Kezdőlap (Lúdtalp)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lúdtalp

Betegségek  Lordózis  Lúdtalpbetét

Lúdtalp
TünetekA talpív hiánya; általában veleszületett, meglehetősen gyakori rendellenesség. A lábfej ívének zsírpárnái miatt minden kisbaba lúdtalpasnak tűnik. Ám lábujjhegyre állításkor még náluk is jól kivehető az egészséges talpív.


Lúdtalpbetét a derékfájdalom megelőzősében és kezelésében?
A mechanikai eredetű derékfájdalom, ...

Lúdtalp
A láb alapvető feladata az, hogy tartja a testünket és a testsúlyt átviszi a talajra.

Lúdtalp, bütyök, kalapácsujj - a láb betegségei tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

Lúdtalp
latin: pes planus (pesz planusz); pes = láb, planus = egyenes, sík ...

A ~ rövid leírása
A lakosság igen jelentős része szenved különféle lábpanaszokban. Ezeknek a panaszoknak a legnagyobb része statikai eredetű. A leggyakoribb statikai panaszt okozó betegség az ún."~".

A ~ak jelentős részét igen eredményesen és tartósan lehet kezelni a Gerincgyógyító Masszázsterápiával. A vázrendszer teljes egészének a szimmetriába történő visszaállítása a legfontosabb. A csípő, a láb és a lábfej ízületeinek speciális kimozgatása szükséges.

~
(pes planus), a láb állásának azon változása, melynél a láb hossztengelye körül kifelé van fordulva, ugy hogy belső széle lesülyedt és külső széle magasabban áll. Ilyenkor a belső bütyök a bokaízületnél kijebb áll s a belső bütyök alatt kisebb-nagyobb mélyedés képződik.

A ~ kóros tartást eredményezhet, ami a boka, a térd, a csípő és a gerinc deformálódásához vezethet. Ezen ízületek érintettsége először mind fájdalomban nyilvánul meg.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

nem volt(~betét)
Alternatív gyógymódok:
folyami kavicson lépkedés, kavicsszedés lábfejjel ...

Pubertáskori ~:
A láb teherviselő képessége csökken, a megterhelés nő, a lábra hirtelen növekedés következtében sokszor a felnőtt ember súlyának megfelelő teher nehezedik. Az izomzat hamar kifárad, görcsösen megfeszül. Kifejlődik a gyulladásos vagy merev ~.

~ - kisgyermekkorban
~ról csak a járni tudó kisgyermeknél beszélhetünk ( a láb boltozatos szerkezete járástanulás közben; a terhelés hatására alakul ki, 1-2 éves korban ). A csecsemo "~asnak " tűnő talpa esetén a boltozatot a vastagabb zsírpárna tölti ki.

~, bütyök, kalapácsujj
A láb boltozatos felépítésének megváltozása az alapvető ok. A következmény nagyon sokféle lehet. Csökken a mechanikai, lengéscsillapító hatás, ez sportterhelésnél különböző helyeken fájdalomhoz vezet.

~
Igen gyakori eltérés, mely komoly láb panaszokat okozhat.
Kétlábra-állás összes terhe lábunkra nehezedik, melyet a majmok inkább fogásra használnak.

~ (bokasüllyedés)
A láb statikai deformitásai körébe sorolható kórkép hazánkban népbetegség, a leggyakoribb ortopédiai kórképek egyike. ...

Mi az a ~?
Gyakran találkozunk a kamaszoknál ~pal. A gyermekek lábboltozata a járás során fejlődik és veszi fel a végleges alakját. Az ép lábboltozat csodálatos szerkezet. A ~ ennek kóros eltérése.

A ~ könnyen diagnosztizálható, egyértelmű tüneteket ad. A megváltozott erőviszonyok miatt az ízületek deformálódnak, a lábboltozatot tartó izmok pedig részben az inaktivitás, részben a deformitások miatt túlnyúlnak, s a szalagokkal együtt lefutásuk is megváltozik.

Manapság a ~ legelterjedtebb kezelési módjának a cipőbe helyezhető talpbetét tekinthető. Néha sebészeti beavatkozásra is szükség lehet a lábfej állapotának helyreállításához.

A gyermekkori ~ak kb. 60-70%-a ~betét használatával kinőhető.
Kapcsolódó cikkek a Lábszár,boka,láb sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.
Értékelje a cikket: ...

~
Az egyik leggyakoribb rendellenessége a lábnak. Ez a rendellenes lábállás, amelynél a talp felülete nem ívelt, a lábfej háta alacsony és lapos, mivel a láb hosszanti íve különösen megsüllyedt. A ~ lehet veleszületett, de gyakran szerzett is. Ennek oka a gyenge szalagok és izmok .

