Kezdőlap (Pajzsmirigy)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pajzsmirigy

Betegségek  Paget-kór  Pajzsmirigy alulműködés

pajzsmirigyrák
A pajzsmirigyrák a pajzsmirigy rosszindulatú daganata. Négy fő típusa fordul elő: papilláris, follikuláris, anaplasztikus vagy medulláris.


PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS (HYPOTHYREOSIS)
DEFINÍCIÓ
A pajzsmirigy által termelt hormonok (tiroxin, trijód tironin) a szervezetben sokrétű hatást fejtenek ki. (ld. Hyperthyreosis) Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, ha ezen hormonok szintje a vérben csökken.

Pajzsmirigy Betegség
A pajzsmirigy egy kis mirigy, amely a nyak elülső részén található, a bőr és az izmok alatt, pont azon a helyen, ahol a csokornyakkendő lenne. Egy barnásvörös bal és jobb lebenyből álló pillangó alakú szerv.
Pajzsmirigy Betegség ...

Pajzsmirigy alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ez a hormon azonban fontos a szervezet számára, mert hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet.

Pajzsmirigy túlműködés
Leggyakoribb formája a Basedow-kór. Az autoimmun pajzsmirigy-túlműködés során a pajzsmirigyben termelődő tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonok fokozzák az alapanyagcserét. Gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartható.

PAJZSMIRIGYTÚLTENGÉS - LELKI OKAI
Közismert dolog, hogy az ember szellemi-lelki állapota jelentős hatást gyakorol a szervezetben levő mirigyek működésére. Különö­sen igaz ez a pajzsmirigy esetében.

Pajzsmirigy betegség
A pajzsmirigy pillangó alakú, 18-25 gramm súlyú. A nyak elülső részén helyezkedik el az ádámcsutka alatt, fő funkciója a pajzsmirigyhormon (tiroxin) termelése.

Fontos szerepet játszik:

A növekedésben, fejlődésben
Az anyagcsere szabályozásban
...

Pajzsmirigy daganat

Ezek egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, amelyek sok hormont termelnek ("meleg" göbök). Ezek kimutatásához a pajzsmirigy megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: hypothyreosis) ...

Pajzsmirigy túlműködés - hipertireózis
Az anyagcsere-folyamatok fokozódásával, 'felajzásával' jár. Önmagában véve nincs jellemző tünete. Jellegzetes a T3 és a T4 hormonszint emelkedése a vérben.

Pajzsmirigytúltengés: elfojtott agresszív és elutasító érzelmek; 'riadókészültség", túlfokozott belső aktivitás; állandó 'vegetatív harci készültség" ...

A pajzsmirigybetegségek tünetei és vizsgálatai
Általában jellemző a nyak megvastagodása, a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása már messziről látható. Tapintással a nyakon levő duzzanat a nyelőmozgást követi.

A pajzsmirigy túlműködése
pajzsmirigy-túlműködés, pajzsmirigyhormon, hormon
1 . oldal
Mi okozza? - Tünetek - Miért nehéz a pontos diagnózist felállítani? - Kezelése - Gyulladás is lehet ...

A pajzsmirigy-ellenőrzés a terhességi vizsgálatok között a helye
forrás: Medipress ...

A pajzsmirigyről - testünk védőpajzsa
Pajzsmirigyünk annak ellenére, hogy igen aprócska, egy nagyon fontos szervünk. Ez a légcső, illetve a gége előtt elhelyezkedő, lebenyekből álló belső elválasztású mirigy mindösszesen 20-40 gramm tömegű.

Tagelve pajzsmirigy alulműködés
Király Linda pajzsmirigy alulműködéssel küzd
Nagyjából 2,5-3 éve kezdődtek a tünetek: annak ellenére, hogy fáradt voltam, nagyon rosszul aludtam, hullott a hajam, felszaladtak rám a...

Pajzsmirigy UH eredménye - Mit tegyek?
43 éves nő vagyok. Az utóbbi időben talán túlterheltem magam, elég sok stressz ért, sokat dolgoztam, sokszor éjszakánként is. Két hete jelentkeztem a körzeti orvosomnál, mert vizesedést, duzzanatot észleltem a kezemen, a szemem alatt, térdem alatt és a bokámnál.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése elégtelen. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünettana is szerteágazó. A tünetek függnek a betegség súlyosságától.

