Kezdőlap (Napszúrás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Napszúrás

Betegségek  Napgomba  Narancsbőr

Napszúrás
Tünetek Rendkívüli melegben, vagy az izzó napon tartózkodva a szervezet hőszabályzó mechanizmusa felmondja a szolgálatot: verejtéktermeléssel már nem képes hűteni magát. A gyerek nem izzad, bőre száraz marad, s ehhez kábultság meg szapora érverés társulhat.


Napszúrástól a vízmérgezésig: a hőség veszélyei
Milyen hatással van a rendkívüli hőség szervezetünkre? Mik a lehetőségeink a védekezésre, és mik a teendőink?
A hőségben elsősorban a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, és vigyázni kell a gyerekekre is.

A napszúrás akár életveszélyes is lehet
A napszúrást hajlamosak lehetünk apró kellemetlenségnek tartani, ám a valódi napszúrás igen komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

A napszúrás tünetei és kezelése
A napszúrás tünetei és kezelése
A legjobb nyaralást is beárnyékolhatja a napszúrás. Nem kell rögtön csomagolni, egy-két nap alatt helyrehozhatod magad! ...

A napszúrás és hőguta kiváltó okai
Leggyakoribb kiváltó okok:
- túl hosszú napon töltött idő,
- túl meleg öltözet,
- jelentős folyadékveszteség, mint például erős izzadás és hasmenés során kevés folyadékfelvétel,
- forró környezetben végzett fizikai erőfeszítés, ...

~
Súlyos zavarok támadhatnak az idegrendszerben akkor, ha fölhevült testünk nem képes eléggé felesleges hőmennyiségétől szabadulni.

A hőtermelésnek egyik legfontosabb tényezője a mozgás. Ezen körülmények megmagyarázzák a ~ okát. Elősegíti a ~t, ha erősebb mozgást végezünk; föltétele a ~nak a külső meleg, s főleg annak olyan alakja, amely gátolja testünk lehűlését. (mek.niif.hu) ...

~
Az erős napsugárzás agyi vérbőséget okoz, melynek tünetei: kábultság, fejfájás, szédülés, tudatzavar, eszméletlenség, hányinger, hányás és a bőr napégéses gyulladása.

~ ellen az egyik legjobb megelőzési módszer a kalap. Ha lehet, olyat válassz, ami a nyakadat is védi és szellős. A fejen és a nyakon az erek nagyon közel vannak a bőr felszínéhez, ezért ezen a területen gyors a hőfelvétel és a hőleadás.
Folyadék ...

Hőguta, ~
Hőgutáról és ~ról akkor beszélhetünk, amikor rendkívüli meleg vagy izzó napon tartózkodás hatására a szervezet hőszabályozó mechanizmusa felmondja a szolgálatot. A szervezet már nem képes normális módon - verejték termelésével - lehűteni magát.

5. ~, hőguta
itt több fogalom is van, amit érdemes tudni, sokszor keverik.
Hőség-kollapszus: verejtékezés, bőrerek tágulása, és kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg.

~
Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával vagy a haj vizesen tartásával. ~ tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, láz) besötétített helyen való fektetéssel, fejre alkalmazott hideg vizes borogatással, hányás- és lázcsillapító adásával a panaszok csökkenthetők.

~
Súlyosságának mértéke különböző lehet. Az enyhe esetek gyakoriak, ritkán életveszélyesek. A fedetlen fejet, illetve az egész testet tartósan érő napsugárzás hőemelkedést, lázat okozhat, melyet fejfájás, szédülés, kábultság kísér.

A ~ megelőzése igen egyszerű: kerüljük a tűző napot, de ha mégis kimegyünk az árnyékból, viseljünk könnyű, szellős szalmakalapot, vagy fehér vászonsapkát. Továbbá a strandolás hevében sem felejtkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről: igyunk ásványvizet! ...

Hőguta, ~
A hőguta és a ~ azonosak, avagy két különböző dologról van szó? A probléma mennyire súlyos következményekkel járhat?
Egyik családtagom mesélt...
Hűlés, hőguta, kiszáradás ...

Az agy gyulladása ~t követően. (G. helios, Nap, + enkephalos, agy, + -itis, gyulladás)
helikális
1. Csavar (helix) alakú. 2. Spirálhoz (helix) hasonló. (G. helix, csavarvonal, tekercs, spirál, csiga) ...

A hőguta (gyakran ~nak is nevezik) lehet enyhe vagy súlyos fokú. A hőguta a testhőmérsékletet szabályozó rendszer károsodása, amely a tartós nap- vagy hőhatásnak, a helytelen só és folyadék bevitelnek, vagy a rendkívül kimerítő terhelésnek a következménye.

Nyári veszélyek - a ~tól a vízi balesetekig
Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

Használható fejfájás, láz, ~, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, égő érzés a húgycsőben, női vérzéses rendellenességek, baktérium- és vírusfertőzések, nyirokmirigyrák, csontrák, Hodgkin-betegség esetén.

Magas láz, ~, toxikus gyógyszerszint vezethet epilepsziás rohamhoz. Az epilepszia lehet önálló betegség, de a részletes kivizsgálásig tünetnek kell tartani, ami mögött keresni kell az okot.

Amellett, hogy nagyon fájdalmas tünetekkel jár, néha veszélyes ~ is társulhat a bőrtünetekhez, ami már fejfájással, akár eszméletvesztéssel, lázzal is járhat.

A nyári egészségügyi bántalmak között elsősorban a ~t, a kiszáradást és a bőr egyes...
Biciklivel járj, tovább élsz!
Brit kutatók friss felmérései szerint nagyjából heti 30 kilométernyi biciklizés felére csökkenti a...

latin: hyperpyrexia (hiperpirexia) = ~;
A hőleadást segítő folyamatok nem megfelelő működése, vagy elégtelensége folytán alakul ki.
Panaszok és tünetek: ...

Rovarcsípések
Kullancs eltávolítása
Fej, orr és fülsérülések
Felhevülés, hőguta, ~ ...

Óvjuk a szemünket jó minőségű, megbízható UV-védőréteggel ellátott napszemüveggel, mert az erős napsugárzástól szürkehályog alakulhat ki. A fürdőzés, a strandolás elengedhetetlen kellékei a magas faktorszámú napozószer, ~ ellen a fejünket védő strandkendő vagy szalmakalap és a bőrt ...

A 11 és 15 óra között legintenzívebb közvetlen napsugárzás magas ultraibolya tartalma károsítja a bőrt, ráadásul az élet során bennünket ért napsugárzás káros hatása összeadódik. Ugyanebben az időszakban a nap melegítő hatására szervezetünk túlhevülhet, ~ tünetei jelentkezhetnek, ...

Súlyos esetben a bőr olyannyira fáj, hogy még könnyű ruha érintését sem képes elviselni, és általános tünetek - hányinger, hidegrázás, láz, szapora szívverés - is jelentkezhetnek ("~"). A bőr hólyagossá ... Érdekel a cikk folytatása?

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fertőző betegség, Bőrbetegség, Allergia, Daganat, Depresszió?

◄ Napgomba   Narancsbőr ►
 
RSS Mobile