Kezdőlap (Méhkaparás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Méhkaparás

Betegségek  Méhgyulladás  Méhnyakrák

MéhkaparásEgészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu) - a nőgyógyászatban igen gyakori kisműtéti beavatkozás.


Méhkaparás (Egészségügyi küret)
Ez a beavatkozás vérzészavarok esetében válhat szükségessé.

Méhkaparás (egészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu) - a nőgyógyászatban igen gyakori kisműtéti beavatkozás.

méhkaparás - curettage,
méhlepény - placenta, placenta
méhnyak - cervix uteri, uterine cervix ...

Méhkaparás szülés után: Amennyiben a méhlepény megszületése után töredezett lepényt észlelünk, a szülészorvos küret-kanállal letapintja a méh üregét és annak tartalmát eltávolítja.

Méhkaparás utáni teendők
Altatásban végzett műtétet követően 5-6 órával, amennyiben szövődmény nem lépett fel, és a beteg is jól érzi magát, otthonába távozhat. A műtét utáni napon a betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását.

Méhkaparás
A leggyakoribb diagnosztikus és egyben terápiás beavatkozás a méhkaparás, ennek segítségével a vérzés megállítható, és szövettani utólagos vizsgálattal megállapítható, mi okozta a kórosan erős menstruációt.

küret
Méhkaparás, magzateltávolítás ilyen módon.
Francia szó (curette), a.m. kaparókanál a curer (kikapar, kitisztít) igéből.

Kezelésében a méhkaparás csak kivételes esetben jön szóba. Ma már általában hormonális abrasió történik. Ennek célja az ösztrogén/progeszteron egyensúly helyreállítása, mely lehetséges:

1) Ovulátió indukcióval (clomifen-citrát) ...

Traumás eredetű méhszáj elégtelenség főként terhesség megszakítás, vagy rendellenes méhvérzés miatt végzett méhkaparás során jöhet létre.

A méhkaparást követő 6-12 hónapig terhesség nem javasolt a szövődmények lehetősége miatt. Ennyi idő után lehet ugyanis kimondani, hogy a betegség teljesen jóindulatú volt.
Az esetek 10-15%-ában a mola invazívvá válik, és beszűri a méhfalat.

Méhkaparást végez, az így nyert szövetmintát mikroszkóppal megvizsgáltatja. A kezelési terv a daganat kiterjedtségének ("stádiumának") a függvénye. Az egyes eseteket 4 klinikai stádiumba szokás osztani.

Amikor a magzat elhal, de a méhben marad, szívóval és méhkaparással eltávolítható a lepénnyel együtt.

A problémát az okozza, hogy általában spontán vetélés után méhkaparás szükséges. Erre azért van szükség, mert a spontán abortusz után esetleg fellépő lázas gyulladás, vérzészavarok, az esetleges későbbi teherbeesés nehezítettsége elkerülhető legyen.

Tágítást és méhkaparást végez. Ez azt jelenti, hogy a méhnyakat kitágítja, majd kikaparja a méh nyálkahártyáját (kürettálás). Ez az eljárás segít a vérzés elállításában, míg a kaparék vizsgálata feltárhatja a vérzés okát.

Szövettan: Amennyiben a lepénybolyhok rosszindulatú elfajulása lehetőségként felmerül, méhkaparást és szövettani vizsgálatot kell végezni.

A kórházban végzem a nagyrészt egynapos nőgyógyászati és szülészeti kismütéteket ( polypeltávolitás-méhkaparás-méhtükrözés satöbbi ill. terhességmegszakítás-műszeres befejezés ).
Ezekhez a műtétekhez laborvizsgálat ill.

Elvétve előfordul, hogy a kórokozó valamilyen nőgyógyászati beavatkozás - vizsgálat, méhkaparás, szülés - kapcsán hatol be a méhbe.
TÜNETEK
zavaros, gennyes folyás
fájdalom
láz
hidegrázás
általános gyengeség ...

A postmenopausában jelentkező vérzések hátterében az életkor előrehaladtával a méhtestrák lehetősége nő, ezért a vérzés eredetének a tisztázása feltétlenül szükséges, ami szakaszos méhkaparással és a kaparék szövettani vizsgálatával történik.

Nyakcsatorna-terhesség (cervikális graviditás) a méhen kívüli terhesség sajátos formája, melynek során a magzat nem a méhüregben, hanem a nyakcsatornában (cervix) ágyazódik be. Tünetei a korai spontán vetéléssel azonosak. Méhkaparással gyógyítható, ...

Egy éven túl jelentkező újabb vérzészavar ismételt méhkaparást tesz szükségessé. Fontos leszögezni azonban: még a negatív lelet sem jelenti minden esetben, hogy a kezelés mellőzhető! ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Menstruáció, Nőgyógyászat, Kaparás, Nyálkahártya

Betegségek  Méhgyulladás  Méhnyakrák

 
RSS Mobile