Kezdőlap (Májgyulladás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Májgyulladás

Betegségek  Májfunkció  Májkárosodás

Májgyulladás (hepatitis)
Súlyos, májat károsító fertőzés. Számos kórokozója van. Leggyakoribb a fertőző májgyulladás (A-hepatitis), mely elsősorban széklet útján terjed.


Májgyulladás
Tünetek Többféle vírus is okozhatja. A betegség étvágytalansággal kezdődik, azután influenzához hasonló tünetek fejlődnek ki, amelyeket sárgaság követ: a bőr és a szem szaruhártyája besárgul, a vizelet sötétbarna, ...

Májgyulladásos betegek táplálkozása
A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ...

Májgyulladás
Szakértő: dr. Telegdy László főorvos (Szent László Kórház III. sz. hepatológiai-gasztroenterológiai osztály) ...

Májgyulladás (hepatitisz)
A máj valamilyen okból bekövetkezett gyulladása. Általában vírus, főképpen az öt hepatitisz vírus (A, B, C, D, E) valamelyike okozza, de előfordulhat más vírusfertőzés következményeképpen is.

Májgyulladás, heveny vírusos
A hepatitisz C
A hepatitis C kezelésének újfajta megközelítése ...

Májgyulladás (Hepatitis)
Mi ez a betegség?
A máj gyulladásos betegségét (hepatitis) egyaránt okozhatják vírusok, gombák (ritkán), kemikáliák, gyógyszerek, alkohol, öröklött betegségek vagy a beteg saját immunrendszere.

Májgyulladás utáni diéta
A májgyulladás általában vírusfertőzés (leggyakrabban A, B, C vírus) következménye, de kiválthatja gyógyszer és alkohol is. A gyulladás lehet heveny (hat hónapnál rövidebb ideig tart) vagy idült.

Májgyulladásokban (a kiváltó októl függetlenül) étrendje:
Cél: a heveny gyulladások gyógyulási folyamatának segítése, az idült májbetegségek kialakulásának megelőzése, ill.

Idült májgyulladás
Idült májgyulladás esetén energia- és fehérje gazdag, mérsékelten zsírszegény étrendet rendel pácienseinek Ghyczy Dóra, ami a májgyulladás javuló szakaszában levő étrenddel egyezik meg.

Idült májgyulladás
Az esetek 10%-ában alakul ki; kezelés nélkül 5-10 év alatt májzsugorhoz vezethet, de szerencsés esetekben a vírus szaporodása magától is megszűnik, és a gyulladásos jelek is eltűnnek a májszövetből.

Idült májgyulladás (Krónikus Hepatitisz) diétája
Az idült hepatitisz a máj legkevesebb hat hónapig tartó gyulladása. Gyakran sárgaság nélkül zajlik le és évekig fennállhat. Rendszerint enyhe lefolyású és tünetmentes.

Fertőző májgyulladás

Hepatitis A vírus (HAV) által okozott heveny, fertőző májgyulladás.

Májgyulladás (hepatitis)
Mi a betegség lényege?
Különböző okok (vírusok, vegyszerek, drogok, gyógyszerek, alkohol) vezethetnek a májsejtek pusztulásához. Ez gyulladást vált ki, amely a szervezet védekező reakciója.

Fertőző májgyulladás, hepatitis B elleni védőoltás. Olvasd el, hogy milyen könnyen megelőzheted a betegséget védőoltással...
tovább
Országajánló ...

A járványos májgyulladást a Hepatitis A vírus okozza, mely fertőzött étellel, vízzel, vagy fertőzött személlyel való érintkezés útján terjed.

Járványos májgyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: járványos májgyulladás, hepatitis A) ...

Járványos májgyulladás
Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek
megosztás ...

Betegséglexikon Fertőző májgyulladás
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

A tünetek alapján felmerült májgyulladást laboratóriumi vizsgálattal támaszhatják alá. Májgyulladás esetén rendszerint emelkedett a bilirubin (epefesték) szintje, ennek felszaporodása a vérben látható sárgaságot is okozhat.

