Kezdőlap (Májkárosodás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Májkárosodás


 

Májkárosodás

Betegségek  Májgyulladás  Májmegnagyobbodás

Májkárosodást okozhat egy szívgyógyszer
Májkárosodást okozhat a Multaq nevű szívgyógyszer - figyelmeztetett pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA), ...


Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?
A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, ...

Májkárosodás, májbetegség

A májkárosodások csoportjába a toxikus májkárosodás, a zsírmáj és a májcirrózis sorolható.

májkárosodás, alkohol
Az alkoholos májkárosodás a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki. Az alkoholos májkárosodás gyakori, megelőzhető egészségügyi probléma.

Májkárosodás
7 kérdés 7 válasz
Szervezetünkben a májnak számos feladata van. Először is az anyagcsere központi szerve.

Májkárosodás.blog.hu
Májbetegségek
Az alkohol hatásai
Az alkoholista testi hanyatlása
Az alkohol okozta májbetegségek ...

Alkoholos májkárosodás esetén az egyetlen gyógymód az alkoholfogyasztás abbahagyása.

Alkoholos májkárosodás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: zsírmáj, májcirrhosis) ...

Alkoholos májkárosodás
Kategória: Emésztőrendszeri megbetegedések
megosztás ...

Az alkoholos májkárosodás oka tehát a túlzott alkoholfogyasztás. A májkárosodás súlyosságát az határozza meg, hogy mennyit, mit, milyen gyakran és mennyi ideig iszik meg az egyén.

Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza.

májkárosodás - liver damage
májlaesio - májban található strukturális elváltozás, liver lesion ...

A májkárosodásról
Májkárosodás kialakulhat vírusfertőzés következtében. A májgyulladás (hepatitis) okozója a hepatitis A-, B- és C-vírus.

Májkárosodás idősebb nőknél
Azok a menopauza korában lévő nők, akinél nem alkoholos zsírmájat állapítottak meg, fokozott májkárosodásnak vannak kitéve, ha étrendjükben kevés a kolin, jelentik a Johns Hopkins kutatói.

Májkárosodás esetén a beteg speciális diétára szorul. Az alkoholfogyasztást feltétlenül mérsékelni kell.
Mikor forduljunk orvoshoz?

Májkárosodás
Az antipsychoticumok adagolása
Monoterápia az ideális. Két készítmény együttes adása kivételes esetekben elfogadható, három antipsychoticum együttes adása nem indokolható.

A májkárosodást létrehozó leggyakoribb okok, ha ismétlődnek, vagy hosszabb időn keresztül hatnak, cirrózist eredményezhetnek.

A májkárosodás kimenetele nagyrészt azon múlik, sikerül-e a betegnek teljesen lemondani az alkoholról.

Dr. Barna Mária ...

A májkárosodás következményeként az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz enzim szintje magasabb a vérsavóban.

A májkárosodás első fázisában a betegek panaszmentesek - a máj megnagyobbodik - étvágytalanság - sárgaság (50 %) - láz (45 %)
Szövődmény: akut alkoholos hepatitis (súlyos kórkép)
cirrhosis hepatis ...

1.1 A májkárosodás típusai
1.1.1 Megjósolható és dózisfüggő
1.1.2 Nem megjósolható és nem dózisfüggő
1.1.3 Tartós szedéskor kialakuló
1.1.4 Jóindulatú májtumorok kialakulása ...

A gócos májkárosodások két csoportját az új nomencaltura szerint a regeneratív laesiók és a dysplasiás vagy neoplásiás elváltozások képezik.

Az alkoholos májkárosodásnak különböző stádiumai vannak, a skála az enyhébb fokú elzsírosodástól egészen az előrehaladott májzsugorig (cirrózis) terjed.

- ezt követi a májkárosodás tünetei (enzimszint emelkedés, icterus, bőr és nyálkahártya vérzések)
- a prothrombin érték 10 % alá süllyed : biztos halál
- a betegek 4 10 nap alatt halhatnak meg ...

A máj bizonyos mértékig regenerálódásra képes, de a hosszútávon át érő 'alkoholtámadás' visszafordíthatatlan májkárosodásokat eredményezhet.

35 éves kor előtt a májkárosodás még reverzibilis. Diagnóziskor jelenlevő májcirrózis csökkenti a túlélési arányt, 10 év után a betegek 10-70%-a él még.

Az aszpirint - bár hatékony és olcsó - napjainkban jóval ritkábban használják a mellékhatások kockázata miatt (magas vérszint esetén szisztémás hatások, májkárosodás pedig főleg a szisztémás JIA-s esetekben).

Ma már kezelni tudjuk a krónikus hepatitis B vírus okozta májkárosodást - mondta a szakértő. Alapvetően két gyógyszercsoport áll rendelkezésünkre, az interferonok és a nukleoz(t)id analógok.

Cirrhosist okozhat minden olyan tényező, ami súlyos elhúzódó májkárosodást eredményez. Progresszív, irreverzibilis károsodásban nyilvánul meg, szövettanilag jellemző rá a sejtek elhalása és a hegszövet képződés.

Súlyos visszafordíthatatlan májkárosodást okoz e folyamat: hepatitiszt, májcirrózist
Az alkohol izgatja a gyomor-nyálkahártyát, fokozza a sósav-termelést, aminek következtében gyakori szövődmény az alkoholos gasztritisz és a gyomorfekély.

Akut mieloid leukémia, bőrrák, vakság (szürke hályog), májgyulladás és egyéb májkárosodás, vesekárosodás bevallottan kockázati tényező az ún.

Hogyha a szervezetbe kerülő alkohol mennyisége meghaladja a máj lebontó kapacitását, májkárosodás idézhet elő. Ennek több lépése van, melyek közül a máj elzsírosodása a legenyhébb.

Májtranszplantációt kell végezni végstádiumú májkárosodásban. A túlélési mutatók jelentősen javultak a sebészi felkészültség előrehaladásával és az újabb immunszuppresszív kezelések bevezetésével.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Alkoholos máj, Szindróma, Cukorbetegség, Diabétesz

Betegségek  Májgyulladás  Májmegnagyobbodás

 
RSS Mobile