Kezdőlap (Malária)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Malária


 

Malária

Betegségek  Makkgyulladás  Maláriás roham

Malária
A maláriát okozó egysejtű parazitát az Anopheles szúnyogok nőstény példányai terjesztik, a fertőzött vért felszívva, majd az újabb csípésnél a kifecskendezett nyállal továbbadva.


Malária (váltóláz)
Paraziták, protozoonok által előidézett fertőző betegség. Terjesztői a maláriaszúnyogok. A lappangási idő: 1-8 hét.

Malária
A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.

Malária
A malária vagy más néven váltóláz évente kb. 400 millió embert betegít meg és kb. 1 millió ember hal bele a betegségbe. Maláriát a Plasmodium paraziták okozhatnak, melyek a maláriás moszkitók csípése révén kerülnek az emberi szervezetbe.

Malária
Járványos betegség, a világon a halálozási okok között előkelő helyen áll. Különösen a trópusi országokban gyakori. A Plazmodium falcifarum nevű élősködő okozza, melyet az Anopheles szúnyog nőstényei terjesztenek.

Malária tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: mocsárláz, váltóláz) ...

Malária

Címkék: malária, plasmodium, anopheles, szúnyog, parazita, rohamokban jelentkező láz, kemoprofilaxis ...

Malária
Mocsárláz, malária
A mocsárláz vagy váltóláz a vörösvértestek fertőzése a Plasmodium nevű egysejtű élősködővel, mely lázat, lépmegnagyobbodást és vérszegénységet okoz.

Malária térképek
Jelmagyarázat
Gyakorlatilag maláriafertőzés-mentes terület, malária elleni tabletta általában nem javasolt.

malária
(ol.) a. m. váltóláz, hideglelés. Oka apró szervezeteknek az emberbe jutása, amelyeket Laveran 1881. fedezett fel. Eme szervezetek a maláriások vérében különböző alakban találhatók fel: 1.

malária
Váltóláz, visszatérő hideglelésekben megnyilvánuló fertőző betegség.
Nemzetközi szó az olasz malaria nyomán, amely a mala aria (rossz levegő) szókapcsolatból vonódott össze, e betegség ugyanis főként mocsaras vidéken terjed.

A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. Évente kb.

A malária gyanúja nyilvánvalóan egyéb ok nélkül fellépő, visszatérő hidegrázás és lázrohamok esetén merül fel, különösen, ha a beteg egy éven belül malária sújtotta vidéken járt és a lépe megnagyobbodott.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > M > Malária
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Malária ...

Malária
A malária egysejtű protozoon által előidézett gyakori és súlyos trópusi betegség. Bár a malária világméretű népbetegségnek számít, Magyarországon alig ismert. Jelenleg több mint 100 országban fordul elő.

Malária
A malária kórokozói a Plasmodium vivax, Plasmodium maláriae, Plasmodium ovale, Plasmodium falciparum nevű protozoonok. A betegséget Magyarországon az egységes közegészségügyi intézkedések segítségével 1959-ben sikeresen felszámolták.

vörösvértestek, malária, vérszegénység, Born-közelítés
Új módszert dolgoztak ki amerikai kutatók a rendellenes vörösvértestek azonosítására, ...

Malária
Komoly veszélyt jelent az utazókra a malária, amelyet a maláriaszúnyogok csípése okoz. A hidegrázásos és lázas rohamokkal járó betegség akár halálos kimenetelű is lehet. A tünetek néhány esetben akár évek múltán is többször visszatérnek.

Malária profilaxis
Az utazás megkezdése előtt szabály szerint egy héttelel kell kezdeni, és a gyógyszerelés típusától függően 1-4 héttel az utazás befejezése után még adni kell (Lásd: ebm00045) .
További oltások ...

Malária
Ezt az életveszélyes betegséget, a maláriaszúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elő.

malária - mocsárláz, váltóláz, malaria
malformáció - a normális alak elvesztése vagy eltorzítása, malformation
malformatio - lásd: malformáció ...

Malária plasmodium protozoon parazita
A Malária plasmodium protozoon parazita okozta fertőzés földünk legelterjedtebb fertőző betegsége. Az emberi maláriát a Plasmodium vivax (harmadnapos láz), a Pl. falciparum (trópusi malária), a Pl.

Malária: a szegények pestise
Ha napjaink legelterjedtebb járványos betegségéről kérdeznénk az embereket, a legtöbben nem a maláriára gondolnának. Pedig egyetlen más fertőző betegség sem szed annyi áldozatot, mint ez.

Malária - lelki okai
A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő.

Malária
A malária továbbra is az egyedüli olyan betegség, mely komoly kockázatot jelent a trópusi országokba utzók számára. A gyógyszerrel szemben ellenálló malária ijesztő sebességgel terjed.

Malária
A malária elterjedt Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein. Legjobb kezelése a megelőzés.

Malária, amőbás dizentéria, és szisztémás lupus erythematosus (SLE) kezelésére használt gyógyszer.
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

Malária világnap
Malária, avagy váltóláz.Főleg a trópusi vidékeken előforduló betegség, melynek kórokozóját egy honos szúnyogfaj nősténye terjeszti.
Évenete több millióan betegednek meg a kórral, és még mindig sokan belehalnak.

Malária
Előfordulása:
Napjainkban főleg egzotikus, meleg égövi országokban, magas páratartalmú helyeken fordul elő (l. földrajzi területek szerint).

Malária, Trichinellosis, Ascaridosis
Gonorrhoea, anaerob spórolások (Tetanusz, Gázgangréna)
Lyssa, E.coli, Echinococcosis, HSV ...

A malária új gyógyítási lehetősége
Különösen Afrikában és Ázsiában jár nagy pusztítással a malária-járvány, a betegség gyógyítása a mai napig kihívást jelent a tudósok számára.
Gyakori a bélférgesség az Egyesült Államokban ...

A malária ellen tablettával kell védekezni, ennek szedését indulás előtt egy-két héttel el kell kezdeni. Mivel a malária még hosszú ideig lappanghat, az utazás befejezése után egy ideig még szedni kell a tablettákat.

A malária betegség kialakulásáért felelős plasmodium nevű élősködő bizonyos törzsei ellenállóvá váltak a betegség gyógyszerével, a chloroquinnal szemben.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Fertőző betegség, Szindróma, Láz, Allergia

Betegségek  Makkgyulladás  Maláriás roham

 
RSS Mobile