A Hepatitis "A" azaz az 'A' típusú vírusos májgyulladás
A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, ...

Májgyulladások
A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul.

májgyulladás - hepatitis, hepatitis
májkárosodás - liver damage
májlaesio - májban található strukturális elváltozás, liver lesion ...

Májgyulladás
Magyal
Zsírokban módosított, teljes értékű táplálék. Kávé és alkohol kerülése. Lényeg nem a zsiradék redukció, hanem a könnyen emészthető zsírok fogyasztása. (pl. vaj, tejszín, hidegen sajtolt olajok, margarinok) ...

A májgyulladás, vagy az epepanaszok különböző változatait ugyancsak gyógyítják a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint tartalmazó készítményekkel. Ezen az úton indultak el tudományos kutatók több országban is.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak.

A májgyulladás megelőzésének lehetőségei:
Ahogy a fentiekben említettük, az alapvető higiénés szabályok betartása sokat segíthet a védekezésben. Oltással, vakcinációval az "A" és a"B" vírus ellen tudunk védekezni, a "C" vírus ellen nem! ...

A májgyulladás kezelése
A hepatitis C gyógyszerrel, interferonnal hatásosan kezelhető. Ez ugyanolyan természetes fehérje, mint amit az immunrendszer a vírusok ellen termel. Közvetlenül a bőrbe adva, azaz injekció formájában érdemes használni.

Májgyulladás esetén az orvosok tüneti kezelést alkalmaznak. Ennek lényege a beteg immunrendszerének erősítése és vírusellenes szerekkel a kórokozók további szaporodásának a gátlása.
Számtalan kockázat ...

A tünetek az akut májgyulladás tünetei; hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság. Sárgaság, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga, a széklet világosabbra vált, igen ritka.

májgyulladás információ a-vitamin rossz jegyek HIV-vírus mechanikai sérülés körömgomba Bonaparte Napóleon orrváladék elfogyasztása halálok pikelyes foltok leukémia alternatív kezelés illatosító fogselyem csontvelőgyulladás tájékozódási zavar ...

Májgyulladás. A máj gyulladása; rendszerint vírusfertőzés okozza, de néha toxikus anyagok is kiválthatják. (hepat- + G. -itis, gyulladás)
Találatok Magyarázat
anictericus vírushepatitis
Viszonylag enyhe lefolyású hepatitis sárgaság nélkül.

A májgyulladást általában vírus, főként az öt hepatitisz vírus - A, B, C, D vagy E - egyike okozza (korábban létrehoztak egy hatodik csoportot hepatitisz G vírus néven, de ezt azóta visszavonták).

A májgyulladás sárgasággal és általános tünetekkel, gyengeséggel jár. A fertőzöttek jelentős hányada nem észleli a betegséget, de élete későbbi szakaszában krónikus májbeteggé válhat. Az idült májgyulladás a májrák leggyakoribb okozója.

A májgyulladás kezelésének speciális gyógyszere az interferon alfa-2a nevű vírusellenes szer.

A májgyulladás orvosi neve. Ld. még vírushepatitisek.
Herpes genitalis
A nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpes simplex vírus okoz. lásd bővebben !!! ...

Fertőző májgyulladások - A megelőzés és a kezelés lehetőségei
Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
The Treatment of Obesity with Chinese Medicine - DVD ...

Vírusos májgyulladás kezelése
Szponzorált linkek
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Krónikus májgyulladás
Formái:
Az egyik kórforma a túlzott alkoholfogyasztással függ össze, és májzsugorodáshoz vezethet, ha a beteg nem hagyja abba az ivást.

Autoimmun májgyulladás (autoimmun hepatitisz)
Májzsugorodás (májcirrhosis, májcirózis)
Primer biliáris cirrhosis (PBC) ...

A fertőző májgyulladással kapcsolatosan az utóbbi évtizedben nagyot lépett előre a tudomány. A fertőzötteket ki tudják szűrni, így vérkészítmények révén ma már nem fertőződnek meg az emberek.

