Kezdőlap (Malignus)

 Betegségek 

  » »
 
   

Malignus

Betegségek  Maláriás roham  Mammográfia

Malignus melanóma
Malignant melanoma
Ezt az állapotot gyorsan kell gyógyítani komplett sebészeti kimetszéssel. Azt, hogy mennyi egészségesnek látszó szomszédos szövetet metszenek ki, a melanóma mélysége határozza meg.


Malignus
Rosszindulatú. A szervezetre veszélyes, az állapot rosszabbodásához, gyakran halálhoz vezető folyamat jellemzésére használt jelző.

Malignus lymphomák
Hodgkin kór
A betegség diagnózisa a szövettani vizsgálat eredményén alapszik. Eszerint az alábbi altipusok ismertek: ...

A metformin kezelés csökkentheti a malignus dagantok kockázatát
Irodalmi adatok arra utalnak, hogy a metformin kezelés csökkentheti cukorbetegekben a malignus dagantok kockázatát az egyéb antidiabetikus kezelési formákhoz képest.

Malignus
Jelentése rosszindulatú. Egy daganat rosszindulatúsága abban nyilvánul meg, hogy beszűri a környező egészséges szöveteket, szerveket, és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeibe áttéteket ad.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Malignus lymphoma
Ritka
Parotisból kiindulva terjedhet a hallójáratra ...

Malignus: rosszindulatú
Mennel-jel: a keresztcsonti ízület gyulladásának kimutatására szolgáló klinikai teszt
Mikrodiscectomia: mikroszkóppal végzett porckorongműtét ...

Malignus - rosszindulatú. A daganatok egyik csoportja, amelyekre jellemző az állandó sejtszaporodás, a környezetbe történő beterjedés és a távoli áttétképzés.
Mamma-karcinóma - lásd Emlőrák
Mammogram - az emlő röntgenképe.

Malignus növekedés
Más szóval rákos növekedés
Mastektómia
Az emlő műtéti eltávolítása ...

Malignus tumorok további röntgenmorfológiai jellemzői:
Alakjuk: a sugaras forma mellett lehet néha kerek, ovális. Leggyakrabban az ún. speciális tumorok mutatják az utóbbi alakzatokat, úgymint a medullaris, mucinosus vagy a papillaris carcinoma.

A malignus vesezsugorodásban a súlyos magas vérnyomás (malignus hipertónia) a vese legkisebb artériáit károsítja, és a veseelégtelenség gyorsan romlik.

A malignus szigetsejtes tumoroknál utalunk a benignus hasonló eredetű tumoroknál leirtakra.

Anémia malignus folyamat következtében
A leukémia, a különböző limfomák, de néha más daganatok sejtjei is letelepednek a csontvelőben, és kiszorítják a normális csontvelősejteket. A megoldás az alapbetegség kezelése.

Malignus nefroszklerózis
A malignus (rosszindulatú) nefroszklerózis (vesezsugorodás) súlyos, magas vérnyomással (malignus hipertónia), és a vese legkisebb artériáinak (arteriolák) károsodásával járó, gyorsan veseelégtelenséghez vezető betegség.

malignus prostatahypertrophiára jók
kompetitív gátlószer
nem szelektív, hat:
paraszimpatikus agonistaként
szimpatikus agonistaként
hisztaminhoz hasonlóan ...

Malignus hypertonia (MH)
Membranás nephropathia (MNP)
Membranoproliferativ glomerulonephritis (MPGN) ...

Malignus betegségek
Alultáplátság
Gyógyszerek (immunszupresszívumok, corticoidok, antibiotikumok) ...

Malignus laesiók. A biopsiás minta hisztológiai vizsgálata 145 esetben igazolt carcinomát, melyek közül 128 invazív és 17 in situ carcinoma volt.

malignus nephrosclerosis
Malignus hypertoniában kialakuló veseelváltozások; subcapsularis petechiák, necrosis az elszórt afferens glomerularis arteriolák falaiban, vörösvérsejtek és cylinderek megjelenése a vizeletben, rendszerint uraemiával végződik.

malignus
betegség: terápiarezisztens és gyakran halálos, és tovább súlyosbodik, daganatok vonatkozásában rosszindulatúságot, helyi invazív és destruktív növekedési hajlamot, áttétképző tulajdonságot jelent
Találatok Magyarázat
malignus anaemia ...

