Kezdőlap (Orrdugulás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Orrdugulás

Betegségek  Orrbetegség  Orrfolyás

Orrdugulás - okok és következmények
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt.


orrdugulás, érszűkítő, duzzanatcsökkentők
A nátha vagy allergiás reakció eredményeként az orr és a melléküregek nyálkahártyája és erei megduzzadnak. Ez a duzzanat megnehezíti az orrlégzést és akadályozza az orrmelléküregek normális elfolyását.

Orrdugulás és kezelése
Az téli hónapokban gyakori nátha oka lehet az ún. nem szezonális allergia, melyet penészgombák, lakáson belüli allergének okoznak.

Csecsemőkori orrdugulás:
Kérdés:
Attól féltem, hogy 3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott. Nos, az orvos nem állapított meg semmi bajt, de azt mondta, az állandóan eldugult orr allergia is lehet.

Az orrfolyással, orrdugulással járó panaszok enyhítésére számtalan, recept nélkül kapható készítmény került forgalomba. Kevesen tartják be azonban a tájékoztatókban szereplő leírást, pedig nem megfelelő használat mellett az orrcseppek súlyosan károsíthatják az orrnyálkahártyát.

~ ellen és a fájdalom csillapítására
Akár megisszuk a borsmentateát, akár belélegezzük aromás gőzét, hatékonyan csökkenti az ~t azáltal, hogy oldja a váladékot, és csökkenti a nyálkahártya gyulladását. Még az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkületet is enyhítheti.

~t megszüntető szerek (vazokonstriktorok vagy érösszehúzók)
A vazokonstriktorokat rendszerint orrcsepp vagy -spray formájában alkalmazzák. hatásuk, hogy összehúzzák az orr belső szöveteit vérrel ellátó apró ereket (kapillárisokat).

~, nátha gyerekkorban
A nátha a gyermekkorban leggyakrabban előforduló betegség ...

~ enyhítése
Az orrfolyás, ~ ellen bevehetőek a tengeri sós orrsprayk, amelyek segítenek kitisztítani, nedvesen tartani az orrnyálkahártyát.

Az ~t csak óvatosan vagy egyáltalán nem érdemes kezelni. Az egyes gyógyszerkészítmények, melyek feloldják a lerakódást, egyben káros mellékhatással is rendelkezhetnek, például csökkentik a vér áramlását az orr és torok hajszálereiben, ...

Az ~ mint népbetegség

Interjú dr. Rónai Zoltán klinikai immunológus és allergológus, tüdőgyógyász szakorvossal
Nemesi Zsuzsa ...

Döntően ~sal
Helyileg steroid az orrba.
[2] Fül-orr-gégészeti és Pulmonológiai Szakmai Kollégium: Egyeztetett hazai állásfoglalás és ajánlás a rhinitis diagnosztikájához és kezeléséhez. (1997) ...

~
Jó napot! Minden este csepegtetnem kell az orromba, mert be van dugulva, pedig nincs se orrmandulám, se mandulám. Mitől lehet ez az állandó ~?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Renner Adrienn dr. 2013-03-14 20:13:39 ...

~, szaglászavar
További lehetséges tünetek
Krákogás, horkolás, fülpanaszok, gombócérzés a torokban ...

~ elleni szerek. Acetaminophen, ibuprofen. Szükség esetén antibiotikumok, szteroidtartalmú orrspray, antihisztamin, immunoterápia allergia esetén.
Alternatív gyógymódok: ...

~.
Rossz lehelet.
Torokfájás, köhögés.
Fájdalom a felső fogsorban.
Fejfájás, ami erősödik, ha előrehajolsz.
Fájdalom, nyomó érzés a szemed mögött.
Hátracsorgó váladék az orrüreg hátsó részén és a torokban.
Az ízlelés vagy a szaglás átmeneti elvesztése, gyakran a kettő együtt.

Az ~ sem sokkal kellemesebb állapot, ennek hátterében a megduzzadt vénák állnak, melyek az orrban leszűkítik a járatokat, és miközben egyre több váladék próbál távozni kifele, a befelé áramló levegőnek egyre kisebb hely jut.

Az ~ csökkentésére ma már remek szerek kaphatók spray vagy cseppek formájában. Szintén sokan esküsznek a meleg gőzzel (pl. kamillás forrázat) végzett inhalálásra, amely segít a légúti váladék elfolyósításában, és enyhíti a mellkasi panaszokat.

