Kezdőlap (Malignus)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Malignus

Betegségek  Maláriás roham  Mammográfia

Malignus melanóma
Malignant melanoma
Ezt az állapotot gyorsan kell gyógyítani komplett sebészeti kimetszéssel. Azt, hogy mennyi egészségesnek látszó szomszédos szövetet metszenek ki, a melanóma mélysége határozza meg.


Malignus
Rosszindulatú. A szervezetre veszélyes, az állapot rosszabbodásához, gyakran halálhoz vezető folyamat jellemzésére használt jelző. Gyakorta használják azon rákféleségek jellemzésére, amelyek behatolnak a környező szövetekbe, és áttétet képeznek más szervekben.

Malignus lymphomák
Hodgkin kór
A betegség diagnózisa a szövettani vizsgálat eredményén alapszik. Eszerint az alábbi altipusok ismertek: ...

A metformin kezelés csökkentheti a malignus dagantok kockázatát
Irodalmi adatok arra utalnak, hogy a metformin kezelés csökkentheti cukorbetegekben a malignus dagantok kockázatát az egyéb antidiabetikus kezelési formákhoz képest.

Malignus
Jelentése rosszindulatú. Egy daganat rosszindulatúsága abban nyilvánul meg, hogy beszűri a környező egészséges szöveteket, szerveket, és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeibe áttéteket ad.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

~ lymphoma
Ritka
Parotisból kiindulva terjedhet a hallójáratra ...

~: rosszindulatú
Mennel-jel: a keresztcsonti ízület gyulladásának kimutatására szolgáló klinikai teszt
Mikrodiscectomia: mikroszkóppal végzett porckorongműtét ...

~ - rosszindulatú. A daganatok egyik csoportja, amelyekre jellemző az állandó sejtszaporodás, a környezetbe történő beterjedés és a távoli áttétképzés.
Mamma-karcinóma - lásd Emlőrák
Mammogram - az emlő röntgenképe.

~ növekedés
Más szóval rákos növekedés
Mastektómia
Az emlő műtéti eltávolítása ...

~ tumorok további röntgenmorfológiai jellemzői:
Alakjuk: a sugaras forma mellett lehet néha kerek, ovális. Leggyakrabban az ún. speciális tumorok mutatják az utóbbi alakzatokat, úgymint a medullaris, mucinosus vagy a papillaris carcinoma.

A ~ vesezsugorodásban a súlyos magas vérnyomás (~ hipertónia) a vese legkisebb artériáit károsítja, és a veseelégtelenség gyorsan romlik.

A ~ szigetsejtes tumoroknál utalunk a benignus hasonló eredetű tumoroknál leirtakra.

Anémia ~ folyamat következtében
A leukémia, a különböző limfomák, de néha más daganatok sejtjei is letelepednek a csontvelőben, és kiszorítják a normális csontvelősejteket. A megoldás az alapbetegség kezelése.

~ nefroszklerózis
A ~ (rosszindulatú) nefroszklerózis (vesezsugorodás) súlyos, magas vérnyomással (~ hipertónia), és a vese legkisebb artériáinak (arteriolák) károsodásával járó, gyorsan veseelégtelenséghez vezető betegség.
Veseinfarktus ...

~ prostatahypertrophiára jók
kompetitív gátlószer
nem szelektív, hat:
paraszimpatikus agonistaként
szimpatikus agonistaként
hisztaminhoz hasonlóan ...

~ betegségek
Alultáplátság
Gyógyszerek (immunszupresszívumok, corticoidok, antibiotikumok) ...

~ laesiók. A biopsiás minta hisztológiai vizsgálata 145 esetben igazolt carcinomát, melyek közül 128 invazív és 17 in situ carcinoma volt. Az MR-mammográfia a 145-ből 134 esetben mutatott ki ~ folyamatot, és 11 esetben téves negatív diagnózist adott.

~ nephrosclerosis
~ hypertoniában kialakuló veseelváltozások; subcapsularis petechiák, necrosis az elszórt afferens glomerularis arteriolák falaiban, vörösvérsejtek és cylinderek megjelenése a vizeletben, rendszerint uraemiával végződik.
nephroscleroticus ...

~
betegség: terápiarezisztens és gyakran halálos, és tovább súlyosbodik, daganatok vonatkozásában rosszindulatúságot, helyi invazív és destruktív növekedési hajlamot, áttétképző tulajdonságot jelent
Találatok Magyarázat
~ anaemia ...

