Kezdőlap (Mammográfia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mammográfia

Betegségek  Malignus  Mandula-eltávolítás

Mammográfia - kétévente elég?
Orvosi rovat
A rendszeres mammográfiás vizsgálat fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen e szűréssel lehet a mellek daganatos megbetegedését még korai stádiumban felismerni, és a nők esetében leggyakrabban előforduló tumorfajtát időben kezelni, ...


Mammográfia
Mi a mammogram?
A mammogram a emlőkről készült röntgenfelvétel. Nagyon kisméretű rákokat is kimutathat, gyakran még mielőtt, a nő vagy orvosa, a csomót vagy daganatot képes lenne tapintani. Képes kimutatni a rákot 2 -3 évvel még mielőtt tapintható lenne.

mammográfia, mellrák, emlórák, szűrés
Gyakran halljuk, hogy a mammográfia életeket ment. Azt azonban ritkán halljuk, hogy pontosan hányat. Irreális elvárások is befolyásolják egy nő döntését, amikor a mammográfiás vizsgálaton megjelenik, vagy éppen távol marad.

Kételyek a mammográfia új irányelveivel kapcsolatban
Friss hírek
A fukusimai baleset világszerte 1300-al növelheti a rákos halálozások számát ...

Már több helyen elérhető a korszerű direkt digitális mammográfia
Az eddig használt filmes és foszforlemezes mammográf készülékek mellett már több helyen alkalmazzák Magyarországon is az úgynevezett direkt digitális technikát, amellyel könnyebbé válik a leletek kiértékelése, ...

A kutatók felfedezték, hogy a ~i sűrűség eltérése két ~ között, amelyeket a tamoxifen kezelés megkezdése után készítettek, összefüggésben áll az emlőrák túlélésével.

A ~i szűrőállomásokat üzemeltető intézményeknek ezen a napon délután négy és éjfél között olyan nőknél kellene a vizsgálatot elvégezniük, akiket hiába invitáltak, munkaidőben nem érdekelte őket a program.

~ (mammographia)
Az emlők alacsony sugárterheléssel járó röntgenvizsgálata, daganatfelderítés céljából. Diagnosztikus és rákszűrő eljárásként is alkalmazzák. Segítségével olyan kis daganat is felderíthető az emlőben, melyet fizikális vizsgálattal a legtapasztaltabb orvos sem érzékel.

~: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?
A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat.

~emlőröntgen. Az emlő mirigyállományának radiológiai eljárással történő vizsgálata, melynek segítségével az esetleges daganatok korai szakaszban felismerhetők és pontosan diagnosztizálhatók.

~: Az emlő röntgenvizsgálata.
Mammográfiás protokoll: A protokollokkal lehet biztosítani, hogy a mammográfiás emlőszűrés és az idejében felismert emlőrákok egységesen legyenek diagnosztizálva és kezelve.
Mammogram: Az emlő röntgenképének elnevezése.

A ~
45 éves kor felett legalább kétévente érdemes elmenni mammográfiás szűrővizsgálatra.

A ~ az emlők röntgen vizsgálata, melynek során az emlőt két sugáráteresztő lemez közé szorítják és mindkét emlőről két felvételt készítenek, egyet felülről, egyet pedig oldalról. Nem szült nőknél a vizsgálatot először ultrahang-készülékkel végzik.

A ~ bár kellemetlen, életet menthet.
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

A ~ is növelheti a rák-kockázatot
A ~ és a mellkasröntgen során kapott kis sugárdózis is növelheti a mellrák kockázatát azoknál a fiatal nőknél, akik a betegségre való genetikai hajlammal születtek.

~ - 40 év felett 40% jár szűrésre
Antibiotikum-kezelés következménye lehet.
Európai Méhnyakrák-megelőzés Hete ...

~ csak 45 év felett alkalmas vizsgálat az emlő szöveti szerkezete miatt, azért röhögött ki. Fiataloknak marad a tapintás, vagy pénzért az ultrahang, vagy a lézer CT, amit például itt tudsz megnézni.

A ~i készülék egy speciális képalkotó készülék, amely alacsony dózisú röntgensugár segítségével vizsgálja át az emlőket. A legkorszerűbb ~i vizsgálatok digitális és számítógép vezérelte készülékekkel történnek.
Fogamzásgátlás a szoptatás ideje alatt ...

A ~ egy olyan speciális röntgen-vizsgálat, melynek segítségével a mell belső szerkezete is láthatóvá válik. A mammográfiás felvételen a vizsgáló orvos megfigyelhet olyan részleteket, melyek a melldaganatok elkülönítéséhez szükségesek.

A ~ során kis energiájú röntgensugarakat alkalmaznak, hogy az emlő kóros területeit felismerjék. Ez az emlőrák korai felismerésének egyik legjobb módja. A mammográfiát úgy alakították ki, hogy kellő érzékenységgel ismerje fel a korai stádiumban lévő rákot is.

* A ~ (emlő-röntgenvizsgálat) széles körben ajánlott szűrővizsgálat.

