Kezdőlap (Májkárosodás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Májkárosodás

Betegségek  Májgyulladás  Májmegnagyobbodás

Májkárosodást okozhat egy szívgyógyszer
Májkárosodást okozhat a Multaq nevű szívgyógyszer - figyelmeztetett pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA), miután a hatóságokhoz több visszajelzés is érkezett a készítmény májkárosító hatásairól.
Kapcsolódó cikkek ...


Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?
A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, melyek emelkedése a májsejtek szétesésére, ...

Májkárosodás, májbetegség

A májkárosodások csoportjába a toxikus májkárosodás, a zsírmáj és a májcirrózis sorolható.

májkárosodás, alkohol
Az alkoholos májkárosodás a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki. Az alkoholos májkárosodás gyakori, megelőzhető egészségügyi probléma.

Májkárosodás
7 kérdés 7 válasz
Szervezetünkben a májnak számos feladata van. Először is az anyagcsere központi szerve. Az egész anyagcsere-folyamat, beleértve a zsírok, a fehérjék, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok lebontását és átalakítását, a máj közvetítésével történik.

~.blog.hu
Májbetegségek
Az alkohol hatásai
Az alkoholista testi hanyatlása
Az alkohol okozta májbetegségek ...

Alkoholos májkárosodás esetén az egyetlen gyógymód az alkoholfogyasztás abbahagyása. Ezt véghez vinni igen nehéz, így a legtöbb személynek szervezett, az ivásról leszoktató programban kell részt vennie, mint amilyen a Névtelen Alkoholisták Egyesületében is működik.

Alkoholos májkárosodás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: zsírmáj, májcirrhosis) ...

Alkoholos májkárosodás
Kategória: Emésztőrendszeri megbetegedések
megosztás ...

Az alkoholos májkárosodás oka tehát a túlzott alkoholfogyasztás. A ~ súlyosságát az határozza meg, hogy mennyit, mit, milyen gyakran és mennyi ideig iszik meg az egyén.

Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza.

~ - liver damage
májlaesio - májban található strukturális elváltozás, liver lesion ...

A ~ról
~ kialakulhat vírusfertőzés következtében. A májgyulladás (hepatitis) okozója a hepatitis A-, B- és C-vírus. A betegség általában heveny tünetekkel, sárgasággal kezdődik, de előfordul, hogy észrevétlenül, szinte tünetmentesen zajlik le.

~ idősebb nőknél
Azok a menopauza korában lévő nők, akinél nem alkoholos zsírmájat állapítottak meg, fokozott ~nak vannak kitéve, ha étrendjükben kevés a kolin, jelentik a Johns Hopkins kutatói.

~ esetén a beteg speciális diétára szorul. Az alkoholfogyasztást feltétlenül mérsékelni kell.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Májműködési zavar gyanúja esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A májelégtelenségben szenvedő beteg rendszeres orvosi ellenőrzésre és kezelésre szorul.

~
Az antipsychoticumok adagolása
Monoterápia az ideális. Két készítmény együttes adása kivételes esetekben elfogadható, három antipsychoticum együttes adása nem indokolható.

A ~t létrehozó leggyakoribb okok, ha ismétlődnek, vagy hosszabb időn keresztül hatnak, cirrózist eredményezhetnek. Az Egyesült Államokban a cirrózis leggyakoribb oka az alkoholizmus - a hosszabb időn keresztül folytatott túlzott mértékű italozás.

A ~ kimenetele nagyrészt azon múlik, sikerül-e a betegnek teljesen lemondani az alkoholról.

Dr. Barna Mária ...

A ~ következményeként az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz enzim szintje magasabb a vérsavóban.

A ~ első fázisában a betegek panaszmentesek - a máj megnagyobbodik - étvágytalanság - sárgaság (50 %) - láz (45 %)
Szövődmény: akut alkoholos hepatitis (súlyos kórkép)
cirrhosis hepatis ...

