Kezdőlap (Nehézlégzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nehézlégzés

Betegségek  Nehézfém mérgezés  Nemi beteg

Nehézlégzés, légszomj, fulladás - Okok és súlyosság
A nehézlégzés, légszomj, fulladás érzés a fájdalomhoz hasonlóan a beteg által megélt panasz. Az orvos a vizsgálat során elég pontosan meg tudja határozni a nehézlégzés súlyosságát.


Nehézlégzés
A nehézlégzés (diszpnoe - dyspnoe) a nehéz légvétel kellemetlen érzése. Az egészséges ember terheléskor és nagy magasságokban gyorsabban lélegzik. A gyorsabb légzés ritkán kellemetlen, azonban a fizikai terhelhetőség mértékét korlátozhatja.

Nehézlégzés - Asztma vagy tüdőgomba?
Kínzó, köhögés - Csipkézett rekeszkupola
Torok-, mellkas fájdalom - Mi lehet az oka?

Száraz köhögés, nehézlégzés: befolyásolja az asztma tüneteit a ciklusod
A peteérés körüli időszakban felerősödhetnek az asztma tünetei.
Forrás: MTI ...

Nehézlégzés típusok
Orthopnoe: fekvő helyzetben fellépő nehézlégzés
Trepopnoe: oldalfekvésben fellépő nehézlégzés ...

~ - dyspnoe, dyspnea
Nekam betegség - keratosis lichenoides chronica, Nekam's disease, (bővebben)
nekrektómia - az elhalt szövet sebészeti kimetszése, ...

~: Az elégtelen mellkastágulás miatt a belélegezhető levegő mennyisége korlátozott. Amennyiben a betegség a mellkast nem érinti, a beteg fizikai teljesítőképessége viszonylag jó, így a hétköznapi tevékenységek elvégzésére képes maradhat.

- ~: jellemzően hirtelen alakul ki, éjszaka és kora reggel kifejezettebb, a hideg levegőben tartózkodás, illetve a testmozgás ront a helyzeten, spontán vagy hörgőtágító gyógyszerek hatására szűnik.

A ~t kiváltó fizikai terhelés foka
0
csak megerőltető terhelésre fullad ...

hal ~ - elég nehéz lehet neki
hidrosztatikai nyomás az egészségügyben - akár PhD-téma is lehetne
holt tenger magyarországon - picit arrébb keresd ...

~: Kezdetben szokásos terheléskor, súlyosabb esetekben már nyugalomban is gyorsan kell venni a levegőt, különösen fekvő helyzetben. Köhögés, köhécselés, sípoló légzés is felléphet.

~
A ~ (diszpnoé) a szívelégtelenség gyakori tünete. Abból adódik, hogy folyadék lép ki a tüdő légterébe - az állapotot tüdőpangásnak vagy tüdőödémának nevezik. Végső soron ez a folyamat hasonlít a vízbefulladáshoz.

~.
Hirtelen köhögési roham.
Mellkasi fájdalom. Enyhébb esetben a fájdalom a mellkas oldalsó részén jelentkezik, és a beteg visszatartja a lélegzetét. Súlyosabb esetben a fájdalom erősebb, szorító jellegű, és inkább a mellkas elülső részén érezhető.
Az ajkak elkékülnek.

~, fulladás, köhögés, fáradtság, hányinger, szédülés, hasmenés, lassú szívverés, alvászavar, impotencia
* 1996. május 1-jén a legkisebb hatóanyag-tartalmú készítményért - a beteg által - fizetett összeg (Ft/doboz).

~ és légszomj gyerekeknél ~ és légszomj gyerekeknél A ~ (dyspnoe, légszomj) a szervezet oxigénhiányát jelző tünet. A Tovább...
Gyermekbetegségek - Hűtőfürdő blog
Tüdőtágulat tünetei és kezelése Tüdőtágulat (emphysema pulmonum) gyermekkorban Tovább...

