Kezdőlap (Metasztázis)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Metasztázis


 

Metasztázis

Betegségek  Metaplázia  Metrorrágia

metasztázis
(gör.) a. m. áttétel; általában vébve valamely kórfolyamat vagy kórtermény helyzetváltozása, áthelyeződése más távolabb eső testtájékra v. szervbe; szorosabban valamely anyagnak a nyirok- v.Áttétel, betegségi góc áthelyeződése.
Görög orvosi szakszó (metasztaszisz), tkp. átköltözés a meta (át) és sztaszisz (helyezés) elemekből, utóbbi a (hi)sztémi (áll, állít) származéka.

Metasztázis (metastasis)
Jelentése áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, ...

t ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

Metasztázis
Leggyakrabban a rosszindulatú daganatok eredeti helyétőltávol eső új áttéteketjelölik.
Migrén ...


Áttét. A rákos betegség szóródása az eredeti kialakulási helyéről a test más részeibe, szinonímája a szekunder tumornak ...

metasztázis - attétel, metastasis, 1. Kórokozó vagy rákos sejt terjedése a szervezetben, általában vér, vagy nyirok útján., 2. Az eredeti rákos gócon kívül keletkezett új rákos góc, amely az eredeti rákosgócból származik., ...


A metasztatizálás során képződött daganat, áttét.
Mikrokalcifikáció ...

Csontmetasztázis kezelésének értékelése

A malignus tumorok gyakran adnak áttétet a csontokban. Az emlődaganatok, azon belül is a hormonérzékeny (ösztrogénreceptor- pozitív) tumorok áttéteinek leggyakoribb helye a csont.

M = "", távoli áttét jelenléte.
MX
Távoli áttét nem ítélhető meg.

metasztázis (metastasis)
áttétel
áttétel,az elsődleges daganatos góc elsodródott sejtjeiből máshol kialakult, új másodlagos daganat ...


Távoli áttét. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi pontjaira elsodródnak, ...

M= metasztázisok (M0= nincs; M1= távoli áttétek)
Tunica mucosa
lamina epitheliális mucosa ...

Lsd. .
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...
Részletes keresés ...

Az M a metasztázis (áttét) szó rövidítése; M0 esetén nincs távoli áttét, az M1 pedig távoli áttét meglétét jelenti.
Figyelemfelkeltő tünetek ...

A csontok ainak kezelése jórészt az elsődleges daganattól függ. Leggyakrabban besugárzás és kemoterápia, illetve hormonkészítmények kombinációját alkalmazzák.
Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó szakorvosok ...

48. Csont metasztázis
Édesanyám MR leletén multiplex patológiás csontfolyamatra utaltak. Ezután a CT leletén azt írják, továbbra sem zárható ki a lumb...
49. Konizáció eredménye ...

Áttéteknek, oknak tehát azokat a daganatokat hívják, melyek az elsődleges (primer) daganattól távol találhatók, ilyenkor a rákot 'áttétesnek' nevezik.

A kutatók a metasztázis-képzés kutatása közben számos mikro-RNS-re leltek. E kicsi ribonukleinsav-molekulák igen csekély mennyiségben vannak jelen a sejtmagban, ám hatásuk annál jelentősebb, fontos gének működését szabályozzák.

nyirokcsomó , lymphoma,
lipoma, sarcoma,
cysticus hygroma (17. kép), branchiogén cysta ...

Előrehaladott daganatos betegségekben szerepe lehet a beteg életminőségét rontó fájdalmas metasztázisok (áttétek), tumoros fekélyes sebek, sipolyok kezelésében, fulladást okozó tumorok (tüdő-, gégetumorok) gyors megkisebbítésében, ...

Ha az emlőrákot a (áttét) megjelenése előtt fedezik fel (stádium I, II, vagy III) akkor korai stádiumú vagy primer emlőrákról beszélnek. (A stádium III-ban szoktak helyileg előrehaladott emlőrákról is beszélni).

