Kezdőlap (Nehézlégzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nehézlégzés

Betegségek  Nehézfém mérgezés  Nemi beteg

Nehézlégzés, légszomj, fulladás - Okok és súlyosság
A nehézlégzés, légszomj, fulladás érzés a fájdalomhoz hasonlóan a beteg által megélt panasz. Az orvos a vizsgálat során elég pontosan meg tudja határozni a nehézlégzés súlyosságát.


Nehézlégzés
A nehézlégzés (diszpnoe - dyspnoe) a nehéz légvétel kellemetlen érzése. Az egészséges ember terheléskor és nagy magasságokban gyorsabban lélegzik. A gyorsabb légzés ritkán kellemetlen, azonban a fizikai terhelhetőség mértékét korlátozhatja.

Nehézlégzés - Asztma vagy tüdőgomba?
Kínzó, köhögés - Csipkézett rekeszkupola
Torok-, mellkas fájdalom - Mi lehet az oka?

Száraz köhögés, nehézlégzés: befolyásolja az asztma tüneteit a ciklusod
A peteérés körüli időszakban felerősödhetnek az asztma tünetei.
Forrás: MTI ...

Nehézlégzés típusok
Orthopnoe: fekvő helyzetben fellépő nehézlégzés
Trepopnoe: oldalfekvésben fellépő nehézlégzés ...

nehézlégzés - dyspnoe, dyspnea
Nekam betegség - keratosis lichenoides chronica, Nekam's disease, (bővebben)
nekrektómia - az elhalt szövet sebészeti kimetszése, ...

Nehézlégzés: Az elégtelen mellkastágulás miatt a belélegezhető levegő mennyisége korlátozott. Amennyiben a betegség a mellkast nem érinti, a beteg fizikai teljesítőképessége viszonylag jó, így a hétköznapi tevékenységek elvégzésére képes maradhat.

A nehézlégzést kiváltó fizikai terhelés foka
0
csak megerőltető terhelésre fullad ...

hal nehézlégzés - elég nehéz lehet neki
hidrosztatikai nyomás az egészségügyben - akár PhD-téma is lehetne
holt tenger magyarországon - picit arrébb keresd ...

Nehézlégzés: Kezdetben szokásos terheléskor, súlyosabb esetekben már nyugalomban is gyorsan kell venni a levegőt, különösen fekvő helyzetben. Köhögés, köhécselés, sípoló légzés is felléphet.

Nehézlégzés
A nehézlégzés (diszpnoé) a szívelégtelenség gyakori tünete. Abból adódik, hogy folyadék lép ki a tüdő légterébe - az állapotot tüdőpangásnak vagy tüdőödémának nevezik. Végső soron ez a folyamat hasonlít a vízbefulladáshoz.

Nehézlégzés
A születés utáni légzésleállást külön ismertetjük. A nehézlégzés egy fajtája a szörtyögés és az asthma.
Az újszülöttkoron túl a nehézlégzés általában a légutak megbetegedését jelenti.

nehézlégzés: jellemzően hirtelen alakul ki, éjszaka és kora reggel kifejezettebb, a hideg levegőben tartózkodás, illetve a testmozgás ront a helyzeten, spontán vagy hörgőtágító gyógyszerek hatására szűnik.

Nehézlégzés.
Hirtelen köhögési roham.
Mellkasi fájdalom. Enyhébb esetben a fájdalom a mellkas oldalsó részén jelentkezik, és a beteg visszatartja a lélegzetét. Súlyosabb esetben a fájdalom erősebb, szorító jellegű, és inkább a mellkas elülső részén érezhető.
Az ajkak elkékülnek.

nehézlégzés, fulladás, köhögés, fáradtság, hányinger, szédülés, hasmenés, lassú szívverés, alvászavar, impotencia
* 1996. május 1-jén a legkisebb hatóanyag-tartalmú készítményért - a beteg által - fizetett összeg (Ft/doboz).

Nehézlégzés és légszomj gyerekeknél Nehézlégzés és légszomj gyerekeknél A nehézlégzés (dyspnoe, légszomj) a szervezet oxigénhiányát jelző tünet. A Tovább...
Gyermekbetegségek - Hűtőfürdő blog
Tüdőtágulat tünetei és kezelése Tüdőtágulat (emphysema pulmonum) gyermekkorban Tovább...

nehézlégzés
alvási apnoe
visszatérő fertőzések
Az orrpolip eltávolítása különösen fontos, hogyha az ismétlődő fertőzések arcüreg- vagy fülgyulladáshoz vezetnek.