~ tumor : Ráksejtekből álló kóros szövettömeg, mely beszűrheti a környező szöveteket és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeibe áttéteket (metasztázis) képezhet.
~ : Jelentése rosszindulatú.

A ~ (rákos) folyamat kialakulását a vírus és a sejt egymásra hatása indítja meg. A látens és a szaporodási fázisban a HPV örökítő anyaga (DNS) ún. episzómális (gyűrű alakú) formában van jelen a hámsejtekben, de ebben a formában a vírus még nem okoz rákot.

A ~ myopia (~=rosszindulatú) kivételével a rövidlátás önmagában véve nem szembetegség, de a távollátás geometriai-optikai ellentéte. Ezt a két látáshibát tengelyes leképezési hibának nevezzük. Mindkettő kisebb fénytörési hibának számít.

A ~ melanoma az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő megbetegedés.

A ~ arcüregdaganatok műtéttechnikai szempontból különleges egységet alkotnak, ezért a carcinomákat az egyéb rosszindulatú tumorokkal együtt tárgyaljuk.
A daganatokat elhelyezkedésük szerint alsó, középső és felső "étage"-ba soroljuk.

A ~ hipertermia (rosszindulatú magas hőmérséklet) egy olyan ritka öröklődő kór, mely tünetmentes mindaddig, amíg a pácienst egy operáció során el nem altatják.

A ~ vagy más néven rosszindulatú daganat a "cancer" latin szóból származik, jelentése: rák. A daganatot azért nevezték el ráknak, mert a körülötte lévő tágult vénák miatt megjelenése rákhoz hasonlít. Több mint 200, önálló kórfolyamat leírására használt általános meghatározás.

- ~ daganatok
- Intrauterin fertőzés esetén a tünetek pár hónapos korban, exitus 3 4 évesen
- szülés utáni fertőzés után 1-2 év lappandás, exitus 5-6 évesen fok Progressio, szervi elváltozások ...

A ~ transzformáció oka a kiindulásul szolgáló sejt genetikai állományának megváltozása, azaz szomatikus mutáció. E geneti...
85. A balkamra-hypertrophia kialakulása, diagnosztikája és kezelése ...

Sok ~ daganatról már ismert, hogy kialakulása egy-egy génmutációnak köszönhető. Ezen génhibák kimutatása és helyreállítása még a daganat kifejlődése előtt, meggátolhatja a későbbi rosszindulatú betegség kialakulását.

~ glottis-tumorok
BNO kód:
C32
A betegség lényege:
A gégén vagy közvetlen környezetében kialakuló, áttéteket adó daganat, legtöbbször laphámrák.
A betegség oka:
Dohányzás és idült gégegyulladás elősegíti kialakulását. A betegek több, mint 90 százaléka férfi, 80 százalékuk 40-70 év közötti.

Szekunder ~ tumorok előfordulása rheumatoid arthritisben

A rheumatoid arthritises betegek túlélési adatai az utóbbi évtizedekben javultak; a hosszabb élettartam következtében előtérbe került a krónikus szervi szövődmények, ezen belül a szekunder tumorok megelőzése és kezelése.

Benignus Â- Pre~ állapot Â- Carcinoma in situ Â- ~
Topográfia ...

~ - rosszindulatú (pl. daganat)
melanocita - a bőr színárnyalatát adó pigmentsejt
meconium - a magzati életkorban keletkező sötétzöld-fekete színű béltartalom, mely a megszületés után az első széklettel ürül
menarche - az élet során jelentkező legelső menstruáció ...

A rosszindulatú (~) gyomorfekélyek esetén egy kifekélyesedő gyomorrákról van szó, mely örökletes is lehet.
Milyen tünetei lehetnek a gyomorfekélynek?

Rosszindulatú (~) daganatok
A rosszindulatú (orvosi szóval ~nak nevezett) daganatok esetében beszélünk rákról. A rosszindulatú daganatban kóros sejtek szaporodnak.

Immundeficiens személyek fertôzôdése: A toxoplasmosis tipikusan egy korábbi szubklinikus fertôzés reaktivációjaként jelentkezik, AIDS betegekben, ~ alapbetegségben szenvedôk vagy immunszuppresszív szerekkel kezelt transzplantáltaknál. T.

A daganat lehet jó- vagy rosszindulatú (benignus vagy ~), előbbi nem veszélyezteti a beteg életét, utóbbi igen, főleg a terjedése és az áttétképzés miatt. A daganatok bármely életkorban előfordulhatnak, a ~ak közül férfiakban a tüdőrák, nőkben az emlőrák a leggyakoribb.

