Kezdőlap (Lumbágó)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lumbágó

Betegségek  Luesz  Lumboisialgia

Lumbágó
Bár a lumbágó egyszerű [hátfájás]?t jelent, rendszerint a hát alsó részének, az ágyéki gerincszakasznak a [csigolya közti porckorong]? sérülésével kapcsolatos fájdalma. Amikor a fejlődése során az ember két [láb]?


Lumbágó
Heveny, izomeredetű derékfájás. Boszorkánylövésnek, vagy Hexenschussnak is nevezik. Hirtelen mozdulat, előrehajlás, vagy nagyobb súly emelése közben az egyik oldali, ritkábban mindkét oldali ágyéki izomzat görcsös állapotba kerül.

Lumbágó
Tudástár » Betegségek és vitaminok
Tünetek:
Heves, hirtelen fellépő fájdalom a keresztcsont tájékán, megmerevedő izomzat. A lehajlás, de még a járás is fájdalmas.

lumbágó
Derékfájás - lumbágó akupresszúra kezelése
Derékfájás - lumbágó ...

Lumbágó
A lumbágó igen hatékonyan és eredményesen gyógyítható.
A lumbágó gyakorlatilag egy "idegszál" becsípődés a gerinc Lumbális szakaszán.

~n (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.
Nincs még bejegyzés.

~
Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet rossz mozdulat, lépés is okozhat. A derékba nyilalló fájdalom miatt a beteg mozgása korlátozottá válik, az állás, a járás, a hajlás is nehézséget okozhat számára.

~
Derékzsába.
Latin orvosi szakszó (lumbago), a lumbus (ágyék) származéka.

~ esetén általában egy szokatlan, nagy megterhelés a fő bűnös, de elég lehet egy rossz, ügyetlenül kivitelezett mozdulat is. Az eltérés a csigolyák szintjén jelentkezik: a megterhelést jelentő inger a csigolyák kis ízületeinek tokját, szalagjait éri, s az izmok is reflexesen megfeszülnek.

A ~ egy hirtelen, meggondolatlan mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik. A váratlan, igen heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén (a keresztcsontnál) érezhető, és néha annyira erős, hogy minden mozdulat lehetetlenné válik.

Derékfájás és ~
A derékfájás a leggyakoribb panaszok egyike az orvosi gyakorlatban. E szakaszon viszonylag nagy a csigolyák közti mozgásterjedelem, ugyanakkor rendszerint nem kellően edzettek a megfelelő testtartásért felelős izmok.

A derékfájás (~) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?
A lumbago, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

Derékfájdalom, ~-derékdolog
Mindannyian átéltük már a feszítő érzést, amikor kirobbanó nevetésünket próbáltuk meg "szalonképessé" álcázni.

~, az ismeretlen eredetű csont-ízületi fájdalom
Az ismeretlen eredetű gerincfájdalmat, ha a deréktájon jelentkezik, ~nak nevezzük. A ~ erős munkaképesség-csökkentő deréktáji fájdalom.

~: derékfájás, lesugárzó fájdalom nélkül
Malignus: rosszindulatú
Mennel-jel: a keresztcsonti ízület gyulladásának kimutatására szolgáló klinikai teszt ...

~hoz hasonló, nagyon erős fájdalommal kezdődik, melynek során a gerinc mozgása csökken, rugalmatlanná válik.
diagnózis
kezelés ...

~
Ha egy hirtelen, rossz mozdulat után megfájdul a hátunk, feküdjünk hanyatt a padlóra, hajlítsuk meg térdben és csípőben a lábunkat, s ebben a helyzetben támasszuk meg a fotelen vagy az ágyon. Maradjunk így legalább 10-15 percig, majd óvatosan álljunk fel.

~ esetén természetes fájdalomcsillapító, de gyakran ajánlják a rendszertelen menstruáció szabályozásának elősegítésére is. Remek hasizom-erősítő, és a legtöbb hasizomgyakorlattal ellentétben gerincproblémák esetén is biztonsággal végezhető.