~
Születéskor a láb anatómiai felépítése a felnőttkorihoz hasonló, de a boltozatok még hiányoznak. Ezek a felállást követően, a járás során fokozatosan alakulnak ki. Kisgyermekeknél a hosszanti boltozat kifejlődésében fontos szerepet játszik a sarok helyzete.

~
Minden életkorban nagyon gyakori elváltozás, amely lehet veleszületett és szerzett megbetegedés is. Legszembetűnőbb tünete a talp kiszélesedése és lelapulása, azaz a talp érintkezik a talajjal. Ezt legjobban a talplenyomat mutatja meg.
Tünetei: ...

~ - pes planus
lues - szifilisz, siphilis
lúgos - alkalikus, alkalic, (a pH magasabb mint 7) ...

"~as a gyerek" - mondják, és mindannyian tudjuk miről van szó. Tudjuk? Szóval: "a talp le van süllyedve"! Mihez képest? "Betétet kell felírni"! Miért? Miért ne? ~asnak mondják az éppen járni tanuló manót és a lakli kamaszt. Ugyanaz a bajuk? Nem! ...

A ~ - más néven bokasüllyedés - következtében ugyanis járás közben másképp terhelődnek a talp inai, illetve izmai. Emiatt a sarok területén állandó irritáció alakul ki, begyullad a csonthártya, ami fokozott csontképződéshez vezet, illetve jelentkezik a saroksarkantyú betegség.

A ~ a láb hosszboltozatának lesüllyedése. Ha ez az ív laposabbá válik a talp középső része a talajhoz érhet. Néha a haránt boltozat süllyedése kíséri, azonban leggyakrabban önállóan alakul ki, főleg gyermekkorban.

A pronatiót, ~at és a pes planovalgust a lábfej ellapult medialis ívéről és a láb kifelé fordulásából lehet felismerni. A sarok és a lábfej eversióban, az utóbbi abductióban is van.

~ okozta és izületi fájdalmaknál, fürdőnek ajánlják. Olaját és alkoholos kivonatát (1:5) reumatikus bedörzsölésre szokták felhasználni.
Első Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő Utolsó
Facebook Like Button ...

A ~betét a megfeszülő szalagok ellazulását s a kórosan laza szalagok tehermentesítését szolgálja. A jó ~betétnek köszönhetően megszűnnek a lesüllyedt boltozatok miatt kialakult fájdalmak.

Ha ~unk van, olyan cipőt vásároljunk, amely meg­felelő talpbetéttel és ütődéselnyelő béléssel van ellátva.
Hasznos: ...

Lágyéksérv, ~, Lyme-kór, Laphámrák, Lipóma, Légmell
M
Multiszisztémás atrófia, Myasthenia gravis, Magas koleszterinszint, Másodlagos Parkinson-szindróma, Mellkasi fájdalom, Méhgyulladás, Májrák, Magas vérnyomás, Mononukleózis, Magzati alkoholos szindróma, Méhnyak-elégtelenség, Molluszkum, ...

Játékos torna ~ ellen Minden baba telitalpasnak születik, a láb boltozatai csak később, a felállás és a járás során a lábra ható izmok munkája eredményeként alakulnak ki. Ezeket az izmokat játékos tornával, különböző eszközökkel otthon is erősíthetjük.
tovább a cikkre ...

A leghétköznapibb, szembetűnő elváltozás a talpon a ~. Ez a láb túlzott megterhelése következtében alakul ki. Veleszületett hajlamnak is szerepe van, ezért érdemes már gyerekkorban odafigyelni rá.

A ~betét támogatása a 18 évesnél idősebbek számára teljes egészében megszűnt, de szigorították az ortézisek, azaz a mozgásszervi betegek számára szükséges rögzítők támogatását is. Megelőzési célból már nem írható fel decubitus-párna - sorolja.

Leányom júniusban lesz 4 éves és ~as. Már írtak fel neki speciális cipőt tavaly is, a kérdésem vagy gondom, hogy egyik orvos azt mondja, hogy állandóan ebben a cipőben járjon, a másik azt mondja, hiába jár ebben a cipőben az nem javít a ~án, akkor most kinek van igaza?

~ Fogalma, és ortopédiai tünetei: A harántboltozat süllyedését, ~nak nevezzük. Az egész alsó végtag statikai egyensúlyával összefüggésben van. A bokaszalagok gyengesége következtében alakulhat ki. Fájdalom a harántboltozat környékén, derékfájdalom.

Éppen az ellenkezője a helyes: az eredetileg ~ú baba lábát serkenteni, edzeni kell, hogy kialakuljon a talp ruganyos boltíve, aminek egy életen át megmaradva a test egész súlyát hordania kell. Ha a gyermek cipője nagyon szűk, vagy túlságosan merev, súlyosan károsodhat benne a lába. Kb.

