Kezdőlap (Orrdugulás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Orrdugulás

Betegségek  Orrbetegség  Orrfolyás

Orrdugulás - okok és következmények
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt.


orrdugulás, érszűkítő, duzzanatcsökkentők
A nátha vagy allergiás reakció eredményeként az orr és a melléküregek nyálkahártyája és erei megduzzadnak. Ez a duzzanat megnehezíti az orrlégzést és akadályozza az orrmelléküregek normális elfolyását.

Orrdugulás és kezelése
Az téli hónapokban gyakori nátha oka lehet az ún. nem szezonális allergia, melyet penészgombák, lakáson belüli allergének okoznak.

Csecsemőkori orrdugulás:
Kérdés:
Attól féltem, hogy 3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott. Nos, az orvos nem állapított meg semmi bajt, de azt mondta, az állandóan eldugult orr allergia is lehet.

Az orrfolyással, orrdugulással járó panaszok enyhítésére számtalan, recept nélkül kapható készítmény került forgalomba. Kevesen tartják be azonban a tájékoztatókban szereplő leírást, pedig nem megfelelő használat mellett az orrcseppek súlyosan károsíthatják az orrnyálkahártyát.

Orrdugulás ellen és a fájdalom csillapítására
Akár megisszuk a borsmentateát, akár belélegezzük aromás gőzét, hatékonyan csökkenti az orrdugulást azáltal, hogy oldja a váladékot, és csökkenti a nyálkahártya gyulladását. Még az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkületet is enyhítheti.

Orrdugulást megszüntető szerek (vazokonstriktorok vagy érösszehúzók)
A vazokonstriktorokat rendszerint orrcsepp vagy -spray formájában alkalmazzák. hatásuk, hogy összehúzzák az orr belső szöveteit vérrel ellátó apró ereket (kapillárisokat).

Orrdugulás, nátha gyerekkorban
A nátha a gyermekkorban leggyakrabban előforduló betegség ...

Orrdugulás enyhítése
Az orrfolyás, orrdugulás ellen bevehetőek a tengeri sós orrsprayk, amelyek segítenek kitisztítani, nedvesen tartani az orrnyálkahártyát.

Az orrdugulást csak óvatosan vagy egyáltalán nem érdemes kezelni. Az egyes gyógyszerkészítmények, melyek feloldják a lerakódást, egyben káros mellékhatással is rendelkezhetnek, például csökkentik a vér áramlását az orr és torok hajszálereiben, ...

Az orrdugulás mint népbetegség

Interjú dr. Rónai Zoltán klinikai immunológus és allergológus, tüdőgyógyász szakorvossal
Nemesi Zsuzsa ...

Döntően orrdugulással
Helyileg steroid az orrba.
[2] Fül-orr-gégészeti és Pulmonológiai Szakmai Kollégium: Egyeztetett hazai állásfoglalás és ajánlás a rhinitis diagnosztikájához és kezeléséhez. (1997) ...

Orrdugulás
Jó napot! Minden este csepegtetnem kell az orromba, mert be van dugulva, pedig nincs se orrmandulám, se mandulám. Mitől lehet ez az állandó orrdugulás?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Renner Adrienn dr. 2013-03-14 20:13:39 ...

Orrdugulás, szaglászavar
További lehetséges tünetek
Krákogás, horkolás, fülpanaszok, gombócérzés a torokban ...

Orrdugulás elleni szerek. Acetaminophen, ibuprofen. Szükség esetén antibiotikumok, szteroidtartalmú orrspray, antihisztamin, immunoterápia allergia esetén.
Alternatív gyógymódok: ...

Orrdugulás.
Rossz lehelet.
Torokfájás, köhögés.
Fájdalom a felső fogsorban.
Fejfájás, ami erősödik, ha előrehajolsz.
Fájdalom, nyomó érzés a szemed mögött.
Hátracsorgó váladék az orrüreg hátsó részén és a torokban.
Az ízlelés vagy a szaglás átmeneti elvesztése, gyakran a kettő együtt.

Az orrdugulást hatásosan a lokális "corticosteroidok" csökkentik.
(A gyulladás elleni védekezésben a szervezet természetes védelmét a mellékvesekéreg által termelt corticosteroid-nak nevezett hormonok biztosítják.) A helyileg alkalmazható szteroid készítmények, ha nem szívódnak fel, ...

Az orrdugulás sem sokkal kellemesebb állapot, ennek hátterében a megduzzadt vénák állnak, melyek az orrban leszűkítik a járatokat, és miközben egyre több váladék próbál távozni kifele, a befelé áramló levegőnek egyre kisebb hely jut.

