Kezdőlap (Mandulagyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mandulagyulladás

Betegségek  Mandula-eltávolítás  Mandulaműtét

Mandulagyulladás
A mandulánk, nyiroksejtekből álló páros, szivacsos szerkezetű csomó-szervünk, amely az emésztő- és légzőrendszer bejáratát védi.


Mandulagyulladás
TünetekHátterében általában streptococcus okozta fertőzés áll. A mandulák megduzzadnak és bepirosodnak. Erős, nyelési nehézséget okozó torokfájás alakul ki. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülre, az egész fejre. A rossz közérzet mellett hányhat, és be is lázasodhat.

Mandulagyulladás, tonzillitisz
Olvasva: 441
A mandulagyulladás hátterében általában streptococcus eredetű, ritkábban vírusos fertőzés áll. Jellemző tünet a nyelésre erősödő torokfájás.

Mandulagyulladás
latin: tonsillitis (tonzillitisz)
A torok oldalsó és a garat hátsó falánál elhelyezkedő nyirokmirigyek, a mandulák a behatoló kórokozókat - baktériumok, vírusok - csapdába ejtve védekeznek, így akadályozzák meg a továbbterjedésüket.

MANDULAGYULLADÁS - LELKI OKAI
A mandulagyulladás arra az érzésre utal, miszerint valami nyomasz­tó dolog, melyet le kell nyelnem vagy eddig mindig lenyeltem, megfertőz engem. Ezentúl nem akarom lenyelni, magamhoz venni, többé képtelen vagyok elfogadni.

~
Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik.

~ - Tünetek, kezelés
Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik.

~ (tonzillitisz)

A mandulák gyulladása a torok oldalsó és a garat hátsó falánál elhelyezkedő nyirokmirigyek betegsége. Nyirokmirigyek testünk különböző részein találhatók, és a szervezet fertőzések elleni védekező rendszerének részét képezik.

Tagelve ~
Csak ha muszáj - 3 hónapig gyógyultam ki a mandulaműtétből
Már kisgyermekként is szenvedtem a ~tól: 2-3 alkalommal jelentkezett évente. A krónikus ~ a mandulák tartós...

~:
Kérdés:
A Magyar Hírlap-ban olvastam:(2002-07-12)
MEGOLDÁS A MANDULAGYULLADÁSRA?
Még mindig a mandulák begyulladása miatt kell leggyakrabban gyerekeket operálni.

~
Többeket foglalkoztató kérdés, hogy krónikusan gyulladt-e a torokmandulája és kivetesse-e? Elkerülhető-e a műtét? Mi történik akkor, ha nem veteti ki? ...

A ~nak azonban ezen kívül, még számos, veszélyes szövődménye lehet.

Ha a ~t nem baktérium okozza, nem szükséges antibiotikum, csak tüneti terápia, meg kell várnunk míg a szervezet legyőzi a kórokozót.
A tüszős ~ lehetséges szövődményei: ...

~,
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

A ~ súlyossága és szövődményeinek előfordulása a gyógyszeres és a sebészeti kezelés fejlődése miatt csökkenő tendenciát mutat. A lehetséges szövődmények közül a skarlát - más néven vörheny - a huszadik század elején pusztított, a reumás láz a szívbetegségek halálozási arányát növelte.

Gyakori ~ esetén néha a mandulák eltávolítását javasolják.
vissza a lap tetejére
Megosztás ...

A torokgyulladást anginának, a ~t a mandulák latin nevéről (tonsilla) tonzillitisznek hívják. Néha lázzal fordul elő, máskor a nélkül. Első jele a szárazságérzet, a kaparó csípő érzés, később szúró fájdalom. A nyálkahártya rendszerint vörös és duzzadt.

Fülspecialista
Tüszős ~ - Tünetek, kezelés
Budapesti Fülorrgége Központ
Torokfájás, ~
Fórum
Torokgyulladás okai ...

~ ellen életmódváltozással
A ~ sokak fejében időszakos, ritkán kialakuló betegségként van jelen, azonban egyre több ember életét keseríti meg a krónikus ~, mely számos ebből származó problémát okozhat az egészségünkben.

~
A manduláknak az a feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy a betegségeket okozó vírusok és baktériumok bejussanak a szervezetbe. Állandóan szolgálatban vannak, folyton résen kell lenniük, hogy megakadályozzák, hogy a kórokozók besurranjanak.

~
Ernyős madártej
Rövid ideig folyékony táplálék. Tej, tejes italok kerülése. A gyülcslevek gyümölcssav-tartalmuk miatt fájdalmakat válthatnak ki a torokban.