1.1 A ~ típusai
1.1.1 Megjósolható és dózisfüggő
1.1.2 Nem megjósolható és nem dózisfüggő
1.1.3 Tartós szedéskor kialakuló
1.1.4 Jóindulatú májtumorok kialakulása ...

A gócos ~ok két csoportját az új nomencaltura szerint a regeneratív laesiók és a dysplasiás vagy neoplásiás elváltozások képezik.

Az alkoholos májkárosodásnak különböző stádiumai vannak, a skála az enyhébb fokú elzsírosodástól egészen az előrehaladott májzsugorig (cirrózis) terjed.

- ezt követi a ~ tünetei (enzimszint emelkedés, icterus, bőr és nyálkahártya vérzések)
- a prothrombin érték 10 % alá süllyed : biztos halál
- a betegek 4 10 nap alatt halhatnak meg ...

A máj bizonyos mértékig regenerálódásra képes, de a hosszútávon át érő 'alkoholtámadás' visszafordíthatatlan ~okat eredményezhet. A sárgaság, a testszőrzet hullása, a gyakori láz és felpuffadt belek vagy a vérzékenység, mind-mind az idült májbetegség tünetei.

35 éves kor előtt a ~ még reverzibilis. Diagnóziskor jelenlevő májcirrózis csökkenti a túlélési arányt, 10 év után a betegek 10-70%-a él még.
Herbert Renz-Polster Basislehrbuch Innere Medizin
Anthony S. Fauci et al. Harrison's Principles of Internal Medicine 16 ed.
Hemochromatosis ...

Az aszpirint - bár hatékony és olcsó - napjainkban jóval ritkábban használják a mellékhatások kockázata miatt (magas vérszint esetén szisztémás hatások, ~ pedig főleg a szisztémás JIA-s esetekben).

Ma már kezelni tudjuk a krónikus hepatitis B vírus okozta ~t - mondta a szakértő. Alapvetően két gyógyszercsoport áll rendelkezésünkre, az interferonok és a nukleoz(t)id analógok.

Cirrhosist okozhat minden olyan tényező, ami súlyos elhúzódó ~t eredményez. Progresszív, irreverzibilis károsodásban nyilvánul meg, szövettanilag jellemző rá a sejtek elhalása és a hegszövet képződés. A cirrhosis kezelésében megpróbáljuk megállítani a további károsodást.

Súlyos visszafordíthatatlan ~t okoz e folyamat: hepatitiszt, májcirrózist
Az alkohol izgatja a gyomor-nyálkahártyát, fokozza a sósav-termelést, aminek következtében gyakori szövődmény az alkoholos gasztritisz és a gyomorfekély. Súlyos alkoholistáknál ez már nem visszafordítható folyamat.

Szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel (szexuális úton) terjed, azonban fertőződés esetén lényegesen gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó ~, májzsugor. A maradandó ~ az esetek egy részében a máj daganatos elfajulásába is torkolhat.

Akut mieloid leukémia, bőrrák, vakság (szürke hályog), májgyulladás és egyéb ~, vesekárosodás bevallottan kockázati tényező az ún.

Hogyha a szervezetbe kerülő alkohol mennyisége meghaladja a máj lebontó kapacitását, ~ idézhet elő. Ennek több lépése van, melyek közül a máj elzsírosodása a legenyhébb.

Májtranszplantációt kell végezni végstádiumú ~ban. A túlélési mutatók jelentősen javultak a sebészi felkészültség előrehaladásával és az újabb immunszuppresszív kezelések bevezetésével. Az egyéves túlélés napjainkban már 80-85%-os a beteg műtétet megelőző állapotától függően.

A hepatitis B, illetve C vírusok okozta ~ a világszerte előforduló májrákos esetek 78%-ával hozható összefüggésbe. A hepatitis B a fertőzött személy valamennyi testnedvében megtalálható - a nyáltól kezdve a véren át a vizeletig.

A Reye-szindróma ritka, de súlyos ~sal és agyvelőbántalommal járó szövődmény. Csaknem mindig 18 éven aluliakban lép fel, és 3-8 nappal a kiütések megjelenése után kezdődik.

