Kezdőlap (Májgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Májgyulladás

Betegségek  Májfunkció  Májkárosodás

Májgyulladás
Tünetek Többféle vírus is okozhatja. A betegség étvágytalansággal kezdődik, azután influenzához hasonló tünetek fejlődnek ki, amelyeket sárgaság követ: a bőr és a szem szaruhártyája besárgul, a vizelet sötétbarna, a széklet pedig szinte fehér lesz.


Májgyulladásos betegek táplálkozása
A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak.

Májgyulladás
Szakértő: dr. Telegdy László főorvos (Szent László Kórház III. sz. hepatológiai-gasztroenterológiai osztály) ...

Májgyulladás (hepatitisz)
A máj valamilyen okból bekövetkezett gyulladása. Általában vírus, főképpen az öt hepatitisz vírus (A, B, C, D, E) valamelyike okozza, de előfordulhat más vírusfertőzés következményeképpen is.

Májgyulladás, heveny vírusos
A hepatitisz C
A hepatitis C kezelésének újfajta megközelítése ...

~ (Hepatitis)
Mi ez a betegség?
A máj gyulladásos betegségét (hepatitis) egyaránt okozhatják vírusok, gombák (ritkán), kemikáliák, gyógyszerek, alkohol, öröklött betegségek vagy a beteg saját immunrendszere.

~, vírushordozás, védőoltás, vírushordozás, , hepatitis, B
A fertőző ~t különböző vírusok okozhatják, melyek különböző úton terjedhetnek. Az utolsó 5 év adatai alapján Magyarországon évente 2000-2500 fertőző ~ fordul elő.

~ utáni diéta
A ~ általában vírusfertőzés (leggyakrabban A, B, C vírus) következménye, de kiválthatja gyógyszer és alkohol is. A gyulladás lehet heveny (hat hónapnál rövidebb ideig tart) vagy idült.

Idült ~
Idült ~ esetén energia- és fehérje gazdag, mérsékelten zsírszegény étrendet rendel pácienseinek Ghyczy Dóra, ami a ~ javuló szakaszában levő étrenddel egyezik meg.

Idült ~
Az esetek 10%-ában alakul ki; kezelés nélkül 5-10 év alatt májzsugorhoz vezethet, de szerencsés esetekben a vírus szaporodása magától is megszűnik, és a gyulladásos jelek is eltűnnek a májszövetből. Gyermekekben azonban akár az esetek 90%-ában is idült gyulladás alakulhat ki.

Idült ~ (Krónikus Hepatitisz) diétája
Az idült hepatitisz a máj legkevesebb hat hónapig tartó gyulladása. Gyakran sárgaság nélkül zajlik le és évekig fennállhat. Rendszerint enyhe lefolyású és tünetmentes.
Heveny ~ (Akut Hepatitisz) diétája ...

Fertőző ~

Hepatitis A vírus (HAV) által okozott heveny, fertőző ~.

~ (hepatitis)
Mi a betegség lényege?
Különböző okok (vírusok, vegyszerek, drogok, gyógyszerek, alkohol) vezethetnek a májsejtek pusztulásához. Ez gyulladást vált ki, amely a szervezet védekező reakciója.

Fertőző ~, hepatitis B elleni védőoltás. Olvasd el, hogy milyen könnyen megelőzheted a betegséget védőoltással...
tovább
Országajánló ...

A járványos ~t a Hepatitis A vírus okozza, mely fertőzött étellel, vízzel, vagy fertőzött személlyel való érintkezés útján terjed. 15-45 napos lappangás után jelentkeznek a tünetek, de a fertőzött személy már az előtt is üríti a kórokozót a széklettel.

Járványos ~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: járványos ~, hepatitis A)
A fertőző (járványos) ~t Magyarországon döntően a hepatitis A vírus okozza, emberről emberre terjed.

Járványos ~
Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek
megosztás ...

Betegséglexikon Fertőző ~
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

A tünetek alapján felmerült ~t laboratóriumi vizsgálattal támaszhatják alá. ~ esetén rendszerint emelkedett a bilirubin (epefesték) szintje, ennek felszaporodása a vérben látható sárgaságot is okozhat. A májsejtekből kiszabaduló enzimek szintje is megemelkedhet.

