Kezdőlap (Metasztázis)

 Betegségek 

  » »
 
   

Metasztázis

Betegségek  Metaplázia  Metrorrágia

metasztázis
(gör.) a. m. áttétel; általában vébve valamely kórfolyamat vagy kórtermény helyzetváltozása, áthelyeződése más távolabb eső testtájékra v. szervbe; szorosabban valamely anyagnak a nyirok- v.


metasztázis
Áttétel, betegségi góc áthelyeződése.
Görög orvosi szakszó (metasztaszisz), tkp. átköltözés a meta (át) és sztaszisz (helyezés) elemekből, utóbbi a (hi)sztémi (áll, állít) származéka.

Metasztázis (metastasis)
Jelentése áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, ...

metasztázist ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

Metasztázis
Áttét. A rákos betegség szóródása az eredeti kialakulási helyéről a test más részeibe, szinonímája a szekunder tumornak ...

metasztázis - attétel, metastasis, 1. Kórokozó vagy rákos sejt terjedése a szervezetben, általában vér, vagy nyirok útján., 2. Az eredeti rákos gócon kívül keletkezett új rákos góc, amely az eredeti rákosgócból származik., ...

Metasztázis
A metasztatizálás során képződött daganat, áttét.
Mikrokalcifikáció ...

Csontmetasztázis kezelésének értékelése

A malignus tumorok gyakran adnak áttétet a csontokban. Az emlődaganatok, azon belül is a hormonérzékeny (ösztrogénreceptor- pozitív) tumorok áttéteinek leggyakoribb helye a csont.

M = "Metasztázis", távoli áttét jelenléte.
MX
Távoli áttét nem ítélhető meg.

Mi az a metasztázist adó rák?
A metasztázis a görög "az egyik helyről a másik helyre vándorló' jelentésű szóból származik.
Rákszűrés - Mit jelentenek a P szintek?

metasztázis (metastasis)
áttétel
áttétel,az elsődleges daganatos góc elsodródott sejtjeiből máshol kialakult, új másodlagos daganat ...

Metasztázis
Távoli áttét. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi pontjaira elsodródnak, ...

M= metasztázisok (M0= nincs; M1= távoli áttétek)
Tunica mucosa
lamina epitheliális mucosa ...

Lsd. metasztázis.
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...
Részletes keresés ...

Az M a metasztázis (áttét) szó rövidítése; M0 esetén nincs távoli áttét, az M1 pedig távoli áttét meglétét jelenti.
Figyelemfelkeltő tünetek ...

A csontok metasztázisainak kezelése jórészt az elsődleges daganattól függ. Leggyakrabban besugárzás és kemoterápia, illetve hormonkészítmények kombinációját alkalmazzák.
Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó szakorvosok ...

48. Csont metasztázis
Édesanyám MR leletén multiplex patológiás csontfolyamatra utaltak. Ezután a CT leletén azt írják, továbbra sem zárható ki a lumb...
49. Konizáció eredménye ...

Áttéteknek, metasztázisoknak tehát azokat a daganatokat hívják, melyek az elsődleges (primer) daganattól távol találhatók, ilyenkor a rákot 'áttétesnek' nevezik.

nyirokcsomó metasztázis, lymphoma,
lipoma, sarcoma,
cysticus hygroma (17. kép), branchiogén cysta ...

Előrehaladott daganatos betegségekben szerepe lehet a beteg életminőségét rontó fájdalmas metasztázisok (áttétek), tumoros fekélyes sebek, sipolyok kezelésében, fulladást okozó tumorok (tüdő-, gégetumorok) gyors megkisebbítésében, ...

Ha az emlőrákot a metasztázis (áttét) megjelenése előtt fedezik fel (stádium I, II, vagy III) akkor korai stádiumú vagy primer emlőrákról beszélnek. (A stádium III-ban szoktak helyileg előrehaladott emlőrákról is beszélni).

A távoli áttéteken, metasztázisokon ("M") azt értjük, hogy a primer, azaz elsődleges tumor a környező szöveteken túl a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül átjutott-e más szervekbe is.

A 190 betegből 39 (20,5 %) rendelkezett nyirokcsomó metasztázissal. A különböző mélységi infiltráció esetén a nyirokcsomó metasztázis arányát a táblázat mutatja.

A rákos sejt kitörhet az eredeti helyéről,vagy szervből hogy elárassza a környező szövetet és szétszóródjon (metasztázis) távoli testrészekhez.

A daganatos betegségek egy része a szervezetben az idő múlásával az eredeti megjelenési helytől távoli szervekben áttétes tumorokat, szakszóval metasztázisokat képezhet.

A máj az emberi szervezetben a metasztázisok által leggyakrabban érintett szerv, függetlenül attól, hogy hol található az áttétet adó tumor.

Az áttét (metasztázis) képződésekor a rákos sejtek elszabadulnak az eredeti tumorból, és a vérárammal vagy a nyirokkeringéssel a test más részeibe vándorolnak.

Előfordul, hogy a tünetek már csak akkor jelentkeznek, mikor a rák áttétet (metasztázist) adott. Az áttét szempontjából a leggyakrabban érintett terület a csontrendszer (jellegzetesen a medencecsont, a bordák vagy a csigolyák) és a vesék.

Logikus tehát a rákkelezlésbe végre bevenni az oxigént, mert a szervezet megfelelő oxigénszintjénél sem kialakulni, sem metasztázisként megtelepedni nem tud a ráksejt.

A rák a kóros sejtek ellenőrizetlen növekedését jelenti, melynek következtében daganat (tumor) alakul ki, az egészséges szövetek károsodnak, és a kóros sejtek a szervezet más részeibe is eljuthatnak (áttét, metasztázis).

