Kezdőlap (Orbánc)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Orbánc

Betegségek  Onkológia  Orchitisz

ORBÁNC

DEFINÍCIÓ, TÜNETEK
Baktérium (streptococcus) által okozott gyulladásos bőrbetegség. Többnyire hirtelen fellépő hidegrázással, lázzal, általános rosszulléttel, levertséggel kezdődik.


Orbánc
Mi az orbánc?
Az orbánc a bőr heveny gyulladása, amit bizonyos baktériumok -a streptococcusok- váltanak ki.

Orbánc: Tünetek és kezelés
Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg a kezdődő üszkösödés is hasonló képet ad. A betegség másokra nézve nem fertőző.

Orbánc
Bakteriális, streptococcus kiváltotta fertőzés, mely hidegrázással, lázzal indul, majd ezután a bőr körülírt területen vörössé, duzzadttá válik. A bőrjelenségekkel együtt igen erős fájdalom is jelentkezik. Antibiotikumokkal kezelhető.

Orbánc
latin: erysipelas (erizipelasz)
A bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása. Általában sztreptokokkusz fertőzés okozza, sérülés, pangásos állapot elősegíti a kórokozó bejutását. Legtöbbször az alsó végtagot érinti, de előfordulhat a karon és az arcon is.

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: erysipelas) ...

~
Heveny fertőzéses bőrgyulladás.
Kelet-Európában elterjedt vándorszó, a magyarba valószínűleg egy déli szláv nyelvből jutott (szerb-horvát vrbanac, szlovén urbanec), és Szent Orbán (latinul Urbanus) nevével lehet kapcsolatos.

~
A sztreptokokkusz baktérium okozza, amely a sérült bőrön át fertőz. Tünetei: Hidegrázással, majd lázzal kezdődik. A beteg bőre körülírt területen vörössé, duzzadttá válik, éles határú, fájdalmas, gyulladásos pír jelenik meg. A gyulladáshoz közeli nyirok-utak is vörösek és duzzadtak.

Az ~ (erysipelas), a bőrnek kisebb-nagyobb felületére kiterjedő, legtöbbnyire az arcon és sebek közelében fellépő, és tovaterjedő, a bőr élénk pirjával, emelkedett hőfokával és duzzadással járó bőrbetegség, melyet baktériumok, sztreptokokkuszok okoznak.

Az ~ olyan fertőző bőrgyulladás, amelyet leggyakrabban a Streptococcus beta- haemolyticus A csoportjába tartozó baktérium okoz, de kórokozó lehet a Staphylococcusok csoportjába tartozó baktérium is. Nagyon gyakori betegség.

Az ~fű használata teljesen biztonságos 12 héten át. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy biztonságosan lehet használni egy éven át. Ez a hosszú használat azonban okozhat mellékhatásokat, ezért az adagot érdemes fokozatosan csökkenteni. Hosszú távú fogyasztása nem javasolt.

ORBÁNC-KITERJEDT SÚLYOS BŐRELVÁLTOZÁSOK A JOBB LÁBON
Hirtelen kezdődik hidegrázással és magas lázzal. Leggyakoribb előfordulási helye az arc, a fülkagyló, a láfej, a lábszárak és a karok. Általában egyoldali, legyengült szervezetű embereknél kétoldali is lehet.

Az ~ (Erysipelas) jellemzői
Az ~ a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladásos betegsége. Hirtelen fellépő hidegrázás, magas láz, rossz közérzet jellemzi. A bőrelváltozás környezetétől élesen elhatárolódik, vörös színű, duzzadt, meleg tapintatú és fájdalmas.

~
Leggyakrabban az arcon, karon, lábon jelentkezik. Jól körülhatárolt, fénylő, vörös, duzzadt, nyomásra érzékeny. Néha apró hólyagocskák is előfordulnak.
Körömágygyulladás ...

sertés~
(Erysipelas suum), a sertések fertőző betegsége, mely iránt főleg fiatal állatok fogékonyak.

~
A hipericin a szervezet egyik enzimével, a monoaminoxidázzal (MAO) is kölcsönhatásba lép, gátolva azt. Az enzim gátlóartyagai képezik az antidepresszáns szerek egyik fontos típusát.

~
Streptococcus pyogenes beta haemolyticus fertőzés.
Éles határú, vörös, feszes, duzzadt, esetleg vizenyős bőr ...

~fűolaj
Kézmelegre (30-35 'C) felmelegített, fél liter olívaolajba (lehet más, tiszta, hidegen kinyert étolaj is) 100 g friss vagy 50 g szárított majoránnát teszünk, elkeverjük és 10 napig napos ablakban, vagy más meleg helyen érleljük. Piros lesz.