A ~ tulajdonképpen idegszál becsípődés. Sajnos minden korosztálynál előfordul, de jobbára a 40-50 évesek megbetegedése. Elég hozzá egy rossz mozdulat, de egy nehéz tárgy felemelése is kiválthatja. Változó intenzitású fájdalommal járhat, de legjellemzőbb a hirtelen, nyilallás szerű.

1. ~ - ez a leggyakoribb, az esetek 70-75%-át teszi ki. A jelenlegi nézet szerint ennek oka a hátizmok vagy inak megfeszítése, megerőltetése. Általában ez a hátfájás a legkönnyebben gyógyítható.

Ha kínoz a ~
Mivel a fájdalom váratlanul jelentkezik, többnyire állás közben hasít bele a beteg hátába, majd szinte teljesen mozgásképtelenné teszi, az emberek joggal tételeztek fel valamiféle mágikus hatást a jelenség mögött.

Derékfájásnak (~nak) a bordaívek és a 12. háti csigolya tövisnyúlványától a keresztcsont-farkcsonti ízület vonaláig terjedő terület mozgásszervi eredetű fájdalmát nevezzük. A magyar lakosság 80%-a életében már legalább egyszer szenvedett derékfájdalomtól.
Okai: ...

Idegrendszer: Szenvedélybetegségek, különböző eredetű fájdalmak csillapítása, fejfájások egyes formái, bénulások utókezelése, herpes zoster, Meničre-szindróma, Parkinson-szindróma, trigeminus neuralgia, ~, ischalgia, epilepszia, álmatlanság, pánikbetegség, neurotikus tünetegyüttes, ...

~, azaz derékfájdalom, vagy lumboischialgia, azaz az ülőidegzsábaként emlegetett, az alsó végtagba lesugárzó, köhögéskor, tüsszentéskor, rossz mozdulatokra fokozódó fájdalom.

Aki reumában szenved, valójában más egyéb betegségektől szenved, mely lehet a reumás ízületi gyulladástól, a fibromyalgián át, egészen a ~ig bármi. A reuma legfőbb tünetei, az ízületi, ín-, izom- és kötőszöveti gyulladások következtében jelentkező fájdalom.

Ha tanulsz, nem lesz ~d!
A legutóbbi reumatológiai kongresszuson egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az iskolai végzettség, és a csípőfájdalmak között. Az okok egyértelműen a munkavégzésre vezethetők vissza, bár a géneknek is jelentős szerepe van.

"Meg tudom szüntetni az idegbecsípődéseket, a ~t , az isiászt, az ízületi mozgáskorlátozottságot, a nyaki eredetu szédüléseket, a fülzúgást, a halláscsökkenést, a kar- és vállfájdalmakat. A porckorongsérvek esetében az én módszeremmel 82-85 százalékban elkerülhető a mutét.

A TENS készülékek alkalmasak izom és idegfájdalom csillapítására mint például a ~, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, ...

A derékfájás- klasszikus ~- sokkal gyakoribb oka a lágyrész húzódások talaján hirtelen kialakuló körülírt, erős fájdalom, mely később tompul, de görcsöket okozva kiterjed a gerinc melletti feszítő izomzat ("karaj", a tövisnyúlványok két oldalán tapintható hosszanti izomkötegek) mentén.

Idegbecsípődések, kar-láb zsibbadás, gerincsérv, ~, derékfájdalom esetén igen jó hatásfokkal alkalmazott terápia. A kezelés alatt az izületek váltakozó irányú mozgatásával történik meg az idegpályák különböző nyomások, becsípődések, letapadások alóli felszabadítása.
Idegmobilizációról bővebben ...

35 éves nő vagyok, gyakran fájnak a lábaim. 2 éve ~t állapítottak meg, de nem tudtam gyógytornára járni a kisfiam miatt. A...
88. Szemideg-rángás gyógyítása
Pár napja egyfolytában ráng a jobb szemem, a belső szemzugnál, a felső szemhéjon. Nagyon idegesítő, és látszik is, dörzsölöm c...