Pajzsmirigyrákot okozhat a fogorvosi röntgen
A fogorvosi röntgen túl gyakori használata megemeli a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát, állítják brit szakemberek.
h i r d e t é s ...

Pajzsmirigy túlműködés (Hipertierózis)
Előfordulhat pajzsmirigy megnagyobbodással vagyis golyvával, de anélkül is. A betegség következménye: fokozott alapanyagcsere, szapora pulzus, jó étvágy mellett testsúlycsökkenés, verejtékezés, gyors hangulatváltozások.

A pajzsmirigy hormonjainak (thyroxin és trijód-tironin) elégtelen termelődése okozza. Ezek a hormonok szinte minden szerv működésére hatnak, így a tünetek sokrétűek lehetnek. A pajzsmirigy hormonjai az anyagcserét serkentik, így csökkent termelődésük az anyagcsere lassulásában jelentkezik ...

A pajzsmirigy-alulműködés menstruációs zavarokat, koraszülést is okozhat.
A pajzsmirigy normális működéséhez jód szükséges. Jódhiányos területeken, ahol az ivóvíz kevés jódot tartalmaz, a hormonszintézishez szükséges elem jódozott konyhasóval pótolható.
A jódhiányos strúma ily módon megelőzhető.

A pajzsmirigy hormonok elengedhetetlenek a helyes emberi sejt fejlődéshez és diferenciálódáshoz.Legfontosabb szerepe a pajzsmirigy hormonoknak a szervezet energiahordozóinak a felhasználásának az irányítása. Bizonyos mértékig beleszólnak a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjébe.

A pajzsmirigy cysticus elváltozásainak vizsgálata nem csak diagnosztikus célból történik, hanem terápiás beavatkozás is, hiszen egy több cm-es cysta compressios tüneteket okozhat a tracheán, vagy a nyelőcsövön, ill.

A csökkent pajzsmirigyműködés kezelése
Összefüggés az elhízás és a pajzsmirigy betegségei közt
Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére ...

Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis)
Kezelés
A pajzsmirigybetegségek kezelése a kiváltó októl, valamint attól függ, hogy az a mirigy alul- vagy túlműködésével jár-e.

Pajzsmirigy-betegségek
A pajzsmirigy két lebenye a nyakon, a gége ún. pajzsporcai alatt, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el, a két lebenyt elől-alul egy kis híd köti össze. Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában.

Pajzsmirigy göbök
A pajzsmirigy göbös megbetegedéseire a legtöbb esetben a nyak elülső részén megjelenő duzzanat hívja fel a figyelmet. A göbök azonban nem egyszerűen esztétikai gondot jelentenek. Az ún.

pajzsmirigydaganat, pajzsmirigy, daganat, göb, hideg göb, meleg göb, torokfájdalom, rosszindulatú daganat
Főoldal
Cikkek
Rák
Hétköznapi megbetegedések
Csontritkulás
Pszichés betegségek
Szív-és érrendszeri panaszok
Étkezési Zavarok ...

PAJZSMIRIGY GYULLADÁS SZUBAKUT Tüneteit és lefolyásának időtartamát tekintve az akut gennyes és a krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás között helyezkedik el, ezért nevezik szubakutnak.

A pajzsmirigyről általában
A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, az ádámcsutka alatt. A belső elválasztású mirigyeink közé tartozó mirigyeink egyike, mely a pajzsmirigyhormonokat termeli és a hormonok a véráram útján jutnak el szervezetünk sejtjeihez.

Mellékpajzsmirigy alulmüködés
A mellékpajzsmirigy (latin nevén: glandula parathyroidea) egy belső elválasztású (más néven endokrin) mirigynek számít. Ez azt jelenti,hogy közvetlenül a sejtközötti állományba, vagyis a véráramba jut a hormon amit termel. Így a hormon a mirigytől távol, ...

A pajzsmirigy betegségek egyik leggyakoribb formája a pajzsmirigy megnagyobbodása a struma, vagy másnéven golyva. Kialakulásának egyik lehetséges - és egyben leginkább kivédhető - oka az alacsony jódfogyasztás.

