Kezdőlap (Malária)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Malária

Betegségek  Makkgyulladás  Maláriás roham

Malária
A maláriát okozó egysejtű parazitát az Anopheles szúnyogok nőstény példányai terjesztik, a fertőzött vért felszívva, majd az újabb csípésnél a kifecskendezett nyállal továbbadva.


Malária (váltóláz)
Paraziták, protozoonok által előidézett fertőző betegség. Terjesztői a maláriaszúnyogok. A lappangási idő: 1-8 hét. A fogékony szervezetbe beoltott Plasmodium a vörösvérsejtekbe furakszik, és azokat fejlődésük során szétrobbantja: erre a jelenségre a beteg lázrohammal válaszol.

Malária
A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.

Malária
Járványos betegség, a világon a halálozási okok között előkelő helyen áll. Különösen a trópusi országokban gyakori. A Plazmodium falcifarum nevű élősködő okozza, melyet az Anopheles szúnyog nőstényei terjesztenek. A betegség leggyakrabban magas lázzal jelentkezik.

Malária tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: mocsárláz, váltóláz) ...

~

Címkék: ~, plasmodium, anopheles, szúnyog, parazita, rohamokban jelentkező láz, kemoprofilaxis ...

~
Mocsárláz, ~
A mocsárláz vagy váltóláz a vörösvértestek fertőzése a Plasmodium nevű egysejtű élősködővel, mely lázat, lépmegnagyobbodást és vérszegénységet okoz.

~ térképek
Jelmagyarázat
Gyakorlatilag ~fertőzés-mentes terület, ~ elleni tabletta általában nem javasolt.

~
(ol.) a. m. váltóláz, hideglelés. Oka apró szervezeteknek az emberbe jutása, amelyeket Laveran 1881. fedezett fel. Eme szervezetek a maláriások vérében különböző alakban találhatók fel: 1.

~
Váltóláz, visszatérő hideglelésekben megnyilvánuló fertőző betegség.
Nemzetközi szó az olasz malaria nyomán, amely a mala aria (rossz levegő) szókapcsolatból vonódott össze, e betegség ugyanis főként mocsaras vidéken terjed.

A ~ (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. Évente kb.

A ~ gyanúja nyilvánvalóan egyéb ok nélkül fellépő, visszatérő hidegrázás és lázrohamok esetén merül fel, különösen, ha a beteg egy éven belül ~ sújtotta vidéken járt és a lépe megnagyobbodott. A diagnózist megerősíti a paraziták kimutatása a vérmintából.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > M > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~
A ~ egysejtű protozoon által előidézett gyakori és súlyos trópusi betegség. Bár a ~ világméretű népbetegségnek számít, Magyarországon alig ismert. Jelenleg több mint 100 országban fordul elő.

~
A ~ kórokozói a Plasmodium vivax, Plasmodium ~e, Plasmodium ovale, Plasmodium falciparum nevű protozoonok. A betegséget Magyarországon az egységes közegészségügyi intézkedések segítségével 1959-ben sikeresen felszámolták.

A vörösvértestek alakjának torzulása olyan súlyos betegségeket takarhat, mint a ~ vagy a sarlósejtes vérszegénység. Egészen mostanáig azonban csak időigényes mikroszkópos vizsgálattal tudták a patológusok kiszűrni a rendellenes formájú vörösvértesteket.

~
Komoly veszélyt jelent az utazókra a ~, amelyet a ~szúnyogok csípése okoz. A hidegrázásos és lázas rohamokkal járó betegség akár halálos kimenetelű is lehet. A tünetek néhány esetben akár évek múltán is többször visszatérnek.

~ profilaxis
Az utazás megkezdése előtt szabály szerint egy héttelel kell kezdeni, és a gyógyszerelés típusától függően 1-4 héttel az utazás befejezése után még adni kell (Lásd: ebm00045) .
További oltások ...

~
Ezt az életveszélyes betegséget, a ~szúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elő.

~ - mocsárláz, váltóláz, malaria
malformáció - a normális alak elvesztése vagy eltorzítása, malformation
malformatio - lásd: malformáció ...

~ plasmodium protozoon parazita
A ~ plasmodium protozoon parazita okozta fertőzés földünk legelterjedtebb fertőző betegsége. Az emberi maláriát a Plasmodium vivax (harmadnapos láz), a Pl. falciparum (trópusi ~), a Pl.

