Kezdőlap (Lumbágó)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lumbágó

Betegségek  Luesz  Lumboisialgia

Lumbágó
Bár a lumbágó egyszerű [hátfájás]?t jelent, rendszerint a hát alsó részének, az ágyéki gerincszakasznak a [csigolya közti porckorong]? sérülésével kapcsolatos fájdalma. Amikor a fejlődése során az ember két [láb]?


Lumbágó
Heveny, izomeredetű derékfájás. Boszorkánylövésnek, vagy Hexenschussnak is nevezik. Hirtelen mozdulat, előrehajlás, vagy nagyobb súly emelése közben az egyik oldali, ritkábban mindkét oldali ágyéki izomzat görcsös állapotba kerül.

Lumbágó
Tudástár » Betegségek és vitaminok
Tünetek:
Heves, hirtelen fellépő fájdalom a keresztcsont tájékán, megmerevedő izomzat. A lehajlás, de még a járás is fájdalmas.

lumbágó
Derékfájás - lumbágó akupresszúra kezelése
Derékfájás - lumbágó ...

A lumbágó előjelei
Mi az a lumbágó?
Lumbágó definíció szerint: enyhe vagy erős fájdalom vagy kellemetlen érzés a hát alsó részén. A fájdalom lehet akut (hirtelen és súlyos), vagy krónikus, amennyiben több mint három hónapja tart.

Lumbágó
A lumbágó igen hatékonyan és eredményesen gyógyítható.
A lumbágó gyakorlatilag egy "idegszál" becsípődés a gerinc Lumbális szakaszán.

Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.
Nincs még bejegyzés.

Lumbágó
Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet rossz mozdulat, lépés is okozhat. A derékba nyilalló fájdalom miatt a beteg mozgása korlátozottá válik, az állás, a járás, a hajlás is nehézséget okozhat számára.

lumbágó
Derékzsába.
Latin orvosi szakszó (lumbago), a lumbus (ágyék) származéka.

Lumbágó esetén általában egy szokatlan, nagy megterhelés a fő bűnös, de elég lehet egy rossz, ügyetlenül kivitelezett mozdulat is. Az eltérés a csigolyák szintjén jelentkezik: a megterhelést jelentő inger a csigolyák kis ízületeinek tokját, szalagjait éri, s az izmok is reflexesen megfeszülnek.

A lumbágó egy hirtelen, meggondolatlan mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik. A váratlan, igen heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén (a keresztcsontnál) érezhető, és néha annyira erős, hogy minden mozdulat lehetetlenné válik.

Derékfájás és lumbágó
A derékfájás a leggyakoribb panaszok egyike az orvosi gyakorlatban. E szakaszon viszonylag nagy a csigolyák közti mozgásterjedelem, ugyanakkor rendszerint nem kellően edzettek a megfelelő testtartásért felelős izmok.

A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?
A lumbago, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

Derékfájdalom, lumbágó-derékdolog
Mindannyian átéltük már a feszítő érzést, amikor kirobbanó nevetésünket próbáltuk meg "szalonképessé" álcázni.

Lumbágó, az ismeretlen eredetű csont-ízületi fájdalom
Az ismeretlen eredetű gerincfájdalmat, ha a deréktájon jelentkezik, lumbágónak nevezzük. A lumbágó erős munkaképesség-csökkentő deréktáji fájdalom.

Lumbágó: derékfájás, lesugárzó fájdalom nélkül
Malignus: rosszindulatú
Mennel-jel: a keresztcsonti ízület gyulladásának kimutatására szolgáló klinikai teszt ...

A lumbágó
Tünetek
A mozgás korlátozott és fájdalmas, a gerincoszlop torz helyzetben rögzül. A deréktáji fájdalom oka a legtöbb esetben a porckorongokban található.

Lumbágóhoz hasonló, nagyon erős fájdalommal kezdődik, melynek során a gerinc mozgása csökken, rugalmatlanná válik.
diagnózis
kezelés ...

Lumbágó
Ha egy hirtelen, rossz mozdulat után megfájdul a hátunk, feküdjünk hanyatt a padlóra, hajlítsuk meg térdben és csípőben a lábunkat, s ebben a helyzetben támasszuk meg a fotelen vagy az ágyon. Maradjunk így legalább 10-15 percig, majd óvatosan álljunk fel.