Veleszületett pajzsmirigy-alulműködés esetén a felnőttkori tünetek egy része előfordulhat. A kezdeti tünetek közé tartozhat ezen kívül az elhúzódó sárgaság és a táplálási problémák, a köldöksérv, és az egész szájnyílást kitöltő vastag nyelv ...

'Bár nincsen klinikai ajánlás a dialízisre nem szoruló vesebetegek enyhébb pajzsmirigyhormon csökkenésének rendezésére, ezek az eltérések magasabb szívérrendszeri kockázatot jelentenek és hozzájárulhatnak a vesebetegség súlyosbodásához' - nyilatkozták a vezető szerzők: Dr.

Pajzsmirigy megnagyobbodás
A pajzsmirigy megnagyobbodását golyvának vagy strúmának nevezzük.

Pajzsmirigy betegség
A pajzsmirigy, szervezetünk egyik fontos része. Hormonálisan működik, az is rossz ha sok van, az is ha kevés. Ha sok van túlműködésnek hívjuk, ha kevés hormont termel, alul működésnek. Egyik sem jó! A pajzsmirigynek fontos a jód.

Pajzsmirigy problémák
Felfúvódás kiváltó oka lehet a pajzsmirigy alulműködése. Erről akkor beszélhetünk, amikor túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet összes sejtjének aktivitását.

Pajzsmirigy:Papillaris carcinoma, follicularis neoplasia, colloidos struma, medullaris carcinoma, autoimmun thyreoiditisek, cysta (leszívás)
Nyirokcsomó:Reaktív folyamat, non-Hodgkin malignus lymphoma, Hodgkinkór, granulomatosus gyulladás, metastasis ...

Pajzsmirigy betegségek esetén tilos:
Jódhiányos betegségek esetén, káposzta, fehérrépa, mustár és földimogyoró fogyasztása, mivel rontják a jód hasznosítását. Pajzsmirigy túlműködés esetén, alkohol, nikotin és koffein fogyasztása.
Szóljon hozzá! ...

pajzsmirigy betegségek kivizsgálása és kezelése
mellékvese betegségek kivizsgálása és kezelése
növekedési zavarok kivizsgálása ...

Pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) hiánya: Fáradékonyság, székrekedés, hidegérzékenység, száraz bőr, testsúlygyarapodás. A gyermekek elmaradnak a növésben.

Pajzsmirigy túl - és alulműködés
Szikárka
Pajzsmirigy túlműködés esetén tilos a speciális jódozott sók fogyasztása.

Pajzsmirigy-alulműködés
Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők az erős vérzés hátterében. A pajzsmirigy a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt helyezkedik el. Az apró szerv által termelt hormon hatása az egész testre kiterjed.

Pajzsmirigy rendellenességek
A pajzsmirigy egy olyan szerv, amely a nyak felső részén található, éppen azon a helyen, ahol a csokornyakkendő szokott lenni. A pajzsmirigy a többi mirigyhez hasonlóan hormonokat termel, amik segítenek az anyagcsere és növekedés szabályozásában.

Pajzsmirigy - Betegség a normális értékek ellenére?
Jó tíz éve már, hogy a szakértők nem tudnak egyezségre jutni arról, hol húzódjon a határértéke a THS-hormonnak, amely fontos mutatója a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésének.

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a gége és a légcső felső részének két oldalán elhelyezkedő mirigy, mely két lebenyből, illetve a kettőt összekötő vékonyabb részből áll. Tömött tapintatú, erős kötőszövetes tok veszi körül.

A pajzsmirigyrákok korszerű komplex kezelése

A follicularis epithelsejtekből származó pajzsmirigyrákok szövettani szerkezetük szerint lehetnek papillarisak, follicularisak vagy anaplasticusak. A parafollicularis, más néven C-sejtekből keletkező rosszindulatú daganatok a medullaris carcinomák.

A pajzsmirigy serkentő hormon hiánya:A pajzsmirigy-serkentő hormon hiánya a pajzsmirigy csökkent működéséhez vezet (hipotireózis), és olyan tünetek kísérik, mint zavartság, csökkent hidegtűrés, súlygyarapodás, székrekedés és száraz bőr.

3. Pajzsmirigy funkció vizsgálata
A kivizsgálás része a pajzsmirigyfunkció vizsgálata is.
4. Endoscopos vizsgálat ...

A terápia idején pajzsmirigy-betegségek jelentkezhetnek vagy már meglévők kiújulhatnak, ilyen irányú kontroll vizsgálatok is szükségesek.
Az interferonra köhögés, nehézlégzés, álmosság is bekövetkezhet.

