Kezdőlap (Metasztázis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Metasztázis

Betegségek  Metaplázia  Mezotelioma

metasztázis
(gör.) a. m. áttétel; általában vébve valamely kórfolyamat vagy kórtermény helyzetváltozása, áthelyeződése más távolabb eső testtájékra v. szervbe; szorosabban valamely anyagnak a nyirok- v. vérpályák útján a test bizonyos helyéről annak más helyére való hurcoltatása és lerakódása.


metasztázis
Áttétel, betegségi góc áthelyeződése.
Görög orvosi szakszó (metasztaszisz), tkp. átköltözés a meta (át) és sztaszisz (helyezés) elemekből, utóbbi a (hi)sztémi (áll, állít) származéka.

Metasztázis (metastasis)
Jelentése áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, és onnan a nyirok- és vérpályákon keresztül szóródik szét a szervezet különböző szerveibe.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

metasztázist ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

Metasztázis
Áttét. A rákos betegség szóródása az eredeti kialakulási helyéről a test más részeibe, szinonímája a szekunder tumornak
Mieloszupresszió
A citotoxikus hatóanyag mellékhatásaként jelentkező tünet, a csontvelő csökkent vérsejt- és
vérlemezke-termelése.

~ - attétel, metastasis, 1. Kórokozó vagy rákos sejt terjedése a szervezetben, általában vér, vagy nyirok útján., 2. Az eredeti rákos gócon kívül keletkezett új rákos góc, amely az eredeti rákosgócból származik.,
metatarzális - lábközéppel kapcsolatos, metatarsal ...

~
A metasztatizálás során képződött daganat, áttét.
Mikrokalcifikáció ...

Csont~ kezelésének értékelése

A malignus tumorok gyakran adnak áttétet a csontokban. Az emlődaganatok, azon belül is a hormonérzékeny (ösztrogénreceptor- pozitív) tumorok áttéteinek leggyakoribb helye a csont.

M = "~", távoli áttét jelenléte.
MX
Távoli áttét nem ítélhető meg.

Mi az a ~t adó rák?
A ~ a görög "az egyik helyről a másik helyre vándorló' jelentésű szóból származik.
Rákszűrés - Mit jelentenek a P szintek?

~
Távoli áttét. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi pontjaira elsodródnak, és másodlagos daganatokat, áttéteket képeznek.

M= ~ok (M0= nincs; M1= távoli áttétek)
Tunica mucosa
lamina epitheliális mucosa ...

Lsd. ~.
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...
Részletes keresés ...

Az M a ~ (áttét) szó rövidítése; M0 esetén nincs távoli áttét, az M1 pedig távoli áttét meglétét jelenti.
Figyelemfelkeltő tünetek ...

A csontok ~ainak kezelése jórészt az elsődleges daganattól függ. Leggyakrabban besugárzás és kemoterápia, illetve hormonkészítmények kombinációját alkalmazzák.
Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó szakorvosok ...

48. Csont ~
Édesanyám MR leletén multiplex patológiás csontfolyamatra utaltak. Ezután a CT leletén azt írják, továbbra sem zárható ki a lumb...
49. Konizáció eredménye ...

Áttéteknek, ~oknak tehát azokat a daganatokat hívják, melyek az elsődleges (primer) daganattól távol találhatók, ilyenkor a rákot 'áttétesnek' nevezik.

nyirokcsomó ~, lymphoma,
lipoma, sarcoma,
cysticus hygroma (17. kép), branchiogén cysta
Megfontolások: Döntően zsírszöveti tartalom okán CT és MR egyaránt választható, azonban nagykiterjedésű folyamat környezeti differenciálására MR alkalmasabb.

Előrehaladott daganatos betegségekben szerepe lehet a beteg életminőségét rontó fájdalmas ~ok (áttétek), tumoros fekélyes sebek, sipolyok kezelésében, fulladást okozó tumorok (tüdő-, gégetumorok) gyors megkisebbítésében, ...

Ha az emlőrákot a ~ (áttét) megjelenése előtt fedezik fel (stádium I, II, vagy III) akkor korai stádiumú vagy primer emlőrákról beszélnek. (A stádium III-ban szoktak helyileg előrehaladott emlőrákról is beszélni).