Az ~ ellen vény nélkül kaphatók orrcseppek, a megfelelőt annak ára, illetve alkalmazásának kényelmessége alapján érdemes kiválasztani. Ne feledjük, hogy gyerekek sok esetben nem kaphatják a felnőttek részére rendelkezésre álló szereket! ...

Az ~ban adott nyálkahártya-lohasztók, így a fenilefrin, a köhögés csillapítására nem alkalmasak, hacsak a köhögést nem az orr mögötti területről lecsöpögő váladék okozza.

Az ~ egy igen kellemetlen velejárója a megfázásnak, ill. az influenzának. Ha teljesen el van dugulva az orrunk nemcsak kényelmetlenül érezhetjük magunkat a bőrünkben, de igen kínos lehet, ha orrhangon szólalunk meg pl.: egy tárgyaláson vagy megbeszélésen.
A szabad lélegzetvételért ...

Az ~, nátha, allergia témakörben van egy nagy felfedezésem. Van egy oxigéngenerátor gépünk. Ürömre és parlagfűre voltam durván allergiás. Mikor tavaly nyáron virágoztak ezek a növények elkezdtem használni. A gép naponta egy pohárnyi vizet is elporlaszt.

Köhögés, ~
Makacs, semmire sem javuló száraz köhögés
Véres köpetürítés reggelente ...

Tüsszentés ~, könnyezés Orrfolyás Ha a nátha hátterében az egyéb betegségek kizárhatóak és az allergiás eredet igazolható, allergiás rhinitisről beszélünk. Tünetei: orrfolyás, tüsszögés, ~, orrviszketés jelenléte hetente több napon át legalább egy órán keresztül.

~
vizes orrfolyás
orr-, szem-, torok-, vagy fülviszketés
gyakori orrvérzések
A perenniális rhinitisben szenvedőknél ezeken kívül még:
visszatérő középfülgyulladások
horkolás
szájlégzés (a gyermek nyugalmi helyzetben is a száján keresztül veszi a levegőt).

Allergiás ~ - mi okozza?
Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az ~ okozza. Az akár hónapokig is tartó ~ az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva.

Makacs, tartós ~ vagy kísérő tünetként láz jelentkezése esetén gyermekorvoshoz kell fordulni, aki a probléma hátterében meghúzódó okot felderítve rendel gyógyszert; érösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatóanyagú orrcseppet, esetleg szájon át szedett antibiotikumot.
Dr. Budai Marianna PhD ...

- ~ vagy orrfolyás
- száraz köhögés
- enyhe hőemelkedés: 37,5-38°C fok
- étvágytalanság
Két-három nap elteltével a tünetek súlyosabbá válhatnak, amelyek csecsemők esetében a következőek lehetnek:
- tartós köhögés
- felgyorsult légzés ...

A hagyma az ~t csökkenti, míg a fokhagyma antibakteriális hatást fejt ki, így a nátha időszakában, a legyengült szervezetet, megvédi a bakteriális támadásokkal szemben. Az erős immunrendszer meggátolhatja a betegség kialakulását.

A tüsszögést, az ~t enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, amely néhány nappal tovább is húzódhat a heveny náthás, orrfolyásos tüneteknél. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár. A náthás beteg kedvetlen, levert, és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás kínozza.

Az orr anatomiai elváltozásai (orrpolip, orrmandula megnagyobbodás, orrüregbe kerülő idegentest, orrsövényferdülés) is gyakori okai krónikus ~nak, náthának.

~, orrcsepp-használat
Influenza elleni védőoltás
Hajfesték-allergia...
Fogműtét előtt - és után
Gyógyszerallergia, ritmuszavar...
Allergia gyermekkorban
Szoptatás és gyógyszerszedés
Terhességvállalás, PCO (?)
Sampon-allergia?
Bizarr panaszok, allergia (?)
Légúti obstruckió ...

Légúti betegségek, tartós vagy visszatérő náthás panaszok:orrfolyás, ~, melyhez tüsszögés, orr-, torokviszketés, társulhat. Az allergiás nátha gyakran együtt jár a szem kötőhártyájának allergiás gyulladásával, mely szemviszketéssel, szemduzzanattal, a szem pirosságával, könnyezéssel jár.

Klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetei közül - tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, ~ - legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás, ami a magas láz, ~, nehézlégzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, széndioxid dús környezetben van.

A tünetek a fertőzést követő pár napban jelentkeznek: rossz közérzet, enyhe hőemelkedés, tüsszögés, orrfújás, ~, köhögés, a nyálka áttetszővé és folyóssá válik. A tünetek általában tíz nap alatt teljesen eltűnnek.

A vizsgálatok során csak enyhe, átmeneti és a tartós alkalmazás során csökkenő mellékhatásokat mutattak ki, elsősorban hasi diszkomfort érzést, ~t, fejfájást, hát-, és izomfájdalmat, szédülést, valamint kipirulást említettek.

Messze első helyen végzett az ~ (27%), amelyet több, mint kétszer annyira zavarónak éreztek, mint a második helyen végzett fejfájást (13%). Ez is érdekes, mivel a tipikusnak mondott allergiás tünetek között semmiképpen sem dobogós a fejfájás, sőt, sokszor említésre sem kerül.

- nyálkahártyalohasztók: érösszehúzó hatásuk miatt gyorsan csökkentik az ~t, de legfeljebb 1 hétig használhatók, mert hosszú alkalmazásuk tönkreteszi a nyálkahártyát és hozzászokás is kialakulhat.
- antihisztamin tartalmú orrspray-k: a hisztaminreceptorokra kötődve csökkentik ...

Az új H1N1 influenzavírus fertızés tünetei hasonlóak a szezonális influenzáéhoz - többek között láz, köhögés, torokfájás, ~ vagy -váladékozás, izomfájdalom, fejfájás, borzongás, hidegrázás és kimerültség érzés jelentkezhet.

Tipikusan jellemző tünetei: híg, vizes, "csöpögő" orrfolyás, ~, fejfájás, borzongás és tüsszögés. A nátha tipikus tünetei általában 7-10 napig tartanak.
Megfázás során még jellemzően megjelenik a kaparó torokfájás, a köhögés, a tüsszögés, az izomfájdalom.

Különböző testtájékok viszketegsége, látásromlás, gombócérzés a torokban, ~, fáradékonyság, koncentrációzavar, has puffadás, szénhidrátéhség, szorulás, hasmenés, menstruációs görcs és más, ...

A tünetek, mint a rohamokban jelentkező orrfolyás, ~, szemviszketés, kaparó, égő, viszkető érzés a torokban satöbbi eléggé ismertek. A nyugati orvoslás csak a tüneti terápiát ismeri, ami az ismert allergia ellenes gyógyszerekből, orrsprayből, szem- és orrcseppekből áll.

A torokfájás ritka, és csak az esetek 30-50%-ban jelenik meg orrfolyás, ~. Szövődményei főleg kisgyermekekben, idősekben és krónikus betegségben szenvedőkben veszélyesek. Ezek között leggyakoribb a különböző baktériumok okozta tüdőgyulladás, mely antibiotikumokkal kezelhető.

A középfülgyulladás hátterében többnyire nátha, ~ áll. Ilyenkor ugyanis a fülkürt nem tud szellőzni. Sőt: elég egy erősebb orrfújás és váladék, a váladékkal pedig kórokozók préselődnek a fülkürtön keresztül a dobüregbe.

Hatékonyan kezelhetünk vele: náthát, ~t, köhögést, fülzúgást, fejfájást, koncentráció hiányt, telítettségérzést.
A sokat emlegetett középfülgyulladásnál, ez a telítettségérzés az első tünetek között van, mivel gyulladás hatására folyadék képződik, ami feszíti a dobhártyát.

Zárt helyiségben a dohányfüst azonnali panaszokat: tüsszentést, orrfolyást, ~t, szemviszketést, fejfájást, szédülést, torokfájást, rekedtséget, hányingert, köhögést, légzési nehezítettséget okozhat.

Ha az orrpolip teljesen kitölti az orrjáratokat, megjelennek az ~ miatti alvási apnoe (légzéskimaradás) tünetei: a horkolás, az erőltetett légzőmozgás, az alvás alatti elhúzódó légzésszünet és következményeként csökken a vér oxigénszintje.

