Kezdőlap (Májfunkció)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Májfunkció

Betegségek  Májfolt  Májgyulladás

Az energiatöbblet tompa fejfájásban nyilvánul meg, emésztési és májfunkció zavarokhoz, aranyér kialakulásához, prosztata problémákhoz, a vércukorszint emelkedéséhez, a női nemi szervek gyulladásához, bulimiához, érzelmi labilitáshoz vezethet.


Deréktáji fájdalom, rossz májfunkciós eredmény

Édesanyámnak szeretnék segíteni a kérdésemmel. Több mint egy éve jár orvoshoz Székesfehérváron, mert a májfunkciós értékei nagyon rosszak. Minden más eredménye rendben van. Kétszer volt májbiopszián, de nem tudták kideríteni az okot.

Májfunkciós vizsgálatok az olyan máj és epevezeték problémák szűrésére, amelyek néhány Crohn-betegnél vagy colitis ulcerosás esetnél tapasztalhatók
Elektrolit vizsgálatok bizonyos olyan ásványi anyagok (pl. kálium) szintjének mérésére, amelyek IBD-s hasmenés esetén csökkennek ...

Májfunkció vizsgálatok (Liver function tests)
Egyszerű vérvizsgálatok, melyek a vérben található különféle anyagokat mérik, és tájékoztatnak a májműködés állapotáról
Vissza az előző szócikkre ...

Kóros májfunkciók terhességben

Amagyar nyelv a graviditást találóan áldott állapotnak nevezi, és ezzel jól érzékelteti az anyává válás összetett fiziológiás folyamatát, amelynek révén a várandósok testileg és lelkileg egyaránt alkalmassá válnak a gyermek világrahozatalára.

~s vizsgálatokMájenzimek (SGOT, SGPT, LDH, Îł-GT), se ammonium, hasi ultrahang, CT, májbiopszia.
Vérgázanalysis
Haematologia ...

~, laboreredményének értékelése
Májfájdalom, hátba sugárzó szúrásszerű fájdalom
Májnagyobbodás. Diéta?

~kiesés, tudatzavar, delírium (májkóma), májcirrózisnál nyelőcsővérzés, aranyeres csomók, hasvízkór, májrák, halál.
A májkárosodás, májbetegség kiváltó okai ...

~s vizsgálatok kóros eredményei
R9460
Pajzsmirigy funkciós vizsgálatok kóros eredményei ...

A ~s vizsgálatok a máj hatalmas tartalékai és e biokémiai módszerek viszonylagos érzéketlensége miatt gyakran normálisak. A máj még akkor is el tudja látni az alapvető feladatait, ha az aktivitásának 85%-a már kiesett.

Kóros ~ra utal a májenzimek és bilirubin emelkedett, valamint a szérum albumin alacsonyabb szintje.
Radiológiai vizsgálatok: Hasi CT-vel vagy MRI-vel a májzsugorodás igazolható.

A GGT ~s teszt nagyon érzékeny alkoholfogyasztásra, ezért első lépésként az alkohol mellőzését, majd a későbbiekben ismételt laborellenőrzést ajánlok. Azt nem értem, hogy mi lehet szívelégtelenség? A GGT emelkedés okozója? Vagy a férje megállapított diagnózisa?

Gyakran a ~s zavarokat illetve májbetegséget először valamilyen rutin orvosi kivizsgálás részeként végrehajtott vérvizsgálat során mutatják ki. Ekkor általában a máj panelnél több, de azokat a vizsgálatokat is tartalmazó vizsgálatsorozatot kérnek.

Károsodott ~: 10 mg tadalafil alkalmazása javasolt a feltételezett szexuális tevékenységet megelőzően, étkezéstől függetlenül. Károsodott ~ esetében 10 mg tadalafilnál nagyobb dózis alkalmazásáról nincs adat (lásd 4.4 és 5.2).
Diabetes mellitus: nem szükséges az adatot módositani.

A diagnózis felállítása a hasi vénák Doppler-vizsgálatával történik: ennek során teljes keringésleállást lehet látni. A laborvizsgálatnál az emelkedett ~s értékek lehetnek árulkodóak.

Vérvétel kapcsán a ~s próbák kórosak, a vérkép vérszegénységet mutat. A hasi ultrahang-vizsgálat a máj szerkezeti átépülését, keringési zavarát, esetleg folyadékgyülem megjelenését jelzi.