~: a szegények pestise
Ha napjaink legelterjedtebb járványos betegségéről kérdeznénk az embereket, a legtöbben nem a maláriára gondolnának. Pedig egyetlen más fertőző betegség sem szed annyi áldozatot, mint ez.

~ - lelki okai
A ~ (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő.

~
A ~ továbbra is az egyedüli olyan betegség, mely komoly kockázatot jelent a trópusi országokba utzók számára. A gyógyszerrel szemben ellenálló ~ ijesztő sebességgel terjed.

Harc a ~ ellen
Ha meglátogatunk 1-2 trópusi vagy szubtrópusi országot, számolnunk kell az ottani betegségekkel, fertőzésekkel is. Melyek az Egyenlítő országaiban elég gyakoriak. Például a ~, melyet egy fertőzött szúnyog harapása okozhat.

~
A ~ elterjedt Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein. Legjobb kezelése a megelőzés.

~, amőbás dizentéria, és szisztémás lupus erythematosus (SLE) kezelésére használt gyógyszer.
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

~ világnap
~, avagy váltóláz.Főleg a trópusi vidékeken előforduló betegség, melynek kórokozóját egy honos szúnyogfaj nősténye terjeszti.
Évenete több millióan betegednek meg a kórral, és még mindig sokan belehalnak.

~
Előfordulása:
Napjainkban főleg egzotikus, meleg égövi országokban, magas páratartalmú helyeken fordul elő (l. földrajzi területek szerint).

~, Trichinellosis, Ascaridosis
Gonorrhoea, anaerob spórolások (Tetanusz, Gázgangréna)
Lyssa, E.coli, Echinococcosis, HSV ...

A ~ új gyógyítási lehetősége
Különösen Afrikában és Ázsiában jár nagy pusztítással a ~-járvány, a betegség gyógyítása a mai napig kihívást jelent a tudósok számára.
Gyakori a bélférgesség az Egyesült Államokban ...

A ~ ellen tablettával kell védekezni, ennek szedését indulás előtt egy-két héttel el kell kezdeni. Mivel a ~ még hosszú ideig lappanghat, az utazás befejezése után egy ideig még szedni kell a tablettákat.

A ~ elleni szerek elváltozást okozhatnak a retinában, ezért a betegeknek rendszeres szemorvosi vizsgálaton kell részt venniük.

a ~ betegséggel összefüggő
Találatok Magyarázat
maláriás félhold
Plasmodium falciparum hím és nőstény gametocytái emberi vörösvérsejtekben ...

Míg a ~ vagy a dengue-láz Afrikában fertőz, a nyugat-nílusi vírus már a közeli országokban is szedi áldozatait.
Hazánkban is felbukkant a nyugat-nílusi vírus ...

Ketyeg a ~bomba? A földi klímaváltozás prognosztizálható epidemiológiai hatásairól, a szélsőséges éghajlat miatt megjelenő új kórokozókról, és az általuk okozott fertőző betegségekről a virológus címzetes professzortól, e tárgykör egyik legismertebb hazai szakértőjétől érdeklődtünk.

Chloroquine: ~ ellen és a reumatoid artritiszben használt gyógyszer
Fibrozitis: az izmok általános fájdalma és merevsége
Homeopatia: alternatív kezelési mód, mely a különbözö szereket csak igen nagy higításban használja a gyógyításra ...

Lábszagú zoknival a ~ ellen
Az Európai Bizottság illetékesei a konzultáció során azt a tervüket kívánják előterjeszteni, hogy tiltsák be a veszélyesnek ítélt három anyag - a HICC, az atranol és a klóratranol - kozmetikumokban történő felhasználását, ...

- A ~ komoly trópusi betegség, de sajnos nincs ellene védőoltás. A világ 60-70 százalékán előfordul, de főleg India, Indonézia, Dél-Amerika és Afrika területén betegít meg sokakat. A gyógyszeres védekezést ajánljuk azoknak, akik fertőzött területre indulnak.

Alkalmazható megfázások, fertőzésből eredő láz, ~, nyirokmirigy- és nyirokérduzzanatok, torok- és mandulagyulladás, torokgyík, asztma, tüdő és mellhártyagyulladás, szájfertőzés, szemgyulladás, gennyesedés, sebkezelés, fehérfolyás, méhpanaszok, méhnyálkahártya-gyulladás, ...