~
alvási apnoe
visszatérő fertőzések
Az orrpolip eltávolítása különösen fontos, hogyha az ismétlődő fertőzések arcüreg- vagy fülgyulladáshoz vezetnek.

~ (diszpnoé)
Kezdetben még csak a nagyobb vagy megszokott fizikai terhelés okoz ~t, később azonban már a kisebb terhelés is kiváltja azt. A legsúlyosabb esetekben a beteg már nyugalomban is fullad, különösen éjszaka, laposan fekvő helyzetben.

~, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében. A GERD, vagy közismertebb nevén reflux a gyomor betegsége.

~, ortopnoe (nehéz légzés vízszintes állapotban), heveny tüdővizenyő
oedema, ascites (hasvíz), noktúria (éjszakai vizelés)
emésztési zavarok ...

~, ami vízszintesen fekvő helyzetben rosszabb. ortho- + G. pnoe, légzés
orthopnoés
Jellemző rá az orthopnoe.

A ~ a légvétel nehezítettsége, mely igen kellemetlen érzettel jár együtt. Talán nincs is olyan ember, aki így, vagy úgy nem érezte volna már e panaszt.

Láz és ~ (perikardiális tuberkulózis, vagy miliáris tuberkulózis)
Viselkedési zavarok, fejfájás, kóma (központi idegrendszer tuberkulózisa)
Bármely tünet variálódhat a másikkal. Az aktív tuberkulózis diagnózisát a Mycobacterium tuberculosis pozitív tenyésztési eredménye támasztja alá.

Az asztma ~sel, köhögéssel, fulladással és mellkasi szorítás érzéssel jár - mindez rohamokban jelentkezik a betegeknél.

Az asztmás ~ okainak ismeretéből adódik néhány fontos tudnivaló, ami elengedhetetlen az asztmás roham helyes ellátásához.

Az asztmás ~ elkülönítésére a hörgőtágító adása után 10 perccel újból elvégzik a spirometriás méréseket. Ha a gyógyszer hatására az értékek nem változnak számottevően, az asztma kizárható.
Kezelés ...

Az eredmény ~, csökkent terhelhetőség. A komplex tüdőkárosodással egy időben fokozatosan tüdőtágulás (emfizéma) alakul ki. A tüdő hiába fokozott légtartalmú, az effektív légzőfelület csökkent.

ASZTMA: Lásd NEHÉZLÉGZÉS.
AURA
Az auráról a PÁR SZÓT A CSAKRÁKRÓL ÉS AZ AURÁRÓL szóló részben találunk.

Ezt követően a ~re panaszkodó sérült ellátása következik: - Amennyiben külső veszély nem fenyegeti (pl. robbanásveszély) az autóban hagyjuk, és megdöntjük az ülés háttámláját. - ...

~, a belélegzés lehetetlenségének szubjektív érzése
a roham alatt a vérnyomás és a pulzus jelentős, esetenként veszélyes fokú megemelkedése
nehezen megfogalmazható, nem fájdalom jellegű mellkasi rossz érzés
izzadás
zsibbadás ...

Ha a folyadék a tüdőben gyülemlik fel, ~, fulladás tapasztalható, kezdetben fizikai terheléskor, a betegség előrehaladott szakaszában pedig nyugalomban is.

- Ha nagy a nyílás, ~, izzadás jelentkezik, a gyermek a fejlődésben visszamarad. Gyakoriak a légúti betegségek, fertőzések és nem ritka az asztmához hasonló, makacs, kilégzési nehézséget okozó hörghurut sem.

A lehetséges és gyanús allergének tudatos elkerülésével, illetve mindenféle allergiás tünet szakszerű kezelésével. A már kialakult betegségben a ~es rohamok szintén az ismert kiváltó tényezőket kell elkerülni.