Ellenjavallat: vese- és ~ súlyos zavara, diabetes mellitus
triciklikus antidepressánsok, béta-blokkolók, MAO-gátlók
Adagolás: 1 tasak 4-6 óránként maximum 4 tasak naponta, maximum 7
napig.
12 év alatt nem adható
COLDREX tabletta OTC
Fenilefrin-Cl, paracetamol, koffein, terpin, aszkorbinsav ...

A zsírmáj a szerv enyhe megnagyobbodásától eltekintve tünetmentes, de a ~-vizsgálat már képet ad állapotáról.

~s vizsgálat nem történt. EKG: szabályos görbe.
A gravida rendszeresen járt gondozásra, a következő 5 hónapban gyakorlatilag panaszmentes volt. A 28.

Egyszerű vérvétellel a ~t ellenőrző adatokból, illetve ezek egymás utáni, többszöri, a normálistól való eltéréséből lehet következtetni májgyulladásra. Gyanú esetén speciális szűrővizsgálattal egyértelműen ki lehet mutatni a kórt.

1999-ben egy reumatológiai laborvizsgálaton "sok" csillagot láttam a ~k körúl, igy elmentem a májgondozóba. Akkor kezdődött igazából a májbeteg életem. Biopszia, majd a kezelásek sorba. Egyik sem ment végig különböző okok miatt. A monótól elindultak az értékeim a "csillagos ég" felé. Pl.

A szolid szerv transzplantáltak esetében a perzisztálóan magas ~s értékek hátterében állhat hepatitisz E vírusfertőzés, amelynek a diagnosztikája nincs megoldva. A fertőzést nem ellenanyagszűréssel kell igazolni, hanem PCR-vizsgálattal.

Mellékhatásként ~s és véralvadás-zavarok, súlygyarapodás és elhízás, allergiás reakciók, izommerevség, nyálfolyás, remegés következhet be, a mimikai izmok működésének gátlása nyomán az arckifejezések szegényesebbé válnak.

A normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint egyébként normális ~s értékek (protrombin, direkt bilirubin, epesav, GOT, GPT, alkalikus foszfatáz, g -GT, szérumalbumin és g-globin értékek) mellett nagy valószínűséggel Gilbert-kórra utal.
Mivel a Gilbert-kór ún.

A neurológiai tünetek, a bőrtünetek és a ~s eltérések együttesfennállása esetén mindig coeliakiára is gondolni kellene a más területen dolgozó szakorvosoknak, szakdolgozóknak.

- Ilyenkor veseelégtelenség, vérképzési rendellenességek, ~s zavar alakulhat ki, mely veszélyes a magzatra is. Ezért ennek a betegségnek a kezelése célzott, "agresszív" és néha a szülésig is eltart.
Terhességi magas vérnyomás okozta vesebetegség ...

Nem mindig a ~ alapján döntik el a beavatkozás szükségességét, egyéb esetek lehetnek a daganatos betegségek - mikor a szerv jól működik, ám a benne lévő a daganat rosszindulatú, és a policisztás májbetegség olyan előrehaladott formája, ...

Utána nem bírtam a hormongyógyszeres kezelést ,~s problémáim lettek .Terhelés hatására az egész testemen apró tűszúrásos pöttyök jönnek elő azóta is.Ha sokat pihenek elmúlik.Tavaly volt egy idegkimerülésem izmaim állandóan feszültek,teli van fibromialgiás csomóval.

Gyakran asymptomaticus, normál ~ tapasztalható mellette és csak hasi UH vizsgálattal derülhet rá fény.
Tipikus UH megjelenése nincs, mert echodúsabb, echoszegényebb, sőt izoechogén is lehet az ép májszövethez képest.

Az akut májkárosodások klinikai kémiája, a ~ laboratóriumi megítélése
A cholestasis és cirrhosis patobiokémiája és laboratóriumi diagnosztikája
Gyomor-bélrendszer patobiokémiája és laboratóriumi diagnosztikája
Az acut pancreatitis laboratóriumi diagnosztikája ...

A máriatövis, vagy más nevén őszbogáncs már évezredek óta használt gyógynövény, amit a ~k segítésére használtak.

