Kezdőlap (Pajzsmirigy)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pajzsmirigy

Betegségek  Paget-kór  Pajzsmirigy alulműködés

pajzsmirigyrák
A pajzsmirigyrák a pajzsmirigy rosszindulatú daganata. Négy fő típusa fordul elő: papilláris, follikuláris, anaplasztikus vagy medulláris.


PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS (HYPOTHYREOSIS)
DEFINÍCIÓ
A pajzsmirigy által termelt hormonok (tiroxin, trijód tironin) a szervezetben sokrétű hatást fejtenek ki. (ld. Hyperthyreosis) Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, ha ezen hormonok szintje a vérben csökken.

Pajzsmirigy alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ez a hormon azonban fontos a szervezet számára, mert hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet.

Pajzsmirigy túlműködés
Leggyakoribb formája a Basedow-kór. Az autoimmun pajzsmirigy-túlműködés során a pajzsmirigyben termelődő tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonok fokozzák az alapanyagcserét. Gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartható.

PAJZSMIRIGYTÚLTENGÉS - LELKI OKAI
Közismert dolog, hogy az ember szellemi-lelki állapota jelentős hatást gyakorol a szervezetben levő mirigyek működésére. Különö­sen igaz ez a pajzsmirigy esetében.

~ betegség
A ~ pillangó alakú, 18-25 gramm súlyú. A nyak elülső részén helyezkedik el az ádámcsutka alatt, fő funkciója a ~hormon (tiroxin) termelése.

Fontos szerepet játszik:

A növekedésben, fejlődésben
Az anyagcsere szabályozásban
...

~ daganat

Ezek egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, amelyek sok hormont termelnek ("meleg" göbök). Ezek kimutatásához a ~ megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges.

~-alulműködés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: hypothyreosis) ...

~rák: Kevésbé gyakori betegség. Négy csoportra osztható fel: papilláris, follikuláris, anaplasztikus és medulláris formákra. Az esetek 60-70%-ában a ~rák papilláris típusú, és főleg a fiatal nőket érinti.

~ túlműködés - hipertireózis
Az anyagcsere-folyamatok fokozódásával, 'felajzásával' jár. Önmagában véve nincs jellemző tünete. Jellegzetes a T3 és a T4 hormonszint emelkedése a vérben.

~túltengés: elfojtott agresszív és elutasító érzelmek; 'riadókészültség", túlfokozott belső aktivitás; állandó 'vegetatív harci készültség" ...

A ~betegségek tünetei és vizsgálatai
Általában jellemző a nyak megvastagodása, a ~ jelentős megnagyobbodása már messziről látható. Tapintással a nyakon levő duzzanat a nyelőmozgást követi.

A ~ túlműködése
~-túlműködés, ~hormon, hormon
1 . oldal
Mi okozza? - Tünetek - Miért nehéz a pontos diagnózist felállítani? - Kezelése - Gyulladás is lehet ...

A ~-ellenőrzés a terhességi vizsgálatok között a helye
forrás: Medipress ...

A ~ről - testünk védőpajzsa
~ünk annak ellenére, hogy igen aprócska, egy nagyon fontos szervünk. Ez a légcső, illetve a gége előtt elhelyezkedő, lebenyekből álló belső elválasztású mirigy mindösszesen 20-40 gramm tömegű.

Tagelve ~ alulműködés
Király Linda ~ alulműködéssel küzd
Nagyjából 2,5-3 éve kezdődtek a tünetek: annak ellenére, hogy fáradt voltam, nagyon rosszul aludtam, hullott a hajam, felszaladtak rám a...

~ UH eredménye - Mit tegyek?
43 éves nő vagyok. Az utóbbi időben talán túlterheltem magam, elég sok stressz ért, sokat dolgoztam, sokszor éjszakánként is. Két hete jelentkeztem a körzeti orvosomnál, mert vizesedést, duzzanatot észleltem a kezemen, a szemem alatt, térdem alatt és a bokámnál.

~-alulműködés esetén a ~ hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése elégtelen. A ~-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünettana is szerteágazó. A tünetek függnek a betegség súlyosságától.

