Kezdőlap (Mozgásszervi betegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mozgásszervi betegség

Betegségek  Mozgásszegény életmód  Mozgásszervi panasz

Mozgásszervi betegségek

A háziorvosnál megjelenők egyharmada valamilyen mozgásszervi panasszal fordul orvoshoz. Az időskori rokkantság legfőbb okai a mozgásszervi betegségek. Ezek azonban inkább sajátos kórfolyamatnak, és nem az öregedés elkerülhetetlen következményének tekintendők.


Mozgásszervi betegségek
A mozgásszervi betegségek minden korosztályt érintenek. A mozgásszegény életmód, az elhízás következtében a mozgásszervi betegségek száma nagymértékben megnőtt az utóbbi évtizedekben.

Mozgásszervi betegségek
Megosztás
Továbbküldés
Hozzáadás a kedvencekhez ...

Főoldal betegségABC Mozgásszervi betegségek
Mozgásszervi betegségek
Főoldal Betegségek ...

gerinc masszírozás gerin fájdalom porckorongsérv McKenzie gerinctorna gerinc gyógyítás gyógymasszőz nyakmasszázs Gerincgyógyítás porckorong sérv masszőr gyógyító torna masszőz Schroth féle torna manuálterápia izületi fájdalom mozgásszervi betegség Maitland manuálterápia kondíció fejlesztés gerinc ...

A ~ekről
A reumatológiai betegségek között két csoportot különböztethetünk meg, a gyulladásos kórképeket és a degeneratív eredetű megbetegedéseket.

Sérülések és ~ek
Sérülések és elváltozások, testtájanként részletesen
A leggyakoribb betegségek ...

~eket kísérő szemészeti elváltozások

Számos ~hez jellegzetes szemészeti kórképek társulnak.

A ~ek a nagyobb testtömeg fizikai hatására jönnek létre, bár anyagcsere hatásokat is feltételezhetünk a túlsúly miatt nem terhelt területeken. Leggyakrabban a térdízületi arthrosissal (kopással) találkozunk, ami egyben a súlycsökkentéshez szükséges mozgást is gátolja.

A ~ek munkahelyi megelőzésének indokoltsága
A ~ek elsősorban a munkából kieséssel, táppénzzel, kezelési költségekkel, gyógyszerfogyasztás költségeivel és mellékhatásaival okoznak népegészségügyi és gazdasági értelemben vett jelentős kárt.

~ek:
Hát-, derék-, izületi fájdalom
Krónikus fájdalom
Reumás betegségek ...

~ek, baleseti sérülések - házipatika gyógynövényekből
elolvasva: 2 099x
Mr. Alkohol ...

~ekben leginkább az nem-szteroid gyulladáscsökkentőket használjuk. Lásd még a Fájdalom, láz fejezetben.
Vényköteles nem-szteroid gyógyszerek ...

~ek hatékony kezelése
izomhúzódások, rándulások
ínszalag sérülések, ficam ...

A ~ek egy olyan gyűjtőcsoportot jelentenek, melyek tünetei rendkívül változatosak. A legtöbb reumatológiai megbetegedést a fájdalom, a mozgásszervi korlátozottság, vagy mindkettő jellemzi. A fájdalom lehet ízületi, csonti vagy lágyrész-eredetű.

A ~ek kivizsgálása és ellátása során, beleértve a családorvosi és a szakintézeti ellátást is, gyakori a nem megfelelő fájdalomanalízis és a nem adekvát gyógyszeres terápia miatti ineffektív fájdalomcsillapítás: vagy nem megfelelő mértékben, ...

A ~eket a klinikai kép alapján a következőképpen csoportosíthatjuk:
- gyulladásos reumás betegségek
- idült kopásos betegségek
- lágyrész-reumatizmus
- a csontok és ízületek anyagcsere-betegségei.

A ~ek legfőbb sajátossága azonban az, - teszi hozzá, hogy nagymértékben rontják a beteg életminőségét, óriási terheket rónak családjára és az egész társadalomra is.

A ~ek - szerte a világ civilizált országaiban - immár csakúgy népbetegségnek számítanak, mint például az allergia vagy a csontritkulás.

Bizonyos ~ek, balesetek, idegrendszeri, agyi bénulások, nagyobb műtéti beavatkozások, daganatos betegségek, anyagcsere-betegségek mind-mind a szervezetünk nagyfokú leromlásához, szöveti károsodásokhoz, decubitusokhoz vezethet.

Mint minden ~ esetén, itt is a legfontosabb ortopéd szakorvos felkeresése. Terápiája elsősorban gyógytornából, illetve gyógycipő vagy lúdtalpbetét használatából áll.
Javasolt életmódváltás ...

