Kezdőlap (Nyaki fájdalom)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyaki fájdalom

Betegségek  Nyaki borda  Nyaki merevség

Nyaki fájdalom és karzsibbadás
Nyaki fájdalom és karzsibbadás: mi állhat a tünetek mögött?
A gyógymasszőrt kérdeztük ...


Nyaki fájdalom anatómiai rendellenességek következtében
A mellkas kimeneti kompressziós szindróma (thoracic outlet syndrome, azaz TOS) olyan kórképek összefoglaló neve, melyek a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében alakulnak ki.

Nyaki fájdalom-hét csigolya
Mennyi mindent elárul az ember belső lényéről, harmóniájáról vagy éppen zaklatottságáról a testtartása! Ennek érdekes bizonyítéka a magyar nyelvben a tartás szó használata a lelki erő jellemzésére is.

Nyaki fájdalom, lordosis
Szakértő neve: dr. Székely Gábor
A kérdés szakterületi besorolása: Belgyógyászat ...

Nyaki fájdalom
A tarkó vagy a nyak környékére korlátozott fájdalom, melynek számos oka lehet, ilyen például - a többi között - a csigolyameszesedés, a porckorongsérv és a reuma.
O Vissza a tetejére ...

~, egyre fokozódó nyomásérzékenység és hőemelkedés, a pajzsmirigy asymmetricusan megnagyobbodott.
Diagnózis
Nyaki ultrahang, scintigraphia, laborvizsgálatok.

~
nehéz nyelés
rekedtség
helyi nyirokcsomó megnagyobbodás
haematogen úton áttét (csont, agy, tüdő)
az áttétek a primer folyamat felismerése előtt megjelenhetnek ...

~. Syn trachelodynia. (cervico- + G. odyne, fájdalom)
cervicofacialis
A nyakra és az arcra vonatkozó.

A ~ nem annyira betegség, mint inkább tünet.
Okozhatja rossz testtartás, gerincsérv, porckorong kopás.
Egyik leggyakoribb oka a rossz testtartás, vagy egyszerűen magas párnán való alvás, a számítógép előtti állandó ülés.

A ~ és a merevség legtöbb típusa hatékonyan kezelhető gyógytornával, masszázzsal, nyaktornával, melegkezeléssel, nyakmerevítő gallérral, akupunktúrával, fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel, az Alexander technikával, ami a testhasználat javításával új, ...

A ~ gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, de emellett biztosítja a fej tartását, és a nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatorna, védi a...
Első Előző 1 2 Következő Utolsó
1. oldal / 2 ...

Hát vagy ~, melyet számos ok okozhat. A leggyakoribb okok: a gerinc fokozott fizikai igénybevétele, a rossz testtartás, a túlsúly, mely gyulladást tart fenn a gerinc és a csípő ízületeiben, oka lehet az idegek nyomása és a csont betegsége. Néha nincs nyilvánvaló oka a hátfájásnak.

- Heveny ~, szájnyitási, légzési nehezítettség esetén szövődményes fogászati vagy fül-orr-gégészeti kórfolyamatra kell gondolnunk. Ez esetben sürgősségi jelentősége a potenciális fulladást okozó, vagy mediastinalis esetleg spinalis terjedésű gyulladásos folyamatoknak lehet.

A sportoló ~ról, különböző neurológiai tünetekről: végtagokba kisugárzó fájdalomról, zsibbadtságról, fülzúgásról, gyengeségről, súlyosabb esetben végtag bénulásról panaszkodhat.

Állkapocs, ~
Reflux betegség-hez társulhat a panasz.
Krákogás (torokköszörülés), torokviszketés ...

Ez lehet visszatérő fejfájás, ~ és izommerevség. A betegeknél jelentkezhetnek egyensúlyi problémák, egyensúlyzavar és izomgyengeség is. Furcsa, bizsergető érzések alakulhatnak ki a végtagokban, bizonytalan szédülés is lehet a panasz.

A szubakut fájdalmas tireoiditisz gyakran vírusos betegséget követően alakul ki, a beteg sokszor torokfájásról panaszkodik, melyről aztán végül kiderül, hogy a pajzsmirigy területét érintő ~. A kórkép kapcsán sokan panaszkodnak kifejezett fáradságról.

- ~ (sternocleidomastoideus, trapezius, vagy más nyakizmok).
- A fej reszketése.
- A váll magasabban lehet a beteg oldalon.
- A nyaki izmok megnagyobbodása ami valószínűleg már a születéskor jelen van és ez lehet a torticollis első jele.

Fájdalom: jelentősebb fájdalom a hirtelen kialakuló folyadékgyülemre (cysta), illetve bizonyos gyulladásos eredetű pajzsmirigy-betegségekre jellemző. A ~ azonban többnyire nem pajzsmirigy eredetű: hasonló panaszokat okoznak a garat és a nyaki gerinc betegségei.

Általában kísérő megoldás, olyan panaszok esetén ajánlott, mint a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, ~, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok, illetve különböző sérvek. Műtét utáni regeneráció esetén is fontos része lehet a gyógyulásnak.

A szubakut óriássejtes tireoiditisz gyakran vírusfertőzést követ, és fájdalommal kezdődik, amit sokan torokfájásnak neveznek, de végül is a pajzsmirigy területének megfelelő ~nak bizonyul. A pajzsmirigy egyre érzékenyebbé válik, és hőemelkedés lép fel (37-38 °C).

a gerincvelő felett helyezkedik el, a koponya üreglyukának nevezett nyíláson át kitüremkedik a gerincvelői térbe. A kisagy felelős a mozgások összehangolásáért és az egyensúly megtartásáért. A Chiari-malformációban szenvedők tünetei változatosak: érzészavarok, látászavarok, fejfájás, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Pajzsmirigy, Szindróma, Székrekedés, Akut?

◄ Nyaki borda   Nyaki merevség ►
 
RSS Mobile