A Hepatitis "A" azaz az 'A' típusú vírusos ~
A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy palackozatlan vízzel kerül a szervezetbe.

~ok
A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul.

~ - hepatitis, hepatitis
májkárosodás - liver damage
májlaesio - májban található strukturális elváltozás, liver lesion ...

~
Magyal
Zsírokban módosított, teljes értékű táplálék. Kávé és alkohol kerülése. Lényeg nem a zsiradék redukció, hanem a könnyen emészthető zsírok fogyasztása. (pl. vaj, tejszín, hidegen sajtolt olajok, margarinok) ...

A ~, vagy az epepanaszok különböző változatait ugyancsak gyógyítják a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint tartalmazó készítményekkel. Ezen az úton indultak el tudományos kutatók több országban is.

A ~ vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak.

A ~ megelőzésének lehetőségei:
Ahogy a fentiekben említettük, az alapvető higiénés szabályok betartása sokat segíthet a védekezésben. Oltással, vakcinációval az "A" és a"B" vírus ellen tudunk védekezni, a "C" vírus ellen nem! ...

Krónikus ~ (hepatitisz) kiegészítő kezelésére, májcirrózis - a máj kötőszövet-gyarapodásával majd zsugorodásával járó degeneratív elváltozásnál zsírmáj akut, ...

A fertőző ~t (hepatitisz) több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul ki.

A tünetek az akut ~ tünetei; hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság. Sárgaság, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga, a széklet világosabbra vált, igen ritka.

~ információ a-vitamin rossz jegyek HIV-vírus mechanikai sérülés körömgomba Bonaparte Napóleon orrváladék elfogyasztása halálok pikelyes foltok leukémia alternatív kezelés illatosító fogselyem csontvelőgyulladás tájékozódási zavar játékfüggés anyagcsere-betegség fémallergia péntek 13.

~. A máj gyulladása; rendszerint vírusfertőzés okozza, de néha toxikus anyagok is kiválthatják. (hepat- + G. -itis, gyulladás)
Találatok Magyarázat
anictericus vírushepatitis
Viszonylag enyhe lefolyású hepatitis sárgaság nélkül.

A ~t általában vírus, főként az öt hepatitisz vírus - A, B, C, D vagy E - egyike okozza (korábban létrehoztak egy hatodik csoportot hepatitisz G vírus néven, de ezt azóta visszavonták).

A ~ sárgasággal és általános tünetekkel, gyengeséggel jár. A fertőzöttek jelentős hányada nem észleli a betegséget, de élete későbbi szakaszában krónikus májbeteggé válhat. Az idült ~ a májrák leggyakoribb okozója.
Különösen kockázatos területek: ...

A ~ kezelésének speciális gyógyszere az interferon alfa-2a nevű vírusellenes szer. A minél korábbi felfedezés azért fontos, hogy az észrevétlenül pusztító ~nak, a májsejtek pusztulását idejében megkezdett kezeléssel ki lehessen védeni.

A ~ orvosi neve. Ld. még vírushepatitisek.
Herpes genitalis
A nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpes simplex vírus okoz. lásd bővebben !!!További, szexuális úton terjedő fertőzések !!!Herpes genitalis.

Fertőző ~ok - A megelőzés és a kezelés lehetőségei
Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
The Treatment of Obesity with Chinese Medicine - DVD ...

Vírusos ~ kezelése
Szponzorált linkek
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Fertőző ~ok
A legtöbb betegség fertőzéses eredetű: vírusok, baktériumok, gombák, esetleg élősködők okozzák. A fertőző ~ok egyre nagyobb számban fordulnak elő.
...

Krónikus ~
Formái:
Az egyik kórforma a túlzott alkoholfogyasztással függ össze, és májzsugorodáshoz vezethet, ha a beteg nem hagyja abba az ivást. A krónikus, aktív hepatitis a máj szövetének súlyos, előrehaladó gyulladása, amely szintén májzsugorodásba torkollhat.

Autoimmun ~ (autoimmun hepatitisz)
Májzsugorodás (májcirrhosis, májcirózis)
Primer biliáris cirrhosis (PBC) ...