A ~ben szenvedő betegek optimális kezelése reumatológus, ortopéd szakorvos, ortopéd sebész, szakasszisztensek, és gondozó szolgálatok szoros együttműködését igényli.

Leggyakrabban ~ek esetén javasolt a termálvizek jótékony hatásának a kihasználása, a gyógyulás gyorsabb eléréséhez.

reumatológia - ~ek , ORFI , biológiai terápia , OEP ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

A magyar fél az együttműködés egyik kiemelt területének tekinti a gyógy- és rehabilitációs kezeléseket, és a ~ek kezelésének területén elérhető magas színvonalú magyar szolgáltatásokat ajánlotta az azeri fél figyelmébe.

A tartós dohányzás ~eket okoz: sokízületi gyulladásos folyamatok fellobbanását váltja ki, combfej-pusztulást okoz, és a csontritkulás egyik fontos rizikófaktora.

- A ~ek közül a combfej-elhalás kialakulásában, valamint más több izületet érintô idült folyamat Ńfellobbantásábanî, ezen állapotok súlyosbításában a dohányzás szerepet játszik.
- A dohányzás oki tényezôként szerepel az ínygyulladás és a fogágybetegség létrejöttében ...

A ~gel élőknek arra kell figyelniük, hogy az utazás egyben számukra nem megszokott mozgásformákat hoz,, a bőröndcipelése vagy a hosszú gyaloglással járó városnézést például igencsak megterheli az év többi napját főleg ülőmunkával töltő utazót.

A ~ek a modern ipari társadalmak népességének cca. 15%-át sújtják; hazánkban ez a "nagy család" 1,5 - 2 millióra tehetö: cca. 100 ezren szenvednek krónikus sokízületi gyulladásban, 800 ezren csontritkulásban és 1 milliónyian porckopásban.

Az ízületi gyulladás hazánkban igen telterjedt ~, melynek kezelésére több gyógyfürdő szakosodott már. Ennek a betegségnek nagy hátránya, hogy igen fájdalmassá teszi a gyulladásban szenvedő emberek, mely mielőbb és folyamatos kezelést igényel.

A ~ek körébe tartozik a végtagi csontok, ízületek és inak betegsége, az izombetegségek egy része, valamint a gerincoszlop csigolyáinak és a környező lágyrészeknek az elváltozása.

A testtömeg felesleg számos betegség (szív- és érrendszeri-, daganatos betegségek, cukorbetegség, epebetegség, ~ek stb.) kockázati tényezője. Magyarország lakosságának mintegy 2/3-a túlsúlyos, vagy elhízott.

Differenciál diagnosztikában ~eket, diabetes mellitust kell elsősorban kizárni. A vascularis eredet tisztázásában egyszerű fizikális vizsgálat is sokat segíthet (pulzustapintás, illetve kar-boka-index mérésével (alsó végtagi és felső végtagi systolés nyomás hányadosa).

A folyamatos szakszerű kimozgatás, gyógytorna talán egyetlen ~ben sem annyira létfontosságú, mint ebben a kórban. Az elmerevedési veszélyt szem előtt tartva a legideálisabb pozitúrák tartására kell törekednünk (párna nélküli kemény, fekhely, nyújtott térdek stb.).

Alattomos és rejtőzködő betegség
A ~ek közül tán egyik sem jár annyi fizikai szenvedéssel, mint a reumatikus artritis, az egyre több ízületre kiterjedő krónikus gyulladás. A betegség oka még jórészt tisztázatlan, és a kór nem gyógyítható. Jó hír ugyanakkor, hogy...

A TOS szindróma többfajta ~et is felölel. Az alábbi négy elváltozás, illetve rendellenesség mindegyike előidézheti a kellemetlen, zsibbadó fizikai tüneteket.
Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők
Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők ...

Idős, esetleg rosszul látó vagy valamilyen ~ben szenvedő embernél teljesen felesleges, hogy ilyennel nehezítsük a mindennapokat. Ha van egyedül élő idős rokonod, és főleg, ha nem tudod minden nap látogatni, érdemes erre figyelni.

Torticollis - ferdenyak (~ek) Ez a kifejezés a fej elcsavarodását és oldalra dőlését jelenti. A probléma forrása a nyak izmainak akaraton kívüli összehúzódásából ered. A torticollis lehet veleszületett, vagy megszerzett.
tovább a cikkre ...

a ~ek megelőzésében és a gyógyulás támogatásában lehet kiváló eredményeket elérni. Fontos előnye a nem szteorid fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel szemben, hogy nem károsítja a gyomor nyálkahártyáit. Továbbá alkati szer, azaz magát a panaszok okát szünteti meg.