Malignus tumor : Ráksejtekből álló kóros szövettömeg, mely beszűrheti a környező szöveteket és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeibe áttéteket (metasztázis) képezhet.
Malignus : Jelentése rosszindulatú.

A malignus (rákos) folyamat kialakulását a vírus és a sejt egymásra hatása indítja meg. A látens és a szaporodási fázisban a HPV örökítő anyaga (DNS) ún.

A malignus myopia (malignus=rosszindulatú) kivételével a rövidlátás önmagában véve nem szembetegség, de a távollátás geometriai-optikai ellentéte. Ezt a két látáshibát tengelyes leképezési hibának nevezzük. Mindkettő kisebb fénytörési hibának számít.

A malignus melanoma az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő megbetegedés.

A malignus arcüregdaganatok műtéttechnikai szempontból különleges egységet alkotnak, ezért a carcinomákat az egyéb rosszindulatú tumorokkal együtt tárgyaljuk.
A daganatokat elhelyezkedésük szerint alsó, középső és felső "étage"-ba soroljuk.

A malignus hipertermia (rosszindulatú magas hőmérséklet) egy olyan ritka öröklődő kór, mely tünetmentes mindaddig, amíg a pácienst egy operáció során el nem altatják.

A malignus vagy más néven rosszindulatú daganat a "cancer" latin szóból származik, jelentése: rák. A daganatot azért nevezték el ráknak, mert a körülötte lévő tágult vénák miatt megjelenése rákhoz hasonlít.

- malignus daganatok
- Intrauterin fertőzés esetén a tünetek pár hónapos korban, exitus 3 4 évesen
- szülés utáni fertőzés után 1-2 év lappandás, exitus 5-6 évesen fok Progressio, szervi elváltozások ...

A malignus transzformáció oka a kiindulásul szolgáló sejt genetikai állományának megváltozása, azaz szomatikus mutáció. E geneti...
85. A balkamra-hypertrophia kialakulása, diagnosztikája és kezelése ...

Sok malignus daganatról már ismert, hogy kialakulása egy-egy génmutációnak köszönhető. Ezen génhibák kimutatása és helyreállítása még a daganat kifejlődése előtt, meggátolhatja a későbbi rosszindulatú betegség kialakulását.

A semimalignus (átmeneti) tumor szintén nem ad áttétet, de tokja sincs, így könnyen belenő a környező szövetekbe, azokban terjed és roncsol, elégtelen műtéti eltávolítás után kiújul.

Malignus glottis-tumorok
BNO kód:
C32
A betegség lényege:
A gégén vagy közvetlen környezetében kialakuló, áttéteket adó daganat, legtöbbször laphámrák.
A betegség oka:
Dohányzás és idült gégegyulladás elősegíti kialakulását.

Szekunder malignus tumorok előfordulása rheumatoid arthritisben

A rheumatoid arthritises betegek túlélési adatai az utóbbi évtizedekben javultak; a hosszabb élettartam következtében előtérbe került a krónikus szervi szövődmények, ...

Benignus Â- Premalignus állapot Â- Carcinoma in situ Â- Malignus
Topográfia ...

malignus - rosszindulatú (pl. daganat)
melanocita - a bőr színárnyalatát adó pigmentsejt
meconium - a magzati életkorban keletkező sötétzöld-fekete színű béltartalom, mely a megszületés után az első széklettel ürül ...

A rosszindulatú (malignus) gyomorfekélyek esetén egy kifekélyesedő gyomorrákról van szó, mely örökletes is lehet.
Milyen tünetei lehetnek a gyomorfekélynek?

Rosszindulatú (malignus) daganatok
A rosszindulatú (orvosi szóval malignusnak nevezett) daganatok esetében beszélünk rákról. A rosszindulatú daganatban kóros sejtek szaporodnak.