Lumbágó esetén természetes fájdalomcsillapító, de gyakran ajánlják a rendszertelen menstruáció szabályozásának elősegítésére is. Remek hasizom-erősítő, és a legtöbb hasizomgyakorlattal ellentétben gerincproblémák esetén is biztonsággal végezhető.

A lumbágó tulajdonképpen idegszál becsípődés. Sajnos minden korosztálynál előfordul, de jobbára a 40-50 évesek megbetegedése. Elég hozzá egy rossz mozdulat, de egy nehéz tárgy felemelése is kiválthatja. Változó intenzitású fájdalommal járhat, de legjellemzőbb a hirtelen, nyilallás szerű.

1. lumbágó - ez a leggyakoribb, az esetek 70-75%-át teszi ki. A jelenlegi nézet szerint ennek oka a hátizmok vagy inak megfeszítése, megerőltetése. Általában ez a hátfájás a legkönnyebben gyógyítható.

Ha kínoz a lumbágó
Mivel a fájdalom váratlanul jelentkezik, többnyire állás közben hasít bele a beteg hátába, majd szinte teljesen mozgásképtelenné teszi, az emberek joggal tételeztek fel valamiféle mágikus hatást a jelenség mögött.

Derékfájásnak (lumbágónak) a bordaívek és a 12. háti csigolya tövisnyúlványától a keresztcsont-farkcsonti ízület vonaláig terjedő terület mozgásszervi eredetű fájdalmát nevezzük. A magyar lakosság 80%-a életében már legalább egyszer szenvedett derékfájdalomtól.
Okai: ...

Idegrendszer: Szenvedélybetegségek, különböző eredetű fájdalmak csillapítása, fejfájások egyes formái, bénulások utókezelése, herpes zoster, Meničre-szindróma, Parkinson-szindróma, trigeminus neuralgia, lumbágó, ischalgia, epilepszia, álmatlanság, pánikbetegség, neurotikus tünetegyüttes, ...

lumbágó, azaz derékfájdalom, vagy lumboischialgia, azaz az ülőidegzsábaként emlegetett, az alsó végtagba lesugárzó, köhögéskor, tüsszentéskor, rossz mozdulatokra fokozódó fájdalom.

Aki reumában szenved, valójában más egyéb betegségektől szenved, mely lehet a reumás ízületi gyulladástól, a fibromyalgián át, egészen a lumbágóig bármi. A reuma legfőbb tünetei, az ízületi, ín-, izom- és kötőszöveti gyulladások következtében jelentkező fájdalom.

Ha tanulsz, nem lesz lumbágód!
A legutóbbi reumatológiai kongresszuson egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az iskolai végzettség, és a csípőfájdalmak között. Az okok egyértelműen a munkavégzésre vezethetők vissza, bár a géneknek is jelentős szerepe van.

"Meg tudom szüntetni az idegbecsípődéseket, a lumbágót , az isiászt, az ízületi mozgáskorlátozottságot, a nyaki eredetu szédüléseket, a fülzúgást, a halláscsökkenést, a kar- és vállfájdalmakat. A porckorongsérvek esetében az én módszeremmel 82-85 százalékban elkerülhető a mutét.

A TENS készülékek alkalmasak izom és idegfájdalom csillapítására mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, ...

A derékfájás- klasszikus lumbágó- sokkal gyakoribb oka a lágyrész húzódások talaján hirtelen kialakuló körülírt, erős fájdalom, mely később tompul, de görcsöket okozva kiterjed a gerinc melletti feszítő izomzat ("karaj", a tövisnyúlványok két oldalán tapintható hosszanti izomkötegek) mentén.

Idegbecsípődések, kar-láb zsibbadás, gerincsérv, lumbágó, derékfájdalom esetén igen jó hatásfokkal alkalmazott terápia. A kezelés alatt az izületek váltakozó irányú mozgatásával történik meg az idegpályák különböző nyomások, becsípődések, letapadások alóli felszabadítása.
Idegmobilizációról bővebben ...

35 éves nő vagyok, gyakran fájnak a lábaim. 2 éve lumbágót állapítottak meg, de nem tudtam gyógytornára járni a kisfiam miatt. A...
88. Szemideg-rángás gyógyítása
Pár napja egyfolytában ráng a jobb szemem, a belső szemzugnál, a felső szemhéjon. Nagyon idegesítő, és látszik is, dörzsölöm c...

