Kezdőlap (Orrdugulás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Orrdugulás


 

Orrdugulás

Betegségek  Ornitózis  Orrfolyás
2014.04.21

Orrdugulás - okok és következmények
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt.


orrdugulás, érszűkítő, duzzanatcsökkentők
A nátha vagy allergiás reakció eredményeként az orr és a melléküregek nyálkahártyája és erei megduzzadnak. Ez a duzzanat megnehezíti az orrlégzést és akadályozza az orrmelléküregek normális elfolyását.

Orrdugulás és kezelése
Az téli hónapokban gyakori nátha oka lehet az ún. nem szezonális allergia, melyet penészgombák, lakáson belüli allergének okoznak.

Csecsemőkori orrdugulás:
Kérdés:
Attól féltem, hogy 3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott.

Az orrfolyással, orrdugulással járó panaszok enyhítésére számtalan, recept nélkül kapható készítmény került forgalomba.

Orrdugulás ellen és a fájdalom csillapítására
Akár megisszuk a borsmentateát, akár belélegezzük aromás gőzét, hatékonyan csökkenti az orrdugulást azáltal, hogy oldja a váladékot, és csökkenti a nyálkahártya gyulladását.

Orrdugulást megszüntető szerek (vazokonstriktorok vagy érösszehúzók)
A vazokonstriktorokat rendszerint orrcsepp vagy -spray formájában alkalmazzák. hatásuk, hogy összehúzzák az orr belső szöveteit vérrel ellátó apró ereket (kapillárisokat).

Orrdugulás, nátha gyerekkorban
A nátha a gyermekkorban leggyakrabban előforduló betegség ...

Orrdugulás enyhítése
Az orrfolyás, orrdugulás ellen bevehetőek a tengeri sós orrsprayk, amelyek segítenek kitisztítani, nedvesen tartani az orrnyálkahártyát.

Az orrdugulást csak óvatosan vagy egyáltalán nem érdemes kezelni. Az egyes gyógyszerkészítmények, melyek feloldják a lerakódást, egyben káros mellékhatással is rendelkezhetnek, például csökkentik a vér áramlását az orr és torok hajszálereiben, ...

Az orrdugulás mint népbetegség

Interjú dr. Rónai Zoltán klinikai immunológus és allergológus, tüdőgyógyász szakorvossal
Nemesi Zsuzsa ...

Döntően orrdugulással
Helyileg steroid az orrba.
[2] Fül-orr-gégészeti és Pulmonológiai Szakmai Kollégium: Egyeztetett hazai állásfoglalás és ajánlás a rhinitis diagnosztikájához és kezeléséhez. (1997) ...

Orrdugulás, szaglászavar
További lehetséges tünetek
Krákogás, horkolás, fülpanaszok, gombócérzés a torokban ...

Orrdugulás
Lányom 3 hónapos, már 2 hetes kora óta nehezen kap levegőt, ha lefektetem az ágyba. Már voltunk CT-vizsgálaton, ami kimutatta, hogy az egyik orrjárata szűk a másik teljesen el van záródva. K...

Orrdugulás
Jó napot! Minden este csepegtetnem kell az orromba, mert be van dugulva, pedig nincs se orrmandulám, se mandulám. Mitől lehet ez az állandó orrdugulás?

Orrdugulás elleni szerek. Acetaminophen, ibuprofen. Szükség esetén antibiotikumok, szteroidtartalmú orrspray, antihisztamin, immunoterápia allergia esetén.
Alternatív gyógymódok: ...

Orrdugulás.
Rossz lehelet.
Torokfájás, köhögés.
Fájdalom a felső fogsorban.
Fejfájás, ami erősödik, ha előrehajolsz.
Fájdalom, nyomó érzés a szemed mögött.
Hátracsorgó váladék az orrüreg hátsó részén és a torokban.

Az orrdugulást hatásosan a lokális "corticosteroidok" csökkentik.
(A gyulladás elleni védekezésben a szervezet természetes védelmét a mellékvesekéreg által termelt corticosteroid-nak nevezett hormonok biztosítják.) A helyileg alkalmazható szteroid ...

Az orrdugulás sem sokkal kellemesebb állapot, ennek hátterében a megduzzadt vénák állnak, melyek az orrban leszűkítik a járatokat, és miközben egyre több váladék próbál távozni kifele, a befelé áramló levegőnek egyre kisebb hely jut.

Az orrdugulás csökkentésére ma már remek szerek kaphatók spray vagy cseppek formájában.