Pajzsmirigy betegség
Krónikus tüdőbetegségek: emphysaema, asztma, kisvérköri véralvadási zavarok
Koszorúérbetegség
Szívműködést stimuláló anyagok használata: bizonyos gyógyszerek okozhatnak pitvarfibrillációt
Családi halmozódás: pitvarfibrilláció gyakran érint teljes családokat.

Pajzsmirigy - műtétek (a pajzsmirigyrák kivételével)
Az emlődaganatok műtéte őrszem-nyirokcsomó mintavétellel, esetleg a hónaljároki nyirokcsomók eltávolításával
Lágyék-, és combsérv, köldök-, és hasfali sérv hagyományos és laparoszkópos (hastükrözéses) műtéte ...

Pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy műtét
Dr. Tóth: Hiperparatireózis
Dr. Cseke: Addison-kór ...

Pajzsmirigybetegségek: Mind a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis), mind a túlműködése (hipertireózis) okozhat menstruációs zavarokat.
Elhízás: nagyfokú elhízásban a zsírsejtek hormontermelése megzavarhatja a menstruációs ciklust.

Pajzsmirigy működésének csökkenése:
HYPOTHYREOSIS: alulműködés
újszülöttkorban kreténizmus: a maxilla előugró, a mandibula fejlettlen, a nyelv duzzadt ...

Pajzsmirigyműködési zavaroknál; nyaki nyirokdrenázs során a rosszul működő pajzsmirigyszövetből hirtelen nagy mennyiségű hormon kerülhet a vérbe.
Trombózisgyanús területeken - a kialakult vérrögből kis darabok szakadhatnak le, és tovasodródva, például tüdőembóliát okozhatnak.

pajzsmirigybetegség,
súlyos cukorbetegség,
az agyalapi mirigy alulműködése
akromegália,
adrenogenitális szindróma.

Pajzsmirigy betegségek: alulműködő pajzsmirigynél a magas koleszterin és LDL szint olyan gyakori, hogy minden esetben amikor a koleszterin vagy LDL kértéket észlelünk első helyen kell gondolni errea lehetőségre. Ebben az esetben a máj LDL receptorai károsodnak.

Pajzsmirigy betegség, meddőség, PCOS, hyperprolaktinaemiák, diabetes insipidus, elhízás-testsúlycsökkentés, cukorbetegség, csontritkulás, hirzutizmus
Erősségeim: ...

pajzsmirigyfunkció
B12- és folsav
hypertonia és szívritmuszavar
chr. máj-, tüdő-, vesebetegségek irányába ...

Pajzsmirigy szindróma halláscsökkenéssel: Pendred
4.
Kültakaróval összefüggő: Waardenburg szindróma ...

Pajzsmirigybetegségekkel, általában hyperthyreosissal jár együtt az orbita szöveteinek fokozott víztartalma, oedemaja, amely a szemteke protrusiojával jár és szemizombénulásokhoz vezethez.
külső
A külső szemizmok bénulása Syn ophthalmoplegia externa.

Pajzsmirigy
×
Pajzsmirigy alul- és túlműködésre a közönséges galaj hatásos gyógynövény. Készítsünk egy teát (csapott evőkanál fű, 2,5 dl víz, leforrázni, 15 percig állni hagyni, leszűrni) és ezzel a főzettel gargarizáljunk naponta többször.

pajzsmirigyem rendben,többi laborom is. EKG:Felgyorsult A-V átvezetés,sinusarrhythmia,patológiás QRS komplexum. Háziorvos szerint mindez majd elmúlik magától. Tényleg nincs szükség kardiológiai kivizsgálásra? Köszönöm válaszát ...

-Pajzsmirigy ultrahang

-PSA(prostata specifikus antigen)-prosztatarák szűrés vérvétellel
-Vastagbélrák-szűrési teszt(3-s sorozat) ...

A pajzsmirigy működésének csökkenése vagy kiesése miatt létrejövő súlyos kórkép. A bőr alatti kötőszövetben nyákos (mixoid) jellegű anyag halmozódik fel.
Tünetei: ...

A pajzsmirigy elégtelen hormontermelése következtében kialakuló tünetegyüttes.