Az orrdugulás csökkentésére ma már remek szerek kaphatók spray vagy cseppek formájában. Szintén sokan esküsznek a meleg gőzzel (pl. kamillás forrázat) végzett inhalálásra, amely segít a légúti váladék elfolyósításában, és enyhíti a mellkasi panaszokat.

Az orrdugulás csökkentésére adott szerek csak átmeneti és korlátozott javulást eredményeznek.

Az orrdugulás ellen vény nélkül kaphatók orrcseppek, a megfelelőt annak ára, illetve alkalmazásának kényelmessége alapján érdemes kiválasztani. Ne feledjük, hogy gyerekek sok esetben nem kaphatják a felnőttek részére rendelkezésre álló szereket! ...

Az orrdugulásban adott nyálkahártya-lohasztók, így a fenilefrin, a köhögés csillapítására nem alkalmasak, hacsak a köhögést nem az orr mögötti területről lecsöpögő váladék okozza.

Köhögés, orrdugulás (nátha, allergia, orrsövényferdülés, gyomorsav-visszacsorgás)
Fájdalom (trauma, tumor, bármi)
Túlsúly (és következményei) ...

Köhögés, orrdugulás
Makacs, semmire sem javuló száraz köhögés
Véres köpetürítés reggelente ...

Tüsszentés Orrdugulás, könnyezés Orrfolyás Ha a nátha hátterében az egyéb betegségek kizárhatóak és az allergiás eredet igazolható, allergiás rhinitisről beszélünk. Tünetei: orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés jelenléte hetente több napon át legalább egy órán keresztül.

orrdugulás
vizes orrfolyás
orr-, szem-, torok-, vagy fülviszketés
gyakori orrvérzések
A perenniális rhinitisben szenvedőknél ezeken kívül még:
visszatérő középfülgyulladások
horkolás
szájlégzés (a gyermek nyugalmi helyzetben is a száján keresztül veszi a levegőt).

Allergiás orrdugulás - mi okozza?
Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza. Az akár hónapokig is tartó orrdugulás az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva.

A jól ismert orrdugulással, tüsszögéssel és orrfolyással járó tünetek mellett az allergia a szemeket sem kíméli: irritáció, viszketés, vörösség, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A szemtünetek akár önállóan, egyéb panaszok nélkül is megjelenhetnek.

Torokfájás, orrdugulás, köhögés, tüsszögés
Láz és általános tünetek mellett megjelenő, jellegzetes légúti tünetek esetén, ha száraz nyálkahártyákon érzett torokkaparással, torokfájással jelentkezik, javasolható a Homeogene 9 komplex készítmény.

Makacs, tartós orrdugulás vagy kísérő tünetként láz jelentkezése esetén gyermekorvoshoz kell fordulni, aki a probléma hátterében meghúzódó okot felderítve rendel gyógyszert; érösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatóanyagú orrcseppet, esetleg szájon át szedett antibiotikumot.
Dr. Budai Marianna PhD ...

- orrdugulás vagy orrfolyás
- száraz köhögés
- enyhe hőemelkedés: 37,5-38°C fok
- étvágytalanság
Két-három nap elteltével a tünetek súlyosabbá válhatnak, amelyek csecsemők esetében a következőek lehetnek:
- tartós köhögés
- felgyorsult légzés ...

A hagyma az orrdugulást csökkenti, míg a fokhagyma antibakteriális hatást fejt ki, így a nátha időszakában, a legyengült szervezetet, megvédi a bakteriális támadásokkal szemben. Az erős immunrendszer meggátolhatja a betegség kialakulását.

A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, amely néhány nappal tovább is húzódhat a heveny náthás, orrfolyásos tüneteknél. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár. A náthás beteg kedvetlen, levert, és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás kínozza.

Az orr anatomiai elváltozásai (orrpolip, orrmandula megnagyobbodás, orrüregbe kerülő idegentest, orrsövényferdülés) is gyakori okai krónikus orrdugulásnak, náthának.

Orrdugulás, orrcsepp-használat
Influenza elleni védőoltás
Hajfesték-allergia...
Fogműtét előtt - és után
Gyógyszerallergia, ritmuszavar...
Allergia gyermekkorban
Szoptatás és gyógyszerszedés
Terhességvállalás, PCO (?)
Sampon-allergia?
Bizarr panaszok, allergia (?)
Légúti obstruckió ...