Tünetei, kezlése
~, fulladás, gyengeség, csökkent teherbírás, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, szívdobogásérzés, az alsó végtagok vizes duzzanata a keringési elégtelenség következményei lehetnek. Ilyen panaszok jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A gyakran ismétlődő ~ek következtében a mellkasi deformitás rögzülhet. A váll magasan áll, a lapocka előrecsúszik, a hát felső része gömbölyödik, a mellkas belapul. A mellizmok zsugorodnak, a hátizmok és a lapockazáró izmok pedig megnyúlva legyengülnek.

Ennek során a ~t hörgtágítókkal, oxigén adásával próbálják oldani. A beteg alacsony vérnyomását és ritmuszavarát infúzióval és keringéstámogató gyógyszerekkel rendezik. Az anafilaxia kezelésében elsődleges az életmentő adrenalin injectió adása, melyet szükség szerint ismételnek.

alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, fulladásrohamok, hirtelen kialakuló ~, légszomj, erős mellkasi fájdalom, lefekvéskor ~, légszomj, légzési mellkasfájdalom, ~, pulzus megváltozása, rövidült légvétel, szaglászavar, ...

Károsodhat a hangadás és ~ alakulhat ki. A hangszalagok lebénulhatnak, így rekedtség, erőtlen hangszín jelentkezik. A bénulást okozhatja tumor, ezért a szakorvos először a gégét mikroszkóppal vizsgálja, hogy ezt a lehetőséget kizárja.

A beteg hirtelen a hátában légzésre fokozódó fájdalmat érezhet, ~t, nyugtalanságot, köhögést, esetleg vérköpést és verejtékezést, szapora szívműködést. A betegek egy részének hőemelkedése van.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

asztma - allergia és gyulladás - A légutak beszűkülésével járó, roha­mokban jelentkező ~ nemcsak allergia (allergénre adott fokozott válasz), hanem a kishörgőkben zajló gyulladás is.

A típusos, ischaemiás eredetű angina legtöbbször rövid ideig tartó, intenzív fájdalom, mely jellegzetesen bal karba, vállba, állcsúcsba sugárzik, tachycardiával, esetleg ritmuszavarokkal, vérnyomásemelkedéssel és ~sel jár. A beteg gyakran verejtékezik, halálfélelmet jelez.

Mellkasi fájdalom, köhögés, ~.
Betegség leírása
A mellhártyának két lemeze van, az egyik a tüdőt borítja be, a másik a mellkasfalat belülről. A két lemez szorosan összefekszik normál esetben.

A tünetek közül a folyamat súlyosságát nem is annyira a köhögés jellege, mint a ~ súlyossága utal. Általában a fiatal gyermekkorban fordul elő, a későbbi életszakaszokban kevésbé gyakori, illetve a kor előrehaladtával a gyakorisága csökken.

Jelentős megnagyobbodás esetén a légcsövet összenyomhatja, a nyelést megnehezíti, ~, fulladásszerű panaszok jelentkezhetnek. A laboratóriumi vizsgálatok az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségi meghatározásából áll.

Antidyspnoicum = ~ elleni szer
Antiasthmaticum = asztma elleni szer
Antimycoticum = gomba elleni szer
Antisepticum = fertőtlenítő
Antacidum = savmegkötő
Adstringens = edző, összehúzó
Antidotum = ellenanyag (ellen-gyógyszer)
Analepticum = központi idegrendszert izgató ...

A kezdeti panaszok és tünetek a tumor elhelyezkedésétől és kiterjedtségétől függnek, például hasi daganat tapintható vagy mellkasi térfoglaló folyamat esetén ~ alakul ki.

- A tünetek egyéniek, mellkasi fájdalom, nyomás, ~, mellkasi nehézség vagy enyhe kellemetlenség formáját ölthetik.
- Ezek a tünetek a karba, az állba, a nyakba és a hátba is kisugározhatnak.
- A tünetek jelentkezése lehet heveny, de fokozatosan vagy szakaszosan is történhet.

Ilyenkor a virágport a szél akár több kilométerre is elszállítja, s ha a polleneket az allergiás beteg belélegzi, allergiás náthája, asztmás ~e alakulhat ki. Mindkettő köhögéssel járhat.

