Kezdőlap (Nehézlégzés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Nehézlégzés


 

Nehézlégzés

Betegségek  Nehézfém mérgezés  Nemi beteg
2014.04.19

Nehézlégzés, légszomj, fulladás - Okok és súlyosság
A nehézlégzés, légszomj, fulladás érzés a fájdalomhoz hasonlóan a beteg által megélt panasz. Az orvos a vizsgálat során elég pontosan meg tudja határozni a nehézlégzés súlyosságát.


Nehézlégzés
A nehézlégzés (diszpnoe - dyspnoe) a nehéz légvétel kellemetlen érzése. Az egészséges ember terheléskor és nagy magasságokban gyorsabban lélegzik.

Nehézlégzés - Asztma vagy tüdőgomba?
Kínzó, köhögés - Csipkézett rekeszkupola
Torok-, mellkas fájdalom - Mi lehet az oka?

Nehézlégzés típusok
Orthopnoe: fekvő helyzetben fellépő nehézlégzés
Trepopnoe: oldalfekvésben fellépő nehézlégzés ...

Nehézlégzés gyermekkorban-mitől nem szelel az orra?
A gyermekek különösen nehezen viselik a rendszeres orrfújást, orrcseppeket és az orrdugulással járó egyéb kellemetlenségeket. A sokszor banális eredet mellett, dr.

nehézlégzés - dyspnoe, dyspnea
Nekam betegség - keratosis lichenoides chronica, Nekam's disease, (bővebben)
nekrektómia - az elhalt szövet sebészeti kimetszése, ...

Nehézlégzés: Az elégtelen mellkastágulás miatt a belélegezhető levegő mennyisége korlátozott. Amennyiben a betegség a mellkast nem érinti, a beteg fizikai teljesítőképessége viszonylag jó, így a hétköznapi tevékenységek elvégzésére képes maradhat.

hal nehézlégzés - elég nehéz lehet neki
hidrosztatikai nyomás az egészségügyben - akár PhD-téma is lehetne
holt tenger magyarországon - picit arrébb keresd ...

Nehézlégzés: Kezdetben szokásos terheléskor, súlyosabb esetekben már nyugalomban is gyorsan kell venni a levegőt, különösen fekvő helyzetben. Köhögés, köhécselés, sípoló légzés is felléphet.

Nehézlégzés
A nehézlégzés (diszpnoé) a szívelégtelenség gyakori tünete. Abból adódik, hogy folyadék lép ki a tüdő légterébe - az állapotot tüdőpangásnak vagy tüdőödémának nevezik. Végső soron ez a folyamat hasonlít a vízbefulladáshoz.

Nehézlégzés
A születés utáni légzésleállást külön ismertetjük. A nehézlégzés egy fajtája a szörtyögés és az asthma.
Az újszülöttkoron túl a nehézlégzés általában a légutak megbetegedését jelenti.

nehézlégzés: jellemzően hirtelen alakul ki, éjszaka és kora reggel kifejezettebb, a hideg levegőben tartózkodás, illetve a testmozgás ront a helyzeten, spontán vagy hörgőtágító gyógyszerek hatására szűnik.

Nehézlégzés.
Hirtelen köhögési roham.
Mellkasi fájdalom. Enyhébb esetben a fájdalom a mellkas oldalsó részén jelentkezik, és a beteg visszatartja a lélegzetét.

nehézlégzés, fulladás, köhögés, fáradtság, hányinger, szédülés, hasmenés, lassú szívverés, alvászavar, impotencia
* 1996. május 1-jén a legkisebb hatóanyag-tartalmú készítményért - a beteg által - fizetett összeg (Ft/doboz).

nehézlégzés
alvási apnoe
visszatérő fertőzések
Az orrpolip eltávolítása különösen fontos, hogyha az ismétlődő fertőzések arcüreg- vagy fülgyulladáshoz vezetnek.

Nehézlégzés (diszpnoé)
Kezdetben még csak a nagyobb vagy megszokott fizikai terhelés okoz nehézlégzést, később azonban már a kisebb terhelés is kiváltja azt.

Nehézlégzés.
Gyakori fáradtság.
Fizikai terhelésre fellépő légszomj.
Száraz köhögés - különösen a reggeli órákban.

nehézlégzés, ortopnoe (nehéz légzés vízszintes állapotban), heveny tüdővizenyő
oedema, ascites (hasvíz), noktúria (éjszakai vizelés)
emésztési zavarok ...

Nehézlégzés, ami vízszintesen fekvő helyzetben rosszabb. ortho- + G. pnoe, légzés
orthopnoés
Jellemző rá az orthopnoe.