~: E betegség tanulási feladata, hogy egyértelműen jelezzük, mit fogadunk el, és mit nem. A gyulladás mindig azt jelenti, hogy problémák vannak az agresszióval, ezért ilyenkor a köldökcsakrával is kell foglalkozni.

~ a háttérben
A garatmandulák lyukacsaiban könnyen megtelepszenek a baktériumok, melyek kellemetlen szagot eredményeznek. Fokozottan jelentkezik a szájszag, ha a mandula begyullad, ami általában bakteriális vagy vírusos eredetű, csakúgy, mint a tüszős ~.

~
A ~ hátterében általában streptococcus eredetű, ritkábban vírusos fertőzés áll. Jellemző tünet a nyelésre erősödő torokfájás. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe, mivel ezt a területet ugyanaz az ideg látja el, mint a mandulák környékét.

A ~okat két fajtára oszthatjuk. Az egyik, esetleg veszélyes fajtát a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza. Ide tartozik a (valódi) tüszős ~ és a skarlát is, de gyakran nem ilyen típusos formában jelentkezik. Ezt antibiotikummal kell kezelni.

Az akut ~ szövődményei: peritonsillaris abscessus, mandula kiindulású septicaemia.
40. éves kor alatt a peritonsilláris tályog kezelése akut tonsillectomia előzetes incisió nélkül.
Malignitás gyanuja (kifejezett aszimmetria vagy fekélyképződés) ...

torok- és ~
ez a legfontosabb megnyilvánulás
innen lymphogen úton szóródhat
gennyes gyulladást okozhat a középfülben és az agyhártyákon is ...

torok-, illetve ~ alakult ki,
felső vagy alsó légúti fertőzés zajlik,
egyéb ok, például daganat, idegen test nyelése (halszálka stb.) áll a háttérben.
Akár a skarlát ...

Garat torokfájás ~
A garatban történik a levegő és a tápanyag útjának a kereszteződése. A garatban megkezdődik a táplálék emésztése ill. a torokban lévő mandulák a védekezésben is fontos szerepet játszanak.

: A nyakon, arcon kialakuló elváltozások ~ra utalnak, míg az állon, száj körül és az orrszárnyon lévők bélproblémák jelei lehetnek.
Helytelen májműködés: ...

A kezeletlenül hagyott, vagy nem megfelelően kezelt sztreptokokkusz torok- vagy ~t követően léphet fel.

A mandula körüli tályog, heveny ~t követően több napos panaszmentesség után alakul ki. A mandula állományát körülvevő kötőszövetre terjed rá a gyulladás, ahol tályog (gennyel telt üreg) képződik.
A betegség oka:
A betegséget heveny ~ szövődményének tarthatjuk.

Alkalmazható megfázások, fertőzésből eredő láz, malária, nyirokmirigy- és nyirokérduzzanatok, torok- és ~, torokgyík, asztma, tüdő és mellhártyagyulladás, szájfertőzés, szemgyulladás, gennyesedés, sebkezelés, fehérfolyás, méhpanaszok, méhnyálkahártya-gyulladás, ...

~hoz, torokfájáshoz hasonló tünetekkel jelentkezik; kruppszerűen hangzó köhögés kíséri. Ha a diftéria kezelését nem kezdik azonnal el, a fertőzés tüdőgyulladás kifejlődését és szívizombénulás következtében előálló szívelégtelenséget okozhat.

Ezek közül jó néhánnyal találkozunk különböző súlyosságú fertőző betegségekben a ~tól a végzetes tüdőgyulladásig. Vagyis nem maga a baktérium a rossz, a kiirtandó. A baj azzal van, ha nem ott és olyan számban él ahol kellene.

Ezeket a panaszokat többféle betegség válthatja ki: gyulladás, daganat, működésbeli zavar satöbbi Torokfájdalmat legtöbbször gyulladásos betegségek okoznak: különböző eredetű ~ok, heveny és idült garatgyulladás, különböző fertőző betegségekhez tartozó torokelváltozások, ...

Általában láz kíséri, torokgyulladás, tüszős ~, hasfájás, hányás, hasmenés is gyakran jelentkezik. Néhány nap alatt láztalanodik a beteg, a kiütések eltűnnek, helyükön a bőr finom hámlása észlelhető. Átlagos esetben szájon át adandó antibiotikum (penicillin) és lázcsillapító szükséges.