A fertőző májgyulladás vírusai szintén terjedhetnek a szexuális érintkezés útján. Kifejezetten rossz higiéniás viszonyok kellenek terjedésükhöz (vér, nyál, széklet). Külföldi utazások során legyünk körültekintők a fertőzésgyanús területeken.

Akut vírusos májgyulladás ", Krónikus májgyulladás "
138. FEJEZET - A máj ereinek betegségei
A májartéria rendellenességei ", Vénaelzáródási betegség ", Budd-Chiari-szindróma ", A májkapuvéna trombózisa ", Egyéb betegségek okozta érrendellenességek " ...

Az alkoholos májgyulladás köztes állomásnak számít az alkoholos májzsugor felé vezető úton.

Az alkoholos májgyulladás általában hirtelen alakul ki, láz és sárgaság kíséri. Ezek mellett gyomor-bélrendszeri panaszokról számol be a beteg (hányás, hasmenés, étvágytalanság) és jobb bordaív alatt fájdalmat is jelezhet.

A hepatitist, a fertőző májgyulladást több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul ki.

A betegségnek 3 fajtája van, az elsőt a májsejtek zavaros működése idézi elő, ezt májgyulladásnak hívjuk, a második a vörösvérsejtek fokozott lebomlása miatt alakul ki, ezt nevezzük a hemolitikus sárgaságnak, illetve a harmadik, ...

fáradtság, vérszegénység;
véres széklet,
tályogok, fisztulák;
szemproblémák,
bőrelváltozások (bőrallergia, bőrszárazság),
ízületi bántalmak,
de akár májgyulladás és epebántalom.

Májcirrozis, akut májgyulladás, alkoholizmus, akut fertőző megbetegedés, pajzsmirigy-túltengés, neurotikus-pszichés (fóbiás) megbetegedések, inzulinnal kezelt diabétesz.
Napi izzasztó testpakolás ...

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), ...

- A járványos májgyulladások elleni védőoltások at is szoktuk javasolni az utazóknak. Ezeknek két fajtája létezik: a Hepatitis-A és a Hepatitis-B elleni. A hepatitisz-A vírus enterálisan, azaz a bélrendszeren keresztül terjed.

Használható láz, váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, sárgaság, májgyulladás, cukorbetegség, kötőhártya gyulladás, akne, kelések, amőba- vagy bacillus okozta, idült dizentéria, allergia, immunrendszer gyengülése, ...

A hatvanas évek végéig a sárgasággal is járó hepatitiseket a klinikumban gyakorlatilag két betegségre osztották, úgymint "fertőző májgyulladásra" (rövidebb inkubációs idővel), ...

Hepatitis B (májgyulladás) a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója. Hazánkban 0,5-1 százalék között van a vírushordozók aránya.

Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté, 25%-uk sajnos meghal a májgyulladás és a kialakuló májrák következtében.

Tágabb értelemben minden olyan májbetegség, amelyben a májsejtek anatómiai vagy funkcionális bántalma kimutatható, májgyulladás.

kanyaró vagy májgyulladás vírusa ellen).
Az "IgA" csoportnak jelentős szerepe van a kórokozók behatolásának kivédésében, a szájüreg, a gyomor-bélcsatorna, és a légutak mirigyváladékában találhatóak meg.

A HSV-1 VÍRUS OKOZTA MÁJGYULLADÁS (Herpes Hepatitis):
Erősen legyengült immunrendszer esetén gyakrabban jelentkezhet, szintén vérzéssel és sejtelhalással, gyulladással jár, de itt a máj az érintett szerv.

Például konkrét tanulmányok szólnak autoimmun májgyulladásról, autizmusban a bélhámsejtek, az agyvelő érintettségéről. Azaz a beteg szövetekből kimutatható az oltóvírus.

Akut mieloid leukémia, bőrrák, vakság (szürke hályog), májgyulladás és egyéb májkárosodás, vesekárosodás bevallottan kockázati tényező az ún.

