Kezdőlap (Magas vércukorszint)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Magas vércukorszint

Betegségek  Magas szemnyomás  Magas vérnyomás

A magas vércukorszint növeli a kolorektális rák kockázatát
Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy idősebb nőkben összefüggés lehet a magas vércukorszint és a kolorektális rák megnövekedett kockázata között.
h i r d e t é s ...


A magas vércukorszint a cukorbetegség, más néven diabétesz legjellemzőbb tünete. A betegségre az 1960-as években figyeltek fel. Egy 1990-es felmérés szerint hazánkban kb. 300 ezren szenvedtek a cukorbetegségben.

a kissé magas vércukorszint is nagyon veszélyes
Ez is érdekelheti
Éljen 140/90 alatt!...
A diabéteszt, a szív- és érrendszeri betegségeket együtt érdemes kezelni...
A délutáni szieszta véd a koszorúér-betegség ellen...
A passzív dohányzás is veszélyezteti a szívet...

Szürke hályog, amelynek keletkezésében a magas vércukorszint szerepet játszik, ezért cukorbetegeknél gyakrabban lép fel. Ma már esetükben is sikerrel operálható, műlencse beültetéssel.
Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról itt olvashat: a cukorbetegség kezelése ...

Magas vércukorszint
A cukor (glukóz) felelős a szervezet energiaellátásáért. Normális körülmények között a cukor hamar eltűnik a vérből és beépül az energiaraktárba, ellenkező esetben viszont a vércukorszint kórosan megemelkedik.

~ - cukorbetegség
A cukorbetegek szívbetegségi kockázata kétszeres. A cukorbetegség fennállása ugyanolyan mértékben emeli a szívbetegségek kockázatát, mint egy már elszenvedett szívinfarktus. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor magasabb 6 mmol/l-nél.

~
Ha gyakran küzdesz a hüvelygombával, de nem tudsz rájönni, hogy mi okozza, érdemes egy gyors vizsgálatra jelentkezned, hogy kizárhasd a magas a vércukorszint lehetőségét. Ez az egészségügyi probléma a cukor felhalmozódását okozza a szervezetben.

A ~ okai
A cukorbetegség kezelése, olyan, mint egy három lépésből álló egyensúlygyakorlat, mert oda kell figyelned:
1. a gyógyszerekre, amiket szedsz (inzulin vagy tabletta), ...

A ~ mind a kisebb, mind a nagyobb erekben szűkületet idéz elő. Összetett, cukrot tartalmazó anyagok rakódnak le a kis erek falában, melyek így megvastagodnak és áteresztőképességük is fokozódik. Ahogy egyre vastagodnak, kevesebb vér jut el főként a bőrhöz és az idegekhez.

~
tudatzavar, kóma
Az 1-es típusú diabétesz kezelése
Mivel sajnálatos módon a betegség pontos kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük, oki kezelés egyelőre nem lehetséges.

~nél: szájszárazság, szomjúságérzés, gyakori, bő vizeletürítés, viszketés, cukor és fehérje a vizeletben. Korai esetben diétával, később gyógyszeres kezeléssel karbantartható.
Alacsony vércukorszintnél: meleg, száraz, kipirult bőr, mély és szapora légzés.

~
Diabétesz
Magas koleszterinszint
Immunrendszer zavarai: ...

~ esetén, ha kevés az inzulin, vagy egyáltalán nem termelődik, a szervezet zsírszövete és izomsejtjei nem jutnak kellő mennyiségű cukorhoz/glukózhoz energianyerés ill. energiatárolás céljára. A szervezet egyéb úton próbál megszabadulni a felesleges glukóztól.

~, csökkent cukortolerancia.
Magas szérum nátrium-, alacsony szérum káliumszint.
A vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma emelkedett.
Hormonszintek: ...

A ~tel járó szénhidrát anyagcserezavarnak a nemzetközi osztályozás szerint három stádiuma van. Az első az emelkedett éhomi vércukor érték, amikor az éhomi vércukor szint magasabb az élettani értéknél, de nem éri el a cukorbetegségre jellemző értéket.

A ~ a kiserek falát - az ideghártyában is - meggyengíti, és így hajlamosítja a károsodásra. A károsodott retinaerekből vér és plazma szivárog az ideghártyába.