A szív tartós megterhelése enyhe vagy súlyosabb szívelégtelenséget okozhat, tünetei a ~, a bokák estére megduzzadhatnak, éjjel többször kell vizelni. Az izomerő is csökken, néha a lépcsőn járás vagy a buszra történő felszállás, egy táska cipelése is gondot okoz.

Lehetséges, hogy az aorta regurgitáció kialakulása után, annak fonendoszkóppal hallható zöreje kerül felfedezésre, ugyanakkor jelentkezhetnek a másodlagosan kialakuló szívelégtelenség tünetei is, mint ~ vagy lábödéma.

Allergiás náthához társulva vagy anélkül jelentkező rohamszerűen jelentkező légszomj, ~, fulladásérzés, sípoló légzés esetén, melyhez mellkasi szorítóérzés, köhögés társulhat.

Hányás, hát- és hasi fájdalom, ~, szapora pulzus, magas légzésszám, sápadtság.
Kezeléssel általában 2 héten belül javulást érünk el.
Ezek könnyen felismerhető tünetek.
A betegség kialakulása rövid. A beteg állapota órák alatt romlik, láztalan állapotban sem könnyebbül meg.

Rohamokban jelentkező ~. Ismeretes a hörgi asztma (asthma bronchiale), valamint a szívasztma (asthma cardiale) is. A hörgi roham a nap bármely szakaszában megjelenhet, gyakran ékszaka. Főleg a kilégzés nehezített. Fulladásérzés jellemzi, melyet szorongás, félelem kísér.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, ~, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség. Legtöbbször a már a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív) okoznak különböző tüneteket.

~, fulladásérzés a fő tünete. Áthatoló szúrt sérülés, bordatörés súlyos következménye. Nagyobb fizikai aktivitás során kialakulhat fiatal életkorban is sérülés nélkül (spontán ptx). Speciális formája a ventil (túlnyomásos) pneumotorax, amely közvetlen életveszélyt jelent.

Ha ~e van, vagy gyorsabban vaszi a levegőt.
Ha nyaki vagy tarkótáji fájdalomról panaszkodik, illetve nyakát szokatlan helyzetben tartja.
Ha görcsrohama volt.
Ha két nap elteltével gyermeke még mindig lázas/hőemelkedése van.
Kiütéses lesz.
Fülét piszkálja, fülfájásra panaszkodik.

A szívidegesség különböző panaszokkal jár, így a fokozott szívdobogás, félelmeket, nyomasztó érzéseket válthat ki, ~t eredményezhet. A folyamat következménye szívgörcsök fellépése, majd a bal karban élénk fájdalom is kisugározhat, a jelenség a koszorúér tüneteit utánozhatja.

Az esetek többségében semmiféle tünettel nem jár, de jelezheti a fejfájás, látászavar, orrvérzés, terhelésre jelentkező ~, mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, szédülés, de az alvás közben fellépő légzési zavarok is a tünetek közés sorolhatók.

Leggyakoribb idnító jel lehet a hirtelen vérnyomáskiugrás (fejfájásm, ájulás, szádülés, hányás kíséretében), fejfájás, terheléskor jelentkező ~, szívdobogás, látászavar, vagy valamilyen szövődmény fellépte. A szövődmények kialakulás pedig már visszafordíthatatlan állapotnak felel meg.

Köhögés, mellkasi fájdalom, láz, ~
További lehetséges tünetek
Sárgászöld köpet, hidegrázás, vérköpés, fejfájás, izzadás, étvágytalanság, izom-ízületi fájdalmak. Súlyos esetben légzési elégtelenség, szepszis, tályog alakulhat ki.

A tüdőtágulás idült légúti szűkülettel járó tüdőbetegség, amelyre ~, légszomj és a tüdő működésének a romlása a jellemző.

Diagnózis: Az egészséges ember terheléskor és nagy magasságokban gyorsabban lélegzik; ez azonban nem okoz számára kellemetlenséget. ~kor a gyorsabb lélegzetvételt légszomj kíséri. Általában a ~ szab határt a fizikai terhelhetőségnek.
Egészség lexikon
Tovább » ...