~rákot okozhat a fogorvosi röntgen
A fogorvosi röntgen túl gyakori használata megemeli a ~rák kialakulásának kockázatát, állítják brit szakemberek.
h i r d e t é s ...

~ túlműködés (Hipertierózis)
Előfordulhat ~ megnagyobbodással vagyis golyvával, de anélkül is. A betegség következménye: fokozott alapanyagcsere, szapora pulzus, jó étvágy mellett testsúlycsökkenés, verejtékezés, gyors hangulatváltozások.

A ~ hormonjainak (thyroxin és trijód-tironin) elégtelen termelődése okozza. Ezek a hormonok szinte minden szerv működésére hatnak, így a tünetek sokrétűek lehetnek. A ~ hormonjai az anyagcserét serkentik, így csökkent termelődésük az anyagcsere lassulásában jelentkezik ...

A ~-alulműködés menstruációs zavarokat, koraszülést is okozhat.
A ~ normális működéséhez jód szükséges. Jódhiányos területeken, ahol az ivóvíz kevés jódot tartalmaz, a hormonszintézishez szükséges elem jódozott konyhasóval pótolható.
A jódhiányos strúma ily módon megelőzhető.

A ~ hormonok elengedhetetlenek a helyes emberi sejt fejlődéshez és diferenciálódáshoz.Legfontosabb szerepe a ~ hormonoknak a szervezet energiahordozóinak a felhasználásának az irányítása. Bizonyos mértékig beleszólnak a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjébe.

A ~ cysticus elváltozásainak vizsgálata nem csak diagnosztikus célból történik, hanem terápiás beavatkozás is, hiszen egy több cm-es cysta compressios tüneteket okozhat a tracheán, vagy a nyelőcsövön, ill.

A csökkent ~működés kezelése
Összefüggés az elhízás és a ~ betegségei közt
Gyógyszerszedési kisokos ~betegek részére ...

~-alulműködés (hypothyreosis)
Kezelés
A ~betegségek kezelése a kiváltó októl, valamint attól függ, hogy az a mirigy alul- vagy túlműködésével jár-e.

~-betegségek
A ~ két lebenye a nyakon, a gége ún. pajzsporcai alatt, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el, a két lebenyt elől-alul egy kis híd köti össze. Kóros körülmények között a ~ megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában.

~ göbök
A ~ göbös megbetegedéseire a legtöbb esetben a nyak elülső részén megjelenő duzzanat hívja fel a figyelmet. A göbök azonban nem egyszerűen esztétikai gondot jelentenek. Az ún.

~daganat, ~, daganat, göb, hideg göb, meleg göb, torokfájdalom, rosszindulatú daganat
Főoldal
Cikkek
Rák
Hétköznapi megbetegedések
Csontritkulás
Pszichés betegségek
Szív-és érrendszeri panaszok
Étkezési Zavarok ...

~ GYULLADÁS SZUBAKUT Tüneteit és lefolyásának időtartamát tekintve az akut gennyes és a krónikus autoimmun ~gyulladás között helyezkedik el, ezért nevezik szubakutnak.

A ~ről általában
A ~ a nyak elülső részén helyezkedik el, az ádámcsutka alatt. A belső elválasztású mirigyeink közé tartozó mirigyeink egyike, mely a ~hormonokat termeli és a hormonok a véráram útján jutnak el szervezetünk sejtjeihez.

A ~ betegségek egyik leggyakoribb formája a ~ megnagyobbodása a struma, vagy másnéven golyva. Kialakulásának egyik lehetséges - és egyben leginkább kivédhető - oka az alacsony jódfogyasztás.

Veleszületett ~-alulműködés esetén a felnőttkori tünetek egy része előfordulhat. A kezdeti tünetek közé tartozhat ezen kívül az elhúzódó sárgaság és a táplálási problémák, a köldöksérv, és az egész szájnyílást kitöltő vastag nyelv ...

'Bár nincsen klinikai ajánlás a dialízisre nem szoruló vesebetegek enyhébb ~hormon csökkenésének rendezésére, ezek az eltérések magasabb szívérrendszeri kockázatot jelentenek és hozzájárulhatnak a vesebetegség súlyosbodásához' - nyilatkozták a vezető szerzők: Dr.

