Kezdőlap (Méniére-betegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méniére-betegség

Betegségek  Méniere-betegség  Meningeoma

A legismertebb - fülzúgással és szédüléssel járó - betegség a Méniére-betegség. A betegség pontos oka ismeretlen. Annyit tudunk, hogy a helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fülben található szerve, az ún. labirintus kitágul, a benne lévő folyadék felszaporodik, és ez okozza a panaszokat.


Méniére-betegség - lelki okai
Itt nem annyira egy körülírt betegségről, hanem inkább egy tünet együttesről van szó, melynek a hányással járó szédülésrohamok, az izzadságkitörések és a sápadtság állnak a középpontjában.

Méniére-betegség
A Méniére-betegség a szédülés gyakori kiváltó oka lehet. A probléma hátterében a fülben elhelyezkedő egyensúlyérzékelő szerv - a labirintus - kitágulása áll. Ilyenkor a benne lévő folyadék felszaporodik, és kellemetlen panaszokat okoz.

Ez a gyakoribb típus, kiváltó okai sokfélék lehetnek: fülkürthurut, középfülgyulladás, a már említett belsőfül-károsodás, felgyülemlett fülzsír (halláscsökkenést is okoz), daganatos megbetegedések, Méniére-betegség.

Labyrinthitis, kerekablak membran ruptura, Méniére-betegség
Benignus paroxysmalis pozícionális vertigo
Labyrinth-contusio, pyramis törés ...

gyomor-bélrendszeri (gyomor-bélhurut, vakbélgyulladás, heveny hasi kórképek)
központi idegrendszeri (fejsérülés, koponyaűri nyomásfokozódás, ~, egyensúlyszerv gyulladása)
anyagcsere okok (gyógyszerek, veseelégtelenség, alkohol)
Teendő ...

Ha mindkét módon közvetített hang hallása egyformán csökkent, akkor a károsodás szenzoros vagy vegyes. A szenzoros halláskárosodottakban további vizsgálatra lehet szükség a háttérben levő egyéb súlyos állapotok, például a ~ vagy az agytumor felderítésére.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szédülés, Fülzúgás, Hányinger, Daganat, Halláscsökkenés?

◄ Méniere-betegség   Meningeoma ►
 
RSS Mobile