A távoli áttéteken, ~okon ("M") azt értjük, hogy a primer, azaz elsődleges tumor a környező szöveteken túl a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül átjutott-e más szervekbe is. A távoli áttétek szervezetbeli jelenléte csaknem nullára redukálja a gyógyulás esélyét.

A 190 betegből 39 (20,5 %) rendelkezett nyirokcsomó ~sal. A különböző mélységi infiltráció esetén a nyirokcsomó ~ arányát a táblázat mutatja.

A rákos sejt kitörhet az eredeti helyéről,vagy szervből hogy elárassza a környező szövetet és szétszóródjon (~) távoli testrészekhez.

A daganatos betegségek egy része a szervezetben az idő múlásával az eredeti megjelenési helytől távoli szervekben áttétes tumorokat, szakszóval ~okat képezhet.

A máj az emberi szervezetben a ~ok által leggyakrabban érintett szerv, függetlenül attól, hogy hol található az áttétet adó tumor.

Az áttét (~) képződésekor a rákos sejtek elszabadulnak az eredeti tumorból, és a vérárammal vagy a nyirokkeringéssel a test más részeibe vándorolnak.

Előfordul, hogy a tünetek már csak akkor jelentkeznek, mikor a rák áttétet (~t) adott. Az áttét szempontjából a leggyakrabban érintett terület a csontrendszer (jellegzetesen a medencecsont, a bordák vagy a csigolyák) és a vesék.

Logikus tehát a rákkelezlésbe végre bevenni az oxigént, mert a szervezet megfelelő oxigénszintjénél sem kialakulni, sem ~ként megtelepedni nem tud a ráksejt.

A rák a kóros sejtek ellenőrizetlen növekedését jelenti, melynek következtében daganat (tumor) alakul ki, az egészséges szövetek károsodnak, és a kóros sejtek a szervezet más részeibe is eljuthatnak (áttét, ~).

A daganatőssejtek szerepe az áttétek képzésében is alapvető: emlőrákos betegek körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy esetükben a ~t alkotó sejtek egyes tulajdonságai és jellemzői megegyeznek a primer emlődaganatot létrehozó őssejtek adottságaival.

Döbbenetes volt látni, hogy egy olyan rákos betegcsoport, amelyik azelőtt reménytelen helyzetben volt az agyi ~ok miatt - meg sem operálták őket -, sugársebészettel kezelhető.

Ha nagy a távoli szóródás, áttétképződés (~) kockázata, akkor az operációt először általános hatású (szisztémás) gyógyszeres daganatgátló kezelés, azaz kemoterápia követi, majd az emlő sugárkezelésére kerül sor.

Gerincbetegségek esetében leginkább ~ kimutatására.
A keresztcsont és egyéb régió stressztörésének igazolására.
Osteomyelitiscsontvelőgyulladás fennállásának alátámasztására.
55 év felett krónikus vagy atípusos fájdalomszindrómában szűrésképpen primér daganat vagy ~ keresésére.

A máj daganatos elváltozása rendszerint áttét, ~: a daganatos sejtek valamely más szervből kerülnek a májba a véráram útján, és ott az eredeti tumorsejtek szaporodnak tovább.

Ha a daganat átterjed a test egy távolabbi pontjára, azaz ~t okoz, akkor a tüneteket az határozza meg, hogy a betegség hova terjedt tovább.

Ezek az elsődleges, a ~t, áttétet adó rákos szövetszaporulat elnevezését viselik. Szintén nem tartozik a csontrák kategóriájába a vérrák, mint például a myeloma multiplex vagy a leukémia. Ez utóbbiak a vérsejtek termeléséért felelős csontvelőben jöhetnek létre.

A nyirokcsomó beszűrtsége származhat egyéb szervből kiinduló daganatsejtekből, ilyenkor daganatáttétről (~ról) beszélünk. Ha a daganatos szövetburjánzás magának a nyirokcsomónak a szövetéből indul ki, nyirokszervi daganatról, limfómáról van szó.

A beteg további sorsa érdekében ilyen irányban végzett vizsgálatokkal kell kizárni e ~ok jelenlétét.

