Kezdőlap (Magnéziumhiány)

 Betegségek 

  » »
 
   

Magnéziumhiány

Betegségek  Magatartászavar  Magzati alkohol szindróma

Magnéziumhiány

Címkék: magnéziumhiány, izom-ideg ingerlékenység, izomfeszülés, szuperoxid-dizmutáz, glutation-reduktáz, érelmeszesedés, rák, Parkinson-kór ...


Magnéziumhiány: milyen következményekkel járhat?
Tudományos kutatások során is bizonyították, hogy az alacsony magnézium-koncentráció izomgörcsök kialakulásához vezethet.

Magnéziumhiány léphet fel a következő esetekben:
Diéta , fogyókúra, alkoholizmus.
Hasmenés, hányás, vízhajtók szedése - például vese- vagy szívbetegeknél.
Fokozott magnézium igény ...

A magnéziumhiány tünetei
Nem elég a vitaminokra odafigyelni. A szervezet számára vannak más létfontosságú anyagok is.
Forrás: Femina.hu ...

A magnéziumhiány - különösen az utóbbi években, az USA lakosságára jellemző, de már a többi fejlett országok is kezdenek felzárkózni e tekintetben - a helytelen táplálkozással hozható összefüggésbe, mely előnyben részesíti a főtt ételeket, ...

Annak ellenére, hogy az átlagos étrend mellett kialakuló magnéziumhiány ritka, felszívódási zavarok, helytelen táplálkozás, hasmenés és alkoholizmus kivizsgálásának részeként sor kerülhet a magnézium szint meghatározására is.

Fontos az ideg- és izomműködésben, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere számos enzimének Rendszeres alkoholfogyasztás esetén is magnéziumhiány jelentkezhet.

Súlyos tüneteket okozhat a magnéziumhiány
A magnézium egy fontos ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Jellemző például a magnéziumhiány miatt jelentkező lábikragörcs, amire különösen az idősebbek panaszkodnak. Nem ritka, hogy ez a görcsös állapot átterjed a nyakra, tarkóra, a vállakra, esetleg a derék izmaira is.

A magnéziumhiány legjobb orvosság a magnéziumban gazdag étrend. Egyen sok magnéziumban gazdag élelmiszert: teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, sok gyümölcsöt, zöldséget.

A fertőzés miatti magnéziumhiány gyakran okoz levertséget vagy depressziót is, és ha eluralkodik előfordulhat, hogy az idegrendszert, szívet vagy a vérkeringést is megtámadja.

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a magnézium is szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, tehát kerülni kell a magnéziumhiányt.

A magnéziumról úgy tartják, hogy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, tehát kerülni kellene a magnéziumhiányt.
Jó magnéziumforrás: a szárazbab és a zöldborsó, a dió, a zöld leveles zöldségek, a hús, a teljes kiőrlésű gabona, a burgonya, stb.

A magas vérnyomás betegségben szenvedők magnézium vérszintje alacsonyabb, mint az egészséges embereké, ráadásul a magnéziumhiányos állapotban fokozódik a stressz iránti érzékenység is. A fokozott magnézium-bevitel kismértékben csökkenti a vérnyomást.

Az orvosok számára a szakmai anyagok, hangos prezentációk nyújtanak tájékoztatást, a laikus látogatók pedig a cukorbetegség, neuropathia, vérszegénység, magnéziumhiányos állapotok és a depresszió legfontosabb tüneteiről, ...

viszonylag magas zsírtartalom szab határt, így előfordulhat, hogy mész-, vas-, só- és magnéziumhiány alakul ki.

A szerológiai vizsgálatok mellett a vashiányos anémia, B12- és K-vitamin-, cink-, kalcium- és magnéziumhiány jelei is feltűnőek.

Sok nőnek, akit súlyos PMS-tünetek kí­noznak, magnéziumhiánya van. A magnézium a kalciummal együtt segít az izomműködés irányításában. A kettő együttes, 2:1 arányban történő alkalmazása enyhíti a panaszokat.

- A kortizon serkenti a vesékben a kálium és a magnézium kiválasztását, valamint a nátrium újbóli felvételét a vizeletből. A kortizon tehát hozzájárulhat a kálium- és magnéziumhiányhoz, ami ödémák kialakulásához vezethet, elsősorban a lábon.

A kutatók jelentős változást vettek észre azoknál a gyerekeknél, akik cinkhiányos thalassemiájuk miatt - koruktól függően - 22,5-90 mg cinket kaptak naponta. Ugyanakkor ennél a betegségnél sokszor észlelnek magnéziumhiányt is.

A laboratóriumi vizsgálattal igazolt magnéziumhiány megszüntetésére különböző magnéziumkészítmények alkalmasak. Veseelégtelenségben a vese magnéziumürítése csökkent, amiért a szérumban a magnéziumszint megemelkedik.

Lásd még: Lásd még: Stroke, Vesebetegség, Meszesedés, Szindróma, Prosztata

Betegségek  Magatartászavar  Magzati alkohol szindróma

 
RSS Mobile