Az orrdugulás csökkentésére adott szerek csak átmeneti és korlátozott javulást eredményeznek.

Az orrdugulás ellen vény nélkül kaphatók orrcseppek, a megfelelőt annak ára, illetve alkalmazásának kényelmessége alapján érdemes kiválasztani. Ne feledjük, hogy gyerekek sok esetben nem kaphatják a felnőttek részére rendelkezésre álló szereket! ...

Az orrdugulásban adott nyálkahártya-lohasztók, így a fenilefrin, a köhögés csillapítására nem alkalmasak, hacsak a köhögést nem az orr mögötti területről lecsöpögő váladék okozza.

Köhögés, orrdugulás (nátha, allergia, orrsövényferdülés, gyomorsav-visszacsorgás)
Fájdalom (trauma, tumor, bármi)
Túlsúly (és következményei) ...

Köhögés, orrdugulás
Makacs, semmire sem javuló száraz köhögés
Véres köpetürítés reggelente ...

Tüsszentés Orrdugulás, könnyezés Orrfolyás Ha a nátha hátterében az egyéb betegségek kizárhatóak és az allergiás eredet igazolható, allergiás rhinitisről beszélünk.

orrdugulás
vizes orrfolyás
orr-, szem-, torok-, vagy fülviszketés
gyakori orrvérzések
A perenniális rhinitisben szenvedőknél ezeken kívül még:
visszatérő középfülgyulladások
horkolás ...

A jól ismert orrdugulással, tüsszögéssel és orrfolyással járó tünetek mellett az allergia a szemeket sem kíméli: irritáció, viszketés, vörösség, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet.

Makacs, tartós orrdugulás vagy kísérő tünetként láz jelentkezése esetén gyermekorvoshoz kell fordulni, aki a probléma hátterében meghúzódó okot felderítve rendel gyógyszert; érösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatóanyagú orrcseppet, ...

- orrdugulás vagy orrfolyás
- száraz köhögés
- enyhe hőemelkedés: 37,5-38°C fok
- étvágytalanság
Két-három nap elteltével a tünetek súlyosabbá válhatnak, amelyek csecsemők esetében a következőek lehetnek: ...

A hagyma az orrdugulást csökkenti, míg a fokhagyma antibakteriális hatást fejt ki, így a nátha időszakában, a legyengült szervezetet, megvédi a bakteriális támadásokkal szemben.

Az allergiás orrdugulás
Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza.

A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, amely néhány nappal tovább is húzódhat a heveny náthás, orrfolyásos tüneteknél. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár.

Ha a csecsemőt orrdugulása miatt nem tudod megfelelően etetni, etetés közben javallott függőleges helyzetben tartani. Kipróbálhatod az orrcseppeket is. Vásárolj a gyógyszertárból, és 15 perccel etetés előtt csepegtess az orrába .

Az orr anatomiai elváltozásai (orrpolip, orrmandula megnagyobbodás, orrüregbe kerülő idegentest, orrsövényferdülés) is gyakori okai krónikus orrdugulásnak, náthának.

Orrdugulás, orrcsepp-használat
Influenza elleni védőoltás
Hajfesték-allergia...
Fogműtét előtt - és után
Gyógyszerallergia, ritmuszavar...
Allergia gyermekkorban
Szoptatás és gyógyszerszedés
Terhességvállalás, PCO (?)
Sampon-allergia?

Ezekben a kórképekben a tünetek a betegség kezdetén megegyezhetnek az allergiás tünetekkel, hirtelen kezdet, híg vizes orrfolyás, orrdugulás, gyakori tüsszentés.

Klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetei közül - tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás - legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

A tünetek a fertőzést követő pár napban jelentkeznek: rossz közérzet, enyhe hőemelkedés, tüsszögés, orrfújás, orrdugulás, köhögés, a nyálka áttetszővé és folyóssá válik. A tünetek általában tíz nap alatt teljesen eltűnnek.

A vizsgálatok során csak enyhe, átmeneti és a tartós alkalmazás során csökkenő mellékhatásokat mutattak ki, elsősorban hasi diszkomfort érzést, orrdugulást, fejfájást, hát-, és izomfájdalmat, szédülést, valamint kipirulást említettek.

Messze első helyen végzett az orrdugulás (27%), amelyet több, mint kétszer annyira zavarónak éreztek, mint a második helyen végzett fejfájást (13%).