Az influenzában néhány óra alatt kialakuló láz, levertség, ízületi- és izomfájdalom mellett jelentkeznek azok a tünetek, melyek önmagukban csak egy egyszerű felső légúti fertőzésben fordulnak elő, mint a nátha, orrdugulás, köhögés, torokfájdalom.

Ezekben a kórképekben a tünetek a betegség kezdetén megegyezhetnek az allergiás tünetekkel, hirtelen kezdet, híg vizes orrfolyás, orrdugulás, gyakori tüsszentés.

Klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetei közül - tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás - legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás, ami a magas láz, orrdugulás, nehézlégzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, széndioxid dús környezetben van.

A tünetek a fertőzést követő pár napban jelentkeznek: rossz közérzet, enyhe hőemelkedés, tüsszögés, orrfújás, orrdugulás, köhögés, a nyálka áttetszővé és folyóssá válik. A tünetek általában tíz nap alatt teljesen eltűnnek.

A vizsgálatok során csak enyhe, átmeneti és a tartós alkalmazás során csökkenő mellékhatásokat mutattak ki, elsősorban hasi diszkomfort érzést, orrdugulást, fejfájást, hát-, és izomfájdalmat, szédülést, valamint kipirulást említettek.

Messze első helyen végzett az orrdugulás (27%), amelyet több, mint kétszer annyira zavarónak éreztek, mint a második helyen végzett fejfájást (13%). Ez is érdekes, mivel a tipikusnak mondott allergiás tünetek között semmiképpen sem dobogós a fejfájás, sőt, sokszor említésre sem kerül.

- nyálkahártyalohasztók: érösszehúzó hatásuk miatt gyorsan csökkentik az orrdugulást, de legfeljebb 1 hétig használhatók, mert hosszú alkalmazásuk tönkreteszi a nyálkahártyát és hozzászokás is kialakulhat.
- antihisztamin tartalmú orrspray-k: a hisztaminreceptorokra kötődve csökkentik ...

Az új H1N1 influenzavírus fertızés tünetei hasonlóak a szezonális influenzáéhoz - többek között láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás vagy -váladékozás, izomfájdalom, fejfájás, borzongás, hidegrázás és kimerültség érzés jelentkezhet.

Különleges figyelmet érdemel a mentol, ami önmagában is alkalmas a légutak megnyitására, vagyis az orrdugulás megszüntetésére, de nem minden életkorban használható. Az orrdugulás gátolja a nyugodt alvást, akadályozza az evést-ivást.

Tipikusan jellemző tünetei: híg, vizes, "csöpögő" orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, borzongás és tüsszögés. A nátha tipikus tünetei általában 7-10 napig tartanak.
Megfázás során még jellemzően megjelenik a kaparó torokfájás, a köhögés, a tüsszögés, az izomfájdalom.

Különböző testtájékok viszketegsége, látásromlás, gombócérzés a torokban, orrdugulás, fáradékonyság, koncentrációzavar, has puffadás, szénhidrátéhség, szorulás, hasmenés, menstruációs görcs és más, ...

Torokfájás ritka, és csak az esetek 30-50%-ban jelenik meg orrfolyás, orrdugulás. Szövődményei főleg kisgyermekekben, idősekben és krónikus betegségben szenvedőkben veszélyesek. Ezek között leggyakoribb a különböző baktériumok okozta tüdőgyulladás, mely antibiotikumokkal kezelhető.

A tünetek, mint a rohamokban jelentkező orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, kaparó, égő, viszkető érzés a torokban satöbbi eléggé ismertek. A nyugati orvoslás csak a tüneti terápiát ismeri, ami az ismert allergia ellenes gyógyszerekből, orrsprayből, szem- és orrcseppekből áll.

A középfülgyulladás hátterében többnyire nátha, orrdugulás áll. Ilyenkor ugyanis a fülkürt nem tud szellőzni. Sőt: elég egy erősebb orrfújás és váladék, a váladékkal pedig kórokozók préselődnek a fülkürtön keresztül a dobüregbe.

Hatékonyan kezelhetünk vele: náthát, orrdugulást, köhögést, fülzúgást, fejfájást, koncentráció hiányt, telítettségérzést.
A sokat emlegetett középfülgyulladásnál, ez a telítettségérzés az első tünetek között van, mivel gyulladás hatására folyadék képződik, ami feszíti a dobhártyát.

Zárt helyiségben a dohányfüst azonnali panaszokat: tüsszentést, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, fejfájást, szédülést, torokfájást, rekedtséget, hányingert, köhögést, légzési nehezítettséget okozhat.