Az influenza vizsgálatokat az orvos szinte kizárólag 'influenzaszezonban' kéri, ha a betegnél légúti fertőzésre utaló tünetek, például fejfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, gyengeség, orrfolyás, ~, torokfájás és höhögés jelentkeznek.

Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az ~ okozza. Az akár hónapokig is tartó ~ az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva.

Megfázás, vagy nátha jellegű tünetekkel jár úgy mint gyakori tüsszögés, ~, orrfolyás valamint a nyálkahártyák megduzzadása. A megbetegedést nem baktériumok vagy vírusok okozzák hanem a környezetünkben lévő olyan anyagok amelyekkel szemben túlérzékenyek vagyunk.

A nyelőcsőbe került gyomortartalom és a bukások miatt gyakoribbak a felső légúti betegségek, ~, nátha, visszatérő orrmelléküreg gyulladások (szinuszitiszek), valamint fülfertőzések jelentkezhetnek.

Az allergiás rhinitisre az orrviszketés, az orrfolyás, az ~ és a gyakori tüsszentés jellemző. A tüneteket általában a kötőhártya gyulladása kíséri, amely könnyezéssel és a szem viszketésével jár.

~ ellen orrcseppek használhatók, de ne feledjük, hogy gyerekek sok esetben nem kaphatják a felnőttek részére rendelkezésre álló szereket! A megfázás tüneteinek csökkentésére vannak kombinált hatóanyagú készítmények, és a váladék felköhögésének fokozására vásároljunk köptetőket.

Főbb tünetek: váltakozóan egyoldali ~, időnként súlyosabb, máskor kevésbé komoly tünetek, híg orrváladék, amelynek mennyisége hideg hatására növekszik, az orr nyálkahártyájának duzzanata, köhögés, híg köpet, rövid, kapkodó lélegzet.

- ha az indulás előtti napokban érzi, hogy ~a, fülfájása van, forduljon fül-orr-
gégészhez. Jelezze, hogy repülőútra készül: a gégész az orron keresztül egy erős szívóval szabaddá tudja tenni a hallójárat felé
vezető csatornát.

A közönséges megfázásnál is alkalmazott szerek, például ~t oldó szerek vagy az inhalálás mérsékelhetik a tüneteket.

- orriritáció, ~, tüsszentéssorozat
- szempanaszok; égés, viszketés, szárazságérzés
- a torokduzzanat és a súlyos hörgőgörcs miatti légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, pánikérzés
- gyors pulzus,
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás ...

rossz közérzet, fáradtság;
orrváladékozás, vagy ~
fejfájás, (alább olvashat róla)
hidegrázás, hőemelkedés vagy láz
étvágytalanság
köhögés
tüsszögés
ritkábban izomfájdalom ...

- Allergia: bőrviszketés, ~, fulladás.
- Emésztési zavarok: puffadás, hasi görcs, gyomor, nyelőcsőégés, máj, epepanaszok.
- Hormonzavarok: pajzsmirigytúlműködés, alulműködés, klimaktérium.
- Ízületi betegségek: gerincdeformitás, végtagfájdalmak.

Visszatérő gyulladásban, ~ban a felvétel alapján eldönthető, van-e szükség további képalkotó vizsgálatra.
Profil melléküreg felvétel: alkalmas gyerekeknél adenoid vegetatio kimutatására, amely nagyon gyakran áll gyerekek orrlégzési panaszainak hátterében.

- testszerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
- időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
- olykor tüsszentés, ~, szemtünetek
- légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás ...

Pintér Zsolt - 'A kicsik főleg felső-légúti fertőzésektől szenvednek, torokfájástól, köhögéstől, horkolástól, nehézlégzéstől és ~tól nyűgösek.

- Használjunk párásító készüléket, hogy párás legyen a levegő és ezzel segítsük csillapítani az ~t és a köhögést. Figyeljünk rá, hogy gyakran tisztítsuk a szűrőt, hogy ne penészedjen.

A Buteyko-féle légzéstechnika egyszerű, ugyanakkor rendkívül hatásos önkezelő módszer azoknak, akiknek légzésével baj van. Különösen hasznos asztma, ~, légszomj, idült hörghurut vagy állandó megfázás esetében. De az állandó fáradtság, a fejfájás és a félelem leküzdésében is sokat segíthet.

orrviszketés, orrkörnyéki vörösség, orrfolyás és ~ váltakozva, tüsszögési rohamok
kaparó, viszkető érzés a torokban, fülviszketés, fülfájás
általános tünetek: fáradékonyság, fejfájás, ingerlékenység ...