A hepatitis (a görög hepatos szóból) egy májgyulladás, amit ebben az esetben a hepatitis B virus (HBV) okoz. Ez rövid lejáratú problémákat okozhat (akut hepatitis), de néha krónikus állapotot is (krónikus hepatitis).

Werling Klára: Fertőző májgyulladások
- A megelőzés és kezelés lehetőségei

Az utóbbi 20 évben a hepatológia robbanásszerű fejlődésének lehetünk tanúi és szereplői.

- Zárlat elrendelése, a skarlát és az enterális (beleket érintő betegségek), valamint a hepatitis vírus okozta májgyulladás (30 nap) kivételével, ma már nem szükséges. A további betegségek esetén a 18/1998.

Az emésztőrendszeri megbetegedések közé sorolható a hepatitis C, azaz a krónikus májgyulladás. A görög 'hepar' és 'itis'(gyulladás) szóegyüttesből ered, általában vírusfertőzés következménye, de több korokozó is okozhatja.

Tajvan példája mutatja, mekkora a sikere a fertőző májgyulladás B típusa elleni vakcinációnak. 1984-ben vezették be, hogy a HBV pozitív, azaz vírust hordozó anyák újszülöttjeit beoltják, 1986 óta pedig minden újszülöttet oltásban részesítenek.

májgyulladás, hasnyálmirigy betegségei, vesék és petefészkek betegségei),
Hasi erek elzáródása (pl. artériás vénás keringés elzáródása, aorta falának repedése stb.),
Hasfali elváltozások (pl. sérv, sérülés, fertőzés),
Anyagcsere zavarai (pl.

Többek között máj eredetű ok az akut májgyulladás, az alkoholos májbetegség, az elsődleges biliáris cirrózis (az epevezetékek gyulladása és hegesedése), ...

Ha például fertőző májgyulladás vagy daganatos betegség szerepel a beteg előzményében, ezek nem abszolút kizáró okok. Ha a vételt megelőzően nem volt vérszegénység és a szervezet vasraktára sem volt üres, a levett vér relatíve gyorsan újratermelődik.

Termése fontos orvosság magas láz esetén a tűz lelohasztására, illetve gyulladt szem és akut májgyulladás ellen. A meleg okozta betegségekre már a legrégebbi idők óta, használják a Cse Cét.

A májgyulladás általában éveken át enyhe formában van jelen, ami azonban nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén hirtelen súlyosbodhat, életveszélyes komplikációkat okozva.

Fertőző betegségek közül a májgyulladás, tüdőgyulladás, influenza kísérőjeként jelenhet meg. Emellett szív-érrendszeri betegségek kapcsán észlelték a depresszió megjelenését az átlagot meghaladó mértékben.

A 16. heti AFP szűréssel egyidőben szokás elvégezni a vírusos májgyulladás kötelező szűrését! Ez csak a Hepatitis B-t szűri.
18-20. heti Ultrahangvizsgálat
Helye: Istenhegyi Klinika (kombinált szűrés esetén) vagy II. Női Klinika ...

májgyulladás), a gyulladással járó betegségek (pl. reumás ízületi gyulladás), és örökölt, genetikai eltérések (pl. a trombofília - a véralvadás bizonyos faktorainak defektusa miatt kialakult fokozott trombózishajlam).

Reye-szindróma - Agyvelő és májgyulladással járó betegség, mely a bárányhimlő szövődményeként alakulhat ki.
Még több a bárányhimlőről itt! ...

A bilirubin felszaporodását a májsejtek károsodása idézi elő. Akut májgyulladásban a bőr színe vörös.
A májsejteket leggyakrabban a hepatitis-vírus okozta gyulladásos elváltozás károsítja.

Fiatal csecsemőkön súlyos légzési distress szindromával, hepatitissel(májgyulladás) és myocarditissel (szívizomgyulladás) járhat, a kép szepszis képét kelti.

hepatitis - májgyulladás
hernia - sérv
hiperglikémia - a vércukor normálisnál magasabb szintje
hipoglikémia - a vércukor normálisnál alacsonyabb szintje
hipoxia - a szövetek nem megfelelő oxigénellátása ...