Pedikűrösök kerülendők, és nem szabad mezítláb járni, csak kényelmes, puha, ~betétet is befogadó cipőket szabad hordani. (Ha azonban szükséges, fordulhat nyugodtan diabeteszes lábellátással foglalkozó centrumokhoz.) Mozgáshoz mindig az arra legalkalmasabb lábbelit viselje.

Az egyoldali lábdagadás vagy az állómunkát végzők bokaduzzanata rendszerint statikai okok, például ~ vagy a visszérkeringés zavarának következménye.

~at) időben betéttel korrigálni kell. Az ízület mozgástartományát szűkítő folyamat ellen hatásos védekezés a rendszeres testmozgás.

A leggyakoribb elváltozás a lábboltozat süllyedése (~, harántsüllyedés), amely álló helyzetben jól látható. Fájdalom a talpon, a II-III-IV. lábujjak mögött (itt a bőrkeményedés is kóros jel), a saroknál és a belboka mögött jelentkezik leggyakrabban.

Egy kényelmes, jó belső kiképzésű cipő már önmagában is sokat segíthet a problémán. Ha ~as, csináltasson bőrből (ez higiéniai szempontból fontos) ~betét. A talp boltozatának megfelelő alátámasztása alapvető a hátgerinc megfelelő tartásához! ...

Láb statikai hibák korrekciója, rugalmas ~betét sportoláshoz, megfelelő sportcipő, kemény talaj kerülése (hosszútávfutás), túlterhelés elkerülése megfelelő edzésprogrammal.
Megjegyzések ...

Fájdalmas öregujj. Rendszerint ~pal együttjáró állapot, amely járás alatt erős fájdalommal jár az öregujjhoz tartozó metatarsophalangealis ízületben.
hallux például halluces flexus
Az első ujjat magában foglaló kalapácsujj.

~, discopathiák, csípőficam)
Reumatológiai megbetegedések kezelése (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl.

combcsontfej-elcsúszás, elgörbült alsólábszár, ~
keringés
magas vérnyomás, magas vérzsír, érelmeszesedés, bal kamra falának megvastagodása ...

Megfigyelhető még az is, hogy a gyenge tartáshoz gyakran ~ és X-láb is társul. A tartásgyengeség is korrigálható, javítható, mivel nincs kóros elváltozás. A tanuló felszólításra ki tudja javítani a helytelen tartást, de nem képes hosszabb időn keresztül fenntartani ezt az állapotot.

Gyógyászati segédeszközökre, ~betét, hallókészülék stb.
Fogászati ellátásra
39. Miről mond le a diéta betartása miatt?

- érzékszervek vizsgálata (látás-, szinlátás- és hallásvizsgálat),
- BCG heg ellenőrzése,
- mozgásszervek szűrése (~, gerincelváltozások),
- golyvaszűrés,
- vérnyomás mérés.
Kóros eltérés észlelése esetén a beteget a házi gyermekorvoshoz utalja további vizsgálatra.

Általában kísérő megoldás, olyan panaszok esetén ajánlott, mint a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, ~, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok, illetve különböző sérvek. Műtét utáni regeneráció esetén is fontos része lehet a gyógyulásnak.

Ez főként a gerincben, a csípő- és térdízületekben jelentkezik, és gyakran alakul ki ~ is. A fokozott súly miatt jelentkezik a visszerek tágulata is. Végül pedig érvényesül az ördögi kör: a nagyobb testsúly miatt a mozgás nehézkes, a még kevesebb mozgás miatt pedig tovább nő a testsúly.

Egyesekben kicsi, kemény, kerek csomók keletkeznek a bőr alatt; emellett púposság, rendellenes gerincferdülés (kifoszkoliózis), vagy ~ alakul ki. A bőrt jó pár centiméterre ki lehet nyújtani, de elengedve visszatér eredeti helyzetébe.

hosszú lábak, karok és ujjak
(arachnodactylia )
magas vékony alkat
scoliosis (gerincferdülés)
kiálló vagy bemélyedő szegycsont
hajlékony izületek, ~
egymásra torlódó fogazat ...

ülő munkát végez mozgásszegény életmódot folytat nem megfelelően használja gerincét, pl.: előrehajolt helyzetből emel fel nehéz tárgyat többször volt már gerinc fájdalmas időszaka sportolás előtt nem melegít be ~át nem Tovább olvasom →
Tweet
Derékfájás, nyakfájás megelőzése ...

Elsősorban a túlsúly; már öt kiló túlsúly is csaknem ötven százalékkal növeli a kockázatot. Rizikófaktor az öröklött hajlam, a korábbi térdsérülés, illetve az, ha a térd statikája tartósan megváltozik. Utóbbi oka lehet akár az is, ha valakinek ~a van, de nem használ betétet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szindróma, Daganat, Pajzsmirigy, Sebészet, Depresszió?

◄ Lordózis   Lúdtalpbetét ►
 
RSS Mobile