(gondolok itt a gombás fertőzés lehetőségére) Az antibiotikumot természetesen nem aranyér probléma miatt szedem, hanem torok és ~ miatt.

Mikor hazaértem 6 napig 38 fok fölötti lázzal voltam otthon, kaptam Sumamed antibiotikumot tüszös ~ra, amelyet dec. 27 - 2011. január 1-ig szedtem napi 1x2 250mg-os tablettat. A torok kenet haemophilus influenzaet mutatott ki.

Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős ~ - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.

Nem önálló betegség, hanem a streptococcus - ~nak olyan fajtája, amelyben a kórokozó még kiütés keltésére képes anyagot is termel. A lappangási idő 1-8 nap között váltakozhat.

Ha bizonyos alkati hajlamok (fülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, ~) szövődményként rendszeresen visszatérnek a tél folyamán, alkati kezelést javasolunk a betegnek.

Gyakori gyermekkori megbetegedés; torokgyulladást vírusok, baktériumok egyaránt okozhatnak, a tüszős ~t a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza.

Akár a skarlát: torokgyulladás, ~
Nézzük először is a torok-, illetve ~t! ...

Baktérium-, vírus- és gombaölő hatása miatt enyhíthetőek vele a torok- és fogínygyulladás, a ~ tünetei, megszüntethető az afta. Gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is alkalmazható. Dr.

Immunerősítő, köhögéscsillapító, torok- és ~ kezelhető vele. A vad kakukkfű teáját elsősorban köhögés ellen használjuk, de jó szélbántalmak megszüntetésére és étvágytalanság ellen is. Oldja a menstruációs görcsöket. Nagyon jó immunerősítő. Gátolja a sejtek öregedését.

A legtöbb fertőző betegség (például a tüszős ~ vagy a tüdőgyulladás) mindjárt azután kifejti hatását, hogy a kórokozó a szervezetbe kerül, és a fertőzött személy 1-2 hét múlva szemmel láthatóan is beteg. A tüdőbaj esetében ez nem így történik.

Megjelenését gyakran tüszős ~ vagy más hűléses betegség előzi meg. A heves ízületi fájdalommal párhuzamosan 39-40 fokos láz is jelentkezik. Vannak, akiknél a tünetek jóval enyhébbek, s olyanok is ahol a panaszok javulása után néhány nap, esetleg hét múlva visszatér a betegség.

fül-orr-gégészeti (~, krónikus arcüreggyulladás)
3.2. fogászati (gyökérciszta, kezeletlen fog, kiesett fogtömés)
3.3. nőgyógyászati (petefészek vagy adnex gyulladás)
3.4. urológiai folyamat (prosztatagyulladás).
3.5. krónikus epehólyag-gyulladás ...

gyakrabban előforduló fertőzések (megfázás, hörghurut, ~, tüdőgyulladás, fülgyulladás)
akut leukémiák kialakulásának fokozott kockázata
korai öregedés, a kognitív funkciók elvesztése, Alzheimer-dementiára jellemző tünetek negyven év alatti betegekben is ...

tüszős ~
Follicularis tonsillitis, a garatmandulák gyulladásának, a közönséges "torokgyulladásnak" az a formája, amikor a tüszők is érintettek, gyulladtak. Több kórokozó mellett gyakran Streptococcus baktériumtörzsek okozzák.

Az ízületi panaszokat torok / ~ előzi meg, a gyulladás a csonthártyára, az ízület körüli kötőszövetekre és az izmokra is kiterjed. Főleg a könyöktől és térdtől perifériás ízületekre jó.

A klasszikus poststreptococcalis glomerulonephritis megelőzhető az alapbetegség (~, torokgyulladás, bőrgennyedések) mielőbbi, erélyes antibiotikus kezelésével. A streptococcusok (allergia híján) elsőként penicillinnel kezelendők.
Hasznos tudnivalók ...

Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (akár egy ~), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat. Diffúz hajhullásról beszélünk, amikor a haj az egész fejbőrön megritkul.

Néha belső gócok ugyanis ronthatják a kórképet (gennyes foggyökér, amalgámtömés, ~, húgyuti gyulladások stb.). A szakszerű kozmetikai beavatkozások viszont sokat segíthetnek a kezelésben. Főként a bőrnyugtató pakolások, a nem túl erélyes tisztítások hozhatnak gyors javulást.

Epecsatorna: a máj- és epehólyag funkciós zavarai, fájdalom, gyulladás a csatorna mentén, garat-, ~, állkapocsfájdalom, fogfájdalom, szem- és fülbetegségek, szédülés, mellkasfájdalom, menstruációs rendellenességek, tejelválasztási zavarok, alsó végtag ízületi megbetegedései, ...