Nehézlégzés (diszpnoé)
Kezdetben még csak a nagyobb vagy megszokott fizikai terhelés okoz nehézlégzést, később azonban már a kisebb terhelés is kiváltja azt. A legsúlyosabb esetekben a beteg már nyugalomban is fullad, különösen éjszaka, laposan fekvő helyzetben.

Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében. A GERD, vagy közismertebb nevén reflux a gyomor betegsége.

nehézlégzés, ortopnoe (nehéz légzés vízszintes állapotban), heveny tüdővizenyő
oedema, ascites (hasvíz), noktúria (éjszakai vizelés)
emésztési zavarok ...

Nehézlégzés, ami vízszintesen fekvő helyzetben rosszabb. ortho- + G. pnoe, légzés
orthopnoés
Jellemző rá az orthopnoe.

A nehézlégzés a légvétel nehezítettsége, mely igen kellemetlen érzettel jár együtt. Talán nincs is olyan ember, aki így, vagy úgy nem érezte volna már e panaszt.

Láz és nehézlégzés (perikardiális tuberkulózis, vagy miliáris tuberkulózis)
Viselkedési zavarok, fejfájás, kóma (központi idegrendszer tuberkulózisa)
Bármely tünet variálódhat a másikkal. Az aktív tuberkulózis diagnózisát a Mycobacterium tuberculosis pozitív tenyésztési eredménye támasztja alá.

Az asztma nehézlégzéssel, köhögéssel, fulladással és mellkasi szorítás érzéssel jár - mindez rohamokban jelentkezik a betegeknél.

Az asztmás nehézlégzés okainak ismeretéből adódik néhány fontos tudnivaló, ami elengedhetetlen az asztmás roham helyes ellátásához.

Az asztmás nehézlégzés elkülönítésére a hörgőtágító adása után 10 perccel újból elvégzik a spirometriás méréseket. Ha a gyógyszer hatására az értékek nem változnak számottevően, az asztma kizárható.
Kezelés ...

Az eredmény nehézlégzés, csökkent terhelhetőség. A komplex tüdőkárosodással egy időben fokozatosan tüdőtágulás (emfizéma) alakul ki. A tüdő hiába fokozott légtartalmú, az effektív légzőfelület csökkent.

ASZTMA: Lásd NEHÉZLÉGZÉS.
AURA
Az auráról a PÁR SZÓT A CSAKRÁKRÓL ÉS AZ AURÁRÓL szóló részben találunk.

Ezt követően a nehézlégzésre panaszkodó sérült ellátása következik: - Amennyiben külső veszély nem fenyegeti (pl. robbanásveszély) az autóban hagyjuk, és megdöntjük az ülés háttámláját. - ...

nehézlégzés, a belélegzés lehetetlenségének szubjektív érzése
a roham alatt a vérnyomás és a pulzus jelentős, esetenként veszélyes fokú megemelkedése
nehezen megfogalmazható, nem fájdalom jellegű mellkasi rossz érzés
izzadás
zsibbadás ...

Ha a folyadék a tüdőben gyülemlik fel, nehézlégzés, fulladás tapasztalható, kezdetben fizikai terheléskor, a betegség előrehaladott szakaszában pedig nyugalomban is.

- Ha nagy a nyílás, nehézlégzés, izzadás jelentkezik, a gyermek a fejlődésben visszamarad. Gyakoriak a légúti betegségek, fertőzések és nem ritka az asztmához hasonló, makacs, kilégzési nehézséget okozó hörghurut sem.

Az interferonra köhögés, nehézlégzés, álmosság is bekövetkezhet.

Tünetei, kezlése
Nehézlégzés, fulladás, gyengeség, csökkent teherbírás, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, szívdobogásérzés, az alsó végtagok vizes duzzanata a keringési elégtelenség következményei lehetnek. Ilyen panaszok jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

milyen gyakran van nehézlégzése,
jelentkezik-e futáskor köhögés, sípolás,
hányszor kellett a rohamoldó gyógyszerét használnia,
volt-e szüksége sürgős, ügyeleti ellátásra, kórházi felvételre.

A gyakran ismétlődő nehézlégzések következtében a mellkasi deformitás rögzülhet. A váll magasan áll, a lapocka előrecsúszik, a hát felső része gömbölyödik, a mellkas belapul. A mellizmok zsugorodnak, a hátizmok és a lapockazáró izmok pedig megnyúlva legyengülnek.