- nyálkahártyalohasztók: érösszehúzó hatásuk miatt gyorsan csökkentik az orrdugulást, de legfeljebb 1 hétig használhatók, mert hosszú alkalmazásuk tönkreteszi a nyálkahártyát és hozzászokás is kialakulhat.

Az új H1N1 influenzavírus fertızés tünetei hasonlóak a szezonális influenzáéhoz - többek között láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás vagy -váladékozás, izomfájdalom, fejfájás, borzongás, hidegrázás és kimerültség érzés jelentkezhet.

Különleges figyelmet érdemel a mentol, ami önmagában is alkalmas a légutak megnyitására, vagyis az orrdugulás megszüntetésére, de nem minden életkorban használható. Az orrdugulás gátolja a nyugodt alvást, akadályozza az evést-ivást.

Tipikusan jellemző tünetei: híg, vizes, "csöpögő" orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, borzongás és tüsszögés. A nátha tipikus tünetei általában 7-10 napig tartanak.

Különböző testtájékok viszketegsége, látásromlás, gombócérzés a torokban, orrdugulás, fáradékonyság, koncentrációzavar, has puffadás, szénhidrátéhség, szorulás, hasmenés, menstruációs görcs és más, ...

Torokfájás ritka, és csak az esetek 30-50%-ban jelenik meg orrfolyás, orrdugulás. Szövődményei főleg kisgyermekekben, idősekben és krónikus betegségben szenvedőkben veszélyesek.

A tünetek, mint a rohamokban jelentkező orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, kaparó, égő, viszkető érzés a torokban satöbbi eléggé ismertek.

A középfülgyulladás hátterében többnyire nátha, orrdugulás áll. Ilyenkor ugyanis a fülkürt nem tud szellőzni. Sőt: elég egy erősebb orrfújás és váladék, a váladékkal pedig kórokozók préselődnek a fülkürtön keresztül a dobüregbe.

Hatékonyan kezelhetünk vele: náthát, orrdugulást, köhögést, fülzúgást, fejfájást, koncentráció hiányt, telítettségérzést.

Zárt helyiségben a dohányfüst azonnali panaszokat: tüsszentést, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, fejfájást, szédülést, torokfájást, rekedtséget, hányingert, köhögést, légzési nehezítettséget okozhat.

Ha az orrpolip teljesen kitölti az orrjáratokat, megjelennek az orrdugulás miatti alvási apnoe (légzéskimaradás) tünetei: a horkolás, az erőltetett légzőmozgás, az alvás alatti elhúzódó légzésszünet és következményeként csökken a vér oxigénszintje.

Az influenza vizsgálatokat az orvos szinte kizárólag 'influenzaszezonban' kéri, ha a betegnél légúti fertőzésre utaló tünetek, például fejfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, gyengeség, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás és höhögés jelentkeznek.

Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza. Az akár hónapokig is tartó orrdugulás az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva.

A szem pirossága, orrdugulás, könnyezés, nyugtalanság nem ritka kísérő jelenség. A fájdalmas és panaszmentes időszakok váltják egymást.
A terápia az akut gyógyszeradás (nem könnyű a megválasztása), oxigéninhaláció mellett a megelőzésre is kiterjed.

Másfél két évi folyamatos tüsszögés, könnyezés és orrdugulás után felkerestem a Vitalportot ahol magas fokú ételallergiát állapítottak meg. Elkezdtük az IBR-SYSTEM terápiát és néhány hónap kezelés után szinte teljesen megszűntek a tüneteim.

Enyhe esetben a tünetekért elsősorban felelős hisztamin ellen ható gyógyszerek is elegendőek szénanáthás betegnél. Ha azonban naponta több órán át kínzó nátha és orrdugulás jelentkezik, ...

A masszát, krémet, orrdugulás, orrpolip arc és homloküreg gyulladás esetén használhatjuk egyenesen az orrjáratba kenve, de kenhetjük az orr felszínére is. Megindítja a levegővételt (és a prána áramlást).

Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére alkalmazzák. Gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Asztmaellenes hatása bizonyított. Csökkenti az orrdugulást, ...

A szezonális pollen-allergiát a köznyelvben gyakran nevezik szénanáthának is, bár a széna kifejezetten nem okoz allergiát. Az elnevezést az aratáskor tapasztalt tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás hozta életre, ezeket a tüneteket azonban nem a széna, ...

Lásd még: Lásd még: Nátha, Megfázás, Influenza, Diabétesz, Reflux

Betegségek  Ornitózis  Orrfolyás
2014.04.21

 
RSS Mobile