Kezdőlap (Orrvérzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Orrvérzés

Betegségek  Orrsövényferdülés  Orsóférgesség

Orrvérzés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Orvosi név:
Epistaxis
BNO kód:
R0400
A betegség lényege:
Az orrüreget bélelő nyálkahártya ereinek sérülése miatt bekövetkező vérzés.
A betegség oka:
Számos betegség és állapot tünete lehet különböző erősségű orrvérzés.


Orrvérzés
Amennyiben az orrvérzést külső fizikai hatás okozta, például ütés, úgy a jelenség természetesnek mondható. A spontán, külső hatások nélküli vagy mondjuk orrfújás hatására bekövetkező orrvérzés azonban, nem normális jelenség. Ebben az esetben, a hajszálerek gyengesége az okozó.

Orrvérzés
Tünetek Akkor következik be, amikor az orrnyálkahártya felszíni hajszálerei megpattannak. Megfázás esetén egy erősebb orrfújás vagy tüsszentés, orrpiszkálás is kiválthatja. A vérveszteség ijesztő mennyiségűnek tűnik, - de nem kell megijedni, valójában nagyon csekély.

Orrvérzés (epistaxis)
Az orrvérzés az orrban található hajszálerek elpattanása miatt bekövetkező vérzés. Leggyakrabban az orrsövény nyálkahártyájának elülső részén található tágult, könnyen megrepedő hajszálerek okozzák.

Orrvérzés
Akkor kezd el magától vérezni az orrunk, amikor az orrlyukban megpattan­nak a vérerek.

~

Az ~ rendszerint veszélytelen. Úgy tűnik, a gyermekek hajlamosabbak rá, talán mert mozgékonyabbak és többször szenvednek orrsérüléseket. Úgyszintén egyes embereknél az orrban lévő hajszálerek sérülékenyebbek, és ezek megpattanása okozza a panaszokat.

~
Bércse - Lótorma
Bércse - lótorma. (Clematis recta. Lótorma) ...

~t kiváltó okok és lehetséges kezelési módszerek a vérzés megszüntetésére ...

~
Az orrüregben vagy az orrjáratokban futó artéria sérülése miatt bekövetkező, többnyire gyorsan múló, olykor ijesztőnek látszó állapot. Néha előfordul, hogy a vérzés magától nem szűnik meg, ekkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

~
Az orr a légutak legfelső szakasza, és egyben fontos érzékszerv is - a szaglás szerve. Ellenőrzi a beáramló levegő szagát, illatát, ezért a 'rossz' levegőt szaga alapján is azonosíthatjuk.

Az ~ okai - Súlyos bajra is utalhat?
Az ~ a felsőlégutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, artériás és különösen vénás erekben gazdag ellátottsága, elősegítik az ~ gyakoriságát és ismétlődését.

Az ~ már önmagában is ijesztő, pláne akkor, ha más tünetekkel is társul.
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

~
(epistaxis). Különböző okai lehetnek, keletkezhetik trauma (külerőszak) behatása folytán az orra történő ütés, lökés satöbbi következtében. Bekövetkezhetik továbbá az orrban székelő fekélyesedések lefolyása alatt, daganatok, habarcok és idegen testek jelenlétében.

~ 2
Az ~ igen gyakori jelenség, mely gyermek- és felnőttkorban egyaránt előfordulhat, általában banális betegség váltja ki, de néha súlyos folyamat állhat a háttérben. Helyi okok és a szervezet egészének betegségei egyaránt okozhatnak ~t.

~
Az ~ legtöbbször trauma következménye, hajlamosító tényező lehet azonban allergia, akut felső légúti gyulladás, korábbi trauma, vagy a száraz környezet is
Lényege ...

~
Állandó fejfájásban szenvedek, nem erős, inkább tompa fájdalom a fejem hátsó részén, a baloldalon. Többször az orrom is vérzik. Az orvosom szemészetre küldött, ami negatív lett.
Mi lehet ennek az oka?

Az ~
Az ~ egy viszonylag gyakori, sokszor mégis ijesztő, és mindenképpen kellemetlen esemény.
Kisgyermekkorban ritkább, nagyobb gyermekeken és felnőttkorban gyakoribb.