A lumbágónak nevezett kórképben - akár fiatal egyéneken is - a csigolyák közötti porckorong elcsúszása, kitüremkedése okoz súlyos zavart, néha műtétet igénylő betegséget. Erre a kórképre sajnos nem vonatkoznak a fenti megnyugtató szavak.

A szűk gerinccsatorna miatt felnőtt korban lumbágó-szerű tünetek alakulhatnak ki. Ritkán előfordulhat, hogy a gerincvelő felső részének összenyomatása miatt ezek a gyerekek hirtelen bölcsőhalál áldozatává válnak.
Csökkent izomtónus és laza ízületek.

- Ezek az elváltozások gyakran már a harmadik évtizedben súlyos lumbágóhoz vezetnek, ami miatt a beteg egyre inkább keresőképtelenné válik.
Diagnózis
A fizikális vizsgálat során már szembetűnők a gerinc deformitásai.

Lumbágó esetén
Műtét, sérülések utáni rehabilitáció céljából
Zúzódások, húzódások esetén
Hajhullás-fokozott kopaszodás esetén
Függőség és szenvedélybetegségek fennállásakor
Kimerültség, fáradékonyság esetén
Alvászavarok problémája esetén ...

- idegi kompressziók (gerincsérv, spondylolysthesis, stb)
- idegsérülések (operáció után is)
- idegbecsípődések (isiász, lumbágó)
- alagút syndromák (karpal-, tarsal tunnel syndroma)
- thoracic outlet syndroma
- neurogén fájdalmak ...

Ha a fájdalmak csak a deréktájra terjednek ki, az a lumbágó. Ha a lábak hátsó vagy oldalsó részén is terjednek lefelé, akkor ischiászról van szó. Ha a derék és valamelyik, vagy mindkét alsó végtag is fáj, az orvos lumboischialgiát említ a betegnek.

Az isiászként, lumbágóként is említett betegségek esetén is a legjobb módszer a megelőzés, melyet még panaszmentes időszakban, vagy a kezdeti tünetek enyhülésével célszerű elkezdeni.

PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl.

A fájdalom a farból a lábon túl a derékba is sugározhat, megtévesztően gerincbetegségek tüneteit (lumbágó, isiász) utánozva. A fájdalompontok (triggerpontok) bizonyos testhelyzetekben is fokozódhatnak pl.

A folyamat a csigolyák távolságának csökkenésével, összekötő szalagjaik meszesedésével, a gerinc mozgásképességének jelentős beszűkülésével jár. Leggyakoribb változata a deréktáji spondilózis, aminek egy formáját lumbágónak is nevezik, illetve a nyaki gerinc spondilózisa, ...

lumbágó) vagy lelki (pl. depresszió) betegség egyaránt. Fontos, hogy aki ilyen beteget ápol, a maga egészségét is vegye kezébe, ezért a hasznos információk címszó alatt néhány szemponttal megpróbáljuk megkönnyíteni az ő helyzetüket is.

A fájdalmak oka a megváltozott statikai viszonyok által a gerinc, az ízületek, izmok, szalagok túlterhelése. Ezek az elváltozások gyakran már a harmadik évtizedben súlyos lumbágóhoz vezetnek, ami miatt a beteg egyre inkább keresőképtelenné válik.

s a comb hátsó felszínén kellemetlen érzés, amely kezdetben csak időszakosan jelentkezik (időjárás változáskor, ahogy azt sokszor a betegek jelzik). A fájdalom kezdetben terheléssel is összefügg, ami megnehezíti az elkülönítést a gerinc kopásos betegségeitől (porckorongbetegségek, lumbágó, isiász).

Előfordul, hogy a tünetek porckorongsérvre, "lumbágóra" utalnak. A panaszok előbb-utóbb enyhülnek. A betegség azonban még mindig újabb tüneteket, ízületi gyulladásokat okozhat. Főleg a térdízület dagadhat meg.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Reuma, Cukorbetegség, Pajzsmirigy, Daganat, Allergia?

◄ Luesz   Lumboisialgia ►
 
RSS Mobile