~ myopiában a szemgolyó hosszának növekedése 40-50 éves korig is eltarthat. A rövidlátó populáció 30 százalékának 6,0 dioptriánál nagyobb a fénytörési hibája. Az ilyen szemek hátsó szegmentuma tágult elsősorban. Az elülső részek méretei teljesen normálisak lehetnek.

A vérsavó és a vizelet HCG-tartalmának ismételt növekedése azonnal jelzi a ~ elfajulást. Mivel az üszögterhesség jóindulatú szövettani lelet esetén is elfajulhat rosszindulatúan, a kimutatható szérum HCG szint esetén megfelelő felbontóképességű radiológiai eszközökkel (pl.

stroke-hoz, Parkinson-betegséghez, ~ kórképekhez, HIV infekcióhoz, cerebrális atrófiához, epilepsziához társuló depressziók). Az alapbetegség kezelésén kívül itt a szupportív pszichoterápia mellett antidepresszív farmakoterápia is indokolt. ...

A polypok rosszindulatú (~) elfajulásának kockázata a polypok számával, méretével arányosan nő. Az átlagpopuláció kb. 25%-ában igazolható polyp, közülük 5%-ban alakul ki CRC. A polypok előfordulása az 50-65 éves populációban a legnagyobb.

Helyileg invazív (azaz a szövetek mélyére terjed), ám szinte sosem ad áttétet, emiatt szemi-~nak nevezik. Lassan, fájdalmatlanul növekszik a bőr felső rétegéből kiindulva. Figyelmeztető jel lehet a nem gyógyuló vagy vérzékeny seb például.

Legsúlyosabb szövődménye a ~ betegségek kialakulása. Kimutatták, hogy ezek előfordulása ugrásszerűen megnő, ha a coeliákiát csak felnőttkorban ismerik fel, míg a kora gyermekkorban diagnosztizált és a gluténmentes diétát azóta pontosan betartó, coeliákiás felnőttekben sokkal alacsonyabb.

2 ezrelék valószínűséggel ad áttéteket, így ma inkábba a "semi~", kevéssé rosszindulatú jelző vonatkozik rá. Saját megfigyeléseim is alátámasztják viszont, hogy egyre korábbi életkorban jelenik meg, mégpedig a fénytől elzártabb bőrteületeken, így a törzsön is.

A szívbetegek esetében el kell kerülnünk, de legalább csökkentenünk kell minden olyan tényezőt, amely úgynevezett ~ ritmuszavar kialakulására hajlamosít (az ilyen ritmuszavarok vezethetnek hirtelen halálhoz).

Az üszögterhesség a méhlepény jóindulatú (bár potenciálisan ~) elfajulása, melynek során a lepény szőlőfürtszerű képletté alakul, a magzat a terhesség korai szakaszában elhal, a terhesség erős vérzés kíséretében megszakad.

A gyomorból kiinduló második leggyakoribb rosszindulatú daganatot a ~ limfómák jelentik, melyek a gyomordaganatok 3%-át teszik ki. Rosszindulatú daganatos elváltozások kiindulhatnak a gyomorfal simaizom-sejtjeiből is, ezeket simaizom-szarkomáknak (leimyosarcoma) nevezik.

A Barrett oesophagusnak sokkal inkább lehetséges következménye, mint feltétlen konzekvenciája a rák kialakulása Az idő az esetleges ~ elfajulásig rendszerint meglehetősen hosszú.

A beavatkozás során nem csak az adott szervet érintő ~ területet távolítják el, hanem az adott oldali kismedencei nyirokcsomók nagy részét is. Nők esetében a belső nemi szerveket érintő daganatos betegségek (pl.: petefészekrák, méhnyakrák) könnyedén adhatnak áttétet.

A dohányzást is meg kell említenünk, bár annak szerepe inkább a ~ (rosszindulatú) prosztatafolyamat kialakulásában jelentős. Férfiak esetében fontosabb szerepe van a prosztatarák, mint a tüdőrák kialakulásában.

Testhőmérséklet extrém mértékű emelkedése, ami örökletes izomműködési zavar következménye (~ hipertermia)
Maradandó hangképzési zavar (rekedtség)
Légszomjjal járó hangszalag károsodás
2. Ritkán előforduló speciális szövődmények: ...

A neurofibromatózis egy olyan genetikai betegség, ami bőrön többszörös csomók (ún. neurofibrómák) megjelenésével, egyéb bőrpanaszokkal és tumorok (akár benignus, akár ~) kialakulásával jár.