~
A nem sérüléses eredetű ~t leggyakrabban az orrnyálkahártya kiszáradása vagy erőteljes orrfújás okozza.
- szorítsa egymáshoz az orr két oldalát (a puha résznél) kb 10 percen keresztül,
- a gyermek fejét hajtsa előre, köpje ki a torkába csorgó vért, ...

~
Az orr arteriás vérellátása
A. carotis externa: a. maxillaris, a. incisiva, a. sphenopalatina ...

~ - epistaxis, nose bleed, epistaxis
orsócsont - rádius, radius
orsóideg - nervus radialis, radial nerve ...

~: lehet habituális, (szokványos, vagy rendszeresen ismétlődő), ekkor a porcos orrsövény elülső részéből származik a vérzés. Lehet magas vérnyomás okozta, ekkor a vérzés az orrüreg hátsó részéből származik.

Az ~ lehet a magas vérnyomás jele?
Mivel az orrban lévő nyálkahártya vékony, és bő a vérellátása, a nagyobb belső nyomás hatására ezek valóban elpattanhatnak, vagyis a jelenség mögött állhat a megemelkedett vérnyomás.

~
Az ~nek (episztaxis) számos oka lehet, a leggyakoribb ezek közül az orrpiszkálás és a sérülés. A téli hideg, száraz levegő növeli az ~ kockázatát. Az aszpirint vagy más, a véralvadást befolyásoló gyógyszert (alvadásgátlókat) szedő betegek orra gyakran vérzik.

~: orrszárnyak összenyomása. Fej előrehajtása.
Fogmedri vérzés: foghúzás, baleseti sérülés esetén.
Tüdővérzés: a vér köhögés útján távozik köpet révén. Élénkpiros, habos vér. Félig ülő helyzet, nincs mozgás, beszéd. OMSZ ...

~ esetén tehát ültessük le a szenvedő alanyt úgy, hogy a feje inkább előredőljön, ha pedig a nyaka körül szűk a ruha, lazítsuk meg. Hagyjuk, hogy a vér - még ha kellemetlen látvány is - zsebkendőbe vagy mosdóba csorogjon.

~, nyugtalanság, homályos látás, a kiváltó betegség tünetei
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

~
Sűrű, sárgás színű, véres váladék folyik az orrból
Véreset köp, vért nyel ...

Az ~t okozó betegségek lehetnek banálisak vagy súlyosak. A banális betegségek közül például fertőző betegségeket (influenza, kanyaró, tífusz) kísérheti ~.

Az ~nek több oka lehet, de a leggyakoribb az orr nyálkahártyájának véna hálózatának tágultsága. Ebben alkati tényezők játszanak szerepet. Azután ehhez társulva a felső légúti hurutos betegségek során a nyálkahártya vérbősége fokozódik, és ekkor támadhat vérzés.

Nátha? ~? - megelőzés, kezelés
Mit kell tudni a mellimplantációról?
Angyal Ildikó
IBR-System
Dr. Márffy Judit ...

bármilyen orvosi beavatkozás például műtét után vérzés lépett fel - esetleg vért is kellett kapnia
erős a menstruációs vérzése
úgy gondolja, hogy feltűnően nagy kék fotlok keletkeznek rajta, jelentősebb ütés nélkül
indokolatlanul gyakori ~ ...

Általában fájdalommentesek, de az orrban lévő fekélyek ~t okozhatnak.
5) Ízületi gyulladás: az SLE-s gyermekek nagy többségét érinti. Fájdalmat és duzzanatot okoz a kezek, csuklók, könyökök, térdek, valamint a karok és lábak egyéb ízületeiben is.

Használható megfázások, láz, allergia, pollen és szénanátha, gyomorhurut, bélhurut, húgyúti és légzőszervi megbetegedések, a méh, a hüvely, és a petefészek rákos és egyéb betegségei, prosztatagyulladás és rák, ~, Tbc, tüdővérzés, egyéb tüdő megbetegedések, csontvelőgyulladás, ...

