Kezdőlap (Májkárosodás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Májkárosodás


 

Májkárosodás

Betegségek  Májgyulladás  Májmegnagyobbodás
2014.04.20

Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?
A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, ...


Májkárosodás, májbetegség

A májkárosodások csoportjába a toxikus májkárosodás, a zsírmáj és a májcirrózis sorolható.

májkárosodás, alkohol
Az alkoholos májkárosodás a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki. Az alkoholos májkárosodás gyakori, megelőzhető egészségügyi probléma.

Májkárosodás
7 kérdés 7 válasz
Szervezetünkben a májnak számos feladata van. Először is az anyagcsere központi szerve.

Májkárosodás.blog.hu
Májbetegségek
Az alkohol hatásai
Az alkoholista testi hanyatlása
Az alkohol okozta májbetegségek ...

Alkoholos májkárosodás esetén az egyetlen gyógymód az alkoholfogyasztás abbahagyása.

Alkoholos májkárosodás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: zsírmáj, májcirrhosis) ...

Alkoholos májkárosodás
Kategória: Emésztőrendszeri megbetegedések
megosztás ...

Az alkoholos májkárosodás oka tehát a túlzott alkoholfogyasztás. A májkárosodás súlyosságát az határozza meg, hogy mennyit, mit, milyen gyakran és mennyi ideig iszik meg az egyén.

Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza.

májkárosodás - liver damage
májlaesio - májban található strukturális elváltozás, liver lesion ...

A májkárosodásról
Májkárosodás kialakulhat vírusfertőzés következtében. A májgyulladás (hepatitis) okozója a hepatitis A-, B- és C-vírus.

Májkárosodás idősebb nőknél
Azok a menopauza korában lévő nők, akinél nem alkoholos zsírmájat állapítottak meg, fokozott májkárosodásnak vannak kitéve, ha étrendjükben kevés a kolin, jelentik a Johns Hopkins kutatói.

Májkárosodás esetén a beteg speciális diétára szorul. Az alkoholfogyasztást feltétlenül mérsékelni kell.
Mikor forduljunk orvoshoz?

Májkárosodás
Az antipsychoticumok adagolása
Monoterápia az ideális. Két készítmény együttes adása kivételes esetekben elfogadható, három antipsychoticum együttes adása nem indokolható.

A májkárosodást létrehozó leggyakoribb okok, ha ismétlődnek, vagy hosszabb időn keresztül hatnak, cirrózist eredményezhetnek.

A májkárosodás kimenetele nagyrészt azon múlik, sikerül-e a betegnek teljesen lemondani az alkoholról.
Miért vizet, tiszta vizet?
Gyógyvizek jellemzői ...

A májkárosodás következményeként az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz enzim szintje magasabb a vérsavóban.

A májkárosodás első fázisában a betegek panaszmentesek - a máj megnagyobbodik - étvágytalanság - sárgaság (50 %) - láz (45 %)
Szövődmény: akut alkoholos hepatitis (súlyos kórkép)
cirrhosis hepatis ...

1.1 A májkárosodás típusai
1.1.1 Megjósolható és dózisfüggő
1.1.2 Nem megjósolható és nem dózisfüggő
1.1.3 Tartós szedéskor kialakuló
1.1.4 Jóindulatú májtumorok kialakulása ...

A gócos májkárosodások két csoportját az új nomencaltura szerint a regeneratív laesiók és a dysplasiás vagy neoplásiás elváltozások képezik.

Az alkoholos májkárosodásnak különböző stádiumai vannak, a skála az enyhébb fokú elzsírosodástól egészen az előrehaladott májzsugorig (cirrózis) terjed.

- ezt követi a májkárosodás tünetei (enzimszint emelkedés, icterus, bőr és nyálkahártya vérzések)
- a prothrombin érték 10 % alá süllyed : biztos halál
- a betegek 4 10 nap alatt halhatnak meg ...

A máj bizonyos mértékig regenerálódásra képes, de a hosszútávon át érő 'alkoholtámadás' visszafordíthatatlan májkárosodásokat eredményezhet.

35 éves kor előtt a májkárosodás még reverzibilis. Diagnóziskor jelenlevő májcirrózis csökkenti a túlélési arányt, 10 év után a betegek 10-70%-a él még.