A fertőző ~sal kapcsolatosan az utóbbi évtizedben nagyot lépett előre a tudomány. A fertőzötteket ki tudják szűrni, így vérkészítmények révén ma már nem fertőződnek meg az emberek. Idült gyulladás esetén a betegek jelentős része vírus elleni kezeléssel gyógyítható.

A fertőző ~ vírusai szintén terjedhetnek a szexuális érintkezés útján. Kifejezetten rossz higiéniás viszonyok kellenek terjedésükhöz (vér, nyál, széklet). Külföldi utazások során legyünk körültekintők a fertőzésgyanús területeken.

Akut vírusos ~ ", Krónikus ~ "
138. FEJEZET - A máj ereinek betegségei
A májartéria rendellenességei ", Vénaelzáródási betegség ", Budd-Chiari-szindróma ", A májkapuvéna trombózisa ", Egyéb betegségek okozta érrendellenességek " ...

Az alkoholos májgyulladás köztes állomásnak számít az alkoholos májzsugor felé vezető úton.
Az alkoholos májcirrhosis kialakulását szinte minden esetben több mint 10 évig tartó (férfiakban legalább napi 60 g, nőkben legalább napi 40 g) folyamatos alkoholfogyasztás előzi meg.

Az alkoholos májgyulladás általában hirtelen alakul ki, láz és sárgaság kíséri. Ezek mellett gyomor-bélrendszeri panaszokról számol be a beteg (hányás, hasmenés, étvágytalanság) és jobb bordaív alatt fájdalmat is jelezhet.

A betegségnek 3 fajtája van, az elsőt a májsejtek zavaros működése idézi elő, ezt ~nak hívjuk, a második a vörösvérsejtek fokozott lebomlása miatt alakul ki, ezt nevezzük a hemolitikus sárgaságnak, illetve a harmadik, amikor az epe nem tud kiürűlni a májból, ...

étvágytalanság, fogyás;
fáradtság, vérszegénység;
véres széklet,
tályogok, fisztulák;
szemproblémák,
bőrelváltozások (bőrallergia, bőrszárazság),
ízületi bántalmak,
de akár ~ és epebántalom.

Vírusos eredetű ~ esetén a szilimarinkezelés javítja a májfunkciókat. Természetesen, mivel vírusölő hatása nincs, nem helyettesíti az antivirális kezelést. De kiegészítő kezelésként alkalmazva a máj károsodása mérsékelhető.

Akut vagy krónikus ~, valamint alkohol, gyógyszerek vagy toxikus anyagok okozta májkárosodás kiegészítő kezelésére, emésztési panaszok enyhítésére.
Stavi-Flexin kemény- és lágyzselatin kapszula 30x+30x ...

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (~, epepangás, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

- A járványos ~ok elleni védőoltások at is szoktuk javasolni az utazóknak. Ezeknek két fajtája létezik: a Hepatitis-A és a Hepatitis-B elleni. A hepatitisz-A vírus enterálisan, azaz a bélrendszeren keresztül terjed. Táplálékkal, ivóvízzel, folyadékkal kerülhet a szervezetbe.

Használható láz, váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, sárgaság, ~, cukorbetegség, kötőhártya gyulladás, akne, kelések, amőba- vagy bacillus okozta, idült dizentéria, allergia, immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek, gombás megbetegedések esetén.

A hatvanas évek végéig a sárgasággal is járó hepatitiseket a klinikumban gyakorlatilag két betegségre osztották, úgymint "fertőző ~ra" (rövidebb inkubációs idővel), valamint "szérum hepatitisre" (hosszabb inkubációs idővel járó megbetegedés).

Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté, 25%-uk sajnos meghal a ~ és a kialakuló májrák következtében. A hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, fertőzött vérkészítményekkel terjed, de olykor nyál és izzadtság útján is bekerülhet a kórokozó a szervezetbe.

Tágabb értelemben minden olyan májbetegség, amelyben a májsejtek anatómiai vagy funkcionális bántalma kimutatható, ~.

kanyaró vagy ~ vírusa ellen).
Az "IgA" csoportnak jelentős szerepe van a kórokozók behatolásának kivédésében, a szájüreg, a gyomor-bélcsatorna, és a légutak mirigyváladékában találhatóak meg.

