Kezdőlap (Pajzsmirigy túlműködés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pajzsmirigy túlműködés

Betegségek  Pajzsmirigy betegség  Pajzsmirigybetegség

PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉS (HYPERTHYREOSIS)
DEFINÍCIÓ
A pajzsmirigy a nyak 2 oldalán az ádámcsutka alatt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy. Hormontermelő szerv, az általa termelt hormon a tiroxin (T4), illetve az úgynevezett trijódtironin (T3), amelyek jódot tartalmaznak.


Pajzsmirigy túlműködés
Leggyakoribb formája a Basedow-kór. Az autoimmun pajzsmirigy-túlműködés során a pajzsmirigyben termelődő tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonok fokozzák az alapanyagcserét. Gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartható.

Pajzsmirigy túlműködés szélsőséges formája tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

Pajzsmirigy túlműködés kezelése
Évek óta ezzel a betegséggel élek úgy, hogy napi 1/2 Metothyrin tabletta segítségével, a TSH-m a referencia tartomány alsó felében (1-1,3) mozog. Már többször javasolta a szakorvos az izotópos kezelést, amit a háziorvosommal való konzultáció után elfogadtam.

Pajzsmirigy túlműködés?
pajzsmirigy betegség
37 éves nő vagyok, vérnyomáscsökkentőt szedek (Concor 5 mg). Volt egy hepatitisz B fertőzésem, amiből meggyógyultam már, ekkor jelentkeztek először a pajzsmirigytúltengés tünetei. Ekkor hormonvizsgálatot csináltak, aminek az eredménye jó lett.

~ (Hipertierózis)
Előfordulhat pajzsmirigy megnagyobbodással vagyis golyvával, de anélkül is. A betegség következménye: fokozott alapanyagcsere, szapora pulzus, jó étvágy mellett testsúlycsökkenés, verejtékezés, gyors hangulatváltozások.

Pajzsmirigy betegségeiről
Pajzsmirigy a testünk védőpajzsa
Zsázsacsíra és a pajzsmirigy
~
Pajzsmirigy alulműködés
Pajzsmirigy és a kókuszolaj ...

~
Pajzsmirigyünk a nyak alsó részén található lepke alakú mirigyszervünk. A test teljes anyagcsere folyamatára hatást gyakorol.

~ben a helyzet más, de nem jobb! Ilyenkor ugyan több csont képződik, de annál is több bomlik le, tehát a végeredmény a csontállományának csökkenése. Az is bebizonyosodott, hogy a jellegzetes elváltozások már az ún. szubklinikus csökkent, ill.

~ - hipertireózis
Az anyagcsere-folyamatok fokozódásával, 'felajzásával' jár. Önmagában véve nincs jellemző tünete. Jellegzetes a T3 és a T4 hormonszint emelkedése a vérben.

~ (Hyperthyreosis)
Pajzsmirigy göbök
A pajzsmirigyben előforduló göbök rendkívül sokfélék lehetnek mind működés mind egyéb tulajdonságaik szempontjából. Kivizsgálásukhoz endokrinológus szakorvos segítsége szükséges, mint ahogy a fenti betegségek kezeléséhez is.

~ köpölyözés
1. Pangó máj és felhalmozódott nyálkás típus
Főbb tünetek: depresszió és szorongás, gyanakvás és robbanékonyság, álmatlanság és kábultság, száraz szemek, idegentest érzéssel, szemkidülledés, kézremegés.

A ~ hatása lehet:
idegesség
ingerlékenység
fokozott izzadás
hőség intolerancia (nem bírja az illető a meleget)
fáradtság
alvási nehézségek
gyors szívverés
nőknél rendszertelen menstruációs ciklus
izomgyengeség ...

A ~e
Kezdődő (látens vagy szubklinikus) ~ - ezzel a fogalommal gyakran találkozhatunk.

~, pajzsmirigy alulműködés
Pajzsmirigy betegségek, Hiipertireózis
Ha a pajzsmirigy betegsége miatt túlzott mennyiségben képződnek pajzsmirigyhormonok, akkor hipertireózisról beszélünk. Ez az állapot az anyagcserefolyamatok felgyorsulásával jár.

~ esetén tilos a speciális jódozott sók fogyasztása.
Köszvény
Hús, hal és virsli kerülés. Sok gyümölcs és folyadék fogyasztása. Alkohol kerülése.

~ okozhat szívdobogás érzést, gyorsult pulzust és alvászavart is. A megadott pajzsmirigy hormon eredmény lehet emelkedett, bár ehhez ismerni kellene annak a labornak a normál értékeit, ahol a mérést végezték. Mindenesetre a legtöbb laboratóriumban ez az érték magas lenne.

A ~ben (csendes hyperthiroidizmus) szenvedőknél ezek az arányok 21, 19 és 12 százalék voltak. Dr. Rodondi szerint további kutatásokra van szükség a szívbetegségek és a pajzsmirigy alul- és túlműködés közti összefüggések feltárására.
Kapcsolódó cikkek ...