Egyre több beteg jön hepatológiai konzíliumra úgy, hogy nem tisztázottak ~ának etiológiai tényezői. A betegek kooperációjának megnyerése nélkül sziszifuszi küszködés esetén sem érhetünk el tartós eredményt.

Kórosan magas szintje ~t jelezhet. Az AF normális szintje 30-15 E/L közötti, bár a normál tartományt célszerű mindig a laborleleten ellenőrizni, hiszen ez kis mértékben változhat.

alexitímia ipod kar jegelés ~ beilleszkedési zavar áramütés kiwi mániás depresszió piros szem kiütések genitális herpesz salakanyag környezet szívátültetés kontroller kötőszövet Heimlich-féle műfogás ismétlődő megterhelés okozta sérülés idegesség mrsa légiós betegség ápolófolyadék ...

Floridai gyermekorvosok korábban szintén szakmai publikációban hívták fel a figyelmet arra, hogy rohamokat, érzékcsalódásokat, szívproblémákat, vese- és ~okat okozhat az energiaital és alkohol kombinációja.

Akiknél már fennáll alkoholos eredetű ~ vagy a gyomor-bél rendszer egyéb alkoholos eredetű megbetegedése (pl. krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, B-vitamin felszívódási zavar), a tablettaszedés ezeket az állapotokat ronthatja.

Az alkoholos májkárosodásnak többféle fajtája ismert. Az alkoholos májgyulladás az alkoholos májbetegségek legsúlyosabb formája. Férfiaknál a napi 50-60 g-ot, nőknél ennek a felét meghaladó alkoholfogyasztás 10-15 éven belül, 50 százalékos gyakorisággal májzsugorodást okoz.

A legtöbb embernél mérgezés vagy fertőzés okozza a ~t - a Gilbert-kórt leszámítva. (Ez minden huszadik embert érint. Általában serdülőkorban veszik észre, amikor egy kialvatlan éjszaka után hirtelen besárgul a gyerek. Bár ártalmatlan, a környezet könnyen pánikba eshet.

a paracetamol mérgezés halálos kimenetelű ~t okozhat).
Háztartási tisztítószerek: lefolyótisztítók, fehérítőszerek, folttisztítók, tűzhelytisztítók, mosóporok, mosogatószerek.
Polírozószerek (bútor vagy parkettafényesítő, autópolírozó stb).
Festékek, higítók.

Jóindulatú sárgaság, mely megnövekedett konjugálatlan szérum-bilirubinszinttel jár, ~, epeút-elzáródás vagy haemolysis nélkül; veleszületett anyagcserezavar következtében a májban csökken a bilirubinkiválasztás.
haematogen jaundice, icterus
SYN haemolyticus jaundice, icterus.

Anyagcsere betegségek: elhízás, cukorbetegség, ~, epekő, vesekő, köszvény és a magas vérnyomás (a legújabb kutatási eredmények szerint).
Fogbetegségek: fogszuvasodás, fogínysorvadás, fogínyvérzés és a szabálytalan fogsor.

2. Egyidejű alkoholfogyasztás a ~ veszélyét fokozza.
3. Inzulinnal együtt adva paracetamol csökkenti az inzulin vércukorszint-csökkentő hatását.

Emelkedik:
-haemosiderosis, haemochromatosis
-hepatitis, toxikus ~
-chronikus gyulladás, rheumatoid arthritis
-lymphoma, leukaemia, mamma cc., neuroblastoma, hepatoma
Csökken:
-vashiányos anaemia ...

Hosszú lappangási idő (2 nap)
Súlyos ~ és idegrendszeri tünetek
Ritkán halálos is lehet
Főleg redős papsapkagomba okozza ...

A legismertebb mikotoxin a penészgomba által termelt aflatoxin, ami súlyos ~t okoz. A mikotoxinok tehát a gombák mérgező anyagcseretermékei. A toxinokon kívül a gombák a szénhidrátok erjesztése során alkoholt is termelnek, ezzel is segítik telephelyük fertőtlenítését.