Az Aflamin krém alkalmazható mindenféle gyulladásos és fájdalmas folyamat kezelésére, beleértve a sérüléses, illetve az akut és krónikus gyulladásos ~eket is, úgymint: ín, ínszalag, izom és ízületek gyulladása, például rándulás, túlerőltetés vagy zúzódás esetén, ...

Mielőtt elkezdjük a hátfájásra általánosan alkalmazott gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket, ki kell zárni a nem ~eket.

gyógyvizek terápiás alkalmazása gyógyfürdő formájában, ~ekben.
bancroftiasis
a Wuchereria bancrofti által okozott fertőzés.

mindent,ami csak létezik ~ekre
Meggyógyult:
nem ...

Külsőleg szeszes kivonatát vagy olaját használhatjuk ~ek, ízületi bántak, oldalszúrás, reuma, zsába, köszvény, izomláz esetén, az izmok bemelegítése, ellazítása céljából. Különleges hatása, hogy oldja a szövetekben felgyülemlett fibrint.

Nem javasolt rosszindulatú daganat, szív és érrendszeri panaszok, láz vagy fertőző betegség esetén, heveny ~eknél, csigolya-csúszásnál vagy porckorongműtét után legalább 6 hétig.

Ez a diagnózis csak akkor jelenthető ki, ha a teljes kivizsgálás megtörtént, és más urológiai, sebészeti, belgyógyászati, neurológiai és egyéb ~ nincs jelen, mely a panaszokat okozza.

Bedros J. Róbert kiemelte: az elhízás világszerte egyre nagyobb problémát jelent, az számos betegség, például a hipertónia, a diabétesz, illetve ~ek kockázati tényezője.

~ek,
Nőgyógyászat,
A menopauza és a Mora ,
Érrendszeri betegségek
Mire jó a Mora a fogászatban ?
Fájdalomcsillapítás a Morával
Daganatos betegségek és a Mora ,
A geopátiás terheltség és a Mora,
Bioritmus ...

A csont- és izomrendszer izmokból, ízületekből, szalagokból, inakból és nyálkatömlőkből áll. Sérülés vagy számtalan betegség károsíthatja ezeket. Különféle diagnosztikus vizsgálat áll rendelkezésre a ~ek megállapítására.
A megjelenített fejezet alfejezetei: ...

három tejváltozata is), magok, hidegen sajtolt növényi olajok, méz, hagyma, fokhagyma, levegő, napfény. A só, a tengeri só és a sós fűszerek tilosak. Javasolt: súlycsökkentő, purinanyagcsere-zavar, köszvény, zsíranyagcsere-zavar, esszenciális magas vérnyomás, chr. obstipatio, ~ek.

a heveny gyulladások lezajlása után meleg fürdők, iszappakolások, fizikoterápiás eljárások (rövid hullám, hisztamin stb.) alkalmazása. Különösen eredményes a kezelés, ha még némi testsúlycsökkentés is kíséri. Az elhízás és a mozgásszegénység az ízületek legnagyobb ellensége.A ~ek ...

Az NSAID-ek igen hatékony gyógyszerek - alkalmazásuk során sok szervre fejtik ki hatásukat / mellékhatásukat (gyomor-bél rendszer, vese, thrombocyták, tumor-genesis). A nyugati világ öregedő társadalmaiban egyre komolyabb problémát jelentenek a ~ek.

A szakma a páciens betegségének és aktuális állapotának megfelelő, célzottan összeállított mozgásanyaggal, kiegészítő terápiás lehetőségekkel, mint például masszázzsal, elektroterápiával és fürdőkezelésekkel éri el egyre elismertebb helyét a főként ~ek kezelésében.

- Renyhén gyógyuló végtagfekélyek
- A nyirokkeringés zavara
III. Speciális reumatológiai kórképek:
- Perifériás keringészavarral járó idült ~ek
- Trauma utáni szövődmények, renyhe kalluszképződés
- Sudeck szindróma
- I-II. fokú fagyás ...

A specifikusan ható, COX-2 gátlók nyilvánvalóan nem panaceák, de lehetőséget nyújtanak magas veszélyeztetettségű, súlyos ~ekben szenvedők életminőségének javítására, kivédhetők a drámai gastroduodenalis mellékhatások és jelenleg még csak teoretikusan, ...

Külön figyelmet érdemel, hogy már gyermekkorban is megtalálhatók a kövérség felnőttkorra jellemző kísérő betegségei, illetve azok prekurzorai: a metabolikus szindróma egyes összetevői, valamint a ~ek, a lelki élet zavarai satöbbi ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Fertőző betegség, Nőgyógyászat, Légzőszervi betegség, Sebészet?

◄ Mozgásszegény életmód   Mozgásszervi panasz ►
 
RSS Mobile