Tény: Bár a ~ számít a legjobb korai diagnosztikai módszernek, ez sem tökéletes. A tünetmentes nők esetében akár 20 százalékban nem mutatja ki a betegséget. A vizsgálat csak 16 százalékkal csökkenti a nők emlőrák okozta halálozási arányát.

rendszeres ~ (emlő röntgen) 50 évesnél idősebb nőkben
az emlő illetve a here rendszeres önvizsgálata
a vastagbél vizsgálata veszélyeztetettekben ...

tévhit: A ~ megelőzi vagy csökkenti a mellrák kockázatát.
Tény: A rendszeres ~i vizsgálatok nem előzik meg és nem is csökkentik az emlőrák kockázatát.

Orvos Válaszol Top 7
igen összetett kérdést adnék nem tudok hízni Szívbetegség vagy agyprobléma? egy aggodó beteg tanacstalan ~i vizsgálat eredménye Van egy kapcsolatban élő barátnőm ...

Új kutatás: a ~ nem csökkenti a mellrákos halálozást
A középkorú nők évenkénti mammográfiás szűrése nem csökkenti a mellrákos halálozást - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból. A tanulmány csaknem 90 ezer, 40-59 éves nő adatait vizsgálta meg.

Szükséges ~ Mesterséges megtermékenyítés - egyetlen baba megfoganása a fő cél! P4-es cytológia Cukorbetegek kontra szénhidrátmennyiség Fizikailag is fel kell készülni a síszünetre Fehér, fekete vagy zöld?

Bizonyos esetekben a hagyományos ~ jobb módszernek bizonyult az MRI-vel szemben. Erre példa a mammográfiás csillag alakú elváltozás, ugyanis a tumorban létrejövő fibrosis sokkal jobban kimutatható röntgenmammográfiával, mint az emlő-MR módszerével.

Az emlők lágyrész röntgenvizsgálata (~) és az emlők fizikális vizsgálata együttesen képes kimutatni az emlő állományában rejtetten növő, nem tapintható, akár 5 mm átmérőjű korai rákot is.

A fizikális vizsgálat során a gyakorlott vizsgálóorvos alaposan áttapintja az emlőket és azok környezetét, míg a ~ az emlők röntgenvizsgálatát jelenti.

A kisebb elváltozások felismerésének leghathatósabb eszköze az úgynevezett ~, az emlő speciális röntgenvizsgálata.

A ~ során röntgensugárral az emlőt átvilágítják, ezáltal a kóros eltérések láthatóvá válnak. Ezzel a vizsgálattal tapintással fel nem ismerhető eltérésekre is fény derülhet.
Az emlő ultrahangvizsgálata elsősorban fiatalabb korosztályokban jön szóba.

Ennek érdekében évente szükséges megvizsgálni az emlőket (az emlők radiológiai vizsgálatát - ~ - célszerű elvégezni), hasat, kismedencét és a heréket. Nőgyógyászati rákszűrő citológiai vizsgálatot is célszerű végezni.

* 45 és 65 év közötti nőknek kétévenként emlőszűrés (~).
* 50 és 70 év közötti férfiaknak kísérleti programként prosztataszűrés.
* 50 és 70 év között kísérleti programként a gyomor-bél rendszeri eredetű vérzés szűrése.

Molibdén esetén a csúcs 35 kilovolt gyorsító feszültségnél keletkezik (~).
Wolframnál 60-70 kilovoltnál. Ezek az anyagok azért váltak be anódként, mert a csúcsok a diagnosztikában használatos értékeknél keletkeznek (orvosi röntgen diagnosztika).

pszichiátria, gyermektüdőgyógyászat, gyógymasszázs, gyógytorna, haematológia, idegsebészet, kardiológia, kézsebészet, laboratóriumi diagnosztika, ~, menopausa-osteoporozis, mozgásszervi rehabilitáció, neurológia, nőgyógyászat-szülészet szakrendelés, onkológiai, orthopédia, proctológia, ...

A két leggyakrabban alkalmazott szűrővizsgálat a nők körében a Papanicolaou-teszt a méhnyakrák kimutatására, és a ~ az emlőrák szűrésére. Ezeknek köszönhetően csökkent az említett daganatok miatti halálozás.

Az emlő tapintásos- és röntgenvizsgálata (~) már a kezdeti elváltozásokat is kimutatja. Ezért fontos az önvizsgálat és a rendszeresen rákszűrés. Az elváltozás gyakoribb nőkön, de a ritka férfiemlő-rák sokkal rosszabb indulatú.

Az emlőrák nem csak nőknél, de férfiaknál is előfordulhat, azonban sokkal ritkábban. Az elhanyagolt emlőráknak nagyon kicsi a gyógyulás valószínűsége, a korai stádiumban felismert daganat jó eséllyel gyógyítható. Ezért rendkívül fontos a rendszeres önvizsgálat és a szűrővizsgálat (~).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Emlőrák, Daganatok, Nőgyógyászat, Sebészet?

◄ Malignus   Mandula-eltávolítás ►
 
RSS Mobile