A ~ az arcot is öregíti
Élj teljes életet cukorbetegen is!
Legfrissebb cikkek ...

A ~ egy olyan zavart idéz elő, amely rövidtávon hasonló az éhezéshez. A sejtek számára szükséges cukor ott van a vérben, azonban inzulin hiányában, illetve nem megfelelő inzulinhatás esetén a sejtek-szövetek mégsem jutnak elég tápanyaghoz.

A ~ károsíthatja a magzatot és hosszú távon súlyos anyai szövődményeket is okozhat! Ezért ennek szűrése kötelező! ...

1. ~ hatására fokozódik a vizeletürítés, emiatt kiszárad a betegek szája és bőre. Ez utóbbi kínzó viszketéssel jár. Ehhez társulhat a csökkent verejtékezés, mely különösen feltűnő a combon.

kórosan ~
lassabban alakul ki
az inzulin hatásához képest tartósan magasabb szén - hidrát bevitel ...

Elsősorban ~ekkel járó 2. típusú diabéteszben, de sokszor a vércukor normalizálódását követően is kóros vérzsír értékeket találunk. Ezek: 5,2 mmol/l feletti összkoleszterinszint, 1,7 mmol/l-t meghaladó trigliceridszint és 1,1 mmol/l alatti HDL-(védő) koleszterinszint.

A tünetek a ~ következményeként lépnek fel. ~nél gyakori, hoyg a vizelettel cukor is ürül, ami további vizet von el a szervezetből, a fokozott vizeletürítés pedig állandó szomjúságérzetet okoz a betegnek.

Olyan emésztőrendszeri gondok, mint a gyomorfekély, a májgyulladás, az epekő vagy egy daganat, ugyancsak hányingert idézhetnek elő. A terhesség alatt jelentkező hormonális változások, a migrének, a szorongások vagy éppen a ~ is hányásos érzéseket, hányást okozhat.

Magas vérnyomás
~
Emelkedett koleszterin szint
Túlsúly/ elhízás ...

Ez az összetett anyagcserezavar (~, kóros vérzsírértékek, magas vérnyomás) az idő előtti érelmeszesedés kockázatával jár együtt.

A vizsgálat molekuláris betekintést nyújt a ~ által indukált celluláris metabolikus memória szabályozásába.

Az akut hyperglykaemia (~) orvosi vészhelyzet lehet. A szervezet úgy próbál megszabadulni a fölös mennyiségű cukortól, hogy a szervezetből megnövekedett vizeletürítéssel tisztítja ki.

- ~: ez szintén közvetlenül okozhat arterioszklerózist, emellett csökkenti a HDL-koleszterin szintet, ami nagyon nem kívánatos. A nagy mennyiségű cukor a vérben hozzákapcsolódhat a fehérjékhez, ami szintén az arterioszklerózis kialakulását segíti elő.

A kialakulás kockázatát növelik a magas zsírtartalmú, magas lipid tartalmú táplálkozás, a ~ és a dohányzás.
A szívkoszorúér betegség akkor alakul ki, amikor a szívizmot vérrel ellátó koszorúerek fala keményebbé és szűkebbé válik.

A modern diabetológia a ~re összpontosít, mivel a célja elkerülni ennek az állapotnak a hosszú távú szövődményeit.

Azonban nagymértékben megemeli a vércukorszintet, a folyamatos ~ pedig cukorbetegséghez vezethet. Fontos, hogy a vércukorszint 5 körül mozogjon étkezés előtt és ne menjen fel 8-ig az étkezés utáni másfél óráig.

A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon ~tel (hiperglikémiás kóma) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás kóma). A hiperglikémiás kóma azonnali kórházi ápolást igényel.

A terhesség alatt kialakuló tartósan ~, az úgynevezett terhességi diabétesz megnöveli annak kockázatát, hogy az anyánál később 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki, és hogy az újszülöttnél később gyermekkori elhízás, majd idősebb korban cukorbetegség alakuljon ki.

hiperglikémia - ~, hyperglycemia
hiper kalcémia - helytelen - lásd: hypercalcemia
hiperkapnia - a vér magas szén-dioxid-szintje, hypercapnia
hiperkeratózis - a cornea, vagy a bőr szarurétegének a túlburjánzása, hyperkeratosis ...