Az aszpirint - bár hatékony és olcsó - napjainkban jóval ritkábban használják a mellékhatások kockázata miatt (magas vérszint esetén szisztémás hatások, májkárosodás pedig főleg a szisztémás JIA-s esetekben).

Cirrhosist okozhat minden olyan tényező, ami súlyos elhúzódó májkárosodást eredményez. Progresszív, irreverzibilis károsodásban nyilvánul meg, szövettanilag jellemző rá a sejtek elhalása és a hegszövet képződés.

Súlyos visszafordíthatatlan májkárosodást okoz e folyamat: hepatitiszt, májcirrózist
Az alkohol izgatja a gyomor-nyálkahártyát, fokozza a sósav-termelést, aminek következtében gyakori szövődmény az alkoholos gasztritisz és a gyomorfekély.

Tegyen a májkárosodás ellen!
A gyógyító hivatás nap mint nap szembesíti az orvost a gyógyszer kettős természetével. Azzal, hogy a legtöbb medicina, miközben egyfelől megoldást jelent egy-egy rendellenességre, más szervekre, funkciókra ártalmas lehet.

Akut mieloid leukémia, bőrrák, vakság (szürke hályog), májgyulladás és egyéb májkárosodás, vesekárosodás bevallottan kockázati tényező az ún.

Hogyha a szervezetbe kerülő alkohol mennyisége meghaladja a máj lebontó kapacitását, májkárosodás idézhet elő. Ennek több lépése van, melyek közül a máj elzsírosodása a legenyhébb.

Májtranszplantációt kell végezni végstádiumú májkárosodásban. A túlélési mutatók jelentősen javultak a sebészi felkészültség előrehaladásával és az újabb immunszuppresszív kezelések bevezetésével.

A hepatitis B, illetve C vírusok okozta májkárosodás a világszerte előforduló májrákos esetek 78%-ával hozható összefüggésbe. A hepatitis B a fertőzött személy valamennyi testnedvében megtalálható - a nyáltól kezdve a véren át a vizeletig.

A Reye-szindróma ritka, de súlyos májkárosodással és agyvelőbántalommal járó szövődmény. Csaknem mindig 18 éven aluliakban lép fel, és 3-8 nappal a kiütések megjelenése után kezdődik.

Egyre több beteg jön hepatológiai konzíliumra úgy, hogy nem tisztázottak májkárosodásának etiológiai tényezői. A betegek kooperációjának megnyerése nélkül sziszifuszi küszködés esetén sem érhetünk el tartós eredményt.

Az alkohol a májban bomlik le, így nem véletlen, hogy az alkohol okozta májkárosodás (májzsugor) az egyik vezető haláloka az alkohol rabjainak.

Kórosan magas szintje májkárosodást jelezhet. Az AF normális szintje 30-15 E/L közötti, bár a normál tartományt célszerű mindig a laborleleten ellenőrizni, hiszen ez kis mértékben változhat.

alexitímia ipod kar jegelés májkárosodás beilleszkedési zavar áramütés kiwi mániás depresszió piros szem kiütések genitális herpesz salakanyag környezet szívátültetés kontroller kötőszövet Heimlich-féle műfogás ismétlődő megterhelés okozta sérülés ...

Floridai gyermekorvosok korábban szintén szakmai publikációban hívták fel a figyelmet arra, hogy rohamokat, érzékcsalódásokat, szívproblémákat, vese- és májkárosodásokat okozhat az energiaital és alkohol kombinációja.

Az alkoholos májkárosodásnak többféle fajtája ismert. Az alkoholos májgyulladás az alkoholos májbetegségek legsúlyosabb formája.

A legtöbb embernél mérgezés vagy fertőzés okozza a májkárosodást - a Gilbert-kórt leszámítva. (Ez minden huszadik embert érint. Általában serdülőkorban veszik észre, amikor egy kialvatlan éjszaka után hirtelen besárgul a gyerek.

a paracetamol mérgezés halálos kimenetelű májkárosodást okozhat).
Háztartási tisztítószerek: lefolyótisztítók, fehérítőszerek, folttisztítók, tűzhelytisztítók, mosóporok, mosogatószerek.

Anyagcsere betegségek: elhízás, cukorbetegség, májkárosodás, epekő, vesekő, köszvény és a magas vérnyomás (a legújabb kutatási eredmények szerint).
Fogbetegségek: fogszuvasodás, fogínysorvadás, fogínyvérzés és a szabálytalan fogsor.

