Kezdőlap (Májfunkció)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Májfunkció

Betegségek  Májfolt  Májgyulladás

Az energiatöbblet tompa fejfájásban nyilvánul meg, emésztési és májfunkció zavarokhoz, aranyér kialakulásához, prosztata problémákhoz, a vércukorszint emelkedéséhez, a női nemi szervek gyulladásához, bulimiához, érzelmi labilitáshoz vezethet.


Deréktáji fájdalom, rossz májfunkciós eredmény

Édesanyámnak szeretnék segíteni a kérdésemmel. Több mint egy éve jár orvoshoz Székesfehérváron, mert a májfunkciós értékei nagyon rosszak. Minden más eredménye rendben van. Kétszer volt májbiopszián, de nem tudták kideríteni az okot.

Májfunkciós vizsgálatok az olyan máj és epevezeték problémák szűrésére, amelyek néhány Crohn-betegnél vagy colitis ulcerosás esetnél tapasztalhatók
Elektrolit vizsgálatok bizonyos olyan ásványi anyagok (pl. kálium) szintjének mérésére, amelyek IBD-s hasmenés esetén csökkennek ...

Májfunkció vizsgálatok (Liver function tests)
Egyszerű vérvizsgálatok, melyek a vérben található különféle anyagokat mérik, és tájékoztatnak a májműködés állapotáról
Vissza az előző szócikkre ...

Kóros májfunkciók terhességben

Amagyar nyelv a graviditást találóan áldott állapotnak nevezi, és ezzel jól érzékelteti az anyává válás összetett fiziológiás folyamatát, amelynek révén a várandósok testileg és lelkileg egyaránt alkalmassá válnak a gyermek világrahozatalára.

Májfunkciós vizsgálatokMájenzimek (SGOT, SGPT, LDH, Îł-GT), se ammonium, hasi ultrahang, CT, májbiopszia.
Vérgázanalysis
Haematologia ...

Májfunkció, laboreredményének értékelése
Májfájdalom, hátba sugárzó szúrásszerű fájdalom
Májnagyobbodás. Diéta?

Májfunkciókiesés, tudatzavar, delírium (májkóma), májcirrózisnál nyelőcsővérzés, aranyeres csomók, hasvízkór, májrák, halál.
A májkárosodás, májbetegség kiváltó okai ...

Májfunkciós vizsgálatok kóros eredményei
R9460
Pajzsmirigy funkciós vizsgálatok kóros eredményei ...

A májfunkciós vizsgálatok a máj hatalmas tartalékai és e biokémiai módszerek viszonylagos érzéketlensége miatt gyakran normálisak. A máj még akkor is el tudja látni az alapvető feladatait, ha az aktivitásának 85%-a már kiesett.

Kóros májfunkcióra utal a májenzimek és bilirubin emelkedett, valamint a szérum albumin alacsonyabb szintje.
Radiológiai vizsgálatok: Hasi CT-vel vagy MRI-vel a májzsugorodás igazolható.

A GGT májfunkciós teszt nagyon érzékeny alkoholfogyasztásra, ezért első lépésként az alkohol mellőzését, majd a későbbiekben ismételt laborellenőrzést ajánlok. Azt nem értem, hogy mi lehet szívelégtelenség? A GGT emelkedés okozója? Vagy a férje megállapított diagnózisa?

Gyakran a májfunkciós zavarokat illetve májbetegséget először valamilyen rutin orvosi kivizsgálás részeként végrehajtott vérvizsgálat során mutatják ki. Ekkor általában a máj panelnél több, de azokat a vizsgálatokat is tartalmazó vizsgálatsorozatot kérnek.

Károsodott májfunkció: 10 mg tadalafil alkalmazása javasolt a feltételezett szexuális tevékenységet megelőzően, étkezéstől függetlenül. Károsodott májfunkció esetében 10 mg tadalafilnál nagyobb dózis alkalmazásáról nincs adat (lásd 4.4 és 5.2).
Diabetes mellitus: nem szükséges az adatot módositani.

Vérvétel kapcsán a májfunkciós próbák kórosak, a vérkép vérszegénységet mutat. A hasi ultrahang-vizsgálat a máj szerkezeti átépülését, keringési zavarát, esetleg folyadékgyülem megjelenését jelzi.