A HSV-1 VÍRUS OKOZTA MÁJGYULLADÁS (Herpes Hepatitis):
Erősen legyengült immunrendszer esetén gyakrabban jelentkezhet, szintén vérzéssel és sejtelhalással, gyulladással jár, de itt a máj az érintett szerv.

Akut mieloid leukémia, bőrrák, vakság (szürke hályog), ~ és egyéb májkárosodás, vesekárosodás bevallottan kockázati tényező az ún.

A hepatitis (a görög hepatos szóból) egy ~, amit ebben az esetben a hepatitis B virus (HBV) okoz. Ez rövid lejáratú problémákat okozhat (akut hepatitis), de néha krónikus állapotot is (krónikus hepatitis).

Werling Klára: Fertőző ~ok
- A megelőzés és kezelés lehetőségei

Az utóbbi 20 évben a hepatológia robbanásszerű fejlődésének lehetünk tanúi és szereplői.

- Zárlat elrendelése, a skarlát és az enterális (beleket érintő betegségek), valamint a hepatitis vírus okozta ~ (30 nap) kivételével, ma már nem szükséges. A további betegségek esetén a 18/1998. (VI. 3.) ENM Népjóléti rendelet alapján az óvoda orvosa szabályozza.

Az emésztőrendszeri megbetegedések közé sorolható a hepatitis C, azaz a krónikus ~. A görög 'hepar' és 'itis'(gyulladás) szóegyüttesből ered, általában vírusfertőzés következménye, de több korokozó is okozhatja.

Ha például fertőző ~ vagy daganatos betegség szerepel a beteg előzményében, ezek nem abszolút kizáró okok. Ha a vételt megelőzően nem volt vérszegénység és a szervezet vasraktára sem volt üres, a levett vér relatíve gyorsan újratermelődik.

Termése fontos orvosság magas láz esetén a tűz lelohasztására, illetve gyulladt szem és akut ~ ellen. A meleg okozta betegségekre már a legrégebbi idők óta, használják a Cse Cét.

A ~ általában éveken át enyhe formában van jelen, ami azonban nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén hirtelen súlyosbodhat, életveszélyes komplikációkat okozva.

Egészségesekben is előfordulhatnak azonban komoly szövődmények, mint például ~ (hepatitisz), a vörösvérsejtek hirtelen szétesése okozta vérszegénység, a herék gyulladása, ...

Fertőző betegségek közül a ~, tüdőgyulladás, influenza kísérőjeként jelenhet meg. Emellett szív-érrendszeri betegségek kapcsán észlelték a depresszió megjelenését az átlagot meghaladó mértékben. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is depressziót válthat ki.

A 16. heti AFP szűréssel egyidőben szokás elvégezni a vírusos ~ kötelező szűrését! Ez csak a Hepatitis B-t szűri.
18-20. heti Ultrahangvizsgálat
Helye: Istenhegyi Klinika (kombinált szűrés esetén) vagy II. Női Klinika ...

~), a gyulladással járó betegségek (pl. reumás ízületi gyulladás), és örökölt, genetikai eltérések (pl. a trombofília - a véralvadás bizonyos faktorainak defektusa miatt kialakult fokozott trombózishajlam).

Reye-szindróma - Agyvelő és ~sal járó betegség, mely a bárányhimlő szövődményeként alakulhat ki.
Még több a bárányhimlőről itt! ...

A bilirubin felszaporodását a májsejtek károsodása idézi elő. Akut ~ban a bőr színe vörös.
A májsejteket leggyakrabban a hepatitis-vírus okozta gyulladásos elváltozás károsítja.

Fiatal csecsemőkön súlyos légzési distress szindromával, hepatitissel(~) és myocarditissel (szívizomgyulladás) járhat, a kép szepszis képét kelti.

hematuria - vérvizelés
hepatitis - ~
hernia - sérv
hiperglikémia - a vércukor normálisnál magasabb szintje
hipoglikémia - a vércukor normálisnál alacsonyabb szintje
hipoxia - a szövetek nem megfelelő oxigénellátása ...

helyzete kiváló, így nálunk szinte teljesen ismeretlenek, vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek: hastífusz, különböző hasmenéses tünetekkel járó betegségek, kolera, malária, dengue-láz vagy a leggyakoribbnak számító fertőző ~.

Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható, az okozott kórkép nem feltétlenül lokalizálódik a nemi szervekre: szexuális úton átvihető például a fertőző ~ (hepatitis) kórokozója, ami elsősorban a májat, illetve az AIDS vírusa, ...

Ennek szintje akkor emelkedik meg, ha az epe nem tud eltávozni a májból. Ennek oka a belső epevezetékek károsodása ~ (hepatitis), cirrózis, fertőzések, mérgezések hatására, illetve a külső epeutak elzáródása epekő, vagy külső nyomás (pl.: tumor) által.

Természetesen előfordulhat súlyos ~okban is, de ezzel - az Ön esetében nem kell számolnunk - hiszen akkor bizonyára más panaszt, tünetet is említett volna. A fiatal csecsemő világos színű székletét okozhatják fejlődési zavarok is.

Az akut és krónikus betegségek, például meghűléses infekciók, műtéti beavatkozások, ~, szívinfarktus utáni rehabilitációs kezelések meggyorsítják a gyógyulást, stimulálják az immunrendszert, megszüntetik a szabályozási zavarokat.

Akut vesegyulladáshoz vezethet más fertőzésekre - mint például bárányhimlő, tüdőgyulladás, fertőző ~, a hasi szervek tályogjai, malária, szifilisz - kialakult reakció is. Általában hirtelen kezdődik és négy-hat hét alatt gyógyul meg.

A májban azonban sokszorta gyakoribb az áttéti daganatok jelenléte, mint a máj saját sejtjeiből eredő májrákok előfordulása. A májrák kialakulásának legfőbb okait krónikus ~hoz, majd májzsugorhoz vezető alkoholizmus, ...

Vérátömlesztéssel az előírt szűrővizsgálatok negatív eredménye ellenére is bizonyos fertőzések (elsősorban ~, esetleg AIDS) kórokozóját lehet átvinni.

Szintje magasabb az epeúti elzáródással járó betegségek (pl. epekő, hasnyálmirigy daganat.), illetve fertőző ~ esetén. A magas vizelet bilirubin-szint mindig magas vérszinttel jár együtt. A nagy dózisú C-vitamin bevitel álnegatív eredményt okozhat.

hogy a nőgyógyászati vizsgálat során megtörténik a rákszűrés is, ami az úgynevezett citológiai szűrést is magában foglalja. A vizsgálatot vérnyomásmérés és az emlők áttapintása egészíti ki. Ha szükséges, az orvos kiegészítő vérvizsgálatokat is elrendelhet, például ha valakinek előzőleg ~a ...

Az érzőidegek érintettsége a lábon - harisnyaszerű elhelyezkedésben - zsibbadást okoz. Felléphet veseműködési zavar, kialakulhat zsírmáj, idült (nem fertőzéses eredetű) ~ és májzsugor (azaz a májszövet kötőszövetes átépülése) is.

A védettség 3 év után fokozatosan csökken, ezért időközönként újraoltás szükséges.
Hepatitis A: Fertőző ~, mely emberről emberre terjed, különösen rossz higiénés körülmények között. Nyomtalanul gyógyul, de a lefolyása súlyos állapotot idéz elő.

Ide sorolható például a hosszú ideig tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás által előidézet májkárosodás, a különböző kórokozók által létrejött ~, vegyszerek, gyógyszerek által létrejött májsejtpusztulás.

Fogínygyulladás, fogínyvérzés csökkentése (gingivitisz).
Parkinson-kór előrehaladásának csökkentése a kezdeti stádiumban, nagy adagolású C-vitaminnal.
A C-vitamin sok más betegségben segíthet: epehólyag gyulladás, herpesz, ekcéma, ~, krónikus fáradtság szindróma, stb.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hepatitis, Daganat, Szindróma, Cukorbetegség, Diabétesz?

◄ Májfunkció   Májkárosodás ►
 
RSS Mobile