Tonsillitis chronica - idült ~:
A tonsillák túltengése
hegesedése, itt baktériumok maradnak vissza, és mint ...

Ezeknek a gyulladásoknak általában bakteriális vagy vírusos eredete van. A tüszős ~, a mandula körüli tályog, illetve a szájüreg rosszindulatú daganatai már szájbűzt okoznak. Ezek kialakulásában a dohányzáson kívül a szájhigiénia elhanyagolásának is nagyon nagy szerepe van.

Manapság kevesebb a megbetegedés, mert a jobb életkörülményeknek köszönhetően a súlyos ~ is ritkábbá vált.
Kilátások
A gyógyulás a legtöbb esetben teljes.
Idült vesegyulladás ...

Hiány: Az F-vitamin hiányát a következő tünetek jelzik: legyengült immunrendszer, érszűkület és érelmeszesedés, krónikus emésztési zavarok, epekő képződés, torok- és ~, ízületi gyulladások, méh nyálkahártya problémák, érzékelési zavarok, száraz és korpás haj, ekcéma, pattanásos bőr, ...

More in echinacea, fitoterápia, gyógynövény, gyógynövény megfázásra, kasvirág, köhögés, légúti fertőzés, ~, megfázás, torokgyullás, vény nélküé
Néhány szó az antibiotikumokról ...

A leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, régi nevén vörheny. Ugyanaz a kórokozó okozza, ami a gennyes torokgyulladást, a ~t és az ótvart: a Streptococcus pyogenes nevű baktérium.
Tovább...
...

Amennyiben a mandulák és a torok gyulladását valamely baktérium váltja ki, bizonyos kórokozók esetén tüszős ~ (tonsillitis follicularis), gennyes orrmandula-gyulladás (adenoiditis) is kialakulhat. Ezekért a Streptococcus nevű baktériumcsalád bizonyos alfajai felelősek.

Sokan szenvednek a csalánkiütéstől, a betegek egy részénél nem is sikerül feltárni a kiváltó okot, hiszen a tünetek nemcsak külső hatásra, hanem a szervezetben lévő állandó gyulladás - például fog- vagy ~ - miatt is jelentkezhetnek.

A mozgásszervi megbetegedések okai különbözőek lehetnek.
-fiatal korban fertőzések,
-anyagcserezavar,
-az immunrendszer megbetegedései,
-a szervezetben lévő rejtett gócok okozhatnak izületi gyulladást (idült ~, epehólyaggyulladás, nőgyógyászati gócok).

Ha a betegséget tévesen bakteriális fertőzésnek, például tüszős ~nak tartják, és antibiotikummal kezelik, akkor gyakrabban jelenik meg egy rózsaszínes, kanyaróra emlékeztető kiütés.

Olykor kiválthatják korai terhesség alatt szedett (főleg epilepsziaellenes) gyógyszerek, kromoszóma-rendellenességek (főleg Edwards-szindróma), tartósan magas anyai láz (mely Magyarországon az esetek 90%-ában influenza, vesemedence-gyulladás és tüszős ~ miatt következik be), szauna, ...

Ilyen lehet legtöbbször az idült ~, petefészek gyulladás, prosztatagyulladás, ezenkívül még a fogínyben kialakuló tályogok, gyulladások, az idült arcüreggyulladás is problémát okozhatnak.

halláscsökkenés, hallásjavító készülék,hallókészülék, hirtelen hallásvesztés, hallócsontláncolat pótlása, hallópálya, hallójárat gyulladás, hangképzés- és zavarai, hányás,hányinger, herpes, iköböl, ízérzés, idegentest, idegi halláscsökkenés, idült középfül gyulladás, idült ~, ...

Májelégtelenség
Májhoz vezető vénákban fennálló emelkedett vérnyomás
Májmegnagyobbodás, máj és lépmegnagyobbodás együtt
Mandula körüli tályog
~
Marginális, jejunális fekély
Másodlagos rosszindulatú daganat, Áttét ...

Férfiak: A legtöbb fertőzött férfinél sárgászöld, égető folyás keletkezik.
Mindkét nem: A száj fertőződése esetén torok- és ~ keletkezik. A végbél fertőződése esetén véres, gennyes folyás, viszketés és fájdalom valószínűsíthető.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Daganat, Fekély, Bőrbetegség, Fertőző betegség?

◄ Mandula-eltávolítás   Mandulaműtét ►
 
RSS Mobile