Talán a legfontosabb azonban a máj előzetes méregtelenítése és regenerálása, mert tapasztalatom szerint enélkül a kúra közben romlanak egyes ~s értékek, ami azt jelenti, hogy a máj már kínlódik.

labor (CEA, AFP, CA19-9-tumormarkerek, Fe, TVK, ferritin, ~, lipase, vérkép, We, CRP)
széklet vérvizsgálat, széklet PK2 teszt
vizelet vizsgálat
végbél tükrözés
hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat
táplálkozási anamnaesis felvétel és dietetikai tanácsadás ...

Bevitelével csökkenthetők az emelkedett ~s paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja a méregtelenítő funkciójukat.

Teljes vérkép
Glükóz és ~ vizsgálat
Szén-monoxid mérgezés vizsgálata
Drogtúladagolás vizsgálata
Gerinccsapolással az orvos folyadékot vesz a gerincvelőből a további vizsgálatok elvégzéséhez. Az egész nem vesz igénybe többet 10 percnél.

vérvizsgálatok: vérkép, vérkenet, vérkémia, ~, vesefunkció, genetikai vizsgálatok
képalkotó vizsgálatok: MR, CT, Rtg, Ultrahang
A teratomák kezelése
A teratomák specifikus kezelése függ a teratoma pontos fajtájától és elhelyezkedésétől. A kezelés része lehet: ...

Képalkotó vizsgálatok (hasi UH, CT, MR), vérvétel - laborvizsgálatok (~, vérkép, INR (prothrombin), összfehérje/albumin,; tumormarkerek (AFP, CEA, CA19-9), HCV, HBV vírus vizsgálatok), célzott májbiopszia - szövettani vizsgálat; primer daganat vizsgálatához endoszkópia (gyomor-, ...

A sárgaság mértéke pontosan attól függ, hogy a baba ~i milyen sebességgel működnek.
A baba bilirubin szintjének meghatározására vérvétel alapján van lehetőség, ezzel ki lehet szűrni azokat az eseteket, ahol az eléri a kritikus szintet.

Ez magyarázza, hogy szívelégtelenség miatt kezelt páciensek nem szedhetik. A terápia megkezdése előtt fontos a ~k ellenőrzése, mert májbetegség is kizáró okot jelent. A későbbiek során a ~ esetenkénti ellenőrzése javasolt.

Krónikus májgyulladásról beszélünk, ha a májgyulladás kezdete óta már több mint hat hónap telt el, és a ~s laboratóriumi értékek továbbra is kórosak.

Gyakori a zsírmáj, mely a vérvételek során a ~s eltérésekben mutatkozik meg. A leggyakoribb azonban az epekövesség, mely az állandó emésztési panaszok miatt epehólyag-gyulladást okozhat, s műtétre lehet szükség.

A hormonális fogamzásgátló tablettát szedő nőknek évente javasolt laborvizsgálaton részt venniük, ahol megnézik a ~s értékeiket is.
A párkeresés időszakában fontos megérteni, hogy a nemi úton terjedő betegségek megelőzése miatt fontos a felelős szexuális élet! ...

, terhességi kórkép az angol rövidítésből: hemolízis, emelkedett ~s értékek, és vérlemezkeszám csökkenés jellemzi.
Marfan carpalis tunnel
kötőszöveti multiszisztémás betegség, csontelváltozásokkal, szív-érrendszeri zavarokkal, ún. autoszomális, dominánsan öröklődő kórkép.

A máj hegesedésének folyamata, melynek során a szövet rostos kötőszövetté alakul át. Ez idővel májzsugorodáshoz, a ~ vészes mértékű kieséséhez vezet.
Non-reszponderek
Azok a betegek, akik nem reagálnak a kezelésre, azaz állapotuk nem javul.

A modern orvoslás olykor ad a májbetegeknek táplálkozási tanácsokat, de csak a rendkívül súlyos esetekben. Pedig a ~ enyhébb zavarai esetén is érdemes tudatosan táplálkozni.
» Részletek
Legfrissebb cikkeink: ...

Az epekövek legnagyobb része koleszterinből jön létre. Kialakulásuk oka így lehet a fokozott koleszterin-kiválasztás, a ~k zavara, az epe hosszas pangása az epehólyagban, valamint az epeutak fertőzéses gyulladása.

A rutin kémiai panelek fényt deríthetnek a vesék érintettségére (szérum karbamid nitrogén és kreatinin szint emelkedés és elektrolit koncentráció változások), a ~s tesztek rendellenességeire és az izomenzimek szintjének emelkedésére, ha izom érintettségről is szó van.

