Kezdőlap (Méhkaparás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhkaparás

Betegségek  Méhgyulladás  Méhnyakrák

MéhkaparásEgészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu) - a nőgyógyászatban igen gyakori kisműtéti beavatkozás.


Méhkaparás (Egészségügyi küret)
Ez a beavatkozás vérzészavarok esetében válhat szükségessé. A műtétet részletes kórszövettani vizsgálat követi, mely eldönti, hogy a későbbiekben gyógyszeres, vagy további műtéti kezelés (pl. méheltávolítás) indokolt.

Méhkaparás (egészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu) - a nőgyógyászatban igen gyakori kisműtéti beavatkozás.

méhkaparás - curettage,
méhlepény - placenta, placenta
méhnyak - cervix uteri, uterine cervix ...

Méhkaparás szülés után: Amennyiben a méhlepény megszületése után töredezett lepényt észlelünk, a szülészorvos küret-kanállal letapintja a méh üregét és annak tartalmát eltávolítja.

~ utáni teendők
Altatásban végzett műtétet követően 5-6 órával, amennyiben szövődmény nem lépett fel, és a beteg is jól érzi magát, otthonába távozhat. A műtét utáni napon a betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását.

~
A leggyakoribb diagnosztikus és egyben terápiás beavatkozás a ~, ennek segítségével a vérzés megállítható, és szövettani utólagos vizsgálattal megállapítható, mi okozta a kórosan erős menstruációt.

küret
~, magzateltávolítás ilyen módon.
Francia szó (curette), a.m. kaparókanál a curer (kikapar, kitisztít) igéből.

Kezelésében a ~ csak kivételes esetben jön szóba. Ma már általában hormonális abrasió történik. Ennek célja az ösztrogén/progeszteron egyensúly helyreállítása, mely lehetséges:

1) Ovulátió indukcióval (clomifen-citrát) ...

Traumás eredetű méhszáj elégtelenség főként terhesség megszakítás, vagy rendellenes méhvérzés miatt végzett ~ során jöhet létre. Ekkor a méhszáj műszeres tágításával a kötőszöveti elemekben hoz létre a kezelőorvos olyan sérüléseket, melyek aztán a záró funkció kiesését okozzák.

A ~t követő 6-12 hónapig terhesség nem javasolt a szövődmények lehetősége miatt. Ennyi idő után lehet ugyanis kimondani, hogy a betegség teljesen jóindulatú volt.
Az esetek 10-15%-ában a mola invazívvá válik, és beszűri a méhfalat. Ez erős vérzést és egyéb komplikációkat okozhat.

~t végez, az így nyert szövetmintát mikroszkóppal megvizsgáltatja. A kezelési terv a daganat kiterjedtségének ("stádiumának") a függvénye. Az egyes eseteket 4 klinikai stádiumba szokás osztani.

Amikor a magzat elhal, de a méhben marad, szívóval és ~sal eltávolítható a lepénnyel együtt. Ha viszont a terhesség későbbi szakaszában hal el, vénásan adott gyógyszerrel (például oxitocinnal) végeznek szülésindítást (középidős vetélésindukciót).

A problémát az okozza, hogy általában spontán vetélés után ~ szükséges. Erre azért van szükség, mert a spontán abortusz után esetleg fellépő lázas gyulladás, vérzészavarok, az esetleges későbbi teherbeesés nehezítettsége elkerülhető legyen.

Tágítást és ~t végez. Ez azt jelenti, hogy a méhnyakat kitágítja, majd kikaparja a méh nyálkahártyáját (kürettálás). Ez az eljárás segít a vérzés elállításában, míg a kaparék vizsgálata feltárhatja a vérzés okát.
Szükség esetén vaspótló terápiát rendelhet.

Szövettan: Amennyiben a lepénybolyhok rosszindulatú elfajulása lehetőségként felmerül, ~t és szövettani vizsgálatot kell végezni. A méhen belüli elfajulások szövettanilag azonosíthatók, a rosszindulatúság jelei - ellentétben az ál-benignus üszögterhességgel - biztosan kimutathatók.

A kórházban végzem a nagyrészt egynapos nőgyógyászati és szülészeti kismütéteket ( polypeltávolitás-~-méhtükrözés satöbbi ill. terhességmegszakítás-műszeres befejezés ).
Ezekhez a műtétekhez laborvizsgálat ill. EKG szükséges, és a zavartalan műtét után késő délután hazaengedjük a beteget.

Elvétve előfordul, hogy a kórokozó valamilyen nőgyógyászati beavatkozás - vizsgálat, ~, szülés - kapcsán hatol be a méhbe.
TÜNETEK
zavaros, gennyes folyás
fájdalom
láz
hidegrázás
általános gyengeség ...

A postmenopausában jelentkező vérzések hátterében az életkor előrehaladtával a méhtestrák lehetősége nő, ezért a vérzés eredetének a tisztázása feltétlenül szükséges, ami szakaszos ~sal és a kaparék szövettani vizsgálatával történik.

Nyakcsatorna-terhesség (cervikális graviditás) a méhen kívüli terhesség sajátos formája, melynek során a magzat nem a méhüregben, hanem a nyakcsatornában (cervix) ágyazódik be. Tünetei a korai spontán vetéléssel azonosak. ~sal gyógyítható, de előfordulhat, ...

Egy éven túl jelentkező újabb vérzészavar ismételt ~t tesz szükségessé. Fontos leszögezni azonban: még a negatív lelet sem jelenti minden esetben, hogy a kezelés mellőzhető! Bizonyos szövettani leletek indokolttá teszik, hogy a páciens a gyógyszereket kapjon.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Menstruáció, Nőgyógyászat, Kaparás, Nyálkahártya?

◄ Méhgyulladás   Méhnyakrák ►
 
RSS Mobile