendszerük mozgása is mérséklődik - állapította meg egy honolului kutatóintézet munkatársa.

A ~ tünetei
Mikor forduljon orvoshoz?
Keresse fel orvosát, ha Önnél bármely, a ~ral összefüggésbe hozható tünet jelentkezett. Ha Önnek nem ~ja van, akkor is fontos a tünet hátterében álló ok azonosítása (pl.

A ~
A ~t általában egyik jellegzetes tünetéről, a kézremegésről szoktuk megjegyezni és beazonosítani.

~
A ~ az idegrendszer lassú lefolyású, degeneratív betegsége. Kiváló oka nem ismert. A betegség alattomosan kezdődik, fokozatosan súlyosbodik. Első jel lehet a nyugalmi állapotban jelentkező - gyakran csak az egyik kezet érintő - kézremegés.

A ~ egy részben öröklődő, részben mindmáig tisztázatlan eredetű degeneratív idegrendszeri betegség, amely 100.000 ember közül 60-80 esetben fordul elő.

Agyműtét a ~ kezelésére
A legnagyobb mélyagyi stimulációval végzett kutatás szerint a ~os betegek, akik agyába pacemaker jellegű szerkezet van építve, négy órával többet töltenek naponta remegés és önkéntelen mozdulatok nélkül, mint csak gyógyszerek segítségével.

A rémálmok a ~ előfutárai?
Mikor vedd komolyan?
Átizzadt pizsama, éjszakai kapálózás? A nyugtalan éjszaka komoly egészségügyi problémát vetíthet előre.

Az E-vitamin képes kivédeni a ~t?
Kutatások eredménye szerint a fokozott E-vitamin (jelentős mennyiségben fordul elő a spenótban, búzacsírában, dióban és a friss zöld leveles zöldségekben) bevitel képes megakadályozni a Parkinson kór kialakulását.

~ kialakulása
Latin nevén : Paralysis agitans , amely 40-60.

~

A központi idegrendszer, azon belül is a törzsdúcok (bazális ganglionok) területén lévő substancia nigra nevű mag dopamint - fontos ingerületátvivő anyagot - termelő idegsejtjeinek pusztulása miatt az állapot folyamatos, lassú romlásával járó betegség.

~: Ennél a betegségnél hiányzik a dopamin, egy neurotranszmitter, ami pedig a végtagok remegéséhez és megmerevedéséhez vezet. A betegség okát még nem ismerik.

~
Majd kétszáz évvel ezelőtt történt, hogy az angol orvos, James Parkin­ son leírta azt a remegéssel és bénulással járó betegséget, amelyet később róla neveztek el.

A ~ modern szemlélete

A ~ a második leggyakoribb progresszív neurodegeneratív megbetegedés. Az etiológiája még mindig nem teljesen tisztázott, kialakulásában a genetikai faktorok mellett a környezeti tényezőknek is döntő jelentőségük lehet.
Hidasi Eszter ...

A ~ lassan előrehaladó degeneratív idegrendszeri betegség, melyet az izmok nyugalmi helyzetében jelentkező remegés (nyugalmi tremor), az akaratlagos mozgások meglassulása és izommerevség (rigor) jellemeznek.

A ~ban szenvedők dr. Katona Gabriella, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) neurológus főorvosának tapasztalatai szerint más betegcsoportok tagjaihoz képest jellemzően odafordulók, azaz még jobban igénylik a figyelmet.

A ~ vagy (Reszketéses hűdés) egy Parkinson-betegségként is ismert olyan lassan előrehaladó degeneratív idegrendszeri betegség, amely a törzsdúcokat (nuclei basales) érinti. Alapvetően az egyik neurotranszmitter a dopamin termelődésének elégtelensége okozza.

~hoz kapcsolódó vagy abban szenvedő.
paromphalocele
1. Köldökhöz közeli tumor. 2. Sérvképződés a hasfal defektusán keresztül a köldök közelében. (para- + G. omphalos, köldök + kele, tumor, sérv) ...

A ~ ellentétes erők összeütközése, ami testi síkon is ma­nifesztálódik! Bár a beteg változtatni szeretne valamilyen szituáción vagy adottságon, azaz 'megbolygatja", nincs abban a helyzetben, hogy szándékát meg tudja valósítani, vagyis 'béna".

A ~ három meghatározó tünetében, a remegésben, az izommerevségben, és a lassúságban is javulás mutatkozott.
Rájöttek a hirtelen szívhalál okára?

- ~
Szűrési teszt
Hogyan végezzünk vastagbélrák-szűrési tesztet otthon?

A ~ súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából.

IBS, diabetes, ~, bacterialis túlnövekedés
Gyulladásos bélbetegségek (IBD), irradiatio után, tumor
5. fejezet - GASTROENTEROLOGIALásd ott ...

Az Alzheimer-kór a ~hoz hasonlóan krónikus degeneratív betegség. Kórélettanilag az agy körülírt részeiben, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban a sorvadást, az idegsejt-degenerációt és az amyloid felszaporodását igazolták.

húgyúti obstrukció, ~ esetén csak indokolt
esetben
Mellékhatás: szemészeti: cornea elhomályosodás, retinaleválás
szisztémás: kipirulás, izzadás, hasi görcsök,
húgyhólyag feszülés, fejfájás
Farmakokinetika: gyors kiválasztódás, reabszopció, kolin (iv)
Alkaloidok: ...