Rovarcsípés okozta allergiás reakció két formája a tíz centisnél nagyobb helyi duzzanat és a ~, csalánkiütés, tenyereken, talpakon kialakuló duzzanat, viszketés, szédülés, fejfájás formájában jelentkező általános reakció, mely utóbbihoz tudatzavar is társulhat.

76 éves nő, ~. CT
A tüdőparenchymában a csúcstól a rekeszig subpleuralis és alsó lebenyi túlsúllyal reticularis rajzolat helyenként párhuzamos fibroticus kötegekkel a pleurával, valamint elmosódott háromszög alakú GGO-szerű területek. (Dr. Monostori Zs. anyagából) ...

Az EGFR kezelés gyakori mellékhatásai: fertőzések, étvágytalanság, szem irritáció, ~, köhögés, hasmenés, hányás, hányinger, szájnyálkahártya-gyulladás, hasi fájdalom, bőrkiütés, viszketés, bőrszárazság, fáradtság.
Kérdezze kezelőorvosát az EGFR-gátló kezelés lehetőségeiről.

bányászoknál jelentkező ~ anthracosis vagy más pneumoconiosis miatt
bányász-betegség
Szin.: ancylostomiasis, bányászok nystagmusa ...

az Ebers papirusz leírása szerint a visszatérő ~ ismert kórkép volt, melyet az Egyiptomi orvosok beöntéssel, valamint szárított teve vagy krokodilürülékkel gyógyítottak. Menes fáraó a leírások szerint darázscsípést követő allergiás eredetű sokk miatt halt meg.

Pintér Zsolt - 'A kicsik főleg felső-légúti fertőzésektől szenvednek, torokfájástól, köhögéstől, horkolástól, ~től és orrdugulástól nyűgösek.

- Súlyos légzészavar
- Gyorsult légzés (60 feletti légzésszám/perc)
- ~ (ennek jele lehet például az orrszárnyi légzés)
- Nyögdécselés
- Cianosis (a bőr és nyálkahártyák kékes elszíneződése) ...

A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló ~, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

Zihálás - mely lehet sípoló vagy hangosan hörgő az egyes légvételeknél
Légszomj vagy ~ - egyeseknél csak fizikai terhelésre, másoknál viszont már a házimunka során is jelentkezhet
Fáradtság, gyengeség, erőtlenség
Gyakori és nehezen kezelhető légúti fertőzések
Fogyás ...

Az interferon hatására köhögés, ~, álmosság is bekövetkezhet.

Hasznossága lemérhető azon, hogy a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük, tüneteik, a köhögésük, a ~ük enyhül. Az allergiásoknak a pollenszezon előtt egy-két hónappal már érdemes elkezdeni a kúrát.

Emellett szerepet kaphatnak érzelmi indokok is: a magabiztosság növelése, az önkontroll javítása, satöbbi Jelentősebb testtömeg felesleg esetén mindehhez egészségügyi okok is társulhatnak, olyan kellemetlen tünetek megjelenésével, mint például horkolás, izzadás, ~, ízületi fájdalmak, ...

Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg szájzsibbadás, köhögés, ~.

A betegség kezdeti tünetei a csökkent terhelhetőség, a fáradékonyság, a szívdobogásérzés, a ~ és a fokozódó fulladás, amit súlyosabb esetben mellkasi fájdalom és szívritmuszavarok kísérhetnek.

A magas vérnyomás nem okoz jellegzetes tüneteket, mire ezek jelentkeznek (fejfájás, szédülés, fáradékonyság, ~, mellkasi fájdalom, orrvérzés, látászavar) már rendszerint kisebb-nagyobb szervkárosodás alakul ki - ennek egyik jele a vizeletben megjelenő fehérje - a magas vérnyomás ...

darázsméreg-allergiás emberben azonban a csípés helyétől távol eső bőrterületen is kialakulhat csalánkiütés, kiterjedt duzzanat, ödéma, mely ha a felső légutakat, a gégét érinti, rekedtséget, ~t, esetleg fulladást is okozhat hasi, keringési panaszok kíséretében (anafilaxiás sokk).

mellkasi - jellemzően bal karba sugárzó - szorító fájdalom
hányinger, hányás
~
eszméletvesztés ...