A 190 betegből 39 (20,5 %) rendelkezett nyirokcsomó metasztázissal. A különböző mélységi infiltráció esetén a nyirokcsomó metasztázis arányát a táblázat mutatja.

A rákos sejt kitörhet az eredeti helyéről,vagy szervből hogy elárassza a környező szövetet és szétszóródjon () távoli testrészekhez.

A daganatos betegségek egy része a szervezetben az idő múlásával az eredeti megjelenési helytől távoli szervekben áttétes tumorokat, szakszóval metasztázisokat képezhet.

A máj az emberi szervezetben a ok által leggyakrabban érintett szerv, függetlenül attól, hogy hol található az áttétet adó tumor.

Az áttét (metasztázis) képződésekor a rákos sejtek elszabadulnak az eredeti tumorból, és a vérárammal vagy a nyirokkeringéssel a test más részeibe vándorolnak.

Előfordul, hogy a tünetek már csak akkor jelentkeznek, mikor a rák áttétet (t) adott. Az áttét szempontjából a leggyakrabban érintett terület a csontrendszer (jellegzetesen a medencecsont, a bordák vagy a csigolyák) és a vesék.

Logikus tehát a rákkelezlésbe végre bevenni az oxigént, mert a szervezet megfelelő oxigénszintjénél sem kialakulni, sem metasztázisként megtelepedni nem tud a ráksejt.

A rák a kóros sejtek ellenőrizetlen növekedését jelenti, melynek következtében daganat (tumor) alakul ki, az egészséges szövetek károsodnak, és a kóros sejtek a szervezet más részeibe is eljuthatnak (áttét, ).

A daganatőssejtek szerepe az áttétek képzésében is alapvető: emlőrákos betegek körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy esetükben a metasztázist alkotó sejtek egyes tulajdonságai és jellemzői megegyeznek a primer emlődaganatot létrehozó ...

Ha nagy a távoli szóródás, áttétképződés () kockázata, akkor az operációt először általános hatású (szisztémás) gyógyszeres daganatgátló kezelés, azaz kemoterápia követi, majd az emlő sugárkezelésére kerül sor.

A máj daganatos elváltozása rendszerint áttét, metasztázis: a daganatos sejtek valamely más szervből kerülnek a májba a véráram útján, és ott az eredeti tumorsejtek szaporodnak tovább.

Ha a daganat átterjed a test egy távolabbi pontjára, azaz t okoz, akkor a tüneteket az határozza meg, hogy a betegség hova terjedt tovább.

Ezek az elsődleges, a metasztázist, áttétet adó rákos szövetszaporulat elnevezését viselik. Szintén nem tartozik a csontrák kategóriájába a vérrák, mint például a myeloma multiplex vagy a leukémia.

A nyirokcsomó beszűrtsége származhat egyéb szervből kiinduló daganatsejtekből, ilyenkor daganatáttétről (ról) beszélünk.

A beteg további sorsa érdekében ilyen irányban végzett vizsgálatokkal kell kizárni e metasztázisok jelenlétét.

A petefészekrák stádiumai:
A petefészekrák kiterjedése meghatározható TNM-rendszer (tumor - nyirokcsomó - = áttét) szerint, és létezik úgynevezett klinikai stádiumbeosztás is.
A petefészekrák T kategóriái: ...

Áttételek (metasztázisok) nem jönnek elő. Leggyakoriabbak a fejen s gyógyításuk Paquelin-féle égetővel, tüzes tűkkel (acupunctura) érhető el; máskor, különösen az u. n.

Amikor a rosszindulatú daganat a kialakulási helyétől távoli szövetekben jelenik meg, áttét () kialakulásáról beszélünk.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Áttét, Tumor, Daganatok, Rosszindulatú

Betegségek  Metaplázia  Metrorrágia

 
RSS Mobile