Gerinc merevség, gerincvelőbántalmak, izom és egyéb görcsök, öregkori vagy idegrendszeri végtagreszketés, ~ (központi idegrendszerben idegsejtpusztulás), agyvelőgyulladás utáni görcsös állapotok, érelmeszesedés, mérgezés, daganatos betegségekkel együtt jelentkező reszketések, ...

cukorbetegség, pajzsmirigy-működési zavar, ~ stb.), pszichiátriai betegségek (pl. szorongásos zavar, szkizofrénia, demencia, súlyos depresszió), de előfordulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként (nyugtatók, depresszió elleni szerek) vagy alkohol, illetve kábítószerek hatására.

Muhammad Ali és a ~
Ki ne hallott volna egy olyan hatalmas tehetségről mint például a háromszoros nehézsúlyú világbajnok Muhammad Ali? Szétbokszolta a világot, nehezen volt ellenfele.

~: felgyorsult, monoton, halk beszéd, főleg a mássalhangzók kiejtése zavart
corticalis dysarthria: a primer mozgatómezőben a gége- és garatizmok ellátása sérül
capsularis dysarthria: a capsula interna károsodása okozza, kézügyetlenség kíséri ...

Számos tanulmány igazolta azt, hogy a ~ban szenvedő betegek esetében a motoros komplikációk kialakulása az L-dopa szint ingadozásának, a dopaminerg receptorok intermittáló stimulációjának következménye.

A jövőben az olyan jelenleg nem, vagy korlátozott hatékonysággal kezelhető betegségek, mint az Alzheimer- és ~, sclerosis multiplex, bizonyos izomsorvadások satöbbi esetén is az őssejtterápiától várják az előrelépést.

Mioklónus ", Remegés ", A ~ ", A progresszív szupranukleáris bénulás ", Shy-Drager-szindróma ", Tik ", Vitustánc és atetózis ", Huntington-kór ", Disztónia ", Koordinációs zavarok "
92. FEJEZET - A szklerózis multiplex és más demielinizációval járó betegségek ...

Negyven esztendő alatt egyértelműen kiderült, hogy a kávé élvezete nem növeli a szívinfarktus veszélyét, viszont azok körében, akik akár napi hat csészével fogyasztanak, ötször kisebb a ~ kialakulásának kockázata, állítja Webster Ross ideggyógyász.

Az orvosi szakirodalom egyéb, gyakoribb betegségek gyógyítását, például a szívinfarktus, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a ~, az izomsorvadás, de akár égési sérülések hatékony gyógyítását ígéri az őssejtek különleges specializálódó képessége által.

Bizonyos esetekben (például ~) ez ma még nem lehetséges. Agydaganat esetén a tumor biológiai viselkedése, elhelyezkedése, mérete, operálhatósága, sugárérzékenysége, satöbbi szabja meg az általa okozott tremor csökkentésének, illetve gyógyításának esélyeit.

Tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy a ~, az autoimmun betegségek, a daganatos megbetegedések és a magas vérnyomás kezelését zeneterápiával kiegészítve a normál kezelésnél sokkal jobb eredmények születnek.

Fejen áthaladó: szürkehályog, süketség, idegi zavarok, mély alvás, nyálmirigytő gyulladása, ~
Mellkason áthaladó: koszorúér elmeszesedés, mellhártyagyulladás, váll és kar izületek gyulladása, hát-gerinc fájdalmak ...

A rendezetlen fehérjék viselkedésének megismerése, illetve célzott gyógyászati felhasználásuk Fuxreiter Mónika szerint megoldást jelenthet olyan betegségek kezelésére, mint a ~ vagy egyes tumoros elváltozások.

Szinte minden gyilkos betegség részese az oxidációs stressz, kiváltképpen az Alzheimer-kór és a ~nak. Az áfonyában lévő antocianin, gyulladásgátló és antioxidáns, ezzel veszi fel a harcot a két betegséggel szemben.
Rozmaring ...

Motoros hasmenés:
melynek oka a kóros bélmozgás. Pl. irritábilis bél szindróma, diabetes, endocrinopathiák, scleroderma, ~ stb.

Kérdezzen specialistánktól! ...

Bizonyos gyógyszerek, például vizelethajtók és a prometazin (egy antihisztamin) szintén álnegatív vizeleteredményhez vezethetnek. Más gyógyszerek, például görcsoldók, ~ elleni szerek és nyugtatók is álpozitív eredményt adhatnak.

'A Beike által alkalmazott kezelés során köldökzsinórvér őssejteket használnak fel - mondja Giulio Cossu, a milánói Statale Egyetem professzora, a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság tagja - ezek a sejtek nem tudják újratermelni az idegsejteket, így nem lehet hatásuk az Alzheimer- és ~ra ...

A daganatos betegségek éppúgy, mint a Szklerózis multiplex, a cukorbetegség, a különböző idegrendszeri betegségek, skizofrénia, ~, az Alzheimer kór.

A tünetek okai lehetnek mindkét nemben a központi idegrendszer különböző károsodásai közül azok, amelyek a hólyag beidegzését és reflexes működését befolyásolják, közülük is kiemelkedő jelentőségű a stroke, a sclerosis multiplex, a gerincvelőt ért különböző sérülések és a ~.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Daganat, Szindróma, Pajzsmirigy, Infarktus?

◄ Parkinson kór   Parodontitis ►
 
RSS Mobile