Hátrányban vannak a már gyermekkorban elhízottak, mert több zsírsejtjük van, és ezek száma felnőtt korban már nem csökkenthető, csak a sejtekben lévő zsír mennyiségét lehet redukálni. Az elhízás fáradékonyságot, aluszékonyságot, ~t, éjjeli légzéskimaradást (alvási apnoe) okozhat, ...

Bár gyakorlott, a betegséget már ismerő szülők már rendszerint jól meg tudják ítélni a folyamat súlyosságát, azonban a legkisebb bizonytalanság esetén orvost kell hívni, mivel a betegség esetenként - leginkább a megfelelő kezelés nélkül - alattomosan romolhat, a ~ fokozódásához vezethet.

A hangszalag alatti területről kiinduló gégerák ritka. Ebben az esetben ~ és légzés hangjának zajossá válása jellemző.
A gégerákra gyanút keltő tüneteket az alábbiakban foglalható össze:
* ...

3. kérdés: Az elmúlt 4 hétben hány alkalommal ébredt fel éjszaka vagy szokásos reggeli ébredési időpontjánál korábban asztmás tünetei miatt (sípolás, köhögés, ~, szorító érzés vagy fájdalom a mellkasban)?
Hetente legalább 4 éjszaka
1 ...

Tünetek: Hirtelen kezdődő 38 C-t meghaladó láz, hidegrázás, enyhe légúti tünetek, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, később száraz köhögés, esetenként fulladás, ~, súlyosabb estben tüdőgyulladás alakul ki.
Kezelése: ...

Egy friss kutatás eredményei szerint a D-vitaminnak fontos szerepe lehet az asztma tüneteinek csökkentésében. Az asztma a légutak gyulladásos megbetegedése, melynek során a rohamokban kialakuló légszomj és ~ szélsőséges esetben akár halálos is lehet.
Tovább...

A beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség ~, sípoló légzés alakul ki.

Asztma
A pycnogenol szignifikánsan csökkenti a vérben a leucotrien szintet, azt a mediátort mely nagymértékben felelős a légcsövek gyulladásáért és duzzanatáért, így a ~ kialakulásáért asztma esetén. A légáramlást javító hatásáról számos asztmás betegem is beszámol.

Az asztma (asthma broncchiale) visszafordíthatatlan légzési zavar, a hörgők gyulladásos megbetegedése, melynek során a légutak és a hörgők nyálkahártyája megduzzad, a hörgők izomzata görcsösen összehúzódik. Görcsös állapotban a kilégzés megnehezedik, ami fulladást, ~t okoz.

Ám a nyugtalan alvás, a fáradt ébredés és az egész napos álmosság mögött súlyosabb probléma is állhat. Az alvási apnoé során a beteg garatjában lévő izmok, melyek a garat nyitva tartásáért felelnek, túlságosan ellazulnak, ez ~hez vezet, gyakran ki-ki marad néhány lélegzetvétel. Az agy ...

Tünetei a progrediáló ~ és köhögés, valamint kóros légzésfunkció restriktív légzészavarral, csökkent diffúziós kapacitással. Ritkább, de súlyos manifesztáció a szívizomzat érintettsége.

Ezek a betegségek csaknem mindig vírusfertőzés következményei: nátha orrdugulással és orrfolyással, öblös köhögéssel járó hörghurut, ~t okozó hörgőcskehurut. Gyakori a vírus okozta gége- és légcsőgyulladás, közismert nevén a krupp.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Köhögés, Daganat, Allergia, Sebészet, Láz?

◄ Nehézfém mérgezés   Nemi beteg ►
 
RSS Mobile