Az adenocarcinoma jelentése, mirigyes rák, mirigyhám eredetű, malignus, azaz rosszindulatú daganat. A mirigyek hám eredetű anatómiai képletek, melyek valamilyen váladékot termelnek és ürítenek.

Immundeficiens személyek fertôzôdése: A toxoplasmosis tipikusan egy korábbi szubklinikus fertôzés reaktivációjaként jelentkezik, AIDS betegekben, malignus alapbetegségben szenvedôk vagy immunszuppresszív szerekkel kezelt transzplantáltaknál. T.

A daganat lehet jó- vagy rosszindulatú (benignus vagy malignus), előbbi nem veszélyezteti a beteg életét, utóbbi igen, főleg a terjedése és az áttétképzés miatt.

A vérsavó és a vizelet HCG-tartalmának ismételt növekedése azonnal jelzi a malignus elfajulást.

stroke-hoz, Parkinson-betegséghez, malignus kórképekhez, HIV infekcióhoz, cerebrális atrófiához, epilepsziához társuló depressziók). Az alapbetegség kezelésén kívül itt a szupportív pszichoterápia mellett antidepresszív farmakoterápia is indokolt.

A polypok rosszindulatú (malignus) elfajulásának kockázata a polypok számával, méretével arányosan nő. Az átlagpopuláció kb. 25%-ában igazolható polyp, közülük 5%-ban alakul ki CRC. A polypok előfordulása az 50-65 éves populációban a legnagyobb.

Helyileg invazív (azaz a szövetek mélyére terjed), ám szinte sosem ad áttétet, emiatt szemi-malignusnak nevezik. Lassan, fájdalmatlanul növekszik a bőr felső rétegéből kiindulva. Figyelmeztető jel lehet a nem gyógyuló vagy vérzékeny seb például.

Legsúlyosabb szövődménye a malignus betegségek kialakulása. Kimutatták, hogy ezek előfordulása ugrásszerűen megnő, ha a coeliákiát csak felnőttkorban ismerik fel, ...

2 ezrelék valószínűséggel ad áttéteket, így ma inkábba a "semimalignus", kevéssé rosszindulatú jelző vonatkozik rá.

A szívbetegek esetében el kell kerülnünk, de legalább csökkentenünk kell minden olyan tényezőt, amely úgynevezett malignus ritmuszavar kialakulására hajlamosít (az ilyen ritmuszavarok vezethetnek hirtelen halálhoz).

Az üszögterhesség a méhlepény jóindulatú (bár potenciálisan malignus) elfajulása, melynek során a lepény szőlőfürtszerű képletté alakul, a magzat a terhesség korai szakaszában elhal, a terhesség erős vérzés kíséretében megszakad.

A gyomorból kiinduló második leggyakoribb rosszindulatú daganatot a malignus limfómák jelentik, melyek a gyomordaganatok 3%-át teszik ki.

Tudományos tevékenység:
- Intrapulmonalis malignus lymphoma - Poszter, MTT Nagygyűlés, 2006
- Benignus intercostalis Schwannoma - Poszter, MTT Nagygyűlés, 2004
- Anti-HBc szűrővizsgálat - Poszter+cikk, Transzfúziólógia Kongresszus, 2000 ...

A Barrett oesophagusnak sokkal inkább lehetséges következménye, mint feltétlen konzekvenciája a rák kialakulása Az idő az esetleges malignus elfajulásig rendszerint meglehetősen hosszú.

A beavatkozás során nem csak az adott szervet érintő malignus területet távolítják el, hanem az adott oldali kismedencei nyirokcsomók nagy részét is.

Malignus myopiában a szemgolyó hosszának növekedése 40-50 éves korig is eltarthat. A rövidlátó populáció 30%-ának 6,0 dioptriánál nagyobb a fénytörési hibája.Az ilyen szemek hátsó szegmentuma tágult elsősorban.

A dohányzást is meg kell említenünk, bár annak szerepe inkább a malignus (rosszindulatú) prosztatafolyamat kialakulásában jelentős. Férfiak esetében fontosabb szerepe van a prosztatarák, mint a tüdőrák kialakulásában.

