Kezdőlap (Mirigyláz)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mirigyláz

Betegségek  Mirigydaganat  Mixödéma

Mirigyláz
A hatvanas években az Egyesült Államok több városában a helyi fiatalok sorra kapták el ugyanazt a magas lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal, rossz közérzettel járó, úgynevezett "csók" betegséget.


Pfeiffer-féle mirigyláz
Tünetek Furcsa neve ellenére meglehetősen gyakori betegség! Főleg serdülők körében. Úgy kezdődik, mint az influenza: náthával, torokfájással, végtagfájdalommal, levertséggel. A mandulák gyulladtak, tüszősek, lepedékkel fedettek.

A Pfeiffer-féle mirigyláz, vagy csókbetegség (tudományos nevén Mononucleosis infectiosa) egy herpesz vírus okozta fertőző betegség, amely elsősorban serdülőket és fiatal felnőtteket érint. A fertőzés cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés, különösen csók vagy csoportos vízipipázás útján terjed.

Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa)

Világszerte elterjedt, főként a felnőtt fiatalokat érintő fertőzés.

Mirigyláz
A gyógynövényt belsőleg is alkalmazhatjuk krónikus betegségek kezelésére, néhány akut, fertőzéses, figyelemre, méltó húgyhólyaggyulladásra, mirigylázra és krónikus fáradtság tüneteinek a kezelésére.
Figyelmeztetések és ellenjavallatok: ...

(~, csókláz, Pfeiffer-féle ~nak, mononucleosis infectiosa) ...

~ban szenvedő betegeknek nyugalomra van szükségük, amíg a láz, a torokfájdalom és a rossz közérzet megszűnnek. A léprepedés veszélye miatt nehéz tárgyak emelését és küzdősportokat 6-8 hétig kerülni kell akkor is, ha a lép nem nagyobbodott meg érezhetően.

A ~nak vagy csókbetegségnek (kissing disease) is nevezett mononukleózis vírusos megbetegedést a herpesz vírus családjába tartozó Ebstein-Barr vírus (EBV), illetve a citomegalovírus (CMV) okozza.

Pfeiffer-féle ~ - más néven mononukleózis egy heveny fertőző járványos megbetegedés, mely lázzal, toroktünetekkel nyirokcsomó és lépduzzanattal jár.
Kórokozója a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus.

Pfeiffer-féle ~ vagy csókolózási betegség
Lappangási idő
10-50 nap ...

A mirigyeknek egyik gyakori betegsége, a ~, más néven a Pfeiffer-féle ~. A betegség felismerése után, legfontosabb, az immunrendszer erősítése, hogy az minél hatékonyabban vegye fel a harcot a vírussal szemben.

század végén, csaknem egy idôben, Filatov és Pfeiffer írták le elôször, (a mai napig sokan nevezik "Pfeifer-féle ~"-nak), de a megfelelô diagnosztikus eszközök hiányában, mint klinikai entitás feledésbe merült1.

Leginkább típusos formája az orvosi nevén fertőző mononucleosis, vagy Pfeiffer-féle ~, de a köznyelvben inkább csókbetegség néven terjedt el, mivel valóban ez a fertőzés átadásának egyik gyakori módja.

A mononukleózisnak van más neve is, első leírójáról Pfeiffer-féle ~nak is nevezik, de köznyelv inkább a fenti néven emlegeti a betegséget. Mi okozza a mononukleózist? Egy vírus okozta betegségről van szó, amely a herpesz vírusok családjába tartozik.

A mononukleózist, vagyis Pfeiffer-féle ~at az Ebstein-Barr vírus okozza (kisebb arányban citomegalovírus; CMV). Az EBV főképp az orr, a száj és a garat hámsejtjeit, valamint a B-limfocitákat támadja meg.
Nyugat-Európában a lakosság majdnem száz százaléka ( ...

A fertőzés legtöbbször klinikailag tünetmentesen zajlik le, de okozhat magzati ártalmat, a Pfeiffer-féle ~hoz hasonló tüneteket, továbbá immunelnyomó kezelésben részesülőkben és AIDS-fertőzésben szenvedőkben a szem ér- és ideghártyájának gyulladását, fekélyes vastagbélgyulladást, ...

9. MONONUCLEOSIS INFECTIOSA (Pfeiffer féle ~)
a) oka: Ebstein - Baar vírus
b) terjedése: ...

Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik ~ként is. Orvosi neve: mononukleózis. Többnyire tinédzsereket érint ez a fertőző betegség, amelyet még a 19. század … Folytatás → ...

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik ~ként is. Orvosi neve: mononukleózis.
Kövessen a Facebook-on!
Feliratkozás a hírlevélre ...

Állandó visszatérő súlyos fáradékonyság jellemzi. Esetleg elhúzódó mononucleosis infekcióza (Pfeiffer- féle ~) állhat a háttérben, vagy allergiás reakciók, genetikai immuneltérések. A fáradtsághoz hőemelkedés, torokfájás, nyirokcsomóduzzanat társulhat.

A HPV-fertőzés (Humán papilloma vírus)
Csókkal terjed: a Pfeiffer-féle ~
Ismét terjed a pusztító nemi betegség
Candida: az ezerarcú betegség
Hüvelyfolyás, hüvelygyulladás: Hogyan győzzük le?
Összefügghet a Chlamydia és a kismedencei gyulladás ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pfeiffer-féle mirigyláz, Mononucleosis, Mononucleosis infectiosa, Fertőző betegség, Daganat?

◄ Mirigydaganat   Mixödéma ►
 
RSS Mobile