Rendkívül fontos, hogy akik olyan vidékekre készülnek, ahol ~ még előfordul (például Afrika vagy Távol-Kelet), megfelelő óvintézkedéseket tegyenek a megbetegedés elkerülése érdekében.

olyan gyógyszert (például savkötőt, hashajtót, ~ elleni gyógyszert vagy antibiotikumot) szedünk,amely hasmenést okozhat; ...

~, legionella, HIV), autoimmun betegség (pl. SLE) ill. daganatos betegségek (hasnyálmirigy daganat, lymphomák) derülnek ki. A nyirokrendszer daganatai (orvosi nevükön limfómák) gyakran okoznak ismeretlen eredetű lázat.

Néhány gyógyszer - beleértve a lítiumot, a beta blokkolókat és bizonyos ~ ellenes készítményeket - súlyosbíthatják a pikkelysömört.13 Amennyiben úgy gondolja, hogy ez történhet az Ön esetében, akkor beszéljen orvosával, annak érdekében, hogy alternatív gyógyszert kaphasson.

William Cullen: Értekezés a ~ gyógyításáról című írása volt, melyben a szerző állítja, hogy a kínafakéreg maláriát gyógyító képessége a keserű ízének tulajdonítható (a kínafakéregből nyerhető a ~ homeopatikuma, a kinin).

kézikönyvet, mely országonként ad információt a kötelezoen eloírt sárgaláz oltásról, a ~ profilaxisról és egyéb betegségek kockázatáról. A nemzetközi oltóközpontok ennek alapján végzik munkájukat.

Több évvel ezelőtt a ~ gyógyítására már használták Kínában. Hatásának alapja, hogy programozott sejthalált indít be minden szokatlanul magas vastartalmú sejtben és a maláriával fertőzött sejt jóval magasabb vastartalmú, mint az egészséges sejtek.

Döntő szerepe volt az étkezési paprika - mint ~ellenes szer - elterjesztésében. Erre a XVIII. században a szuttyogós, mocsaras-lápos területekről induló ~vészek idején nagy szükség volt. Másodszor akkor, amikor a XIX.

Ezek a kórokozók a szúnyog fullánkja által ütött, mikro-méretű sebhelyen keresztül könnyen bejuthatnak a testbe. A szúnyognyálban lévő ~ kórokozók nálunk szerencsére még nem jelentek meg, de a klímaváltozással foglalkozó szakértők szerint ez csupán idő kérdése.

A szegedi néphagyomány a paprikának a ~ és a kolera mellett egyéb orvosi alkalmazásait is ismeri. Így többek között főleg a látást élesítő, antiszeptikus, cukorbetegséget gyógyító hatása miatt alkalmazták.
tovább a cikkre
Kapcsolódó információk
Kapcsoldó termékek
...

Megelőzhető betegség, például tüdőgyulladás, hasmenés és ~ következtében halt meg mintegy ötmillió 5 évesnél fiatalabb gyerek világszerte 2010-ben - tette közzé a The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában
tovább a cikkre
Ha oltást kap a baba, így enyhítsd a fájdalmát! ...

Az artemisinint a múltban erős ~ elleni orvosságként használták, de mára már bizonyított tény, hogy ez a gyógymód hatékony a rák elleni küzdelemben is.

Vigyázzunk a gyógyszerekkel is, egyes béta blokkoló vérnyomáscsökkentők, ~ gyógyszerek vagy például a lítium is ronthatja a helyzetet. Minden orvossal tudatni kell, hogy ha pikkelysömörben szenved a beteg, hogy megfelelő gyógyszert választhasson a számára.

~: 500 millió új eset
Hepatitis B: ca. 350 millió vírushordozó
Hepatitis C: ca. 100 millió vírushordozó
Heveny alsó légúti fertőzések: ca. 395 millió új eset
STD: min. 330 millió új eset
Morbilli: 42 millió új eset
Pertussis: 40 millió új eset
M.coccus meningitis: ca. 350 millió új eset ...