Az érgombolyagok gyulladása leggyakrabban valamilyen fertőzést követően alakul ki.
Ezek lehetnek: szívbelhártya-gyulladás, tüdőgyulladás, tályog, májgyulladás, felső légúti Streptococcus infekciót követően 6-10 nappal jelentkeznek a tünetek.
Terápia: ...

vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek: hastífusz, különböző hasmenéses tünetekkel járó betegségek, kolera, malária, dengue-láz vagy a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás.

Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható, az okozott kórkép nem feltétlenül lokalizálódik a nemi szervekre: szexuális úton átvihető például a fertőző májgyulladás (hepatitis) kórokozója, ...

Ennek szintje akkor emelkedik meg, ha az epe nem tud eltávozni a májból. Ennek oka a belső epevezetékek károsodása májgyulladás (hepatitis), cirrózis, fertőzések, mérgezések hatására, illetve a külső epeutak elzáródása epekő, vagy külső nyomás (pl.

Természetesen előfordulhat súlyos májgyulladásokban is, de ezzel - az Ön esetében nem kell számolnunk - hiszen akkor bizonyára más panaszt, tünetet is említett volna. A fiatal csecsemő világos színű székletét okozhatják fejlődési zavarok is.

Az akut és krónikus betegségek, például meghűléses infekciók, műtéti beavatkozások, májgyulladás, szívinfarktus utáni rehabilitációs kezelések meggyorsítják a gyógyulást, stimulálják az immunrendszert, megszüntetik a szabályozási zavarokat.

Akut vesegyulladáshoz vezethet más fertőzésekre - mint például bárányhimlő, tüdőgyulladás, fertőző májgyulladás, a hasi szervek tályogjai, malária, szifilisz - kialakult reakció is. Általában hirtelen kezdődik és négy-hat hét alatt gyógyul meg.

A májban azonban sokszorta gyakoribb az áttéti daganatok jelenléte, mint a máj saját sejtjeiből eredő májrákok előfordulása. A májrák kialakulásának legfőbb okait krónikus májgyulladáshoz, majd májzsugorhoz vezető alkoholizmus, ...

Szintje magasabb az epeúti elzáródással járó betegségek (pl. epekő, hasnyálmirigy daganat.), illetve fertőző májgyulladás esetén. A magas vizelet bilirubin-szint mindig magas vérszinttel jár együtt.

A vizsgálatot vérnyomásmérés és az emlők áttapintása egészíti ki. Ha szükséges, az orvos kiegészítő vérvizsgálatokat is elrendelhet, például ha valakinek előzőleg májgyulladása volt vagy cukorbetegségre hajlamos.

Az érzőidegek érintettsége a lábon - harisnyaszerű elhelyezkedésben - zsibbadást okoz. Felléphet veseműködési zavar, kialakulhat zsírmáj, idült (nem fertőzéses eredetű) májgyulladás és májzsugor (azaz a májszövet kötőszövetes átépülése) is.

A védettség 3 év után fokozatosan csökken, ezért időközönként újraoltás szükséges.
Hepatitis A: Fertőző májgyulladás, mely emberről emberre terjed, különösen rossz higiénés körülmények között.

Ide sorolható például a hosszú ideig tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás által előidézet májkárosodás, a különböző kórokozók által létrejött májgyulladás, vegyszerek, gyógyszerek által létrejött májsejtpusztulás.

Ha az epefestéktermelés kórosan fokozódik (fokozott vörösvértestpusztuláskor), az epe kiürülése akadályozott (epeútelzáródás) vagy a máj epekiválasztó kapacitása csökken (májgyulladás, toxikus májkárosodások) a vér fokozott epefestékszintje miatt ...

Lásd még: Lásd még: Hepatitis, Daganat, Szindróma, Cukorbetegség, Diabétesz

Betegségek  Májfunkció  Májkárosodás

 
RSS Mobile