A szűk gerinccsatorna miatt felnőtt korban ~-szerű tünetek alakulhatnak ki. Ritkán előfordulhat, hogy a gerincvelő felső részének összenyomatása miatt ezek a gyerekek hirtelen bölcsőhalál áldozatává válnak.
Csökkent izomtónus és laza ízületek.

- Ezek az elváltozások gyakran már a harmadik évtizedben súlyos ~hoz vezetnek, ami miatt a beteg egyre inkább keresőképtelenné válik.
Diagnózis
A fizikális vizsgálat során már szembetűnők a gerinc deformitásai.

~ esetén
Műtét, sérülések utáni rehabilitáció céljából
Zúzódások, húzódások esetén
Hajhullás-fokozott kopaszodás esetén
Függőség és szenvedélybetegségek fennállásakor
Kimerültség, fáradékonyság esetén
Alvászavarok problémája esetén ...

- idegi kompressziók (gerincsérv, spondylolysthesis, stb)
- idegsérülések (operáció után is)
- idegbecsípődések (isiász, ~)
- alagút syndromák (karpal-, tarsal tunnel syndroma)
- thoracic outlet syndroma
- neurogén fájdalmak ...

A gyökér főzete borral megiva jó fájdalmas és nehéz vizelésre, kőre, vörös vérhasra, ~ra, reszketésre és remegésre és törésekre. A gyökér ecetben megfőzve és ezzel a szájat mosva enyhíti a fogfájást. A ziliz friss és szárított magjai apróra törve és ecettel napon felkenve elűzik a sömört.

Ha a fájdalmak csak a deréktájra terjednek ki, az a ~. Ha a lábak hátsó vagy oldalsó részén is terjednek lefelé, akkor ischiászról van szó. Ha a derék és valamelyik, vagy mindkét alsó végtag is fáj, az orvos lumboischialgiát említ a betegnek.

Az isiászként, ~ként is említett betegségek esetén is a legjobb módszer a megelőzés, melyet még panaszmentes időszakban, vagy a kezdeti tünetek enyhülésével célszerű elkezdeni.

PHS, Bechterew-kór, ~, isiász, arthrosisok)
Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl.

A fájdalom a farból a lábon túl a derékba is sugározhat, megtévesztően gerincbetegségek tüneteit (~, isiász) utánozva. A fájdalompontok (triggerpontok) bizonyos testhelyzetekben is fokozódhatnak pl.

A folyamat a csigolyák távolságának csökkenésével, összekötő szalagjaik meszesedésével, a gerinc mozgásképességének jelentős beszűkülésével jár. Leggyakoribb változata a deréktáji spondilózis, aminek egy formáját ~nak is nevezik, illetve a nyaki gerinc spondilózisa, ...

~) vagy lelki (pl. depresszió) betegség egyaránt. Fontos, hogy aki ilyen beteget ápol, a maga egészségét is vegye kezébe, ezért a hasznos információk címszó alatt néhány szemponttal megpróbáljuk megkönnyíteni az ő helyzetüket is.

A fájdalmak oka a megváltozott statikai viszonyok által a gerinc, az ízületek, izmok, szalagok túlterhelése. Ezek az elváltozások gyakran már a harmadik évtizedben súlyos ~hoz vezetnek, ami miatt a beteg egyre inkább keresőképtelenné válik.

s a comb hátsó felszínén kellemetlen érzés, amely kezdetben csak időszakosan jelentkezik (időjárás változáskor, ahogy azt sokszor a betegek jelzik). A fájdalom kezdetben terheléssel is összefügg, ami megnehezíti az elkülönítést a gerinc kopásos betegségeitől (porckorongbetegségek, ~, isiász).

Előfordul, hogy a tünetek porckorongsérvre, "~ra" utalnak. A panaszok előbb-utóbb enyhülnek. A betegség azonban még mindig újabb tüneteket, ízületi gyulladásokat okozhat. Főleg a térdízület dagadhat meg.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Reuma, Cukorbetegség, Pajzsmirigy, Daganat, Allergia?

◄ Luesz   Lumboisialgia ►
 
RSS Mobile