A petefészekrák stádiumai:
A petefészekrák kiterjedése meghatározható TNM-rendszer (tumor - nyirokcsomó - ~= áttét) szerint, és létezik úgynevezett klinikai stádiumbeosztás is.
A petefészekrák T kategóriái: ...

Ezt a folyamatot ~nak hívják. A leggyakoribb rákos megbetegedés, mely 1,35 millió új esetet jelent évente, és 1.18 millió ember halálát okozza világszerte! A legismertebb tünetei a köhögés (vérköhögés), a nehéz lélegzés és fogyás.

Áttételek (~ok) nem jönnek elő. Leggyakoriabbak a fejen s gyógyításuk Paquelin-féle égetővel, tüzes tűkkel (acupunctura) érhető el; máskor, különösen az u. n.

Hormonális, neurológiai, hematológiai és más klinikai és biokémiai zavarok, amelyek malignus tumorokhoz társulnak, de nem a primer tumor vagy a ~ok direkt inváziójának következtében alakulnak ki.
paraneoplasticus
Paraneoplasiához kapcsolódó vagy paraneoplasiára jellemző.

~t képeznek. És bár az utóbbi években a gyógyszeres kezelés rendkívül sokat fejlődött, ma is a legrettegettebb bőrdaganatnak számít. A továbbiakban a melanoma kialakulásáról, korai felismeréséről, és megelőzésének lehetőségeiről olvashatunk összefoglalást.

Amikor a rosszindulatú daganat a kialakulási helyétől távoli szövetekben jelenik meg, áttét (~) kialakulásáról beszélünk.

A rosszindulatú daganat a nyirok és véredények falát sem kíméli, azokba betör, és a vérárammal illetve nyiroknedvvel tovaterjedve a szervezetben szétszóródik és távoli fiókokat, áttéteket (~okat) képez.

A petefészekrák stádiumbeosztása a fenti vizsgálóeljárások segítségével végezhető el. A stádium meghatározása a daganat mérete, a környező szövetekhez való viszonya, a környéki vagy távoli nyirokcsomóáttétek illetve szervi ~ok jelenléte, száma, vagy hiánya alapján állapítható meg.

A bél fal rétegét is érintheti, és előfordulhatnak normál, egészséges bélszakaszok a beteg bélterületek között. Ezek az úgynevezett 'átugró (skip) ~' területek.

Először lokális (in situ carcinoma, korai invazív carcinoma), utána a környéki nyirokcsomók érintése révén regionális, vagy távoli szervekbe szóródva szisztémás a betegség. (A tumor méretének függvényében nemcsak a nyirokcsomóáttétek, hanem a távoli ~ok is gyakoribbak, ...

Stádiumbeosztás - különböző orvosi és laborvizsgálatok elvégzése annak megállapítására, hogy mely területekre terjed ki a betegség a szervezetben, különös tekintettel az eredeti helytől távoli terjedésre (~okra).

Ez a mechanizmus vezet oda, hogy a kis malignitású elváltozásokból is daganatos elváltozások fejlődjenek ki, és hogy végül az egész hasüreg tele legyen szórva ~okkal. Ha az említett növekedési faktor szintje alacsony a páciens szervezetében, akkor sokkal jobbak a túlélési esélyei.

Szintén ide sorolhatók a bizonyos fájdalmakban fájdalomcsillapító hatású, helyi röntgen besugárzások, vagy az újabban egyes, fájdalmas csont ~ok (daganatos áttétek a csontban) esetén sikerrel alkalmazható izotópkezelés is.

A telomeráz mutációk további akadályokat távolítanak el, megnövelve ezzel a sejtosztódás frekvenciáját és számát. Olyan mutáció is létezik, amely lehetővé teszi a tumor angiogenezisét, azaz, hogy a tumor vérereket növesszen saját ellátása érdekében, illetve ~át, ...

A rákos daganat, előrehaladott esetekben, a szervezetben szétszóródva, életfontos szerveket is érinthet, a beteg életének megmentése céljából a szem eltávolítása is szükségessé válhat. Mivel a szóródás okozta másodlagos daganatok (~ok) gyakran csak hosszabb idő elteltével mutathatók ki, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Áttét, Daganatok, Tumor, Rosszindulatú?

◄ Metaplázia   Mezotelioma ►
 
RSS Mobile