~ betegség
A ~, szervezetünk egyik fontos része. Hormonálisan működik, az is rossz ha sok van, az is ha kevés. Ha sok van túlműködésnek hívjuk, ha kevés hormont termel, alul működésnek. Egyik sem jó! A ~nek fontos a jód.

~ problémák
Felfúvódás kiváltó oka lehet a ~ alulműködése. Erről akkor beszélhetünk, amikor túl kevés ~ hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet összes sejtjének aktivitását.

~:Papillaris carcinoma, follicularis neoplasia, colloidos struma, medullaris carcinoma, autoimmun thyreoiditisek, cysta (leszívás)
Nyirokcsomó:Reaktív folyamat, non-Hodgkin malignus lymphoma, Hodgkinkór, granulomatosus gyulladás, metastasis ...

~ betegségek esetén tilos:
Jódhiányos betegségek esetén, káposzta, fehérrépa, mustár és földimogyoró fogyasztása, mivel rontják a jód hasznosítását. ~ túlműködés esetén, alkohol, nikotin és koffein fogyasztása.
Szóljon hozzá! ...

~ betegségek kivizsgálása és kezelése
mellékvese betegségek kivizsgálása és kezelése
növekedési zavarok kivizsgálása ...

~ stimuláló hormon (TSH) hiánya: Fáradékonyság, székrekedés, hidegérzékenység, száraz bőr, testsúlygyarapodás. A gyermekek elmaradnak a növésben.

~ túl - és alulműködés
Szikárka
~ túlműködés esetén tilos a speciális jódozott sók fogyasztása.

~ normál működéséért
Holistic Pharma Iodine + Selenium tabletta 30x
InnoVita Szelén tabletta 60x ...

~-alulműködés
Hormonális zavarok, például ~problémák is kereshetők az erős vérzés hátterében. A ~ a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt helyezkedik el. Az apró szerv által termelt hormon hatása az egész testre kiterjed.

~ rendellenességek
A ~ egy olyan szerv, amely a nyak felső részén található, éppen azon a helyen, ahol a csokornyakkendő szokott lenni. A ~ a többi mirigyhez hasonlóan hormonokat termel, amik segítenek az anyagcsere és növekedés szabályozásában.

~ - Betegség a normális értékek ellenére?
Jó tíz éve már, hogy a szakértők nem tudnak egyezségre jutni arról, hol húzódjon a határértéke a THS-hormonnak, amely fontos mutatója a ~ alul- vagy túlműködésének.

A ~ (glandula thyroidea) a gége és a légcső felső részének két oldalán elhelyezkedő mirigy, mely két lebenyből, illetve a kettőt összekötő vékonyabb részből áll. Tömött tapintatú, erős kötőszövetes tok veszi körül.

A ~rákok korszerű komplex kezelése

A follicularis epithelsejtekből származó ~rákok szövettani szerkezetük szerint lehetnek papillarisak, follicularisak vagy anaplasticusak. A parafollicularis, más néven C-sejtekből keletkező rosszindulatú daganatok a medullaris carcinomák.

A ~ serkentő hormon hiánya:A ~-serkentő hormon hiánya a ~ csökkent működéséhez vezet (hipotireózis), és olyan tünetek kísérik, mint zavartság, csökkent hidegtűrés, súlygyarapodás, székrekedés és száraz bőr.

3. ~ funkció vizsgálata
A kivizsgálás része a ~funkció vizsgálata is.
4. Endoscopos vizsgálat ...

~ betegség
Krónikus tüdőbetegségek: emphysaema, asztma, kisvérköri véralvadási zavarok
Koszorúérbetegség
Szívműködést stimuláló anyagok használata: bizonyos gyógyszerek okozhatnak pitvarfibrillációt
Családi halmozódás: pitvarfibrilláció gyakran érint teljes családokat.