A pajzsmirigy túlműködés, a felgyorsult anyagcsere kapcsán gyors és rendszertelen szívműködésre hajlamosít. Oxigénhiány a szív energiaellátásában kialakult problémák miatt vezet ritmuszavarhoz.

A pajzsmirigy megnagyobbodása, ami előfordulhat normális hormontermelés mellett (euthyreoid struma) vagy megváltozott hormontermelés mellett, például ha megnő a pajzsmirigy-hormon igény. (pubertás, terhesség, climax, stb)
Subglottis ...

A pajzsmirigy kissé megnagyobbodott, tömött tapintatú, nyomásra nem érzékeny
Később a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) tünetei észlelhetőek: ...

a pajzsmirigy fokozott működése miatt kialakuló állapot
hiperventiláció (hyperventilatio)
a légcsere felgyorsulása, fokozódása akaratlagosan vagy reflexes úton ...

A pajzsmirigy szcintigráfia - mint a tájék leggyakoribb izotóp vizsgálata - jódtartalmú radiofarmakon alkalmazásával történik. A pajzsmirigy metabolikus (hormontermelő) működésével analóg funkcionális információ kapható.

- A pajzsmirigy alulműködését - fáradékonyságot, alacsony vérnyomást és levertséget okoz
- Daganatos betegségeket - sajnos sok tumor első tünete sokáig csak a levertség, szédülés, fáradékonyság ...

A TSH a pajzsmirigy hormontermelését stimuláló, elősegítő hormon, ami az agyalapi mirigyben termelődik. Tartósan akkor magas a szintje a szérumban, ha a pajzsmirigy hormontermelése valamilyen ok miatt csökkent ill. elégtelen.

Strúma
A pajzsmirigy kóros megnagyobbodása, golyva.
A tisztázatlan eredetű latin struma (golyva) átvétele.

Miután a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak, izotópos vizsgálat segítségével a megnagyobbodott pajzsmirigy és a fokozott jódfelvétel 99Tc szcintigráfiával (gammasugárzásra felvillanásokat mutató képernyő segítségével) láthatóvá tehető.

A tiroxin a pajzsmirigy által termelt egyik hormon, a szervezet 'működési sebességét' szabályozza. Így például befolyásolja a sejtek anyagcseréjét, a hőtermelést, a máj, a szív, a vese és az agy működését.
Alacsonyabb értéke két dologra is utalhat.

Pajzsmirigy ultrahang rutinellenőrzésre mentem, ahol hasi ultrahang vizsgálat is volt, és ott derült ki, hogy kettő kicsi, babnagyságú epekövem van, és hogy a hepar reflectivitása kissé fokozott. Mitől alakul ki az epekő? 3 éve voltam hasi ultrahangon, akkor még nem volt.

Tünetek: A pajzsmirigyhormon hiánya a szervezet működésének lelassulását okozza. Egykedvűvé válik az arckifejezés, bereked a hang, lelassul a beszéd, csüngnek a szemhéjak, megpuffad, illetve megduzzad az arc.

Hullik a haja, pajzsmirigy betegsége van, sikertelen a fogantatás?
Ez esetben várja Önt Dr. Szunyogh Magdolna, endokrinológusunk.
Orvos-esztétikai kezelésekSzakrendelések
Dietetika ...

Pajzsmirigyével problémái vannak Akinek pajzsmirigye "túlműködik", azaz fokozottabb a normálisnál, ne mulassza el a rendszeres csontsűrűség-vizsgálatot! Pajzsmirigy túltermelés esetén ugyanis a szervezet anyagcseréje és egyben a csontok lebomlása is gyorsabb az átlagosnál. 7.

" O" vércsoportú egyéneknél egyes krónikus betegségek például idült veseelégtelenségben, hyperparathyreosisban (mellékpajzsmirigy túlműködés), ischaemiás szívbetegségben ( szívérelmeszesedés ) szenvedőknél gyakrabban alakul ki fekélybetegség.

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, amely a védőnő feladatkörébe tartozna. A pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.

A garat-gége hátsó fala mögött kialakuló tályogos folyamat is kifejezett nyaki fájdalmat provokál, melyhez duzzanat, láz társul.
Pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése.
A nyaki nagy erek (artéria carotis) szűkülete, elzáródása is nyaki fájdalommal jár.