Ha az orrpolip teljesen kitölti az orrjáratokat, megjelennek az orrdugulás miatti alvási apnoe (légzéskimaradás) tünetei: a horkolás, az erőltetett légzőmozgás, az alvás alatti elhúzódó légzésszünet és következményeként csökken a vér oxigénszintje.

Az influenza vizsgálatokat az orvos szinte kizárólag 'influenzaszezonban' kéri, ha a betegnél légúti fertőzésre utaló tünetek, például fejfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, gyengeség, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás és höhögés jelentkeznek.

Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza. Az akár hónapokig is tartó orrdugulás az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva.

Megfázás, vagy nátha jellegű tünetekkel jár úgy mint gyakori tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás valamint a nyálkahártyák megduzzadása. A megbetegedést nem baktériumok vagy vírusok okozzák hanem a környezetünkben lévő olyan anyagok amelyekkel szemben túlérzékenyek vagyunk.

Az orrdugulás megszüntetésére és az orrfolyás mértékének csökkentésre alkalmasak az orrcseppek, a száraz köhögés esetén a párásítás enyhítheti a tüneteket. Hurutos köhögés esetén nyákoldók adása is indokolttá válhat.

A nyelőcsőbe került gyomortartalom és a bukások miatt gyakoribbak a felső légúti betegségek, orrdugulás, nátha, visszatérő orrmelléküreg gyulladások (szinuszitiszek), valamint fülfertőzések jelentkezhetnek.

Az allergiás rhinitisre az orrviszketés, az orrfolyás, az orrdugulás és a gyakori tüsszentés jellemző. A tüneteket általában a kötőhártya gyulladása kíséri, amely könnyezéssel és a szem viszketésével jár.

Főbb tünetek: váltakozóan egyoldali orrdugulás, időnként súlyosabb, máskor kevésbé komoly tünetek, híg orrváladék, amelynek mennyisége hideg hatására növekszik, az orr nyálkahártyájának duzzanata, köhögés, híg köpet, rövid, kapkodó lélegzet.

- ha az indulás előtti napokban érzi, hogy orrdugulása, fülfájása van, forduljon fül-orr-
gégészhez. Jelezze, hogy repülőútra készül: a gégész az orron keresztül egy erős szívóval szabaddá tudja tenni a hallójárat felé
vezető csatornát.

A közönséges megfázásnál is alkalmazott szerek, például orrdugulást oldó szerek vagy az inhalálás mérsékelhetik a tüneteket.

- orriritáció, orrdugulás, tüsszentéssorozat
- szempanaszok; égés, viszketés, szárazságérzés
- a torokduzzanat és a súlyos hörgőgörcs miatti légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, pánikérzés
- gyors pulzus,
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás ...

rossz közérzet, fáradtság;
orrváladékozás, vagy orrdugulás
fejfájás, (alább olvashat róla)
hidegrázás, hőemelkedés vagy láz
étvágytalanság
köhögés
tüsszögés
ritkábban izomfájdalom ...

- Allergia: bőrviszketés, orrdugulás, fulladás.
- Emésztési zavarok: puffadás, hasi görcs, gyomor, nyelőcsőégés, máj, epepanaszok.
- Hormonzavarok: pajzsmirigytúlműködés, alulműködés, klimaktérium.
- Ízületi betegségek: gerincdeformitás, végtagfájdalmak.

Visszatérő gyulladásban, orrdugulásban a felvétel alapján eldönthető, van-e szükség további képalkotó vizsgálatra.
Profil melléküreg felvétel: alkalmas gyerekeknél adenoid vegetatio kimutatására, amely nagyon gyakran áll gyerekek orrlégzési panaszainak hátterében.

- testszerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
- időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
- olykor tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
- légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás ...

Pintér Zsolt - 'A kicsik főleg felső-légúti fertőzésektől szenvednek, torokfájástól, köhögéstől, horkolástól, nehézlégzéstől és orrdugulástól nyűgösek.

- Használjunk párásító készüléket, hogy párás legyen a levegő és ezzel segítsük csillapítani az orrdugulást és a köhögést. Figyeljünk rá, hogy gyakran tisztítsuk a szűrőt, hogy ne penészedjen.