Ennek során a nehézlégzést hörgtágítókkal, oxigén adásával próbálják oldani. A beteg alacsony vérnyomását és ritmuszavarát infúzióval és keringéstámogató gyógyszerekkel rendezik. Az anafilaxia kezelésében elsődleges az életmentő adrenalin injectió adása, melyet szükség szerint ismételnek.

alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, fulladásrohamok, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, légzési mellkasfájdalom, nehézlégzés, pulzus megváltozása, rövidült légvétel, szaglászavar, ...

A beteg hirtelen a hátában légzésre fokozódó fájdalmat érezhet, nehézlégzést, nyugtalanságot, köhögést, esetleg vérköpést és verejtékezést, szapora szívműködést. A betegek egy részének hőemelkedése van.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

asztma - allergia és gyulladás - A légutak beszűkülésével járó, roha­mokban jelentkező nehézlégzés nemcsak allergia (allergénre adott fokozott válasz), hanem a kishörgőkben zajló gyulladás is.

A típusos, ischaemiás eredetű angina legtöbbször rövid ideig tartó, intenzív fájdalom, mely jellegzetesen bal karba, vállba, állcsúcsba sugárzik, tachycardiával, esetleg ritmuszavarokkal, vérnyomásemelkedéssel és nehézlégzéssel jár. A beteg gyakran verejtékezik, halálfélelmet jelez.

Ez a betegség az esetek egy részében valóban nehézlégzéssel jár (más esetben "csak" köhögési rohamot okoz). A betegek ezt többnyire úgy élik meg, hogy az az érzésük, nem kapnak levegőt. A valóságban inkább kilégzésük gátolt, megnyúlt.

Erre utal, ha néhány lázmentes nap után ismét láz keletkezik, a beteg köhög, nehézlégzése mellkasi fájdalma lehet. Nagyon ritka szövődmény az elsődleges vírusos tüdőgyulladás, ami nagyfokú elesettséggel és légszomjjal jár - azonnali kórházi kezelést indokol.

Mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés.
Betegség leírása
A mellhártyának két lemeze van, az egyik a tüdőt borítja be, a másik a mellkasfalat belülről. A két lemez szorosan összefekszik normál esetben.

A tünetek közül a folyamat súlyosságát nem is annyira a köhögés jellege, mint a nehézlégzés súlyossága utal. Általában a fiatal gyermekkorban fordul elő, a későbbi életszakaszokban kevésbé gyakori, illetve a kor előrehaladtával a gyakorisága csökken.

Jelentős megnagyobbodás esetén a légcsövet összenyomhatja, a nyelést megnehezíti, nehézlégzés, fulladásszerű panaszok jelentkezhetnek. A laboratóriumi vizsgálatok az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségi meghatározásából áll.

E kisbabák nem feltétlenül asztmásak, ahogy nőnek, légutaik is tágulnak, s megszűnik a nehézlégzés. A kapkodó lélegzésnek rendszerint fertőzés és nem allergiás reakció az oka.
Súlyosnak tekinthető-e?

A kezdeti panaszok és tünetek a tumor elhelyezkedésétől és kiterjedtségétől függnek, például hasi daganat tapintható vagy mellkasi térfoglaló folyamat esetén nehézlégzés alakul ki.

- A tünetek egyéniek, mellkasi fájdalom, nyomás, nehézlégzés, mellkasi nehézség vagy enyhe kellemetlenség formáját ölthetik.
- Ezek a tünetek a karba, az állba, a nyakba és a hátba is kisugározhatnak.
- A tünetek jelentkezése lehet heveny, de fokozatosan vagy szakaszosan is történhet.

Ilyenkor a virágport a szél akár több kilométerre is elszállítja, s ha a polleneket az allergiás beteg belélegzi, allergiás náthája, asztmás nehézlégzése alakulhat ki. Mindkettő köhögéssel járhat.

A szív tartós megterhelése enyhe vagy súlyosabb szívelégtelenséget okozhat, tünetei a nehézlégzés, a bokák estére megduzzadhatnak, éjjel többször kell vizelni. Az izomerő is csökken, néha a lépcsőn járás vagy a buszra történő felszállás, egy táska cipelése is gondot okoz.