A daganatőssejtek szerepe az áttétek képzésében is alapvető: emlőrákos betegek körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy esetükben a metasztázist alkotó sejtek egyes tulajdonságai és jellemzői megegyeznek a primer emlődaganatot létrehozó ...

Döbbenetes volt látni, hogy egy olyan rákos betegcsoport, amelyik azelőtt reménytelen helyzetben volt az agyi metasztázisok miatt - meg sem operálták őket -, sugársebészettel kezelhető.

Ha nagy a távoli szóródás, áttétképződés (metasztázis) kockázata, akkor az operációt először általános hatású (szisztémás) gyógyszeres daganatgátló kezelés, azaz kemoterápia követi, majd az emlő sugárkezelésére kerül sor.

A máj daganatos elváltozása rendszerint áttét, metasztázis: a daganatos sejtek valamely más szervből kerülnek a májba a véráram útján, és ott az eredeti tumorsejtek szaporodnak tovább.

Ha a daganat átterjed a test egy távolabbi pontjára, azaz metasztázist okoz, akkor a tüneteket az határozza meg, hogy a betegség hova terjedt tovább.

Ezek az elsődleges, a metasztázist, áttétet adó rákos szövetszaporulat elnevezését viselik. Szintén nem tartozik a csontrák kategóriájába a vérrák, mint például a myeloma multiplex vagy a leukémia.

A nyirokcsomó beszűrtsége származhat egyéb szervből kiinduló daganatsejtekből, ilyenkor daganatáttétről (metasztázisról) beszélünk.

A beteg további sorsa érdekében ilyen irányban végzett vizsgálatokkal kell kizárni e metasztázisok jelenlétét.

A petefészekrák stádiumai:
A petefészekrák kiterjedése meghatározható TNM-rendszer (tumor - nyirokcsomó - metasztázis= áttét) szerint, és létezik úgynevezett klinikai stádiumbeosztás is.
A petefészekrák T kategóriái: ...

Ezt a folyamatot metasztázisnak hívják. A leggyakoribb rákos megbetegedés, mely 1,35 millió új esetet jelent évente, és 1.18 millió ember halálát okozza világszerte! A legismertebb tünetei a köhögés (vérköhögés), a nehéz lélegzés és fogyás.

Áttételek (metasztázisok) nem jönnek elő. Leggyakoriabbak a fejen s gyógyításuk Paquelin-féle égetővel, tüzes tűkkel (acupunctura) érhető el; máskor, különösen az u. n.

metasztázist képeznek. És bár az utóbbi években a gyógyszeres kezelés rendkívül sokat fejlődött, ma is a legrettegettebb bőrdaganatnak számít.

Amikor a rosszindulatú daganat a kialakulási helyétől távoli szövetekben jelenik meg, áttét (metasztázis) kialakulásáról beszélünk.

A rosszindulatú daganat a nyirok és véredények falát sem kíméli, azokba betör, és a vérárammal illetve nyiroknedvvel tovaterjedve a szervezetben szétszóródik és távoli fiókokat, áttéteket (metasztázisokat) képez.

Hormonális, neurológiai, hematológiai és más klinikai és biokémiai zavarok, amelyek malignus tumorokhoz társulnak, de nem a primer tumor vagy a metasztázisok direkt inváziójának következtében alakulnak ki.
paraneoplasticus ...

A stádium meghatározása a daganat mérete, a környező szövetekhez való viszonya, a környéki vagy távoli nyirokcsomóáttétek illetve szervi metasztázisok jelenléte, száma, vagy hiánya alapján állapítható meg.

StádiumbeosztásKülönböző orvosi és laborvizsgálatok elvégzése annak megállapítására, hogy mely területekre terjed ki a betegség a szervezetben, különös tekintettel az eredeti helytől távoli terjedésre (metasztázisokra).

Ezek az úgynevezett 'átugró (skip) metasztázis' területek. Ezzel szemben a fekélyes vastagbélgyulladás egyenletesebb és folyamatosabb eloszlásban terjed, és a vastagbél nyálkahártyának csak a felszíni rétegeit érinti. ...

(A tumor méretének függvényében nemcsak a nyirokcsomóáttétek, hanem a távoli metasztázisok is gyakoribbak, a két áttétképzési folyamat - regionális és szisztémás - párhuzamosan, egymástól függetlenül is zajlik.) ...

Ez a mechanizmus vezet oda, hogy a kis malignitású elváltozásokból is daganatos elváltozások fejlődjenek ki, és hogy végül az egész hasüreg tele legyen szórva metasztázisokkal.

Szintén ide sorolhatók a bizonyos fájdalmakban fájdalomcsillapító hatású, helyi röntgen besugárzások, vagy az újabban egyes, fájdalmas csont metasztázisok (daganatos áttétek a csontban) esetén sikerrel alkalmazható izotópkezelés is.

további akadályokat távolítanak el, megnövelve ezzel a sejtosztódás frekvenciáját és számát. Olyan mutáció is létezik, amely lehetővé teszi a tumor angiogenezisét, azaz, hogy a tumor vérereket növesszen saját ellátása érdekében, illetve metasztázisát, ...

Mivel a szóródás okozta másodlagos daganatok (metasztázisok) gyakran csak hosszabb idő elteltével mutathatók ki, sikeres sugárkezelés vagy a szemgolyó műtéti eltávolítása után, a beteget még évekig ellenőrizni kell.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Áttét, Daganatok, Tumor, Rosszindulatú

Betegségek  Metaplázia  Metrorrágia

 
RSS Mobile