Kezdőlap (Metasztázis)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Metasztázis


 

Metasztázis

Betegségek  Metaplázia  Metrorrágia

metasztázis
(gör.) a. m. áttétel; általában vébve valamely kórfolyamat vagy kórtermény helyzetváltozása, áthelyeződése más távolabb eső testtájékra v. szervbe; szorosabban valamely anyagnak a nyirok- v.


metasztázis
Áttétel, betegségi góc áthelyeződése.
Görög orvosi szakszó (metasztaszisz), tkp. átköltözés a meta (át) és sztaszisz (helyezés) elemekből, utóbbi a (hi)sztémi (áll, állít) származéka.

Metasztázis (metastasis)
Jelentése áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, ...

metasztázist ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

Metasztázis
Leggyakrabban a rosszindulatú daganatok eredeti helyétőltávol eső új áttéteketjelölik.
Migrén ...

Metasztázis
Áttét. A rákos betegség szóródása az eredeti kialakulási helyéről a test más részeibe, szinonímája a szekunder tumornak ...

metasztázis - attétel, metastasis, 1. Kórokozó vagy rákos sejt terjedése a szervezetben, általában vér, vagy nyirok útján., 2. Az eredeti rákos gócon kívül keletkezett új rákos góc, amely az eredeti rákosgócból származik., ...

Metasztázis
A metasztatizálás során képződött daganat, áttét.
Mikrokalcifikáció ...

Csontmetasztázis kezelésének értékelése

A malignus tumorok gyakran adnak áttétet a csontokban. Az emlődaganatok, azon belül is a hormonérzékeny (ösztrogénreceptor- pozitív) tumorok áttéteinek leggyakoribb helye a csont.

M = "Metasztázis", távoli áttét jelenléte.
MX
Távoli áttét nem ítélhető meg.

metasztázis (metastasis)
áttétel
áttétel,az elsődleges daganatos góc elsodródott sejtjeiből máshol kialakult, új másodlagos daganat ...

Metasztázis
Távoli áttét. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi pontjaira elsodródnak, ...

M= metasztázisok (M0= nincs; M1= távoli áttétek)
Tunica mucosa
lamina epitheliális mucosa ...

Lsd. metasztázis.
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...
Részletes keresés ...

Az M a metasztázis (áttét) szó rövidítése; M0 esetén nincs távoli áttét, az M1 pedig távoli áttét meglétét jelenti.
Figyelemfelkeltő tünetek ...

A csontok metasztázisainak kezelése jórészt az elsődleges daganattól függ. Leggyakrabban besugárzás és kemoterápia, illetve hormonkészítmények kombinációját alkalmazzák.
Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó szakorvosok ...

48. Csont metasztázis
Édesanyám MR leletén multiplex patológiás csontfolyamatra utaltak. Ezután a CT leletén azt írják, továbbra sem zárható ki a lumb...
49. Konizáció eredménye ...

Áttéteknek, metasztázisoknak tehát azokat a daganatokat hívják, melyek az elsődleges (primer) daganattól távol találhatók, ilyenkor a rákot 'áttétesnek' nevezik.

A kutatók a metasztázis-képzés kutatása közben számos mikro-RNS-re leltek. E kicsi ribonukleinsav-molekulák igen csekély mennyiségben vannak jelen a sejtmagban, ám hatásuk annál jelentősebb, fontos gének működését szabályozzák.

nyirokcsomó metasztázis, lymphoma,
lipoma, sarcoma,
cysticus hygroma (17. kép), branchiogén cysta ...

Előrehaladott daganatos betegségekben szerepe lehet a beteg életminőségét rontó fájdalmas metasztázisok (áttétek), tumoros fekélyes sebek, sipolyok kezelésében, fulladást okozó tumorok (tüdő-, gégetumorok) gyors megkisebbítésében, ...

Ha az emlőrákot a metasztázis (áttét) megjelenése előtt fedezik fel (stádium I, II, vagy III) akkor korai stádiumú vagy primer emlőrákról beszélnek. (A stádium III-ban szoktak helyileg előrehaladott emlőrákról is beszélni).

A távoli áttéteken, metasztázisokon ("M") azt értjük, hogy a primer, azaz elsődleges tumor a környező szöveteken túl a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül átjutott-e más szervekbe is.

A 190 betegből 39 (20,5 %) rendelkezett nyirokcsomó metasztázissal. A különböző mélységi infiltráció esetén a nyirokcsomó metasztázis arányát a táblázat mutatja.

A rákos sejt kitörhet az eredeti helyéről,vagy szervből hogy elárassza a környező szövetet és szétszóródjon (metasztázis) távoli testrészekhez.

A daganatos betegségek egy része a szervezetben az idő múlásával az eredeti megjelenési helytől távoli szervekben áttétes tumorokat, szakszóval metasztázisokat képezhet.

A máj az emberi szervezetben a metasztázisok által leggyakrabban érintett szerv, függetlenül attól, hogy hol található az áttétet adó tumor.

Az áttét (metasztázis) képződésekor a rákos sejtek elszabadulnak az eredeti tumorból, és a vérárammal vagy a nyirokkeringéssel a test más részeibe vándorolnak.

Előfordul, hogy a tünetek már csak akkor jelentkeznek, mikor a rák áttétet (metasztázist) adott. Az áttét szempontjából a leggyakrabban érintett terület a csontrendszer (jellegzetesen a medencecsont, a bordák vagy a csigolyák) és a vesék.

Logikus tehát a rákkelezlésbe végre bevenni az oxigént, mert a szervezet megfelelő oxigénszintjénél sem kialakulni, sem metasztázisként megtelepedni nem tud a ráksejt.

A rák a kóros sejtek ellenőrizetlen növekedését jelenti, melynek következtében daganat (tumor) alakul ki, az egészséges szövetek károsodnak, és a kóros sejtek a szervezet más részeibe is eljuthatnak (áttét, metasztázis).

A daganatőssejtek szerepe az áttétek képzésében is alapvető: emlőrákos betegek körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy esetükben a metasztázist alkotó sejtek egyes tulajdonságai és jellemzői megegyeznek a primer emlődaganatot létrehozó ...

Ha nagy a távoli szóródás, áttétképződés (metasztázis) kockázata, akkor az operációt először általános hatású (szisztémás) gyógyszeres daganatgátló kezelés, azaz kemoterápia követi, majd az emlő sugárkezelésére kerül sor.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Áttét, Tumor, Daganatok, Rosszindulatú

Betegségek  Metaplázia  Metrorrágia

 
RSS Mobile