Lehetséges, hogy az aorta regurgitáció kialakulása után, annak fonendoszkóppal hallható zöreje kerül felfedezésre, ugyanakkor jelentkezhetnek a másodlagosan kialakuló szívelégtelenség tünetei is, mint nehézlégzés vagy lábödéma.

A kezdeti figyelmeztető jeleket észre kell venni: a megterhelést követő nehézlégzés, fáradékonyság.

Hányás, hát- és hasi fájdalom, nehézlégzés, szapora pulzus, magas légzésszám, sápadtság.
Kezeléssel általában 2 héten belül javulást érünk el.
Ezek könnyen felismerhető tünetek.
A betegség kialakulása rövid. A beteg állapota órák alatt romlik, láztalan állapotban sem könnyebbül meg.

Rohamokban jelentkező nehézlégzés. Ismeretes a hörgi asztma (asthma bronchiale), valamint a szívasztma (asthma cardiale) is. A hörgi roham a nap bármely szakaszában megjelenhet, gyakran ékszaka. Főleg a kilégzés nehezített. Fulladásérzés jellemzi, melyet szorongás, félelem kísér.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség. Legtöbbször a már a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív) okoznak különböző tüneteket.

Nehézlégzés, fulladásérzés a fő tünete. Áthatoló szúrt sérülés, bordatörés súlyos következménye. Nagyobb fizikai aktivitás során kialakulhat fiatal életkorban is sérülés nélkül (spontán ptx). Speciális formája a ventil (túlnyomásos) pneumotorax, amely közvetlen életveszélyt jelent.

Ha nehézlégzése van, vagy gyorsabban vaszi a levegőt.
Ha nyaki vagy tarkótáji fájdalomról panaszkodik, illetve nyakát szokatlan helyzetben tartja.
Ha görcsrohama volt.
Ha két nap elteltével gyermeke még mindig lázas/hőemelkedése van.
Kiütéses lesz.
Fülét piszkálja, fülfájásra panaszkodik.

A szívidegesség különböző panaszokkal jár, így a fokozott szívdobogás, félelmeket, nyomasztó érzéseket válthat ki, nehézlégzést eredményezhet. A folyamat következménye szívgörcsök fellépése, majd a bal karban élénk fájdalom is kisugározhat, a jelenség a koszorúér tüneteit utánozhatja.

Az esetek többségében semmiféle tünettel nem jár, de jelezheti a fejfájás, látászavar, orrvérzés, terhelésre jelentkező nehézlégzés, mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, szédülés, de az alvás közben fellépő légzési zavarok is a tünetek közés sorolhatók.

Súlyos köhögési rohamot okoz, mely nehézlégzéshez is vezet. A köhögést gyakran egy jellegzetes "húzó" hang kíséri, amely után népies nevét is kapta. A köhögés egy-két hónapig, vagy még hosszabb ideig is tarthat.

Leggyakoribb idnító jel lehet a hirtelen vérnyomáskiugrás (fejfájásm, ájulás, szádülés, hányás kíséretében), fejfájás, terheléskor jelentkező nehézlégzés, szívdobogás, látászavar, vagy valamilyen szövődmény fellépte. A szövődmények kialakulás pedig már visszafordíthatatlan állapotnak felel meg.

Köhögés, mellkasi fájdalom, láz, nehézlégzés
További lehetséges tünetek
Sárgászöld köpet, hidegrázás, vérköpés, fejfájás, izzadás, étvágytalanság, izom-ízületi fájdalmak. Súlyos esetben légzési elégtelenség, szepszis, tályog alakulhat ki.

A tüdőtágulás idült légúti szűkülettel járó tüdőbetegség, amelyre nehézlégzés, légszomj és a tüdő működésének a romlása a jellemző.

Diagnózis: Az egészséges ember terheléskor és nagy magasságokban gyorsabban lélegzik; ez azonban nem okoz számára kellemetlenséget. Nehézlégzéskor a gyorsabb lélegzetvételt légszomj kíséri. Általában a nehézlégzés szab határt a fizikai terhelhetőségnek.
Egészség lexikon
Tovább » ...

Rovarcsípés okozta allergiás reakció két formája a tíz centisnél nagyobb helyi duzzanat és a nehézlégzés, csalánkiütés, tenyereken, talpakon kialakuló duzzanat, viszketés, szédülés, fejfájás formájában jelentkező általános reakció, mely utóbbihoz tudatzavar is társulhat.