~
Az ~, egy fertőző bőrbetegség, amelyet egy baktérium okoz nagy általánosságban. Ez előfordulhat minden életkorban, de csecsemők és idős emberekre sokkal veszélyesebb. A fertőzés bekerülhet szájon át, és a lábakon sérüléssel, csípéssel is bekerülhet.

~
Fokozza az enzimműködéseket a májban, gyorsítja a gyógyszerek lebomlását és így hatásuk és vérkoncentrációjuk csökken. - pl: fogamzásgátlók, theophyllinek, digoxin, ciklosporin, indinavir (vírusellenes szer)
Fokhagyma ...

~
Igazi csodaszer, és teljesen természetes. Nyugtat, ellazít, oldja a szorongást, erősít. Tea vagy kapszula formájában is fogyasztható, otthon is termeszthető.
Ölelés ...

~
Vegyél be naponta háromszor - étkezés közben - ~füvet tartalmazó készítményt.

~ köpölyözés
1. Szél-meleg típus
Főbb tünetek: vörös bőrelváltozások a fejen és az arcon, láz, fájdalom az érintett területeken, irtózás a széltől, száraz széklet, sötét sárga vizelet.

Az ~fű hatása a depresszióra
BERLIN, NÉMETORSZÁG. Németországban a leggyakrabban felírt antidepresszáns az ~fű (hypericum-kivonat), és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Észak-Amerikában is.

sertés~ - erysipeloid, erysipeloid
sertralin - sertraline (bővebben)
sérülés - lesio, trauma, injury ...

~
(Hypericum perforatum)
Ideg- és immunrendszer erősítő, nyugtató, gyomoridegre, depresszió ellen használható. Vérhígító szedése mellett nem ajánlott. Virágzáskor a föld feletti hajtásokat gyűjtjük. Olaja kiváló sebgyógyító hatású. Már nem vérző műtéti hegekre, égési sebekre lehet kenni.

~os, erysipelasra vonatkozó.
erysipeloid
Sertés~. A kéz specifikus, általában spontán gyógyuló cellulitise, melyet az Erysipelothrix rusiopathiae okoz; sötét színű erythema formájában jelentkezik, a bőr gyémántszerű alakzatával a sebzés helyénél, ...

Az ~ a Streptococcus pyogenes-nek nevezett baktérium által okozott, a bőrre lokalizált fertőző betegség. (Ez a baktérium a bőrfelületen egyébként megtalálható, és csak akkor okoz betegséget, ha valami ok folytán a véráramba, nyirokerekbe kerül.) ...

Az ~ magas lázzal járó fertőzés, kicsi bőrsebeken keresztül támad, antibiotikus kezelése szükséges. A körömlemez megvastagodását, töredezését, a körömágy gyulladását gombás elváltozások okozzák.

Az ~fű fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású, már évszázadok óta használják sebek és égési sérülések gyógyításá­ra. Kenőcs és szájon át szedhető készítmények formájában is al­kalmazhatjuk, de vigyázzunk, mert az utóbbiak a kezelés alatt még érzékenyebbé teszik a bőrt a káros sugárzásra.

103. Az ~fű fehérje tönkreteszi a HIV vírust
Egy meglepő felfedezés szerint a HIV vírus felgyűrődik, amikor az ~fűben talált egyik fehérjével találkozik. A kutatás elő...
104. Véd-e a körülmetélés a HIV fertőzés ellen?

- az ~fű például a fogamzásgátló tablettával lép kölcsönhatásba,
- a páfrányfenyő és a ginzeng pedig a vérhígító warfarinhoz hasonló hatást váltanak ki.

Bioextra ~fű cseppek 50ml
bioheal Magnézium 200mg + B6-vitamin tabletta 70x
Carmol csepp 20ml ...

KÖZÖNSÉGES ORBÁNC
Leírás:A növény virágaiban található vöröses színű anyag hipericint tartalmaz, mely maga a hatóanyag.

Erysipelas (~):Streptococcus pyogenes vagy Staphylococcus aureus okozta akut gyulladás a dermisben és a subcutisban. Lágszerűen terjedő, meleg tapintatú, nyomásérzékeny. Magas láz, elesettség kísérheti ...

- Erysipelas (~, a bőr és bőralatti szövetek gyulladása, Streptococcus fertőzés, nyirokutakon terjed)
- Limfödéma, nyiroködéma (a nyirokerek beszűkült kapacitása miatt kialakuló szöveti duzzanat nyirokpangással, a végtagok megvastagodásával).
forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Herold Belgyógyászat ...

A Streptococcus számos más betegséget is okoz a szervezetben, de leglátványosabb és legveszélyesebb bőrbetegségként létrehozhatja az ~ot, mely magas lázzal, hidegrázással, elesett állapottal járó élénkvörös duzzanattal, feszülő, szúró fájdalommal jár az érintett bőrterületen.