A Buteyko-féle légzéstechnika egyszerű, ugyanakkor rendkívül hatásos önkezelő módszer azoknak, akiknek légzésével baj van. Különösen hasznos asztma, orrdugulás, légszomj, idült hörghurut vagy állandó megfázás esetében. De az állandó fáradtság, a fejfájás és a félelem leküzdésében is sokat segíthet.

orrviszketés, orrkörnyéki vörösség, orrfolyás és orrdugulás váltakozva, tüsszögési rohamok
kaparó, viszkető érzés a torokban, fülviszketés, fülfájás
általános tünetek: fáradékonyság, fejfájás, ingerlékenység ...

Európában igen gyakori. A septum nasi az orrüreget két részre osztó képződmény, ez deformálódhat. Amennyiben az orr szellőzését gátolja, orrdugulást, váladékozást, krónikus orrmelléküreg-gyulladásokat vagy fejfájást okozhat. Ilyenkor a műtéti beavatkozás javasolt.

A tünetek is jól ismertek, úgymint a rohamokban jelentkező vízszerű orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, kaparó, viszkető érzés a torokban. A nyugati orvoslás szerint csak tüneti terápia létezik, ami allergia ellenes gyógyszerekből, orrcseppekből, orrspray-kből áll.

Tünetek:
- Torokfájás
- Szem körüli, arc, orr, vagy homloktáji fájdalom, nyomásérzékenység, duzzadás.
- Az orrmelléküreg feletti bőr kipirosodása.
- Orrdugulás, nehezített légzés.
- Csökkent szaglás és ízérzés.
- Köhögés.
- Rossz lehelet.
- Fáradtság.
- Láz
- Émelygés.

Mérséklik a viszketést, tüsszögést, orrfolyást, de alig befolyásolják az orrdugulást. Hatásuk jelentős mértékben elmarad az antihisztaminok és a szteroidok mögött. A nedokromil kismértékben hatékonyabb, mint a dinátrium kromoglikát.

Enyhe esetben a tünetekért elsősorban felelős hisztamin ellen ható gyógyszerek is elegendőek szénanáthás betegnél. Ha azonban naponta több órán át kínzó nátha és orrdugulás jelentkezik, akkor ezt ki kell egészíteni az orrba bejuttatott gyulladáscsökkentő (szteroid) készítményekkel.

A szem pirossága, orrdugulás, könnyezés, nyugtalanság nem ritka kísérő jelenség. A fájdalmas és panaszmentes időszakok váltják egymást.
A terápia az akut gyógyszeradás (nem könnyű a megválasztása), oxigéninhaláció mellett a megelőzésre is kiterjed.

Másfél két évi folyamatos tüsszögés, könnyezés és orrdugulás után felkerestem a Vitalportot ahol magas fokú ételallergiát állapítottak meg. Elkezdtük az IBR-SYSTEM terápiát és néhány hónap kezelés után szinte teljesen megszűntek a tüneteim. Köszönöm a segítséget! ...

A masszát, krémet, orrdugulás, orrpolip arc és homloküreg gyulladás esetén használhatjuk egyenesen az orrjáratba kenve, de kenhetjük az orr felszínére is. Megindítja a levegővételt (és a prána áramlást). Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel.

Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére alkalmazzák. Gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Asztmaellenes hatása bizonyított. Csökkenti az orrdugulást, tisztítja a légutakat.

Ez a reakció több formában jelentkezhet: így kialakulhat könnyezés, szemgyulladás, orrdugulás, orrfolyás, kiütések, vagy akár asztma is, amely a légutak beszűkülésével, és nehézlégzéssel jár. Más szóval az asztma csak egy a lehetséges allergiás reakciók közül.

Ekkor már maga a hatóanyag okozza az orrdugulást és a nyálkahártya duzzanatot, ezért tovább sprézzük, csepegtetjük, míg végül tönkremegy a nyálkahártyánk és komoly károsodást szenvedünk.

A közép vagy belső fül sérülései direkt erőhatás vagy nyomásváltozás (barotrauma) következtében jöhetnek létre. A felső légúti huruttal, allergiával együtt járó orrdugulás hajlamosít barotraumára. A nyomásváltozás hatására a középfülben vérzés, és dobhártyaszakadás alakulhat ki.

Féloldali orrdugulás, orrvérzés is lehet a tünet. Mindez attól függ, hogy az arcüreg melyik részén helyezkedik el a daganat. Sokszor a beteg sorsát ez határozza meg.
A szájüreg vagy az arc kifekélyesedése csak késői tünet szokott lenni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Nátha, Megfázás, Influenza, Diabétesz, Reflux?

◄ Orrbetegség   Orrfolyás ►
 
RSS Mobile