~ - műtétek (a ~rák kivételével)
Az emlődaganatok műtéte őrszem-nyirokcsomó mintavétellel, esetleg a hónaljároki nyirokcsomók eltávolításával
Lágyék-, és combsérv, köldök-, és hasfali sérv hagyományos és laparoszkópos (hastükrözéses) műtéte ...

~betegségek: Mind a ~ alulműködése (hipotireózis), mind a túlműködése (hipertireózis) okozhat menstruációs zavarokat.
Elhízás: nagyfokú elhízásban a zsírsejtek hormontermelése megzavarhatja a menstruációs ciklust.

~ működésének csökkenése:
HYPOTHYREOSIS: alulműködés
újszülöttkorban kreténizmus: a maxilla előugró, a mandibula fejlettlen, a nyelv duzzadt ...

~ betegségek: alulműködő ~nél a magas koleszterin és LDL szint olyan gyakori, hogy minden esetben amikor a koleszterin vagy LDL kértéket észlelünk első helyen kell gondolni errea lehetőségre. Ebben az esetben a máj LDL receptorai károsodnak.

~funkció
B12- és folsav
hypertonia és szívritmuszavar
chr. máj-, tüdő-, vesebetegségek irányába ...

~ szindróma halláscsökkenéssel: Pendred
4.
Kültakaróval összefüggő: Waardenburg szindróma ...

~betegségekkel, általában hyperthyreosissal jár együtt az orbita szöveteinek fokozott víztartalma, oedemaja, amely a szemteke protrusiojával jár és szemizombénulásokhoz vezethez.
külső
A külső szemizmok bénulása Syn ophthalmoplegia externa.

~
×
~ alul- és túlműködésre a közönséges galaj hatásos gyógynövény. Készítsünk egy teát (csapott evőkanál fű, 2,5 dl víz, leforrázni, 15 percig állni hagyni, leszűrni) és ezzel a főzettel gargarizáljunk naponta többször.

~em rendben,többi laborom is. EKG:Felgyorsult A-V átvezetés,sinusarrhythmia,patológiás QRS komplexum. Háziorvos szerint mindez majd elmúlik magától. Tényleg nincs szükség kardiológiai kivizsgálásra? Köszönöm válaszát ...

-~ ultrahang

-PSA(prostata specifikus antigen)-prosztatarák szűrés vérvétellel
-Vastagbélrák-szűrési teszt(3-s sorozat) ...

A ~ működésének csökkenése vagy kiesése miatt létrejövő súlyos kórkép. A bőr alatti kötőszövetben nyákos (mixoid) jellegű anyag halmozódik fel.
Tünetei: ...

A ~ elégtelen hormontermelése következtében kialakuló tünetegyüttes.

A ~ megnagyobbodása, ami előfordulhat normális hormontermelés mellett (euthyreoid struma) vagy megváltozott hormontermelés mellett, például ha megnő a ~-hormon igény. (pubertás, terhesség, climax, stb)
Subglottis ...

A ~ kissé megnagyobbodott, tömött tapintatú, nyomásra nem érzékeny
Később a ~ alulműködés (hypothyreosis) tünetei észlelhetőek: ...

A ~ szcintigráfia - mint a tájék leggyakoribb izotóp vizsgálata - jódtartalmú radiofarmakon alkalmazásával történik. A ~ metabolikus (hormontermelő) működésével analóg funkcionális információ kapható.

A TSH a ~ hormontermelését stimuláló, elősegítő hormon, ami az agyalapi mirigyben termelődik. Tartósan akkor magas a szintje a szérumban, ha a ~ hormontermelése valamilyen ok miatt csökkent ill. elégtelen.

Strúma
A ~ kóros megnagyobbodása, golyva.
A tisztázatlan eredetű latin struma (golyva) átvétele.

Miután a ~hormonok jódot tartalmaznak, izotópos vizsgálat segítségével a megnagyobbodott ~ és a fokozott jódfelvétel 99Tc szcintigráfiával (gammasugárzásra felvillanásokat mutató képernyő segítségével) láthatóvá tehető.

A tiroxin a ~ által termelt egyik hormon, a szervezet 'működési sebességét' szabályozza. Így például befolyásolja a sejtek anyagcseréjét, a hőtermelést, a máj, a szív, a vese és az agy működését.
Alacsonyabb értéke két dologra is utalhat.