Gyógynövények közül a rövidágú poloskavész (black cohosh, Cimicifuga racemosa), az ~fű (St. John's Worth, Hypericum perforatum), az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), a kék lucerna (alfafa, Medicago sativa), a fehér here (Trifolium pratense), ...

« Búfelejtő ~
Nem kell úgy besózni »
Álmodj szépeket! Az alvászavar kezelhető ...

Az ~fűnek kifejezetten gyógyító hatása van, mégis hasonlít, a nemcsak gyógyító, hanem a beépülést elősegítő, erősítő hatású Sáfrány minden alkalmazhatósági területével. Erősíti az immunrendszert, és a szervezetet.

Mivel gyakran épp a túlzott tisztaság eredményezi a gombás fertőzést, kár titkolni, már csak azért is, mert ez a kórkép, kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethet, mint az ekcéma, az ~, a nyirokérgyulladás.

Egyes fertőző betegségeknél - tífusz, ~ - igen gyakori, de ilyenkor a hajhullás átmeneti, mert egy-két hónap múlva a haj újból kinő. A maradandó hajhullás legtöbbször öröklött alapon jön létre.

Erysipelas gangraenosum: Streptococcusok által okozott, szövetelhalásba torkolló ~.
Angiitis allergica: Allergiás eredetű érfalgyulladás, mely a szervezetet számos ponton megtámadhatja.
Vasculitis nodularis: Hidegre érzékeny túlsúlyos nők betegsége.

A depresszió kezelésére alkalmazott ~fű kivonatot tartalmazó gyógyszer például fokozza a májban egyes gyógyszerek lebontásában szerepet játszó enzimek hatását, így, ha a beteg ~fű kivonat mellett olyan gyógyszert, ill.

A legnépszerűbbek az ~fű, a citromfű, és alvászavarral kombinált esetben a macskagyökér és a komló, valamint a kava. Az ~fű jótékony hatását klinikai kísérletek is igazolták. Újabban egyre népszerűbb egy dél-afrikai gyógynövény, a sceletium tortuosum használata antidepresszánsként.

~
Óriásnövés a kiemelkedő testrészek fokozott növekedésével
Orr bőrének gyulladása (kelés)
Orr polipok
Orr rosszindulatú daganata
Orr szerzett torzulásai
Orr- és garatmandula túltengés
Orr- és garatmandula túltengés
Orr- és garatmandula túltengés ...

ginkgó kivonatok, melatonin, ~fű, cinchona kivonatok), amelynek gyártása és értékesítése általában nem ellenőrzött csatornákon keresztül zajlik. A készítmények ezért rendkívül változó minőségűek, és azok hatásosságát és biztonságosságát gyakran nem megfelelően tesztelték.

Kiváló hatású a következő teakeverék: citromfű (10 g), galagonyavirág (100 g), ~fű (100 g), levendulavirág (90 g). A keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perces állás után szűrjük le, és mézzel édesítsük. Szükség esetén naponta 1-3 alkalommal 2 dl-t igyunk meg belőle.

Az FMF jellegzetes exanthemája az ~ra emlékeztető bőrpír (erysipeloid rash), amely többnyire az alsó végtagot érinti. A ritkább manifesztációk közé tartozik a pericarditis, a myositis, az asepticus meningitis és az orchitis.

A látszólag ártalmatlannak tűnő fertőzés olyan súlyos betegségeket okozhat, mint az ekcéma, az ~, a nyirok- és visszérgyulladás. A nyári meleg, az utazások, az idegenforgalom különösen kedveznek a fertőző, járványos betegségek terjedésének.

A láb bőrének berepedezése bakteriális felülfertőződést, akár ~ot is okozhat. A megvastagodott körmök cipőbe szorítva nyomják a lábujjakat, fájdalmat okoznak, akadályozhatják a sportolást, a járást, az állást. A fertőzés súlyos esetben a körömágyra is ráterjedhet.

Az ótvar szövődményeként megjelenhet nyirokér-gyulladás, ami egy vörös csík képében mutatkozik a bőrön, a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása is jellemző, de kialakulhat néha ~ is.

Fülkagyló gyulladás (perichondritis) A fülkagyló gyulladás súlyos formája az ~, melyet gennykeltő baktériumok okoznak. Fülkagyló gyulladás oka Az arcon lévő gennyes folyamatokhoz, fülfolyáshoz társulhat, de kialakulhat felületes fülsérülések következményeként...
Mutasd ! ...

Ilyen az ~fű teája is. Forrázzunk le egy teáskanál szárított oráncfűvirágot egy csésze vízzel és hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Naponta kétszer: reggel és este is fogyasszuk, de mindig csak frissen elkészített teát igyunk.