2. Egyidejű alkoholfogyasztás a májkárosodás veszélyét fokozza.
3. Inzulinnal együtt adva paracetamol csökkenti az inzulin vércukorszint-csökkentő hatását.

A gyógyulás esélye és a kezelés sikere nagyrészt a vese- és májkárosodás mértékétől függ. A legsúlyosabb esetben, ha a szervezet méregtelenítő szerve, a máj is menthetetlenül károsodott, csak a májtranszplantáció segíthet.

Jóindulatú sárgaság, mely megnövekedett konjugálatlan szérum-bilirubinszinttel jár, májkárosodás, epeút-elzáródás vagy haemolysis nélkül; veleszületett anyagcserezavar következtében a májban csökken a bilirubinkiválasztás.

Emelkedik:
-haemosiderosis, haemochromatosis
-hepatitis, toxikus májkárosodás
-chronikus gyulladás, rheumatoid arthritis
-lymphoma, leukaemia, mamma cc., neuroblastoma, hepatoma
Csökken:
-vashiányos anaemia ...

Hosszú lappangási idő (2 nap)
Súlyos májkárosodás és idegrendszeri tünetek
Ritkán halálos is lehet
Főleg redős papsapkagomba okozza ...

Más emésztőrendszeri betegséggel összefüggésben gyakoribb a nyombélfekély: például krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, alkoholos májkárosodás vagy vékonybélcsonkolás utáni állapot esetén.

Az alkoholisták csontdenzitása kisebb; ez lehet direkt alkoholhatás következménye, vagy a májkárosodás, alultápláltság satöbbi miatt jön létre. A törés kockázatát a gyakori esés is növeli.

A legismertebb mikotoxin a penészgomba által termelt aflatoxin, ami súlyos májkárosodást okoz. A mikotoxinok tehát a gombák mérgező anyagcseretermékei.

A betegség a fent részletezett sejtszintű és mechanikai okok révén jön létre. Leggyakoribb ok azonban az alkohol okozta toxikus májkárosodás. A hosszan fennálló zavar, előbb zsírmájhoz, majd végül cirrózishoz, a máj kötőszövetes átalakulásához vezet ...

Szívritmuszavar (pitvari fibrilláció)
Magas vérnyomás
Szívizom károsodás
Stroke
Májkárosodás
Esetleg bizonyos daganatos megbetegedések ...

Májkárosodás kezelése
Encephalopathia kezelése
Fertőző hasmenés kezelése (pl.salmonella)
Az utazók hasmenésének megelőzése
Antibiotikum okozta vaginitis kezelésének javítása ...

Hazánkban évente 6-8000 ember hal meg májzsugorban, mely döntően a hepatitis fertőzések valamint az alkoholos májkárosodás következménye (Magyar Májkutatási Társaság, 2006.).

A mindennapi tabletták is okozhatnak túlzott fogyasztás esetén csontvelő-károsodást, vese - vagy májkárosodást, többé-kevésbé súlyos allergiás reakciót.

Azokban az esetekben, ha orvosi előírásra nagyon nagy mennyiségben kerül be a szervezetünkbe a niacin (50 mg-nál több), előfordulhatnak bőrpirosodásos, alacsony vérnyomásos tünetek, esetleg hányinger vagy hányás, májkárosodás, ...

A fel nem ismert esetekben májkóma miatt igen súlyos kimenetű lehet. A korai májkárosodás illetve a májfibrosis (a máj kötőszövesedése) miatt fokozott a májenzimek aktivitása. Kimutatható a szérum metionon szintjének megemelkedése.

Ha az alkalmi poharazgatás függőséggé, szenvedélybetegséggé fajul - ez az alkoholizmus. Rövid távon egészségromlás, különböző szervi megbetegedések; hosszú távon halálos betegség, legtöbbször végzetes májkárosodással.

Ide sorolható például a hosszú ideig tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás által előidézet májkárosodás, a különböző kórokozók által létrejött májgyulladás, vegyszerek, gyógyszerek által létrejött májsejtpusztulás.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Alkoholos máj, Szindróma, Fekély, Hepatitis

Betegségek  Májgyulladás  Májmegnagyobbodás
2014.04.20

 
RSS Mobile