Kezdőlap (Méhszájseb)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhszájseb

Betegségek  Méhszáj-elégtelenség  Méhtestrák

Méhszájseb
Műtét előtt
A 'méhszájseb' gyűjtőfogalomba sok minden belefér a banális elváltozástól a daganatig. Normális körülmények között a méhszáj egy pontszerű nyílás, ahol a nyakcsatornában lévő hengerhám találkozik a méhszáj körül kívül elhelyezkedő laphámmal.


Méhszájseb
A méhszájseb kifejezés a köznyelvben elterjedt gyűjtőneve a méhszájon található elváltozásoknak.

A méhszájseb (cervicalisatio) és a pecsételő vérzés
A méhszájseb tulajdonképpen egy nem létező elváltozás. Az elnevezés csak a köznyelvben használatos, leggyakrabban az ectropium, vagy cervicalisatio nevű elváltozást értik alatta.

Amit a méhszájsebről tudni kell
Orvosi rovat
Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, az vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után vérzés jelentkezik.

MéhszájsebA méhszájseb valójában nem egy seb, a kifejezés alatt a méhszájon látható elváltozásokat értjük. Leggyakrabban az Ectopium nevű betegséget takarja, melynek a lényege, hogy a méh üregét fedő szőlőfürtszerű hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére.

~ - cervical lesion
meibomitis - lásd: meibomianitis
meibomianitis - blepharadenitis, Meibom-mirigy-gyulladás, Az apró szemhéjban található Meibom-mirigyek gyulladása.

~ - a nevével ellentétben ez nem igazi seb. A méhszáj felületén laphám van, míg befelé haladva, a nyakcsatorna területén hengerhám. A hengerhám hormonális hatásra vagy folyás, savasság-változás hatására a méhszáj felületére is kiterjed a nyakcsatornából.

~ - méhnyakerózió
A betegség magyar neve kissé félrevezető. Valójában nem sebről van szó, hanem a védőhám hiányáról, minek következtében a méhnyak hengerhámsejtjei ránőnek a hüvelyhez kapcsolódó külső részre.

HPV, ~ - Partnerem fertőző lehet?
Tripper - Lappangási idő, tünetek
HPV gyanú - Gyógyfürdő, szauna ...

A köznyelvben ~nek ismert elváltozás, tulajdonképpen egy állandó chronikus gyulladás, későbbi következmény. Ezen kívül más méhszáj elváltozás is létezik. Gyakoribb-e a vérzés spirál mellett?
A vérzéses napok számát 2-4 nappal, a vérzés mennyiségét kb. 40%-kal megnöveli.

A normális leletként számon tartott ~ek - cervikalizáció, átmeneti hám - nem okoznak rákot, sőt, bizonyos védelmet nyújtanak vele szemben. Cervikalizáció esetén, például a nyakcsatorna málnapiros mirigyhámja rákúszik a méhszáj sápadt laphámjára.

Tünetek:
A CIN-nek nincsenek jellemző tünetei. Az esetek jelentős részében ~ szövettani vizsgálatával állapítható meg. A méhszájon található vörös foltot (eritroplákia) nevezzük ~nek, melyet három kategóriába szoktunk sorolni.

A lap szeint az elmúlt években több ilyen "~-vizsgálatot" végeztek Várpalotán. A rendőrség arról tájékoztatott a nyomozással kapcsolatban, hogy a várpalotai kapitányság egy helyi orvost üzletszerűen elkövetett magzatelhajtással gyanúsít.

A hüvelyváladék állagának változását és a kóros folyást sok esetben valamilyen ~, repedés, hegesedés, polip, daganat, a méhszáj torzulása vagy a méhnyálkahártya kiboltosulása okozza.

Amennyiben a rendellenes folyást nem kórokozók idézik elő, akkor gondolnunk kell az allergiás hüvelygyulladás, a méhnyaki nyálkahártya izgalom, a petevezeték-gyulladás, ~, valamint a hormonhiányon alapuló sorvadásos hüvelygyulladás lehetőségére.
Tünetei, felismerése ...

A hímvessző mérete ismereteim szerint nem okozhat "interakciót" jelen esetben. Ugyanis a nagy méret elsősorban a hüvelyt nyújtja, az izmos méhet legfeljebb odébb tolhatja, belülre hatást nem gyakorol.
A pirosas váladék együttlét után esetleg ~re utalhat, kérdezzen rá orvosára.
Dr.

A legveszélyesebb kórokozó a humán papillómavírus (HPV), de jelentős mértékben fokozza a kockázatot a nemi szervi herpesz, a chlamydia trachomatis, sőt a teljesen aspecifikus gyulladások tartós fennállása is. A normális leletként számon tartott ~ek, átmeneti hám - nem okoznak rákot, sőt, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Nőgyógyászat, HPV, Menstruáció, Folyás, Méhnyakrák?

◄ Méhszáj-elégtelenség   Méhtestrák ►
 
RSS Mobile