Cukorbetegségben a vese "kis szűrői" a ~ miatt károsodnak, és ez később funkcióromláshoz, veseelégtelenséghez vezet. Ez az az állapot, amelyben a szervezetben a méreganyagok felhalmozádnak. Végstádiumban ez már csak művesekezeléssel kezelhető.

A 40 év felettieket, továbbá a cukorbetegeket, mivel a ~ károsítja a pénisz ereit és idegeit is.
Legfontosabb tünetek
Csökken a merevedés ideje és/vagy mértéke, továbbá a nemi vágy is.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség
Mit ehet a cukorbeteg?
Gyorsítja az öregedést a ~
Elbutít a ~ ...

A kapcsolat természete még nem ismeretes, de a kutatók valószínűnek tartják, hogy a ~ árt a retinának és a szem hajszálereinek, és a sok szénhidrátot tartalmazó ételek gyulladást válthatnak ki.

Gyorshatású insulint - ha szükséges - 3-nál többször is lehet adni, étkezések előtt vagy ~ esetén, étkezés nélkül is!
Napi 2-szeri fix keverék alkalmazása ...

Azoknál az embereknél, akik kevés vizet isznak, nagyobb kockázattal alakul ki abnormálisan ~ - állapították meg francia kutatók.
Óvatosan az adagokkal ...

A cukorbetegség már önmagában káros a szervezetre, de ez mellett az olyan betegségek kialakulásának kockázatát is jóval megemelik, mint a daganatos betegségek. A tartósan ~ számos rák típusnál jelent megnövekedett kockázati tényezőt, amit a...
Még több: Daganatos betegségek ...

Jellemző tünet még az álmosság, a hányinger, a homályos látás, a csökkent állóképesség és a fertőzések iránti fogékonyság. A ~ idővel károsítja az ereket és az idegeket. Emelkedik a zsír vérszintje is - ez felgyorsuló érelmeszesedést okoz.

hogy egy krónikus betegséggel kell együtt élniük a továbbiakban, hanem azért is, mert a betegség miatt a páciensek kénytelenek megváltoztatniuk életmódjukat és a napi szokásaikat. A diabetes-szel való sikeres együttélés kulcsa, hogy a betegek elkerüljék a hiperglükémiából (~) adódó ...

Hátterében sokszor az áll, hogy a páciens rengeteg szénhidrátot (vagy alkoholt) vitt be a szervezetébe hosszú időn keresztül, és így állandósult a ~, így a magas inzulinszint is. Végső esetben a hasnyálmirigy kimerülhet, és leállhat az inzulintermelés.

Glikozil csoportok kötődése, mint például a D-glukóz és a haemoglobin lánc kapcsolódásakor kialakuló haemoglobin AIc , melynek szintje rosszul- vagy nem beállított diabetes mellitus esetén emelkedett a ~ miatt. Ld glikozilált haemoglobin.
glycosuria ...

emelkedett vérnyomás (az is számít, ha vérnyomáscsökkentő kezelésben részesül, vagyis kezelés nélkül magas vérnyomása lenne);
emelkedett éhgyomri vércukorszint (az is számít, ha vércukorszint-csökkentő kezelésben részesül, vagyis ha kezelés nélkül ~je lenne).

Ha a szívbe áramló energia nincs a megfelelő egyensúlyban, magas vagy alacsony vérnyomást idézhet elő. A hasnyálmirigy egyensúlyának megbomlása következtében képtelenné válik a vércukorszint szabályozására, mely ~ esetén diabéteszt, alacsony vércukorszint esetén, ...

Ám mivel az agy érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és a tartósan ~nek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, ...

A nyíróerő növekedésére, a ~re, a TNF α-ra, az angiotenzin II-re adott válasz eredményeként az oxidatív stressz miatt károsodott endothelsejtekben az NO termelődése csökken, és ezért csökken az endothelium függő érrelaxáció is (Taniyama Y, Griendling KKP 2003).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vércukorszint, Cukorbetegség, Diabétesz, Diabetes, Daganat?

◄ Magas szemnyomás   Magas vérnyomás ►
 
RSS Mobile