Ellenjavallat: vese- és májfunkció súlyos zavara, diabetes mellitus
triciklikus antidepressánsok, béta-blokkolók, MAO-gátlók
Adagolás: 1 tasak 4-6 óránként maximum 4 tasak naponta, maximum 7
napig.
12 év alatt nem adható
COLDREX tabletta OTC
Fenilefrin-Cl, paracetamol, koffein, terpin, aszkorbinsav ...

A zsírmáj a szerv enyhe megnagyobbodásától eltekintve tünetmentes, de a májfunkció-vizsgálat már képet ad állapotáról.

Májfunkciós vizsgálat nem történt. EKG: szabályos görbe.
A gravida rendszeresen járt gondozásra, a következő 5 hónapban gyakorlatilag panaszmentes volt. A 28.

Egyszerű vérvétellel a májfunkciót ellenőrző adatokból, illetve ezek egymás utáni, többszöri, a normálistól való eltéréséből lehet következtetni májgyulladásra. Gyanú esetén speciális szűrővizsgálattal egyértelműen ki lehet mutatni a kórt.

1999-ben egy reumatológiai laborvizsgálaton "sok" csillagot láttam a májfunkciók körúl, igy elmentem a májgondozóba. Akkor kezdődött igazából a májbeteg életem. Biopszia, majd a kezelásek sorba. Egyik sem ment végig különböző okok miatt. A monótól elindultak az értékeim a "csillagos ég" felé. Pl.

A szolid szerv transzplantáltak esetében a perzisztálóan magas májfunkciós értékek hátterében állhat hepatitisz E vírusfertőzés, amelynek a diagnosztikája nincs megoldva. A fertőzést nem ellenanyagszűréssel kell igazolni, hanem PCR-vizsgálattal.

Mellékhatásként májfunkciós és véralvadás-zavarok, súlygyarapodás és elhízás, allergiás reakciók, izommerevség, nyálfolyás, remegés következhet be, a mimikai izmok működésének gátlása nyomán az arckifejezések szegényesebbé válnak.

A normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint egyébként normális májfunkciós értékek (protrombin, direkt bilirubin, epesav, GOT, GPT, alkalikus foszfatáz, g -GT, szérumalbumin és g-globin értékek) mellett nagy valószínűséggel Gilbert-kórra utal.
Mivel a Gilbert-kór ún.

A neurológiai tünetek, a bőrtünetek és a májfunkciós eltérések együttesfennállása esetén mindig coeliakiára is gondolni kellene a más területen dolgozó szakorvosoknak, szakdolgozóknak.

- Ilyenkor veseelégtelenség, vérképzési rendellenességek, májfunkciós zavar alakulhat ki, mely veszélyes a magzatra is. Ezért ennek a betegségnek a kezelése célzott, "agresszív" és néha a szülésig is eltart.
Terhességi magas vérnyomás okozta vesebetegség ...

Nem mindig a májfunkció alapján döntik el a beavatkozás szükségességét, egyéb esetek lehetnek a daganatos betegségek - mikor a szerv jól működik, ám a benne lévő a daganat rosszindulatú, és a policisztás májbetegség olyan előrehaladott formája, ...

Utána nem bírtam a hormongyógyszeres kezelést ,májfunkciós problémáim lettek .Terhelés hatására az egész testemen apró tűszúrásos pöttyök jönnek elő azóta is.Ha sokat pihenek elmúlik.Tavaly volt egy idegkimerülésem izmaim állandóan feszültek,teli van fibromialgiás csomóval.

Gyakran asymptomaticus, normál májfunkció tapasztalható mellette és csak hasi UH vizsgálattal derülhet rá fény.
Tipikus UH megjelenése nincs, mert echodúsabb, echoszegényebb, sőt izoechogén is lehet az ép májszövethez képest.

Az akut májkárosodások klinikai kémiája, a májfunkció laboratóriumi megítélése
A cholestasis és cirrhosis patobiokémiája és laboratóriumi diagnosztikája
Gyomor-bélrendszer patobiokémiája és laboratóriumi diagnosztikája
Az acut pancreatitis laboratóriumi diagnosztikája ...

A máriatövis, vagy más nevén őszbogáncs már évezredek óta használt gyógynövény, amit a májfunkciók segítésére használtak.