Amőbiázis ", Orsóférgesség (aszkariázis) ", Babeziózis ", Kriptosporidiózis ", Giardiázis ", Bányászférgesség (ankilosztomiázis) ", Mocsárláz (~) ", Cérnagiliszta-fertőzés ", Szkisztoszomiázis ", Galandférgesség (téniázis) ", Toxokariázis ", Toxoplazmózis ", Trihinózis ", ...

'a paralízis és hátgerincsorvadás elleni ~láz-kezelés felfedezéséért'
1928
Charles Nicolle (Franciaország) ...

A sarlósejtes anémia már vitathatóbb, mivel negatív tünetei is vannak a betegségnek, de a ~ immunitás miatt ez is lehet pár generáció múlva pozitív mutáció.

nem szteroid gyulladáscsökkentők, és a ritkán használt szintetikus ~ellenes gyógyszerek. Fontos megemlíteni, hogy az alkoholfogyasztás bizonyítottan provokáló hatású. Ezen kívül a stressz szerepe sem elhanyagolható, lelki tényezők sokszor kiváltják a tünetek megjelenését.

Akut vesegyulladáshoz vezethet más fertőzésekre - mint például bárányhimlő, tüdőgyulladás, fertőző májgyulladás, a hasi szervek tályogjai, ~, szifilisz - kialakult reakció is. Általában hirtelen kezdődik és négy-hat hét alatt gyógyul meg.

A normálisnál magasabb szintjük bakteriális fertőzésre, mérgezésre, esetleg köszvényre utal, míg az alacsonyabb érték vírus- vagy baktériumfertőzésre, esetleg autoimmun betegségre vagy gyógyszerallergiára mutat. Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok, hormonok, reuma vagy ~ elleni ...

A paleoantropológia számos lelete igazolja, hogy az embert kialakulásától kezdve sújtják a különböző fertőző, ragályos betegségek. Az egyiptomi múmiák csontjain gennyes osteomyelitisre és tbc-re utaló elváltozások láthatók, a bőr himlőhelyes, a hatalmas lép a ~ biztos jele.

szubsztitúciót igénylő betegségeknél, például inzulinfüggő diabetes,
minden olyan betegségnél, amelynek specifikus, biztosan ható gyógyszere van,
a homeopátián kívül eső betegségek, például tbc, hagyományos nemi betegségek, amőbás vérhas, ~, akut vakbélgyulladás stb.

sérült bőrön: tetanusz (merevgörcs), lépfene, macskakarmolás
betegség nemi kapcsolat útján: vérbaj (lues), gonorrhoea (kankó), AIDS, Hepatitis B, C satöbbi
állatharapás: veszettség
rovarcsípés: lyme kór, ~, kiütéses tífusz ...

gyógyult esetek vagy a szomszédos területekről átterjedő gyulladások, például az orrmelléküregekből, vagy a szívburokból. Kiválthatják spirálbaktériumok, például a Treponema pallidum (a szifilisz kórokozója) vagy a Borrelia burgdorferi (a Lyme-kór okozója). A maláriás agyfertőzés, az agyi ~ is ...

Világszerte folynak kutatások betegségek, így AIDS- és ~ elleni oltással. Bár az oltási szövődmények elha­nya­gol­hatóak, egyesek, személyiségi jogokra hivatkozva és másokat veszélyeztetve, megtagadják a vakcinák beadatatását gyermeküknek.

Ezen kísérletekből származó eredmények segíthetnek a jövőben hatékonyabb influenza, HIV, ~ vagy egyéb fertőző betegségek elleni oltóanyagok kifejlesztésében.

nozokomiális infekciók, az AIDS, a csökkentimmunitású betegekben fellépő infekciók satöbbi E rövid közlemény csak néhány fontos és a hazai gyakorlatot érintő kérdéssel foglalkozott, anélkül, hogy szóba került volna, például a multirezisztens Mycobacterium tuberculosis vagy akár a rezisztens ~ ...

Számos gyógyszer -mint például ~ellenes szerek, lítium, béta-blokkolók - szintén okozhatják a bőrelváltozások ismételt megjelenését. A körülírt, nem túl nagy testfelületre kiterjedő pikkelysömör esetén eredménnyel alkalmazzuk a lokális UV-fényterápiát.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Láz, Szindróma, Allergia, Fertőző betegség?

◄ Makkgyulladás   Maláriás roham ►
 
RSS Mobile