76 éves nő, nehézlégzés. CT
A tüdőparenchymában a csúcstól a rekeszig subpleuralis és alsó lebenyi túlsúllyal reticularis rajzolat helyenként párhuzamos fibroticus kötegekkel a pleurával, valamint elmosódott háromszög alakú GGO-szerű területek. (Dr. Monostori Zs. anyagából) ...

száraz, szaggató köhögés;
torokfájás, rekedtség, hörghurut, nehézlégzés;
az orrmelléküregek gyulladása, nátha;
a hörgők légszomjjal járó görcsös (asztmás) összehúzódása;
a tüdők gyulladásos beszűrődése;
a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladása, szájszárazság.

Az EGFR kezelés gyakori mellékhatásai: fertőzések, étvágytalanság, szem irritáció, nehézlégzés, köhögés, hasmenés, hányás, hányinger, szájnyálkahártya-gyulladás, hasi fájdalom, bőrkiütés, viszketés, bőrszárazság, fáradtság.
Kérdezze kezelőorvosát az EGFR-gátló kezelés lehetőségeiről.

Amennyiben a beteg állapota hirtelen rosszabbodni kezd, vagy szövődmények lépnek fel - például néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés - akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal.

Gyermekkorban főleg kisgyermekeknél vírusfertőzések kapcsán észlelünk hörgőgyulladást, amely következményesen hörgőszűkületet okoz, kifejezett nehézlégzéssel. Ezek a panaszok többnyire az őszi-téli időszakban jelentkeznek, az életkor előrehaladtával egyre ritkábban.

bányászoknál jelentkező nehézlégzés anthracosis vagy más pneumoconiosis miatt
bányász-betegség
Szin.: ancylostomiasis, bányászok nystagmusa ...

az Ebers papirusz leírása szerint a visszatérő nehézlégzés ismert kórkép volt, melyet az Egyiptomi orvosok beöntéssel, valamint szárított teve vagy krokodilürülékkel gyógyítottak. Menes fáraó a leírások szerint darázscsípést követő allergiás eredetű sokk miatt halt meg.

Pintér Zsolt - 'A kicsik főleg felső-légúti fertőzésektől szenvednek, torokfájástól, köhögéstől, horkolástól, nehézlégzéstől és orrdugulástól nyűgösek.

- Súlyos légzészavar
- Gyorsult légzés (60 feletti légzésszám/perc)
- Nehézlégzés (ennek jele lehet például az orrszárnyi légzés)
- Nyögdécselés
- Cianosis (a bőr és nyálkahártyák kékes elszíneződése) ...

A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

Zihálás - mely lehet sípoló vagy hangosan hörgő az egyes légvételeknél
Légszomj vagy nehézlégzés - egyeseknél csak fizikai terhelésre, másoknál viszont már a házimunka során is jelentkezhet
Fáradtság, gyengeség, erőtlenség
Gyakori és nehezen kezelhető légúti fertőzések
Fogyás ...

Hasznossága lemérhető azon, hogy a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük, tüneteik, a köhögésük, a nehézlégzésük enyhül. Az allergiásoknak a pollenszezon előtt egy-két hónappal már érdemes elkezdeni a kúrát.

Emellett szerepet kaphatnak érzelmi indokok is: a magabiztosság növelése, az önkontroll javítása, satöbbi Jelentősebb testtömeg felesleg esetén mindehhez egészségügyi okok is társulhatnak, olyan kellemetlen tünetek megjelenésével, mint például horkolás, izzadás, nehézlégzés, ízületi fájdalmak, ...

új tünetek társulnak hozzá, például verejtékezés vagy nehézlégzés
Daganatos betegségek ...

Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg szájzsibbadás, köhögés, nehézlégzés.

A betegség kezdeti tünetei a csökkent terhelhetőség, a fáradékonyság, a szívdobogásérzés, a nehézlégzés és a fokozódó fulladás, amit súlyosabb esetben mellkasi fájdalom és szívritmuszavarok kísérhetnek.

A magas vérnyomás nem okoz jellegzetes tüneteket, mire ezek jelentkeznek (fejfájás, szédülés, fáradékonyság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, orrvérzés, látászavar) már rendszerint kisebb-nagyobb szervkárosodás alakul ki - ennek egyik jele a vizeletben megjelenő fehérje - a magas vérnyomás ...

darázsméreg-allergiás emberben azonban a csípés helyétől távol eső bőrterületen is kialakulhat csalánkiütés, kiterjedt duzzanat, ödéma, mely ha a felső légutakat, a gégét érinti, rekedtséget, nehézlégzést, esetleg fulladást is okozhat hasi, keringési panaszok kíséretében (anafilaxiás sokk).

mellkasi - jellemzően bal karba sugárzó - szorító fájdalom
hányinger, hányás
nehézlégzés
eszméletvesztés ...