Talán a legfontosabb azonban a máj előzetes méregtelenítése és regenerálása, mert tapasztalatom szerint enélkül a kúra közben romlanak egyes májfunkciós értékek, ami azt jelenti, hogy a máj már kínlódik.

labor (CEA, AFP, CA19-9-tumormarkerek, Fe, TVK, ferritin, májfunkció, lipase, vérkép, We, CRP)
széklet vérvizsgálat, széklet PK2 teszt
vizelet vizsgálat
végbél tükrözés
hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat
táplálkozási anamnaesis felvétel és dietetikai tanácsadás ...

A vérvizsgálat során minden esetben vérkép, vércukor, vérzsír, vesefunkciós, májfunkciós vizsgálat történik. A vizeletből következtetni lehet a vese működésének hatékonyságára.

Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja a méregtelenítő funkciójukat.

Teljes vérkép
Glükóz és májfunkció vizsgálat
Szén-monoxid mérgezés vizsgálata
Drogtúladagolás vizsgálata
Gerinccsapolással az orvos folyadékot vesz a gerincvelőből a további vizsgálatok elvégzéséhez. Az egész nem vesz igénybe többet 10 percnél.

vérvizsgálatok: vérkép, vérkenet, vérkémia, májfunkció, vesefunkció, genetikai vizsgálatok
képalkotó vizsgálatok: MR, CT, Rtg, Ultrahang
A teratomák kezelése
A teratomák specifikus kezelése függ a teratoma pontos fajtájától és elhelyezkedésétől. A kezelés része lehet: ...

Képalkotó vizsgálatok (hasi UH, CT, MR), vérvétel - laborvizsgálatok (májfunkció, vérkép, INR (prothrombin), összfehérje/albumin,; tumormarkerek (AFP, CEA, CA19-9), HCV, HBV vírus vizsgálatok), célzott májbiopszia - szövettani vizsgálat; primer daganat vizsgálatához endoszkópia (gyomor-, ...

A krónikus C hepatitiszes betegek vírus-ellenes kezelése során a májfunkciós tesztek (enzimek: GOT, GPT) vizsgálata mellett rendszeresen ellenőrzik a vér hemoglobin-szintjét, a neutrofil granulocita és vérlemezke számot, valamint a pajzsmirigy funkciókat.
Kezdőoldal
Nyomtat
Hozzáadás a Kedvencekhez ...

A sárgaság mértéke pontosan attól függ, hogy a baba májfunkciói milyen sebességgel működnek.
A baba bilirubin szintjének meghatározására vérvétel alapján van lehetőség, ezzel ki lehet szűrni azokat az eseteket, ahol az eléri a kritikus szintet.

Ez magyarázza, hogy szívelégtelenség miatt kezelt páciensek nem szedhetik. A terápia megkezdése előtt fontos a májfunkciók ellenőrzése, mert májbetegség is kizáró okot jelent. A későbbiek során a májfunkció esetenkénti ellenőrzése javasolt.

Krónikus májgyulladásról beszélünk, ha a májgyulladás kezdete óta már több mint hat hónap telt el, és a májfunkciós laboratóriumi értékek továbbra is kórosak.

Gyakori a zsírmáj, mely a vérvételek során a májfunkciós eltérésekben mutatkozik meg. A leggyakoribb azonban az epekövesség, mely az állandó emésztési panaszok miatt epehólyag-gyulladást okozhat, s műtétre lehet szükség.

A hormonális fogamzásgátló tablettát szedő nőknek évente javasolt laborvizsgálaton részt venniük, ahol megnézik a májfunkciós értékeiket is.
A párkeresés időszakában fontos megérteni, hogy a nemi úton terjedő betegségek megelőzése miatt fontos a felelős szexuális élet! ...

, terhességi kórkép az angol rövidítésből: hemolízis, emelkedett májfunkciós értékek, és vérlemezkeszám csökkenés jellemzi.
Marfan carpalis tunnel
kötőszöveti multiszisztémás betegség, csontelváltozásokkal, szív-érrendszeri zavarokkal, ún. autoszomális, dominánsan öröklődő kórkép.

A modern orvoslás olykor ad a májbetegeknek táplálkozási tanácsokat, de csak a rendkívül súlyos esetekben. Pedig a májfunkció enyhébb zavarai esetén is érdemes tudatosan táplálkozni.
» Részletek
Legfrissebb cikkeink: ...

Az epekövek legnagyobb része koleszterinből jön létre. Kialakulásuk oka így lehet a fokozott koleszterin-kiválasztás, a májfunkciók zavara, az epe hosszas pangása az epehólyagban, valamint az epeutak fertőzéses gyulladása.

