Kezdőlap (Méniére-betegség)

 Betegségek 

  » »
 
   

Méniére-betegség

Betegségek  Méniere-betegség  Meningeoma

A legismertebb - fülzúgással és szédüléssel járó - betegség a Méniére-betegség. A betegség pontos oka ismeretlen. Annyit tudunk, hogy a helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fülben található szerve, az ún.


Méniére-betegség
A Méniére-betegség a szédülés gyakori kiváltó oka lehet. A probléma hátterében a fülben elhelyezkedő egyensúlyérzékelő szerv - a labirintus - kitágulása áll.

Méniére-betegség - lelki okai
Itt nem annyira egy körülírt betegségről, hanem inkább egy tünet együttesről van szó, melynek a hányással járó szédülésrohamok, az izzadságkitörések és a sápadtság állnak a középpontjában.

A fül betegségei közül a fülműtétek, bakteriális, virális károsodás és a Méniére-betegség a leggyakoribb oka a szédülésnek. Főleg a középkorúakat és az idősebbeket érinti a testhelyzet változása által provokált, pár másodperc után jelentkező, kb.

Ez a gyakoribb típus, kiváltó okai sokfélék lehetnek: fülkürthurut, középfülgyulladás, a már említett belsőfül-károsodás, felgyülemlett fülzsír (halláscsökkenést is okoz), daganatos megbetegedések, Méniére-betegség.

Labyrinthitis, kerekablak membran ruptura, Méniére-betegség
Benignus paroxysmalis pozícionális vertigo
Labyrinth-contusio, pyramis törés ...

gyomor-bélrendszeri (gyomor-bélhurut, vakbélgyulladás, heveny hasi kórképek)
központi idegrendszeri (fejsérülés, koponyaűri nyomásfokozódás, Méniére-betegség, egyensúlyszerv gyulladása)
anyagcsere okok (gyógyszerek, veseelégtelenség, alkohol) ...

Fog- és fogínybetegségek, Prekancerozus állapotok
Fül-orr-gége betegségei, Nagyothallás, Fülzúgás, szédülés, Méniére-betegség, Középfül-gyulladás, Külső hallójárat-gyulladás,
Orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip ...

Ha mindkét módon közvetített hang hallása egyformán csökkent, akkor a károsodás szenzoros vagy vegyes. A szenzoros halláskárosodottakban további vizsgálatra lehet szükség a háttérben levő egyéb súlyos állapotok, például a Méniére-betegség vagy az ...

Lásd még: Lásd még: Fülzúgás, Daganat, Daganatok, Csonttörés, Trauma

Betegségek  Méniere-betegség  Meningeoma

 
RSS Mobile