Hátrányban vannak a már gyermekkorban elhízottak, mert több zsírsejtjük van, és ezek száma felnőtt korban már nem csökkenthető, csak a sejtekben lévő zsír mennyiségét lehet redukálni. Az elhízás fáradékonyságot, aluszékonyságot, nehézlégzést, éjjeli légzéskimaradást (alvási apnoe) okozhat, ...

Bár gyakorlott, a betegséget már ismerő szülők már rendszerint jól meg tudják ítélni a folyamat súlyosságát, azonban a legkisebb bizonytalanság esetén orvost kell hívni, mivel a betegség esetenként - leginkább a megfelelő kezelés nélkül - alattomosan romolhat, a nehézlégzés fokozódásához vezethet.

A hangszalag alatti területről kiinduló gégerák ritka. Ebben az esetben nehézlégzés és légzés hangjának zajossá válása jellemző.
A gégerákra gyanút keltő tüneteket az alábbiakban foglalható össze:
* ...

3. kérdés: Az elmúlt 4 hétben hány alkalommal ébredt fel éjszaka vagy szokásos reggeli ébredési időpontjánál korábban asztmás tünetei miatt (sípolás, köhögés, nehézlégzés, szorító érzés vagy fájdalom a mellkasban)?
Hetente legalább 4 éjszaka
1 ...

Tünetek: Hirtelen kezdődő 38 C-t meghaladó láz, hidegrázás, enyhe légúti tünetek, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, később száraz köhögés, esetenként fulladás, nehézlégzés, súlyosabb estben tüdőgyulladás alakul ki.
Kezelése: ...

Egy friss kutatás eredményei szerint a D-vitaminnak fontos szerepe lehet az asztma tüneteinek csökkentésében. Az asztma a légutak gyulladásos megbetegedése, melynek során a rohamokban kialakuló légszomj és nehézlégzés szélsőséges esetben akár halálos is lehet.
Tovább...

A beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki.

Ilyenkor a betegek - többek között - fejfájásról, émelygésről, fáradtságról, nehézlégzésről, homályos látásról panaszkodnak. A tartósan magas nyomás miatt a szív megnagyobbodik, fala megvastagodik és ezek az elváltozások szívritmuszavarokhoz és szívelégtelenséghez vezethetnek.

Asztma
A pycnogenol szignifikánsan csökkenti a vérben a leucotrien szintet, azt a mediátort mely nagymértékben felelős a légcsövek gyulladásáért és duzzanatáért, így a nehézlégzés kialakulásáért asztma esetén. A légáramlást javító hatásáról számos asztmás betegem is beszámol.

Az asztma (asthma broncchiale) visszafordíthatatlan légzési zavar, a hörgők gyulladásos megbetegedése, melynek során a légutak és a hörgők nyálkahártyája megduzzad, a hörgők izomzata görcsösen összehúzódik. Görcsös állapotban a kilégzés megnehezedik, ami fulladást, nehézlégzést okoz.

Ám a nyugtalan alvás, a fáradt ébredés és az egész napos álmosság mögött súlyosabb probléma is állhat. Az alvási apnoé során a beteg garatjában lévő izmok, melyek a garat nyitva tartásáért felelnek, túlságosan ellazulnak, ez nehézlégzéshez vezet, gyakran ki-ki marad néhány lélegzetvétel. Az agy ...

gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpadviszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, ...

Tünetei a progrediáló nehézlégzés és köhögés, valamint kóros légzésfunkció restriktív légzészavarral, csökkent diffúziós kapacitással. Ritkább, de súlyos manifesztáció a szívizomzat érintettsége.

Ezek a betegségek csaknem mindig vírusfertőzés következményei: nátha orrdugulással és orrfolyással, öblös köhögéssel járó hörghurut, nehézlégzést okozó hörgőcskehurut. Gyakori a vírus okozta gége- és légcsőgyulladás, közismert nevén a krupp.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Köhögés, Daganat, Allergia, Sebészet, Láz?

◄ Nehézfém mérgezés   Nemi beteg ►
 
RSS Mobile