A neurofibromatózis egy olyan genetikai betegség, ami bőrön többszörös csomók (ún. neurofibrómák) megjelenésével, egyéb bőrpanaszokkal és tumorok (akár benignus, akár malignus) kialakulásával jár.

A veseartéria elzáródása ", Ateroembóliás vesebetegség ", Kéregelhalás ", Malignus nefroszklerózis ", Vesevéna trombózis "
146. FEJEZET - Tubuláris és cisztás vesebetegségek ...

Megkülönböztetünk tehát jóindulatú (benignus) és rosszindulatú (malignus) daganatokat. Az, hogy adott tumor jó- vagy rosszindulatú, leginkább szöveti jellemzőit, szaporodásának és növekedésének módja határozza meg.

A daganatok lehetnek benignusak (jóindulatúak) vagy malignusak (rosszindulatúak): ...

A daganatnak két fajtája létezik: malignus a rosszindulatú, illetve benignus a jóindulatú. A kettő között az a lényegi különbség, hogy az utóbbi növekszik, és nyomja a környező szöveteket, de nem támadja meg azokat, nem terjed át más testrészekre.

A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat.
Tovább...
...

Gyermekvállalás diabétesszel Életmódváltozással a magas vérnyomás ellen Napra vágyva Jó közérzettel a szépségért Mandula piskóta Malignus hízósejtes daganat Nem kívánt gazdagság Játsszon velünk és a PharmaNord-dal! Duzzadt lábak! ...

A vizeletelvezető-rendszer szinte egészét - a húgycső alsó kétharmadának kivételével - átmenetisejtes-hám (uroepithelium vagy urothelium) béleli. Az innen kiinduló rosszindulatú daganatokat (malignus tumorokat) nevezi az orvosi nyelvezet ...

Főbb érdeklődési területeim a gasztroenterológia tárgykörében: 1.) sav-függő nyelőcső-, gyomor-nyombélfekélyes betegek kivizsgálása, kezelése 2.) emésztőszervi daganatok, vérzések, polypok, 3.) a vastagbél funkcionális, gyulladásos és malignus ...

Tumor - daganatTúlzott sejtosztódás eredményeképpen létrejövő rendellenes szövetszaporulat. A tumorok semmilyen hasznos funkcióval nem bírnak. Lehetnek benignusak (jóindulatúak, nem rákos természetűek), vagy malignusak (rosszindulatúak, rákosak).

Pellagra léphet fel hosszan tartó isoniazid kezelés alatt (a gyógyszer a NAD-ban kiszorítja a niacinamidot), malignus carcinoid tumor esetén (tryptophan átalakul 5-hydroxytryptaminná) és Hartnup-betegségben.

Az akut scrotumhoz tartozó kórképek a torsio testis, torsio Morgani, epydidimitis acuta, trauma testis és a Fournier gangrena. Az akut scrotumhoz nem tartozó, de egyes tüneteiben hasonló kórképek: hydrokele, varicokele, a here malignus elváltozásai, ...

többnyire nem alkalmasak arra, hogy a sacroileitist bizonyítsuk vagy kizárjuk, de fontos a differenciáldiagnosztika szempontjából (alsó gerinctáji fájdalmat okozhat spondylolysis, spondylolisthesis, osteomyelitis, osteoid osteoma, malignus ...

A rendellenes (ciklust nem tartó, tartós és visszatérő) vérzések esetén különösen előrehaladott életkorban fontosnak tartjuk szövettani mintavétellel meggyőződni az elváltozás benignus esetlegesen malignus mivoltáról.

A tuberculosis, a hepatitisek vagy más infekciók, illetve a szívelégtelenség, a malignus vagy hematológiai betegségek kizárása a terápia megkezdésének elengedhetetlen feltétele, a lefektetett szakmai kollégiumi irányelvek alapján.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Daganatok, Tumor, Chronicus, Acut

Betegségek  Maláriás roham  Mammográfia

 
RSS Mobile