163. FEJEZET - A pajzsmirigy betegségei
Hipertireózis ", Hipotireózis ", Tireoiditisz ", A pajzsmirigy rákja "
164. FEJEZET - A mellékvese betegségei ...

Az IFN-α neuroendokrin hatásai közül a hypothalamus-hypophysis-mellékvese rendszer (HPA rendszer) és a pajzsmirigy működésének modifikálása tűnik a legfontosabbnak. Az IFN-α direkt és indirekt módon a HPA-rendszer ("stressztengely") hiperaktivitását váltja ki (22).

(struma), a nyak elülső és oldalsó részein fekvő pajzsmirigynek megnagyobbodás, mely néha oly fokot érhet el, hogy emberfejnyi nagyságban lóg le a mellre s hátra vethető a beteg hátára. Minden korban fejlődhetik, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, nőknél valamivel gyakrabban mint férfiaknál.

Ennek a területnek a kezelésével nemcsak a felsorolt szervekre hatunk, hanem az első, második nyakcsigolyákra, a koponyaalapra, a gerincoszlop felső részére, a mandulákra, a pajzsmirigyre és a mellékpajzsmirigyekre is.

- A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó pajzsmirigybetegség kialakulásában és a kórfolyamat súlyosbításában.
- A dohányzás gyengíti az immunrendszert
- A dohányzás kedvezôtlen hatással van a gondolkodásra ...

A más néven krónikus lymphocytás vagy autoimmun thyreoiditisként emlegetett egészségkárosodás a pajzsmirigy autoimmun betegsége, melynek lényege, hogy a szervezet saját immunrendszere a pajzsmirigy sejtjeit célba véve ellenanyagot termel - a pajzsmirigy hormontermelő sejtjei így elpusztulnak.

Általában specifikus ok nem mutatható ki a hátterében, bár vannak olyan betegségek, melyek kiválthatják, mint a pajzsmirigy-túlműködés, az alacsony vércukorszint és ritkán a feokromocitóma. Az idegrendszer verejtéktermelést szabályozó részének zavara is okozhatja.

Körülbelül húsz évvel ezelőtt, egy svédországi kongresszuson a szállodában leültem egy idősebb úr mellé reggelizni, aki miután megtudta, hogy magyar vagyok, a következőt mondta: 'Hát Ti nagy szakértők vagytok, emlékszem, hogy a már a 30-as évektől Budapestre küldtük a betegeket mellékpajzsmirigy ...

A pajzsmirigy túlműködés elsőre bizarrnak tűnő tüneteit az okozza, hogy a méhlepény is termel pajzsmirigyműködést serkentő hormont, a magzat igényeinek kielégítésére.

A mirigyrendszerhez tartozó, belsőelválasztású mirigyek a tobozmirigy (epifizis), agyfüggelék (hypofizis), pajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvesék, petefészek vagy here, csecsemőmirigy.

Jódhiányt előidézve, ezek az anyagok fokozott TSH termelést provokálhatnak, mely idővel akár a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet. A spenót, káposztafélék, retek, gyógyszerek közül a lithium, amiodaron stb., strumigén hatásúak, ezért fontos mellettük a fokozott jódbevitel.

15-20 mg jód található, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben van, mert a jód a pajzsmirigyhormonok (tiroxin, trijód-tironin) szerves része, így részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését, de közvetve hat a vérkeringésre is.

Amíg a szervezetnek az anyagcserében létfontosságú szerveinek működése (pajzsmirigy, máj, mellékvese, bélrendszer, reprodukciós szervek stb) nem romlott meg, addig a koleszterinszint elég stabilan szabályozott, és önmagában nem okoz érelmeszesedést.

allergia teszt, alvászavar, bach-virágterápia, depresszió, dohányzásról leszoktatás, ekcéma, fogyás, fogyókúra, félelem, fülakupunktúra, hajhullás, idegrendszer harmonizálás, méregtelenítés, schüssler-sók, stressz, szenvedély betegségek, természetgyógyászat, voll-féle állapotfelmérés pajzsmirigy ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Fertőző betegség, Sebészet, Nőgyógyászat, Érrendszeri betegség?

◄ Paget-kór   Pajzsmirigy alulműködés ►
 
RSS Mobile