A nehézlégzés a légvétel nehezítettsége, mely igen kellemetlen érzettel jár együtt. Talán nincs is olyan ember, aki így, vagy úgy nem érezte volna már e panaszt.

Láz és nehézlégzés (perikardiális tuberkulózis, vagy miliáris tuberkulózis)
Viselkedési zavarok, fejfájás, kóma (központi idegrendszer tuberkulózisa) ...

Az asztma nehézlégzéssel, köhögéssel, fulladással és mellkasi szorítás érzéssel jár - mindez rohamokban jelentkezik a betegeknél.

Az asztmás nehézlégzés elkülönítésére a hörgőtágító adása után 10 perccel újból elvégzik a spirometriás méréseket. Ha a gyógyszer hatására az értékek nem változnak számottevően, az asztma kizárható.
Kezelés ...

Az asztmás nehézlégzés okainak ismeretéből adódik néhány fontos tudnivaló, ami elengedhetetlen az asztmás roham helyes ellátásához.

Az eredmény nehézlégzés, csökkent terhelhetőség. A komplex tüdőkárosodással egy időben fokozatosan tüdőtágulás (emfizéma) alakul ki. A tüdő hiába fokozott légtartalmú, az effektív légzőfelület csökkent.

ASZTMA: Lásd NEHÉZLÉGZÉS.
AURA
Az auráról a PÁR SZÓT A CSAKRÁKRÓL ÉS AZ AURÁRÓL szóló részben találunk.

Csecsemőkori nehézlégzés
A gége veleszületett rendellenessége miatt újszülötteknél már az élet első napjaiban hallható, a belégzéskor jelentkező jellegzetesen éles zörej.
Csecsemőmirigy ...

Ezt követően a nehézlégzésre panaszkodó sérült ellátása következik: - Amennyiben külső veszély nem fenyegeti (pl. robbanásveszély) az autóban hagyjuk, és megdöntjük az ülés háttámláját. - ...

nehézlégzés, a belélegzés lehetetlenségének szubjektív érzése
a roham alatt a vérnyomás és a pulzus jelentős, esetenként veszélyes fokú megemelkedése
nehezen megfogalmazható, nem fájdalom jellegű mellkasi rossz érzés
izzadás ...

- Ha nagy a nyílás, nehézlégzés, izzadás jelentkezik, a gyermek a fejlődésben visszamarad. Gyakoriak a légúti betegségek, fertőzések és nem ritka az asztmához hasonló, makacs, kilégzési nehézséget okozó hörghurut sem.

Az interferonra köhögés, nehézlégzés, álmosság is bekövetkezhet.

Nehézlégzés, fulladás, gyengeség, csökkent teherbírás, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, szívdobogásérzés, az alsó végtagok vizes duzzanata a keringési elégtelenség következményei lehetnek.

milyen gyakran van nehézlégzése,
jelentkezik-e futáskor köhögés, sípolás,
hányszor kellett a rohamoldó gyógyszerét használnia,
volt-e szüksége sürgős, ügyeleti ellátásra, kórházi felvételre.

A gyakran ismétlődő nehézlégzések következtében a mellkasi deformitás rögzülhet. A váll magasan áll, a lapocka előrecsúszik, a hát felső része gömbölyödik, a mellkas belapul.

Ennek során a nehézlégzést hörgtágítókkal, oxigén adásával próbálják oldani. A beteg alacsony vérnyomását és ritmuszavarát infúzióval és keringéstámogató gyógyszerekkel rendezik.

alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, fulladásrohamok, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, légzési mellkasfájdalom, nehézlégzés, pulzus megváltozása, ...

A beteg hirtelen a hátában légzésre fokozódó fájdalmat érezhet, nehézlégzést, nyugtalanságot, köhögést, esetleg vérköpést és verejtékezést, szapora szívműködést. A betegek egy részének hőemelkedése van.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

asztma - allergia és gyulladás - A légutak beszűkülésével járó, roha­mokban jelentkező nehézlégzés nemcsak allergia (allergénre adott fokozott válasz), hanem a kishörgőkben zajló gyulladás is.

A típusos, ischaemiás eredetű angina legtöbbször rövid ideig tartó, intenzív fájdalom, mely jellegzetesen bal karba, vállba, állcsúcsba sugárzik, tachycardiával, esetleg ritmuszavarokkal, vérnyomásemelkedéssel és nehézlégzéssel jár.

Ez a betegség az esetek egy részében valóban nehézlégzéssel jár (más esetben "csak" köhögési rohamot okoz). A betegek ezt többnyire úgy élik meg, hogy az az érzésük, nem kapnak levegőt. A valóságban inkább kilégzésük gátolt, megnyúlt.

Mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés.
Betegség leírása
A mellhártyának két lemeze van, az egyik a tüdőt borítja be, a másik a mellkasfalat belülről. A két lemez szorosan összefekszik normál esetben.

A tünetek közül a folyamat súlyosságát nem is annyira a köhögés jellege, mint a nehézlégzés súlyossága utal. Általában a fiatal gyermekkorban fordul elő, a későbbi életszakaszokban kevésbé gyakori, illetve a kor előrehaladtával a gyakorisága csökken.

Jelentős megnagyobbodás esetén a légcsövet összenyomhatja, a nyelést megnehezíti, nehézlégzés, fulladásszerű panaszok jelentkezhetnek. A laboratóriumi vizsgálatok az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségi meghatározásából áll.

E kisbabák nem feltétlenül asztmásak, ahogy nőnek, légutaik is tágulnak, s megszűnik a nehézlégzés. A kapkodó lélegzésnek rendszerint fertőzés és nem allergiás reakció az oka.
Súlyosnak tekinthető-e?

osztály: ebben a stádiumban a fizikai teljesítőképesség nem korlátozott, a szokásos fizikai aktivitás nem okoz fáradtságot, nehézlégzést, vagy szívdobogásérzést.
NYHA II.

Már szálló por is káros, és mennyiségének rövid távú emelkedése is izgatja a nyálkahártyákat, köhögést, torokkaparást és nehézlégzést válthat ki.

Sokszor nehézlégzés társul a fájdalomhoz, jellemző a verejtékezés, a szapora pulzus, a hideg végtagok és az eszméletvesztés. A fájdalom akár órákig is eltarthat. A betegek kb. ötödénél a tünetek eltérnek az általánostól.

- A tünetek egyéniek, mellkasi fájdalom, nyomás, nehézlégzés, mellkasi nehézség vagy enyhe kellemetlenség formáját ölthetik.
- Ezek a tünetek a karba, az állba, a nyakba és a hátba is kisugározhatnak.

Ilyenkor a virágport a szél akár több kilométerre is elszállítja, s ha a polleneket az allergiás beteg belélegzi, allergiás náthája, asztmás nehézlégzése alakulhat ki. Mindkettő köhögéssel járhat.

A szív tartós megterhelése enyhe vagy súlyosabb szívelégtelenséget okozhat, tünetei a nehézlégzés, a bokák estére megduzzadhatnak, éjjel többször kell vizelni.

Lehetséges, hogy az aorta regurgitáció kialakulása után, annak fonendoszkóppal hallható zöreje kerül felfedezésre, ugyanakkor jelentkezhetnek a másodlagosan kialakuló szívelégtelenség tünetei is, mint nehézlégzés vagy lábödéma.

A kezdeti figyelmeztető jeleket észre kell venni: a megterhelést követő nehézlégzés, fáradékonyság.

Hányás, hát- és hasi fájdalom, nehézlégzés, szapora pulzus, magas légzésszám, sápadtság.
Kezeléssel általában 2 héten belül javulást érünk el.
Ezek könnyen felismerhető tünetek.
A betegség kialakulása rövid.

Rohamokban jelentkező nehézlégzés. Ismeretes a hörgi asztma (asthma bronchiale), valamint a szívasztma (asthma cardiale) is. A hörgi roham a nap bármely szakaszában megjelenhet, gyakran ékszaka. Főleg a kilégzés nehezített.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség.

Nehézlégzés, fulladásérzés a fő tünete. Áthatoló szúrt sérülés, bordatörés súlyos következménye. Nagyobb fizikai aktivitás során kialakulhat fiatal életkorban is sérülés nélkül (spontán ptx).

új tünetek társulnak hozzá, például verejtékezés vagy nehézlégzés
Daganatos betegségek ...

Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg szájzsibbadás, köhögés, nehézlégzés.

A betegség kezdeti tünetei a csökkent terhelhetőség, a fáradékonyság, a szívdobogásérzés, a nehézlégzés és a fokozódó fulladás, amit súlyosabb esetben mellkasi fájdalom és szívritmuszavarok kísérhetnek.

A magas vérnyomás nem okoz jellegzetes tüneteket, mire ezek jelentkeznek (fejfájás, szédülés, fáradékonyság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, orrvérzés, látászavar) már rendszerint kisebb-nagyobb szervkárosodás alakul ki - ennek egyik jele a ...

Lásd még: Lásd még: Köhögés, Daganat, Allergia, Szindróma, Fekély

Betegségek  Nehézfém mérgezés  Nemi beteg
2014.04.19

 
RSS Mobile