A glikozidok alkoholban oldódnak jobban, de a szárított növényi drogokból meleg vizes kivonatokban is jelentős mennyiségben megtalálhatók (galagonya, ~fű).

A szerzetes orvosok ebben a korban ürömfűvel kúrálták a szenvedőket. Az ~fű szintén csillapíthatja a fájdalmakat. Hatására több 'boldogsághormon', főként szerotonin, dopamin és noradrenalin termelődik. Ennek következtében a tenziós fejfájás ritkábban jelentkezik.

Elsősorban az immunrendszer működésének helyreállítása segíthet. Szedjünk naponta kétszer 500 mg C-vitamint és ~fűkivonatot, háromszor 300 mg-ot. A kasvirág kivonata vírusölő hatású, naponta kétszer 200 mg szedhető.
Lábfájás ...

A bőrsebek gennykeltő baktériumokkal felülfertőződhetnek, és ez a szövődmény bőrgennyedést, hólyagos ótvart vagy magas lázzal és hidegrázással járó ~ot okozhat.
Súlyos szövődmény a vírus okozta tüdőgyulladás, mely főleg felnőttekben, újszülöttekben vagy immunhiányos emberekben fordulhat elő.

A nyiroködéma sok esetben szövődményekkel jár, amik előfordulási valószínűsége a kezelés elhanyagolásával nagymértékben növekszik. Ezek lehetnek például ~, nyirok fisztula (nyirokelfolyás a bőrfelszínen át), fertőző betegségek, lábszárfekély, rosszindulatú érrendszeri daganatok.

A már meggyengült immunrendszert, a sérült bőrfelületen át bejutó baktériumok, vírusok tovább gyengíthetik, ami ~ kialakulását is eredményezheti. Ezért kiemelt fontosságú a rendszeres ápolás, és odafigyelés az érintett végtag bőrfelületére! ...

2.15.1. Különböző szisztémás, vagy lokális betegség miatt kialakuló hajhullás: pl.. ótvar, tályog, ~, övsömör is állhat a hátterében.

kamilla, levendula, citromfű, komló, ~fű, orvosi macskagyökér, golgotavirág, páfrányfenyő-Ginkgo biloba, Ginszeng : ezt este már nem célszerű bevenni, mint ahogyan C-vitamin mellé sem, mivel csökkentik egymás hatékonyságát).

Ennek következtében a gombás és más bakteriális fertőzés könnyebben alakul ki, mely mikro bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok így az ~ és a gombás fertőzés kialakulását is. De a legsúlyosabb szövődménye természetesen a lábszár fekély kialakulása.

Tehát fontos a korai orvosi beavatkozás, hogy elkerülhető legyen a szövődményként megjelenő egyéb fertőzés, vérzés vagy ~. Sok esetben hasznos lehet -az egyébként már nagyon elkésett - alvadásgátló kezelés bevezetése és kisebb intenzitással, de tartós folytatása.

Ellenben, ha megpróbáljuk tűvel vagy egyéb eszközökkel kiszedegetni a fej darabkáit, menthetetlenül befertőzzük a csípés helyét, aminek bőrgyulladás, esetleg ~ lesz a következménye. Jegyezzük fel a kullancscsípés és az eltávolítás idejét (erre a későbbiekben szükség lehet).

emésztésjavító: kamilla- és cickafarkvirágzat, borsmentalevél, citromfű, tárnicsgyökér, fehérürömfű, konyhakömény, édeskömény, ánizs stb.,
nyugtató: ~fű, komlóvirágzat, citromfű, macska-gyökér, csukókafű, illóolajok stb., ...

Amellett, hogy esztétikailag és pszichikailag zavarja a beteget, gyakran életminőségüket is hátrányosan befolyásolja. Járási, lábbeli-viselési problémákhoz, ~ és más betegségek kialakulásához vezethet, főként ha a kor előrehaladtával a hajlamosító tényezők halmozottan fordulnak elő.

Az FMF jellegzetes kiütése az ~szerű bőrpír, mely általában az alsó végtag ízületeiben figyelhető meg.
Néhány gyermek lábfájdalomra panaszkodik, mely zavaró lehet.

Az árnika virágzataiból nyert kivonatokat a kedvező terápiás hatások fokozása illetve kiegészítése érdekében gyakran társítják más gyulladáscsökkentő, hámosító és sebgyógyító hatású növények (pl. kamilla - Matricaria recutita, körömvirág - Calendula officinalis, ~fű - Hypericum perforatum) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Daganat, Infarktus, Érrendszeri betegség, Hasmenés?

◄ Onkológia   Orchitisz ►
 
RSS Mobile