~ ultrahang rutinellenőrzésre mentem, ahol hasi ultrahang vizsgálat is volt, és ott derült ki, hogy kettő kicsi, babnagyságú epekövem van, és hogy a hepar reflectivitása kissé fokozott. Mitől alakul ki az epekő? 3 éve voltam hasi ultrahangon, akkor még nem volt.

Tünetek: A ~hormon hiánya a szervezet működésének lelassulását okozza. Egykedvűvé válik az arckifejezés, bereked a hang, lelassul a beszéd, csüngnek a szemhéjak, megpuffad, illetve megduzzad az arc.

~ével problémái vannak Akinek ~e "túlműködik", azaz fokozottabb a normálisnál, ne mulassza el a rendszeres csontsűrűség-vizsgálatot! ~ túltermelés esetén ugyanis a szervezet anyagcseréje és egyben a csontok lebomlása is gyorsabb az átlagosnál. 7.

" O" vércsoportú egyéneknél egyes krónikus betegségek például idült veseelégtelenségben, hyperparathyreosisban (mellék~ túlműködés), ischaemiás szívbetegségben ( szívérelmeszesedés ) szenvedőknél gyakrabban alakul ki fekélybetegség.

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, amely a védőnő feladatkörébe tartozna. A ~ tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.

A garat-gége hátsó fala mögött kialakuló tályogos folyamat is kifejezett nyaki fájdalmat provokál, melyhez duzzanat, láz társul.
~ gyulladásos megbetegedése.
A nyaki nagy erek (artéria carotis) szűkülete, elzáródása is nyaki fájdalommal jár.

163. FEJEZET - A ~ betegségei
Hipertireózis ", Hipotireózis ", Tireoiditisz ", A ~ rákja "
164. FEJEZET - A mellékvese betegségei ...

A terápia idején ~-betegségek jelentkezhetnek vagy már meglévők kiújulhatnak, ilyen irányú kontroll vizsgálatok is szükségesek.
Az interferon hatására köhögés, nehézlégzés, álmosság is bekövetkezhet.

Az IFN-α neuroendokrin hatásai közül a hypothalamus-hypophysis-mellékvese rendszer (HPA rendszer) és a ~ működésének modifikálása tűnik a legfontosabbnak. Az IFN-α direkt és indirekt módon a HPA-rendszer ("stressztengely") hiperaktivitását váltja ki (22).

(struma), a nyak elülső és oldalsó részein fekvő ~nek megnagyobbodás, mely néha oly fokot érhet el, hogy emberfejnyi nagyságban lóg le a mellre s hátra vethető a beteg hátára. Minden korban fejlődhetik, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, nőknél valamivel gyakrabban mint férfiaknál.

Ennek a területnek a kezelésével nemcsak a felsorolt szervekre hatunk, hanem az első, második nyakcsigolyákra, a koponyaalapra, a gerincoszlop felső részére, a mandulákra, a ~re és a mellék~ekre is.

- A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó ~betegség kialakulásában és a kórfolyamat súlyosbításában.
- A dohányzás gyengíti az immunrendszert
- A dohányzás kedvezôtlen hatással van a gondolkodásra ...

A más néven krónikus lymphocytás vagy autoimmun thyreoiditisként emlegetett egészségkárosodás a ~ autoimmun betegsége, melynek lényege, hogy a szervezet saját immunrendszere a ~ sejtjeit célba véve ellenanyagot termel - a ~ hormontermelő sejtjei így elpusztulnak.

Általában specifikus ok nem mutatható ki a hátterében, bár vannak olyan betegségek, melyek kiválthatják, mint a ~-túlműködés, az alacsony vércukorszint és ritkán a feokromocitóma. Az idegrendszer verejtéktermelést szabályozó részének zavara is okozhatja.

Körülbelül húsz évvel ezelőtt, egy svédországi kongresszuson a szállodában leültem egy idősebb úr mellé reggelizni, aki miután megtudta, hogy magyar vagyok, a következőt mondta: 'Hát Ti nagy szakértők vagytok, emlékszem, hogy a már a 30-as évektől Budapestre küldtük a betegeket mellék~ ...