A betegség a fent részletezett sejtszintű és mechanikai okok révén jön létre. Leggyakoribb ok azonban az alkohol okozta toxikus ~. A hosszan fennálló zavar, előbb zsírmájhoz, majd végül cirrózishoz, a máj kötőszövetes átalakulásához vezet ...

~ kezelése
Encephalopathia kezelése
Fertőző hasmenés kezelése (pl.salmonella)
Az utazók hasmenésének megelőzése
Antibiotikum okozta vaginitis kezelésének javítása ...

Hazánkban évente 6-8000 ember hal meg májzsugorban, mely döntően a hepatitis fertőzések valamint az alkoholos májkárosodás következménye (Magyar Májkutatási Társaság, 2006.).

A mindennapi tabletták is okozhatnak túlzott fogyasztás esetén csontvelő-károsodást, vese - vagy ~t, többé-kevésbé súlyos allergiás reakciót. Ezek a mellékhatások rendszerint megszűnnek a gyógyszer elhagyásával, de előfordulhatnak visszafordíthatatlan állapotok is.

Azokban az esetekben, ha orvosi előírásra nagyon nagy mennyiségben kerül be a szervezetünkbe a niacin (50 mg-nál több), előfordulhatnak bőrpirosodásos, alacsony vérnyomásos tünetek, esetleg hányinger vagy hányás, ~, ...

Régi hiedelem, hogy az alkohol véd az érelmeszesedéssel szemben. Az igazság, hogy napi legfeljebb 3 dl bor növeli a máj HDL-termelését, de e fölött már ~sal kell számolni, aminek hatására csökken a HDL-termelés.

A fel nem ismert esetekben májkóma miatt igen súlyos kimenetű lehet. A korai ~ illetve a májfibrosis (a máj kötőszövesedése) miatt fokozott a májenzimek aktivitása. Kimutatható a szérum metionon szintjének megemelkedése.

Ha az alkalmi poharazgatás függőséggé, szenvedélybetegséggé fajul - ez az alkoholizmus. Rövid távon egészségromlás, különböző szervi megbetegedések; hosszú távon halálos betegség, legtöbbször végzetes ~sal. Lépésről-lépésre tönkreteszi, felőrli az egész szervezetet.

Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak, gyakoriságuk 1 ezrelék körüli a teljes lakosságra számítva. A halálhoz vezető leggyakoribb ok az alkoholizmus kapcsán kialakuló ~.
A csoporthoz tartozó betegségek ...

A puffadás leggyakoribb okai
Az időben felfedezett hepatitis gyógyítható! Hepatitis Világnap - 2011. július 28.
Hepatitis C: célzott kezelés nélkül halálos kór
Védje betegeit! Tegyen a ~ ellen! ...

Okai: mérgezések (pl. dinitrofenol, hexachlorophen) ,toxinok, súlyos hypothermia /kihülés, agyi (pl. szívmegállás következtében fellépő hypoxia) / terrritorialis ischaemia(stroke) korai stadiuma, Reye syndroma (Kisgyerekek viralis infectiója +aspirin okozta fatális agy & ~).

Különösen veszélyes ez a paracetamol esetén, amely túladagolva súlyos ~t okozhat.
Gyermekek esetén a gyógyszerek kiegészítőjeként hasznos a fizikális lázcsillapítás, amellyel a testhőmérséklet gyorsan csökkenthető.

További lehetséges mellékhatások a ~, a vesekárosodás, a fülzúgás, a fokozott víz visszatartás és magas vérnyomás. A nem szteroid gyulladás gátlók az acetilszalicilsavat leszámítva fokozhatják a kardiovaszkuláris események kockázatát, így az infarktus és a stroke kialakulását is.

Ide sorolható például a hosszú ideig tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás által előidézet ~, a különböző kórokozók által létrejött májgyulladás, vegyszerek, gyógyszerek által létrejött májsejtpusztulás.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Alkoholos máj, Szindróma, Cukorbetegség, Diabétesz?

◄ Májgyulladás   Májmegnagyobbodás ►
 
RSS Mobile