Ilyen kórtörténet lehet például gyakori ~, erős menstruációs vérzés, fogorvosi eljárásoknál fellépő súlyos vérzés, satöbbi Ezekben az esetekben alkalmazzák a vérlemezke funkció teszteket a legtöbbször.

csuklás, fulladás-érzés, kóros köpet, köhögés, légszomj, légzéskihagyás, magas vérnyomás, nehézlégzés, orrdugulás, orrfolyás, ~, pulzus megváltozása, rövidült légvétel, sóhajtozás, szaglászavar, szapora szívműködés, száraz köhögés, szívdobogás érzés, szívritmuszavar, terheléskor légszomj, ...

~; vagy vér a vizeletben.
K-vitamin hiányára utal a lassú véralvadás és az alacsony prothrombin aktivitás.
Az újszülöttek bélrendszere steril, szervezetük kevés K-vitamint tárol, ezért születés után K-vitamin injekciót kapnak a vérzékenység elkerülésére.

Először is kezdjük az ~sel. Az ~t a legenyhébb ütés is kiválthatja. Ültessük le az illetőt, hogy feje egy kicsit elől legyen, és mondjuk meg, hogy fogja be az orrlyukát, és a szájon át lélegezzen. Ne engedjük szipogni, mivel lenyelheti a vért, és ez hányást okozhat.

Az esetek többségében semmiféle tünettel nem jár, de jelezheti a fejfájás, látászavar, ~, terhelésre jelentkező nehézlégzés, mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, szédülés, de az alvás közben fellépő légzési zavarok is a tünetek közés sorolhatók.

Sötét színű vizelet, bőr alatti vérzések,~, szurokszerű széklet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.
Mesterséges billentyűvel élő nők fogamzásgátló tablettát nem szedhetnek.
A terhesség mind az anya, mind a gyermek számára fokozott veszélyt jelent.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, ~, látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség. Legtöbbször a már a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív) okoznak különböző tüneteket.

A C-vitamin hiány véraláfutásokra, fogínyvérzésekre, ~re való fokozott hajlammal, és a szokásosnál elhúzódóbb sebgyógyulással jár. Egyéb tünetek még a vérelemek károsodása, duzzadt, érzékeny ízületek és fájdalmas csontok, általános gyengeség, étvágytalanság, vagy a száraz, pikkelyes bőr.

Ezt követően hirtelen kialakuló magas láz, ~, erős arthralgia alakul ki, mely elsősorban a térdeket, csuklókat és a könyököket érinti. Az érintett ízületekben folyadék jelenhet meg.
A betegség kb. negyedik napján, az arcon kezdődve maculo-papulosus rash fejlődik ki, mely lefelé terjed és kb.

spontán ~
A-típusú hemofíliában különböző súlyossági fokozatokat különítenek el a tekintetben, hogy a VIII:C faktor milyen százalékban található meg, illetve működik a szervezetben. Ha ez az arány >75%, a beteg általában tünetmentes.

Nyálkahártya-szárazság, enyhe, spontán múló ~ ritkán megfigyelhető, ezért hosszú távú kezelésnél időszakos kontroll és esetleges komplementer terápia javasolt (orrolajok). Septumperforáció irodalmi ritkaságnak számít.

A bőrön megjelenő pontnagyságú bevérzések, a gyakori ~, vagy a fogmosás után előforduló fogínyvérzés oka a csontvelőben keletkező vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése.

K-vitamin-hiányban már kisebb zúzódásokat követően is bevérzések és nyálkahártya vérzések (különösen ~, gastrointestinalis vérzés, menorrhagia és haematuria) fordulnak elő.

A legtöbb emberben a magas vérnyomás nem okoz panaszokat, annak ellenére, hogy bizonyos tüneteket, - így például fejfájást, ~t, szédülést, kipirult arcot és fáradtságot - sokan - tévesen - a magasvérnyomás-betegségnek tulajdonítanak.

Orrcsonttörés ", Orrsövényferdülés ", Az orrsövény átlyukadása ", ~ ", Orrnyílás gyulladás ", Orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) ", Orrpolip ", Orrmelléküreg-gyulladás "
222. FEJEZET - A garat rendellenességei ...

Gyengeség, sápadtság, ingerlékenység, láz.
Makacs vagy visszatérő fertőzések. ~ek.
Fájdalom a csontokban vagy ízületekben. Bőrelszíneződés.
Sántítás alakulhat ki, vagy esetleg nem hajlandó állni a gyermek.
Tünetek felnőtteknél ...

