Kezdőlap (Napszúrás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Napszúrás

Betegségek  Napgomba  Narancsbőr

Napszúrás és hőguta

Napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. A napszúrás első jelei: a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, valószínűleg hányás és eszméletvesztés.


Napszúrás
Tünetek Rendkívüli melegben, vagy az izzó napon tartózkodva a szervezet hőszabályzó mechanizmusa felmondja a szolgálatot: verejtéktermeléssel már nem képes hűteni magát.

Napszúrástól a vízmérgezésig: a hőség veszélyei
Milyen hatással van a rendkívüli hőség szervezetünkre? Mik a lehetőségeink a védekezésre, és mik a teendőink?

A napszúrás akár életveszélyes is lehet
A napszúrást hajlamosak lehetünk apró kellemetlenségnek tartani, ám a valódi napszúrás igen komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

A napszúrás tünetei és kezelése
A legjobb nyaralást is beárnyékolhatja a napszúrás. Nem kell rögtön csomagolni, egy-két nap alatt helyrehozhatod magad!
Forrás: Femina.hu ...

napszúrás
Súlyos zavarok támadhatnak az idegrendszerben akkor, ha fölhevült testünk nem képes eléggé felesleges hőmennyiségétől szabadulni.

Ezen körülmények megmagyarázzák a napszúrás okát. Elősegíti a napszúrást, ha erősebb mozgást végezünk; föltétele a napszúrásnak a külső meleg, s főleg annak olyan alakja, amely gátolja testünk lehűlését. (mek.niif.hu) ...

Napszúrás
Az erős napsugárzás agyi vérbőséget okoz, melynek tünetei: kábultság, fejfájás, szédülés, tudatzavar, eszméletlenség, hányinger, hányás és a bőr napégéses gyulladása.

Napszúrás ellen az egyik legjobb megelőzési módszer a kalap. Ha lehet, olyat válassz, ami a nyakadat is védi és szellős. A fejen és a nyakon az erek nagyon közel vannak a bőr felszínéhez, ezért ezen a területen gyors a hőfelvétel és a hőleadás.

Hőguta, napszúrás
Hőgutáról és napszúrásról akkor beszélhetünk, amikor rendkívüli meleg vagy izzó napon tartózkodás hatására a szervezet hőszabályozó mechanizmusa felmondja a szolgálatot.

5. Napszúrás, hőguta
itt több fogalom is van, amit érdemes tudni, sokszor keverik.
Hőség-kollapszus: verejtékezés, bőrerek tágulása, és kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg.

Mi a napszúrás?
A napszúrást nyáron gyakori jelenség/betegség. Mind a felnőtteknél, mind a gyerekéknél jelentkezhető betegség. A napszúrást a hosszabb ideig tűző napon lévőség okozza.

Napszúrás
Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával vagy a haj vizesen tartásával.

Napszúrás
Súlyosságának mértéke különböző lehet. Az enyhe esetek gyakoriak, ritkán életveszélyesek. A fedetlen fejet, illetve az egész testet tartósan érő napsugárzás hőemelkedést, lázat okozhat, melyet fejfájás, szédülés, kábultság kísér.

A napszúrás megelőzése igen egyszerű: kerüljük a tűző napot, de ha mégis kimegyünk az árnyékból, viseljünk könnyű, szellős szalmakalapot, vagy fehér vászonsapkát.

Hőguta, napszúrás
A hőguta és a napszúrás azonosak, avagy két különböző dologról van szó? A probléma mennyire súlyos következményekkel járhat?
Egyik családtagom mesélt...
Hűlés, hőguta, kiszáradás ...

Az agy gyulladása napszúrást követően. (G. helios, Nap, + enkephalos, agy, + -itis, gyulladás)
helikális
1. Csavar (helix) alakú. 2. Spirálhoz (helix) hasonló. (G. helix, csavarvonal, tekercs, spirál, csiga) ...

A hőguta (gyakran napszúrásnak is nevezik) lehet enyhe vagy súlyos fokú.

Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig
Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

Használható fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, égő érzés a húgycsőben, női vérzéses rendellenességek, baktérium- és vírusfertőzések, nyirokmirigyrák, csontrák, Hodgkin-betegség esetén.

Magas láz, napszúrás, toxikus gyógyszerszint vezethet epilepsziás rohamhoz. Az epilepszia lehet önálló betegség, de a részletes kivizsgálásig tünetnek kell tartani, ami mögött keresni kell az okot.

Amellett, hogy nagyon fájdalmas tünetekkel jár, néha veszélyes napszúrás is társulhat a bőrtünetekhez, ami már fejfájással, akár eszméletvesztéssel, lázzal is járhat.

A nyári egészségügyi bántalmak között elsősorban a napszúrást, a kiszáradást és a bőr egyes...
Biciklivel járj, tovább élsz!
Brit kutatók friss felmérései szerint nagyjából heti 30 kilométernyi biciklizés felére csökkenti a...

latin: hyperpyrexia (hiperpirexia) = napszúrás;
A hőleadást segítő folyamatok nem megfelelő működése, vagy elégtelensége folytán alakul ki.
Panaszok és tünetek: ...

Rovarcsípések
Kullancs eltávolítása
Fej, orr és fülsérülések
Felhevülés, hőguta, napszúrás ...

A fürdőzés, a strandolás elengedhetetlen kellékei a magas faktorszámú napozószer, napszúrás ellen a fejünket védő strandkendő vagy szalmakalap és a bőrt megnyugtató készítmény, ha mégis megégetné a nap.

között legintenzívebb közvetlen napsugárzás magas ultraibolya tartalma károsítja a bőrt, ráadásul az élet során bennünket ért napsugárzás káros hatása összeadódik. Ugyanebben az időszakban a nap melegítő hatására szervezetünk túlhevülhet, napszúrás ...

Lásd még: Lásd még: Fertőző betegség, Bőrbetegség, Allergia, Daganat, Depresszió

Betegségek  Napgomba  Narancsbőr

 
RSS Mobile