E tényezők bármelyike már önmagában is komoly rizikótényező a ~, az egészséges méregtelenítés szempontjából. Ha azonban a beteg a hatékony méregtelenítés szempontjai szerint átalakítja életmódját és étrendjét, számos panasza enyhülhet, és megelőzheti a későbbi májproblémák kialakulását is.

Az orbáncfű az alábbi gyógyszerekkel lép kölcsönhatásba: nyugtatók, antidepresszánsok, fogamzásgátlók, ~zavarra szedett gyógyszerek , HIV gyógyszerek, ...

Klinikailag a lázas állapot perzisztálása, hirtelen kialakuló pancytopenia, vagy bicytopenia, hepatosplenomegalia, a ~s értékek rapid emelkedése, esetleg májelégtelenség, coagulopathia, vérzéses szövődmények, diffúz intravascularis koaguláció (DIC), neurológiai góctünetek jellemzik.

allergiás reakciók: például láz, hidegrázás, kiütés, száj, nyelv, gégeduzzanat, anafilaxiás reakció;
2. közvetlen toxikus hatások: például hasmenés, hányás, vese, illetve ~s eltérések, idegrendszeri hatások;
3. felülfertőződés ezen gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók által.

A BEMER signal plus készülék rendszeres használata segíti a ~t, emeli a redukált glutation mennyiségét, szabályozza a glükóz anyagcserét, pozitívan hat a fehérvérsejtek működésére, így támogatja az immunrendszert. A BEMER terápia preventív alkalmazása rendkívül széleskörű! ...

Ennek előfordulása 2 százalék körüli, és rendkívül ritkán akár szeptikus sokk is jelentkezhet. Ilyenkor veseelégtelenség, vérképzési rendellenességek, ~s zavar alakulhat ki, mely veszélyes a magzatra is. Ezért ennek a betegségnek a kezelése célzott, 'agresszív' és néha a szülésig is eltart.

Azoknál a gyerekeknél fordulhat elő a ~ elváltozás (felnőtteknél nem), akik aszpirint szednek. Bár nem NSAID, ugyancsak gyakran használtak az acetaminophen hatóanyagú gyógyszerek, melyek csökkenthetik a fájdalmat, a gyulladásra azonban nincsenek hatással.

A terhesség második felében fellépő hypertonia, amelyet szignifikáns fehérjeürítés (
=300mg/nap) kísér. Gyakran egyéb szervek működészavara (~s értékek emelkedése, hyperuricaemia, thrombocytopaenia, LDH emelkedés) észlelhető.

Az indirekt bilirubin frakció felszaporodásával jár, a máj egyéb működése azonban megtartott, ~s zavar nem észlelhető.
Az esetek egy részében bizonytalan hasi fájdalom, kellemetlen érzés társulhat hozzá.
Az újszülöttkori sárgaságban ez nem szokott szerepet játszani.

Mind az első alkalommal diagnosztizált, mind a kiújuló kolorektális rákban szenvedő betegekben a valamely belső szervre - például a májra vagy a tüdőre - is ráterjedő áttét (metasztázis) jelei lehetnek: kóros vérvizsgálati eredmények (CEA tumormarker, kóros ~s eredmények) vagy a képalkotó ...

A májban nincsenek idegek, nem fáj, ha működésében zavar lép fel. Ezért a májkárosodás tünetei néha teljesen váratlanul jelentkeznek. A legtöbb májbetegség azonban tudatos májvédelemmel: mindenek előtt rendszeres vérvétellel és ~s vizsgálatokkal időben jelezhetik a problémát.

Egy kísérletben ginzengkivonattal előkezelt állatoknak különböző, végzetesnek tekinthető mennyiségű kábítószereket adtak. Az állatok túlélték. Embereken végzett kísérlet során 24 idősödő, alkohol okozta májzsugorban szenvedő ember ~ját javította nagymértékben a ginzeng és kivonatai.

Természetesen a rendszeres orvosi ellenőrzés mindenkinél, aki fogamzásgátlót szed, nagyon fontos. Évente egyszer el kell menni rákszűrésre, meg kell nézetni a ~t. 35 éven felüliek 2 évenként feltétlenül csináltassanak mammográfiát.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szívbetegség, Hányinger, Szteroid, Stroke?

◄ Májfolt   Májgyulladás ►
 
RSS Mobile