Európában igen gyakori. A septum nasi az orrüreget két részre osztó képződmény, ez deformálódhat. Amennyiben az orr szellőzését gátolja, ~t, váladékozást, krónikus orrmelléküreg-gyulladásokat vagy fejfájást okozhat. Ilyenkor a műtéti beavatkozás javasolt.

A tünetek is jól ismertek, úgymint a rohamokban jelentkező vízszerű orrfolyás, ~, tüsszögés, szemviszketés, kaparó, viszkető érzés a torokban. A nyugati orvoslás szerint csak tüneti terápia létezik, ami allergia ellenes gyógyszerekből, orrcseppekből, orrspray-kből áll.

Tünetek:
- Torokfájás
- Szem körüli, arc, orr, vagy homloktáji fájdalom, nyomásérzékenység, duzzadás.
- Az orrmelléküreg feletti bőr kipirosodása.
- ~, nehezített légzés.
- Csökkent szaglás és ízérzés.
- Köhögés.
- Rossz lehelet.
- Fáradtság.
- Láz
- Émelygés.

Mérséklik a viszketést, tüsszögést, orrfolyást, de alig befolyásolják az ~t. Hatásuk jelentős mértékben elmarad az antihisztaminok és a szteroidok mögött. A nedokromil kismértékben hatékonyabb, mint a dinátrium kromoglikát.

Enyhe esetben a tünetekért elsősorban felelős hisztamin ellen ható gyógyszerek is elegendőek szénanáthás betegnél. Ha azonban naponta több órán át kínzó nátha és ~ jelentkezik, akkor ezt ki kell egészíteni az orrba bejuttatott gyulladáscsökkentő (szteroid) készítményekkel.

A szem pirossága, ~, könnyezés, nyugtalanság nem ritka kísérő jelenség. A fájdalmas és panaszmentes időszakok váltják egymást.
A terápia az akut gyógyszeradás (nem könnyű a megválasztása), oxigéninhaláció mellett a megelőzésre is kiterjed.

Másfél két évi folyamatos tüsszögés, könnyezés és ~ után felkerestem a Vitalportot ahol magas fokú ételallergiát állapítottak meg. Elkezdtük az IBR-SYSTEM terápiát és néhány hónap kezelés után szinte teljesen megszűntek a tüneteim. Köszönöm a segítséget! ...

A masszát, krémet, ~, orrpolip arc és homloküreg gyulladás esetén használhatjuk egyenesen az orrjáratba kenve, de kenhetjük az orr felszínére is. Megindítja a levegővételt (és a prána áramlást). Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel.

Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére alkalmazzák. Gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Asztmaellenes hatása bizonyított. Csökkenti az ~t, tisztítja a légutakat.

Ez a reakció több formában jelentkezhet: így kialakulhat könnyezés, szemgyulladás, ~, orrfolyás, kiütések, vagy akár asztma is, amely a légutak beszűkülésével, és nehézlégzéssel jár. Más szóval az asztma csak egy a lehetséges allergiás reakciók közül.

Ekkor már maga a hatóanyag okozza az ~t és a nyálkahártya duzzanatot, ezért tovább sprézzük, csepegtetjük, míg végül tönkremegy a nyálkahártyánk és komoly károsodást szenvedünk.

A közép vagy belső fül sérülései direkt erőhatás vagy nyomásváltozás (barotrauma) következtében jöhetnek létre. A felső légúti huruttal, allergiával együtt járó ~ hajlamosít barotraumára. A nyomásváltozás hatására a középfülben vérzés, és dobhártyaszakadás alakulhat ki.

Féloldali ~, orrvérzés is lehet a tünet. Mindez attól függ, hogy az arcüreg melyik részén helyezkedik el a daganat. Sokszor a beteg sorsát ez határozza meg.
A szájüreg vagy az arc kifekélyesedése csak késői tünet szokott lenni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Nátha, Megfázás, Influenza, Diabétesz, Reflux?

◄ Orrbetegség   Orrfolyás ►
 
RSS Mobile