A ~ének tünetei általában a tiroxin és a trijód-tironin hormonok anyagcserére gyakorolt hatására vezethetők vissza. A pajzsmirigy az esetek 70-90%-ban megnagyobbodik.

A ~e illetve alulműködése egyaránt okozhat hajhullást. Ennek megállapításához, orvoshoz kell fordulni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és amennyiben szükséges, megkezdi a gyógykezelést.

A ~e A pajzsmirigy megnagyobbodása, göbösödése, daganatai A pajzsmirigy alulműködése Szépítő hormon
Cushing-szindróma: a mellékvesekéreg túlműködése A mellékvesekéreg elégtelen működése Nőgyógyászati vérzészavarok gyermekkorban Alacsonynövés gyermekkorban ...

A ~, a felgyorsult anyagcsere kapcsán gyors és rendszertelen szívműködésre hajlamosít. Oxigénhiány a szív energiaellátásában kialakult problémák miatt vezet ritmuszavarhoz.

Idős korban a ~ tünetei kevésbé jellegzetesek, mint a fiatalokban. Depresszió, általános gyengeség, fáradékonyság, kimerültség a panasz, fogyás, és a szívelégtelenség, szívritmuszavar a további vezető tünet ...

" O" vércsoportú egyéneknél egyes krónikus betegségek például idült veseelégtelenségben, hyperparathyreosisban (mellék~), ischaemiás szívbetegségben ( szívérelmeszesedés ) szenvedőknél gyakrabban alakul ki fekélybetegség.

Ilyen esetben elsősorban ~re kell gondolni, főként, ha tenyérizzadás, hasmenés, szapora szívműködés, szemtünetek kísérik. A második leggyakoribb ok ilyen esetben a cukorbetegség, ami legtöbbször fokozott folyadékfelvétellel és ürítéssel is jár a fogyás mellett.

Általában az emelkedett szabad vagy totál T4 eredmény ~t (hyperthyreosis), a csökkent szabad vagy totál T4 eredmény pajzsmirigy alulműködést (hypothyreosis) jelez.

A vesekőképződésnek többféle oka lehet, például a túlkoncentrált vizelet, a mellék~, az A-vitaminhiány, étrendi okok, illetve a vizelet vegyhatása. Akkor alakulhat ki vesekő, ha a vizelet kőképző sókkal túltelített, vagy ha hiányoznak a vizeletből a kőképzést gátló anyagok.

Túlzott hőtermelést leggyakrabban láz, ~, extrém fizikai munka és némely stimulálószer, például kokain és amfetaminok okoznak.

Ez a folytonos riadókészültségi állapota ~éhez vezet, ami a megfelelő hormon kiválasztódása révén tartós 'vegetatív harci készültséget" teremt. Mivel azonban az érzelmek nem nyilvánulnak meg, mert elfojtják és megtagadják őket, erre a harcra bensőleg kerül sor.

-Ezeken kívül a májzsugorodás, az epeutak elzáródása okozta sárgaság, a fekélyes vastagbélgyulladás, a ~ével járó mérgezéses állapot és a mirigyek kivezetőcsövét eltömő sűrű váladékkal jellemezhető betegség (ennek cisztikusz fibrózisz vagy mukoviszcidózisz a tudományos neve) ...

Anyagcsere fokozódás (~)
Lázcsillapítás: az első kérdés, hogy mikor szükséges. (pl. akut virus fertőzésben egészséges emberen kérdéses)
Módszerei: hőközpont bénítása (pl. aszpirin), vagy a hőleadás fokozása (borogatás) ...

Emelkedik:csontanyagcsere zavar, csontpusztulás, mellék~, csontáttét, epeelfolyási nehezítettség
Csökken: pajzsmirigy alulműködés, vérszegénység
Prothrombin aktivitás
%-s érték ...

egyik gyakori ok a ~e, a hyperthyreosis. Ez a kórkép vérvizsgálat és műszeres vizsgálat segítségével állapítható meg. Az alapbetegség kezelésével a szívritmus is rendeződik. Emellett a vérszegénység (anaemia) is okozhat szapora szívverést.

a struma egyik (kolloid) formája, amelyben a ~e jód túlfogyasztás következtében alakul ki. Mánéven jód-Basedow jelenség.
basedowos
Basedow-kórban szenvedő (beteg.) ...

pajzsmirigy, pajzsmirigy alulműködés, ~, pajzsmirigybetegség, pajzsmirigybetegségek
Bezár
Minden szűrés törlése ...

Tisztelt Dr. Hermányi Zsolt! Lányom, 14 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg. ~e is van. 20 éves korában Mindkét szemébe műlencsét ültettek be, kisebb...
39 ...

A fokozott izzadás azonban akár az egész bőrfelületet érintheti, amelynek hátterében a ~e vagy a vér alacsony cukorszintje állhat. Az érintett területek kellemetlen szagát és a bőr nedves, hámló rétegét a hámot lebontó baktériumok és a sarjadzó gombák okozzák.