A rutin kémiai panelek fényt deríthetnek a vesék érintettségére (szérum karbamid nitrogén és kreatinin szint emelkedés és elektrolit koncentráció változások), a májfunkciós tesztek rendellenességeire és az izomenzimek szintjének emelkedésére, ha izom érintettségről is szó van.

E tényezők bármelyike már önmagában is komoly rizikótényező a májfunkció, az egészséges méregtelenítés szempontjából. Ha azonban a beteg a hatékony méregtelenítés szempontjai szerint átalakítja életmódját és étrendjét, számos panasza enyhülhet, és megelőzheti a későbbi májproblémák kialakulását is.

Klinikailag a lázas állapot perzisztálása, hirtelen kialakuló pancytopenia, vagy bicytopenia, hepatosplenomegalia, a májfunkciós értékek rapid emelkedése, esetleg májelégtelenség, coagulopathia, vérzéses szövődmények, diffúz intravascularis koaguláció (DIC), neurológiai góctünetek jellemzik.

Az elhízás, a cukorbetegség is károsíthatja a májat. Ilyenkor ugyanis a májsejtekben zsír halmozódik fel, ami a májfunkciók romlásához vezet.

allergiás reakciók: például láz, hidegrázás, kiütés, száj, nyelv, gégeduzzanat, anafilaxiás reakció;
2. közvetlen toxikus hatások: például hasmenés, hányás, vese, illetve májfunkciós eltérések, idegrendszeri hatások;
3. felülfertőződés ezen gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók által.

A BEMER signal plus készülék rendszeres használata segíti a májfunkciót, emeli a redukált glutation mennyiségét, szabályozza a glükóz anyagcserét, pozitívan hat a fehérvérsejtek működésére, így támogatja az immunrendszert. A BEMER terápia preventív alkalmazása rendkívül széleskörű! ...

Ennek előfordulása 2 százalék körüli, és rendkívül ritkán akár szeptikus sokk is jelentkezhet. Ilyenkor veseelégtelenség, vérképzési rendellenességek, májfunkciós zavar alakulhat ki, mely veszélyes a magzatra is. Ezért ennek a betegségnek a kezelése célzott, 'agresszív' és néha a szülésig is eltart.

Azoknál a gyerekeknél fordulhat elő a májfunkció elváltozás (felnőtteknél nem), akik aszpirint szednek. Bár nem NSAID, ugyancsak gyakran használtak az acetaminophen hatóanyagú gyógyszerek, melyek csökkenthetik a fájdalmat, a gyulladásra azonban nincsenek hatással.

A terhesség második felében fellépő hypertonia, amelyet szignifikáns fehérjeürítés (
=300mg/nap) kísér. Gyakran egyéb szervek működészavara (májfunkciós értékek emelkedése, hyperuricaemia, thrombocytopaenia, LDH emelkedés) észlelhető.

Az indirekt bilirubin frakció felszaporodásával jár, a máj egyéb működése azonban megtartott, májfunkciós zavar nem észlelhető.
Az esetek egy részében bizonytalan hasi fájdalom, kellemetlen érzés társulhat hozzá.
Az újszülöttkori sárgaságban ez nem szokott szerepet játszani.

Mind az első alkalommal diagnosztizált, mind a kiújuló kolorektális rákban szenvedő betegekben a valamely belső szervre - például a májra vagy a tüdőre - is ráterjedő áttét (metasztázis) jelei lehetnek: kóros vérvizsgálati eredmények (CEA tumormarker, kóros májfunkciós eredmények) vagy a képalkotó ...

Egy kísérletben ginzengkivonattal előkezelt állatoknak különböző, végzetesnek tekinthető mennyiségű kábítószereket adtak. Az állatok túlélték. Embereken végzett kísérlet során 24 idősödő, alkohol okozta májzsugorban szenvedő ember májfunkcióját javította nagymértékben a ginzeng és kivonatai.

Természetesen a rendszeres orvosi ellenőrzés mindenkinél, aki fogamzásgátlót szed, nagyon fontos. Évente egyszer el kell menni rákszűrésre, meg kell nézetni a májfunkciót. 35 éven felüliek 2 évenként feltétlenül csináltassanak mammográfiát.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szívbetegség, Hányinger, Szteroid, Stroke?

◄ Májfolt   Májgyulladás ►
 
RSS Mobile