A veseartéria elzáródása ", Ateroembóliás vesebetegség ", Kéregelhalás ", ~ nefroszklerózis ", Vesevéna trombózis "
146. FEJEZET - Tubuláris és cisztás vesebetegségek ...

A daganatok következtében bekövetkező halálozásért az összes ismert tumornak egy kisebb hányada tehető felelőssé. Megkülönböztetünk tehát jóindulatú (benignus) és rosszindulatú (~) daganatokat.

A daganatok lehetnek benignusak (jóindulatúak) vagy ~ak (rosszindulatúak): ...

A daganatnak két fajtája létezik: ~ a rosszindulatú, illetve benignus a jóindulatú. A kettő között az a lényegi különbség, hogy az utóbbi növekszik, és nyomja a környező szöveteket, de nem támadja meg azokat, nem terjed át más testrészekre.

A ma rendelkezésre álló legjobb osztályozás a daganatok anatómiai lokalizációját, a kiindulási szövetet és sejttípust, végül a biológiai viselkedést (benignus vagy ~) veszi figyelembe. A daganatok gyakorlatilag minden szövetből kiindulhatnak és igen nagyszámúak.
««
« ...

A basalioma (carcinoma basocellulare) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (~) bőrdaganat.
Tovább...
...

Gyermekvállalás diabétesszel Életmódváltozással a magas vérnyomás ellen Napra vágyva Jó közérzettel a szépségért Mandula piskóta ~ hízósejtes daganat Nem kívánt gazdagság Játsszon velünk és a PharmaNord-dal! Duzzadt lábak! A magabiztos, empatikus nőknek jobb a szexuális életük Tüsszögés?

A vizeletelvezető-rendszer szinte egészét - a húgycső alsó kétharmadának kivételével - átmenetisejtes-hám (uroepithelium vagy urothelium) béleli. Az innen kiinduló rosszindulatú daganatokat (~ tumorokat) nevezi az orvosi nyelvezet uroepitheliális- vagy urothelium-carcinomáknak.

Főbb érdeklődési területeim a gasztroenterológia tárgykörében: 1.) sav-függő nyelőcső-, gyomor-nyombélfekélyes betegek kivizsgálása, kezelése 2.) emésztőszervi daganatok, vérzések, polypok, 3.) a vastagbél funkcionális, gyulladásos és ~ folyamatai, a rákelőző állapotok, és 4.) természetesen ...

Másodlagos hiány léphet fel diarrhoeában, cirrhosisban és alkoholizmusban, valamint vitamint nem tartalmazó infusiós oldat tartós postoperativ alkalmazása következtében. Pellagra léphet fel hosszan tartó isoniazid kezelés alatt (a gyógyszer a NAD-ban kiszorítja a niacinamidot), ~ ...

Az akut scrotumhoz tartozó kórképek a torsio testis, torsio Morgani, epydidimitis acuta, trauma testis és a Fournier gangrena. Az akut scrotumhoz nem tartozó, de egyes tüneteiben hasonló kórképek: hydrokele, varicokele, a here ~ elváltozásai, scrotum oedema, kizárt sérv ...

A hagyományos röntgen felvételek a betegség indulásakor többnyire nem alkalmasak arra, hogy a sacroileitist bizonyítsuk vagy kizárjuk, de fontos a differenciáldiagnosztika szempontjából (alsó gerinctáji fájdalmat okozhat spondylolysis, spondylolisthesis, osteomyelitis, osteoid osteoma, ~ ...

eltérések célzott kezelésével a legtöbb esetben megoldást tudunk nyújtani a problémákra. A rendellenes (ciklust nem tartó, tartós és visszatérő) vérzések esetén különösen előrehaladott életkorban fontosnak tartjuk szövettani mintavétellel meggyőződni az elváltozás benignus esetlegesen ~ ...

A tuberculosis, a hepatitisek vagy más infekciók, illetve a szívelégtelenség, a ~ vagy hematológiai betegségek kizárása a terápia megkezdésének elengedhetetlen feltétele, a lefektetett szakmai kollégiumi irányelvek alapján.

sok, a rosszindulatúságra utaló citológiai jel alapján daganatsejtnek tartható sejt található a kenetben. Értelmezése a különböző laboratóriumok gyakorlatában eltérő lehet. P5 (P V.) kategória: egyértelműen "pozitív" lelet. A rosszindulatúság minden citológiai kritériumát mutató, biztosan ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Tumor, Chronicus, Acut?

◄ Maláriás roham   Mammográfia ►
 
RSS Mobile