A mirigyrendszerhez tartozó, belsőelválasztású mirigyek a tobozmirigy (epifizis), agyfüggelék (hypofizis), ~, hasnyálmirigy, mellékvesék, petefészek vagy here, csecsemőmirigy.

Jódhiányt előidézve, ezek az anyagok fokozott TSH termelést provokálhatnak, mely idővel akár a ~ megnagyobbodásához vezethet. A spenót, káposztafélék, retek, gyógyszerek közül a lithium, amiodaron stb., strumigén hatásúak, ezért fontos mellettük a fokozott jódbevitel.

15-20 mg jód található, ennek 70-80%-a a ~ben van, mert a jód a ~hormonok (tiroxin, trijód-tironin) szerves része, így részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését, de közvetve hat a vérkeringésre is.

allergia teszt, alvászavar, bach-virágterápia, depresszió, dohányzásról leszoktatás, ekcéma, fogyás, fogyókúra, félelem, fülakupunktúra, hajhullás, idegrendszer harmonizálás, méregtelenítés, schüssler-sók, stressz, szenvedély betegségek, természetgyógyászat, voll-féle állapotfelmérés ~ ...

B2 / Riboflavin az egészséges bőr, haj, köröm, ~ szabályozásában elengedhetetlen
B3 / Niacin természetes koleszterinszint szabályozó
B5 / Pantoténsav mellékvese, immun- és idegrendszer támogatója ...

5400 általános kórbonctan és kórszövettan 5401 szövettan, kórszövettan 5402 cytológia, cytopatológia (orvosi és más egészségügyi szakképesítéssel) 5412 tüdő és/vagy ~ cytológia, cytopatológia - *sze* [kizárólag a 9/1978. (XI. 29.) EüM rendelet 6. §-a, valamint a 39/1978.

Tápcsatornán kívül ki kell emelni az emlőrákokat, a bőrrákok bizonyos típusait ( melanoma, basalioma ) valamint a belsőelválasztású (endokrin ) mirigyek ( ~, mellékvese ) tumoros betegségeit.

Az agyalapi mirigy szabályozza a többi belső elválasztású mirigy (mellékvese, ~, petefészek, here) működését.

Általában e betegség ~ műtét után jelentkezik. Okozhatja: gége oedema, daganatok, idegentestek. Már egyszerű gége vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, ezt követően azt kell tisztázni, hogy mi okozza a bénulást.

Megtépázhatja a hajkoronát a vérszegénység, a daganatos betegségek, gyulladásos gócok, gombásodás, vas- vagy más ásványhiány, bőrbetegség, ekcéma, ~ működésének zavara, vagy akár az átlagosnál erősebb stressz is.

csökkent ~ működés
légzési problémák
a gyomor-bélrendszer rendellenességei
elmaradás a testi fejlődésben (rövidebb ujjak, illetve combcsont)
35 év feletti betegeknél az Alzheimer-kórhoz hasonló agyi károsodások
csökkent élettartam
holdvilág arc ...

kortizol anyagcsere, ~működés stb.), ill. egyéb élettani funkciók szabályozásában. Ezért van az, hogy a depressziós fázis során finom, de egyértelműen kimutatható eltérések jelentkeznek a hipotalamusz-hipofizis-mellékvese, ill. a hipotalamusz-hipofizis-~ tengelyben is.

A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), sárgaság, a ~ csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

A ~túltengés egyik (gyakran autoimmun eredetű) formája. Érzelmi megrázkódtatások súlyosbíthatják a betegséget, amellyel a ~ hormonjainak túltermelése társul.

- az egyéb testi betegségek, illetve az ezekre szedett gyógyszerek hatása, kölcsönhatása (a felszívódás, máj-, vese-, ~funkciók, satöbbi változása) befolyásolja az antidepresszívum hatását, mellékhatásait.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Fertőző betegség, Sebészet, Nőgyógyászat, Érrendszeri betegség?

◄ Paget-kór   Pajzsmirigy alulműködés ►
 
RSS Mobile