Az orr-melléküreg rendszer a szagláson túl, a levegő előkészítésének és a hangképzésnek is a szerve. Az ~, az allergia, orrfolyás, nátha, szaglás zavar, arcüreg-gyulladás, fejfájás a leggyakoribb tünetek.
Garat torokfájás mandulagyulladás ...

Ha váratlanul vérezni kezd az orrunk, első reakciónk a pánik, különösen akkor, ha nem tudjuk pontosan, mi okozza a bajt. Az ~ hátterében többnyire ártalmatlan okok húzódnak meg, és ilyenkor a vérzés magától megszűnik.
» Részletek
Legfrissebb cikkeink: ...

Azonnal forduljon orvoshoz, ha rendellenes vérzést (véres székletet, vizeletet, vagy véres köpetet) tapasztal. ~ vagy fogmosáskor fogínyvérzés is túladagolás kezdeti jele lehet.

hónapokig nasalis vagy oralis tünetek
gennyes orrfolyás,~
szájüregi fekély
kerekárnyékok a tüdőben ...

a vér alkotórészeinek károsodása, fokozottabb vérzési hajlam (pl. ~)
véraláfutások kialakulásának fokozott hajlama
fogínyvérzés, ínygyulladás, foghullás
kóros csont- és fogképződés
ízületi vérzések, csonthártya alatti bevérzések ...

A májban súlyos működészavarok lépnek fel, hatására a bőr sárgás színezetűvé válik, rossz közérzet- , könnyen kis ütődés vagy enyhe nyomás hatására kialakuló zúzódások és véraláfutások-, gyakori íny és ~-, a has duzzadása, különös tekintettel jobb oldalon a bordák íve alatt, ...

Növényi ösztrogént tartalmaz, nőknek serdülő- és változó korban nélkülözhetetlen. Gyomor- és bélbántalmakra, húgygörcsökre, a légutak megbetegedéseire kiváló, a tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és ~ régi, bevált gyógyítója.
Még több információ a cickafarkról
Diófa
(Juglans regia) ...

A magas vérnyomás nem okoz jellegzetes tüneteket, mire ezek jelentkeznek (fejfájás, szédülés, fáradékonyság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, ~, látászavar) már rendszerint kisebb-nagyobb szervkárosodás alakul ki - ennek egyik jele a vizeletben megjelenő fehérje - a magas vérnyomás ...

zavarok, bénulások a csatornák lefutása mentén, merev és fájdalmas tarkó, féloldali bénulás, fájdalom és mozgászavar a térdhajlatban, erőtlen alsó végtagok, húgyivarszervi betegségek, kismedencei gyulladás, ágybavizelés, pszichés zavarok, szédülés, felső légúti hurutok, orrfolyás, ~, ...

Az orrból származó bő vérzés. Syn ~. (G. eredete: epistazo, orrból vérezni, epi, -on,-en,-ön, + stazo, csöpögni)
episternalis
1. A sternum felett vagy azon lévő. 2. Az episternumra vonatkozó.

Féloldali orrdugulás, ~ is lehet a tünet. Mindez attól függ, hogy az arcüreg melyik részén helyezkedik el a daganat. Sokszor a beteg sorsát ez határozza meg.
A szájüreg vagy az arc kifekélyesedése csak késői tünet szokott lenni.

nátha, nyaki cysta, nyaki nyirokcsomó, nyelés, nyelési zavarok, nyirokcsomó gyulladás, nyúlajak, orr-anatómiája, élettana, betegségei, orrgarat, orrüreg, ormelléküregek-endoscópos vizsgálata, gyulladásai, orrsövény, orrsövényferdülés, orrjárat, orrmandula,orrlégzés, orrdugulás, ~, ...

~: önfeláldozás
Oldalak: tested jobb oldala az ész és a racionalizmus, bal oldala a szív és az érzelmek jelzője. A fejeden ugyanez pont fordítva van.
Pajzsmirigy: Ha alulműködik, félsz a változástól, ha túlműködik, sokat stresszelsz, és nincs határozott jövőképed.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fekély, Szédülés, Hasmenés, Daganat, Antibiotikum?

◄ Orrsövényferdülés   Orsóférgesség ►
 
RSS Mobile