A szemüreg gyulladásos vagy keringési megbetegedései, daganatai, illetve a ~e következtében jön létre. Amennyiben a szemrés zárása korlátozott (lagoftalmusz), a szem felszínének kiszáradásához és a szaruhártya gyulladásához vezet.

Jódhiányos betegségek esetén, káposzta, fehérrépa, mustár és földimogyoró fogyasztása, mivel rontják a jód hasznosítását. ~ esetén, alkohol, nikotin és koffein fogyasztása.
Szóljon hozzá!
Név (kötelező) ...

Jó hatása van a stressz kezelésében. Alacsony érték esetén ~re, alkoholizmusra, gyógyszerkölcsönhatásra vagy akár bélbetegségekre gondolhatunk. Túl magas lehet viszont az érték, ha gyomorsav lekötő gyógyszert szedünk, vagy veseproblémánk van.

A folyadékhiányt fokozhatja még az egyidejű megerőltető mozgás, a felgyorsult légzés, a hányás és a hasmenés is. Szívbetegeknél, magas vérnyomásban-, ~ben és mucoviscidosisban szenvedőknél, dohányosoknál hamarabb jelentkezik a keringési zavar! ...

A pajzsmirigy göbös megbetegedéseire a legtöbb esetben a nyak elülső részén megjelenő duzzanat hívja fel a figyelmet. A göbök azonban nem egyszerűen esztétikai gondot jelentenek. Az ún. meleg göbök ~t okozhatnak, ...

Vitaminhiány általában valamilyen gyomor-bélrendszeri betegséghez (pl. felszívódási zavarhoz), alkoholizmushoz társulhat. Néhány esetben például terhesség, szoptatás, ~, hasmenés, gyulladásos betegségek, műtétek, égés esetén megnő a szervezet C-vitamin igénye.

A jód indokolatlan bevitele sok gondot, gyulladást, csökkent és fokozott pajzsmirigyműködését is okozhat. ~, vagy autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén pedig a kiegészítésként alkalmazott jód csak tovább rontja a tüneteket.

A műtét indoka lehet a pajzsmirigy jóindulatú göbös elváltozása (kolloid strúma, hideg göb), hormont termelő jóindulatú daganata (forró göb, autonóm adenoma), cisztás elváltozás, ~ (hipertireozis) és szerencsére ritkán, ...

Javasolt a stressz szituációk és a koffein tartalmú élelmiszerek elkerülése. A tünetek jelentkezésekor keressen fel egy szakorvost, aki a hasonló tüneteket okozó ~t ki tudja zárni.

- korábbi kontrasztanyagos vizsgálatnál fellépett-e bőrkiütés, vérnyomás-probléma, esetleg viszketés?
- szenved-e Ön vérzékenységben, szívbetegségben, fertőző betegségben (hepatitis, AIDS), ~ben, cukorbetegségben?
- szed Ön rendszeresen gyógyszert?

6 különleges, béltisztító étel
Fejfájás
A pajzsmirigy egészségét védő étrend
Állandó fáradtság
A gluténérzékenység 6 jele
Májtisztítás az egészség javítása céljából
Kellemetlen szájszag, mandulakő
A citrom héja
Pajzsmirigy alulműködés
~ ...

General Psychiatry című lapban megjelent közlemény szerint a depresszió valamely formájában szenvedő idősek körében 14 százalékkal alacsonyabb D-vitamin szint volt megfigyelhető. Azt találták, hogy a csökkent D-vitamin pajzsmirigy hormontermelésének fokozódásához vezetett. A ~ ...

tiamin hiányt, amikor az egyébként táplálékkal normál mennyiségben bevitt thiaminnak vagy a belekből történő felszívódása nem megfelelő (pl. tartós hasmenés), vagy a hasznosulása csökken (pl. súlyos májbetegségben), vagy a szervezet tiamin igénye növekszik meg (pl. ~, ...

Bonyolítja a kérdést, hogy számos szervi elváltozás is pánikrohammal járhat: a tüdő- és szívasztma" (utóbbi a ful­ladásérzéssel, mellkasi panaszokkal járó szívelégtelenség laikus elnevezé­se), a szívbillentyű-betegség, a ~e, az epilepszia.

A pitvarfibrilláció létrejöttének hátterében leggyakrabban magasvérnyomás-betegség, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, szívbillentyű-betegségek, veleszületett szívhibák, vagy ~ állhatnak.

Maguk a típusos pánikrohamok azonban egyéb - főként szorongásos - pszichiátriai betegségben is előfordulhatnak és számos testi betegségben is találkozhatunk a felsorolt tünetek akár hasonlóan intenzív és hirtelen fellépésével (szívbetegségek, vércukorszint csökkenés, a ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pajzsmirigy, Daganat, Hasmenés, Pajzsmirigy alulműködés, Köhögés?

◄ Pajzsmirigy betegség   Pajzsmirigybetegség ►
 
RSS Mobile